Капіталізм 2.0

Переглянув нове відео на тему мотивації працювати і Суперкапіталізму — youtu.be/...​mvK_M?si=0rR1zhBxYiykGqq8 і відразу задумався — чи є в Україні такі компанії що пропонують своїм працівникам певну демократію, участь в управлінні і розподілі прибутку? Чи нам до такого далеко?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Готовий створити таку компанію! Але не тільки розподіляти прибутки — а й збитки також :)
Кому цікаво — збирайте гроші на статутний капітал та відправляйте мені.

А де лінка на монобанку для статутного капіталу? 😂

Поки скидайтеся, лінка буде пізніше.

У мене у тата на метизному заводі таке було ще в 90х. І демократія (не знаю наскільки якісна), і участь в управлінні, і розподіл прибутку. Ви все пропустили? Це називається «приватне акціонерне товариство». Чи ви маєте на увазі чому IT компаніі не діляться прибутками? Тут я маю сказати лише «парам-пам-пам....»

Тому що програмування — це інструмент. Такий самий, як кельменка каменяра. Якби за роботу будівельника оплачували розподілом квадратів — будівельники були б найбагатшими людьми. Однак, це не так. Чому? Саме тому і з програмістами також.

90-ті я справді пропутив:) але тут трохи про інше — в «капіталізм 2.0» ви не співвласник, а найманий працівник, який все ж приймає участь в управлінні і отримує частку прибутку, тому і зацікавлений в успіху компанії і краще працює. Я розумію ще загалом прибутком ділитись мало кому хочеться)) Хоч за прозорого курівництва можна і збитки частково розподіляти.

І справді — навіщо прибутком ділитися, якщо можна їм не ділитися? Це, скоріш за все, роблять там, де висока конкуренція за робітників, і «дамо не тільки ЗП, а й частину прибутку» — це одна з плюшок, які дає роботодавець.

Сучасний капіталізм є таким як є не тому , що хтось так захотів. Це система яка виграла в конкурентній боротьбі у всіх інших систем. Сучасний капіталізм є ефективніший за все інше , що придумали люди. Тому він і використовується у вільних країнах. Все інше не виживає.
Різні експерименти з соціалізмом відбуваються постійно. І вони всі не тривають довго, бо не справляються.

Частка компанії в Стартапах поширена, особливо в США. У нас, нажаль, законодавство це не дуже підтримує, можливо, якщо у вас є армія юристів і бухгалтерів, то ви це зможете реалізувати.
Загалом якщо поставити собі таку ціль то можна знайти прямий контракт в США з Стартапом і опціонами.
Друге питання це щоб ви вибрали: 5к зарплата і наприклад 0,1% частка компанії, чи 2к зарплата і 0,5% частка компанії, чи 8к і 0% частка компанії? І далеко не факт що ви колинебуть взагалі зможете реалізувати ці опціони, а якщо підете з компанії то вони пропадуть, що фактично є сучасною формою рабства.
Знаю декілька людей які роками заробляли майже вдвічі менші від ринкових компенсації і не йшли бо ’опціони згорять’, але компанія не вийшла на IPO і їх ніхто не купив і вони збанкрутували, але про такі історії успіху ніхто відео не знімає.
Ці опціони не сильно відрізняються від Лотереї.
Дайте мені ліпше ринкову компенсацію.

Можливо це щось середнє між капіталізмом і соціалізмом, але як на мене тут є плюси не тільки для працівників, але й для власників — люди більш вмотивовані працювати і розвивати компанію, оскільки можуть отримувати частину прибутку і відчувають себе співвласниками.

А якщо немає прибутку, готові отримувати 0 ?

якщо є ризик отримувати 0 то вже краще бути справжнім власником/співвласником і отримати повний прибуток а не лише маленьку частинку. А от частину збитку можна і розподілити між працівниками, звісно не вимагаючи від найманих працівників працювати в 0.

Що вас зупиняє від створення такої компанії?

Якщо ви не підприємець, то навіщо допускати вас до менеджменту?

підприємець — власник бізнесу, менеджери — наймані управлінці, тому і працівники цілком можуть брати участь в управлінні

Ну то ставайте найманним управлінцем, в чому проблема?

Підписатись на коментарі