Мінус 35% вакансій, плюс 40% відгуків — Аналітика Djinni

Djinni опублікували звіт за 2023. Там все досить песимістично:

• Технічних фахівців наймають в середньому на $200-500 дешевше, ніж минулого року.
  • За 2023-й рекрутери опублікували на 35% менше вакансій, але отримали на 40% більше відгуків.
  • Вперше в історії Djinni JavaScript вже не найбільша категорія за кількістю вакансій. Її випередив Маркетинг, а в четвертому кварталі також Sales.
  • Кандидатів у пошуку — 92,6 тисячі. Це + 20% до кінця минулого року, але лише на 300 кандидатів більше, ніж три місяці тому

Як думаєте, наступного року стане краще? Гірше? Залишиться так само погано?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Цікаво, чи є у DOU подібні дані по кількості ваканцій у Європі та США? Якщо маєте поділіться, будь ласка.

Тобто якщо міряти середню температуру по лікарні то різниця між зниженням пропозиції та підвищенням спросу усього +5%
Тобто ринок скоріш здутий аніж роздутий.

Технічних фахівців наймають в середньому на $200-500 дешевше, ніж минулого року

Одразу згадую менеджера який проводив співбесіду і казав «та зараз ті хто $7000 отримував і на $3500 згоджуються, і більше їм ніхто не дасть, тож не думай довго й приймай офер». Типовий «закордонний продукт з dev team в Україні».

Послав далеко цього хитрожопого баригу?

Аякже. А потім знайшов собі х3 від того що він запропонував, з кращими умовами праці. Бо на таку чепуху щоб вестись треба або максимально в себе не вірити, або взагалі не розуміти що коїться на ринку. Гроші перестали бути дешевими, але вони не стали дорогими.

Це той рідкісний випадок, коли найточніший прогноз дадуть тарологи))

Як думаєте, наступного року стане краще? Гірше? Залишиться так само погано?

Для тих хто в Україні стане гірше.

Для тих хто за кордоном стане краще.

На 2024 вже прогнозують кілька знижень ставки в США, тобто криза закінчується.
Думаю що 2025 рік буде як 2021 для ІТ, різкий ріст і нехватка кадрів.

Вже зараз видно зміни, за останні 2 тижні я отримав кілька звернень від ректрутерів на Джині (профіль в пасивному пошуку), це більше ніж за весь рік до того. У всіх вакансіях EU only, а таймзона вказана українська.
В лінкедін теж почали писати, і теж «наші».

Виглядає що і бізнес бачить що війна надовго і тому вже не розглядає найм в Україні.

Читаючи американську пресу останні місяці можу написати, що саме зафіксований(!) початок рецесії в США багато хто чекає в першому кварталі 24 року. Ці скорочення, що зараз відбуваються — це тільки превентивні методи, щоб не звільняти за 1 раз велику кількість людей. Тому, я думаю, що все тільки починається

Таке не можливо щоб в Америці стало краще, а в Україні гірше. IT ринок глобальний і якщо десь не хватає спеціалістів вони підтягуються з тих країн де їх надлишок.

Таке не можливо щоб в Америці стало краще, а в Україні гірше.

Це в тебе такий жарт?)

Відкрий тенхічні вакансії в джині, і глянь їх є для EU only але це українські компанії. Навіть з лейбами укр продукт)

А ти відкривав вартість оренди житла в тому ж EU? Так, в Україні не буде настільки ж добре як в Німеччині, але й і не буде великої різниці з врахуванням всіх видатків.

А ти відкривав вартість оренди житла в тому ж EU?

Яке відношення має вартість оренди до наявності вакансій?)

І я зараз ту оренду плачу, 800$ за 3к квартиру в Польщі. У Львові це було б 500-600$, в Києві не менше 800$.

Судячи з економічних і венчурних прогнозів буде гірше.
Як воно буде життя покаже :)

до 30 року буде світова економічна криза від Китаю до Штатів, да така що будемо покупати колу тільки на новий рік.

Враховоючи що очікування рецесії зараз найбільше за всю історію (44%, максимально було 33% у 78му році), то або нас чекає повна жопа, або риночок славнозвісно піде проти товпи.

Підписатись на коментарі