Цей непростий рік. Блог військового-айтівця

Вітаю, Друзі! Мене звати Віктор. Мій позивний — «Гідеон», що з єврейської означає «Могутній воїн».

Свого часу цей герой з маленьким військом розбив окупантів на рідній землі.

Раніше я працював Java/DevOps-розробником в американській продуктовій компанії. Та служив військовим капеланом від громадської організації до липня 2023 року. У мене є телеграм-канал однодумців, переважно айтівців. Доєднуйтесь!

Цей рік справді був непростим.

Якщо 2022 сміливо можна назвати роком суму, горя та великих перемог (звільнення Київщини, Чернігівщини, Сумщини, Харківщини та правого берега Херсонщини), то в цьому році нічого такого немає.

Ми пережили блекаут, невдалий контрнаступ, втрату Бахмута, Соледара, Марʼїнки та інших. Звільнення Роботино, Благодатного, Кліщіївки, Андріївки. Багато друзів і подруг було вбито або поранено. Зрадолюбство вийшло на надзвичайний рівень, політики незадоволені військовими, військові — політиками. Допомога від західних партнерів майже зупинилась. Народ України живе своїм життям. Чоловіки клубятся у клубах, роблять селфі в спортзалах, б’ють журналістів, військових та ховаються від військкомату.

Хоча після останніх рейдів ситуація, мабуть, дещо змінилась.

Є підприємства, які мають навчальні тривоги під кодовою назвою — «ТЦК». Чоловіки мають сховатись за короткий проміжок часу — і я зараз не жартую.

В усьому цьому для мене світлим моментом було повернення додому командування захисників Маріуполя, удари по Кримському мосту, коритам флоту рф та самій москві.

Це звучить дивно, але більшість моїх цивільних знайомих не знає, як звати Командира Азову та плутає 3 ОШБ з НГУ Азов.

В одній зі своїх капеланських поїздок у Бахмут я мав діалог із цивільним населенням, яке прямо звинувачувало українську армію у своїх труднощах. Це була остання крапля, після якої я залишив допомогу цивільним профільним гуманітарним організаціям, а сам сконцентрувався на службі військовим, зокрема 3 ОШБ.

Також в ту поїздку знайшов собі справжнього друга.

З лютого 2023 року бажання брати пряму участь в бойових зіткненнях як вірус поселилось в моєму розумі. Я не міг ні про що інше думати. Багато моїх знайомих чоловіків та деякі жінки проходять те саме зараз. Хтось доєднався вже. Є люди, про яких я думав, що вони взагалі не створені для військової справи, а вони служать.

У квітні я пройшов відбір на КМБ до підрозділу спецпризначення. Сам КМБ я не пройшов за фізичними показниками та за інших причин. Про цей фейл можна прочитати тут.

Сказати, що я засмутився, — нічого не сказати. Після того бажання працювати програмістом почало зменшуватись, а бажання воювати — збільшуватись в арифметичній прогресії.

У кінці травня 2023 року відбулася моя остання поїздка під Кліщіївку, і я повністю сконцентрувався на підготовці до служби в армії. Але армія — то завжди дуже повільно та бюрократично у всьому, що стосується документів. Я подав приблизно десять заявок у різні підрозділи, зокрема 3 ОШБ, ГУР, СБУ та інші підрозділи. Швидше всіх спрацювала розвідка 119 бригади.

Частина цієї статті була написана під час нічних виїздів з розвідкою

Своїй дружині обіцяв, що якщо дадуть повістку, я піду служити, тому я пішов до Прилуцького ТЦК, попросив запрошення та пройшов ВЛК.

Ще місяць чекав, поки мене заберуть на КМБ. У серпні я його успішно закінчив. У мене є стаття про це. Єдиний плюс, що я можу його почерпнути для себе звідти, це фізпідготовка та багато настрілу з АК.

Коли стало відомо, що я програміст, місяць мені довелося працювати в штабі з таблицями в Microsoft Word та тренуватись разом з усіма. В армії ініціатива «ініцііруєт» ініціатора. Тому двічі подумайте, чи потрібно вам розповідати про свої скіли саме зараз. Краще дочекатися правильного часу, коли ви будете максимально корисні.

Ох і пекло було на вулиці тоді. Проводили іноді на полігонах по 12 годин, у спорядженні, за температурі повітря +40. Мій підрозділ став найкращим — перемогли усіх. А я отримав відзнаку як один з найліпших рекрутів з 400 курсантів. Переймався, що поки буду на КМБ, мій підрозділ виведуть з бойових і я не встигну нормально повоювати — так і сталося.

Тоді зʼясувалося, що один з керівників моєї компанії — «Трампіст». Коли він дізнався, що я звільняюсь, почав викидати на мене буквально кожен тиждень наративи про те, що у США своїх турбот вистачає, куди ще витрачати ресурси на Україну, що потрібні перемовини та інше.

Я до кінця зберіг професіоналізм, не вступаючи в політичне тертя. В один з моментів він сказав, що розповідає своїм дітям, щоб вони дивились на Україну з розумінням того, що таке ніколи не трапиться на землях США. На це я йому відповів, що війна може прийти будь-куди, будь-коли, в один момент, на будь-яку землю.

У нас на роботі був росіянин. Повністю аполітичний, по півроку жив за кордоном. У 2022 році я отримав медаль від Верховної Ради за Капеланську службу. Він мене привітав, я відповів: «Ого, я від тебе не очікував». Він відповідає: «А чому?». Занавіс.

Після КМБ я пройшов курси з FPV та збірки FPV дронів. Була в мене співбесіда в ЦСО «Альфа». Не пройшов відбір, тому що був на росії в 2018 та маю родичів на тимчасово окупованій території.

Івент «Топ-100 лідерів за версією Української Правди» в Києві

Шириться круг моїх знайомих, яким прийшло запрошення до військкомату, а вони туди не йдуть. Казатимемо чесно, мабуть, малодушність та боягузтво — це основні причини, що зупиняють мужніх і не дуже чоловіків. Воїнами не народжуються, друзі, ними стають.

Немає такого поняття, як економічний фронт, культурний фронт і так далі. Є тільки один Фронт. На Півдні та Сході. Поки що...

Та один тил. Він працює і в Україні, і за кордоном. Але треба більше. Я можу сказати про Київ, бо це мій дім. Бюджет на 2024 рік — це ганьба. Майже три мільярди гривень на благоустрій різного плану та тільки 700+ мільйонів на підтримку військовослужбовців та їхніх сімей.

Люди не були почуті, мирні протести продовжаться.

Бюджет Києва 2024 рік

У мене також багато знайомих, хто посилено готується до служби. Єдине: я дуже раджу мобілізуватись навесні, бо зимою тяжко протікатиме КМБ. А з теплом ви поступово звикните та втягнетеся.

Уже майже півроку минуло з того часу, коли я добровільно мобілізувався. Ні на секунду на пожалкував про це. Умови служби не ідеальні, але ми теж такі ж.

Поступово починаю забувати терміни та технології з програмування. У вільний час тренуюсь літати на FPV і стріляти.

Тренування з Русланом «Давидом» та Геною «Морпіхом»

Твоє життя — це ланцюжок твоїх рішень. В армії ти можеш деградувати, а можеш розвиватись та отримувати нові скіли. Військо — це не тільки окопи та штурми. Якщо система рекрутингу повноцінно запрацює, айтівцям буде ще легше спрямувати свій час та розум на благо країни.

Уже зараз є небойові військові частини, де люди займаються тільки програмуванням, працюючи з офісу або дому. Так, зарплатня буде 20 тисяч гривень. Але завжди є варіанти. У мене, до речі, зараз теж 20К, хоча я пишу цю статтю на кордоні. 30К премії штаб зняв місяць тому, не пояснюючи причин.

У вільний час треба читати та вчитись новому якомога більше, інакше розум почне деградувати. У моєму випадку це книжки, англійська та відео з військової справи. Дуже раджу книгу «Броньований розум». Вона підійде будь-якій категорії людей.

Я завжди намагаюсь допомагати своїм досвідом та порадами. Звертайтесь.

Якщо вам сподобалась стаття, і ви хочете підтримати мою роботу, не зволікайте. Нижче реквізити:
Моно — 5375411500926550
Військова банка
Приват — 4149439043540214
PayPal — itstud87(at)gmail(dot)com
Мої статті про Бахмут, евакуацію цивільних з Київщини у березні 2022 року та інші можна передивитись тут. Не забудьте підписатись на мій телеграм-канал, якщо досі цього не зробили. Я шукаю варіанти колаборації з іншими телеграм-каналами, створеними айтівцями. Якщо маєте варіанти та пропозиції, пінганіть мене.

Наостанок хочу сказати — війна не буде тривати завжди. Настане час, і ми всі повернемось до нормального життя.

Всіх, хто святкує, вітаю з Різдвом Христовим, друзі. Христос Народився!

👍ПодобаєтьсяСподобалось46
До обраногоВ обраному4
LinkedIn

157 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

З січня теж звільняюсь з ГлобалЛоджик та йду на фронт. Але не на зарплату в 20К))

Тому мої вітання!)

Дякую тобі друже та зновим роком.

Впізнав Вас по лицю зі статті декілька років назад про полон. Дуже запамʼяталась та історія чомусь, вразило. Пишу цей комент аби виразити підтримку та побажати успіхів на службі. Дякуємо за захист!

Автору повага.
Але 20к — це просто сором для країни.
Отримуєш 100-200к в теплі, то яка може бути мотивація йти на 20к шаройобитись, або за неповних 100к штурмувати посадки чи окопи?
Крім патріотизму звичайно, але патріотів з кожним днем стає менше.

скоро в автора буде 120К )

А автор розуміє, що це окремий випадок? І у більшості не 120к, саме 20-30

Розуміє. Також я розумію, що таке жити в окупації. Якби не ЗСУ таке ІТ в Україні, як ми знаємо перестало би існувати. І ті хто не хоче «воювати за дітей депутатів», «коррупціонерів» працювали би в більшості в ІТ, але вже за рублі.

При всій повазі до вашого вчинку — у вас своя стороння і не раціональна мотивація.

Вона раціональна. Просто рідкісна і багатьом незрозуміла

Або за євро

Також я розумію, що таке жити в окупації.

маєш досвід???

так точно

Тут більшість вже працює за євро чи за злоті. Про рублі мимо, не той форум, тут ця пропаганда не діє.

Якщо не секрет, це будуть бойові виплати за участь в бойових діях, чи за рахунок надбавок і премій?

Я не автор, але законних надбавок і премій на регулярній основі на 100к, крім премії за участь в бойових діях, в армії не існує

бойові

Компанія, в якій ти працюєш, не виплачує військовим ЗП до кінця служби? Чи ти напряму на забугор працюєш?

не виплачує. Я там вже з Жовтня не працюю

не виплачує

Гниди й**ані. Шо за контора?

Це основна моя мотивація відтягувати мою мобілізацію наразі. Усе інше не так лякає, точніше вже перестало лякати.
Звісно, можна піти на передову, як автор, але це все рівно менше, ніж зараз. Дружина втратила роботу, треба ростити сина.

да пофіг на ті 100к. головне що була б якась перспектива

На 100к пофіг, тому що це нічого, особливо коли треба з цих 100к виділяти на еквіп тта техніку

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Мій коментар про мотивацію набрав уже 20 лайків.
Це рівно стільки ж, скільки набрала вся ця стаття.

Там я пропонував автору дискусію. То могла би бути крута дискусія.
Але автор з невідомих мені причин її ігнорить.

Опенмайнднесс, всі діла

автор на виїзді був. не було часу на дискусії

а зараз?)

зараз я можу дискутувати )

Це рівно стільки ж, скільки набрала

Ти вже перейшов від написання всепропальщих серіалів до земного коментування й міряння пісюнами?

Ти вже перейшов від написання всепропальщих серіалів до земного коментування й міряння пісюнами?

А ти вже витягнув пісюн з рота?

не красиво так казати

Некрасиво починати розмову з образ як от

Ти вже перейшов від написання всепропальщих серіалів

Я не написав жодного всепропальського серіалу. Я просто чесно проінформував.

Заявляєш зворотнє? Вважаєш мої статті всепропальськими?

Так прийми виклик! Я ж сам тебе для того й провокую! Сам тебе запрошую до дискусії!

Давай подискутуємо. Розбомби мене по пунктах. Накидай мені де і що я в моїх статтях збрехав.

Розбомби мене аргументами! Тільки аргументами, а не маніпуляціями!

Я ж сам відкритий до аргументованої критики. Сам хочу почеленджити мій світогляд і мій контент. Сам хочу почути більше позитиву, мені й самому боляче читати мої статті.

Замість порожні підйоби і наклепи мені кидати про «всепропальські серіали» давай краще по пунктах. Переможи мене аргументами! Прийми виклик!

Лаври Кожаєва не дають спокою?

Дивись.
З одного боку я грузив тебе «прийми виклик», комент з яким не відправився. Це некрасиво було з мого боку. Але зверни увагу. Я вибачився і виправився.
Я тебе навіть не ображав. Я просто нав’язливо провокував тебе прийняти виклик який я провтикав оголосити. Я по суті сам ж себе дурачком виставив. Скоріше сам себе образив, а не тебе. І тим не менш я всеодно вибачився перед тобою і виправив свій провтик (виклик оголосив в коментах нижче).

Ти ж уже 2й раз відкрито ображаєш мене. Відкрито умисно ображаєш.
Що робити думаю ти здогадався

з образ

Тебе ніхто не ображав, це була метафора

Людина, яка всерйоз пише статті про кріпосне право й рабство, мала б знати різницю

Я про це подумав, а ти написав.

Ну так прийми виклик!

Почеленджи мій світогляд і мій контент!

Боїшся зламати свою картину світу? Боїшся дозволити собі прийняти реальність якою вона є?

Більшість моїх топіків набирають куди більше чим цей твій. І це при тому, що твій адміни доу бустять (банер на головній сторінці як мінімум). А мої шедовбенять.

Що це означає?
Це показник того, що я підіймаю цікаві аудиторії теми.

Це можливість для тебе.
Розбомби мене в моїй же ніші!

Тобі ж вигідніше. Розшириш аудиторію. Піднімеш довіру до себе в очах читачів.

Якщо зможеш мене перемогти аргументами — я особисто напишу 13й бонусний топік про «де і в чому я помилився». І там згадаю, що саме Gideon відкрив мені сумному втомленому зрадойобу очі на мої помилки. Обіцяю. Ще й зарепощу твою банку і сам туди 500грн закину.

Суцільні вигоди!

Приймай виклик!

Друзі, пропоную не переходити на образи та не забувати, що в кожного може бути своя точка зору: ніхто нікого не зобовʼязує дочиста приймати думку іншого, точно так само, як і не зобовʼязаний переконувати та доводити свою правоту.

Активність під постами — це добре, але гадаю, що ні для кого це не є самоціллю чи мірилом важливості того, що ви робите.

пропоную не переходити на образи

Так я й автора й не ображав (хоч автор мене й образив, уже двічі).
Я образив лише Хількевича. І то — у відповідь на його образу.

ніхто нікого не зобовʼязує дочиста приймати думку іншого

Так я й не прошу прийняти мою думку! Навпаки! Я пропоную йому розбомбити мою думку аргументами.

не є самоціллю чи мірилом важливості

Я й не міряюсь в кого довший.
Аргумент про кількість переглядів і лайків я вживаю суто як доказ того, що теми цікаві і здаються важливими багатьом людям. Що якщо Гідеон прийме виклик — він не просто витратить час на нікому нецікаву дискусію з божевільним. Він навпаки розширить свою аудиторію і підвищить свій авторитет. Я вживаю цей аргумент щоб підкреслити вигоди які отримає Гідеон, а не щоб якось його принизити.

де тебе образив автор?

1.
Хількевич пише мені:

Ти вже перейшов від написання всепропальщих серіалів до земного коментування й міряння пісюнами

Автор пише у відповідь Хількевичу:

Я про це подумав, а ти написав

Це по твоєму не образа?

2.
Я пишу автору: «давай дискутувати! Вважаєш мої статті всепропальськими — так аргументуй»

Автор пише:

Лаври Кожаєва не дають спокою?

Це теж не образа?

Який виклик, ти про що? Я навіть не читав те що ти писав в коментах.

Пошукав комент.
Походу він не відправився, бо ніде нема. Трошки «нєловко». За звинувачення про ігнор прошу вибачення.

То ж виправляю недостачу:

Суть виклику, воно ж суть пропозиції:

Я написав багато різного неприємного про армію.
Ти ж налаштований позитивно, навіть сам кличеш сюди людей в стилі «давайте перці будем воїнами», одним словом оптиміст. Пропоную дискусію скептика і оптиміста.

Хочу твою контраргументацію. Хочу «разоблачєніє». Хочу щоб хтось підняв мені настрій, щоб переконав мене, що правда не така вже й гірка як я її описую. Хочу почеленджити мій світогляд і контент.

Формат: можеш зразу ж в коментах до моїх топіків. Якщо не хочеш цим бустити мої топіки — можеш писати свої окремі топіки де розвінчувати мої. Всі перегляди від дискусії будуть твоїми.

Якщо переможеш — буде взагалі супер, причому всім. І авторитет піднімеш, і впізнаваність свою, і людей замотивуєш більше в армію, і донатів заодно більше кинуть. І навіть мені супер, в мене настрій підніметься.

* продублював нижче там де мала бути ізначально

В мене алергія на зрадолюбство. Ця стаття навіть називалась спочатку — як НЕ стати зрадолюбом. Я можу розповідати тільки про свій досвід. Я готовий закривати очі на недоліки, поперше, тому що у ворога їх більше, по друге, тому що більшість з таких диванних баталій не наближає Перемогу, але розхитує нашу єдність. Я в військовій темі вже майже два роки і досі не став зрадолюбом. Це рішення конкретної людини. Завжди. Не треба сіяти свій негатив у суспільстві, там де і без тебе вистачає.

Таким любив займатися Кожаєв. І я навіть не впевнений, що за цим аккаунтом сидить не він. Також я не впевнений, що ти військовий, не читав твої топікі та статті. І не знаю, яка в тебе військова частина.

Я пашу в армії з ранку до ночі, далеко від дому намагаючись послужити чим можу задля Перемоги.

Більш того, я в 2014 був в полоні покинутий Державою. Завдяки моїй дружині, я звідти вийшов. І все рівно не став зрадолюбом.

Не хочеш вступати в дискусію — твоє право.

Але тоді чекаю вибачень про «всепропальські серіали».
Якщо не хочеш вибачатись — докажи, що то всепропальські серіали, а не всебічний ЧЕСНИЙ огляд стану справ.

Це Олексій сказав, а не я. Я погоджуйсь з ним, що ти міряєшься хто більше )

«я не я хата не моя»

Ок. Твоє право. Тоді бажаю гарного дня, мудрості. І всього найкращого
(з якою інтонацією це було сказано можеш здогадатись сам)

в тебе тільки один топік з 40к переклядів. Мої загалом вже за 200К

Я говорив конкретно за цей топік

Дуже хотілось би почути, як вам вдається утримувати малу дитину з зарплатною 20к, якщо ваша домівка в окупації і нікого з родичів нема поблизу

Маємо заощадження. Аренду не платимо. По кавʼярням не ходимо. Речі, прикраси, техніку не купляємо. Я працював до Жовтня в ІТ, вже знаходячись в Армії. 20К то тимчасово. Скоро буде 120К )

Сам КМБ я не пройшов за фізичними показниками та за інших причин. Про цей фейл можна прочитати тут.
Наступного дня нас вишукували на плац`у і за іншу провинність нашого вартового нам усім наказали зробити 110 повторів цієї «Бьорпі» у багнюці. Чесно кажучи, це було не просто. Але ж це був початок. Наступною вправою була пробіжка 6-8 кілометрів по піску.

Да ну нафіг, я років 10 тренуюсь і цього не пройду. Якщо Бьорпі з передишками ще і зроблю, но 8км по піску це адок, по мокрому чи твердому ще можна, но по сипучому це анріал. І це при тому, що мій vo2 max 50+.

vo2 max 50+

Це на гармінах? Який був, коли тільки купив їх? Просто цікаво як швидко прогресує VO2Max.

В мене показував 46, потiм 47 що для 45 топ 20% якщо йому вiрити. Кинув палити, на Гармiнi за 2 мiсяцi нiчого не змiнилося, хоча дихалка значно покращилась, потiм взагалi вiн зламався нафiг, 3 тижнi замiни чекаю)

vo2 max 50+

Це годинник показав? Тест Купера пробували?(:

я років 10 тренуюсь

А чим саме займаєшся?

Казатимемо чесно, мабуть, малодушність та боягузтво — це основні причини, що зупиняють мужніх і не дуже чоловіків.

Слово мабуть тут дуже доречне :)
Принаймні на мою думку ці причини не основні.

Повний список складових мотивації я розписав отут dou.ua/forums/topic/46201

Щоб далеко не бігати. Зацитую тут частину звідти.

Антимотивації проти служби в армії
⚔️❌ Босюсь померти невстигнувши насолодитись життям;
⚔️❌ Переживаю за людей, кому дуже важко без мене вже / кому буде дуже важко якщо я загину/покалічусь ;
⚔️❌ Боюсь стати внаслідок служби нездатним до нормального життя (як із-за травми, так із-за забуття професійних навичок, без яких не зможу повернутись на свою мирну роботу) ;
⚔️❌ Просто боюсь смерті / поранення, суто інстинктивний страх, інстинкт самозбереження;
⚔️❌ Мені тісно в армії. Будучи цивільним я навіть для захисту країни міг би більше приносити користі;
⚔️❌ Боюсь, що будуть ставити безглузді принизливі накази, чи й навіть м’ясні накази. Боюсь безглуздо витратити час / здоров’я / життя;
⚔️❌ Не можу переносити вид крові і/або панічно боюсь закритого простору (клаустрофобія);
⚔️❌ Вважаю себе надто нездібним до служби, вважаю, що від мене шкоди більше, чим користі;
⚔️❌ Боюсь, що тими темпами куди все йде, ніякої перемоги не буде. Боюсь, що я просто впишусь в цей двіж, випалю купу своїх сил, і все виявиться марним;
⚔️❌ Є ризик, що через пів року або рік я виснажусь і не зможу більше служити, потребуватиму переври. Можливо взагалі багато що переосмислю і вирішу змінити військову спеціальність або й взагалі зайнятись дронами чи громадською діяльністю. Але можливості щось змінити не буде;
⚔️❌ Не хочу бути тєрпілой. Мені впадлу йти ризикувати і викладатись на всю, трудитись. В той час коли мажори продовжують на крадені гроші сидіти по Тандирах і бити журналістів. В той час коли навіть простим людям часто пох на війну;
⚔️❌ Переконаний, що з мене в армії більше шкоди чим користі;
⚔️❌ Переконаний, що з мене в армії хоч буде користь, але менше як не в армії;
⚔️❌ Боюсь невдачі (що Україна всеодно програє і зникне цього разу назажди, що тоді старатись);
⚔️❌ Відлякує сам процес служби, всі ці труднощі (суворий побут (холод бруд недосипи оце все, далекість від родини, обов’язок підкорятись, всі оці труднощі служби);
⚔️❌ Релігійні переконання (релігії бувають різними).

Так от.
Мені здається основна причина в тому, що більшість ІТвці не бачать достатніх причин іти служити.

Якби вони ці причини бачили, то йшли б куди охочіше.

Чому не бачать цих причин?

От дивись.

Давай пограємо у гру «переконай ІТвця піти служити».

Почнемо з запропонованого тобою варіанта (про воїнів).

Ти кажеш військовозобов’язаному ІТвцю:
— друже! Давай іди служити!
— чому і нащо?
— щоб стати воїном! Юхуху!
— лол. Я не готовий іти на такі ризики й жертви просто щоб стати воїном. Краще буду інженером.
— еем нууу иии цей той бляха муха (і нічого по суті).

Раунд.

Пробуємо підійти з іншого боку:

— чому і нащо?
— ну як нащо? Щоб перемогти!
— що ти маєш на увазі під словом перемогти? Якою має бути та перемога, заради якої я маю пожертвувати як мінімум доходом. А можливо й здоров’ям чи життям. Опиши мені ту перемогу.
— ну це кордони 1991 року.
— лол. Я не готовий іти на такі ризики і жертви просто заради кордонів 1991 року. А по-друге ця мета недосяжна. Ти пропонуєш мені йти на ризики і жертви заради досягнення мети яка завідомо недосяжна. Мені це не цікаво.
— ок. Тоді не просто кордони 1991 року. А формула миру президента. Там і повернення наших полонених, примусово вивезених дітей. Там же репарації. Там же реальні гарантії безпеки.
— нуу. Це надихаюче. Але. Це ще більш недосяжна мета. Ти мені пропонуєш піти на величезні ризики й величезні жертви заради завідомо недосяжної мети. Мені таке не цікаво.
— ееем нуу иии цей той бляха муха (і нічого по суті).

Раунд!

Пробуємо ще.
— Друже! Йди служити!
— чому і нащо?
— як це нащо? Армії треба люди щоб захистити нас від варварів.
— згоден. Але чому саме я?
— а чому не ти?
— по-перше є люди кому захист країни треба набагато сильніше. Мені щоб заробити на життя треба ноутбук й інтернет, все. Якщо кацапи наблизяться до хати де я живу — я переїду в безпечнішу хату. Натомість є люди хто залежать від площ і чорнозему (фермери, пекарі, цукровари і т д). Вони його з собою як я ноут не вивезуть. Є люди хто залежать від залізної руди. Є хто залежать від фермерів і гірничників (сфера обслуговування, логістика). Є в кінці кінців держслужбовці хто залежать від існування держорганів і тих же платників податків, тобто від фермерів, гірничників, людей хто їх обслуговують і таких як я (людей хто ніяк не експлуатує природні ресурси України. Людей хто обслуговує іноземців в обмін на їх ресурси, які вони присилають мені в Україну!). Це держслужбовці зацікавлені щоб я тут жив щоб я тут платив податки. Більше того. Є прям пілканачані навчені володіти зброєю — бандюки хто теж зацікавлені в існуванні цієї країни, бо інакше їм не буде кого «стригти». Їм більше треба. Хай вони перші йдуть.
— але ж ти теж живеш в цій країні!!!
— відкрийте кордони і не буду :)
— ну так а твої батьки, твої друзі родичі та інші. Чого їх має захищати хтось інший поки ти будеш відсиджуватися?
— ну найближчих родичів (дітей, дружину, батьків) я з собою закордон можу забрати і там їх прогодувати. А інші хай захищаються. Чому з моєї родини воювати маю саме я, а не мій кузен? Чому з мого класу воювати маю саме я, а не хтось з однокласників?
— а як же солідарність всі діла?
— в мене це відчуття дуже слабке. Надто слабке щоб я був готовий іти на такі ризики й жертви лише заради нього.
— а як же християнська жертовність заради ближнього?
— По-перше в мене нема настільки сильної духовної потреби дбати про ближнього щоб я заради цієї потреби ішов на такі жертви. І змушувати себе не збираюсь. Покишо мені норм бути егоїстом. По-друге. Я вважаю, що живучи й працюючи приносячи благо ближнім і ділячись цим благом з ближнім протягом десятків років мого довгого мирного майбутнього життя я принесу ближньому користі більше чим якщо просто неефективно помру. Я вважаю, що інженер з мене в рази кращий чим воїн і в якості інженера з мене в рази більше толку чим якщо зробити з мене пародію воїна.
— бля нуу еее цей той бляха муха (і нічого по суті).

Раунд.

Остання спроба.
— Друже! Де там твій Дух, що греблі рве до бою? Ставай на захист найкращої країни в світі! Долучись до цього неймовірного проекту — Україна!
— еееееем. Ану розкажіть що тут є такого прям найкращого в світі за що я маю бути готовим віддати життя.
— природа!
— як на мене нічим не краща як в Польщі чи Канаді.
— жовто-синій стяг, мова, тризуб, калина соняшники
— гарні символи, люблю поважаю. Але йти на такі жертви й ризики просто за красиві символи не готовий. Краще житиму під білочервоним або під кленовим або під (ще повно варіантів) прапором, але живий здоровий і з ще величезною купою різних переваг.
— ну ок. Давай тоді про прагматичне. Ще в нас свобода слова, верховенство права і т д. Україна неймовірно вільна й комфортна країна.
— Так. На фоні «ДНР» чи Афганістану Україна нічо так. Але явно не найкраща світі. І навіть не найкраща з доступних мені країн для проживання. В тій же Канаді свобод в рази більше чим в Україні. В рази!
— бля. Ну еем цей той. (І нічого по суті).

Раунд.

Є ще ряд можливих аргументів. Але їх недостатність ще очевидніша. Навіть розписувати не хочу.

Так от.
Розумієш.

Навіть ті ІТвці, хто достатньо сміливі. Хто могли б піти. Вони не йдуть, бо їм доступні кращі варіанти. А мало хто обере собі гірший варіант (піти служити) коли є вигідніші (не йти служити).

Авжеш. Це всього лиш мої припущення.
Можливо основна причина справді в боягузливості і мудацькості.
Не знаю.

Навіть якщо в нас в країні хтось проводить регулярні серйозні дослідження мотиваційної налаштованості призовників — я на такі дослідження не натикався (хто натикався — не будьте байдужими, киньте лінк будь ласка, мені правда дуже цікаво буде ознайомитись).

Непогоджусь.
Що значить стала ворогом?
Воєнком тебе розстрілює? (Пакувати пакує, але особисто не вбиває. Та й пакує лиш через те, що є зовнішня агресія); Чи може тебе убивають не росіяни, а свої ж загранотряди? (Ні).

Ні. Навіть ті, хто померли в процесі служби в армії — померли внаслідок дій росіян. Первинний ворог, першоджерело — росіяни.

Май міру) не підміняй поняття!

Оця історія з пакуванням яке тягне за собою купу ризиків і купу болю — це просто додався один з мінусів життя в цій країні. Це не зробило нашу країну першоджерелом небезпеки. Це просто зробило перебування в Україні менш приємним / більш нестерпним.

Головним ворогом, головним джерелом небезпеки ти суб’єктивно сприймаєш представників держави. Бо вони близько. А русня десь там далеко, тебе особисто безпосередньо москалі артою не п***ують і на тебе особисто не біжать з автоматами. А «чого особисто сам не бачу — того не існує», принаймні на рівні підсвідомих відчуттів не існує. Того й складається підсвідома суб’єктивна ілюзія ніби це наша країна стала тобі ворогом.

Май міру! Не підміняй поняття!

Я люблю чесність, люблю правду. І вдячний коли мені це дають. Але не люблю передьоргування задля красивого слівця. За це спасибі не скажу!

Гарно ви виправдали весь цей жах перевівши все на росіян

1. Я нічого не виправдав. Я нагадав як це все працює.
2. Перевів все на росіян бо що би ви не розказували в пориві емоцій, всеодно об’єктивно первинна небезпека йде з боку росіян. І лиш уже опираючись на спроби захисту від росіян воєнкоми і т д роблять те, що вони роблять.
Не підміняйте поняття. Це несерйозно.

Пограбувати, вбити, покалічити хочуть обидві сторони, бо обидвом сторонам всерівно на тебе.

Брехня й маніпуляція.
В нас в країні багато проблем, є куди рости. Теж хочу щоб ріст був швидший, і проблем ставало все менше. Але на фоні «ДНР» небо і земля (а саме так як в ДНР у нас все і буде в разі окупації).
На фоні прочісувань кожного дому і загранотрядів для штурму Варшави у вас буде ностальгія за часами коли найстрашніше що було це бусики.

якщо ви вже взялись за відкриту декомпозицію демотиваторів та мотиваційних діалогів.. то ось у коменті «хто ворог» я з вами не погоджусь. заперечення і логіка ухилянта дуже прості:
— держава мене обмежила та не випускає (і при цьому перманентно каже за якусь свободу).
— держава хоче мене примусово перетягнути з локації де ймовірність кожен день загинути мінімальна туди, де ця ймовірність суттєво підвищуеться.
— держава намагається загнати мене в наказні умови взаємодії, де не від моїх рішень, а від рішень командування залежить ймовірність мого виживання.
— купа похідних негараздів від п.1
причинно-наслідковий зв’язок: ворог-держава намагається підставити мене під ворога-кацапів. отже держава — первинний ворог.
емпатію, законослухняність, совість, мораль, принципи — виносимо за лабки. бо навіть за наявності зовнішніх ознак не доведеш, чи людина справно соціоблядствує малюється патріотом та/або корисним членом суспыльства чи дійсно таковим є.
спробуйте перебити цю логіку..))

держава мене обмежила

Будь-яка держава в чомусь розширює можливості своїх громадян. А в чомусь і обмежує можливості, навіть своїх громадян. В чомусь дає ряд благ і прав, а в чомусь накладає ряд обов’язків.

Якщо вже прям взагалі об’єктивно підходити — то нема єдиноправильного визначення хто людині ворог. Кожен сам собі визначає кого вважати ворогом. «Хто ворог» — це питання по типу «що таке добро, що таке зло».

Тому як хочете, може вважати ворогом навіть свого роботодавця і дружину (вони теж вас багато в чому обмежуюють).

Але. Проблема тоді в тому, що створити державу такою яка ні в чому не обмежує своїх громадян — це нереально.
А отже й знайти якісь точки для росту, якось зрозуміти що можна в системі виправити опираючись на позицію «треба щоб держава перестала мене обмежувати» — безрезультатно

Якщо роботодавець дає можливість його змінити — він роботодавець.

Якщо ж він забрав таку можливість — він уже не роботодавець, а рабовласник.

Воєнком тебе розстрілює?

Так уже досить зафіксованих випадків стрілянини по людях.

Про загранотряди ви самі писали, що не знаєте. Тоді звідки появилась чітка відповідь, що ні? Я неодноразово бачив пости про те, як стріляють свої, на аккаунтах реальних військових. Ці пости потім пропадали за лічені секунди, але у мене кожні 5сек робиться скрін екрану.
Наприклад таке (аккаунт військового котрий воює з 2014 року. 5к підписників у твіттері)

хочеться написати тред про гнилу корупцію в зсу, про те як замазати можна всю х**ню за грубі гроші і про те як тебе порішають в легенькому френдлі фаєрі десь під Бахмутом якщо ти шось трохи дьорнешся в цю сторону і спробуєш когось за це посадити

Візьмемо ситуацію з етнічними угорцями котрі мають український паспорт. От їм зараз розповідають те, що коли прийде росія, тоді вона буде використовувати їх у своїх інтересах як ресурс. Тобто те, що робить Україна. Я знаю, що багато з них вважають Україну своїм ворогом
Чи можете ви навести аргумент, що вони помиляються?

Так уже досить зафіксованих випадків стрілянини по людях.

По-перше на фоні загальної кількості взаємодії людей з воєнкомами це всеодно незначний маленький процент, а не всюдисуща загальна практика.
По-друге стрільба в повітря і стрільба в голову трохи відрізняється своїм результатом. Скільки випадків убитих?

Про загранотряди ви самі писали, що не знаєте.

Неправда. Я казав, що взагалі ніде навіть не чув чуток і тим паче не стикався з загранотрядами.

Тоді звідки появилась чітка відповідь, що ні?

Тут як з чайником Рассела. Доказ того, що загранотряди в Україні існують лежить на тих, хто це заявляють.

як стріляють свої

1. Френдлі фаєр — це коли не була налагоджена взаємодія між підрозділами і вони просто нерозібравшись сприйняли одне одного за кацапів (здалеку хер поймеш свої то чи переодягнена дрг). Є ще розправа — це коли «надто вумний» «заважаєш дорослим дядькам займатись їх дорослими справами». Мерзотна ***ня, згоден. Але це не загранотряди. Загранотряди — це умисний вогонь по своїх щоб ті не відступали. Не по тупості, не розправа, а умисно щоб не відступали. Не путайте. З френдлі фаєром стикався й історій багато чув, на жаль це трапляється. А от загранотрядами аж цікаво що за відоси ви дивитесь. Поскидуйте посилання. Хочу ознайомитись.
2. Якщо-що. Балакаюча голова в камуфляжі десь в тіктоці ще менш верифікована чим мій аккаунт (мене хоча б адміністратори доу перевірили. А та голова могла просто вдягнути форму і потриндіти на замовлення росіян).

Стосовно нацменшин — то взагалі окрема довга тема. Окремим коментом напишу.

Про нацменшини. Зокрема угорців.

Я знаю, що багато з них вважають Україну своїм ворогом
Чи можете ви навести аргумент, що вони помиляються?

Кого вважати ворогом, а кого не вважати — особистий вибір.
Тут нема єдиноправильних відповідей як в математиці. Я не можу сказати, що вони помиляються. Я можу сказати, що я з ними непогоджуюсь і можу пояснити чому.

Нацменшини не просто «парять в повітрі» як e-резиденти. Вони тут живуть. Тобто по суті особо нічим не відрізняються від інших громадян. Теж мають право на ведення бізнесу, на працевлаштування, їх ніхто не депортовує, в них є право право викликати швидку, поліцію, пожежну службу і т д. Нічим не менше прав чим має етнічний українець. І авжеш вони мають такі ж обов’язки як і всі інші громадяни України. І страждати в разі окупації Закарпаття будуть так само як громадяни України.

Якщо ж говорити за громадян інших країн — то в них хоч і інший набір прав (наприклад їх можуть депортувати. Громадянина України не можуть). Але й набір обов’язків інший (іноземець може служити лиш за власним бажанням. І має право в будь-який момент звільнитись за власним бажанням).

іноземець може служити лиш за власним бажанням. І має право в будь-який момент звільнитись за власним бажанням

Чомусь я думаю, що це лише тому, що не воює Європа чи США.
Якби там сталось те, що в нас, то не акт, що вся їх демократія була б поставлена на паузу.

Сподіваюсь ми про це ніколи не дізнаємось....

Вопрос только в том, кто то самое Закарпатье оккупирует. Это может быть, вообще-то и Венгрия, а значит тамошние венгры станут кем-то типа volksdeutsche в ту войну.

НАТО союз для оборони. Вони не нападають.

ви дивитесь з точки зору людини, яка вважає, що увесь світ крутиться навколо неї. типу ну давай, вразь мене, чому я маю піти служити. а звичайного патріотизму вам замало коли на вашу країну напали? чи ви вважаєте краще із зп в $5к направити якусь суму на ЗСУ і на цьому ваш патріотизм закінчився?) ніколи не думав, що для того щоб захищати свою країну потрібна ще якась мотивація. ви просто звичайний трус. але потрібно визнати, що таких розмірковувань багато у кого і мотивація з’являється «дуже сильно бути корисним у кібервійськах» коли вас викликають до ТЦК. починають одразу розмови «а чим я буду займатися, чим я буду корисний». пошукачі теплих місць. охороняти ворота теж хтось має, як і готувати їсти у війську, ремонтувати техніку і т.і. айтівців в армії потрібно відносно небагато, проте майте честь і силу духу вивчити те, що необхідно прямо зараз, робіть це, і не вийо

а звичайного патріотизму вам замало коли на вашу країну напали?

Patriotism is the last refuge of a scoundrel ©

При тому, що

айтівців в армії потрібно відносно небагато

У вас в профілі «Security Software Engineer at Armed Forces» ;)

З іншої сторони — щоб щось захищати, потрібно розуміти навіщо, і для чого
Я розумію необхідність захищати себе, свою сім’ю і їх добробут
На поточний момент виглядає так, що мобілізація мене вплине на мою сім’ю тільки в негативному напрямку, безваріантно і що ще більше гнітить — надовго, і з великою ймовірністю — назавжди

Якщо йдеться про захист «держави в загальному» — якось так собі, бо з одної сторони купа людей які надихають, з іншої — купа сволоти, з морального дна, які на державних посадах у війну купують авто і будинки за місячний бюджет середнього батальйону, так от їх теж захищати треба?
А що з ними буде піля війни( я впевнений, що нічого, бо вони, де-юре, нічого не порушили)?
А що буде з середньостатистичним мобілізованим після війни(навіть у випадку, якщо залишиться живим і не інвалідом): -N років життя, + купа хвороб, ПТС, і навіть пенсії військової не буде
А у всієї тьми кадрових військовослужбовців і причетних(силовики всіх мастей і різновидів) буде пенсія
То що захищати — чиюсь пенсію, чи чиюсь можливість «добре жити»

Ну власне ось людина трохи іншими словами трохи іншими прикладами сказала те ж саме, що й я

по-перше, я сам в армії не перший рік і тайтл — це лише теперешня посада)
по-друге, коли ви даєте присягу ви даєте її всьому народу України, а не лише кращій її частини. з цим придеться змиритися і прийняти
третє, війну починають військові, а закінчують люди далеко інших спеціальностей. тому, розрахувати на пенсію навряд чи придеться

1. Тоді це розмова ситого і голодного, бо у вас шанс потрапити в окопи на передку сильно менший ніж у щойномобілізованого. Якщо ви в армії ще з до 22 — тим більше, бо ви свідомо обрали ту структуру як місце прикладання своїх зусиль.
2. 3. Це не про розуміння того що потрібно захищати, це якась дивна відсилка до присяги...
От я можу йти служити а можу не йти, і не йду, причини я написав вище, але зводиться все до:
— якщо я йду, всім хто мені цікавий стає гірше
— мені стає гірше(а беручи до уваги що я жахливий задрот і геморой в сраці потенційних командирів, то і їм теж гірше)
— немає розуміння на скільки часу це погіршення( є, насправді — назавжди, бо як результат попереднього пункту, мене будуть гнати в саму сраку, щоб не зай...вав)
— нікому з тих хто мені цікавий не стане краще(ні в короткій перспективі, ні в довгій)
Тобто, все ще, жодних стимулів крім примусу, примус в моєму випадку, наразі, не працює.

ви розсуждаєте як окрема особистість і індивідуаліст, а тут справа в колективна. в мене також є близькі люди і їм так само не добре від того що я в зсу,всі також переживають. тут же все
про колективне благо і існування України як держави. якщо зараз всі скажуть «нічого не знаю моя хата з краю», наскільки, а як, ми можемо втратити державність і від того потім погано буде всім, а не тільки тим, хто обрав професію силовика

Тут два варіанти — ви або не хочете зрозуміти, або я погано пояснюю
Ми говоримо про мотивацію добровільно йти на шалене погіршення умов життя на невизначений термін.
І під погіршенням умов життя для себе і своїх близьких, я маю на увазі не тільки ризик загинути, або зкалічитись, але і:
— Зниження достатку(в рази, а в деяких випадках і на порядки)
— Відсутність нормального спілкування з близькими( ну не рахувати ж відпустку раз на рік нормальним спілкуванням )
— Потряпляння в повну і безумовну залежність у 90% від випадкових людей(командирів і начальників)
— В багатьох випадках отримання в додаток відповідальності за десяток-другий підлеглих

Так от щоб на таке добровільно піти — потрібна дуже сильна мотивація, і розуміння причин і можливих результатів
Наразі їх немає

особисто в мене по армійским психотестам взагалі «соціопатія». Може тому складно зрозуміти всі ці заклики «роби Х бо так треба оточуючим Y»

а стосовно окопів на передку то ви не переймайтесь, всі військові зараз під прицілом, шанси на виживання тільки різні) там де я летять зовсім інші снаряди

Я геть не переймаюсь тим щоб вам було зле, боже збав, я за те щоб вижило якомога більше людей
Я намагаюсь донести, що ви не можете об’єктивно оцінювати мотивації людей, які в кардинально іншій ситуації.

ви дивитесь з точки зору людини, яка вважає......

Якщо-що. Я там не відображаю мою мотивацію. Я там розказую як це працює в головах потенційної ЦА яку я особисто пробував заманювати до себе. Які в тої ЦА є консьорни.

а звичайного патріотизму вам замало коли на вашу країну напали?

Ось вам відповідь на ваше питання цитатою з мого коментаря:

Ану розкажіть що тут є такого прям найкращого в світі за що я маю бути готовим віддати життя.
— природа!
— як на мене нічим не краща як в Польщі чи Канаді.
— жовто-синій стяг, мова, тризуб, калина соняшники
— гарні символи, люблю поважаю. Але йти на такі жертви й ризики просто за красиві символи не готовий. Краще житиму під білочервоним або під кленовим або під (ще повно варіантів) прапором, але живий здоровий і з ще величезною купою різних переваг.

Іншими словами:
Коли замість аргументації я чую слово «патріотизм» — в мене зразу ж з’являється відчуття що мене хочуть на***ти :)

Це що стосується суті і не стосується переходу на особистості

Тепер стосовно другої частини. А саме

ви просто звичайний трус
майте честь і силу духу вивчити те, що необхідно прямо зараз, робіть це, і не вийо

Посміхнуло.
Я вже скоро 2 роки буде як в армії :)

тоді слово трус я забираю назад і вибачаюсь, бо з контексту, що ви описуєте, не зрозуміло зовсім ви по «ту» сторону чи іншу
мій досвід просто показує, що більшість айтівців приходить не через мотивацію, а вимушено. факт, що всі добровольці які хотіли прийти вже прийшли. звичайно, що нікому не подобається втрачати гарну роботу і заробіток, але така ситуація в країні що цуратися не треба

тоді слово трус я забираю назад і вибачаюсь

Тобто якщо цивільний каже 2+2=4, то цивільний трус?) Слова цивільного треба знецінити бо це ж слова цивільного. Слова цивільного треба знецінити і визнати брехнею. Треба сказати «ні, 2+2 не дорівнює 4»?
Така логіка?
Якщо цивільний каже правду, то цивільний від цього автоматично трус?)

ви по «ту» сторону чи іншу

Я по сторону правди. Це «та» сторона чи інша?

-------

але така ситуація в країні що цуратися не треба

Процитую вам мій первинний комент

— Друже! Йди служити!
— чому і нащо?
— як це нащо? Армії треба люди щоб захистити нас від варварів.
— згоден. Але чому саме я?

Продовження шукайте через ctrl + f;

правда у всіх різна і кажуть її по-різному, і в різні часи, але здається, що я зрозумів вашу думку

Правда у всіх одна
Це об’єктивна реальність, що не залежить від спостерігача чи суб’єктивного сприйняття.

З усією повагою, але не просто «багато у кого», а у більшості. Як висловився генерал Марченко, «Ті добровольці, які хотіли добровільно піти до лав ЗСУ для того, щоб чинити опір, вони закінчилися». Якби було інакше — то проблем з мобілізацією не було б. Щодо донатів — то я нагадаю що переважну більшість дронів в ЗСУ все ще передають волонтери, а середній донат айтівця все ще в 3-4 рази більший за середній донат від фізичної особи в країні. Я особисто не уявляю як 1 айтівець може воювати як 3-4 бійця в ЗСУ. А от донатити — може.

«Ті добровольці, які хотіли добровільно піти до лав ЗСУ для того, щоб чинити опір, вони закінчилися». Якби було інакше — то проблем з мобілізацією не було б

На те він і генерал Марченко щоб говорити красивими і незрозумілими фразами.
З яких ідуть некрасиві і тупі висновки: давай всіх п***ити дрючити і т д «раз’єбать і накуканіть».

Тепер мобілізований задрот (я) перефразує сухо, але зрозуміло:

Ті люди, хто вважали свій прихід в армію найкращим з доступних їм варіантів. Тобто люди кого в армії влаштовувало нинішнє співвідношення плюшок і труднощів — ті уже в армії.

Якби було інакше — проблем з мобілізацією не було б.

І тепер красивий і логічний висновок: давайте міняти пропорцію плюшок і труднощів. Давайте робити плюшок більше, труднощів менше.

давайте міняти пропорцію плюшок і труднощів. Давайте робити плюшок більше, труднощів менше.

Дуже засмучує, що і влада, і всі медійні активісти які мають на неї вплив, здається що не бачать цієї опції. Без суттєвих позитивних змін для тих хто служить престиж ЗСУ буде швидко падати, а разом з ним і ефективність спротиву ворогу.

Згоден з усім. Єдиний нюанс. Ти кажеш

Без суттєвих позитивних змін для тих хто служить престиж ЗСУ буде швидко падати, а разом з ним і ефективність спротиву ворогу.

Не просто буде, а падав, впавший вже, падає досі і падати буде ще більше. Знову ж такий, на жаль.

а звичайного патріотизму вам замало

Мабуть

на вашу країну напали

Розмірковував про це філософське питання.
«Своя» країна — це спільний культурний контекст: це важливо.
«Своя» земля — це право її придбати а не сама власність на землю. Багато де іноземці можеть лише в оренду брати землю.

ви просто звичайний трус

Що таке бути трусом? Виглядає так що деякі послуги для таких людей будуть дорожчими і деякі можливості будуть відкрити лише за гроші. Також вважаю що крива проблемності для «ухилянтів» буде спадати з плином часу і за декілька років зведеться до 0.

честь і силу духу вивчити те, що необхідно прямо зараз

Ну якщо людина вже в IT воно вже має «силу духу» щось вчити — нащо здобувати цю навичку?

Зараз побуду трохи Арестовичем — розкажу неприємну правду про яку мене ніхто не питав.

Знаєш що глибше сидить за коментарями того тіпа який каже «трус» «патріотізм» «родіна» «сталін» «партія» «ураааааааа»?

Проведу аналогію. Ти живеш в радянському союзі. Умови там дуже так собі, середовище дуже так собі. Навіть тяжко трудячись заробити якісь достатньо хороші гроші неможливо. Тільки якщо піти шляхом корупції і схематозів, але це по підарськи і це ризиковано. Тобто якогось простого шляху заробити гроші в тебе нема. Тому єдине що ти можеш собі з транспорту купити це якийсь їбаний ИЖ планета 5.
І от одного дня падає залізна завіса. І ти узнаєш, що виявляється твої однолітки в союзі капіталістичних американських штатів катаються на норм машинах, а моцик мають чисто як додаток. Тобто об’єктивно багатші за тебе, сильно багатші.

Як ти можеш відреагувати?
1. З цікавістю. Поцікавитись чому і як американці того досягли. Цей варіант має свої плюси. Але. Це не-по-пацанскі. За це можна й бути вигнаним з племені, можна й пизди отримати. Це треба визнати, що ти жив довб***бом і рабом! І це вимагає перебудовувати ввесь свій світогляд. А це все боляче.
2. Знайти собі якусь ілюзію чому жити як живуть американці вседоно гірше. Наприклад «вони педофіли і геї» «вони всеодно нещасливі» і т д. І пофіг, що це неправда, що це всього лиш ілюзія. Головне самому в неї вірити.

Так і з армією.
Тут реально в рази, в рази гірше чим в ІТ. Кличачи людину з ІТ в армію — особа по суті пропонує іншій людині піти на мученицький подвиг, пожертвувати 90% свого благополуччя. Пожертвувати не 5%, не 20%, навіть не 50%. Тупо 90%, даунгрейднутись в 10 раз. І сама та особа по суті даунгрейднулася в 10 раз. І ту особу й саму полюбому давить жаба (мене от особисто давить жаба. Покищо недостатньо сильно, але давить, тиск і біль створює. Ідея про с’***тись чи схематознути ще не переважила, але всерйоз розглядається).
Визнати об’єктивну реальність для тої особи — це визнати, що вона даунгрейднулася в 10 раз і визнатич що в усіх цих «пітушків» є реальні аргументи, а не лише «малодушність і боягузтво». Це не по-пацанськи і це боляче.
Тому людина собі видумує ілюзії. Різні ефімерні тупо надумані явища по типу «патріотизм».

коротко підсумок
Особі хто не має більше аргументів крім патріотизму. І яка патріотизм пробує винести як основу заради якої достатньо вмерти. Цій особі банально невистачає сили духу і сміливості визнати об’єктивну реальність.

Exactly!

З одним уточненням:

пожертвувати 90% свого благополуччя

Якби ж так просто, зазвичай є ще дружина, діти, батьки. І у багатьох ITшників добробут всіх перерахованих напряму залежить від однієї людини.

Є така риса характеру — «Який би вибір ти не зробив — ти все одно пожалкуєш про це» :)
Якби ти не пішов у військо і покинув країну, то тебе мучили б докори сумління а чи вірно я зробив?
Тим що ти раза у війську ти зробив свій вклад не просто в боротьбу з ворогом, а вклад в боротьбу з несправедливістю, неволею/тоталітаризмом/беззаконням взагалі. Ти в першу чергу зробив морально правильний вибір. Війна з росією це в першу чергу війна цінностей. Якщо всі повтікають з країни, тоді ворог, який є носієм цінностей імперіалізму( і всіх похідних від ньго, відсутність свободи, знецінення особистості і т.д) може перемогти, це в свою чергу дасть поштовх іншим тоталітарним країнам зробити аналогічно і тоді демократичний світ буде затиснутий з усіх сторін і приречений на загибель. Твоя участь в цій боротьбі в першу чергу це відстоювання важливих тобі цінностей і результат можна буде побачити в довгостроковій перспективі.
Про боротьку цінностей спробую пояснити ще по іншому.
Є дві системи. В одній всі або більшість ухиляються від війни в іншій будь якими способами до неї примушують. тобто перша система рано чи пізно стає беззбройною і беззахисною — друга зі зброєю і агресивна. Як ви думаєте хто залишиться існувати?
Іншими словами. Так, айтішника не тримають поля, будинок, рідна природа і т.д. він бере ноут і виїжджає в Канаду. Так зроблять всі айтішники України, та інші «моя хата з краю», хто не має — загинуть під натиском ворога, хто не загине — ворог використає і стане сильнішим. Далі так зроблять поляки, румуни, угорці і так далі до Португалії. Канада велика, всіх зможе прийняти :). В якийсь момент велікая рассея( та ій подібні) подумає, а чому б нам не розширити сфери впливу на інші континенти. До цього все вдавалось. І тоді вже нашим дітям та онукам/правнукам канадцям доведеться постати перед стуацією перед якою зараз ми.

Воно все ок звучить, ніби, але є кілька але(навіть якщо забити на бажання жити):
— у тих у кого ще немає дітей, їх може і не бути, бо вони можуть загинути, і якщо думати про майбутнє і своїх дітей з онукам, то раціональніше не йти
— у тих у кого діти є: постає велике питання яке майбутнє тих дітей без батька, а якщо так сталось, що саме батько основа фінансової стабільності сім’ї
— вони тут в Україні оно як буксують маючи запаси часів совка, хто зна скільки десятиріч, якщо не сторіч пройде допоки вони доберуться до Португалії, діти і онуки виростуть, і будуть шось думати
— не очевидний позитивний вплив від рішення «йду в ЗСУ»
— ЗСУ, і сили оборони, то не тільки окопи і передова, то купа всякої фігні на 100% часу, на абсолютно невизначений термін. І більшість ІТшників до тих процесів будуть відчувати хіба шо огиду

Теж вірно кажеш. Звучить наче ми говорим про різні сторони однієї медалі. І одне не відміняє іншого.
Я намагаюсь підтримати моральни дух @Воїн Клавіатурний який вже в ЗСУ, показавши йому інший варіант як можна на це все дивитись. Питання тільки в що вірити і що це врешті дасть. Якщо ти можеш щось змінити — змінюй, не можеш — прийми те що є і доклади зусиль щоб ти проживав цю реальність максимально в кайф на скільки це можливо.

Ну, а есть люди, которые в украинском культурном контексте не живут или живут отчасти, в частности национальные и религиозные меншинства. Что с ними делать-то будем?

Сам про це ж думаю. Думаю що треба перевзутися і бути нацменьшиною. Бо щось держава надто суворо ставиться коли ти чисто українець.

Добре написано.
Скажу зі свого кола спілкування. Із, приблизно, двох десятків людей з якими відносно регулярно спілкуюсь не служить наразі ніхто, але й звалив за хабар лише один.
Відсрочку через навчання мають двоє.
Решта живе в режимі «Воювати не хочу, але якщо зловлять то піду».
Всі донатять і навіть волонтерять, але йти у військо бажання мало.

Не останньою причиною є фінанси. Майже у всіх сім’ї з 1-2 дітьми, більшість дружин не працюють або заробляють якийсь мізер якого недостатньо. Багато хто на зйомних хатах.
І тому людина розуміє, що будучи мідлом-сіньйором він заробляє 100-150к грн. і може нормально утримувати родину, а пішовши до війська його зп впаде до 20-30к з епізодичними бонусами вище. І це навіть не беручи до уваги всі решта аргументів про ніфігову можливість померти або стати калікою чи потрапити в полон та необхідність собі докупити немаленький список речей.
Звісно, дещо «гріє» перспектива того, що твоїй сім’ї відсиплять 15 лямів якщо тебе задвохсотять, але з того, що читав, це також відбувається не завжди, тільки якщо є прямі докази твоєї смерті, а не «пропав безвісти» ну і якщо ти був при виконанні бойового завдання, а не вас вишикували десь у прифронтовому селі і в цю шеренгу прилетів КАБ чи калібр, тоді сорян, грошей не буде.

На мою суб’єктивну нічим не підкріплену думку, нам треба дуже сильно підняти матеріальне забезпечення військовим: мінімум 50к грн всім у війську, мінімум 200к тим хто на нулі, 5 лямів за каліцтво яке призвело до інвалідності(втрата кінцівки й подібне), гарантувати всім 15 лямів у випадку смерті на службі і неважливо де ти був і що робив у цей момент, гарантована програма реабілітації після дембелю. Ось тоді МОЖЕ бути суттєво більше бажаючих йти, знаючи, що їх сім’ї будуть фінансово захищені, а вони отримуватимуть гідну винагороду.

Для цього треба дві речі:
1. Працювати на дипломатичному рівні аби вестерни давали бабло не лише на снаряди, а й на зарплати військовим. Як варіант — працювати на всіх рівнях для конфіскації руснявих активів і частину цих грошей на забезпечення.
2. Підняти податки. +3-5% на всіх, як ФОПів всіх груп, податки фіз. осіб, корпоративний податок, податок на прибуток, податок на депозити і т.д.

А де гроші брати? Захід гроші шось не дуже хоче надсилати останнім часом. Тут навіть мобілізувати 500к немає грошей, а ви кажете всім по 15 лямів. Подивіться відео з кладовищами ЗСУ. Здається мені, стільки лямів в держави немає...

Пропоную автору дискусію.

Я написав багато різного неприємного про армію.
Ти ж налаштований позитивно, навіть сам кличеш сюди людей в стилі «давайте перці будем воїнами», одним словом оптиміст. Пропоную дискусію скептика і оптиміста.

Хочу твою контраргументацію. Хочу «разоблачєніє». Хочу щоб хтось підняв мені настрій, щоб переконав мене, що правда не така вже й гірка як я її описую. Хочу почеленджити мій світогляд і контент.

Формат: можеш зразу ж в коментах до моїх топіків. Якщо не хочеш цим бустити мої топіки — можеш писати свої окремі топіки де розвінчувати мої. Всі перегляди від дискусії будуть твоїми.

Якщо переможеш — буде взагалі супер, причому всім. І авторитет піднімеш, і впізнаваність свою, і людей замотивуєш більше в армію, і донатів заодно більше кинуть. І навіть мені супер, в мене настрій підніметься.

Давай пограємо у гру «переконай ІТвця піти служити».

А могло б бути

— Друже! Йди служити!
— чому і нащо?
— Матимеш рейт х10 від свого поточного. Відвоюєш рік, якщо виживеш — одразу на товстий FIRE підеш.
— Ого, давай контракт

Ну або ж ще нематеріальними чинниками
— Друже! Йди служити!
— чому і нащо?
— Відвоюєш рік, якщо виживеш — станеш нарешті людиною першого сорту, на рівні з жінками, суддями і депутатами. Пожиттєвий імунітет від призову, мобілізації, кордонозачинення і подібного лайна — хайнлайнівська дистопія наяву!
— Ого, давай контракт

А так, звісно

бля нуу еее цей той бляха муха (і нічого по суті)
Матимеш середньомісячний дохід за останній рік + все шо віськовим має бути
+ От тобі механізм впливу на «довб***бів і пизд..ць» поміж оточення і керівництва
+ Неважливо як і де ти загинеш/зкалічишся — рідні отримають твій середньомісячний дохід за 5+ років
+ Відвоюєш 2 роки, якщо виживеш — станеш нарешті людиною першого сорту
Пожиттєвий імунітет від призову, мобілізації, кордонозачинення і подібного лайна

Було б для багатьох більш ніж достатньо для мотивування
Але всі пункти звучать, як фантастика

Насправді фантастикою є лише що стосується грошей. А от все інше можна було реалізувати при достатній компетентності осіб що мають необхідні повноваження і достатній політичній волі тих осіб

Сам сенс ти правильно ведеш. Що думати треба про зміну балансу мотиваторів і демотиваторів. Причому з акцентом на мотиватори

Але ті що ти назвав то не дуже. Принаймні що стосується рейту.
По-перше невистачить грошей. Міністр фінансів уже заявив, що нема грошей. І все, на цьому вже можна було б закінчити.
По-друге повір. Якщо ти попадеш в холодний нічим не накритий окоп де навіть запалювати нічого щоб загрітись не можна (бо це демаскування). Де зверху ти нічим не захищений. А тоді тебе там ще добренько обстріляють. А потім ще штурмануть. І так кілька раз.
То навіть 10х рейт здаватиметься херньою.

Краще ті гроші вкласти в укріплення і зброю. Щоб менше було навантаження на діючих військових. Тоді й учити буде більше часу, і злагоджувати, і у відпустки пускати. І взагалі саме воювання буде не таким тяжким.

По-друге повір. Якщо ти попадеш в холодний нічим не накритий окоп де навіть запалювати нічого щоб загрітись не можна (бо це демаскування). Де зверху ти нічим не захищений. А тоді тебе там ще добренько обстріляють. А потім ще штурмануть. І так кілька раз. То навіть 10х рейт здаватиметься херньою.

Я щиро вам вірю, але, типу, умовний х10 рейт — це якийсь мінімум, яким можно мотивувати добровільно піти на це. Якщо навіть це здаватиметься херньою, то все інше ж тим паче. Ідея про те, що ти можеш важко простраждати один рік з високим ризиком загинути, але остаток життя тусити на Гаваях з кокаїном і хвойдами замість роботи до пенсії, може бути доволі потужною.

Міністр фінансів уже заявив, що нема грошей.

Вибачте, але тут я не вірю. Це п***ьож, бо на всяку хуйню типу телемарафону шалені гроші виділяють, і на всю іншу, яка ніяк не актуальна в умовах війни — також. Що коїться на рівні місцевих бюджетів взагалі швах. Просто для влади нема ніякого сенсу в фінансовій мотивації, як і в цілому про «зміну балансу мотиваторів і демотиваторів», якщо можна взяти і запхати в бусік потрібну кількість мобіків, а інших обкласти обмеженнями до рівня що треба дозвіл тцк на те щоб жопу почухати, і нічого за це не буде.

Яких 200К грн? Мінімум 20 у всіх, а 120 не у всіх. Тож виходить не 1.2 трлн а 120 млн

Про підвищення мови не було.
Всіх теж на фронт не відправлять, бо великий відсоток людей займається забезпеченням, підтримкою та логістикою. Тому, все одно, буде диференціація. 600 млрд — потрібно ще одягнути, озброїти та нагодувати людей. І вкрасти також потрібно.
За марафон нічого не казав, але сенсу в ньому не бачу для себе. Бо я не цікавився його цільовим охопленням — можливо в нього високі рейтинги.

Ви, схоже, слабо уявляєте собі, що б творилося, якби з ТВ 24/7 не лився б мед у вуха простого наріду

Я і не можу — я не екстрасенс. І цікаво що б було. Може б краще підтримували Сили Оборони ті, хто не причетний, але в головах вже давно сидить образ «чмонєй» та «бомжів», які не вміють воювати і залишилося 2-3 тижні-місяці-роки.

Я прорахував навіть не х10, а хоча б х1

Повірте на слово — ваш поточний рейт на виплату в ЗСУ ніяк не буде впливати.

бути впритул до 3Х

це порушення чинного законодавства — мінімальна суми оплати праці 6 700 гривень

І я порахував, скільки треба грошей для ЗП на фронті хоча б 200к, щоб для ойтішника це було не 0.5Х, а хоча б 1Х

От і нащо було рахувати навантаження на бюджет мобілізації 500 тисяч айтішників на фронті з рейтом в Х1? Безглузді дії для того, щоб що?

Звичайна ЗП на заводі — в районі 30к. На фронті можна отримувати впритул до 100к.

100К + від 21 до N

Як можна навчитися читати якусь дичину, яка взагали не має відношення до реальності?

Ну ви ж погроміст, йклмн, не ганьбіться.
Елементарна арифметика: 500к людей х 12 місяців х 200к грн = 1.2 трлн, це як весь бюджет країни до вторгнення, і це тільки гіпотетична зп вдвічі більша, ніж зараз, і тільки на свіжемобілізованих.

Компенсацію айтішнику його рейту — ок, припустимо. Але чому їх стало 500К? Чи там в законі щось прописали про КВЕДи за якими будуть мобілізовувати? Але і тут не сходиться — на початок 2022 року було 285 тисяч ІТ спеціалістів. Далі всіх 500К відразу на нуль, без апроксимації зарплати до участі в забезпеченні/бойових діях — всім даємо одну зарплату. Було б непогано взяти, в такому випадку середню зарплату хоча би з рейтинга зарплат DOU. Але це вже потрібно щось рахувати, а це не наш випадок, бо тоді сума не буде більше за бюджет 2021 року.

Ну ви ж погроміст, йклмн, не ганьбіться.
Елементарна арифметика

Тож аргументи є, але вони всі рідкі, бо гіпотетичні.
Бо можна казати, ми вже виграли, гіпотетично, але є нюанс — потрібно 500К людей.

рейт х10 від свого поточного

теоретичний рейт заради мотивації — можливо і спрацювало би, але це така ж нісенітниця, як і розрахунки чогось для перевищення суми бюджету, бо теоретичний можна пропонувати і х100-1000-1трлн. Але яке відношення має фантазія до життя?

на товстий FIRE підеш

Як Джордано Бруно?

Цікава гра. Хочу спробувати пограти:)
— чому і нащо?
— тому що за ухилення від мобілізації ти можеш понести кримінальну відповідальність. Замість того щоб сидіти в окопі (це в гіршому випадку, можливо буде і інша якась інша кабінетна посада) будеш сидіти у вязниці. Замість того щоб вивчати віськову справу будеш вивчати зонівські поняття.
— але ж це не справедливо.
— а хто визначає що таке справедливо, а що ні? Зазвичай визначає соціум і втілює ці «поняття справедливості» в законах. Ти понесеш відповідальність згідно закону, а значить і понесеш покарання справедливою
— ну тоді я краще скористаюсь схематозом і куплю справку, виїду за кордон і буду жити там згідно тих законів які відповідають моєму розумінні справедливості.
— ок, але чому ти до сих пір цього не зробив? ти можеш спробувати і можливо це тобі вдасться, але тут також є ризики, (майже як на війні, адже були навіть летальні випадки під час спроби нелегального перетину кордону) можеш попастись і ми повертаємся до початку нашої розмови де ти можеш сісти на нари.
— еееее, то що мені робити?
— мужньо прийняти реальність і спробувати бути щасливим в тих оставинах в яких ми всі опинились проти своєї волі. Ми не завжди керуємо тими овставинами в яких опинились. Але в наших силах виберати як реагувати на ці обставини. Ти можеш перебувати в комфортних для твого тіла умовах і при цьому постійно нити чим ментально перетвориш своє життя в пекло. Кожну секунду ти будеш рефлексувати на тему як могло б бути і чого тобі не вистачає і не лишити собі місця для щастя. В той час як деякі люди можуть бути щасливими незалежно від оставин навіть ставши каліками.
То що ти обераєш нити і страждати чи прийняти реальність такою яка вона є ?

Раунд

Якщо ти володієш реальними цифрами співвідношення ризиків то поділись будь ласка.
І не менш важливе питання, у тебе є гарантія що ти не станеш 21 із 10-20 ? :)
Хочу наголосити що не маю на меті знецінити будь кого. Просто є різні варіанти розвитку подій зі своїми ризиками, а нам вже робити вибір і жити з цим.
P.S
Якщо ти не згодний саме з цією однією моєю фразою то перефразуй це як ти це бачиш, може тобі вдасться краще;)

— ок, але чому ти до сих пір цього не зробив? ти можеш спробувати і можливо це тобі вдасться, але тут також є ризики, (майже як на війні, адже були навіть летальні випадки під час спроби нелегального перетину кордону) можеш попастись і ми повертаємся до початку нашої розмови де ти можеш сісти на нари.

А можеш і не попастись :)
І відтягувати момент мобілізації настільки наскільки вийде, всіма можливими методами і шляхами ;) А там видно буде, або шах, або ішак, або знайдеться шлях(або третя дитина, або батьки отримають інвалідність, або ще щось)

Все одно це сильно краще ніж потрапити в армію, на невизначений термін, бо армія, як система,- дно, основне призначення якої — привити розуміння що «начальник завжди правий»
Крім того — весь час до мобілізації, я буду заробляти не 20к-30к, а нормальні суми

Питання в тому що армія неприваблива не тільки з точки зору шансів загинути, вона не приваблива з усіх точок зору.
Так є люди, яким армія не противна, ба більше — приваблива — такі вже там, і ми не про них зараз

А можеш і не попастись :) ...

так, звісно можеш, і якщо тебе не мучать докори сумління то можеш жити щасливою людиною. Чому б ні.

бо армія, як система,- дно

Я б так не казав. з двох причин. По перше ті хто нас захищають не на дні (не в дні). По друге це просто інший світ який з точки зору нашої бульбашки виглядає як пекло. Є люди, які потрапивши в армію, розкрились і відчули це життя по новому, яскравіше. Не потрібно відкидати того що і з тобою так може трапитись.
Я цілком добре розумію твої мотиви не йти в армію. Єдине що можу порадити, що якщо з тих чи інших причин там опинишся, то раціональніше витратити сили не на рефлексію з приводу гіпотетичної альтернативної реальності в якій ти міг би бути, а на те щоб спробувати відчути життя в цій армії ТАК як наприклад Gideon автор цієї статті, а не як @Воїн Клавіатурний який, як мені здалося, морально страждає від ситуації в якій він зараз є.

Я ж не просто так зробив уточнення

Так є люди, яким армія не противна, ба більше — приваблива — такі вже там, і ми не про них зараз

1. В будь якому суспільстві є «люди війни» їх це пре, і це в тому числі про автора статті
Але їх мало, і вони в переважній більшості вже на війні
2. Якщо ви помітили автор йде в конкретний підрозділ, в якому такі самі ідейні люди як і він, до того ж підрозділ назагал добре забезпечений
3. Автор людина яка «вірить» неважливо в що в кожному конкретному випадку
4. Автор — солдат(ну може старший солдат)

@Воїн Клавіатурний

Офіцер, швидше за все комвзводу, або шось таке — зона відповідальності сильно більша
Та і в армії він не наїздами, а довбаних два роки безвилазно і без якогось розуміння коли то все закінчиться
+ людина здатна до критичного мислення і пошуку першопричин( він не «вірить» просто так )

По перше ті хто нас захищають не на дні (не в дні).

Це не може бути причиною не визнавати що армія жахливо неефективна структура, в якій придушуються будь які прояви інакодумства і незгоди з усталеною системою взаємодії, яка грунтується на «начальник завжди правий» і «ти завжди щось та й порушуєш, тому за бажання тебе завжди можна за щось покарати»
Єдиним способом мати хоч відносно нормальне життя в армії є максимальна конформність, що в свою чергу блокує будь які зміни ситуації на краще

Єдине що можу порадити

Я давно вже не молодий інфанильний хлопчик, якому потрібні поради, я дам собі ради, якщо я там опинюсь, і я дуже добре знаю що таке армія

Пишу я все вище, для того щоб потенційні мобілізовані знали, що їх чекає.

то раціональніше витратити сили не на рефлексію

Раціональніше витратити сили на запобігання потраплянню туде де від тебе так собі користи і де тобі буде сильно зле

Це не може бути причиною не визнавати що армія жахливо неефективна структура

з чого такі висновки? Армія тримається на авторитарній моделі управління і це всі армії такі. Така структура функціонувала всю історію людства і сформувалась історично. А з авторитарної можелі вже витікаюсь всі інші побічні (негативні для особистості) ефекти. Але по іншому бути не може і це показує історія і факти.
Якщо ж ти конкретно про Армію України то тут теж варто зауважити що ця жахливо неефективна армія дає відсіч «ефективній другій арміії світу». Звісно є ряд моментів які потребують вдосконалення. І цей процес потихеньку йде. Він не може відбутись увесь і відразу.
Якщо ти можеш щось зробити краще то береш і робиш, якщо не можеш, принайні не заважай.

Раціональніше витратити сили на запобігання потраплянню туде де від тебе так собі користи і де тобі буде сильно зле

Я повторюсь, суто між нами я розумію тебе чому ти не хочеш до війська, але закликати не йти до війська і робити антипіар ЗСУ це грати на руку ворогу! р@шUстським ботам навіть гроші за це платять, а ти тут це ще й безкоштовно робиш.

де від тебе так собі користи

це дуже субєктивне висловлювання. Як вирахувати свою користь в армії і щоб це було обєктивно? Як вирахувати свій вклад в перемогу?

що ця жахливо неефективна армія дає відсіч «ефективній другій арміії світу».

Дає, завдяки багатьом чинникам, і не останній з тих чинників — порушення статутів інструкцій і настанов.
Банальний приклад — порядок видачі боєприпасів, який порушують всі, або використання волонтерського транспорту, що теж, між іншим заборонено з точки зору статутів, настанов інструкцій

Звісно є ряд моментів які потребують вдосконалення. І цей процес потихеньку йде

Ви побачили просування у виправленні вищенаведеного? Пройшло два роки, якісь зміни в статутах?
Зі змін які побачив я:
— введення безальтернативної кримінальної відповідальності за невиконання наказу(навіть не бойового і не в бойовій обстановці) і деякі інші порушення( притому що загалом порушення це норма армії)
Що я очікував би побачити, наприклад:
— скасування недіючих(тих які все одно порушуються) норм і правил
— дієві механізми оскарження рішень командирів в небойовій обстановці
— дієві механізми обговорення рішень командирів підлеглими в небойовій обстановці
— механізми, які б спонукали ефективно використовувати цивільний досвід і індивідуальні особливості війсковослужбовців.

Як вирахувати свою користь в армії і щоб це було обєктивно?

Мені, мою — дуже просто. Назагал — вже не так просто. Середньозваженого працівника IT сфери — десь посередині.
Серед IT більшість людей знайомі з критичним мисленням, і мають досвід роботи в організаціях в яких ефективність і здоровий глузд — вагомі фактори, а «традиції», «святість», «неухильне виконання» і інші ознаки релігійних культів — не вагомі.

Беручи до уваги попередній абзац — у більшості ІТшників армія буде викликати або «шо за цирк і піз...» або «нах... воно мені треба», а після усвідомлення, що це не на N(де N відоме і менше 24) місяців, а на X, де X — це невідома нікому величина — природній і обгрунтований спротив і бажання вести себе на грані фолу.
Ясна річ що керівництво відчуватиме, знову ж таки природнє і обгрунтоване бажання зробити так, щоб той «офігевший чел, який думає що він в санаторій потрапив» став «нормальною» людиною і вів себе як всі — конфлікт
Конфлікт всередині однієї команди є радше засадою неефективності, ніж навпаки

Я повторюсь, суто між нами я розумію тебе чому ти не хочеш до війська, але закликати не йти до війська і робити антипіар ЗСУ це грати на руку ворогу! р@шUстським ботам навіть гроші за це платять, а ти тут це ще й безкоштовно робиш.

Суто між нами, я розумію, що варіантів крім як мобілізовувати більше людей у держави немає, але робити це бездумно, не роблячи нічого для підняття привабливості служби, маючи на руках вже два роки досвіду і купу прикладів — це мяко кажучи безвідповідально
Так само безвідповідально замовчувати проблеми в армії, бо їх навіть в теорії неможливо усунути, якщо робити вигляд що їх немає( а зсередини критикувати армію неможливо, бо або посадять, або зроблять все щоб здихатись )

І наостанок — ми ж говоримо про мотивування ІТшників мобілізуватись
Так от з цим важко, і для того щоб було не важко — треба щось міняти
Бо — це честь — недостатній мотиватор, якщо є альтернативи

Дає, завдяки багатьом чинникам, і не останній з тих чинників — порушення статутів інструкцій і настанов.

Тут не можу не погодитись. Статути і настанови потрібно адаптувати під реальність.
Особисто я не знаю як зе зробити. Може якби в цій структурі було більше таких людей як ми з вами то ми б рухали ці зміни. Але такі як ми туди не хочуть йти :) Виглядає як проблема курки та яйця. Хтось має перший почати ці зміни. Зазвичай це роблять мудріші, ті хто розуміть що ця проблема існує

Може якби в цій структурі було більше таких людей як ми з вами то ми б рухали ці зміни.

На жаль — зсередини це неможливо, в принципі.

бо або посадять, або зроблять все щоб здихатись

Це можна пробувати робити хіба ззовні, до того ж маючи залізобетонні гарантії непотрапляння всередину
Це, ж до речі є причиною замовчування тих проблем. Якщо ви звернете увагу — діфірамби співають персоналії, а критикують аноніми, бо бояться наслідків(і правильно роблять)

Рецепту як це робити у мене немає, як і гарантій того що я не потраплю всередину
Але першим кроком усування проблеми є визнання її наявності і необхідності її вирішити

На жаль — зсередини це неможливо, в принципі

Можливо і це відбувається. Наприклад такі як залужний думаю були б не популярні саме в радянській армії, але популярні в Українські. Це не можливо якщо прийти в цю структуру і намагатися грати по СВОЇМ правилам. А як відомо зі своїм уставом в чужий монатсир.... Потрібно зрозуміти правила гри структури і крати вже по ним, а потім коли у тебе зявиться певна влада та сфера впливу робити зміни хочаб на своєму рівні. Ми всі недооцінюєм свій вклад який в будь якому разі є каплею в морі, але що таке море як не сукупність усіх капель?
Ми всі робимо свй вклад на своєму рівні, десь більше, десь менше. Нож непотрібно мислити «бінарно», 0 або 1, або все добре, або все погано, або все або нічого. Звісно нам хочеться щось зробити і щоб все відразу стало так як ми того хочемо. Яле так ніколи не було, так не є і наврядче буде.
Робіть зміни на своєму рівні і показуйте приклад. І тоді трапиться «ефект метелика»

— дієві механізми оскарження рішень командирів в небойовій обстановці
— дієві механізми обговорення рішень командирів підлеглими в небойовій обстановці

такі механізми є — це військова прокуратура. МОже вони не функціонують так як би нам того хотілось, але це вже питання до людей які в цій системі. Знову ж таки (chicken egg problem)
Як ви це бачите? Як цей механізм має виглядати? Може приклад армії інших країн?

такі механізми є — це військова прокуратура

vppnr.gp.gov.ua/...​ns&_t=rec&id=342225&fp=30
отак працює( 3 роки умовно, і не факт що навіть з посади зняли, чи звання позбавили )
Нагадаю, що за невиконання наказу ( навіть наказу «100 віджимань лежачи, з метою удосконалення фізичної форми» ) в умовах воєнного стану( навіть в Закарпатті ) передбачено від 5 до 10 років, без можливості врахувати пом’якшувальні обставини

Взявши до уваги прохання потерпілого призначити покарання більш м’яке, ніж передбачено санкцією статті, а також щире каяття обвинуваченого, суд призначив останньому покарання у виді 5 років позбавлення волі з іспитовим строком — 3 роки.
І взагалі судова система це вже інше питання.

ми ж говоримо про мотивування ІТшників мобілізуватись
Так от з цим важко, і для того щоб було не важко — треба щось міняти

мабуть погоджуюсь що з мотивуванням важко. Причому важко настільки що замість мотивування держава вдається до стимуляції страхом кримінальної відповідальності.
Щож такі реалії в яких живемо. Але зновуж таки, думки про те що якщо ти потрапиш в армію і твоє життя перетвориться на пекло це тільки думки. (Хоча якщо собі постійно нагадувати і думати в такому ключі то дійсно це буде пекло) Але якщо не полінуватись і спробувати подивитись на це очима людини подібної до Gideon то може все буде не так погано як тоді здавалось, а може навіть і краще ;)

Уже зараз є небойові військові частини, де люди займаються тільки програмуванням, працюючи з офісу або дому.

Как туда попасть?

Досить гарно описано тут
dou.ua/forums/topic/46576

Причому там людина на прикладі власного кейсу розказує що за чим було. Якщо після прочитання залишаться питання — задавай їх нижче в цьому треді.

Ну я так понял что никто ничего не гарантирует

Так
*Гарантій* успіху нема. Але *шанси* на успіх все ж є

напиши мені в каналі моєму в коментах. Я розповім

Підтримую питання.

Може ви чули, є хоч одна вакансія для .NET бекенера?

Постійно моніторю lx army, і жодного разу не бачив. Схоже в ЗСУ в повазі тільки Python та Java

Я людина досвідчена, можу і на пітоні і на джаві, але 3-5 років комерційного досвіду того ж пітону (який вимагає та вакансія) — це не замінить.

вимагать можна багато. Треба спілкуватись напряму. Мені жодного разу не написали, після заявок на LX Army

Ну просто ви ж написали, що є цілі «військові частини, де люди займаються тільки програмуванням»

А Воїн Клавіатурний дав посилання, де айтівец мобілізувався саме через LX Army (що є логічним, довгий час тільки там можна було знайти небойові вакансії).

Ось я шукаю за фахом, і впевнений не я один такий.

Велика повага вам, але не всі мають «бажання брати пряму участь в бойових зіткненнях». Так що так, «малодушність та боягузтво», є таке

Де знайти ту саму військову частину з програмістів, куди я можу написати напряму «Вам .net бекендер з багато років досвіду не потрібен?»

напишить мені в телеграм каналі моєму в коментах під будь яким постом. я надам контакт

З лютого 2023 року бажання брати пряму участь в бойових зіткненнях як вірус поселилось в моєму розумі. Я не міг ні про що інше думати. Багато моїх знайомих чоловіків та деякі жінки проходять те саме зараз.

Буває)
Це й через більшу насиченість відчуттів (специфіка війни), щось наподобі адреналінової залежності.
Це й через «Плем’я». Через відчуття належності до чогось світлого.
Та й навіть через звикання.

Власне так воно і є.
В армії теж могло би бути (і хочу сподіватись з часом буде) по своєму прикольно. Навіть під час війни. Якщо все мудро організувати.

Але ж капелан не штурмовик
Хоч роль і важлива -шансів вижити більше

Хтось дуже уважно прочитав статтю)

(Автор казав, що він був капеланом. Акцент на слові був)

Я FPV Пілот

Славімо його! Дякую що поділився власним досвідом!

Дякую за свідому позицію і дуже цікаві статті! Чекатиму ще.

Віктор, дякую за службу!

Підписатись на коментарі