Apple випустила Ferret — мультимодальну LLM з відкритим вихідним кодом

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Спеціалісти Apple спільно з науковцями Корнельського університету опублікували вихідний код мультимодальної LLM під назвою Ferret. Її реліз відбувся ще у жовтні, але залишився непоміченим, пише VentureBeat. Код доступний на GitHub для некомерційного використання.

Ferret може опрацьовувати окремі частини зображень, вміє розпізнавати і виділяти окремі обʼєкти, а також використовувати ілюстрації та навколишній контекст для відповіді на запити користувачів. Зараз чимало представників міжнародної АІ-спільноти із запізненням обговорюють важливість цього релізу. Наприклад, Барт де Вітте, який спеціалізується на АІ-технологіях в медицині, написав в Х:

«Я чомусь пропустив це. Apple приєдналася до спільноти розробників АІ з відкритим вихідним кодом у жовтні. Це свідчить про прихильність Apple до ефективних досліджень у сфері АІ. Я з нетерпінням чекаю того дня, коли локальні великі мовні моделі (LLM) будуть працювати на моєму iPhone як інтегрований сервіс оновленої iOS», — написав він.

Німецький консультант із AI-технологій Трістан Беренс у своєму LinkedIn відреагував так: «Чи знаєте ви, що Apple (так, Apple!) нещодавно випустила мультимодальну велику мовну модель? Разом із кодом і характеристиками».

Своєю думкою також поділився технологічний блогер Бен Діксон: «Якого розвитку АІ у 2023 році ви очікували найменше? Для мене це був випуск компанією Apple LLM з відкритим вихідним кодом (хоча і з некомерційною ліцензією). Apple довгий час була взірцем закритих систем, куленепробивних NDA, розкриття нульових деталей і патентування кожного біта своїх продуктів. Але для Apple (як і для Meta) важливо вийти на ринок LLM з моделями з відкритим вихідним кодом, щоб конкурувати з ChatGPT. Гарний хід, Apple!»

Є серед вас такі, що дізнались про реліз Ferret ще в жовтні?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Судячи з імен авторів моделі, наразі прогрес рухають не «корінні» купертінівці.

Підписатись на коментарі