AI передбачив, що на кінець 2024 біткоїн буде коштувати 127 404$
Як людина, яка декілька років тому вклалася у криптовалюту, а також активно стежить за розвитком АІ, мене не покидає думка: як зробити так, щоб АІ допоміг у прогнозуванні цін. Без сторонньої допомоги я часто роблю одну з двох помилок:
— або купляю занадто рано, по високій ціні, коли можна було ще трошки зачекати і купити дешевше
— або продаю зарано, коли варто було б зачекати подальшого росту і продати подорожче
Маючи ці думки в голові, я звернувся до Bard та ChatGPT за допомогою. При чому, знаючи їхню нелюбов до «взяття відповідальності за передбачення цін на криптовалюту» і різні абстрактні відповіді, щоб буквально «з’їхати з теми», я не казав їм, для чого саме вони мають робити прогноз. Лише надав їм список цін за 90 днів з початку вересня до початку грудня і попросив спрогнозувати майбутні значення у даній послідовності чисел. ChatGPT мене тотально розчарував власним підходом, бо рішення, яке він запропонував: порахувати дельту між останнім і передостаннім значенням і на її основі, додаючи її до останнього значення вирахувати всі наступні. Тобто ChatGPT фактично проігнорував 88 з 90 значень і використав лише останні 2 для побудови арифметичної прогресії. За його підрахунками, на сьогодні біткоїн вже мав би коштувати більше 70 тисяч $ що, звісно, не відповідає дійсності.
Bard напроти мене приємно вразив. Отримавши голі цифри він спочатку задав деякі уточнюючі питання і коли дізнався, що це дані «з фінансової сфери, які відображають добові ціни», то подумав, що це ціна на якусь акцію, побудував графік і навіть надав код на Python для цього графіка.
Коли я попросив його передбачити, якою буде ціна рівно через рік, тобто на Різдво 2024 (25.12.2024), він спочатку відповів $101510. Проте подивившись код, який він для цього згенерував і використав, я побачив, що кількість торгових днів року у нього 252, що мабуть є вірним для акцій, але не для крипти. Тож після того, як я попросив його перерахувати результат для 365 днів, він видав фінальний прогноз — $127404.
Цікавий момент в цій історії — після цього діалогу, я написав Барду: «Що, якби я сказав тобі, що ці ціни були не для акцій, а для криптовалюти — біткоїна?» На що він відповів щось типу: «Мої вибачення! Якби я знав, що це ціни для криптовалюти, то не став би робити передбачення, тому що крипта є дуже волатильною» і т.д., все як завжди, коли мова заходить про криптовалюту.
У цього посту 2 мети:
— по-перше, показати, що якщо АІ не надавати повний об’єм даних про ситуацію і попросити щось зробити — він може на це погодитися, на те, що б він відмовився виконувати, якби знав всю картину з самого початку. It’s all fun and games, як то кажуть, коли справа стосується крипти і особистого профіту або збитків. Але уявіть наслідки, якщо у майбутньому буде розумна зброя, обмеження якої зможуть обходити терористи, щоб вбивати мирних жителів. Чи роботи-хірурги, яких будуть використовувати торговці людськими органами.
— по-друге, у цю символічну дату хочеться залишити публічну нотатку і повернутися до неї рівно через рік, на Різдво 2024, щоб подивитися, чи справдився прогноз АІ, або він помилився, і якщо помилився — то наскільки сильно і в який бік.
15 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів