AI передбачив, що на кінець 2024 біткоїн буде коштувати 127 404$

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Як людина, яка декілька років тому вклалася у криптовалюту, а також активно стежить за розвитком АІ, мене не покидає думка: як зробити так, щоб АІ допоміг у прогнозуванні цін. Без сторонньої допомоги я часто роблю одну з двох помилок:
— або купляю занадто рано, по високій ціні, коли можна було ще трошки зачекати і купити дешевше
— або продаю зарано, коли варто було б зачекати подальшого росту і продати подорожче

Маючи ці думки в голові, я звернувся до Bard та ChatGPT за допомогою. При чому, знаючи їхню нелюбов до «взяття відповідальності за передбачення цін на криптовалюту» і різні абстрактні відповіді, щоб буквально «з’їхати з теми», я не казав їм, для чого саме вони мають робити прогноз. Лише надав їм список цін за 90 днів з початку вересня до початку грудня і попросив спрогнозувати майбутні значення у даній послідовності чисел. ChatGPT мене тотально розчарував власним підходом, бо рішення, яке він запропонував: порахувати дельту між останнім і передостаннім значенням і на її основі, додаючи її до останнього значення вирахувати всі наступні. Тобто ChatGPT фактично проігнорував 88 з 90 значень і використав лише останні 2 для побудови арифметичної прогресії. За його підрахунками, на сьогодні біткоїн вже мав би коштувати більше 70 тисяч $ що, звісно, не відповідає дійсності.

Bard напроти мене приємно вразив. Отримавши голі цифри він спочатку задав деякі уточнюючі питання і коли дізнався, що це дані «з фінансової сфери, які відображають добові ціни», то подумав, що це ціна на якусь акцію, побудував графік і навіть надав код на Python для цього графіка.
Коли я попросив його передбачити, якою буде ціна рівно через рік, тобто на Різдво 2024 (25.12.2024), він спочатку відповів $101510. Проте подивившись код, який він для цього згенерував і використав, я побачив, що кількість торгових днів року у нього 252, що мабуть є вірним для акцій, але не для крипти. Тож після того, як я попросив його перерахувати результат для 365 днів, він видав фінальний прогноз — $127404.

Цікавий момент в цій історії — після цього діалогу, я написав Барду: «Що, якби я сказав тобі, що ці ціни були не для акцій, а для криптовалюти — біткоїна?» На що він відповів щось типу: «Мої вибачення! Якби я знав, що це ціни для криптовалюти, то не став би робити передбачення, тому що крипта є дуже волатильною» і т.д., все як завжди, коли мова заходить про криптовалюту.

У цього посту 2 мети:
— по-перше, показати, що якщо АІ не надавати повний об’єм даних про ситуацію і попросити щось зробити — він може на це погодитися, на те, що б він відмовився виконувати, якби знав всю картину з самого початку. It’s all fun and games, як то кажуть, коли справа стосується крипти і особистого профіту або збитків. Але уявіть наслідки, якщо у майбутньому буде розумна зброя, обмеження якої зможуть обходити терористи, щоб вбивати мирних жителів. Чи роботи-хірурги, яких будуть використовувати торговці людськими органами.
— по-друге, у цю символічну дату хочеться залишити публічну нотатку і повернутися до неї рівно через рік, на Різдво 2024, щоб подивитися, чи справдився прогноз АІ, або він помилився, і якщо помилився — то наскільки сильно і в який бік.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Свідкам Chat GPT не завадило б почитати про інвестиційні моделі типу CAPM, про розподіл Коші, якому слідують прибутки під окремих акцій, книгу Талеба якусь типу Чорного Лебедя, а відтак робити фінансові рішення на основі вихлопу генератору текстів

Цифра яку написала нейронка не є прогнозом. Це просто цифра з генератора символів. Так само як НФТ нічого не гарантують. Це просто різні слова з яких складають граматично коректні речення, але разом вони не мають жодного сенсу. Токенбро обожнюють це робити, вважаючи що велика кількість техножаргону якось додасть ваги їх ідеям.

Ну раз передбачають ріст, значить треба продавати тим, у кого він є)

Этого хватит, чтобы выехать из Украины?

Купуй, розкажеш через рік скільки заробив.

Добрий вечір, рік майже пройшов, звітую — за осінь 2024 зробив х3.3 від того, що у мене було влітку 2024)

На основі, якої моделі він побудував прогноз? 365 днів замала вибірка для Біткоїна, в нього вже було декілька циклів. Якби років за 10, то було би значно цікавіше. Можна взяти дані за 10 років в середньому з кроком в 1-2 місяці

Я лише підкинув ідею, а от подальші експерименти і висновки (купляти чи ні, що купляти і коли саме) — повністю в руках читачів)

Та якоі, ймовірнісної яка описує послідовність слів на основі лайна в інеті яке використали для тренінгу LLM моделі

по-друге, у цю символічну дату хочеться залишити публічну нотатку і повернутися до неї рівно через рік, на Різдво 2024, щоб подивитися, чи справдився прогноз АІ, або він помилився, і якщо помилився — то наскільки сильно і в який бік.

Так йому можна дати всю інфу до 2023 року, щоб він спрогнозував на сьогоднішню дату, так можна вже сьогодні знати наскільки він помилився?..

не можна. це ж покаже, що «дослідження» абсолютно безглузде =)

Трохи вище відповів, що помилка складає всього 4.65% між передбаченням Барду і фактичною ціною на сьогодні. І це за умови аналізу даних за 90 днів. Думаю, якщо надати дані за весь рік, можливо прогноз буде ще більш точним.

Це хороша ідея, можливо спробую.
Я спробував поки на тих самих даних за 90 днів (початок вересня — початок грудня) запитати, які будуть далі ціни на декілька тижнів вперед, тобто якраз до наших днів. І його передбачення знаходяться в районі 45 тисяч, що лише трохи вище фактичного значення у 43 тисячі (помилка у 4.65%)
Я не кажу, що Бард дає ідеальні прогнози, але якщо порівнювати його з ChatGPT, який сказав, що зараз біткоїн вже має коштувати 70к+, то до Барда якось більше довіри.

Ймовірність курсу бітка в 100к на основі технічного аналізу є як в анекдоті про жінку яка дає прогноз зустріти динозавра, 50% на 50%

Підписатись на коментарі