Як зробити ідеальне резюме
Ніяк. Ідеальних резюме не існує. В принципі. Але є хороші. Ну, тобто такі, які виконують свою задачу. А задача у резюме максимально проста — у найкоротший термін дати зрозуміти читачу про що йде мова, допомагати максимально швидко знаходити релевантну інформацію та всіляко сприяти прийняттю рішення.
І саме тому, на мою особисту думку, резюме повинно бути настільки нудним та передбачуваним, наскільки це взагалі можливо. В першу чергу це документ, який за можливости має бути заформалізованим до останньої літери. Чому? Ну бо я дуже неприємна людина, і дуже не люблю витрачати свій час намарно. Як, підозрюю, й решта фахівців, які тим чи іншим чином стикаються з вашими резюме.
Так-так, ваші CV потрапляють до рук не лише тим от рекрутерам, основною метою існування яких є не відписувати на ваші заявки, а й, до прикладу, суворим і пихатим бородатим програмістам, що мають за найвище задоволення завалити вас на співбесіді.
Тут справа в чому — коли справа доходить до інтервʼю, я завжди тримаю резюме кандидата під рукою, аби швидко орієнтуватися в розмові, мати уявлення про досвід співбесідника та взагалі мати контекст, в якому ми спілкуємось. Ну оце, знаєте, аби прискіпатися до «JSON» в розділі скілів та почати ганяти вас по специфікації.
І веселкове, креативне резюме з фоткою на пів сторінки, розділом soft skills, в якому вказані грамоти з «Кенгуру», із клясичною трійцею «implemented features — communicated with client — fixed bugs» під кожним проєктом мені не те, що не допоможе, а й швидше завадить провести нормальну структуровану та змістовну співбесіду. Бо я буду плутатись, просто візуально губитись що є що, намагатися розшифровувати ваші зірочки і прогрес бари, втрачаючи час та терпіння.
Вашу креативність та софт скіли ви маєте нагоду проявити під час самої розмови, рівень теоретичних знань оціниться так само, практичні навички виявить файно вирішена задачка. А резюме нехай лишиться сухим, нудним, канцелярським формуляром, бо якщо на хороший та надійний інструмент навісити свистілки й перділки, то він стане в першу чергу свистіти і пердіти, а не працювати.
Мати хороше, просте, інформативне та прісне резюме стане вам у пригоді набагато краще, аніж розцяцькована й розмальована аплікація з кольорового паперу. І хто зна, чого воно допоможе вам досягти — а чи нової цікавої роботи, а чи може й участи в онлайн співбесіді на ютубі?
Хто зна, хто зна...
23 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів