👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Чому не варто? Кожному своє просто.
Комусь подобається руками попрацювати, комусь людьми керувати та із усією бюрократичною фігнею розбиратись.

в західних корпо є серйозна різниця між менеджерами від процесів і від людей (лінійні або тім менеджери)

процесний менеджмент буває різного спектру дотику до клієнта і рівню стресу, я бачив багатомісячні реабілітації МІМів, але є і цілком безсенсовні «ексельні», цілком внутрішні ролі де ні стресу ні овертайму і зп вирівняна до інженерських

менеджмент людьми я б до перетину сорока не радив, максимум тімлідство на 2-5 людей, на цій ролі може просто бути гігантська кількість пейперворку, плюс як додаток — підтирання промахів отих процесних, бейбіситтінгу своєї тіми (якщо вони не після сорока зазвичай)
платять за це більше, бо адекватні цим посадам людські скіли і рідкість і виклик

воно звісно не всюди і не завжди так (клієнт створив юніт в словацькому офісі і будує команду в якій лінійним стоїть людина 30-33 рокі, вісім сумарного досвіду і половина тімлідство, спостерігаючи за цим я ще більше впевнився в важливості просто досвіду життя, який зіп архівом не набудеш)

сумуючи — є тяга і скіли — пробувати варто, тільки обережно, якщо чогось трохи бракує, а інжинірінг (проектовий чи експлуатаційний) є ок — ну можна потішитися наприклад будучи нішевим теклідом, як і тімлідом в тімі якій треба швидше репрезентант ніж формальний лідінг

як воно в менших фірмах — хз, мабуть часто матрікс організейщин від якого імхо варто втекти ще до своїх сорока%)

будує команду в якій лінійним стоїть людина 30-33 рокі,
менеджмент людьми я б до перетину сорока не радив, максимум тімлідство на 2-5 людей,

В тебе якийсь пунктик на той вік, що молодші підсиджують?)
В 30-33 це вже може бути досвідчений менеджер

ну я ж вже десь писав хінт про розвиток prefrontal cortex
цей регіон відповідає за вміння в оцінку ризику і він вважається повністю біологічно розвиненим в 25, його типовий час розвитку між 20-25, коли нижчі «фреймворки» вже дозріли

починаючи з цього треба додати відомі 10000 годин практики скілу, щоб він війшов на рівень «починаючий сіньйор»

зазвичай подібна практика не дається в концентрованому вигляді 8 годин на день тому в житті більшість людей вийде на принципову готовність до якого-неякого використання цього скілу десь після 30, більшість не раніше 35

так було і в мене і я спочатку «збоку» це спостерігав, потім зрозумів і вже з цим розумінням прийшло зрозуміння багатьох інших речей (максимальна продуктивність підприємців і їх вік успішних стартапів, карєрні драбини кадрових війскових, серйозні позиції в менеджменті великих організацій і тп)

щодо «пунктів» — у мене швидше буде на 20-25річних пункт, бо з них ще зазвичай не виготовлено «робочу конячку» які тягнуть сервіс, звільняючи мене від роблення цього)

звісно розподілення цих речей буде нормальним, чи логнормальним, чи може ще яким, тобто завжди буде хтось, кому добре вдалося щось без цього скілу, але це один з core competence скілів менеджера, особливо людського бо увесь час конфлікти інтересів і тп

У нас був івент від кадровиць і менеджерів. Тіпа розказували свої історії.

І натякали що найкраще з нами що може статися це стати менеджером.
Але одночасно гарний інженер навряд чи стане гарним менеджером.Декілька історій було і про це. А хтось насмоктав.

Так от, якщо тупий але з гарними софт скілами є шанс піти вгору ...

Гарні софт-скіли від наших братів менших з Індії виглядають так: маєш погоджуватися з усім, що тобі кажуть згори. Маєш напрягати інженерів тим саме, не переймаючись, що інколи це просто забаганка, яку фізічно неможливо виконати. Маєш рапортувати що все гаразд і знову ж пресувати інженерів, які ніфіга не розуміють що треба робити. Все, ти гарний менеджер, а інженери погані. Інженерів можна змінити, а менеджет отримує наступний бенд (рівень). Формула успіху.

Не варто ставати лідом якщо в тебе з’являється додаткова відповідальність, а симетричні повноваження не з’являються.

Лід ще не менеджер.
Бригадир.
Виділена дупа для конекту з менеджментом

Ну, менеджер менеджеру різниця, але, наприклад, мій проджект менеджер зараз на різдвяних канікулах (UK), але вчора просив всіх нас прислати йому апдейти по нашим задачам, бо йому, в свою чергу, потрібно надіслати щотижневий звіт топ-менеджменту. В той же час продакт, який формально також на різдвяних канікулах (Франція) пише нам спеки на січень, бо потрібно починати нові задачі. Але це, звичайно, приколи нашої компанії — сподіваюсь, в інших ситуація краща.

Тому що треба рухатись в напрямку робота ==> життя, а не навпаки.

З таким саме успіхом «не варто» ставати Скрам-майстром, ПМом, і взагалі кимось вище девелопера :-) Але це думка лише тих, хто не бачить себе у цій ролі.

Мега синьйор девелопер з яким хоч трохи рахуються менеджери.
Такий собі лікар Хаус

— Набагато більше зустрічей
— Відповідальність не тільки за себе
— Набагато менше гнучкості в робочому графіку
— Відчуття, що під час відпустки робота не зникає, а потрохи додається, і її потрібно буде робити як повернешся

Не варто ставати якщо хочеш сидіти в теплому насидженому місці, закривати 1-2 тікети в тиждень, працювати 3-4 годин на день, а решту часу дивитися серіали, вишивати, займатися ножевим боєм, ходити на масаж і отримувати свою стабільну прогнозовану зарплату, яка, само собою, не буде верхньою по ринку.

Є ризики повільної деградації в своєму зручному знайомому болоті, і, як наслідок, незатребуваності на ринку якщо раптом звільнять.
Але якщо доріс до сініора і далі просто сидиш спокійно, робиш таски, нікому не заважаєш і ні з ким не сваришся, то ризик звільнення мінімальний. На крайняк переведуть на інший проект як поточний закриється.

Думаю реалізувати такий сценарій десь у 45-50 років і спокійно працювати так до упора, якщо до того часу «класична» ІТшка все ще буде існувати.

ножевим боєм

ліду треба займатись особливо

От ти жартуєш, а я знаю реальних три приклади, коли на галері була повноцінна бійка і бійцівські навички там дуже б допомогли.

Один раз на інтерв’ю.

Один раз на міні-шлюпці на 10 людей, коли сініор гребець відмовився овертаймити і директор прийшов його бити за це.
Директор(теж молодий пацан років 25-27) прийшов і витягнув тіпа з-за столу, вони пішли в коридор і почали штовхатись і обніматись-боротись. Після цього сініор погодився на овертайм і зробив роботу. Ось це була мотивація, не те що нині з піченьками-плюшками.
Ех, моя перша робота, такі теплі спогади... Де мій 2008...

Ще раз просто п’яна драка на кухні галери в п’ятницю ввечері коли можна було повноцінно бухати на кухні. Проламали гіпсокартонну стіну і, здається, стіл.

жорстокі 2000-ні — становлення Українського IT))

А ще були двіжі з підключенням братви через те що когось переманили на +20$ 😁

ІМХО, всім варто попробуватисебе в ролі ліда, це крутий досвід який потім буде допомагати навіть якщо будеш працювати звичайним девом.

По мінусах, набагато більше роботи з обмеженою можливістю «зробив роботу і вільний до кінця дня». Багато мітингів (а роботу все одно треба робити).
Для девів ти типу менеджер, для менеджерів ти типу дев. Тобто треба вміти і перше і друге.
Часто на лідів спихають hr роботу.
Немає прав звільняти людей (я просив дропнути лоу перформера, його тримали ще пів року).
Зарплата на рівні сіньора + 10-20%, а роботи і впливу на проект набагато більше.

Не варто ставати тімлідом тільки у випадку якщо тобі не подобається працювати з людьми/нести відповідальність не тільки за себе, а ще за когось. Робота тімліда інша, в тебе інші цілі, інші методи їх досягнення.

потому что в таком случае ты становишься заложником компании

инженер он и Африке инженер, не в моготу дальше — пошел искать дальше.

а кто сказал, что некий DM из А что-то будет стоить в Б ?

Купа відповідальності і роботи, вплив на оплату опосередкований. На практиці завжди можна і без цього отримати вищу оплату.

Це треба, якщо ти потім хочеш іти у бізнес і тобі треба скіл керування персоналом. Або хочеш вкорінитися у конкретній компанії (тільки нащо?).

Кількість місць у борді обмежена і там завжди будуть «свої».

Підписатись на коментарі