Декілька слів про контрнаступ, мобілізацію та море. Мої підсумки 2023 року

Поки я писав цей текст, мене весь час не покидали змішані відчуття: це приблизно як їсти одночасно лимон з медом. Справді післясмак був неоднозначний. Відразу хочу сказати, що цей текст — суто мої рефлексії на найбільш значущі події цього року. Блог не претендує на всесторонню аналітику, чи, не дай Боже, є звинуваченням або критикою. Як то кажуть — я вас попередив 😀.

Фронт у 2023: зрада чи перемога

2023 рік був сповнений великим променем надії та інфантильним ентузіазмом на швидке закінчення війни нашою беззаперечною перемогою. Здавалося, що після переможної осені 2022 року ми так само станемо свідками переможного літа 2023-го. Але не судилося. Не вийшло. Російська оборона на півдні стала потужною перепоною для українських новостворених бригад. Українські війська змогли вгризтися в російські позиції в деяких місцях, але не вдалося прорватися.

На початку липня цього року я зустрівся зі своїм товаришем. Він — не остання людина в ССО. Звичайно, що наша зустріч була повністю присвячена контрнаступу. Мій товариш чітко та недвозначно повідомив, що «не варто очікувати значних проривів на Півдні, адже росіяни побудували потужну лінію оборони, яку подолати практично неможливо без значної переваги в повітрі або хоча б паритету. Механізовані підрозділи просто застрягнуть на численних мінних полях і стануть легкою здобиччю для розрахунків ПТРК і танкових засідок».

Кремінна

Як зараз пам’ятаю, коли, витираючи спітнілий лоб, зі значним сумом в голосі, мій товариш сказав, що на українське суспільство чекає велике розчарування і що політики, які знаються на тонких маніпуляціях в інформаційному полі, м’яко спихнуть цю невдачу на військових.

І справді, логіка військових і політиків діаметрально відрізняються одна від одної — приблизно як вогонь і вода (алюзія на пісню Rammstein Feuer und Wasser). Коротко нагадаю, що починаючи з березня 2023 року в суспільстві завдяки «позитивним» блогерам створилася всепроникна атмосфера майбутньої перемоги та незбагненої легкості життя-буття.

Численні військові експерти пророкували українській армії швидку перемогу на півдні до вересня цього року. Українські артисти продавали квитки на свої концерти. Хтось навіть збирався мити ноги в Чорному морі на кримському узбережжі.

Тим часом українські механізовані бригади, без жодного практичного досвіду прориву комплексних фортифікаційних ліній оборони, зазнавали чималих втрат та загрузли неподалік Великої Новосілки, на захід від Вугледару.

Українське суспільство (переважна його більшість), на думку мого товариша, було приспане заспокійливими мантрами про швидку перемогу, намагалося не вникати в суть подій військового характеру. Ба більше, офіцер ССО констатував, що на ЗСУ очікують, окрім медійних проблем, ще й значний дефіцит людського ресурсу. Знову ж таки, через інформаційну кампанію загального розслабону та майже тотального chill-out — у військо перестали записуватися нові люди, бо в медіа переконували, що армія впорається наявними силами.

Уже тоді було зрозуміло, що необхідно проводити масштабну роз’яснювальну роботу з населенням, переважно його чоловічою частиною, що йти до війська доведеться всім. Потрібно було поступово готувати резерви, уникаючи різкого шокового стану для суспільства (як це відбувається зараз). Тим часом військові бригади на фронті знекровлювалися дедалі більше.

Крім того, треба говорити прямо, що міжнародні партнери, незважаючи на всі їхні потуги, не змогли забезпечити ЗСУ обіцяною кількістю бронетехніки. Як сукупний результат цих всіх процесів — ЗСУ не змогли вийти до Токмака чи Мелітополя, як планувалося до початку так званого сезону дощів. Мій товариш очікував пік проблем з наповненістю у бригадах в листопаді та грудні. Так воно зрештою і сталося.

Недавно ми зустрілися знову. Офіцер ще раз висловив занепокоєння тим фактом, що військових почали втягувати в українську національну політику, яка є надзвичайно токсичною. Своє розчарування він посилив висловом, що «політики у своїй реальністю живуть винятково рейтингами, а військові актуальними картами та наявним ресурсами».

Проте чи все ж треба вважати 2023 рік суто мінорним з точки зору досягнень на фронті? Зовсім ні. Україна здобула приголомшливі військові результати там, де ніхто не очікував. На морі. Цей факт важко осягнути, але держава фактично без флоту (Україна) нанесла дошкульних ударів морській державі (Росія). По суті, Чорноморський флот Росії опинився в пастці нестандартних дій України.

Так, у ніч на 26 грудня (мій день народження) ЗСУ знищили ювелірним ударом ВДК «Новочеркаськ» у Феодосії. Це вже четвертий ВДК на рахунку ЗСУ. Британська ракета Storm Shadow відправила його на дно. А тепер — будь ласка, прочитайте уважно — за період повномасштабного вторгнення ЗСУ знищили або значно пошкодили шість корветів, два фрегати, чотири ВДК (великих десантних кораблів), флагман — ракетний крейсер.

ВДК

І незважаючи на те, що більшість з них була уражена ракетами, морські безпілотники (українське військове ноу-хау) теж внесли свою частку в загальну скарбничку досягнень. Окрім кораблів, ЗСУ також заподіяли значу шкоду інфраструктурі, логістиці росіян в Криму, знищили декілька їхніх дороговартісних систем ППО (аналоговнєтних, звичайно ж).

Станом на зараз росіяни вже майже не виводять у Чорне море свій флот, за винятком бойових кораблів для чергування, однак варто відзначити, що носіїв ракет серед них немає. Для порівняння: у 2022 році в цей період часу ворог завдавав масові ракетні удари територією України, зокрема з акваторії Чорного моря.

Висновок: поступове знищення російського чорноморського флоту зірвало спробу путіна заблокувати Чорне море для України. Нещодавно пані посол США в Україні заявила, що з українських портів вийшло понад 305 суден, які перевезли більше 10 млн тонн зерна та інших експортних товарів.

Я думаю, що не треба пояснювати, яке це значення має для української економіки та світових цін на продовольство. Виходячи з цього всього, я не бачу підстав для плачу Ярославни. Навпаки, українському суспільству треба подивитися одне одному у вічі й поговорити серйозно про одну важливу річ.

Непростий екзистенційний вибір: мобілізація чи окупація

Завдяки значній фінансовій допомозі від міжнародних партнерів, економічна ситуація в Україні створила ефект «теплої ванни» для цивільних. Треба сказати чесно, що як для громадян країни, яка щоденно відбивається від повномасштабного російського вторгнення та зазнала значних економічних втрат, українці себе досить непогано почували.

Завдяки цим грошам ми уникнули обвальну девальвації гривні, глибоких продовольчих криз, тривалих блекаутів та повсюдної паніки. Додайте до цього заколисуючу інформаційну адженду, наприклад, з телемарафону, і ми маємо повністю дезорієнтоване суспільство, яке не бачить жорсткої реальності та загрози своєму існуванню.

Nolens-volens ми підходимо до слова, яке викликає чимало суперечок в українському суспільстві. І це слово «Мобілізація». Хочемо того чи не хочемо, але, як недавно сказав Головнокомандувач ЗСУ Залужний на своїй пресконференції: хоча мобілізація не популярна серед людей, проте її проведення потрібне для власне виживання української держави.

Звичайно, мені, як і багатьом іншим, хотілося, щоб рішення про мобілізацію ухвалювали ті, хто отримав від суспільства відповідний мандат. Тих, кого обрали представляти інтереси суспільства. А не шукали гарячково, на кого ж скинути відповідальність за непопулярне рішення. Одначе, я щиро радію, що в цьому політичному дитячому садку є хоч один дорослий дядько.

Хочу сказати, що з великою ймовірністю йти до Збройних сил доведеться всім чоловікам. Підкреслюю, не воювати відразу на першій ліній, а бути водіями, логістами, дроноводами, електриками тощо. Не буду кривити душею: існує й велика потреба й у поповненні піхотних підрозділів. Але все ж не потрібно відразу лякатися.

Необхідно розуміти, що росіяни вустами путіна оголосили, що хочуть захопити всю Україну. І готові воювати довго. Відповідно Україні потрібно готуватися до тривалої виснажливої війни. Перші півроку повномасштабки (коли десятки тисяч добровольців масово записувалися в солдати) забезпечили українське військо необхідною кількістю людей для стримування росіян та навіть проведення власних потужних контрнаступальних операцій.

Авдіївка

Проте, як би це жорстоко не звучало, — люди закінчуються. І війську необхідна свіжа кров. Більше того, за цей час у суспільстві викристалізувалася невидима емоційна напруга між групами людей: цивільним та військовими. Переважна кількість військових воює як мінімум два роки (а деякі бригади набагато більше), а коли приїздять в мирні міста, то не бачать, щоб інші чоловіки стояли в черзі до військоматів та готувалися їх змінити.

Це викликає справедливі нарікання. Одні чоловіки та жінки, по суті, кладуть своє здоров’я, а інші, образно кажучи, повноцінно живуть своє життя. Такий порядок речей не може тривати вічно. Повторююся ще раз, йти до війська доведеться практично всім чоловікам. Так само хочеться підкреслити, що ніхто не народжений з бажанням іти воювати та вбивати, так само, як нікому не видавали сертифікат в пологовому, що цей хлопчик «не народжений для війни».

Деякі мої знайомі військові реально не бачили свої родини по два роки. Крім того, треба говорити чесно, що військові реально розуміють корупційні схеми, за якими ухилянти тікають з України: фейкові бронювання типу на стратегічних підприємствах, система «Шлях», фейкові одруження тощо. І знову ж таки, це не політичний блог, але критики наявного порядку речей не уникнути.

Ці всі лазівки існують, а значить, це комусь потрібно. Недавно до мене приїздив товариш з Німеччини. Він поважний журналіст та письменник. Ми з ним почали говорити, звичайно ж, за війну, і не могли оминути ситуацію з мобілізацією.

Він з подивом дізнався, що в нас державними медіа масово не просуваються відеоролики, в яких «родичі з владної верхівки воюють під умовною Авдіївкою чи Бахмутом пліч-о-пліч зі звичайними солдатами. У Німеччині, якби дізналися, що син Олафа Шольца чілить на Ібіці, попиваючи сангрію... То Олаф Шольц вимолював би прощення німецького народу, стоячи тиждень на колінах в Кельнському соборі.

У разі війни родичі німецьких можновладців, хотіли б вони цього чи ні, але змушені були б іти воювати або волонтерити в шпиталях. Натомість діти українських можновладців абсолютно безтурботно живуть насиченим життям в Європі, тоді як їхні однолітки вмирають за цю країну. І це ганьба.

В Європі ж бачуть всі ваші батальйони „Монако“ та „Сен-Тропе“. Влада має демонструвати, що вона з народом. Їхні діти та родичі теж воюють поруч зі звичайними дітьми. Більше того, ми бачимо навіть корупційні скандали, пов’язані з тим, що представники влади допомагають утікти ухилянтам».

Останнє про мобілізацію. Росіяни прийшли вбити всіх, хто не скориться. Не хочу вкотре наводити приклади Бучі, Ізюма та інших містечок та сіл, де росіяни масово вбивали українців. Така доля чекає на кожного / кожну, куди стане нога російського виродка. Вони будуть вбивати, калічити, ґвалтувати, знущатися, грабувати.

Росіяни — це абсолютне наймерзеніше зло. І вони цього абсолютно не приховують. Без суттєвого жорсткого збройного спротиву росіяни з радістю для власної душі організують скільки завгодно репресій та Голодоморів для упокорення українців. Зараз ви ще можете самостійно вибрати підрозділ та прийти на співбесіду (повірте, існує багато нормальних підрозділів).

Головне — не потрібно чекати, поки на вулиці дадуть повістку. Коли ви потрапите на службу — це лише питання часу. Потрібно попередньо підготуватися: пройти курси з такмеду / FPV / квадрокоптерів / програмування дронів / 3D printing — тоді у вас буде більший вибір підрозділів, зможете претендувати на посаду, яку захочете.

Я не хочу більше писати про це, чи, не дай Боже, повчати когось. Мобілізуватися чи ухилятися від призову — це справа кожного. Я не є моральним авторитетом, щоб комусь вказувати, що робити, просто треба розуміти, що кожен вибір має наслідки. Головне, щоб потім не жити в постійних муках совісті.

Трохи про справи тонкі — душевні

Нещодавно в Києві біля свого будинку я зайшов в аптеку купити медикаменти. Там до мене підійшла жінка, працівниця закладу. Як виявилося, вона з Вугледару. Ще більшим моїм здивуванням від того, що, виявляється, вона мене впізнала. Якось я відвідував це багатостраждальне містечко з фінською журналісткою. Там вона мене побачила і запам’ятала.

Так-от, у цієї звичайної жінки була така перфектна українська мова. Хоча я ж пам’ятаю, що багато людей на Донеччині розмовляють російською. Я запитав, як вона так швидко опанувала українську. І головне — мотивацію, чому. Жінка мовчки показала мені свій будинок, точніше, лише обвуглені стіни та терикони попелу навколо.

Після цього вона послала купу проклять росіянам і повідомила, що вся її сім’я повністю перейшла на українську мову. Спочатку було непросто змінювати свою мовну парадигму, але досить швидко такий перехід відбувся. Українську вивчали, дивлячись відео в YouTube та читаючи новини на україномовних сайтах.

Її колега (теж працівниця аптеки) з Соледару також говорила зі мною гарною літературною українською мовою. У подальшій розмові обидві жінки висловили своє незадоволення тим, що їх дуже часто просять «нє кривіть язиком і гаваріть на нармальном язикє». І це в Києві.

Ці жінки, які пережили втрату рідних домівок, надзвичайний стрес, рішуче розривають свій попередній зв’язок з російською мовою і, що не менш важливо, російською культурою. Жінка з Соледару в сльозах показувала мені свою знищену дачу в Яковлівці російськими снарядами, як вона назвала їх, «пушкіни та лєрмонтови».

На жаль, приклад цих жінок є більше поодиноким випадком, ніж проявом тенденції. Я дуже часто чую від своїх знайомих з Європи, що українці не охоче переходять на українську. І європейцям дуже важко відрізнити, хто перед ним — українець чи росіянин.

У контексті боротьби України проти колоніальних зазіхань Росії важливу роль відіграє вже набридле всім питання російської мови та культури. Хочемо ми чи не хочемо, але що далі ми відірвемося від росіян в цьому питанні, то безпечніше буде для нас.

Тим, хто полюбляє говорити про «сєрєбряний вєк русской поезіі», «вєлікіх композіторов» доведеться згадувати і Бучу, Маріуполь, Херсон і всі ті численні звірства, вчинені росіянами на теренах України. Адже російська культура — це невід’ємна частина цієї бездушної нелюдської політики, яка так відкрито проявляється в Україні. Просто завдання російської культури змалювати росіян для цивілізованого світу як нібито пристойних людей.

Єдине, що скажу в кінці, — відкинути паніку. Україна вже пережила 2022-2023 роки масштабної агресії, на наші голови щоденно сипалися тисячі ракет та дронів, але, по суті, росіяни так нічого суттєвого й не досягли. Зараз вони намагаються дуже влучно «бити» по найголовнішому своєму ворогу — по мотивації їх знищувати.

Ми маємо продовжувати боротьбу, інакше плата за поразку буде жахливою. В армії я часто чую вислів «Важко жити стало легше». Я думаю, це найкраща та найоптимальніша характеристика сьогодення. Робіть те, що маєте робити. І це стане ключом нашої спільної перемоги.

Я вірю в нашу перемогу. Так, вона буде важкою, вистражданою. Але вона буде. Також маю сказати, що я пишаюся тим, що я є частиною спільноти DOU. Ви, друзі, робите неймовірні речі. Шануйтеся!

Друзі, я знаю, що зараз всім важко. Повірте, на фронті найтяжче. Ворог суне з усіх щілин. Нашим важко, бо «п*дари» беруть числом та кількістю бронетехніки. Я чітко усвідомлюю, що ви кожного дня бачите інформацію про збори та заклики задонатити. Я не хочу писати дурню та принизливе про чашку кави... У спільноті DOU всі розумні люди, і я не буду вас стимулювати подібними примітивними закликами. Тому єдине, про що благаю — це не бути байдужим та не стояти осторонь. Моє прохання: донатьте, якщо є змога. Донатьте тим, кому довіряєте. Підтримуйте психологічно тих, кого можете. Допомагайте одне одному — не важливо, як. Ми маємо перемогти це зло. Інакше... Про цей варіант я не хочу говорити.
Тому я візьму сміливість у вас попросити задонатити прийнятну суму на дрони для аеророзвідки ТРО. Щиро та уклінно дякую наперед.
🎯 Ціль: 300 000.00 ₴
🔗 Посилання на банку
💳 Номер картки банки
5375 4112 0806 9828

P. S. Ми вже з вами зібрали понад 250 000 грн. Це неймовірний результат. І це вже все працює на оборону на Куп’янському напрямку. Аеророзвідники уклінно дякують за допомогу. Ще раз повторюся — я не стільки майстерно володію словом, щоб висловити кожному з вас свою вдячність, але повірте: вона безмежна. Дякую!

👍ПодобаєтьсяСподобалось36
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

1. Коли в країні державна монополія на захист — ціна захисту має зростати а якість падати. Податків буде все більше, а захисту все меньше;
2. Захист не є колективним благом. Колективних благ не існує. Людина котру примусово мобілізують і примушують ризикувати собою зазнає акт агресії, для неї не має різниці назва держави що це робить;
3. Людей що мають права та власність не треба примушувати, вони будуть робити все щоб їх зберегти;
4. В змаганні 2х протиправних тоталітарних систем переможе більш ресурсна;
5. Війна така сама економічна діяльність як і всі інші. Існує безліч ризикових професій, і ринок або винагороджує ризик, або винаходить ноу-хау для його мінімізації;
6. Оскільки війна це економічна діяльність, у нас відсутні підстави вважати що центрально-командна, мобілізаційна армія має більшу ефективність ніж радянський колгосп;
7. Держава за своєю природою антиекономічна. Для чиновника не існує збитків, вся його діяльність направлена на усуспільнення шкоди і збитків та приватизацію надходжень як то податки чи іноземна допомога.

Одному мені здається що ця стаття — черговий пропагандистський пост, яких зараз, зусиллями влади з’явилась велика кількість?
Ніби то гарно та правдиво описана основна частина, зроблений стислий огляд подій та суть проблеми, проведений непоганий перспективний аналіз...і раптом з’являються висновки, які трішки суперечать банальній логиці...
Але ж, давайте головне розяснемо. Так, дійсно в нас справи кепські. І ті питання треба закривати негайно. Але при основа мобілізація то не вихід, це просто як агональні судоми перед смертю..
Для того щоб вирішити кадрове питання для ЗСУ нам потрібні по перше кількісні показники, але ж ще й якісні. Здорові фізично та придатні ментально, змотивовані люди, які оцінивши ризики прийняли рішення.
А що може бути мотивуючи фактором? Точно не пропагандистські соплі про захист Вітчизни і все таке інше. І не загроза для близьких, бо у такому випадку залишати їх та йти кудись, звідки не повернешся зкоріше за все — так собі рішаня, жодної критики не в тримує. (Доречі,вибір між мобілізацією та окупацією — чкскрпамй приклад методики «брехлива альтернатива». Насправді він між релркацією та окупацією, якщо що...)
Тож залишається одна єдина мотивуючи сила. Це гроші і гарантії. Причому, гроші — значні, ті «100 000» це зовсім не ціна ризику. Сума зарплатні має бути при наймі у 5-7 разів вища. За півмільйона гривень на місяць, бажаючих ризикнути буде якась кількість. За умови, що будуть надані гарантії, що наприклад у разі загибелі, полону або важкого поранення — родина отримує ще значнішу сумму протягом першого ж тижня, і далі буде також мати велике забезпечення. Довги роки. А також, що поранений ще на шпиталтному єтапі отримає компенсацію, звільнення зі служби, інвалідність та всі інши блага автомаьичнл, швидко, і без жодної бюрократії.
От при такому розкладі кадрове питання вирішиться. Але ж то не про нас. Грошей нема. Ну то не те що зовсім нема, є, і багато, але ...у руках тіх самих можновладців. Що давно вже перевели усіх колгоспгих баранів у статус приватної власності. І звісно віддавати їх не збираються.
Ось і вся проблема. Все їнше — дешева маніпуляція і пропаганда, доречі вже й не працююча, оскільки не дивлячись на її кількість та різноманіття, швидки від військоматів продовжують відловлювати людей на вулиці і і робити пропозицію або купити волю або йти на м’ясо. В мене все, дякую за увагу.

«ми переможемо» і «воювати доведеться всім чоловікам» дві несумісні речі. Бо якщо доведеться воювати всім то це значить величезні втрати. А при такому розкладі навіть вихід на кордони не буде перемогою.

Люди, перед тим, як щось писати сюди в коментарі, краще два рази подумайте, як те, що ви напишете, вплине на мораль таких людей, як автор. Людей, які пожертвували своїм комфортом, роботою, безпекою задля того, аби ми могли спокійно собі в Києві сратись в коментах.

Бо сидячи в тилу, ви таким чином робите все, щоб у людей на фронті було все менше і менше мотивації його тримати.

АТО 2.0

оця мантра «воювати будуть всі» — дуже тригерить.
Я не буду. Я буду жити в вільній західній країні. Чому ви там вирішили, що я проміняю щасливе життя з родиною десь в Іспанії, на шанс стати добривом?
Навіть якщо мене не вбють, навіть якщо війна завтра закінчиться, я все одно хочу жити подалі.
Люди які пишуть «воювати будуть всі», поясніть, в чому ваша логіка?

346 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Дякуємо за участь в переписі білих пальт, ми зв’яжемося з вами за результатами опитування

Не потрібні не в значенні «звали звідси», а в значенні можна використати як непотрібну річ

Одному мені здається що ця стаття — черговий пропагандистський пост, яких зараз, зусиллями влади з’явилась велика кількість?
Ніби то гарно та правдиво описана основна частина, зроблений стислий огляд подій та суть проблеми, проведений непоганий перспективний аналіз...і раптом з’являються висновки, які трішки суперечать банальній логиці...
Але ж, давайте головне розяснемо. Так, дійсно в нас справи кепські. І ті питання треба закривати негайно. Але при основа мобілізація то не вихід, це просто як агональні судоми перед смертю..
Для того щоб вирішити кадрове питання для ЗСУ нам потрібні по перше кількісні показники, але ж ще й якісні. Здорові фізично та придатні ментально, змотивовані люди, які оцінивши ризики прийняли рішення.
А що може бути мотивуючи фактором? Точно не пропагандистські соплі про захист Вітчизни і все таке інше. І не загроза для близьких, бо у такому випадку залишати їх та йти кудись, звідки не повернешся зкоріше за все — так собі рішаня, жодної критики не в тримує. (Доречі,вибір між мобілізацією та окупацією — чкскрпамй приклад методики «брехлива альтернатива». Насправді він між релркацією та окупацією, якщо що...)
Тож залишається одна єдина мотивуючи сила. Це гроші і гарантії. Причому, гроші — значні, ті «100 000» це зовсім не ціна ризику. Сума зарплатні має бути при наймі у 5-7 разів вища. За півмільйона гривень на місяць, бажаючих ризикнути буде якась кількість. За умови, що будуть надані гарантії, що наприклад у разі загибелі, полону або важкого поранення — родина отримує ще значнішу сумму протягом першого ж тижня, і далі буде також мати велике забезпечення. Довги роки. А також, що поранений ще на шпиталтному єтапі отримає компенсацію, звільнення зі служби, інвалідність та всі інши блага автомаьичнл, швидко, і без жодної бюрократії.
От при такому розкладі кадрове питання вирішиться. Але ж то не про нас. Грошей нема. Ну то не те що зовсім нема, є, і багато, але ...у руках тіх самих можновладців. Що давно вже перевели усіх колгоспгих баранів у статус приватної власності. І звісно віддавати їх не збираються.
Ось і вся проблема. Все їнше — дешева маніпуляція і пропаганда, доречі вже й не працююча, оскільки не дивлячись на її кількість та різноманіття, швидки від військоматів продовжують відловлювати людей на вулиці і і робити пропозицію або купити волю або йти на м’ясо. В мене все, дякую за увагу.

Чого ви лякаєте постійно цим «йти на мʼясо»? Так, в нас є проблеми в армії, але чого ви думаєте, що всі зацікавлені саме у вашій смерті?

З точки зору держави, вигідніше посадити на місце загиблого воїна в окоп іншого військового з корисним досвідом чи мобіка після місяця навчання?

Для держави не існує збитків. У нас ссо штурмує посадки, якщо ви не знали.

Вигідніше того, хто виконає бойову задачу та не помре при цьому або від переляку, або по дурості. В кого шанс вижити вищий, у вас персонально, або в досвіченого бійця?

Тобто зі всього що написано ви лише на це звернули увагу?
Так. Зараз ті хто мобілізуються попадають лише на м’ясо. Чому ? Дуже просто поясню. Для чого необхідна зараз мобілізація? Щоб поповнити втрати. Бойові та санітарні. А де є такі витрати? Там де ведуться безпосередньо бойові дії. На блокпостах, на заході, у тилових частинпх втрат немає. Зовсім. Далі, знаєте чому дехто сидить у тилових частинпх а дехто постійно на передку? Я вас мабудь здиаую, але корупція присутня і тут. Не буду казати який саме підрозділ, але ж мені товариш казав, що від них щоб не поїхати на ротацію в зону, треба дати 6-8000 долярів.
Тобто ви розумієте. Усі хто служить там де спокійно — не сидять там просто так. А ті хто воюють — ти гинуть. І саме їх треба міняти. А не файних хлопців зі львівських блокпостів...

Зараз ті хто мобілізуються попадають лише на м’ясо.

Звідки інформація? ОБС?

Дуже просто поясню.

Мені ваші фантазії не потрібні. Адекватні люди працюють виключно з фактами. Якщо у вас немає фактів — ви типовий фантазер.

А де є такі витрати?

На війні. В нас війна, шановний. На війні люди гинуть, на жаль. Те, що ви живете вільним життям ви мусите бути вдячним саме тим, хто воює. Якщо ви вважаєте їх терпілами або лохами — то ви робите велику помилку.

Я вас мабудь здиаую, але корупція присутня і тут.

Здивуєте чим? Секретом Полішинеля?

Усі хто служить там де спокійно — не сидять там просто так.

Не узагальнюйте. Не усі. Лише ті, в кого є гроші та великий переляк.

А не файних хлопців зі львівських блокпостів...

Прийде наказ главкома, вони поїдуть аж бігом. Разом з тим, хто брав оті 6-8к хабаря.

Добре,сперечатись не буду. Ви такой самий наївний яким був я десь півтора року тому. Мені вистачило побути у деякий місцях приблизно місяць щоб зрозуміти що до чого. Тож рекомендую — уперед, мобілізуйтесь та послужіть. Чи ви ж тих хто активно пропагандує йти іншим а сам відстежується? Чи може ви навпаки, як раз десь присіли на тилову посаду і тепер чесно вважаєте що усі так служать?

Прикро бачити, яку популярність набула фраза: «воювати будуть всі».
Насамперед — це черговий крєатів від творців мемів «хотьпаржом» та «вмаєнашашликі».
Здавалося б пятирічний досвід мав би навчити людей не вестися на дешевий популізм.
Не навчив.
Шкода.
Перша мета цього мему — розсварити народ і армію. Бо в апешечкє дуже бояться потенційного піночета.
Друга мета — дати сігнал західним партнерам: «ми можемо ігнорувати ваші вимоги щодо перевиборів та зниження корупції. якщо ви зменшите допомогу — ми відіб’ємося від рашкі м’ясом нашіх громадян».
Отже «воювати будуть всі» == «воювати будемо дрючками від лопат, а відбівати повітряні атаки — банками із консервацією».
Ну, будемо. Куди ж ми подінемося?
Але хотілося б все ж таки побачити як воють F-16, а не «усі».

Фраза «воювати будуть всі» скоріше не про «всіх загребемо в армію». Бо це рівнозначно «всі програють». Це про те, що війна постукається в будинок кожному та кожен заплатить свою ціну (окрім наближених, а також наближених наближених). Хоча, це лише мої вигадки. В якійсь мірі це правда, ми всі заплатимо свою ціну, краще це робити раніше, ніж пізніше. Якщо народ не хоче утримувати власну армію, він буде утримувати чужу.

Але хотілося б все ж таки побачити як воють F-16, а не “усі”.

Щось я сумніваюся що ми побачимо їх у достатній кількості. Штати кажуть, що наші пілоти закінчать навчання у 2015, по Європі, можливо, скоріше але скільки літаків дадуть не зовсім зрозуміло.
Щось підозрюю що Штати пришлють (якщо Трамп не передумає) з десяток літаків, як це відбулось з Абрамсами (яких ми так на полі бою і не побачили, до речі).
Вчора вже почались розмови, що допомогу з часом будуть урізати, давайте якось самі:

MR MILLER: As long as it takes. That does not mean that we are going to continue to support them at the same level of military funding that we did in 2022 and 2023. We don’t think that should be necessary because the goal is to ultimately transition Ukraine — to use the language that you repeated back — to stand on its own feet and to help Ukraine build its own industrial base and its own military industrial base so it can both finance and build and acquire munitions on its own. But we are not there yet, and that is why it is so critical that Congress pass the supplemental funding bill, because we are not yet at the point where Ukraine can defend itself just based on its own. And it’s why that it continues to be important for Congress to support Ukraine and continues to be important for our European allies and others throughout the world to support Ukraine.
за період повномасштабного вторгнення ЗСУ знищили або значно пошкодили шість корветів, ... чотири ВДК...
поступове знищення російського чорноморського флоту зірвало спробу путіна заблокувати Чорне море для України

Что-то 6 из 5(!) наличествующих корветов и 4 из 5 БДК, равно как и абсолютно пустая карта marinetraffic около нашего побережья (в отличии «их» морского траффика) внушают некоторое сомнение в точности описанных успехов на море.

Люди, перед тим, як щось писати сюди в коментарі, краще два рази подумайте, як те, що ви напишете, вплине на мораль таких людей, як автор. Людей, які пожертвували своїм комфортом, роботою, безпекою задля того, аби ми могли спокійно собі в Києві сратись в коментах.

Бо сидячи в тилу, ви таким чином робите все, щоб у людей на фронті було все менше і менше мотивації його тримати.

АТО 2.0

Перефразую:
Люди, перед тим як писати тут коментарі — подумайте чи не змусить це автора побачити реальність такою як вона є.

Думайте дуже добре, бо якщо автор побачить реальність такою як вона є вже зараз, а не після демобілізації, то він перехоче настільки сильно вкладатись в перемогу.

І можливо вам тоді доведеться не просто спостерігати збоку. А й самим включатись. Десь в тиску на владу, а десь й особисто стаючи на місце автора.

Я гадаю що у цей рік ми просто забов’язані увійти повністю відвертими один із одним і самі з собою.
Стратегія «переможний рік», «Крим весною» та інші мотиваційні казочки не спрацювали того року і ми по тим показникам якими були по переду кацапів у 2022му опинились у кращому випадку в паритеті у 2023му.
Тепер треба їсти гірку правду

Не згоден.
Навіть якщо намагатися автора не накручувати додатково коментами — результату не буде.
З автором добряче попрацювали професіонали з псай-оп — і ворожі з сонячного запорєбріка, і внутрішні (бо не можна ж щоб довіра до ЗСУ була більшою ніж рейтінг СН).

В статті ми побачили декілька наративів ворожої пропаганди:
- «Джі-ай, поки ти воюєш на сході — в тилу жирує батальон Монако: пиє ранкову каву у безпеці на Салтовці.»
- «В тилу усі ухилянти — з фейковими бронями» Угу, виробляють фейкове світло та тепло, постачають фейкову їжу, одяг, паливо, бп та інше війську, фейково все транспортують, фейково сплачують податки, фейково роблять так щоб діти та родичі військових були в теплі, світлі та не голодували.
- «Ротації не було два роки.»
Якісна пропаганда не працює з відвертою брехнею — якісна пропаганда переміщує акценти та перебільшує факти. У великій організації завжди буде хтось обділений. Задача ворожої пропаганди — розтягнути недоліки на всю сукупність.
Ще одна особливість — ми звертаємо увагу на негатив: в підрозділу 1 не було ротації — це новина, в підрозділу 2 була ротація — це не новина.
В ЗСУ зараз біля 800 тис складу. Третина — на кордоні з РБ та БрНР+КНР. В кожному місті на вулиці 10% чоловіків будуть в уніформі. В кожного є знайомі з якими він зустрічався на ротації. Давайте трішечкі включати голову перед тим як переспівувати псай-оп.

Тому навіть якщо б у відповідь на цей потік жовчі автор нічого не почув би — ситуація не змінилась би: його й так пропагандисти довели до вищого ступеню кипіння.

Сергію, я б повернув пораду авторові — трішечки подумати перед тим як плюватися своєю образою на несправедливість — як це вплине на аудиторію.

Ви там скаржилися на те, що донати від айтішників падають і вже складають лише 4 фпв-дрона на рік? Це означа ще орієнтовно + 4 фпв дронів від податків. Разом — вісім дронів на рік.
І як ситуація зміниться після цього крику душі: «Я не хочу 8 дронів на рік — я хочу щоб вам також було погано!» ? Після такої демонстрації радянщини та малоросійщини?

Дехто (такий розумний і мудрий як я) проігнорує, бо розуміє що то каже не людина, а її біль, втома, роздратування та результат цілеспрямованого довбання пропагандою.
А дехто вирішить, що раз він у будь-якому випадку ухилянт та невдячна тварюка, то краще ухильнутися зараз, доки градус боротьби із внутрішнім ворогом ще слабкий.
І тоді ми потім дійсно будемо воювати всі. Без вісьми дронів на рік від айтішніка.
Дрючками від лопат.
Радянські люди будуть в захваті від такої рівності.

З автором добряче попрацювали професіонали з псай-оп — і ворожі з сонячного запорєбріка, і внутрішні

Точно стверджувати не буду. Цього ніхто не знає точно.
Поділюсь діалогом в голові який в мене був коли вперше прийшла думка про звільнення:
— бля, заїбало. Пора звільнятись.
— бля. а як звільнитись?..
— ну т.к. батьків інвалідів нема, дружина здорова, дітей нема.. лишається або ногу прострілити, або йти башляти чи схематозити. А це якось кончено, принизливо.
— ну тоді ніяк не звільнитись. Хіба дезертирвувати. Але це ще принизливіше.
— це що виходить, що я ***аний раб? Сам сюди прийшов, сам закабалився, сам став ***аним рабом щоб зараз робити ***ану тупу вздрочь, терпіти ввесь цей пездець і не могти ні на що вплинути? Виходить я зараз служу не бо тут є можливість ефективно реалізувати свої таланти в захист країни. А просто тому, що нізя звільнитись. Я виходить зараз раб?
— та ні, це ***ня якась. Не можу я бути настільки лохом. Не могли мене настільки на***ти. Це вийде, що я все це пережив перетерпів і продовжую проживати і терпіти бо я ***аний раб який захищає ***ану кріпосну систему. Ні, ну нах, не може такого бути.
Я служу не бо я раб. Я служу, бо я цей той як його там. Я оно бля.. ну цей кароч. Як воно. Ну цево. О, сім’ю захищаю. Похер, що сім’ї лиш гірше від мої служби. Захищаю сім’ю. А ще цей, я націю захищаю. І похер, що мені похер на націю, що нація не несе для мене цінності. Головне, що звучить красиво, надихаючи. Да, я націю захищаю. І ще цей, досвід отримую крутий. І не так все погано. Он скільки плюсів від служби. Ну цей бля оцей як воно. Ну кароч є плюси, я просто забув, повно плюсів.
Навіть кароч якби з армії можна було б звільнитись за власним бажанням, всеодно мені слід було б тут служити, бо є кароч причини. Я ще подумаю які, але вони точно є і дуже вагомі.
— може ти просто лох, який добровільно закабалився, а тепер сам собі очкує зізнатись, що ти раб і лох якого розвели як сучку і зараз витирають ноги?
— та ні, це в тобі говорить слабкість, це ти десь надивився ІПсО російського, ні. Я на це не поведусь. Я доброволець, я воїн, я захищаю країну, я мудріший всіх мудрих прийняв сміливе виважене рішення на яке іншим просто яєць не вистачило.
— чувак, ти рідкісно перебірливий в контенті і російське взагалі не дивишся, навіть український контент перебираєш. Де ти міг того ІПсО набратись? Яке нафіг ІПсО? Ти просто лох який з усіх сил тікає від реальності!
— ні. Я не лох. Я просто зараз трошки втомився, завтра рано подумаю. Побач знайду аргументи чому я не лох і не тряпка. Дай мені трошки часу. Я знайду аргументи переконаю тебе, що я не лох і не раб.

Це я так, скорочено стисло.
Словами важко передати як завзято і як відчаяно я шукав аргументи чому я не раб і чому піти служити це було мудре рішення і чому мені слід було б продовжувати службу навіть якби можна було добровільно звільнитись. Хоч мене ніхто й не опрацьовував. Я сам шукав сенси, сам пробував пояснити собі свій вчинок і довести собі правильність вибору і переконати себе, що реальність не така херова як може здатись.

А як мене коробило коли я не зміг знайти достатньо аргументів. Це прям стрес був. Я, людина хто звикла до різних трешаків і майже розучилась відчувати емоції. Всеодно 2 дні ходив ахуєвший, прям з сильним болем в грудях.

Упасти в своїх очах з «сміливий свідомий громадянин» до «лох якого наїбали як сучку і зараз витирають ноги, пускають по колу, і нічого не можеш зробити».
Це кажу, це нема тих слів передати той біль і то небажання зізнатись собі. То наскільки це боляче тяжко було визнати реальність.

Просто уяви. Мене досі потіпує коли про це задумуюсь. А я вже більше кілька місяців як прийняв цю думку і мав би змиритись. А досі якось до кінця не можу. Не хочеться. Бо тоді хочеться стріляти не лише в чужих, а й в своїх. А це небезпечна думка яку нізя пускати в голову. Бо я тоді або реально влаштую масшутінг по своїх, або ж з’їм себе зсередини від розуміння наскільки я попущений. Тому просто все ще стараюсь уникати думок про це в надії пролікувати це колись в психіатра якщо доживу до тих часів.

Я думаю в автора подібна ситуація. Що справа не стільки в пропаганді, скільки в бажанні втекти від реальності. Скоріше він поки-що сам на етапі пошуку заперечень.

:)
Давайте не будемо про псай-оп та автора.
Він і сам за себе зможе написати якщо захоче.
Ви ж і сами не про псай-оп, а так — поговорити про наболіле.

Ну є в нас такий паразітарний орган в голові, який шукає закономірності в навколишньому середовищі. Колись в первісної саванні допамагав виживати, а зараз вимагає глюкози і задовбує питаннями «за що це зі мною» і "навіщо це мені«.(отака гадська телеологія)

В мене нема на них відповідей і для себе, і для вас.

П.С.
Міг би запропонувати «щоб лєгально вбити громадянина росіской єдерації» — цього точно нихто з утікачів не матиме змогу зробити, навіть в Польщі, не кажучи вже про решту стран — але, це дуже слабкий мотіватор, бо якщо ти не фпв-оп, не гармаш, не снайпер, а простий піхотинець, то такий шанс випадає за всю війну одному з роти.

Словами важко передати як завзято і як відчаяно я шукав аргументи чому я не раб і чому піти служити це було мудре рішення
...
А як мене коробило коли я не зміг знайти достатньо аргументів. Це прям стрес був.
...
Просто уяви. Мене досі потіпує коли про це задумуюсь. А я вже більше кілька місяців як прийняв цю думку і мав би змиритись. А досі якось до кінця не можу. Не хочеться. Бо тоді ...

В мене є відповідь на це питання. Ця відповідь може бути незрозумілою, вона нелогічна, і не кожен захоче подумати над нею до того, як почне цю відповідь заперечувати чи відкидати.
Але я впевнений, що комусь така відповідь зайде. Можливо вам також, можливо багатьом чоловікам, і точно зайде жінкам.

Я вважаю, що вибір піти служити в військо, чи волонтерити з ризиком для життя в своїй (чи навіть чужій) країні де йде війна — це такий самий вибір як стати батьком своїй (а іноді чужій) дитині вперше в житті.

Ти робиш цей вибір один раз в житті. Вдруге стати батьком/матірʼю — це вже геть зовсім інший вибір. Бо ти вже батько, цей стан вже є в тебе сьогодні, тут, зараз. А перша дитина, особливо якщо ти сам був єдиною дитиною в сімʼї — це складне рішення.

І так буває, що рішення стати батьком роблять за тебе — випадок, доля, власне невігластво, хитрість партнера. Хоч частіше все ж це свідомий вибір. Інколи до нього готуються 2-3 роки, інколи і всі 10, з регулярними візитами до лікарів, невдалими спробами. Але частіше його роблять досить швидко, бо «коли якщо не зараз?», за покликом серця.

Незважаючи на причини чи умови, поява першої дитини, її розвиток в перші роки, всі події між подружжям з дитиною — це все назавжди. Як би далі не склалось, якою б не буда доля, але ти вже батько своєї дитини на все життя. Цей вибір (після певних початкових етапів) вже неможливо скасувати, чи замінити на інший варіант, чи забути назавжди. Це частина тебе. В жінок все ще більш глибоко, але я не експерт з цього питання, лише свідок :)

Якщо ви до цього абзацу дочитали, то провести аналогію між «піти/згодитись/змиритись/залишитись воювати» та «стати/згодитись/змиритись бути батьком» ви зможете і без мене. Ще раз повторю, це не логічне пояснення. Але це пояснення може бути дуже близьким як для усвідомлення чоловіком/жінкою своєї позиції в житті, так і емоційно/філософські/морально мені виглядає подібним. Особливо для того, хто одночасно і гарний батько, і пішов захищати свою країну.

Протилежна аналогія також дуже гарно працює — можна кинути власну дитину, і жити без ролі батька далі. Якщо це зробити швидко, або ще до народження (аборт — дискусійне питання), то можна ухилитись, і не стати батьком.
Але після після певних етапів батьківства сам стан, усвідомлення і наслідки будуть с тобою назавжди.
Так саме і воювати, стан воїна з обмеженими правами (чи раба — кому що морально ближче), усвідомлення неможливості «відмінити це все» — не настають під час проходження ВЛК, чи при отриманні повістки. Так само можна втекти, ухилитись, покинути службу. І це для декого — легкий вибір, але для більшості, як і відмова від власної дитини — дуже важкий.

Сподіваюсь я більше допоміг ніж заплутав цим постом. Він для Воїн Клавіатурний (хто б ти не був) і подібних, але швидше за все не для автора поста (хто б він не був). А також він для мене самого, певне впорядкування думок.

Дякую що дочитали.

Одразу додам пояснення для тих, хто не зрозумів про аналогію стану і вибору, а подумав що я провожу паралель між «гарний батько» та «воїн патріот без сумнівів». Це не так.
Для багатьох (і в мене є особистий досвід серед оточення) це якраз протилежні стани — люди тікають з країни через турботу про своїх малих дітей.
А також є випадки (правда не в моєму оточенні) коли чоловік тікає від сімейних обовʼязків в армію.
Тож пост не про «армія — це наша сімʼя», не про таку пропаганду. І не про то, що «молоді чоловіки, які ще не пожили, не мають дітей потрібні в тилу». І не про ще якусь пропаганду чи наратив.
Він про самоусвідомлення, невідворотний вибір, долю дорослої людини.

Стаття прекрасна. Але реалії такі:
1) Ті, хто від жаху та переляку, відсутності сили духу та мужності хочуть втекти — втечуть, або заховаються в найглибшу ср*ку. Психіка занадто слабка, щоб вивозити війну, тим більше стати воїном в тому чи іншому виглядті, за природою чоловічою. Як вони будут це раціоналізувати та пояснюваи собі — неважливо, це все нікому не цікава маячня (крім таких же самих ).
2) Ті, в кого інстинкти в порядку, психіка місцна — вже пішли добровольцями.
3) Ті, хто не тікає і не збирається, не сидить вдома як Монте-Кристо , має совість та відчуття солідарності з воюючимим хлопцямі — чекають свого моменту, бо війна складна і довга. Можливо, готуються , на різних тилових курсах, як того радить автор. А поки що, донатять, роблять те що, можуть по максимум. Правильні дії.

Додам один нюанс.

Тиснучи на уповноважених осіб (зокрема верховний головнокомандувач і його каманда, верховна рада, кабмін, генштаб) можна впливати на те, наскільки служба в армії нестерпна і скількох жертв вона вимагає від людини.

Авжеш. Зробити службу в армії настільки ж кайфовою чи й ще кайфовішою як в ІТ можна лише для тилових підрозділів, і ти не всіх. В бойових підрозділах завжди буде важче чим в ІТ.
Але питання наскільки сильно важче?
На 10%, чи в 10 раз?

Чим нестерпніше служити в армії — тим важче набрати сюди людей. І навпаки. Це дуже важливий нюанс.

Тому я наголошую. Що важливо не просто поділити людей на 3 групи «слабаки» «підараси» «нормальні» (як це зробили ви).
А й думати як працювати з цими людьми. Тиснути на уповноважених посадових осіб щоб влада створювала умови.

На 10%, чи в 10 раз?

Війна, тим більше екзистенційна, це не про 10%. Я не розумію, чому ви з IT порівнюєте взагалі. Така війна — це про життя і смерть в одному сплетеному танці. Який рівень комфорту має бути та в чому? Він дуже другорядний на фоні сутності війни.

просто поділити людей на 3 групи «слабаки» «підараси» «нормальні» (як це зробили ви).

Ні, я суджень нікому не виносив, і такі ярлики не навішував. Констатував бачення, грубо місцями, але як є. Це ж ваші слова, ви чомусь захотіли так назвати.

Армія покращується , важко та не без помилок, але процес йде. І всі кто хочуть це бачити, бачуть. Сподіваюсь.

А й думати як працювати з цими людьми. Тиснути на уповноважених посадових осіб щоб влада створювала умови.

Згоден. Але бачу тут двосторонній процес. Влада — це дзеркало народу. Це такіж самі люди, з тими ж самими силами та слабкостями. В будь якій країні. Важливо, щоб знизу вверх була правильна трансляція власних потреб, бо влада теж живі істоти — і вгадати та побачити , що там через 7 сходинок нижче коїться, владі може буте нереально важко. Тому ж Залужному, наприклад. І все це робиться, але на ходу. По факту війни та її перебігу.

Маніпуляція

Потрібно попередньо підготуватися: пройти курси з такмеду / FPV / квадрокоптерів / програмування дронів / 3D printing — тоді у вас буде більший вибір підрозділів, зможете претендувати на посаду, яку захочете.

Цікаво і де це все можна пройти ?
Щоб мати якусь типу спеціальність військову

наразі щоб записатись на курси (я про справжні курси, а не в інтернеті теорію подивитись) FPV/БПЛА — потрібно мати відношення на руках,
щоб політати/потренуватись десь власним FPV — дозвіл від СБУ
так що тільки 3D-друк ще не зарегулювали

На курси по інженерії ФПВ відношень ніяких не треба. Сам проходив оці курси: www.instagram.com/wiki_fpv/?next=/ahifon
Щодо курсів пілотування, то більшість з них працює тільки для військових, але я бачив, що деякі школи готові приймати і цивільних. Наприклад, на сайті цієї школи прямо вказано, що цивільних також навчають: www.uavschool.org.ua

Та забаньте вже цього троля, за***в уже в цьому топіку

Человек 240тыс $ зарабатывает, не мешайте 🤣😉

*** собі на тролінгі можна заробити. А куди CV відправляти? Теж так хочу

Який же іспанський сором читати тут коментарі!

Не думал, что у людей на фронте вообще есть время читать комментарии.

Не думай , в тебе буде можливість бути на фронті

Та не ты что. Придут кадыровцы и всех изнасилуют, инфа сотка.

Но посмотрев как действует реальное зло, снося целые кварталы в Газе, я стал лучше разбираться в «сортах» зла.

снесенная под ноль Марьинка/Бахмут/Авдеевка тебя, значит не смущают и за зло это не считается?

Газа знищена законно, так буде знищена і московія

Вы не замечаете разницы между тем, когда население было выведено из города, чтобы разместить военных для обороны, и событиями в Газе, где практически лупили без разбора, когда там преимущественно проживали мирные жители, а не военные?

Ну и вопрос — кто решил делать «фортецию Бахмут»? Я вот не помню, чтобы русня стирала города, в которые заходила без боя. Т.е. получается палка на двух концах, сами делаем оборону в городах, заводим военных, а потом удивляемся, а почему эти города уничтожают...
Напомню, что летнее контрнаступление русня сдержала практически в поле и может только благодаря этому, Токмак не стал таким же как Бахмут.

чтобы русня стирала города, в которые заходила без боя
Токмак не стал таким же как Бахмут.

ну я примерно так и думал, что все, что бот-аноним предлагает — сложить оружие и надеяться, что не всех убьют, кто не успел выехать, поняв-приняв

Ваши предложение? Также делаем фортеции, пока не останется один Киев и тогда уже сложим оружие?

Робимо фортеці, поки не капітулює московія

Є кращий план — оскільки ти за мир і переговори, видаємо тебе бойовим бурятам, щоб вони з тобою провели пару раундів переговорів, а ми будемо сподіватись, що вони більше нікого чіпати не будуть.

Адміністраціє, ну ми будемо чистити руснявих ботів нарешті?

Прошу прощения за то, что отклонился от установленной линии партии. Обещаю впредь избегать подобных нарушений.
Донат скинул, в окоп не пойду.

Ну и вопрос — кто решил делать «фортецию Бахмут»?

Ну тогда нечего пенять на Газу. Кто решил делать «фортецю Газа»? Что не дом/мечеть/больница/школа, то вход в тунели Хамаса или "артилерийская точка"(не знаю как правильно назвать их установки эрзац ракет). Тут либо ставьте между нами равно, либо не подымайте эту тему

как действует реальное зло, снося целые кварталы в Газе

Ти взагалі не викупаєш ситуацію. Ізраїль проводить благочестиву операцію, очищаючи Газу від нечестивого народу, нащадків ханаанців. Згідно з Книгою Второзаконня, Бог наказав євреям повністю знищити ханаанців, але Ісус Навин ослухався Його слів. Але виправляти помилки ніколи не пізно)

Телемарафон, перелогінься!

Печально читати такий коментар.
Це тільки означає, що ситуація куди гірша ніж я собі її уявляю.
Удачі.

і що Вам означає цей варшавський троль? почитайте його коментарі просто

Ох ти ж. Як цікаво тут в коментарях.

Нє, загалом я всіх анонімів (і тих мабуть не дуже розумних, котрі такі речі публічно пишуть під реальним іменем) розумію. Так, звісно що жити хочеться. В якійсь «вільній західній країні», напевно бажано біля моря. Життя і здоров’я це найдорожче.

Але колеги, ви принаймні на секунду впустіть до своєї голови одне просте усвідомлення. В лютому 2022 мобілізували ОР-1, десятки тисяч добровольців встали у черги до воєнкоматів. І дали ефективну відсіч ворогу.

І тільки і саме тому може не всі, але багато хто із вас зараз, майже цілих 2 роки по тому, має змогу зараз вивалювати своє обурення тут у коментарях.

Я розумію що ви не тільки хитровивернуті, але й напевно через одного вважаєте себе найхитровернутішими зі всіх. Типу, ну ви ж би точно собі «порішали» «вільну західну країну» якби так сталося, що ті хто нині у війську, забили на це болт, як це робите ви.

Але знаєте, не факт, не факт. В Бучі, наприклад, багато хто помер дуже швидко і дуже здивованим. І можливо це ще не найгірший варіант. Quassabстан має плани не тільки на Україну, так що разі успіху плану про «Кієв за трі дня», елементарно кордони могли би і закритися. А любителі прав і свобод елементарно могли би бути кинуті в окопи, освобождать от фашістов Польщу чи там Литву.

Так якось виходить, що для окремо взятої людини, стратегія про «порішати» в принципі ефектино працює. Ніякого ризику для життя і здоров’я, вільна західна країна, море. Супер. Але якщо дружно кинеться «рішати» (замість воювати) вся країна. Або навіть просто трохи забагато людей. То це катастрофа.

А, і ще. Ми ніхто не можемо передбачити майбутнє, звісно. Але я схиляюся до думки, що якщо quassabстан не дістане зараз нормально по зубах. А ще й, не приведи Боже, матиме якісь суттєві «зафіксовані» територіальні здобутки. То ваші «вільні західні країни», колеги, можуть закінчитися. Як явище. І живі заздритимуть мертвим.

Само тому від таких розумників держава має провести зачистку і поставити невдячних зрадофілів на місце

Та ми й самі з радістю зачистимось. Я вже зачистився і поставився на місце. Досить гарне місце

То ти зрадник українського народу?

Так — це проблема. Зрадники будуть знищені. Як Ківа наприклад

Ок, я переживу це... десь під пальмами Тенеріфе. :)

Можеш дивитись, але це мало чим допоможе

Тим хто залишився в Україні? Так знаю

Зрадникам Українського народу, де б вони не знаходились

Сумна новина. Візьму собі ще один коктейль щоб подолати сум :D

Візьми, але памʼятай- не всі коктейлі однаково корисні. Особиливо для зрадників

В вільній країні навіть пісок корисний. Ми, зрадники-ухилянти, дуже задоволені. Ситі в нас єбала ©

Ситі, але бліді та якісь неживі. Оскільки зрадники будуть знищені. Думаю, краще зробити все самому, оскільки ти визнав провину

Ти сонечко бачив на Тенеріфе? Ми всі загорілі, міцні і білозубі.
Будеш себе гарно вести, привезу тобі жувачок після війни.

Будеш багато думати, не дам жувачку. А вона дужа класна. Тузік сладкій.

Не думаю , що в тебе буде вибір чи можливість вирішувати

Кул, але я вже вибрав і вирішив.

Не сприймай ілюзію вибору за вибір. Ти будеш там , куди тебе приведуть і гадатимеш , що сам вибрав, але кінець свій вибереш не ти 🫵, зраднику українського народу

Звісно, все навколо — ілюзії і nothing realy matter. Тому я краще тішитимусь ілюзіями з пляжу.

Цінуй той час, бо він швидкоплинний і його вже не багато, зраднику українського народу

Ціную. Краще швидкоплинно тут, чим довго в бусіку незламності і потім інвалідом під Ашаном.

Але в інваліда під Ашаном скоріш за все буде краще здоровʼя, оскільки зрадники українського народу не часто добре і не довго гарно себе почувають

Так інваліди під ашаном одна з найздоровіших категорій людей. Думаю, саме так держава і обгрунтує той *** який видасть їм в вигляді пенсії. Мол ви і так здорові. А ми зрадники-ухилянти будемо заздрити, що не скористались шансом бути на їхньому місці

Саме так — а живі будуть заздрити мертвим, якщо не схаменуться і не будуть захищати Батьківщину

Ти вже нічого не підбереш, ти всюди зрадник

пане Андрію, а чому ви мені більше не відповідаєте? Бачу з іншими панами тримаєте бесіду, а мене стали ігнорувать. Так що з приводу моєї пропозиції щодо купівлі вас?

Я не бачу сенсу розмовляти з тролем. Якщо у вас є серйозне питання, я залюбки подискутую

Зачекайте, ви мене може якось не правильно зрозуміли. Ви написали шо бовтаєтесь на 40$ за годину, я хочу придбать вас вдвічі дорожче. Це капіталізм у чистому вигляді, а в мене про вас скалалася думка шо ви капіталіст до кісткового мозку прям, так нехай бідний, але все починається з малого

Підготуйте оферту і якщо там буде про що говорити , поговоримо. Але все ж від розмови з тролем не маю завищених очікувань

Це дуже сумнівно, у вас нажаль навряд чи будуть необхідні звязки в правоохоронних органах чи держ структурах. Повірте мені з мого досвіду, доки в мене не зявилося капіталу на пару мільонів — таких звязків теж не мав. Думаю ваше коло спілкування з вашими доходами доволі примітивне в питаннях такого формату. Тож як же мені вас придбати, дасте контакт? Я направлю вас в наш HR відділ на опрацювання

Нащо думати що там було рік чи два назад.
По факту є кінець 2023 і от така ситуація.
Якщо людині не потрібна Україна, як її, людину, можна змотивувати могилізуватися, коли вона хоче і може завтра виїхати на моря і сьорбати там з кокоса через трубочку. Ми ж про айтішників говоримо. На білет на волю від пана воєнкома майже кожен айтішник назбирає.
І потім можна буде як паляничка тролити напів-ухилянтів з безпечного заходу.
Що ви продаєте, поясніть?

То ваші «вільні західні країни», колеги, можуть закінчитися. Як явище. І живі заздритимуть мертвим

Тобто з ваших слів у західних країн зараз є реальна проблема, так?

Чому ж тоді цю проблему західних країн вирішують українці своїм життям?

Моє бачення таке — якщо це загальна проблема, то підключаємося всі разом, що там у польші 300К армія? — давайте їх сюди, що там у Німеччині? — давайте їх сюди і вирішуватимемо.
Але бачимо зворотний тренд — захід веде себе отже це зовсім проблема не для них.

А якщо це тільки наша проблема, то цілком логічно у порядку пріоритету виходячи з поточної ситуації, яка повна срака
1 Зберегти людей 2 Зберегти територій скільки вийде 3 Підписати перемиря

2й і 3й пункт можна переграти в майбутньому, а незбережених людей вже не воскресиш
Що робить влада, виникає відчуття, що вона хоче побити рекорд з утилізації населення.

тих, хто пропонують віддавати території з українцями кацапам, треба разом з родинами відправити до кацапських зеків чи кадирівців на переговори. Якщо пропонуєш щось здавати кацапам, здай спочатку себе.

А тих, хто за війну — до кацапських зеків чи кадирівців на поле бою. Якийсь не дуже вибір, може краще щось зробити з посилатєлями?

Ти нічого не зробиш, бо вже маєш свій вирок зраднику. Воювати будуть усі — це честь

Пане Андрію, моя пропозиція не вічна. 80 — це малі, але чесні гроші. Вважаю шо це дуже щедра пропозиція за ваші посередні інтелектуальні здібності. Не бігайте від мене, просто скажіть ні, якщо це вам не цікаво

Ти правий, я нічого не зроблю, бо це мене вже не стосується, у мене сієста.

Стосується. Ти нічого не зрозумів, у свій час зрозумієш, зраднику

Можна дату? Я собі в календар додам.

Ти все зрозумієш як прийде час. Не думаю, що ти щось додаси в календар

А от ти і не вгадав. Я додав собі серфінг на травень (бо в свій час не повірив в шашлички на травень)

Лиши краще те місце тому, хто зможе піти на серфінг, тобі буде не до того, зраднику

Що робити з посєлателями зможеш обговорити з пляшкою в дупі і в компанії кацапських зеків.

Та він троль, не звертай уваги. Це шокує, але туу в коментах 99% готові продати країну і звалити, типові раби і пляшку в дупу самі запхають — це один такий вище зрадник, на пляшці на Тенеріфе сидить

Заздрити не гарно. І я країну не продам, якщо там гарний серфінг.

Як на мене, то країну продали ті, хто замість укріплень кордону країни обіцяли нам шашлики в травні. Ці люди ігнорували явну небезпеку та заявляли нам що фінансування армії зашкодить будівництву доріг. Тепер ці самі люди кажуть нам що воювати буде кожен. Думайте.

Вже мобілізувався як і ти на економічний фронт в ЄС)

я не на що не натякаю, але в канаді дофіга вільних земель на півночі

В лютому 2022 мобілізували ОР-1, десятки тисяч добровольців встали у черги до воєнкоматів. І дали ефективну відсіч ворогу.

exactly
А згодом підключилася зелена влада і почала перехоплювати у військових ініціативу на хайпі вдалого Харківського і навіть Херсонського контрнаступу, які були продиктовані військовою необхідністю.

І з’явилося воно — маркетингова ідея «великого українського контрнаступу», — "Маріо іде грабувати банк«© як з того мультфільму. Дуже зручно, коли тобі випадає збирати гроші і визнання зі всього світу, а помирати підуть якісь рандомні ноунейми, з яких героїв ти потім нагородищ урочисто. Скільки було вбито людей тільки тому, що поточна ділетанська влада по-іншому не вміє? А відповідальність влади — це спихнути все на військове керівництво. Коли ти за кордоном — ти головнокомандувач, а коли повбивали сеалічили за твоєї ініціативи тисячі людей в тупому контрнаступі, то «військові зробили запит на 500 к людей».

Не вміє реформувати існуючі закони і тому вигадує дія сіті, не може реформувати армію — і тому вигадує гвардії наступу, замість розгортання широкомасштабного виробництва зброї через МО, в нас United24.

І тільки і саме тому може не всі, але багато хто із вас зараз, майже цілих 2 роки по тому, має змогу зараз вивалювати своє обурення тут у коментарях.

З 3.5м Києва в перший день виїхало 1м міліона людей. В наступні пару днів ще 1.5м мінімум. Якби не сили оборони на західному кордоні, то всі ці люди вже були б в Польщі ще в момент висадки десанту в Гостомелі.

Так, ми зараз це пишемо тому, що хтось був сміливим і загинув в першим. Але поставленні в ці умови ми були державою, котра спочатку вирішила не проводити евакуацію з потенційно небезпечних зон, потім вішала лапшу на вуха про те, що вторгнення не буде, а потім зачинила буквально перед носом кордони, що б в тебе не було вибору, окрім бути вдячним, що хтось загинув за тебе, а потім загинути самому.

Thanks, but no thanks. Такий емоційний шантаж не спрацює.

Thanks безпосередньо воякам, а владі — ***

Я певен, що і в вертикалі є достойні і чесні люди, що здатні на самопожертву, але їх ніяк не можна деперсоналізувати і відділити від системи, тому так. Свою подяку я оформлюю в вигляді сум, що перераховую на потреби реабілітації окремих людей, якщо знаходжу такі сбори. Люди, які втратили здоров’я і є воєнними — це самий вразливий прошарок на цей час і що постраждали від ворога, а теперь страждають від системи.

Хлібом сілллю зустрічав росіян, їжу, житло, жінку запропонував?

Треба було коктейлем молотова, в селі, як телемарафон радив, щоб потім були захоронення з тілами після деокупації.

Так і робили справжні Люди. Бачиш русалка русака- убий

Скільки на твоєму рахунку вбитих русаків?

Скільки раз ти їм жінку давав, раз ще живий?

Ахахах, оце відбірний зрадо-троль

Зачем ты перекручиваешь? Тебе человек написал про свой опыт, просто факты.

В Бучі, наприклад, багато хто помер дуже швидко і дуже здивованим. І можливо це ще не найгірший варіант.

Я может вас удивлю, но война началась не в 22, а в 14. И «подвал» в Славянске и других городах Донецкой и Луганской областей, работали 24/7. Многих похищали, даже к моему одногруппнику (жил с родителями) который был пару раз на майдане, по сути нонейм-нонеймович, но даже по его душу приезжали днровцы, хотя он к тому моменту свалил. Сотни, если не тысячи людей «пропали», при этом в СМИ попадали лишь единичные и выпиющие случаи, я знаю ровно два: депутат из Горловки с отрезаной головой и пацан с Краматорска. При этом местные знали про «расстрелы», а некоторые принимали участие. Но тогда было выгодно закрыть на все это глаза и никто не педалировал эту тему, что бы не было препятствий перед договорнячками.

Да, тоже имею кучу фактов и воспоминаний на эту тему...
Только вот тогда почему-то все, такое сплоченное и патриотичное сейчас, население говорило что-то типа «там одни коллаборанты, хай сами берут в руки автомат и освобождают свою землю»... Ну вот они и последствия этой позиции...

Багато тексту та зусилля
Але є певне питаннячко: чому не на фронті?

Питаннячко твоє дало в штангу, тому що дядєчка автор — самий шо ні на єсть воєнний.

Так, але схоже це ще один барбер-воін. Той що тільки с барбершопу вийшов. С журналістами він їздить, жіночка там якась у Києві йому сказала... А тим часом з його ж слів, люди не бачіли рідних два роки. Дуже багато розвелось таких деятелів, які самі хочь і в формі, та все одно не воюють, а тільки розповідають що «мосінок на всіх вистачить»...

Всі будуть захищати країну хочуть того чи ні

Ну нешановний, по перше мій рейт хоч і невеличкий 37-40$ за годину, але на спокійне життя вистачає.
Але не про те. Ви не виявляєте повагу, а тому шановна адміністрація для початку помітить вас олівчиком, наступного разу ви будете забанені.
Я вам особисто рекомендую піти в ТЦК і не бути одним з винуватців уповільнення нашої перемоги , чи ви більше адепт зради, нешановний?

сумно

Проте я сьогодні добрий і ти в цілому мені подобаєшся, в мене для тебе є ділова пропозиція, готовий купити тебе за 80$ на годину, тобі буде цікаво?

Дивно побачити такий високий рейт.
Судячи по ваших коментарях я думав що ваш рейт — 50 грам на годину.

Він скривджений природою, він тут самостверджується)

Скривджений?) 😐 Ні, я чи не єдиний нагороджений почуттям любові до Держави

Квиток Варшава => Бахмут і вперед
Давай напиши тепер про економічний фронт, унтерменш)

До чого тут економічний фронт, не думаю що є квиток на Бахмут з Варшави, та й не треба переводити стрілки , шановний, захищатимуть Бутьківдину всі, як не крути

Без суттєвого жорсткого збройного спротиву росіяни з радістю для власної душі організують скільки завгодно репресій та Голодоморів для упокорення українців.

Мене дивує ця дихотомія мобілізуватись, щоб до вас не прийшли росіяни. Замість, мобілізуватись виперти росіян і запануєм і ми браття у своїй сторонці, що всі нам дико заздритимуть, особливо релоканти та ухилянти в європу. В першому формулюванні є очевидний третій варіант «фізично емігрувати від росіян, коли ті підходитимуть», а накож четверий «ну росіяни ж в херсоні всіх-всіх не перебивали, буду сидіти тихо авось пронесе».
Воно звучить більше як мобілізуйтесь помирати в посадці, потім вашим рідним продовжимо сцяти у вуха патріотизмом а на вулиці замість гіперлупу буде все ще «з п’ятидесяти один передайте будь ласка». Бачите, ми навіть своїх родичів ховаємо від мобілізації і самі не рвемось на фронт, значить самі не віримо в перемогу.
Skin in the game, як сам Талєб заповідав.

оця мантра «воювати будуть всі» — дуже тригерить.
Я не буду. Я буду жити в вільній західній країні. Чому ви там вирішили, що я проміняю щасливе життя з родиною десь в Іспанії, на шанс стати добривом?
Навіть якщо мене не вбють, навіть якщо війна завтра закінчиться, я все одно хочу жити подалі.
Люди які пишуть «воювати будуть всі», поясніть, в чому ваша логіка?

Я не пишу, що «воювати будуть всі». Я абсолютно проти цієї тези. Але все ж поясню, в чому я вбачаю їхню логіку: в знущанні. Ці люди пишуть цю тезу просто тому, що вона тригерить нелюбимих ними «ухилянтів».

Я певен, що при режимі Пола Пота такі самі люди в кожній розмові й у кожному письмі тулили тезу «вбити всіх освічених людей».

Маячня. Людина, залучена до бойових дій, шіро хоче бачити умовно «всіх» чоловіків долученим до того ж самого. Або готовим зробити це в будь який момент. Бо, нормальному чоловіку, який має достатньо Мужності та Сили Духу добровільно йти та зхищати територію, жінок та дітей, незрозуміло, чому він повинен захищати когось, схожого за зовнішними ознаками на чоловіка, але уникаючого призову всіма можливим способами.

ой давайте без оцих ваших маніпуляцій з «нормальний чоловік». Це має бути вибір та справа кожного. А не кріпацтво, в якому тебе можуть виловити на вулиці, та запхати в бус, або зняти з потяга. І в останньому реченні вашому теж маніпуляція. Ви самі кажете, що йдете захищати жінок та дітей, але потім «чому він повинен захищати».

Більше того — всі ці питання виникають через те, що наша конституція не є сучасною та написаною з нуля, наша конституція це ctrl-c + ctrl-v з конституції УССР. Якщо ви хочете жити у совку, то будь ласка — ваша воля. Я хочу жити у вільній демократичній державі, де задача держави проводити ефективну рекрутингову кампанію, протистоячи іпсошній кампанії.

Занадто багато фактів негативних, які кажуть, що потрапивши у військо — я буду нічим та ніким, моє життя буде належати командирові, який, якщо йому бракує людяності, захоче намутити грошей поки мій труп буде валятись у посадці у статусі 500.

Більш того не в кожного чоловіка є що захищати. Наприклад у мене не має ніякого майна, та сім’ї. Саме цінне що в мене є — моє здоров’я та життя. Чому я маю віддавати навіть це, коли це єдине що я маю?

Це має бути вибір та справа кожного. А не кріпацтво, в якому тебе можуть виловити на вулиці, та запхати в бус, або зняти з потяга.

Вибір завжди має рамки. Як і свобода і все інше. Ну, бо не вистачає людей, доводиться до таких радикальних дій доходити.

моє життя буде належати командиров

Так, життя в великій мірі залежить від дій командира безпосередньо. Це закони війни. Її природа. І законодавсто та спосіб залучення до війська тут ні при чому.

Саме цінне що в мене є — моє здоров’я та життя

Ось це суть. Якщо найцінніше в вашій картині всесвіту — власне життя, то звичайно, воювати самостійно не потягне. Але історія людства каже , що є виші цінності, бо інакше не було б добровольців і людей, готових захищати голими руками, як явища.

Куди ти дінешся, будеш воювати, всі будуть

Як дівся, так і повернешся і уточни дані в тцк

Навіщо. Не бачу жодної причини повертатися.
Може після війни як турист, але це не точно

Жах. Якщо в Іспанії буде війна, будете тікати далі? В Швейцарію до прикладу?? Де за законом всі — суцільна армія. Та і звідти ви вже не втечете ніяк, будете за гратами за спробу. І це одна з найбільш розвинених та демократичних країн світу, з одним найвишіх рівнем самосвідомості громадян ;) Від себе та своїх жахів не втечете..

Іспанія з ким буде воювати? 🤔

та не важливо з ким. Два роки тому ви вірили, що в нас така війна буде? Змоделюйте ситуацію, що ви тій чи буд якій супер-вілній і демократичній країні, і ось війна на виживання. Масштабна та жорстока. Ваші дії?? Куди далі побіжите ? Як? кому взятку даватиме? Тюрма за відмову, зброя та окопи.. або пластична хірургія в жінку .. або щось інше ??

Хто вже не в Україні, то — білет, літак, північна/південна Америка.

Якесь питання без питання.

Нещодавно у Польщі провели соцопитування «Хто піде в армію захищати якщо рашка нападе». Вгадайте відсоток тих хто піде!

Десь на рівні 10%? Тут хтось з політиків нещодавно сказав, що ці опитування трохи фікція. Якщо нападе, то відсоток тих, хто піде, буде вищий за той, що в опитуванні.

там здається було 15%

Якщо нападе, то відсоток тих, хто піде, буде вищий за той, що в опитуванні

цікаво, чому більший, а не менший

цікаво, чому більший, а не менший

Там працює інша механіка. В спокійних, не стресових умовах, людина буде приймати рішення не на користь війни. Але, як тільки калібр чи кінджал стукається в двері, як тільки приходить розуміння, що старого світу вже не буде, починають працювати, ні не патріотизм, мотивація захистити рідних, дітей, стадний інстинкт коротше. Про жертовність ніхто навіть не думає.

Ну так в тому то і справа. Такі опитування не є абсолютно точними. Насправді там 15.7%. А за умов війни цей відсоток може як збільшитися так і зменшитися. І це в одній з най націоналістичніших країн Європи. Це не вкраїнчики такі погані, не хочуть воювати. Це люди загалом.

І що з цього ? По-перше, нижче правильно кажуть, що в умовах нападу та війни за виживання, психіка інакше буде працювати і бажаючих буде більше. Ви ж бачили власними очима початок війни та черги в ТЦК?? По-друге, як і будь де, згідно закону, питати «хочеш-не хочеш» не будуть. Піде набагато більше , бо всюди такий закон-обов’язок... Тому, яка взагалі різниця, який там процент в цьому фентезі-опитуванні в вакуумі?

треба казати не «всі» а «всі хто не відпетляє»

Вот! Вот читайте выше, и смотрите, как вам тут мозги промывают. Что в этом топике, что в соседних, что в телесериале «IT vs армія #xxx». Даже если вы сами себя считаете адекватными, то главное побольше мусолить эту тему во всех ракурсах. Ну вроде как в «Золотом телёнке» подпольному миллионеру Корейке прививали мысль расстаться с миллионом: «дай миллион, дай миллион, дай миллион», так и вам тут втирают кое-какие мысли.

Хочу сказати, що з великою ймовірністю йти до Збройних сил доведеться всім чоловікам.

Ніт

Так всім, ну а бо в тюрму і потім все одно на захист Батьківщини

Андрію, вам особисто відповідати не буду, бо ви й так очевидно не праві.

Цей коментар пишу для інших людей:

Шановні! Андрій Паляничка є відомим троллем. Не годуйте тролля!

Люди, які вболівають за державу і засуджують зраду Батьківщини сьогодні це тролі?
Це виходить зрада вже стала вірністю і світ став з ніг на голову, шановний?

люди закінчуються. І війську необхідна свіжа кров

Всё остальное вода подозрительно коричневатого цвета. Остался хоть один ресурс где реально настроение общества озвучивают, а не телемарафона?

конечно, есть пара нормальных телеграм каналов

В Україні 12 мільйонів економічно активного населення. Економічно активне населення -це люди обох статей від 15 до 70 років. Тобто реально придатних чоловіків 18-60 років — мільйонів 5. При цьому ми плануємо перемогти рашку закидавши м’ясом. Цікаво, що може піти не так.

зараз Андрій Паляничка відірветься від свого волонтерства і попустить всіх зрадойобів, хто не вірить в кордони XIII століття, коли московія була у складі київської русі

Волонтерить язиком по клавіатурі?

Цих зрадників не попустити — доведеться зачищати країну , вводити закон про дескридетацію ЗСУ

Непростий екзистенційний вибір: мобілізація чи окупація

Всі ваші слова в цьому параграфі були б кристально чистою правдою, незаперечною істиною, логічно бездоганним конструктом, те з чим неможливо не погодитись, якби така дихотомія, власне, існувала. Якби позаду була прірва, а не цілий світ, що живе повним життям, якби тут був останній прихисток людства. Але це об’єктивно не так, поки разом з мобілізацією і окупацією є шанс евакуації.

Про що мова, ще недавно людям було простіше вбік русні потрапити на волю.

В твіттері нещодавно читав суперечку і там чуваку казали:
— Зараз прийде русня і тебе вб’є.

На що він резонно відповів:
— Ви теж мене хочете вбити. Зараз моя задача — пережити ваші намагання мене вбити, а потім буду думати, що робити далі.

ну нижче написали правдиву річ — коли до громадянського приходить держава з погрозами позбавлення всіх прав і каже йому, що є лише обов’язок вбивати ворога, то у громадянина відбувається розмиття поняття ворог.
Тепер у нього ворог не тільки росіянин, а й держава — обидва хочуть його вбити. Але небезпечніший той ворог, що ближче

От тому Сталін багатьох і репресував в 37-ому. Щоб коли він почав будувати свій комуністичний інтернаціонал починаючи з Польщі його система не дестабілізувалася б...

Только этот путь не для Украины. Потому что в этом случае весь политический организм обвинят в варварстве и полностью свернут снажбжение оружием.

Сейчас в Польше есть немало контор, которые с оккупированных территорий вывозят украинцев в Польшу через рашку и Прибалтику. Знаю лично некоторых людей из Херсонской области. Селят их в своем жилье, за что потом получают от Польши компенсацию, и устраивают их на работу, за что получают еще и от предприятия какую-то сумму, как кадровое агентство. Так что вот оно как страшно на оккупированных территориях жить...

Ви думаєте, що вони допустять варіант евакуації для цивільного населення?

Ні. Вони знали, що буде в Гостомелі і Ірпені і нікого не те, що не евакуювали. Не попередили навіть! Місцева адміністрація взагалі казала сидіти по домам. Тут кожен знову буде сам за себе.

От власне. Отже і шансів на евакуацію майже немає.
А також я багато зустрічав в неті тез типу от прийдуть москалі сюди і зроблять те ж, що і в Бучі. Тобто ті коментатори навіть не намагались зрозуміти, що по хорошому мала б бути евакуація населення перед приходом орди. Ні, сиди пляцком і не рипайся, як казала одна тупа орлиця.

Можно подумать, в Мариуполе или Бахмуте была централизованная и заблаговременная эвакуация населения.

Дивлячись, кого ви маєте на увазі під «вони». Хоча...

Після цього вона послала купу проклять росіянам і повідомила, що вся її сім’я повністю перейшла на українську мову. Спочатку було непросто змінювати свою мовну парадигму, але досить швидко такий перехід відбувся. Українську вивчали, дивлячись відео в YouTube та читаючи новини на україномовних сайтах.

на Донеччині до 2014 всі місцеві добре знали мову, діло тільки у практиці розмови

Та і на Луганщіні теж всі прекрасно розуміли українську.

Хочу сказати, що з великою ймовірністю йти до Збройних сил доведеться всім чоловікам.

"Світ ловив мене, та не спіймав"© Григорій Сковорода

Повторююся ще раз, йти до війська доведеться практично всім чоловікам. Так само хочеться підкреслити, що ніхто не народжений з бажанням іти воювати та вбивати, так само, як нікому не видавали сертифікат в пологовому, що цей хлопчик «не народжений для війни».

Непотрібно повторювати цю мантру. Такого не буде. Ситуація вічної війни з Росією — це новий суспілний договір, який відрізняється від старого, тому його потрібно переукладати. І ті хто на це погодяться — нехай отримають свої привілегії і за них воюють. Інакше, лагерів не вистачить на відказників і СЗЧшників. Насільно міл не будішь...

Товарищь Сталин смотрит на тебя без уважения.

Не вічної війни, а до Перемоги України. Десь 3-5 років

Так само хочеться підкреслити, що ніхто не народжений з бажанням іти воювати та вбивати, так само, як нікому не видавали сертифікат в пологовому, що цей хлопчик «не народжений для війни».

То есть никто не рожден быть доктором, или футболистом, или инженером, все болванчики одинаковые? Можно значит за месяц в 30+ стать футболистом лиги чемпионов? Или ты таки будешь уступать тем, кто с подросткового возраста учился не на физмате с тройкой на физре, а в физкультурном, а потом пошел в военное училище- в общем закалял не мозг, а психику и тело? Потому что если это так, то уступать на войне это почти что значит смерть, ну или контузия. Почему это работает только в армии? Может сыграем с месячными вайтишниками в игру зайфейлил проект — расстрел к стенке?

Повторююся ще раз, йти до війська доведеться практично всім чоловікам.

А жинкам? Или только у мужиков бессмертие и конечности заново отрастают?
Зараз не 19 век и единственная причина почему нам надо так дохера людей — потому что затыкают дыры вооружения живой силой. Будь у нас производство 100 ракет в месяц, ситуация была бы совсем другой.
А вооружению откуда взяться, если у нас у каждого директора типа коммунального киевмиськбуда (который еще и банкрот) на лазурном берегу Франции самая большая вилла за более чем 20 лямов евро, что уже как минимум 60к FPV дронов.
Либо зелень за башку берется, садит на пятнашку и конфискует хапуг, отменяет пошлинные на материалы и финансирует ВПК, либо идет в первых рядах на фронт.
Как минимум 30% штата можна мобилизовать с Рады и силовых структур.

чому лише 30% силових структур. Поліція абсолютно 99% може йти на фронт, яка потреба тих констатарорів факту. Спробуй виклич коли тебе будуть мочити виламувати двері чи навіть заливати

Нет, прям абсолютно не может без вреда государству. Институты должны продолжать работать. Что происходит, когда госаппарат, какой он не есть, не работает, мы видели на примере 2014. К тому же ротация тоже нужна, потом пойдут следующие 30%. После того как там по бывают, многие протрезвеют в своих суждениях, а то кому война, а кому монетизация. Когда твою жопу свинорусы лично свинцом захотят напичкать, это уже будет личное.

А кстати нихера особо не изменится. Я в 2014 наблюдал это все своими глазами, когда государство тупо эвакуировало почти все свои структуры, а нам сказало «ну вы тут сами как-то...». По началу менты стояли на своий блок постах рядом с сепарскими. Бегали у них сигареты стреляли. Ну а чуть позже ментов и вовсе под новую власть поставили. И не было никакого массового разгула преступности.

То есть никто не рожден быть доктором, или футболистом, или инженером, все болванчики одинаковые? Можно значит за месяц в 30+ стать футболистом лиги чемпионов?

Знаєте, як це дойобує, коли черговий м’ясний комбат в черговому ролику з супер задоволенним обличчям розповідає, що б з задоволенням би пиздив тих драних ухилянтів, щоб їх в мішках йому везли... Бачте, він навчить. Ти витратив 20 довбаних років свого життя і працював висушуючи мозок, щоби дійти до рівня компетенцій, котрі дозволяють тобі зараз робити конкурентні на світовому ринку продукти, що приносять компаніям мільйони (без перебільшень). А цей чел, ніхуя за своє життя не створив. Був футбольним фанатом, поїхав в 14-му на війну і став комбатом в повномасштабну. І тепер людина, що ніколи не була креатором і не мала ніяких компетенцій, окрім військових, з підтримкою системи розчиняє в цій війні программістів, інженерів, юристів, музикантів. Для чого? Для чого це все? Щоб виграти час для касти недоторканих, що продовжує свій звичний український чиновничий лайфстайл з попилу бюджетів?

І от зараз, замість того, щоб всіми силами намагатись зберегти людям життя правильною тактикою, стратегією, якимись перемовинами, розводами, ми робимо абсолютно навіжжені по своєму сенсу вчинки, ніяк не модернезуємо армію, не виробляєт потрібну кількість зброї, РЕПРЕСУЄМО людей і ведемо дурний дискурс, що всі будуть воювати. Зробіть еффективну систему бля, а потім повторюйте цю пургу. ЧОМУ я досі не чув від ЖОДНОГО можновладця заклик, що НАМ ПОТРІБНІ РОЗУМНІ ЛЮДИ в цій і цій сферах, вони будуть працювати в таких і таких структурах. Здається, розумні люди зараз нікому не потрібні. Всі лише зацікавленні в збереженні стутусу кво для себе.

Хіба ти не був у школі і не бачив таких биків які залюбки знущалися з розумників?
Я давно вже зрозумів — я може і чоловік, але не «самець». Бійки, війна, домінування — це не для мене. Там де самці б’ються — розумнику краще ховатися і тікати.

Та я занадто раціональний і сфокусований на справі, щоб на ці ігри в домінування звертати увагу. Але бикувати теж вмію, якщо це потрібно.

Однак, якщо відсіяти емоції, я тут не скільки про домінування сильних над розумними, скільки про той факт, що наша неофеодальна система чудово пристосувалася під нові обставини, тобто під війну. І якщо раніше вона поглинала індустріальний ресурс совка перетворючи його лише в блага для феодала, то зараз таким ресурсом стали люди. І як виявилося, поки ми жили в свому рожевому мікросоціумі, то під систему з 2014 року росли свої люди, які в нових умовах отримали нові повноваження і владу.

Проте, біда в тому, що система залишилася старою. Всі ті ж феодали, але перетворються на блага — люди. І ми б могли по-іншому використати цей час змін, щоб хоча б сформувати якусь цінність. І економічну, і соціальну. Наприклад, зробити нормальну дерегульовану індустрію озброєнь, а війну вести від оборони стараючись мінімізувати жертви і тому подібне.

Але ні. Ми скочуємось в страшний примітивізм працюючи по тим самим лекалам, що і супротивник, але маючи при цьому значно меньше ресурсу.

Сударь, вполне можно быть умником, но при этом не быть дрожащей тварью. Я ж писал, как я решил проблему с быком в 11 классе. В драке, вообще-то, тоже мозги прикладывать не помешает, тогда из неё можно выйти победителем, даже если силы не совсем в твою пользу. И нужно заметить, что после 16 лет вообще ни с кем не дрался. Потому что у меня другая проблема — я могу не суметь остановиться и забить противника до смерти или серьёзно покалечить. А оно мне надо?

Як можна з 16 ніколи не битися і при цьому вважати себе hidden термінатором. Пан захистив дисертацію по цій теорії?

Просто пан не читал мой другой пост, как я чуть не проломил череп одному быку в 15. Учитывая, что с 16 подобное 100% приведёт к судимости, возможно условной, но всё же, то я решил тогда максимально уклоняться от подобных ситуаций усилием воли. Хотя я бы много написал, что бы мне хотелось с кем сделать, но, боюсь, что это потрут модераторы. Опять же тут не страх, а здравый смысл, ведь зачем кого-то калечить, портить себе карму, и ещё за это идти на срок, если можно этого не делать. Существуют и другие способы наказания обидчиков и они могут быть более жестокими, хотя и вполне без нарушений, подпадающих под УК, если приложить к этому мозги. Но если ситуация будет складываться так, что срок по каким-то причинам будет гораздо меньшим злом...

Зрада Батьківщини — це найвище зло, ти тут не викрутися

Я в 15 років силою думки чуть не запустив неконтрольовану ядерну реакцію в центрі великого міста. Уже прямо нейтрони шкварчали. Враховуючи що з 16 це приведе до судимості, можливо умовної, але все ж, я тоді вирішив максимально уникати подібних ситуацій силою волі. Це не страх ядерного вибуху, це здоровий глузд, навіщо когось калічити, псувати собі карму і рівень радіонуклідів в кістках, та щей іти на срок якщо можна цього не робити

Не звертайте уваги, троль звичайний

Ти ж казав що я зрадник. Визначься. Втрачаєш концентрацію.

Просто пан не читал мой другой пост, как я чуть не проломил череп одному быку в 15.

— Вова, ты таки вернулся?

Цікаво, а за кого пан голосував в 2019 в парламент і на президента?

За ̶Г̶е̶т̶ь̶м̶а̶н̶а̶т̶ Петра Порошенка і Європейську Солідарність.

На щастя це не дало знищити Країну, а приведе нас до перемоги

Був футбольним фанатом, поїхав в 14-му на війну і став комбатом в повномасштабну.

якось не дуже ввічливо виходить. Багато із цих людей зробили неоціненний вклад у захист України від Бучі в кожному місті.

Інше діло, що аналітичним складом розуму вони не можуть похвалитись. Ну то задіяли б зеків, я просить 3 штурмова. Все одно в поточному стані Україну важко назвати Демократичною.

якось не дуже ввічливо виходить. Багато із цих людей зробили неоціненний вклад у захист України від Бучі в кожному місті.

У мене немає ніяких претензій до людей у силах оборони. У мене є притензії до людей, що вбудувалися намертво в її вертикаль, отримали майже безграничну владу, не несуть практично ніяких ризиків і тільки дивляться як розмотують Микол на полі бою.

Мабуть у кожного із нас вже є близький родич, який був поранений або загинув. У кожного з нас є родич, що зараз сидить в промерзлих окопах. Цим людям я безмежно вдячен. Річ не про них, а наприклад, про тих ротних, що самі не ходять на 0, а лише посилають дрони. Що посилають людей зайняти позиції у сіру зону без жодної розвідки. Що не відпускають у відпустку без хабаря. Що беруть хабарі, аби не послати тебе в якесь замєс і т.д.

тих ротних, що самі не ходять на 0, а лише посилають дрони. Що посилають людей зайняти позиції у сіру зону без жодної розвідки.

я до сих пір в шоці як таких самі підлеглі не вбивають

Так їх якраз держава захищає. Це ж буде просто вбивство і срок. А ще їх держава захищає тим, що нічого не змінює, щоб унеможливити такі ситуації. Бо любій владі/державі треба «опрічнікі». Тому і поліцію не шлють на фронт, щоб вона лояльність не втратила і допомагала Микол пакувати. Он сьогодні перл від полиції був:
«Очільник Національної поліції прокоментував пропозицію мобілізації на фронт 100 тисяч працівників поліції.
Нацполіція не може переводити своїх працівників у ЗСУ, як це робить, наприклад, СБУ. У нас тільки один алгоритм — це звільнення. Коли поліцейські з офіцерським званням переходять у ЗСУ, то часто стають там рядовими. Таке трапляється, якщо вони раніше не служили в армії та не навчалися на військовій кафедрі.»
А типа простих смертних переводом відправляють прямо з вулиці і дають охвіцерське звання?..

Завжди цікавило, як хтось має добитись

воювати будуть всі

від чоловіків, які вже поставили своє життя, здоров’я і добробут вище за інтереси держави?

коли хтось каже шо мені робити, виникає одна думка.

Жінок пора на фронт. Чоловікам відкрити кордони. Має бути рівність, вони 2 роки жили отримуючи блага ЄС, пора і чоловікам.

Хіба чоловікам в ЄС блага не видають? Чимало жінок, які звідти повернулись коли русаків погнали з Київщини і Харківщини, і багато таких, що навіть не виїжджали.

я через блок кордону втратив шанс заробити проект на 10 мільйонів доларів у Норвегії.
Жінки можуть продаватись подорожче.
Хай держава компенсує мені втрату потенційного доходу через сексизм.

Невже неможливо було щось придумати заради таких грошей?

Пофік. Більше б задонатили б на армію з того проекту.

Оце і є «толерувати корупцію». А потім питають чому у нас все так погано...

Та закрити для всіх, щоб більше шухеру було.

Підете разом зі мною? Чи за вас всюди мама ходить?)

йти до війська доведеться практично всім чоловікам

Всім чоловікам у віці 18-60 років, що:
— не мають інвалідності або іншої причини по здоров’ю
— не задіяні в роботі на критичну інфраструктуру
— не є викладачами чи вчителями або тренерами на повну ставку
— не є поліцейськими, суддями, депутатами, прокурорами або іншими чиновниками які мають бронь
— мають менше 3 неповнолітніх дітей
— не здобувають послідовну першу вищу освіту до 30 років або не мають наукового ступеня
— не відбувають покарання в тюрмі або просто не мають непогашеної судимості
— не заброньовані офіційно через роботодавця
— не мають інваліда на утриманні
— не є батьком-одинаком із неповнолітньою дитиною
— І найголовніше: не сховались, не виїхали, не зробили білий квиток або інший вид відстрочки за хабар

Додавайте, якщо забува щось.
Цікаво яким через рік буде цей список.

Це єдине що потрібно. А все що вище не важливо.

А вот и не необходимо. По новому закону инвалиды 3 группы тоже могут быть пущены на мясо. А кастрация или полная ампутация половых органов — это как раз третья группа инвалидности.

Начебто подали законопроект, за яким чоловіки-кастрати не вважаються інвалідами, а отже, придатні до війська.

Підозрюю, що «мають пеніс» — це вже занадто вузьке визначення, і тому пропоную замінити його на «проставлена чоловіча стать у паспорті».

Підозрюю, що «мають пеніс» — це вже занадто вузьке визначення, і тому пропоную замінити його на «проставлена чоловіча стать у паспорті».

Вже теж не канає.

«Чоловік призовного віку стверджував і потім офіційно отримав в органах РАЦС документ, що змінив стать на жіночу. Був Антон, а став Тоня. »
tsn.ua/...​ti-za-kordon-2476297.html

чоловіки-кастрати належать до третьої групи інвалідності, і з новим законом наче планують з третьої группи зробити придатних.

Зате можна сказати, що 2 роки у нас де-факто лишають базовых прав людини чисто за наявності члену.

Вище зазначені обмежене є умовними і переглядатимуться. Воювати будуть всі

«ми переможемо» і «воювати доведеться всім чоловікам» дві несумісні речі. Бо якщо доведеться воювати всім то це значить величезні втрати. А при такому розкладі навіть вихід на кордони не буде перемогою.

Я скажу навіть більше: з великою ймовірністю, вихід на кордони, це буде далеко не кінець війни.

з великою ймовірністю, вихід на кордони, це буде далеко не кінець війни.

Залежно на чиї кордони)

100 відсотків. Тільки остаточна перемога над ворогом, розпад Росії і повний контроль — встановлення проукраїнської влади є запорукою миру

предлагаю еще китай по дороге захватить

Китай не треба, його штати і так на нашийнику тримають

Телевізор іноді вимикайте. Погано для очей, і не тільки

Та пох, головне, щоб $$$ йшла, а там дасть ся чути.

Я вірю в нашу перемогу. Так, вона буде важкою, вистражданою. Але вона буде.

Питання до автора статті. Що малось на увазі під перемогою — особисто для автора і в контексті сказаного в самому дописі?

ХЗ. Насколько эта тема будет популярнее чем те, где про ограничения и бабло, что айтишничкам безусловно ближе.) Но вот насчёт экзистенционального выбора — как бы так сказать.. земля не плоская и Украина не на её краю. Вы действительно считаете, что не индоктринированному человеку можно продать опасную альтернативу при доступности и наличии более выгодной? А насчёт фронта.. люди, которым присуще абстрактное мышление хоть чуть-чуть.. могли понять, что если в борде — поголовно скамеры и медийщики, а сто и подчинённый ему менеджмент — родом из совка, то шансы у такого стартапа, если он критически-инфраструктурный, а не по продаже воздуха — невелики. Даже если удалось надыбать жирный первый раунд финансирования. И даже имея немало хороших весляров. И даже привлекая топовых консалтеров. Старых собак новым фокусам не научишь. Ну и насчёт разьяснения населению.. В первый месяц — было возможно. Через два года медиатреша, когда все всё знают, все самые умные и все давно определились с жизненной позицией — успехов.
Чтобы небольшая постсоветская армия/нация/страна могла победить — надо было вырубать нах интернет и делать севкорею с первого дня. Анрил.
Чтобы небольшая евроайтишная армия/нация/страна могла победить — надо было иметь орбитальную ионную пушку в боеготовности. Анрил.
Перспективы туманны.Через два года трешака по мановению чего-то развернуть мотивацию большей части общества и партнёров на 180 и убедить/заставить вложиться по полной а не на отьебись — удачи.

Тикніть пожалітись на комент хто з десктопа сидить, це ж бот

Какая разница кто он? Вы по фактам контенту возразите. А то тоже как в россии уже, только там все невыгодные мнения от иногентов, а у нас боты.

Какая разница

Какая разница???

Ну сорян, по теме индустрии на хакерньюсе общаюсь, ссыль на гитхаб не дам.) Доу со старта почитываю, регнулся пофлудить о злободневном. Бот так бот.

Мои мысли такие, я бы пошел хоть завтра но есть пару условий:
Если служить должны все, то все, менты и депутаты и их дети, и это не отмазки как многие любят говорить, это справедливость какой ее вижу я.
Государство признается в просчетах, реально наказывет тех кто сдал юг, всяких коррупционеров, любителей мясных штурмов, извеняется за то что избивало и пытало людей в ТЦК.
Рассказывает какой план действий дельше, хоть рейды на АЭС на ГЭС рашки, я просто хочу видеть что они хотят делать ценой моей жизни, и нанести максимальный урон врагу, а не штурмовать годами укрепы лопатами или надеяться что пыня откинется.
Без этого всего это война одних угнетатетелей своего народа и воров против других, разница только на каком языке будут пытаться меня обворовывать и считать за раба.

Тут еще можно добавить что государство должно там мою семью обеспечить, меня возможного инвалида содеражть и тд, но я понимаю что это уж совсем фантастика, а то что я описал выше требует просто воли тех у кого власть.

я бы пошел хоть завтра но есть пару условий

Давай будемо чесними: Нікуди ти не підеш по власній волі.
Сьогодні тобі заважає невоюючий мент, завтра тобі буде заважати невоюючий суддя, післязавтра невоюючий депутат. Завжди буде причина по якій ти зможеш виправдовуватись.

Ваше право так думать, и это популярное мнение, боюсь его никто никогда не проверит ибо эти судьи и депутаты не пойдут. Я свое описание государстава за которое я готов идти умирать описал, за текущую Украину я добровольно не готов.

Не погоджусь. Поточний стан речей яскраво видає класовість українського суспільства. Пліч о пліч навіть з лисим з кварталу стати неможливо, а не те що із Тищенко, наприклад.

«Собі все, іншим — закон.» Сорі, всрата політична елітко, так ви нарід на надихнете.

По-перше, не робіть проекцій власких думок на інших людей. По-друге, він може і не піде, але будуть ті, хто підуть. Проблема відсутності справедливості в системі і її кастовості дійсно є, але її не тільки не вирішують, але й роблять всілякі ідіотські демонстрації по її начебто вирішенню (рейди до залів).

реально наказывет тех кто сдал юг

гуляє думка, що здати південь — було стратегічним рішенням, щоб не розтягувати малу кількість власних військ

А то что кацапы безпрепятственно зашли под Киев в первый день- это тоже стратегическое решение?

З цього приводу читав думку, що це було щось типу логічним кроком — розтягнути противника, щоб потім знищувати колонами. Наче це навіть розповсюджена стратегія на такі випадки.
Пригожин ледь до мацкви не дійшов.

З цього приводу читав думку, що це порушення Конституції, як мінімум

Стаття 3. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Стаття 27. Кожна людина має невід’ємне право на життя.

Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов’язок держави — захищати життя людини.

Кожен має право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань.

И в чём нарушение? Военное командование сделало всё, что было возможно в тех условиях, чтобы предотвратить ещё более худший сценарий — коллапс государства. Потому что не будет государства, то не будет и Конституции и всё, что есть сейчас, пойдёт лесом.

Це ж не я придумав, певно військові дійшли висновку, що це найраціональнвший варіант

Если служить должны все, то все, менты и депутаты и их дети

А они если и пойдут — то либо будут типа «воевать» в Киевской области, неотходя от бухла, блядей и кокса. Либо окажется что все они старшего офицерского состава — соответственно будут сидеть в штабах далеко от линии фронта, рисовать красные стрелки на картах (бухло,бляди,кокс как и в первом случае никто не отменял), а пэрэсичный Микола будет по этим линиям на карте идти на штурм и умирать.....

А что бухарики и торчки на передке не бухают и не ширяются? Сильно сомневаюсь, т.к. достать бухло и кокс не проблема даже там, насколько я знаю.

Повторююся ще раз, йти до війська доведеться практично всім чоловікам.

НІТ ! Сам написав про батальйон «Монако» і «Ці всі лазівки існують, а значить, це комусь потрібно.» Саме так: альтернатива є — так чи інакше можна втекти і вижити.
І чим більше ви будете казати людям що вони (на вашу думку) мають робити — тим більше у них буде бажання втекти.
Чому ніхто не питає людей — який вклад вони готові робити для перемоги? Більшість людей насправді зацікавлені і готові багато чого віддати заради суспільної перемоги. І це не тільки про чоловіків — жінки і навіть пенсіонери теж готові робити свій внесок. Чому замість поважати і з користю використовувати цю допомогу держава надалі хоче вирішувати кому що робити?

ми маємо повністю дезорієнтоване суспільство, яке не бачить жорсткої реальності та загрози своєму існуванню

Якби з перших днів держава поставила питання що кожен має працювати для фронту і робити свій внесок у перемогу — це було б чесно і справедливо. Хто може — допомагає грошима, хто може — волонтерить, хто готовий — іде воювати. Казали що на одного бійця повинно працювати 6 цивільних у тилу. Так зробіть це: я готовий забезпечувати людину, яка пішла мене захищати.
Замість цього вони хочуть прийняти закони, які зробили б з мене злочинця — ухилянта, забрали можливість працювати, отримувати гроші і допомагати військовим.
Зараз я вже переконаний що правильно зробив що утік! Не я покинув державу — а вона відмовилася від моєї щирої допомоги і хотіла розпорядитися моїм життям.

Було би ідеально легалізувати відкуп/відстрочку від служби, і таким чином переадресувати потік грошей з кармана воєнкома в казну.

Блд, так 80% вкрадуть «по дорозі»

Навіщо їм це робити, якщо ці умовні гроші на відкуп можуть просто забрати у тебе, а потім коли знадобишся і на фронт відправити.
Вже ж опублікували план підняття податку на фопи до 17%, і навіть позбавлення вигод гіг-контрактів, тобто там також буде 17%. Ось і все — айтішник їм потрібен тільки для того, щоб пінганути посадочку

Цього ніколи не буде, бо Україна — лівацька держава, дитя Совка. А отже демонструє великі претензії на рівність і соціальну справедливість. На папері олігарх і бомж у нас однаково рівноправні та обоє підлягають мобілізації. Зарплата депутата ВР втроє менше ніж у синьора, бо виборцям подобається, щоб депутати теж були бідними.
Але в подібних лівацьких державах паралельно існує світ паперовий і світ справжній. В справжньому світі олігарх ніколи не буде мобілізований та буде спокійно перетинати кордон туди-сюди хоч кожного дня. У депутата крім зарплати буде невидимий корупційний дохід, який може перевищувати офіційну зарплату в сотні разів. Ну а айтішник при грошах може відкупитись безпосередньо у воєнкома. Проте офіційно всіх цих можливостей і варіантів просто не існуватиме. Бо в нас же повна рівність та соціальна справедливість.
Це як у СРСР. На словах всі рівні, навіть самого червоного царя називають «товаріщем». Але реальні можливості роботяги на заводі і впливового партійного чиновника різняться приблизно як у кріпака і графа в Середні Віки.

Про це казали з перших днів війни. І ІТ компанії і девелопери готові були платити за бронювання. Але мабуть державі не потрібні були ці гроші бо тоді ще інші країни нас завалювали грошима.
Виникає питання: якщо грошей настільки вдосталь, що «економічний фронт» не потрібен — то чому не вистачає техніки та солдат? Ленд-ліз є — купуйте танки, платить більше грошей — то більше буде охочих іти в армію. Може замість ловити на вулицях треба пропонувати достойні умови для захисників?

"Хоч снарядів, ракет і навіть дронів не вистачає, більш за все не вистає людей"©

На початку людей було достатньо, али система палечь о палець не вдарила, щоби запустити якісь інші ініциативи.

Мені от цікаво, чи справжніми були плітки, мовляв Залужний не хоче починати контрнаступ без авіації. Чи не зберегло б це тисячі і тисячі життів, якби не розкручекний телемарафоном контрнаступ.

запустити якісь інші ініциативи.

youtu.be/...​kjj9w?si=SkjP5uCTdQ-0wwI8 подивіться, які примати мали б теоретично їх запускати (родники президента) — і це все пояснить (чому це впринципі було неможливо). Маєм ситуацію, коли навіть не те що зрадники, а просто тупі і самовпевненні дилетанти керують країною.

Ну Залужний писав в західній пресі в грудні 22, що йому потрібно

> 300 танків, 600-700 БМП, 500 гаубиць

щоб вийти на рубежі 23 лютого і ні слова про літаки.

tsn.ua/...​ic-zaluzhniy-2223736.html

Почекайте, ще ж був змістовний доклад його з Завадським щодо того, що війна надовго і скільки всього треба, включаючи далекобійні ракети.
Де тут маркетингова необхідність, а де — реальний розрахунок?

Та ну! Телемарахвон же ж запустила! ))

Я знаю чому не вистачає людей. Цього року загинув мій родич, який воював з 2015 року. Він був молодий, фізично підготовлений, досвідчений воїн. Його відправили штурмувати посадку і вони потрапили у «вогняну пастку». Тепер не вистачає людей?
Навіть якби я горів бажанням стати воїном у свої 50+, з великим пузом, слабким серцем і купою хвороб я б аж ніяк його не замінив. І ніякої користі, ніж так само безглуздо загинути на війні не приніс.
Коли я донатив на дрони — я знав що хоч декілька з них нанесуть шкоду ворогу. Отже, хай опосередковано, можна вважати що і на моєму рахунку є хоч один мертвий орк.

у свої 50+, з великим пузом, слабким серцем

Тебе нужно регулярно в горы ходить. Ну или на Тенерифе каждый день спускаться и подниматься на пляж.

Ще 5 років тому я у відпустці охоче проходив пішки десь 30 кілометрів за день по берегу моря. Пройшов від Рибаківки майже до Одеси.
А потім сраний Ковід посадив мене у самоізоляцію. Не встиг вийти — війна. 3 роки сидіння дома — і я набрав десь 50 кіло сала (а до цього я теж був не худий). Серденьку стало важкувато.
За цей рік вже скинув кілограмів 12 — усе завдяки морю! Ну і прогулятися по берегу я теж люблю.
Сподіваюся що за можливості плавати у морі кожен день — з часом я взагалі позбудуся проблем з зайвою вагою. Якщо сидіти за компом не більше 8 годин на день, а решту рухатися та плавати — то калорії будуть витрачатися навіть якщо жерти як я звик. Тим більше там сподіваюся буде можливість їсти рибу та морепродукти замість свинини.

Міша Подоляк сказав, щоб купували справки і виїзжали. То ж, не. Такого не буде.

Тим часом середній донат айтішників впав до $190 на місяць, що набагато менше навіть 10% від середньої айтівської зп.
При цьому рівень ниття в інтернетах просто зашкалює...

Моживо тому, що ніхто так і не запропонував жодного навіть середньострокового плану? Що зараз відбувається — мобілізація і що далі?

Мобілізація для мобілізованих в якийсь момент приведе до того ж стану який є зараз. Нових бронетехніки нам і особливо не обіцяють, фінансова підтримка також знижуватиметься. Коли закінчуватимуться через рук-півтора мобілізовані зараз люди ми будемо точно в таких самих умовах як зараз, з військової точки зору. В чому тут заключається виживання? Можливо я не зрозумів сенсу цієї фрази

В нашої держави відсутні навички довгострокового планування, тому дивне питання. Зараз треба так-то, а що буде через рік — дізнаємось через рік

що буде через рік — дізнаємось через рік

Буде «погано», «дуже погано» і «зовсім капець», після чого настане «крах».

Навіть не знаю чого багато хто задизморалився. Реформи реформляться, корупція знижується, армія по максимум від можливого забезпечується, бійці цінуються. Влада ні разу не бреше суспільству, комунікація на максимальному рівні. Нажаль з громадянами не пощастило :(

Рівень донатів має залежити від рівня моралі? Якщо й так, то залежність має бути обернено пропорційна, а не «щось я задизморалився, тому й допомагати не буду тим, хто в набагато гірших умовах зараз знаходиться».

Так, психологічний стан людини на багато факторів впливає. В тому числі і на пожертви і самопожертви.

Конечно донаты зависят от морали. Потому что если человеку завтра могут заблокировать счета, или бусифицируют на смерть, то он хочет чтоб эти «лишние» 190$ помогли его семье прожить.

Навіть не знаю чого багато хто задизморалився.

Бо хочется життя пожити, а не відкладати його на потім. Не відпочити, нібуя.

Тим часом середній донат айтішників впав до $190 на місяць,

В Україні людей, які здатні донатити, з кожним місяцем війни стає все менше і менше. І варто вже давно запропонувати нормальні державні механізми, нормальну архітектуру замість безкінечних волонтерських «костилів».

Поплакав над нещасними айтішниками, які навіть $200 не можуть собі дозволити скинути.

Хотів сказати свої аргументи, але після цього коментаря передумав і лише скажу, що я ніколи не забуду цього нахабного мудацького тону. Буду згадувати його щоразу, коли розкриватиму гаманець, ділячи на нього суму, яку звідти діставатиму.

Судячи по вашому профілю, плачете ви десь в Європі великими крокодилячими сльозами.

От мені просто цікаво: що ви знайшли такого в моєму профілі, що спонукає вас думати, що я в Європі?

Мій товариш чітко та недвозначно повідомив, що «не варто очікувати значних проривів на Півдні, адже росіяни побудували потужну лінію оборони, яку подолати практично неможливо без значної переваги в повітрі або хоча б паритету. Механізовані підрозділи просто застрягнуть на численних мінних полях і стануть легкою здобиччю для розрахунків ПТРК і танкових засідок».

Поясніть, яким чином з паритетом у небі механізовані підрозділи не застрягнуть на мінних полях? От зараз у раші тотальна перевага у небі, чому ж вони не можуть пройти мінні поля.

Їх перевага в небі компенсується насиченостю нашего ППО.

Їх перевага в небі компенсується насиченостю нашего ППО.

Навряд чи в нас є багато крутого ППО на лінії фронту, скоріше воно захищає міста. А про ті моменти, коли якесь ППО підводиться до самої лінії фронту ми всі одразу дізнаємося, бо падає по декілька ворожих літаків. Було б у нас там ППО постійно, то їхні літаки б так вільно не літали. Ті ж три СУ-34 навіть не на бойовому завданні були, просто перелітали на інше місце.

Ніяк. Більше того, сам головнокомандувач ЗСУ стверджує, що надані F-16 будуть менш ефективними, ніж очікувалось.

espreso.tv/...​ilila-svoyu-ppo-zaluzhniy

Саме проходити мінні поля ніяк не допоможе, але допоможе побічно якщо кидати ті ж jdam з них по накопиченню військ, як росія кидає по нам фаби з умпк.
Звичайно за умови, що насиплять цих авіабомб на додачу до літаків.

А взагалі F-16 полюватиме на сушкі, а також на ппо хармами. Тому що запустити харм з нерідної сушки і з рідного F-16 це не одне й те саме

1. Коли в країні державна монополія на захист — ціна захисту має зростати а якість падати. Податків буде все більше, а захисту все меньше;
2. Захист не є колективним благом. Колективних благ не існує. Людина котру примусово мобілізують і примушують ризикувати собою зазнає акт агресії, для неї не має різниці назва держави що це робить;
3. Людей що мають права та власність не треба примушувати, вони будуть робити все щоб їх зберегти;
4. В змаганні 2х протиправних тоталітарних систем переможе більш ресурсна;
5. Війна така сама економічна діяльність як і всі інші. Існує безліч ризикових професій, і ринок або винагороджує ризик, або винаходить ноу-хау для його мінімізації;
6. Оскільки війна це економічна діяльність, у нас відсутні підстави вважати що центрально-командна, мобілізаційна армія має більшу ефективність ніж радянський колгосп;
7. Держава за своєю природою антиекономічна. Для чиновника не існує збитків, вся його діяльність направлена на усуспільнення шкоди і збитків та приватизацію надходжень як то податки чи іноземна допомога.

Що це за набір слів, який став топ-коментарем?

це не набір слів, це шок-контент для етатистів, які не вміють в економічні стосунки між людьми і вірять в маячню на кшталт «колективних благ» і «ефективних чиновників»

йти до війська доведеться всім

В жодній війні в історії всі чоловіки не йшли до лав армії. Це банально неможливо. З купи причин, та хоча б з точки зору банального забезпечення такого війська.

Чи мається на увазі іти всим, бо втрати будуть тільки зростати? Ну да, тоді, звісно, можна і 10 млн чоловіків перемолоти.

Також дивуюся цій фразі. В другій світовій мобілізували 7 мільйонів українців із 40. Це 6 років найбільшої і найкривавішої війни в історії, яка на нашій території велася антилюдськими режимами.
І вона скоріше шкідлива для самих військових, тому ще дивніше, що вони її часто повторюють з якихось причин.
Мені здається, треба визнати об’єктивну реальність, що служитимуть лише кілька мільйонів із тих же 40 млн власників (і бенефіціарів) українських паспортів що є зараз. Ці люди ризикують і жертвують як мінімум своїми кар’єрами, а як максимум — життям. Визнавши цю реальність, далі потрібно почати розмови про справедливість: покращення умов служби для тих хто в силах оборони, покращення життя для тих, хто вибув після поранення, і звичайно для сімей загиблих і т.д.

Ну суті повідомлення це не міняє(:.
Тут головне, що фраза «воювати будуть всі» ніби задає контекст рівності і справедливості, типу в армії важко, але ж всі пройдуть службу, тому це нормально.
А як тільки визнаємо, що воюватимуть 10% людей (і то це якщо вважати що всі хто служать воюють), то одразу для відновлення хоч якоїсь соціальної справедливості треба буде скоригувати багато речей, і всі — на краще для військових(:.

конкретно совок воює із 17 вересня 1939 року.
і після травня 45 були бої на далекому сході

Вікіпедія каже, що після Парагвайської війни в країні залишилось 28к чоловіків. Це звісно не всі, але близько

От тільки цейво, Парагвай ту війну програв, причому з катастрофічними наслідками...

Допис стосувався твердження, що

В жодній війні в історії всі чоловіки не йшли до лав армії. Це банально неможливо

А є допис, чому з всіх аналогічних війн в Європі, Україну чекає саме цей унікальний Парагвайський сценарій латинської америки ?

А як ви бачите фініш війни наразі? Реалістичні 2-3 сценарії на вашу думку, які?

Щоб передбачати якісь сценарії — треба знати всю картину, в тому числі «закулісну». Я її не знаю. Я не знаю наскільки ЄС та НАТО готові нас прийняти в неповному складі. Я не знаю яка реальна ситуація на фронті (яка градація п****ця). Я не знаю які в нас є ресурси, яких немає.

Мій реалістично-фантазійний сценарій — це обмін полоненими «всі на всі», відкриття зелених коридорів з окупованих регіонів, вступ в ЄС та НАТО тими землями що залишились. Чи це реально? Я не знаю. Чи це була б «перемога»? З якогось боку так, з якогось — ні.

Ну от, якось так

Дякую за відповідь, але я не зовсім зрозумів із нею чому може так відбутись
«Сусіди» не збираються в наступні N-років зупиняти винищення, під це прийняті закони, запланований бюджет і взагалі вони мають на фінал 2023го ріст економіки більш ніж на 3%, чого не було я навіть не знаю з яких часів. Тому сенс мого питання був саме в тому, чому ви думаєте, що нас взагалі колись чекає якийсь фінал? Чому вона має зупинятись (в будь-який найближчий час)? Я, особисто, не бачу для цього ніяких підстав, за більш-менш реалістичних обаставин

1. Вихід на кордони і відновлення територіальної цілісності
2. Див 1
Іншого нема

Вихід на кордони зупинить військову агресію рф? Чому життя людей та потенційний економічний зріст при поточній чисельності населення ставиться нижче ніж квадратні кілометри посадок. Я розумію що в донбасі багато ресурсів під землею, але ж тобі не дістанеться ні копійки від тих ресурсів. А от економічну яму ти зможеш відчути на собі, якщо виживеш.

Щодо парагвайської війни:
Такі високі жертви нерідко пов’язують із фанатичною відданістю жителів країни влади Лопеса.

Бачу поки що лише одного фанатика влади Зе в топані — тебе.

Парагвай ту війну програв, причому з катастрофічними наслідками...

Теж на кордони 91-го року виходив? До останнього парагвайця, так би мовити.

А Україну чекає приголомшлива перемога в кордонах 91го. Україна — не Парагвай

А «приголомшлива перемога» це часом не те саме, що «Пірова перемога»?

Інакше і не буває. Хтось завжди перемагає.

Звісно. Україна переможе безумовно

Я тільки за. Повішу на будинок прапор в цей день.

Не повісиш, там не буде місця, там висітиме зрадник українського народу

Завжди заздрив дурниками. Їм живеться на багато легше. Живуть в своїй реальності )

Це так, зрадники хотять віддати Батьківщину, сподіваючись виїхати і пожити в своїй реальності, але воювати буде кожен

А в якому підрозділі воює шановний пан?

Дуже корисна стаття. Усім б мати таке бачення...

100% стаття супер. На жаль не для більшості. Дуже швидко наше суспільство почало проявляти рабську натуру і благати про перемирʼя і капітуляцію

Никто не умоляет про капитуляцию, почитай результаты опросов. Не надо искажать реальность, как в России

Результати опитування, зрадників? Це нікого не цікавить, і впершу чергу владу. Зрадники, розслабилися, збагнули, що за цей рік війна їх ніяк не торкнулася, а тепер виходить , що воювати буде кожен і зразу стали миролюбниками, аби здати караїну і втекти..
Але теперішня влада здобуде перемогу і відновить Україну

Я читав тебе протягом цього посту і гадав, троль чи не троль.

Але теперішня влада здобуде перемогу і відновить Україну

і ось тут ти спалився

А можна більше обґрунтування? Бот, бо Зе влада переможе і відновить територіальну цілісність, тоді як Петро в перші тижні все підписав би здав би на знищення Україну. — це ж очевидно, так він вже робив.
А сьогодні на захист стіною стануть усі

бо Зе влада переможе і відновить територіальну цілісність, тоді як Петро в перші тижні все підписав би здав би на знищення Україну

ахаха, то ти Зелебоба.
Поки що це Зе здав 1/5 країни, а Порох як раз таки вводив військовий стан за перших ознак можливої агресії.

А Зелебоьа звільнить усі, завдяки тому , що воювати буде кожен

В Зе динаміка від’ємна, він хіба крісло президента звільнить.

Підписатись на коментарі