Підсумки 2023 року у світі Hi-Tech та IT
Привіт, шановне панство, колеги й колежанки, я Андрій Сильчук, Head of R&D Center & Delivery Director у компанії DataArt та незмінний капітан телеграм-каналу «Затишна галера» (підписуйтесь, там лампово та корисно).
Рік 2023 вже сумно стоїть біля виходу з валізами і ось-ось покине нас, поступившись місцем
Пʼять найпопулярніших трендів 2023 року
Першим блоком хочу розглянути загальні тренди 2023 року в IT та Hi-Tech галузях.
1. AI — очевидний тренд року номер один
Чого тільки ми не побачили цього року: всілякі чат-боти, нові мовні моделі різного ступеня якості, open-source проєкти від Apple і Meta, нові компанії, наприклад, xAI Ілона Маска, новини про небезпеку нерегульованої розробки AI. І, відповідно, нові регуляції, скандали, інтриги, дослідження та розслідування, інновації та спроби виїхати за рахунок модного слівця, злети та падіння. Я назвав би
2. Кібербезпека
Проблеми з кібербезпекою, посилення атак на IT-компанії та висока кількість витоків даних. Ці випробування не зуміли бездоганно пройти навіть компанії, які просувають свої продукти у сфері безпеки. Згадуються витоки в 1Password, Ledger та багатьох інших.
3. Суперкомп’ютери та квантові обчислення
Кількість суперкомп’ютерів та розмов про них вийшли на новий рівень. Навіть Tesla вирішили організувати свій Dojo Сomputer. Цей тренд почав набирати обертів у році, що минає, і повноцінно розкриється в наступні кілька років.
4. Множинні звільнення в ІТ
На жаль, цей рік не зумів оздоровити IT-ринок та повернути його у стан, до якого ми звикли за останні роки. Ринок і досі сильно штормить. Масові звільнення у великих компаніях продовжуються. Наприклад, Amazon звільнили 18,000 співробітників, відбулися великі скорочення в Cisco, Meta, Microsoft, Google, IBM і багатьох інших компаніях.
5. Нові регулювання IT-галузі в Європі
У Європі за минулий рік було прийнято або набуло чинності безліч нових законів та регуляцій в ІТ-секторі. Десь це посилення законів про рекламу, а десь нові правила регуляції щодо розробки AI.
Пʼять найгучніших скандалів 2023 року
Куди ж без скандалів! Адже саме вони привертають завжди найбільшу увагу. Так ось, є в мене їх ціла купа.
1. Сем Альтман та OpenAI — найгучніший скандал 2023 року
Підкилимні ігри, брудні прийоми та круті повороти вилилися в цілий серіал, за яким стежив увесь світ, затамувавши подих. Нагадаю, що Сем Альтман перетворив OpenAI з компанії з прибутком на жалюгідні кілька десятків мільйонів на компанію з мільярдним прибутком на рік, запустив розробку реальних продуктів, релізнув їх та вивів компанію на рівень, коли за нею всі стежать. Після чого його було звільнено і прибрано з правління буквально за один день, без попереднього повідомлення. Разом з ним постраждав голова ради директорів Грег Брокман, який його підтримував.
Але закінчилося все добре, компанія та колеги Сема разом з безліччю гучних імен зі світу IT заступилися за нього, і його успішно, на білому коні, повернули до OpenAI, а винні довго посипали голову попелом і попросили вибачення.
2. Судові розгляди Google
Google відзначилися відразу кількома гучними справами та програшами, наприклад, справи проти Epiс про монополію Play Store. Крім цього, департамент юстиції США також виступив проти Google зі звинуваченнями у монополії, але вже на ринку пошуку.
Скільки брудної білизни витягнуто напоказ — просто не передати: і брудні угоди Google з великими IT-гравцями, для яких компанія була готова піти на окремі умови, які сильно відрізнялися від умов для менших гравців, і величезні витрати, щоб залишатися пошуком за замовчуванням, більше схожі на хабарі, та багато іншого.
3. Війна користувачів з керівництвом Reddit
Компанія вирішила запровадити нечувані тарифи за використання своїх API, і більша частина безкоштовних, але набагато зручніших клієнтів для одного з найпопулярніших ресурсів в інтернеті, була змушена закритися. Інтернет таке не прощає: користувачі розпочали відкриту війну з Reddit. Почалися страйки, хакерські атаки, але це не призвело до жодного серйозного результату. Побурчали і розійшлися.
4. Скандали навколо Х
Маск вміє створювати інфоприводи на рівному місці, про що невпинно нагадував нам цілий рік. Буквально щотижня з’являлися нові приводи для обговорення його нової іграшки — соціальної мережі Х, вона ж колишній Twitter. То платна передплата, то сварки з рекламодавцями, то нові правила показу реклами.
5. Спроба керівництва Unity урвати більше грошей
Заробіток компанії почав падати, акції просіли, нові ідеї та продукти не злітали. Можливо, варто було подивитися, що пішло не так, винести уроки, подумати, як покращити свій рушій, щоб залучити нових розробників. Але навіщо, якщо можна просто змінити політику монетизації цього рушію і сподіватися на збагачення, так, Unity?
Але гнів користувачів був настільки великий, що вже за пару днів компанія перепросила та відкликала своє рішення. Щоправда репутаційних збитків уже було завдано, і частина розробників розпочала процес переходу на інші рішення. Водночас акції компанії під кінець року зуміли зрости в ціні, що ж, стежитимемо далі.
Пʼять найпозитивніших подій 2023 року
Наше ком’юніті у 2023 році приємно здивували й інші, добрі та позитивні новини.
1. Відбито найпотужнішу DDoS-атаку в історії
Cloudfare відбили атаку, що досягала в піку 71 млн rps (requests per second). Честь та хвала сервісу, витримав!
2. Угода Microsoft і Activision Blizzard
Microsoft нарешті закрили угоду на купівлю Activision Blizzard за рекордні $69 млрд. Не можу сказати, що вже помітив якийсь вихлоп від цієї угоди, але подібні речі — це гра в довгу. Наступні роки покажуть.
3. ARM вийшла на IPO
ARM залучила $5 млрд за оцінки компанії $54,5 млрд. Інвесторами стало безліч IT-гігантів, зокрема прямі конкуренти.
4. Adobe дали задню у покупці Figma
В Adobe побоялися можливих наслідків і відмовилися від запланованої покупки Figma за $20 млрд, виплативши $1 млрд штрафу. Але я думаю, Figma ще своє візьме, їм це тільки на користь.
5. Nvidia на коні
У зв’язку з трендом AI різко зросла необхідність в обчислювальних потужностях, і тут виявилося, що робити обчислення дуже зручно на чипах Nvidia. Так компанія стала одним з лідерів серед виробників чіпів.
Пʼять найгірших новин в IT у 2023 році
Згадуючи про позитивні новини, не можна забути про новини негативні:
1. Колапс Silicon Valley Bank
Банк надавав послуги тех-сектору та компаніям із Кремнієвої долини. Його колапс спричинив цілу низку проблем і неабияк зіпсував нерви безлічі залучених людей.
2. Банкрутство WeWork
Оцінка WeWork впала з $47 мільярдів до $50 мільйонів. Цікаво, який розвиток цей крок отримає наступного року.
3. Смерть E3
E3 пішла із сердець геймерів всього світу остаточно та безповоротно. Шкода, це було ціле свято для кожного з нас. Press F to pay respect!
4. Низка обвинувальних вироків керівникам великих IT та Hi-Tech компаній
Наприклад, реальні тюремні терміни за шахрайство отримали керівник криптобіржі FTX Сем Бенкман-Фрід, екскерівник служби безпеки Uber Джо Салліван та засновник Nikola Тревор Мілтон.
5. Відставка засновника Binance і штраф на $4 мільярди
У рамках врегулювання судової справи в США компанія пішла на угоду зі слідством і виплатила штраф $4 мільярди, водночас відбулася паралельна подача у відставку її засновника. Але це не найгірше, що могло статися, — тепер компанія може вільно відновити зупинену діяльність у США і згодом заробити витрачені гроші, а Чанпен Чжао, який пішов у відставку, однаково залишив за собою частку в компанії.
Пʼять найцікавіших релізів та анонсів 2023 року
Налаштуємося на позитивний лад, обговоримо релізи, випущені та анонсовані у
1. Гарнітура змішаної реальності Apple Vision Pro
Пристрій можна буде помацати буквально за кілька місяців. Водночас він ще викликає низку питань, це ще не консьюмерське рішення і не без огріху. Але знаючи Apple, через
2. ChatGPT-4 Turbo та інші чат-боти: Bard Gemini, Copilot тощо
Лідер у 2023 році очевидний — це ChatGPT. Я провів низку тестів і переконався, що решті чат-ботів до нього ще далеко. Але важливіше інше — чат-боти вже стали невід’ємною частиною повсякденності IT-фахівця, а ті, що заперечують це, відстають від прогресу щодня.
3. Midjourney V6
Реліз відбувся прямо під кінець року і то в беті, проте, Джобс мене забирай, наскільки фотореалістично генеруються картинки. Ще рік-два тому я й уявити не міг такого стрімкого прогресу в цій галузі.
4. Сybertruck Tesla
Як би ми не ставилися до Маска, більшість з нас стежили за випуском Cybertruck. На мій суб’єктивний погляд, вийшла вкрай цікава та новаторська машина.
5. Threads
Давно я не бачив такого буму під час запуску застосунку. Threads примудрився здивувати всіх, хто хоч трохи стежив за цією подією. Зібрати таку кількість завантажень та унікальних, активних користувачів за такий короткий термін, як я пам’ятаю, не вдавалося ще жодному застосунку.
Чи пов’язано це з тим, що відбувається в Х за Маска? Звичайно, але факт залишається фактом: застосунок злетів у перші ж години анонсу без додаткової рекламної кампанії, а під кінець року отримав друге життя. То тут, то там трапляються репости з Threads. Думаю, 2024 буде гарячим у плані протистояння Threads і X. Цукерберг і Маск в октагоні не зійшлися, нехай хоч тут поборються.
Пʼять найвідоміших IT-подій в Україні
1. Атака на Kyivstar
Тільки уявіть можливі наслідки цього інциденту, якби він стався під час перших днів повноцінної війни! Винен не софт, винен той самий шкіряний мішок, що є прокладкою між софтом і кріслом — людина. На жаль, люди не ідеальні, і таке відбуватиметься й надалі.
2. Запуск ініціативи Міністерства освіти та Мінцифри «Оновлена Інформатика — IT-студії»
Уряд вирішив переробити всю шкільну програму з інформатики для відповідності сучасним реаліям. До створення навчальних матеріалів залучили провідні українські IT-компанії та кластери. Гордий підкреслити, що DataArt та Odesa IT Family беруть активну участь у проєкті.
3. Запуск першої премії DOU для крутих ініціатив у сфері IT
Один із найпопулярніших ресурсів про IT в Україні запустив першу премію для топових Hi-Tech та IT-ініціатив України. Окрім присудження премії DOU перспективним авторам та IT-інфлюєнсерам, також оцінюються ініціативи компаній та фахівців, спрямовані на допомогу країні та ЗСУ.
4. Скорочення кількості фахівців у IT-компаніях
Унаслідок війни, нестабільної економічної ситуації у світі та загального тренду на скорочення IT-фахівців у секторі, кількість співробітників в IT в Україні також зменшилась.
5. Зниження експорту ІТ-послуг
Зменшився й експорт IT-послуг. Наприклад, у піку на січень 2023 року експортний виторг IT-послуг впав на 29,7%, а експорт ІТ-послуг за підсумками року, за даними Львівського IT-кластеру, складе $6,7–7,1 млрд, що на
Пʼять най-най іншого
1. Оцінка OpenAI перевищила $100 мільярдів
OpenAI, яка з незрозумілих причин все ще вважається стартапом у багатьох новинах, претендує на оцінку понад $100 мільярдів. Я навіть не можу так відразу згадати компанію, яка з організації зони інтересів винятково гіків настільки швидко перетворилася на таку, що диктує свої правила гри всьому світу.
2. Загальний стандарт інфраструктури для всіх електромобілів
Не секрет, що електромобілі мають один великий недолік — це інфраструктура та зоопарк різноманітних заправок та стандартів на них. Люди їздять з перехідником на інші роз’єми, аби випадково не потрапити в халепу. На щастя, на ринку вже явно вимальовується єдиний стандарт, — і це стандарт від Tesla, якому готові слідувати більшість великих гравців, наприклад BMW, Ford, GM, Honda, Mercedes-Benz, Nissan, Rivian та інші.
3. Схвалення випробувань Neuralink на людях
Багатонадійна технологія в галузі медицини та трансгуманізму була схвалена до випробувань на людях. Звісно, з купою обмежень, але чи це не майбутнє?
4. Насильницьке повернення інженерів до офісів
Багато компаній вирішили скористатися ринком роботодавця та повернути людей до офісів після пандемії Covid-19. Деякі компанії навіть вимагають від співробітників працювати в офісі три дні на тиждень під загрозою звільнення.
5. Apple та патенти Masimo
Зовсім новий скандал змогли влаштувати хлопці з Купертіно. Виглядає все так, ніби вони не зовсім чисті на руку і під час розробки технології вимірювання кисню в крові для свого свіжого годинника вкрали частину напрацювань у компанії Masimo.
Дійшло до того, що Apple тепер не може завозити нові партії годинників і продавати в США. Щоправда буквально днями адміністрація Байдена так і не ветувала це рішення, але Apple домоглися рішення апеляційного суду США про апеляцію та призупинення рішення до його розгляду. Але є нюанс: International Trade Commission має відреагувати на апеляцію 10 січня, тому Apple хоч і виграли час, але не те щоб сильно.
Втрати 2023 року
Не обійшлося і без дуже сумних новин цього року. Про них стисло.
- У 59 років від раку помер Кевін Мітник, якого по праву називали чи не першим хакером у світі.
- У віці 94 роки помер Гордон Мур, співзасновник Intel, на честь якого названо закон Мура, що передбачає неухильне зростання обчислювальних потужностей.
IT-герой 2023 року
Звання героя в IT у 2023 році я без роздумів присуджую Сему Альтману. Попри підлі вчинки оточення, він зумів вийти абсолютно чистим з найгучнішого скандалу року, за такий короткий термін зробив так багато для OpenAI і отримав безпрецедентну підтримку як усередині компанії, так і зовні. Коли всі, від топів компанії до джунів, готові йти за тобою і навіть стрибати в прірву — чи це не визнання твоєї роботи?
IT-лиходій 2023 року
Я наважуюсь припустити, що вибір на цю номінацію в IT буде очевидним — Ілон, містер образа, Маск. Зрозумійте мене правильно, я жодним чином не принижую його заслуги, у нього їх безліч. Але коли ти літаєш так високо, то й рівень уваги до тебе дуже високий. На жаль, маючи величезну вагу та вплив, Маск несе антиукраїнську пропаганду та брехливу інформацію, в яку, швидше за все, вірить і сам, але в якій так мало розуміється.
Як говорив великий Дядечко Бен з «Людини-павука»: «Що більше влада, то більше і відповідальність!». Було б круто, якби люди, цією владою наділені, не забували про це.
Пʼять прогнозів на 2024 рік
Не можна просто так взяти і зробити підсумки року, що минає, без прогнозів на наступний. Більша частина обраних прогнозів капітана «Затишної Галери» так чи інакше пов’язана з AI — за ним майбутнє найближчих років, і, до речі, рекомендую фахівцям-початківцям звернути увагу на цей факт.
1. Повсюдна інтеграція AI
У нас уже є різні Dev-Tools на основі AI (наприклад, Copilot), але це лише початок. Наступний рік подарує нам набагато більше інструментів для продуктивності у нашій сфері.
2. Персональні помічники на базі AI
А ви знали, що, оформлюючи банківську картку преміум-класу, ви також отримуєте консьєрж-сервіс послуги персонального помічника? Можна, наприклад, попросити допомогти з бронюванням кафе, пошуком квитків чи інструкції до пральної машини — і я не жартую, я знаю людину, яка так робила. Так-от, думаю, що люди на цих посадах — уже минуле століття. Незабаром це будуть робити AI-асистенти, вбудовані в телефон або доступні онлайн.
3. Повсюдне використання AI у сфері eCommerce
Експерименти вже йдуть, той самий Amazon активно грає з AI на своєму майданчику. Далі буде лише більше.
4. Регуляція IT та AI у світі
Тренд триватиме й наступного року. Думаю, вже ні для кого не секрет, що більшість спроб регулювання AI робляться через вливання грошей чітко окресленого кола людей, які так чи інакше пов’язані з AI або навіть розробляють AI-моделі. Сам попереду вже, то треба пригальмувати інших, а в ідеалі ще й заробити на цьому.
5. Покращення життя з AI — дива не буде
Багато хто помилково вважає, що з приходом AI-технологій нам стане простіше жити, ми зможемо виконувати свою роботу швидше, наш робочий тиждень зменшиться до чотирьох, а то й трьох днів. Як би не так.
Не забуваймо, що ми живемо у вік капіталізму, а отже, — споживання. Що краще наші інструменти для виробництва, то вищим стає попит. Це означає, що замість меншої кількості робочих днів на ту саму кількість роботи, ми будемо працювати стільки ж, виробляючи значно більше благ для споживання. Такими є закони ринку.
Доїдаємо пельмешки, допиваємо чайок
Дякую за увагу, шановне панство, колеги й колежанки, буду дуже вдячний, якщо ви привітаєте мене з прийдешнім Новим Роком своєю вподобайкою під цією статтею і підпискою на телеграм-канал «Затишна Галера». З Новим роком вас, і хай щастить кожному українцю у 2024 році.
25 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів