Яка є альтернатива Польщі?
Живу в Польщі вже деякий час, і з одного боку купа плюсів, але щось постійно муляє:
— Паскудна погода з півроку, помірне літо мені подобається, але зима — це суцільний депресняк;
— Поляки все ж не так і рідко зверхньо ставляться до українців — перший час я це не відчував, але чим далі, тим більше помічаю;
— Консервативність поглядів аж до верхівки влади, що видно з прийнятих законів — це з новим урядом може змінитися, але поки неясно;
— Скажений ріст цін, в першу чергу на нерухомість — з поточними темпами Варшава за кілька років пережене Прагу, а хотілося б щось купити.
Отож останні кілька місяців пройшли в роздумах про те, куди би можна було гіпотетично переїхати, де мінуси мінімізувати, а плюси зберегти, бо плюсів у Польщі достатньо:
— ФОП з адекватним оподаткуванням — 12% (плюс інші відрахування, але все одно в моєму випадку це виходить менше 18%);
— Простота легалізації — відкрити ФОП, почати отримувати туди доходи і податися на основі цього на карту побиту виглядає досить прямолінійним процесом;
— ЄС, Шенген, НАТО;
— Якісний і в міру доступний сервіс (сюди багато що можна включити — скажімо, поштомати, доставка їжі, таксі);
— Адекватний громадський транспорт (принаймні у Варшаві);
— Поріг входу в місцеву мову.
Я думав про велику кількість країн, наразі в моєму особистому топі Болгарія — словʼянська мова, має бути тепліше, та й Чорне море це вам не Балтійське, ЄС/НАТО плюс в березні має увійти в Шенген, ціни на нерухомість за моїми оцінками більш як в півтора рази нижчі за польські (порівнював Варшаву з Софією та Варною), словʼянська мова, «едноличен търговец» ніби виглядає адекватною версією самозайнятості. З питань — поки не побачив, чи можливо взагалі туди так просто переїхати і легалізуватися на основі самозайнятості, плюс країна все ж помітно менша за Польщу — місцевий ринок айті ну такий собі.
Отож, питання: хто які країни розглядає як варіант релокації з/замість Польщі — можливо, в когось є досвід інших країн з перспективи порівняння з Польщею.
Найкращі коментарі пропустити