Помер Ніклаус Вірт, творець Pascal
Автор моєї «рідної мови програмування» помер у віці неповних 90.
Автор моєї «рідної мови програмування» помер у віці неповних 90.
Головна проблема Паскаля була в тому, що в IT майже завжди перемагає не кращий, а перший мінімально придатний.
Це спочатку принесло Pascal коли Вірт після нього виправив багато помилок і зробив Modula, а потім ще кривіше створіння — C.
І в результаті ми серед всіх досягнень Вірта бачимо лише той Pascal, і то вимер.
Не пощастило. Але його досягнення розібрали на шматки і корисне поступово вводять під своїми іменами.
Першопроходці — з ними часто так. :(
Pascal one love
хорошее дело он сделал, многие с Паскаля начинали и каким же мерзким казался С после паскаля
RIP
Дуже проста і чудова мова, ми саме основи програмування вивчали за допомогою цієї мови у 6 чи максимум 7 класі...
RIP.
Хоч зараз основною мовою і є С, і робочі середовища менш інтегровні за Turbo Vision, але паскаль все ж був непоганою першою мовою у школі, мало хто знає, що у TP7 теж можна було працювати з вказівниками, динамічною пам’яттю і пиляти дорослі структури даних.
Хто більше-менш серйозне щось розробляв, той знає. Як ще можна було працювати з OOP без вказівників і динамічної пам’яті? Проте, в Pascal Вірта вказівників не було я гадаю, то вже, мабуть, заслуга Гейлсберга
Так для більшості це була суто навчальна мова, де, на відміну від С, можна було написати щось працююче зовсім без тих вказівників, і у типових шкільних чи вузівських програмах для не-ІТ спеціальностей таке не давали. У моїй школі це було самодіяльністю вчителя.
Так, у стандарті керування пам’яттю не було. Бо воно платформо залежне по факту. Тому фічу цю додавали вже кожний як вмів. І воно було навіть на Спектрумі, це сива давнина десь тих самих років як і TP 1.0
Навіть раніше. Скоріше за все вказівники і керування пам’яттю взагалі було з початку.
У TP 5.5 додалося ООП.
Сам я починав з TP 5.0. Пам’ятаю як складно налазило на голову ООП. Здавалося б, ось є записи, можна передавати як по вказівнику, так і як значення, що вам ще треба :))))
У меня его книга в шкафу стоит. Я по ней учился.Умерла легенда программирования и структур данных.Царство небесное!
Я про це взагалі дізнався від свого начальника, в якого PhD і академічне минуле і він був його учнем.
В часи студенства плювався на Pascal, але з часом зрозумів, що для навчання «з нуля» — прекрасний, структурований інструмент. І пофіг що застарілий для реального застосування
F
Досі підтримую доволі великий проект на Делфі, але так, новий би на ньому зараз не почав.
RIP
Начинал с этого языка в школе, потом делфи. хороший язык, доступный как раз для обучения самое оно.
R.I.P.
Pascal у свій час це була непогана мова, щоб навчитися програмуванню і не зламати собі мозок.
Але у деяких потім вважалося за правило переповзти на С, бо то для справжніх посонів.
Особливо у комбінації з IDE. Це зараз ми до цього звикли, а раніше мозок міг зламатися ще й на етапі перетворення тексту на файл який можна запустити + окреме щастя у вигляді дебагера.
особливо якщо не було досвіду переводу асемблера в коди і такого кодування, бо ассемблерної ІДЕ не було в наявності
23 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів