Альтернативна концепція інтернету

Думки нижче не сприймайте серйозно, це лайтовий текст. Так, відволіктись від сьогодення.

Буває, що інколи задумуєшся про якісь вже звичні речі, задаєшся питанням «а що якби». Просто так по фану. Вигадуєш начебто щось цікаве питаєш когось і в розмові приходиш до того, що вже не таке й цікаве ти вигадав. І так по колу. Щось варте уваги складаєш собі в trello, то ж думаю пора й людям пошерити.

Сьогоднішній інтернет, звичайно я тут трохи спрощую, побудований так що одиницею мережі є певний вузол з контентом. Частіше це веб сайт чи веб додаток. Як правило це ресурс який містить від декількох сторінок до великих складних структур даних.

Картка

І ось тут мені подобається концепція, а що якби замінити цю одиницю мережі на дещо простіше? На картку. Просто картку чого завгодно — product card, article card, video card, profile card etc. Тобто немає більше веб сайту, наприклад dou.ua чи amazon.com в тому вигляді як ми звикли. Є такі собі cards. І є веб ресурси які їх відображають. На перший та на другий погляд звучить мабуть дурно. Але давайте спробуємо трохи розвинути тему.

Виходить що багато таких карток можуть бути універсальними. Тобто достатньо створити одну таку картку і використовувати її де завгодно. Наприклад картка телефону iPhone 15 Pro Max 256Gb Natural Titanium. Офіційний виробник створює таку картку наповнює контентом. Далі всі інші сервіси і пристрої використовують цю єдину картку. Тобто тепер тільки виробник піклується про якість контенту.

Так як тепер є картки то їх треба десь зберігати. Для цього можуть слугувати якісь глобальні сервіси. Можливо вони повинні бути розділені таким чином що зображення розташовані на одному сервісі, текстова інформація на іншому і так далі. Тоді роботу і швидкодію кожного такого сервісу буде легше оптимізувати. І вже сама картка підвантажує з них необхідний контент для відображення.

Як інтернет магазин чи підприємець я тепер більше не модерую контент товарів які продаю.

Як виробник я впевнений, що ніякий інтернет магазин не змінить оригінальний опис товару.

Можливо плюси притягнуті за вуха, я більше намагаюсь звернути увагу що переваги такого підходу є. Звичайно не без мінусів.

Самостійна та універсальна одиниця

Друга особливість — картка повинна бути повністю самостійною і універсальною одиницею. Незалежно від середовища в якому відображається, вона повністю зберігає всю основну функціональність. Наприклад, ваш друг переслав вам картку того айфончика месенджером. В чатику ви переглянули зміст картки та оформили замовлення вибравши магазин. Все це виключно завдяки функціональності картки, без всіляких редіректів. Тобто картка має модуль «Придбати» який піклується про відображення доступних магазинів в певному регіоні.

Тепер не картка товару відображається на всіляких інтернет магазинах, а картка в собі відображає всі магазини де можна придбати товар.

Взагалі випливає, що картка матиме багато різних модулів, «Відгуки» до прикладу. Виглядає, що ці модулі мають обслуговувати відповідні глобальні сервіси.

Сумісність

Третє, це сумісність. Картка повинна вміти відображатись на любому пристрої з екраном. Комп’ютер, телефон, телевізор, годинник, IoT пристрій. А може й навіть без екрану. Гадаю це можливо — розробити загальний інтерфейс якого будуть всі дотримуватись, навіть IoT пристрої. Останні просто відображають те, що здатні. Взагалі під концепцію карток гарно «лягає» ООП підхід програмування.

Ну і на кінець, повинна бути забезпечена передача карток між пристроями, згаданими вище. В любій послідовності. Наприклад, з телевізора на годинник чи IoT пристрій і навпаки.

Гадаю, тут допоможе сервіс який зберігає глобальний ID картки. Достатньо просто передавати цей ID а далі отримувач завантажує відповідну картку.

Заключення

З приходом тг каналів я відчуваю що перетворююсь на сканер новин. Часто на споживача якогось не релевантного лайна. Очевидно, бо це дуже легко. Відкрив чат і соваєш пальцем. Набагато важче щось створювати, навіть написання цієї статті. Потрібно як мінімум більше пальців. Та навіть просто залишити комент.

То ж може і у вас є якісь думки, то діліться. Як то кажуть вам за це нічого а читачам може бути цікаво.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Взагалі під концепцію карток гарно «лягає» ООП підхід програмування.

Саме так. Всі ідеї тіж самі, з академічного об’єктно-орієнтованого проектування (не плутайте з програмуванням).
Ну а значить і всі проблеми ті ж.
Спробуйте спроектувати щось значно менше ніж «картка» у суворому академічному стилі.
Той же типовий нескладний інтернет магазин, для роботи з вашими картками :)

Наприклад картка телефону iPhone 15 Pro Max 256Gb Natural Titanium. Офіційний виробник створює таку картку наповнює контентом

І більш ніхто не має права? Хто, як надає і контролює порушення цього правила?

Далі всі інші сервіси і пристрої використовують цю єдину картку.

А вона незмінна, чи виробник має право випускати інші версії цієї карткі? Як буде ідентифікуватись ця версійність?

І вже сама картка підвантажує з них необхідний контент для відображення.

Тобто карта має поведінку. А якщо в поведінці помилка? Підвантажує контент, але від Xiaomi?

Друга особливість — картка повинна бути повністю самостійною і універсальною одиницею.

Самостійність і універсальність забезпечуються — середовищем. Ці характеристики неможливо закласти у саму сутність. Права і свободи людини, водіння авто у подорожі «куди хочу», об’єкт класа User який себе читає і записує в БД, місце слова в реченні, ... — всі можливості «свобод» надаються — середовищем.

Тобто оце:

Незалежно від середовища в якому відображається, вона повністю зберігає всю основну функціональність.

Недосяжне на фундаментальному рівні. Тобто це не технічна проблема, а фундаментальна=нереалізуєма.

Тобто картка має модуль «Придбати»

А цей модуль, з того що написано вище — розробляє виробник. І — в ньому закладені всі існуючи платіжні системи? Чи виробник — має свою, і дозволяє виконати дію «Придбати» тільки в його системі?

Взагалі випливає, що картка матиме багато різних модулів, «Відгуки» до прикладу.

Саме так. Випливає що поведінка картки — це фактично поведінка купи існуючого ПЗ. Вона ще повинна мати модуль наприклад — «Надати матеріал для навчання ШІ».

Третє, це сумісність. Картка повинна вміти відображатись на любому пристрої з екраном.

І на невідомому теж? Звідкі, як картка знатиме про властивості любого пристрою?

Гадаю це можливо — розробити загальний інтерфейс якого будуть всі дотримуватись, навіть IoT пристрої.

Хто буде розробляти такий інтерфейс, і хто контролювати його дотримування пристроями?
Звідки цей перший і другий хто(чи один) матимите ресурси на таку діяльність?

Ну і на кінець, повинна бути забезпечена передача карток між пристроями, згаданими вище.

Ким забезпечена? Якщо картка «самостійна» і «універсальна» то це ж її відповідальність, вміти себе передавати між пристроями. Любими, і тими які ій невідомі теж.

дякую за такий розгорнутий коментар з крутими запитаннями. Буде над чим подумати у вільний час)
Спробую відповісти на ті, що полегше.

Той же типовий нескладний інтернет магазин, для роботи з вашими картками :)

То ж вже не повинно бути типових магазинів, треба буде робити за новими правилами :)

І більш ніхто не має права? Хто, як надає і контролює порушення цього правила?

Так, ніхто не має права, якщо це картка виробника. Вона є офіційною версією. Взагалі виглядає що тепер повинні бути маркетплейси по типу амазона розетки які і контролюють що за картки вони відображають. Так само якщо це ресурс, вибачаюсь типу хабра, то він піклується про створення і хостинг контентних карток. Ну або хостинг карток делегуються глобальному сервісу, який згадував у статті.

А вона незмінна, чи виробник має право випускати інші версії цієї карткі? Як буде ідентифікуватись ця версійність?

Може просто дата коли було змінено контент? Чи підглянути як зроблено на вікіпедії.

Недосяжне на фундаментальному рівні. Тобто це не технічна проблема, а фундаментальна=нереалізуєма.

Ну тут тако, якщо створіння поводить себе як качка крякає як качка... Тобто так, тут питання про середовище яке має надати цю самостійність. Забезпечити реалізацію інтерфейсу картки. Це мені нагадує функціональність «Поділитись». Де б я її не зустрів як правило я можу пошерити в основні соціальні мережі та месенджери. Ця функціональність виглядає як самостійна одиниця бо її реалізація середовищем плюс мінус однакова.

А цей модуль, з того що написано вище — розробляє виробник. І — в ньому закладені всі існуючи платіжні системи? Чи виробник — має свою, і дозволяє виконати дію «Придбати» тільки в його системі?

Я думаю що модуль просто відображає список магазинів. Цей список магазинів картка стягує з глобального сервісу в якому реєструються всі магазини де й надають дані про платіжні системи

Хто буде розробляти такий інтерфейс, і хто контролювати його дотримування пристроями?
Звідки цей перший і другий хто(чи один) матимите ресурси на таку діяльність?

Ще не знаю :)

Якщо картка «самостійна» і «універсальна» то це ж її відповідальність, вміти себе передавати між пристроями.

Ви писали про середовище, то ж думаю воно має забезпечити.

В цілому питань цікавих дуже багато випливає як на мене.

якщо створіння поводить себе як качка крякає як качка...

без простору, гравітації, води, повітря?

Для того чтобы создать универсальную карту вам нужно ответить на вопрос Виннера: что такое информация и чем данные отличаются от знаний.

Ну и в вебе вы можете использовать iframe

Интернет как концепция изжил себя. Будущее за гипертекстовым векторным фидонетом.

Десь можна про це почитати? про фідонет

Поздоровляю, ти придумав — Semantic Web ))
25 рочків концепції )

Круто, дякую. Поки проглянув концепцію по діагоналі. Дійсно наче є схожі ідеї. Але в цілому semantic web дещо про інше. Вона (semantic web) більше схожа на мікророзмітку, ту що для html сторінок, щоб гугл індексував контент точніше

Це не про розмітку, а про зв’язки між об’єктами. Твої карти окремий випадок таких об’єктів.

щоб гугл індексував контент точніше

якщо не помітив, коли створювали концепцію, гугл тільки починав свій шлях і ніхто про «оптимізацію» його пошуку ще не думав.

Питання різних рівнів абстракції не розкрито.

У вас магазин і у мене магазин. Ми продаємо айфони, і можемо використовувати роду і ту ж «картку» на фронті, незалежно від кількості айфонів.

У вас система обліку залишків і у мене система обліку залишків (з веб ui) . Вона потребує інфи про серійні номери айфонів. Вони берутся з тих самих «карток», що і для фронту, чи ні? Обидві відповіді (так чи ні) погані.

Насправді дуже багато цікавих питань не розкрито.
Конкретно про серійні номери, як на мене вони точно не повинні братись з картки. Чому ця відповідь теж погана на вашу думку?

Тому що це нівелює «достатньо створити одну таку картку і використовувати її де завгодно». Я більше не можу апріорі розраховувати, що у потрібній мені карточці є усе, і отже мені буде краще/надійніше/простіше створювати свої картки, контент яких я контролюю. Вважайте, звели усю ідеє нанівець.

Звучить як крок до більшої централізації. Що як магазин не пройде «фейс контроль» у власника картки? Чи якщо забанять, не зможеш продавати нічого.

Плюси — не потрібен свій Інтернет-магазин, мінуси — повністю залежиш від карток.

Хоча для споживача звісно ідея вигідна на перший погляд. Але тоді вже не купиш сірий айфон зі США.

гадаю, що власник картки не повинен вирішувати в яких магазинах продається карта. Це окремий сервіс, в якому реєструються всі бажаючі магазини. І вже модуль картки «Придбати» підвантажує массив магазинів з цього сервісу за якимось признаком, локацією до прикладу.

Підписатись на коментарі