Альтернативна концепція інтернету
Думки нижче не сприймайте серйозно, це лайтовий текст. Так, відволіктись від сьогодення.
Буває, що інколи задумуєшся про якісь вже звичні речі, задаєшся питанням «а що якби». Просто так по фану. Вигадуєш начебто щось цікаве питаєш когось і в розмові приходиш до того, що вже не таке й цікаве ти вигадав. І так по колу. Щось варте уваги складаєш собі в trello, то ж думаю пора й людям пошерити.
Сьогоднішній інтернет, звичайно я тут трохи спрощую, побудований так що одиницею мережі є певний вузол з контентом. Частіше це веб сайт чи веб додаток. Як правило це ресурс який містить від декількох сторінок до великих складних структур даних.
Картка
І ось тут мені подобається концепція, а що якби замінити цю одиницю мережі на дещо простіше? На картку. Просто картку чого завгодно — product card, article card, video card, profile card etc. Тобто немає більше веб сайту, наприклад dou.ua чи amazon.com в тому вигляді як ми звикли. Є такі собі cards. І є веб ресурси які їх відображають. На перший та на другий погляд звучить мабуть дурно. Але давайте спробуємо трохи розвинути тему.
Виходить що багато таких карток можуть бути універсальними. Тобто достатньо створити одну таку картку і використовувати її де завгодно. Наприклад картка телефону iPhone 15 Pro Max 256Gb Natural Titanium. Офіційний виробник створює таку картку наповнює контентом. Далі всі інші сервіси і пристрої використовують цю єдину картку. Тобто тепер тільки виробник піклується про якість контенту.
Так як тепер є картки то їх треба десь зберігати. Для цього можуть слугувати якісь глобальні сервіси. Можливо вони повинні бути розділені таким чином що зображення розташовані на одному сервісі, текстова інформація на іншому і так далі. Тоді роботу і швидкодію кожного такого сервісу буде легше оптимізувати. І вже сама картка підвантажує з них необхідний контент для відображення.
Як інтернет магазин чи підприємець я тепер більше не модерую контент товарів які продаю.
Як виробник я впевнений, що ніякий інтернет магазин не змінить оригінальний опис товару.
Можливо плюси притягнуті за вуха, я більше намагаюсь звернути увагу що переваги такого підходу є. Звичайно не без мінусів.
Самостійна та універсальна одиниця
Друга особливість — картка повинна бути повністю самостійною і універсальною одиницею. Незалежно від середовища в якому відображається, вона повністю зберігає всю основну функціональність. Наприклад, ваш друг переслав вам картку того айфончика месенджером. В чатику ви переглянули зміст картки та оформили замовлення вибравши магазин. Все це виключно завдяки функціональності картки, без всіляких редіректів. Тобто картка має модуль «Придбати» який піклується про відображення доступних магазинів в певному регіоні.
Тепер не картка товару відображається на всіляких інтернет магазинах, а картка в собі відображає всі магазини де можна придбати товар.
Взагалі випливає, що картка матиме багато різних модулів, «Відгуки» до прикладу. Виглядає, що ці модулі мають обслуговувати відповідні глобальні сервіси.
Сумісність
Третє, це сумісність. Картка повинна вміти відображатись на любому пристрої з екраном. Комп’ютер, телефон, телевізор, годинник, IoT пристрій. А може й навіть без екрану. Гадаю це можливо — розробити загальний інтерфейс якого будуть всі дотримуватись, навіть IoT пристрої. Останні просто відображають те, що здатні. Взагалі під концепцію карток гарно «лягає» ООП підхід програмування.
Ну і на кінець, повинна бути забезпечена передача карток між пристроями, згаданими вище. В любій послідовності. Наприклад, з телевізора на годинник чи IoT пристрій і навпаки.
Гадаю, тут допоможе сервіс який зберігає глобальний ID картки. Достатньо просто передавати цей ID а далі отримувач завантажує відповідну картку.
Заключення
З приходом тг каналів я відчуваю що перетворююсь на сканер новин. Часто на споживача якогось не релевантного лайна. Очевидно, бо це дуже легко. Відкрив чат і соваєш пальцем. Набагато важче щось створювати, навіть написання цієї статті. Потрібно як мінімум більше пальців. Та навіть просто залишити комент.
То ж може і у вас є якісь думки, то діліться. Як то кажуть вам за це нічого а читачам може бути цікаво.
15 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів