Як подолати страх публічного виступу та не боятися виступати іноземною мовою

В інформаційному просторі існує думка про те, що страх публічного виступу входить до топ-3 найбільших страхів людей. Більшість, кому доводилося виступати перед аудиторією, пам’ятає страх або відчуття тривоги, що стискає зсередини. Та чи можливо акумулювати цей страх у впевненість?

Я — тренерка з публічних виступів та комунікацій і маркетинг-спеціалістка. За 3 роки співпраці з ЕРАМ провела понад 50 тренінгів, 11 з яких англійською та організувала більш як 50 подій, в тому числі з іноземними спікерами. Ділюсь власними техніками, як звести хвилювання перед виступом до мінімуму та відчувати себе більш впевнено.

Про природу страху

На мою думку, страху публічного виступу не існує. Винятком з правила є випадки, коли страх взаємодії з людьми викликаний фобією, до прикладу соціофобією. Втім навіть в такому разі рекомендації працюють, просто потребують індивідуального підходу та трішки більше часу для реалізації.

Все ж таки в більшості випадків під поняттям страху публічного виступу ховається хвилювання перед новим досвідом. Наш мозок спрацьовує, як оповіщення тривоги, готуючи організм до можливої небезпеки. В цей час наднирники виділяють гормон адреналін. Він підвищує наше серцебиття, збільшує тиск крові. Це еволюційний механізм, він допомагає нам вижити в небезпечних умовах, надаючи нам додаткову енергію, щоб вдарити, втекти або завмерти. Але може спричиняти дискомфорт у некритичних ситуаціях, таких як публічні виступи.

Уявімо, що ми маємо вийти на вулицю під дощ. Неприємно? Так. Втім ми можемо взяти парасолю або дощовик і почувати себе комфортніше. Вихід із зони комфорту стає легшим, коли ми ретельно до нього готуємось. На вебінарі я наочно показала вправи, як побороти хвилювання перед виступом, проте декілька тез хочу озвучити тут.

Основні кити вдалого публічного виступу

1. Що я кажу. Має бути одна головна ідея, яку ми хочемо розкрити для нашої аудиторії. Також важливо добре знати свій напрям та бути в ньому професіоналом. Глибоке знання теми дозволяє вам ефективніше комунікувати зі слухачами та робить ваш виступ більш переконливим.

2. Кому я кажу. Я маю визначити для себе, хто моя цільова аудиторія та який рівень глибини знань має в темі, яку я хочу презентувати. Це дає усвідомлення того, чи варто вдаватись у технічні деталі, чи говорити простішою мовою. Таким чином, ми можемо налаштувати наше повідомлення на потреби та інтереси слухачів.

3. Як я кажу. Мова про ваш спосіб мовлення, емоційну віддачу, інтонації. Всі ці деталі впливають на сприйняття та реакцію аудиторії. Контроль над «ton of voice» може допомогти створити певний настрій, підкреслити ключові моменти та ефективно спілкуватися зі слухачами.

Головним акцентом залишається якісна підготовка до публічного виступу. Для того, аби мінімізувати страх, необхідно хоча б один раз прожити цей досвід, наприклад під час підготовки. Саме тому я рекомендую репетирувати. Це допоможе з меншим хвилюванням розпочати реальний виступ та ретельніше до нього підготуватися.

Як звести хвилювання перед виступом до мінімуму?

Страх, який ми відчуваємо перед публічним виступом — нормальна реакція організму на стресогенний фактор. Зі свого досвіду можу запевнити, що навіть 15 років практики на сцені не позбавляють мене від хвилювання. Різниця лише в тому, як я навчилась працювати з цим страхом та трансформувати його у драйв.

• Легеньке фізичне навантаження перед публічним виступом допомагає знизити рівень стресу, сприяє вивільненню ендорфінів, які покращують настрій та знижують напруження. Я раджу зробити невеликі вправи. Стиснути свої руки, зробити легкий масаж, поплескати себе по всьому тілу. Також можна пострибати, зробити декілька присідань.
  • Правильна дихальна практика допомагає контролювати ритм та інтонацію мовлення. Тож наступний крок — взяти під контроль своє дихання. Зробити перед виступом декілька дуже глибоких, повільних вдих-видихів. Важливо, що видих має тривати вдвічі довше ніж вдих.
  • Артикуляційна розминка на мовленнєвий апарат допоможе розслабити та зігріти м’язи обличчя та запобігатиме можливим проблемам з вимовою під час виступу. Спробуйте намалювати яскраво виражену вісімку губами в один та інший бік.
  • Моральне налаштування грає важливу роль. Я б радила ввімкнути улюблену ритмічну пісню та проспівати її разом з виконавцем. Окрім емоційної підзарядки, це забезпечить додаткове розслаблення голосових м’язів та збільшення кровообігу до голосових зв’язок.

За хвилину перед виступом обов’язково похваліть себе: «Я молодець, я справлюсь». Пам’ятаємо, що особисті уподобання людей є суб’єктивними, ми не мусимо сподобатись всім.

Як опанувати навичку виступу іноземною мовою?

Буду ділитися особистим досвідом. Рік назад, на початку 2023 року мені запропонували вести тренінги англійською, було страшно, але я погодилась. Протягом 2023 року, менше ніж за пів року, мені вдалось успішно провести 11 курсів англійською мовою. І ось мої три простих кроки, як це можливо зробити:

1. Ретельна підготовка тексту. Я мала презентацію українською мовою, тож перекладала текст кожного слайду та вивчала його. Це допомогло мені завчити англомовні зв’язки та граматичні конструкції. Раджу виписати головні меседжі, за якими ви будете рухатись. Вони допоможуть в моменті нагадати контекст.

Коли наші нейронні зв’язки отримують певну інформацію, їм треба час аби засвоїти її. Моя рекомендація: виділити певний час на підготовку, не робити все в останній момент.

2. Вичитка тексту знавцем мови. Людина з рівнем англійської мови C1 і вище, здатна виявляти навіть найдрібніші помилки, які можуть ускладнити розуміння тексту. Мене дуже виручила моя колега, Надія Шевченко. Вона проходила мої тренінги, тож добре розуміла глибину теми та головні меседжі.

3. Репетиція. Перед виступом, я зробила пробний запис та проговорила весь текст. Під час зустрічі з аудиторією я відчувала себе впевненіше та розмовляла краще.

Важливо нагадувати собі, що помилки — це шлях до самовдосконалення. «Людина, яка ніколи не робить помилок, ніколи не пробує нічого нового.»

Додам, що англійську я вивчала раніше. До повномасштабного вторгнення у мене був рівень В1/В1+. Після 24 лютого я почала займатись з викладачем 5 разів на тиждень. Це був мій спосіб сублімації стресу в ресурс діяти. Таким чином, в середині 2022 року я вже пройшла english assessment на В2.

Тому додатковою порадою до попереднього чек-лісту — звичайно вчити мову на постійній основі. Без цього мій досвід був би неможливим.

Корисні матеріали

Рекомендую почитати книгу «Пластичність мозку» Нормана Дойдж. Окрім цього, добре працює надивленість. Можна спробувати спостерігати за іншими спікерами: жестикуляція, інтонація, міміка. Переглядаючи улюблений фільм чи серіал, звертати увагу на те, які аргументи використовують персонажі, як вони інтонують.

Не бійтесь переглядати записи своїх виступів. Це найкраща можливість проаналізувати свої помилки.

Дізнатись більше про публічні виступи запрошую до свого телеграм-каналу.

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному6
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі