Німечина — перше враження

Топікстартер вистпує проти веденя цензури на критику діючої влади на dou.ua

Усюди працює nfc, навіть у туалеті на вокзалі, білети на вокзалі та трамвай беруть через автомати на зупинках.

Ліфти з вулиці в метро, логічні вокзали з логічними табличками, одного рівня

Супермаркети трохи рідші ніж в Україні та менш зручні, в ночі не так безпечно, як в Україні, бо супермаркети закриті. Потрібно інколи кидати монетку, щоб взяти тележку, багато людей бере товари просто в руки.

Поїзди запізнюються причому набагато.

Практично всі працюють швидше ніж в Україні, менше робочих годин.

Пропускають на касі якщо в тебе мало товару.

Архітектура плитка більш красивіша та педантична, не депресивна порівняно з Україною.

Люди більш файнішіе вдіті) ніхто не ходить в спортивних штанах) одразу можно зрозуміти, якщо людина з України, Росії.

Ну і більш інтелегентні і виховані, пропускають дуже обережно і передбачуванно водять.

P.S.В цілому перше враження позитивне, крута архітектура(приємно йти по вулицям), вічливі люди, прям все інші мінуса перекривають)

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

У людини honeymoon, ставимось із розумінням

Ой божечки, воно побуло в Німеччині 15хв, і вже встигло запиляти пост на доу. Це так мило.

Росії.

мені здається — уже давно, в орфографії прописане це слово з малої букви, як мінімум з малої букви

Якось взагалі насрати. Для чого ця тема? У фейсбучик краще свій постити таке

Спасибі, кеп. Тут всі теж мільярд разів бували в Німеччині, поки феодал дозволяв.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Прочитав в першому рядку оце

Усюди працює nfc

зробив (рукалице) космічного розміру і зрозумів, шо далі буде ше гірше, тому далі не читав. )))

Помню в немецком торговом центре зашел в магазин типа киоска «Кисет», хотел расплатиться NFC, а они даже карту не принимают.))
В барах, пабах аналогично — чисто наличка.

в ночі не так безпечно, як в Україні

Тот факт, что в ФРГ не все хорошо ночью с безопасностью не значит что эта ситуация хуже. Вы просто попали в классическую ошибку выжившего «тихого района»:

«— А тихо? Я, знаете ли, не очень люблю, когда вокруг шумно, — поморщившись, спросил покупатель.

— О, уверяю вас, в округе очень тихо. Вот, например, в прошлом месяце у соседей дом ограбили, а их самих избили, так никто ничего не слышал!»

Цікаво було б також почитати перше враження автора після відвідування турецького ол інклюзів ))

Согласен только с двумя словами — постараюсь и незрівнянна.
Всё сугубо субъективно. Проживаю в совершенно противоположном месте, описанному выше. (Юго-Западная часть).

Магазини. Так, вони розташовані рідше, ніж у нас.

Проблема в тому, що абсолютна більшість цих магазинів в Україні це Лотки, Фори, Пчелкі, АТБ і тд. Ось, як виглядають ті самі супермаркети в Україні. З возиком у такому не особливо і походиш, хоча це досить великий супермаркет
www.google.com/...​6s/g/11c57wz5tv?entry=ttu
Або ось моя Бджілка у київському ЖК, там взагалі з возиком великим ходити неможливо.
www.google.com/...​0!7i8704!8i4352?entry=ttu
Біля абсолютної більшості українських супермаркетів немає парковки, тому я б туди навіть не потнувся. Більш менш нормально виглядають тільки Сільпо та Новуси, та й то не всі, а тільки ті, що розташовані у нових, окремих будівлях, або у нових торгових центрах. Але таких магазинів досить небагато навіть у Києві і вони точно не розташовані «біля місця проживання» більшості киян.

Натомість, у Німеччині немає взагалі жлобських супермаркетів, хіба що турецькі, але хто туди ходить. Абсолютно всі «німецькі» супермаркети розташовані у новобудовах, як мінімум у мене в місті. Абсолютно всі супермаркети мають гарну парковку, навіть ті, що у самому центрі. В моєму районі немає жодного супермаркету, який би був розташований у якійсь старій, страшній будівлі, тільки новобудови і великі парковки. Найменший німецький супермаркет, який я відвідую по внутрішньому простору виглядає приблизно, як АТБ
www.google.com/...​6s/g/11b6qfpkrq?entry=ttu
Але зовнішньо, це сучасна будівля з великим і дуже зручним паркуванням
www.google.com/...​6s/g/11b6qfpkrq?entry=ttu
Зазвичай же, я відвідую великі супермаркети, яких у мене неподалік досить багато. І виглядають вони, як реальні гіпермаркети, при тому, що ми посеред міста, а не десь на окружній.
www.google.com/...​6s/g/11s2k32tgb?entry=ttu
www.google.com/...​16s/g/12hkx4mk2?entry=ttu

Щодо безпеки теж так собі, хоча деякі німці не зачиняють будинок навіть наніч.

Геніальна фраза. Особливо для людини, яка приїхала з України в одну з найбезпечніших країн світу, та ще й живе у якомусь селі, біля вітряка, де взагалі нічого не відбувається.

у Німеччині немає взагалі жлобських супермаркетів, хіба що турецькі, але хто туди ходить.

жлобские — это русские супермаркеты, а турецкие норм

жлобские — это русские супермаркеты, а турецкие норм

У нас навпаки, MixMarkt зробив сучасну реконструкцію, а от турецькі як були базарами, так і залишились.

у нас турецкие нормальные, они немного бедноватые по сравнению с кауфлянлами, но все равно нормально. африканские похожи на базар и воняет, но там много чего необычного, поэтому туда все равно ходят «приличные» люди европейской внешности, так сказать не брезгуют

MixMarkt

Ти ходиш у ці совкові москальські помийки? Невже ностальгія загризла й гречечки із пельменями так кортить? 😂

Ну совок конечно. Но где еще заехав в один магазин можно купить: творог, пельмени, квас львовский.

творог, пельмени, квас львовский.

Так питання звучить ні

где еще...

а

нафіга це все купляти в Німеччині?
нафіга це все купляти в Німеччині?

тому що якщо людина полюбляє пельмені чи печиво ювілейне, то і в Німеччині вона їх буде полюбляти

ти ж не почав любити щось нове, наприклад чоловіків, коли переїхав до Німеччини

тому що якщо людина полюбляє пельмені чи печиво ювілейне, то і в Німеччині вона їх буде полюбляти

але можна купувати равіолі та Leibniz-Kekse. щоб краще інтегруватися

щоб краще інтегруватися

Якщо ти невірно мимовляєш «еххр» у слові Hörnchen, то хоч ляйбніц купуй чи навіть грюнколь — ти усе одно неінтегрован )))

Eichhörnchen

Grundstücksverkehrsgenehmigungszuständigkeitsübertragungsverordnung

ну это реально выговорить
в отличие от Eichhörnchen

ну это реально выговорить
в отличие от Eichhörnchen

Главное что б воздуха в лёгких хватило
А то я себе представил уже — говоришь это длинное слово, в самом конце на последнем слоге задыхаешься с глазами вылазящими из орбит и подыхаешь :-)

равіолі

равіолі — це такий європурський пельмень, куди м’яса зекономили

так, а що по Maultaschen ? достатньо м’яса, чи шваби як завжди економлять

Maultaschen

то для бохатих, таке эвропур буде їси, коли повиплачує свою іпотеку на 30 років

Так а там сирий фарш, як в пельменях? Чи оте нечто, переварене и перебите в блендері, шо більше на паштет схоже?

звичайно

перебите в блендері

коли эвропур повиплачує свою іпотеку, то там вже пенсія, а на європурську пенсію пельменя не купиш

Печаль.
Класно, що я знайшла українку, яка мені пельмені по 20фр за кіло ліпить.

... шо більше на паштет схоже?

воно саме... але паштет краще

Так, почав любити німецьку їжу, напої, розваги... а який сенс жити в іншій країні і будувати навколо себе бульбашку із свого села?

Так, почав любити німецьку їжу, напої, розваги... а який сенс жити в іншій країні і будувати навколо себе бульбашку із свого села?

А де було сказано що ювілейний букет або пєльмєшкі повністю виключають місцеві розваги і їжу? :-)

Зустрічне питання — навіщо при переїзді обрублювати усі мости, навіть харчові? Чи ти і борщ м’ясний вже не їси?

обрублювати усі мости

Совково-москальські мости, як оті міксмарти «привіт із радянського гастронома», обрубив ще живучі в Україні

борщ м’ясний

А що борщ? Гуляш на мій смак краще :)

Совково-москальські мости, як оті міксмарти «привіт із радянського гастронома», обрубив ще живучі в Україні

Це у людей якийсь пунктік, що совок === погане :-)
То може ти і гречку не їси? :-)

В точку: і совок === повна хрінь, і гречка туди ж

і гречка туди ж

Ну може тобі гречка і не заходить, але я цю фазу «совок хрінь» вже проходив 8 років назад приблизно ) нарешті вона закінчилась і вже не повернеться ))

нарешті вона закінчилась і вже не повернеться

А ти, я бачу, оптиміст :)

А ти, я бачу, оптиміст :)

Kartoffelpuffer тобі подобається?

Мені — не дуже, а діти люблять. Чим вони від дерунів відрізняються?

Мені — не дуже, а діти люблять. Чим вони від дерунів відрізняються?

Та просто за такою гречаною логікою треба і пфуффер не їсти))

«совок хрінь»

ну да, раньше в совке делали все своими руками, а теперь это называется DIY и некоторые даже умудряются это продавать. в совке готовили сами, домашняя еда, теперь рестораны с домашней едой и крафтовое пиво и хорошо, когда жена не работает и может дома готовить. в совке были дачи-огороды, теперь в ДЕ это кляйнгартен и 4 сотки под Берлином стоят 30к (не в собственность, а право аренды на 1 год с последующим продлением на 1 год). в совке покупали домашнее молоко, теперь это называется био и в LPG за литр просят 3 евро. в совке чтобы решить проблему было принято заносить торбу, в ДЕ это называется Vitamin B. и т.д., и т.п. так что да, совок хрень и больше низачто и никохда ))

ну да, раньше в совке делали все своими руками, а теперь это называется DIY и некоторые даже умудряются это продавать. в совке готовили сами, домашняя еда, теперь рестораны с домашней едой и крафтовое пиво и хорошо, когда жена не работает и может дома готовить. в совке были дачи-огороды, теперь в ДЕ это кляйнгартен и 4 сотки под Берлином стоят 30к (не в собственность, а право аренды на 1 год с последующим продлением на 1 год). в совке покупали домашнее молоко, теперь это называется био и в LPG за литр просят 3 евро. в совке чтобы решить проблему было принято заносить торбу, в ДЕ это называется Vitamin B. и т.д., и т.п. так что да, совок хрень и больше низачто и никохда ))

Вы не понимаете, это другое)
Забыла добавить, когда у нас косячат с ремонтом дороги и перестилают ровный асфальт это коррупция, то в европках это плановое обслуживание дороги)))

А кляйнгартен тут хуже чем наши дачи. Ночевать нельзя, ещё и эко параноики у которых баттхерт от одного упоминания слов «костёр во дворе». Я реально от местных дедов ныкаюсь среди недели когда они на закупках в лидлах и розвожу огонь когда ветер южный и выдувает в лес на север все продукты моей жизнедеятельности) потому что на юге сразу же частный сектор, и хз кто там живёт)

кляйнгартен — это урезанная бета версия нормальной дачи, причем проапгрейдить эту урезанную версию никак нельзя. даже если забить на дачу и купить дом, то все равно можно попасть на соседей

эко параноики у которых баттхерт от одного упоминания слов "костёр во дворе

ещё у меня так знатно подгорает, что в ДЕ на своей земле нельзя строить что хочу и надо кланяться в ножки тёте в Bauamt. очень уважаемая тётя кстати, она выдает разрешения, все ее знают, разговаривают шёпотом при ней, подарки заносят на Рождество — в общем все в лучших совковых традициях ))

то все равно можно попасть на соседей

В частном доме это даже более вероятно чем в садовой колонии :-)

ещё у меня так знатно подгорает, что в ДЕ на своей земле нельзя строить что хочу

О, я читал что построить 40 метровый log shed для себя это невероятный геморой. Это правда?

там от кубатуры зависит и от того где ты будешь строиться. если ты будешь заказывать, то фирма скорее всего уже имеет connection zu Bauamt и в принципе знают какие подводные камни могут быть

там от кубатуры зависит и от того где ты будешь строиться. если ты будешь заказывать, то фирма скорее всего уже имеет connection zu Bauamt и в принципе знают какие подводные камни могут быть

Та я хотел полный диайвай себе сделать в кляйнгартене, проектик на год, макс на полтора. Типа такого: www.instagram.com/p/Ct6ay7gI-wG чисто каркасник дом-студия для отдыха, зал-камин, кухонька пожрать приготовить, стол рабочий и ходить туда ремоутить-огород копать.

В Украине до войны у меня знакомые айтишнички на ремоуте переселялись жить на дачу и делали кто на что гаразд — один корпусную мебель в квартиру из чистого дерева, другой каркасник отгрохал возле старого дачного домика (а старый под снос планировался) :-)

кмк в кляйнгартен вообще не надо баупроект. это ж не жилье в немецком понимании, а просто коробка чтобы проводить время на даче

Я посмотрел в наш документ регулирующий сады, у нас все постройки типа дачной будки надо согласовывать

www.stadt-hildesheim.de/...​eerstand ist zu vermeiden.

п 6.1.

Die Errichtung von Baulichkeiten jeder Art sowie jede nachträgliche Änderung, Erweiterung oder Erneuerung bedarf in jedem Falle der vorherigen schriftlichen Zustimmung durch die Stadt Hildesheim. Die Zustimmung wird auf Antrag erteilt.

🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
no comments

🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
no comments

Да...
Хотя некоторые нахлобучки что у нас на дачах стоят — явно без согласования делались ) но они очень простенькие эти нахлобучки
Но подозреваю что за нормальный, пусть даже каркасный (что не есть плохо) домик — спросят «а не ночуете ли вы тут случайно?» :-)

«а не ночуете ли вы тут случайно?» :-)

ну если нет доказательств, то могут говорить что угодно

Так а я не понял, когда спать в гараже, сарае или бытовке стало противозаконно?

А в своей машине на улице спать можно? Или это тоже под запретом? Блин, ну и страна. Насколько я знаю, в США иногда люди на складах спят, если болше негде, и всем пофигу.

в авто спать можно

если болше негде, и всем пофигу.

ну в Дойчланде зависит на кого наткнешься, в основном людям тоже пофигу, но всегда можно наткнуться на кого-нибудь, кому не пофигу и он/она настучит

Так а где бомжи ночуют, если всюду нельзя? Не может же быть, чтобы бомжей не было. Не поверю. Эх, вспомнилась классика.
Ветер с залива подул.
Мёрзнут в подвале бомжи.
В синих мурашках река... © гр. «Кафе»

Так а где бомжи ночуют, если всюду нельзя? Не может же быть, чтобы бомжей не было.

бомжи на улице или в метро

но что с бомжа взять? у него ничего нет, даже нет смысла ему штраф выписывать и главное бомж никому не интересен. а вот если кто то ночует на даче и соседу это глаза мулит — то это ж совсем другое дело. можно накозлить, сделать человеку неприятно и финансовые расходы

Все як у нас в Україні.
У нас теж поліція маргиналів не чіпає, бо з них взяти нічого.

Як це?
Я особисто в Гермашці спав на стоянках для фур на трасі. Ну ті які з туалетом і столиком щоб покурити-поїсти-посидіти.
Водії фур до речі теж там сплять і нічого.
Чи то на парковці спати можна, а на власній дачній ділянці ні?

Якщо в мiстi десь на вулицi машина припаркована, то нi

Дурні люди, шо тут ще сказати.

Коли чиновникам нудно, вони вигадують новi регуляцii

Если коту нечем заняться, то что он делает?

Не можна, в гаражі не можна срач розводити й пиво глушити, спати срати й трахатись чи по іншому по людськи жити.. там навіть велик не можна ставити але може тут збрешу. Але щось було на цю тему теж про велики. Там можна ставити авто і всьо, плюс інвентар тільки супутній до авто і має бути досить місця для авто ітд Та ще й не просто щось схоже на авто на вигляд а зареєстроване. Чисто має бути, не вогнебезпечно і проча дребедень. Є по перше гаражний порядок і всякі правила у WEG теж, яким тебе будьякий сусід може анально тебе відрегулювати, якщо не привітаєшся достатньо чемно. Плюс на те все є те що тобі власник гаража дозволить чи не дозволить, в більшості випадків це оренда

Може на стоянках для всяких фур і можна. Ну і правило одного разу ніхто не відміняв

Загалом те що здається можна типу спати під мостом чи — це тому що копи дуже дружні й не чіпають просто. Або комусь пофіг на тебе от і все у випадку гаража.

Копи можуть бути зовсім не дружні, особливо коли їх приходить п’ятеро на якийсь особливо важкий випадок любителя свободно погорланить собі вночі на всю вулицю

А сусіду ти можеш просто ляпнути щось дурне, не сподобатись і потім отримати атвєточку від скучаючої пенсіонерки якій раптом стало не пофіг на твій гараж

Та я ж усіх завжди попереджаю, а мене всі за це ненавидять :)

Я перед переїздом обчитався інших папередників, наприклад Павла Вознєнко (?) з Мюнхена, та і просто урбаністів про вело доріжки і трамваї )) читав би тебе — то можливо все було б по іншому)

Я давно помітив що от люди коли влізуть в якусь херню, все одно продовжують іншим нахвалювати. Щоб самим перед собою та іншими не зізнатись, бо життя ж назад не перемотаєш уже.

Німеччина регуляторний ад. Тут в деяких землях тебе можна запросто штрафануть, що перебіг дорогу не там де положено чи на червоне світло перейшов, чи не по тій стороні на велику їдеш. Це про пішоходів. Просто дуже релакснуто до цього влада підходить. Але повір уже якійсь страховці чи якомусь юристу буде зовсім не пофіг на твій гараж в разі чого.

Просто коли десятиліттями в якомусь берліні хіпстери курять траву на балконі й ходять в магаз в труселях, і їх не чіпають — всім здається що це і є німеччина

Я давно помітив що от люди коли влізуть в якусь херню, все одно продовжують іншим нахвалювати. Щоб самим перед собою та іншими не зізнатись, бо життя ж назад не перемотаєш уже.

Та я вже писав десь у інших срачах, якби не русня — то вже б повернувся у Харків. У мене з зізнатися усе ок)) мій релокейт це один із самих зашкварних моїх проектів.

Тут в деяких землях тебе можна запросто штрафануть, що перебіг дорогу не там де положено чи на червоне світло перейшов, чи не по тій стороні на велику їдеш. Це про пішоходів.

Це звісно Баварія і маленькі села в ній?)

За баварію ні скоріше. Таке точно в BW. Мене постійно попереджали, коли був там

Короч є закони федеральні потім земельні, потім всякі порядки Verordnung (от про гараж це такий), потім гемайнди, правила WEG і от потім твій лендлорд :) в усьому цьому розібратись ето невдячна справа

Це тре жити й бути німцем щоб все знати хоч поверхово концептуально в людському наближенні. А всяких понаєхов типу мене це зачіпає рідко і тоді от відкривається третє око на мить і по конкретному якомусь кейсу тобі доходить провидіння. Якось так

Нім цілком демократична і вільна країна, але дуже специфічна. Її соціалізмом називають, але це не соціалізм теж. Люди не розуміють німеччину загалом. Німеччина часто на словах декларує зовсім протилежне соціальній реальності і навпаки. Якщо розуміти де що й не грести проти усталених соціальних правил — чудова країна. Якщо грести проти й не протизаконно — ну це зразу відчувається, як наче весь світ проти тебе. Це сігнал що в німеччині так не прийнято, і ти робиш муть, може не знаєш як по іншому, але можеш далі пробувати і боротися тоді і вигрібати. Але це сігнал що німці роблять це по іншому або не роблять взагалі

А якщо протизаконно — тобі може нешвидко й незразу але нагадають.

Сваритись і скандалить за дрібниці чи якісь не дай бог права не раджу ні з ким особіно з усякими лендлордами й роботодавцями, якщо не побалакав з юристом. Ніколи не знаєш що в кого тут юрист на подхваті готовий. Якщо перейдеш не тим людям дорогу — роздінуть до трусів, мало не покажеться. Без німецької мови шо да як і знайомого перевіреного (підкреслено) юриста — ти жертва тої капіталістичної німеччини, яку ніхто не бачить, і яка на поверхні така мімімі соціалістична.

Бомжам тут комфортно бо їм нема чого втрачати без гроша й спати у відділку це навіть краще ніж на вулиці

Я теж збираюсь додому от після війни, замахало мене тут. Подобається в принципі, і звик, але в Укр все набагато попроще і вільніше дихається.

Чому зразу в Україну? Польща ще є.

Польща ще є.

Краще тоді Румунія
Приємніша, не така токсична як Польща, pierdole

Румунія клас, особливо західна і центральна. Попроще люди за поляків, без якоїсь польскої зверхності. У поляків невловимої алк відчутної зверхності до хахлів хоч жопой жуй. Схожі більше на нас румуни нмд ніж поляки просто мова не така схожа. Схід після гір, типу бухареста чим далі на схід до молдови — там совок совком, але тож норм.

В них до речі вишиванки є свої по регонах, і оте то всьо. Там є регіон Мармарош, там реально на старих фотках так як не знаєш що румунія — дивишся та сама українська стріха і ті самі українські люди.

В мене екс румунка і там півкоманди було, сорі, знаю багато, румунія мені краще польщі як вже на то пошло

Та шо та польща, я її ніколи не розглядав як на переїзд. Я й нім на переїзд не розглядав.

Я їхав зразу в нім, шкода що не в юкей от, хотів пару годин літаком додому. Думаю якби я стільки життя вгробив у юкей, то зара би не хотілося б може вертатись. Але різниця невелика загалом... в юкей я думаю свій брітіш треш в перервах між чаєм і новинами про короля, і думаю його не менше.

В польщу їдуть коли тікають з України, але бояться складнощів і хочуть полегше, мені було пофіг, я їхав подивитись на світ і повернутись, а не с концами. От тільки з повернутись накладочка вийшла. А ща от поїдеш назад — хер ще виїдеш, і сам проблем нагребеш і в німеччині будуть проблеми огого.

Поки що робочий варіант — дочекатися кінця війни, працювати в нім віртуально, і жити тілом в роздовбаній укр, ну і кататись коли треба

але в Укр все набагато попроще і вільніше дихається

Якось так, відчуваєш себе більш вільним і що над тобою не стоять наглядачі. Я сьогодні знову спіймав південний вітер і зміг відпочити біля свого кастріка — ibb.co/jMbV5nz )

Мальцайт, спровокував таки пляшку достати тож з нарєзочкой ) 🍻

Мальцайт, спровокував таки пляшку достати тож з нарєзочкой ) 🍻

Дякую ))
Але я не вживаю алкоголь
А от сосісінг на дровах — це рівень щастя овер9000

Але я не вживаю алкоголь

Як ти в німеччині вижив взагалі... тут крім як всякі хіппі, так всі ж синячать

Поважаю, тоді за невживання 🍺

Як ти в німеччині вижив взагалі...

У мене нема відповіді на це питання )))

У мене шок був ще коли я побачив як вони цей тютюн крутять. Я таке тільки в діда в руках в дитинстві бачив

Німеччина щось чи не найбільш куряща країна чи була, давно дивився

як вони цей тютюн крутять.

може вони просто в ті накрутки канабіса додають для настрою

Що значить може. Звісно ;)

Я як в берліні ще працював, так на роботу вранці йдеш — то з балкона якийсь член звісив і пихтить на всю вулицю, то перед тобою йде товаріщ і пихтить. Я в принципі сам підсів на тютюн 😊, але коли стріляють завжди розчаровувались що більше нічого крім тютюну )

Мені дай один ну макс другий і вже плющить. Вони ж настільки звикають що курять по ходу дня і нормально функціонують.

В мю не так, в мю якось рідко, але тож є, часом теж заходиш у якийсь куток і запах цієї хіпсової берлінщини.

От віднедавна, до речі взагалі запах батьківщини.. Чи то біженців більше насипали нам в район чи хз. Часом заходиш — там обосцяно, там обригано, якісь часом ще підозрілі тіпки в треніках вітаються перед парадним. Стрьомнуватенько стає. Не наші, не укри.

В берліні тож таке було. Акурат як сирійці наплили — після новин якось зразу різко всюди в тунелях стало обосцяно. Німці от в берліні сцуть в кущі. Ну на мою пам’ять за всіх не розпишусь звісно. А тоді наче виключатель хтось клацнув — і зразу поплохєло санітарно

У мене шок був ще коли я побачив як вони цей тютюн крутять.

Гоу до нас, вони це роблять прям на лiсапедах

А ета де? Так я вже в берлін тоді там то саме, мене все знайома кунстлєрша звала казала що давно не бачила, щось і не пише вже тре спитати як життя в неї

В неї хоч квартира є, правда от хазяйських рук нема, руки з жопи до малювання ))

NL звiсно. Ходить слух, що за зкручену самокрутку на лiсапедi пiд час руху вiдразу паспорт дають, бо не можна iнтегруаатися ще бiльше)

А поцілунок взасос з чоловіками не вимагають як демонстрацію європейських цінностей?
Самокрутку то ще куди ні шло, витерплю

У нас тут вже пару тижнів як вимагають довести що не антісеміт )

Мене звали в щось біля гааги, але там фотки були ну дуже мрачні й пасмурні якісь, дуже схоже на рюген і всяку іншу німецьку квазікурортну північ для патріотів.
То я вже на щасливі запевнення не повівся. Може якби більше давали то повівся б тож

Але цілком було ок там жеж у вас центр мережевої європи, я б там десь біля якогось вулика з роутерами зовсім би не проти пастись

Нi, не аимагають, якщо ти не бiженець, який робить вигляд що гей.. Гей бракiв до речi щось бiля 5%. А ось толерувати так. На екзаменi не треба вiдповiдати, що будеш шеймити чiк у мiнi, чи гей пари.

Німеччина щось чи не найбільш куряща країна

Давно в Туреччені були? )))))

Ну в смислі найбільш серед ліберальних загнівающіх )

Німеччина щось чи не найбільш куряща країна чи була, давно дивився

в Болгарії-Сербії-Хорватії в 2 рази більше

Може й так я давно дивився, зара часи змінились трохи

в баварії вже теж віднедавно навіть от не всюди прілічно пиво на обід, дивні люди

В перший же день зрозуміло чи потрапив до людей з якими варто старатись а чи до неохіпстерів мозкорафінувачів ;)

Але я не вживаю алкоголь

От кста на ніч шось нагадалось

Класіка, це просто генільний топчик, в каждой шуткє тксзть доля

youtu.be/...​PsmP8?si=qlqPcWqSo5T_lvks

Так що ти думай там все таки над ROI ;)

Але я не вживаю алкоголь

Пацієнт — доктор, я чогось дуже погано себе почуваю
Дохтор — п’ьотє?
Пацієнт — та ні, не п’ю, ви шо!
Дохтор — ну а шо же ви тоді хотіли ...

Тут в деяких землях тебе можна запросто штрафануть, що перебіг дорогу не там де положено чи на червоне світло перейшов, чи не по тій стороні на велику їдеш. Це про пішоходів.
Це звісно Баварія і маленькі села в ній?)

в Берлине такое видела и меня один раз оштрафовали за то что я ехала по пустому тротуару на велике в 7 утра. ехала по привычке — там была велосипедная дорожка, в один прекрасный день ее переместили на проезжую часть и поставили тетю из орднугсамта работу работать

мій релокейт це один із самих зашкварних моїх проектів.

а чего ты дальше не едишь?

а чего ты дальше не едишь?

Та уже освоился кое как ) велосипед есть, машина есть, сад есть, сын растет, осталось дерево посадить )
Вообще с места срываться уже и не хочется. Все с нуля, ROI очередного релокейта — непонятен. Может, когда то и домой смогу вернуться )

Вообще с места срываться уже и не хочется

Ех ось ти й попав у німецьку западню.

На це кінцево й розраховані всякі блукарти й привітності для біженців із сирії чи тимчасові з укр. З якогось моменту життя всі люди, ну чи більшість, так чи інак хочуть десь кілок забити й біля нього сидіти. Зразу здається просто взяв і переїхав, а пізніше навіть якщо не так добре як удома, але й не хочеться вже стресувати, витрачатись й шебуршитись

Зав’язнеш ще в якусь іпотеку — вважай ніколи не повернешся. В цьому нічо поганого нема в принципі, але як плануєш повертатись взагалі то плануй наперед

Далі більше бажання зриватись не захочеться, далі буде тільки менше бажання

Ех ось ти й попав у німецьку западню.

Та западня така, що навіть з першого місця життя важко переїхати )) не те що в іншу країну. Скільки людей тут бачив — майже усі як приїхали, так і живуть ) лише 1 квартиру змінили з маленького 1 кімнатного курника на 3-4 кімнатний курник ))

Діти віростуть, так аж бігом зірвеся )) То є найбільше відчуття свободи, коли не треба думати за оті усі садочки, школи, ліцеї, універи, лісапеди, тротуари, а можна нарешті просто з склянкою гарного бурбона і доброю домініканською сігарою розмірковувати куди поїхати далі )))

Він ще буде щасливий якщо чадо в 35 буде просто на його шиї висіть. Чадо може його і в якийсь пенс-рай здати задешево, ще невідомо хто йому на бурбон дасть ;)

Достатьно бути пересічним РПЗ )) Без зайвих витрат ))

Хочеш сказати, ти справді віриш в 2035ому він все ще зможе конкурувати нарівні з кофеваркой Майкрософт?

Wishful thinking ;)

По любому кінець світу у 38-у, коли UNIX time will overflow ))

а можна нарешті просто з склянкою гарного бурбона і доброю домініканською сігарою розмірковувати куди поїхати далі )))

Або просто мовчки розмірковувати))

Можна і так )) Від цього смак бурбона і сігари не змінюється, а потреба в садочках і школах не з’явиться)) Тому життя набагато стає цікавіше і широта вибору наступної «западні» вражає ))

не всім подобається і потрібно оце

поїхати далі

навіть з країни, де кожної ночі летять шахеди і ракети більшість людей не їде

ты корни пускаешь
потом малой пойдет в школу и это считай всё, завяз. и ещё этот дебильный немецкий Schulpflicht. покататься на лыжах зимой у тебя будет не когда снег и не когда тебе удобно, а всего одну неделю в феврале и одну неделю на рождественские. они это аргументируют, что дети имеют право и должны получить образование. с другой стороны когда учителя бастуют, то им пофигу на права детей — они легко это делают даже во время подготовки к контрольным тестам перед распределением по гимназиям. ну а чё? не подготовятся дети к тестам, недополучат баллов, не попадут в гимназию и потом в уни. та пофигу.

ты корни пускаешь
потом малой пойдет в школу и это считай всё, завяз. и ещё этот дебильный немецкий Schulpflicht. покататься на лыжах зимой у тебя будет не когда снег и не когда тебе удобно, а всего одну неделю в феврале и одну неделю на рождественские

Вот потому надо жить близко к горам. Что б кататься на выходных. Жить там где количество снега круглую зиму не менее 26 сантиметров.

они это аргументируют, что дети имеют право и должны получить образование. с другой стороны когда учителя бастуют, то им пофигу на права детей — они легко это делают даже во время подготовки к контрольным тестам перед распределением по гимназиям. ну а чё? не подготовятся дети к тестам, недополучат баллов, не попадут в гимназию и потом в уни. та пофигу.

o_O

А вообще чем дальше живу тут, тем больше перекос в сторону «я готов уехать в США на 300к», и с каждым месяцем эти 300к увеличиваются сначала в 310, затем в 320 )) у меня до 400к на счетчике уже совсем немного осталось )

Вот потому надо жить близко к горам. Что б кататься на выходных. Жить там где количество снега круглую зиму не менее 26 сантиметров.

если любишь кататься на лыжах, то единственное место пригодное для жизни в Дойчланде для семьи с детьми школьного возраста — это Бавария. жители остальных земель в Германии снегом и лыжными склонами наслаждаются по телевизору. можно даже достать лыжи или сноуборд, одеть шлем для большей так сказать погруженности в телекатание на лыжах или сноуборде

если любишь кататься на лыжах, то единственное место пригодное для жизни в Дойчланде для семьи с детьми школьного возраста — это Бавария. жители остальных земель в Германии снегом и лыжными склонами наслаждаются по телевизору. можно даже достать лыжи или сноуборд, одеть шлем для большей так сказать погруженности в телекатание на лыжах или сноуборде

Я это уже понял (( Либо Харц в лучшем случае. Приехать и поцеловать переполненую парковку (Браунлаге/Вурмберг). Либо выезжать из дома в 7 утра что б успеть занять место. Это при условии что таки есть снег (что само по себе тут редкость) и вода находится в правильном агрегатном состоянии (чаще всего в жидком, иногда все замерзает в ледышку).

Либо Харц в лучшем случае

ещё есть Erzgebirge (Skigebiet Fichtelberg и с чешской стороны Keilberg). я нежно люблю Skigebiet Fichtelberg, там 2.5 трассы и ничего толком нет кроме десятка отелей, Edeka и подъемников. но в этом году что то пошло не так, +5 и снег искусственный. причем с чешской стороны он лучше — потому что в последние годы там больше вкладывались, а ещё там не экономят электроэнергию. в общем придется Fichtelberg разлюбить и ездить в Баерн.

Мне сотрудник немец расхваливал именно это место. В Чехии с их стороны. У него дом в Ляйпциге, они оттуда часто ездили кататься.

Затишно, дёшево. Нет таких толп как в Австриях.

да, от Ляйпцига там примерно час ехать и ощутимо дешевле. один сильный минус — на чешском стороне Winterdienst не такой качественный как у немцев и если туда ехать, то на полном приводе и/или брать с собой Schneeketten. иначе в снежную погоду может быть неприятно

один сильный минус — на чешском стороне Winterdienst не такой качественный как у немцев

После Украины и Ясиней (Драгобрат) я готов ко всему :D мы конечно для подъёма в Драгобрат заказывали Уаз или 66й, но в хорошую зиму и внизу в долине было нелегко (заехать во двор к местным оставить машину на 2 недели)

потом малой пойдет в школу и это считай всё, завяз. и ещё этот дебильный немецкий Schulpflicht. покататься на лыжах зимой у тебя будет не когда снег и не когда тебе удобно, а всего одну неделю в феврале

Наскільки я пам’ятаю, мої батьки їздили у відпустки, коли я був у школі. Без мене їздили, а я просто тиждень з бабусею жив. Не бачу з цим проблем, ми так само плануємо їздити без дитини періодично, у той час, коли нам потрібно.

Без мене їздили, а я просто тиждень з бабусею жив. Не бачу з цим проблем, ми так само плануємо їздити без дитини періодично, у той час, коли нам потрібно.

я дуже за тебе рада, що в тебе є бабуся, яка згодна тиждень доглядати за дитиною і так багато днів відпустки, що ти можеш їздити і сам, і з дитиною

зазвичай в середньому у людей немає таких щедрих бабусь і відпустка всього 30 днів, яку у родині з дітьми шкільного віку традиційно розподіляють — 1 тиждень зимові канікули покататися на лижах, 1 тиждень на Великдень, 2-3 тижні влітку звозити дітей на море та ще кудись у гори покататися на веліках чи якийсь кемпінг, 1 тиждень на канікули восени.

відпустка всього 30 днів

уххх
прямо як за 3 роки в США

ну если нет доказательств, то могут говорить что угодно

Ну я имел ввиду что они скажут «ваш домик слишком хороший и несогласован с нами» ))) овца отбилась от стада и посмела жить в экологически чистых условиях в своем саду )

ты можешь сделать Антраг в Бауамт и посмотреть что выйдет, в самом худшем случае получишь отказ. хотя кмк если что то красивое как в том Инстаграме по твоей ссылке, то должны разрешить. оно ж красивое, а не халабуда какая то

Ніщо із переліченого мене не захоплює — ні дача, ні молоко, ні ді-ай-вай, так що пофіг. У совку просто альтернативи не було, і вся ця фігня була вимушено. Якщо зараз комусь із німців це подобається — нехай тішаться. Мені дивно бачити людей, які в тому совковому лайні зростали, і яких досі тягне назад.

У совку просто альтернативи не було, і вся ця фігня була вимушено

У ФРН, яка була непідконтрольна совку, діайвая було в рази більше))) наприклад парові потяги youtu.be/...​vaJ8owk7a8?feature=shared існують навіть клуби та лейаути, де можна свій потяг вигуляти))

Або літачки. Або човники. У США в свою чергу цей діайвай просто на кожному кроці тому що у людей гроші на таке є на відміну від Європи.

Я сам дуже радий що совок перестав існувати тільки за те що вони мільйони своїх людей вбили у таборах і у голодоморах, але лейба «усе совкове без виключення зло» лише каже про неспроможність людини зважувати і оцінювати)

Хоча, енжойте свій лайф як хочеться, я з своїм діайваєм до людей не лізу)

Якщо зараз комусь із німців це подобається — нехай тішаться

так, дуже багато німців мають хоббі DIY, люблять їсти хорошу їжу, мати дачу десь на озері щоб діти бачили не тільки дитячий майданчик біля дома

але так, воно дійсно не всім цікаво і доступно.

Мені дивно бачити людей, які в тому совковому лайні зростали, і яких досі тягне назад.

оце дивина так дивина — людина купує в Німеччині печиво ювілейне і в неї є дача. зроби ще ролік для ютубу про це

мати дачу десь на озері

Яке відношення літній домик на озері має до отих курників-дач, де навіть ночувати не можна?

Яке відношення літній домик на озері має до отих курників-дач, де навіть ночувати не можна?

таке ж саме як печиво ювілейне чи пельмені до огидних речей з совка

Значить питання в термінології — тоді все зрозуміло. Які дачі — таке й печиво

В точку: і совок === повна хрінь, і гречка туди ж

от не те що лідл чи едека та їжа, що там продається. там продається не хрінь, а щось особливе.

Там хоч нема огидного відчуття, що потрапив у 80-90-ті, і немає кацапських продуктів

Гуляш або бограч також не дуже нiмецькi страви)

Я його і в Україні не їв, те саме і з гречкою )

навіщо при переїзді обрублювати усі мости, навіть харчові?

та хто їх там обрубує
готують ті самі звичні для нас страви тільки продукти неукраїнські, а місцеві.

чи от приїхав до Німеччини і почав їсти макарони без масла, а картоплю з творогом та олією з насіння льону і казати «даст іст фантастіш» коли дружина приготує бутерброд на вечерю

Помiняти олiю на соняшникову, творог на оселедця, та можна їсти)

Не робіть із їжі культ © :)

сказала людина яка не їси гречку, по то з совка і хватається за голову, що хтось полюбляє печиво з совка ювілейне ))

а коли кохаєшся, то розмовляєш німецькою «ja ja дас іст фантастіш» чи українською як ті мігранти у бульбашці?

А нашо в цьомі ділі розмови?

а кажеш, що почав

любити німецьку їжу, напої, розваги.

усі дивилися оце кино про німецькі розваги де херр каже «дас іст фантастіш», а фрау відповідає «ja ja», ніхто там не мовчить як риба

Как-то посмотрел голландское порно, до сих пор не могу развидеть. Типа лысый чувак съел бутер с селедкой и трахнул русскую нимфетку

Как-то посмотрел голландское порно, до сих пор не могу развидеть. Типа лысый чувак съел бутер с селедкой и трахнул русскую нимфетку

Поделись что ли ссылкой ))

На хабе чёт не нашёл, рандомно искал датч порно в исследовательских целях)

Що, навiть добру казку про Червону Шапку не дивився?)

добру казку про Червону Шапку не дивився

це там де вона співала «аааа-а, в Афрікє гори вот такой ширіни, ааааа-а, в Афрікє рєкі вот такой глубіни» ?

нiмецьку версiю для дорослих

німецьку версію я дивилась у театрі. звичайно вона була лайтовіша за ту, що показують у кіно та з легким комедійним фльором, бо Шапку грала акторка десь 43-45 років, а вовк так переконливо виконав свою роль, що жінкі у залі аплодували стоячи ))

так, я не люблю і не дивлюся художні фільми — ні совкової продукції з Остапом Бендером, ні Дісней чи Нетфлікс

Тільки порно — тільки хардкор? :)

порно — то не хардкор. але воно так дійсно може здаватися якщо окрім совкових художніх фільмів, Діснея, та порно нічого більше не бачив.

А на латыни можно? А то вот насколько я помню, маркиз де Сад заработал первую ходку за то, что со жрицей любви во время секса изрыгал богохульства на латыни, а она на него донесла. Кстати, отделался относительно легко по тем временам — немного посидел на киче по королевскому ордеру на арест без суда, а потом был освобождён, когда его отец выхлопотал помилование. Если бы дело дошло до суда, то он бы мог закончить свои дни на костре за подобное.

У всих країнах є магазини із ємігрантськими кухнями, азіатські, польскі, індійські...Це абсолютно нормально, а от крайності то вже не здраво. Від того що ти відмовися від своєї кухні місцевим не станеш, так само як і не побудуєш бульбашку із пельменів та творогу.

До чого тут свої чи інші кухні? Я про огидні кацапські маркети, тільки про це. Пельмені та сир можна і в звичайному Лідлі купувати

Ні, не можна, там нема пельменів. Равіолі то з іншого всесвіту, і поруч не лежали.

Как раз в Lidl есть и пельмени (Taschki) и творог. Но все это марки Dovgan (явно бывший русский основал) — www.dovgan.de/taschki

«Pelnemi» — це не равіолі, і навіть краще за українські. Я перевіряв ©

я ось на це відповідав.

вiн би ще британську кухню запропонував)

Так я й не намагаюся стати місцевим, але й не збираюсь «тужити за родіной», та намагаюсь отримувати задоволення від місцевого лайфстайлу

Ти ходиш у ці совкові москальські помийки? Невже ностальгія загризла й гречечки із пельменями так кортить? 😂

И печенье юбилейный букет! :-) encrypted-tbn0.gstatic.com/...​uSBIQBXUfmz1Nftg&usqp=CAU

в случае моей семьи — это бублики и икра

Раз на місяць заходжу, так. Там є нормальні глазуровані сирки литовські. Бо в REWE вони теж є, але я прослідкував компанії і фінальний власник раша. Є також багато литовських і українських продуктів. Літом є круті дині і кавуни з Узбекистану і Таджикістану, для Німеччини це екзотика. Томати польскі, теж непогані. Гречку, в принципі, можна купити і в німецьких магазинах але там зазвичай одна, а в MixMarkt вибір значно більший і є українська.

Щоб не було " совкової......" робить їх власноруч, використовуючи чисте арійське м’ясо та борошно. На смак неперевершено!

хто туди ходить

я хожу, за бараниной для болгарских блюд. только у турков я нашел почти идеальное мясо.

Кста только у них нашли куриные лапки в холодец кидать

хіба що турецькі, але хто туди ходить

Я))
У турков прекрасные каки (хурма)

хіба що турецькі, але хто туди ходить.

Може турки?)

Мдя... от що значить, хтось випустив туземця за кордон. Ну нічого, постоїть людина в різних департаментах у чергах, почекає місяцями на якусь срану довідку, щоб отримати іншу довідку для отримання ще якогось дозволу, посвідки чи довідки, порішає бюрократичні квести, посудиться може с ким з приводу того, що випадково подивилася якійсь фільм на ютубі і тим самим порушила права видавців цього фільму і ще хлебне всіякого гівна, то може і в очах в неї розвиднітся.

ви переплутали роздачу піратского контента з ютубом, за ютуб ніхто не судить

Десь є бюрократія десь немає.
Приклад якийсь занадто міфічний ні про шо.Інколи здається шо є люди, які не розторопні, або немають клепки щоб подумати або хто підказав як зробити щоб швидко і тіки те ще потрібно.

А є садомазоїісти які йдуть отримувати незрозоміло що незрозуміло навіщо)незрозуміло як) результат рчевидний, без конрктних прикладів булшіт звичайний)

і справді є такі відгуки людей — про те що установи і сфера послуг працює дуже ліниво і дорого і чекати приходиться місяцями на всякі папери та ще й за великі суми. і в результаті ще й неякісно.

я ж не спиричаюсь просто прошу конкретики.гост установи одне сфера послуг зовсім інша тема.Наразі тут наскіки я зрозумів пан про бюрократію.

ну от розказують випадок — ти ждеш на термін місяць. приходиш — на дверях вивіска — ми не працюємо. захворіли. і заступники теж. якщо щось термінове — дзвони — дзвониш — не беруть слухавку.... і це Німеччина реальні ситуації...

ну от розказують випадок

При цьому 999 осіб з 1000 про таку саму ситуацію не «ну от розказують», бо її у них не було. Але ви звернули увагу саме на 1 випадок.

Вони не розказують — вони пиздять!

Вже два роки в Німеччині, бюрократії тут нема. Може трохи більше правил, наприклад обов’язкова прописка. Але коли ти приходиш прописуватись, ти витрачаєш на все пів години з яких 20 ти чекаєш в черзі, з дуже ввічливим ставленням, в не як в Україні.
Також треба лист згоди хазяїна. Але у вільній формі, можна скан копію, ніяких нотаріально завірений паперів або печаток.
Спробуй прописатися в Україні. Треба кіпу бумаг і тиждень щоб їх зробити

ну от і кокретика пдіхала а не одна бабка сказала що і німечині бюрократія значить воно так і є, і дуречі бюрократія порвняно з якою країною, дякую за адекватний коментар а не оце все що вище)

Вже два роки в Німеччині, бюрократії тут нема.

бюрократія — це частина німецької культури. тому можна прожити і 20 років, а бюрократію так і не побачити. не обов’язково ж дивитись німецьке кіно чи ходити у німецький театр якщо живеш у Німеччині.

бюрократія — це частина німецької культури

Імхо, це навіть фіча. От що робити в баварському селі? Тільки чекати пошту і переписуватись з бюрократами..

Тільки чекати пошту і переписуватись з бюрократами

якщо знати дуже добре німецьку чи мати
зайві гроші, щоб наймати якогось студента нейтіва щоб корегував листи, то це може стати щось на кшталт хобі

правда у мене в родині був випадок коли бюрократам відправили листа, а вони відповіли, що — так, ми прочитали вашого листа і опрацювали його, за цю роботу виставляємо вам рахунок 80 євро

Якщо ніколи не жив більше 3 тижнів закордоном, то те, що доводиться підтверджувати, що ти не хєр з гори, а насправді вельмишановний Степан Срака, з вищою освітою і тд — дійсно може шокувати і лякати.
Самі упороті тільки через це починають скитання по світу, і ніяк не позбудуться цієї страшної БЮРОКРАТІЇ.

постоїть людина в різних департаментах у чергах

Для цього винайшли терміни. За >1 року жодного разу не стояв в черзі, поки живий.
Взагалі візит до держ структури жодного разу не займав довше години.

почекає місяцями на якусь срану довідку

Всі документи, що потрібні були тут і зараз — отримував тут і зараз.
Процес зроблений так, що ніхто з гарячою сракою бігати не буде і не повинен, правові колізії не виникають.

порішає бюрократичні квести

Я б назвав заскладним процес реєстрації українських авто, але під цей випадок просто не існувало (і все ще не існує) нормального правового процесу, все ще використовуються костилі. Все інше просто та логічно.

випадково подивилася якійсь фільм на ютубі

Поржав. Незаконні тільки торенти, навіть онлайн-кінотеатри не заборонені.

Мені траплялися статті адвокатських контор, які попереджають імігрантів від необдуманих вчинків у мережі, зокрема перегляду фільмів без підписки на потокові сервіси.
в одній з таких статей був описаний кейс українця, який отримав листа зі скаргою, що мовляв минулого тижня він дивився на якомусь сайті фільм Кіндзадза, і що на цей фільм у постраждалої сторони право на прокат на території Німеччини, тому вийміть і покладіть на стіл 10000 євро відшкодування.
адвокатам вдалося врегулювати питання у досудовому порядку на сумі 500 євро. (про свою комісію він не згадував, але на такий випадок страховка якраз дуже до речі, німецькі адвокати собі на збитки не працюють)
але суть не в цьому, а в тому, що законодавство сильно відрізняється, тому легко можна припуститися дорогої помилки, і може б ви навіть будете з якогось боку праві, але обов’язково знайдеться якась сволота, яка скористається вашим незнанням закону в свою користь.
Десь плюнув в невстановленному для плювання місці, грюкнув дверима в період с 13 до 15 години, варив борщ, що дуже сильно пахне, перейщов вулицю там, де це не положено і вже оточуючі викликають поліцію і доповідають

Саме перегляд не є правопорушенням, але скачування є.

Десь плюнув в невстановленному для плювання місці, грюкнув дверима в період с 13 до 15 години, варив борщ, що дуже сильно пахне

Чекаю на посилання на такі кейси.

перейщов вулицю там, де це не положено

От за таке якусь десятку євро штрафу справді можна заплатити.
Але судячи з поведінки знайомих німців, якщо це невелике місто, переходять практично усюди, аби тільки машин та велосипедистів не було.

Перегляд на безкоштовних платформах заборонено. Тому це є порушенням, питання лише у тому, щоб отримати докази. Але людей часто залякують до суда, тому що вартість судового процесу в німеччині може бути більше 30тис евро за якесть простеньке діло на одне-два засідання, і ніхто не відважується з цим зв’язуватися.
У Німеччині існують спеціальні компанії, які «прочісують» інтернет у пошуках нелегальних завантажень ліцензованого контенту. Потім власники прав звертаються до суду. Німецький закон про захист авторських прав дозволяє правовласникам притягати до відповідальності порушників авторських прав в Інтернеті.
Провайдери зобов’язані надати всю інформацію про порушника юристам: IP-адреси, дату та час завантаження контенту. Так можна легко встановити фізичну адресу правопорушника.
Сума штрафу залежить від розміру контенту та того, кому належать авторські права на фільм, музику чи софт. Це може бути 15 чи 5000 євро. Все залежить від власника авторського права, юридичної компанії/адвоката та суду, який виносить рішення.

У Німеччині існують спеціальні компанії, які «прочісують» інтернет у пошуках нелегальних завантажень ліцензованого контенту. Потім власники прав звертаються до суду.

Якби у Німеччині, де навіть будинки з гугл стріт вю видаляють, дізналися б про це, то був би дуже великий шкандаль. Добре, що ніхто про це не знає :)

Ти хоч би задумався, що пишеш. Якісь ліві люди, які навіть не спецслужби, можуть дивитися, що я завантажую у найтаємнішій країні світу? Ну-ну.

Мені траплялися статті адвокатських контор, які попереджають імігрантів від необдуманих вчинків у мережі, зокрема перегляду фільмів без підписки на потокові сервіси.
в одній з таких статей був описаний кейс українця, який отримав листа зі скаргою, що мовляв минулого тижня він дивився на якомусь сайті фільм Кіндзадза, і що на цей фільм у постраждалої сторони право на прокат на території Німеччини, тому вийміть і покладіть на стіл 10000 євро відшкодування.

Це повна брехня, в першу чергу тому, що в Німеччині приватність це все. І тому, ніякий адвокат не може знати, що ти там дивишся.

Листи щастя приходять тим, хто РОЗДАЄ нелегальний контент. Це може буди, як торрент, так і якийсь троян, який запускається, коли ти дивишся фільм на якомусь нелегальному сервісі. Адвокати самі сидять з торрентами і слідкують, хто що роздає. Записують IP, потім через суд встановлюють власника, і надсилають лист щастя на 1000 EUR.

Якщо ти нічого не роздаєш, то дивитися можно що завгодно і де завгодно. Більш того, можна й качати фільми на свій комп. Ти і так це робиш у будь-якому легальному сервісі, типу Нетфлікса або Ютуба.

дякую за адекватні коментарі, заморився вже читати той булшіт і «страшилки» що вище)

дякую за адекватні коментарі, заморився вже читати той булшіт і «страшилки» що вище)

Та забей на эти ипсошные страшилки
Про торренты и фильмы онлайн — накидывают снова и снова, хотя у понаехов нет знакомых кому приходили письма счастья)))
И с торрентами ещё надо попасться, тоже не так просто
Я тренинги-вебинары несколько раз качал и норм, но то были сервера русни — складчик и подобные
А сколько фильмов онлайн было просмотрено (фильмов каких нет на нетфликсе) — не пересчитаю уже

И с торрентами ещё надо попасться, тоже не так просто

Почему не просто?
Любое скачивание торрента подразумевает моментальную раздачу уже скачанных фрагментов. Что торрент трекер не немецкий или ес-шный не запрещает пользоваться им и протоколлировать айпишники. Отфильтровывать немецкие. Выяснять адрес, слать письма со счетами.
Стандартный алгоритм, не вижу проблем

Почему не просто?
Любое скачивание торрента подразумевает моментальную раздачу уже скачанных фрагментов. Что торрент трекер не немецкий или ес-шный не запрещает пользоваться им и протоколлировать айпишники. Отфильтровывать немецкие. Выяснять адрес, слать письма со счетами.
Стандартный алгоритм, не вижу проблем

Потому что они сидят на раздаче и смотрят сидеров :)
Очевидно же что они не сидят на всех подряд раздачах
Иди на трекер где их нет (корейцы, африканцы) и все

Про nfc: в туалеті то воно може і працює , в якомусь осередку цивілізації, але навіть у столиці Німеччини процентів 30-40 магазинів та кафе приймають лише кеш.

Про " не депресивну архітектуру" — теж, знаєте , питання.
На окраїнах воно, зіісно веселіше. Але у центрах, де старі будинки, все чорносіре, в потьоках, плісняві і ще чорт зна в чому. І туман, морось, дощ, вітер — всі відтінки сірого з погодою. Може, в маленьких і нових містечках такого немає, але в старих та великих — скрізь.

З приводу файної поведінки та одягу: в цілому погоджуюся. Але, не завжди. Жжинси заправлені у носки , спортивні штани із кружевною спідницею , воронячі гнізда на голові, то теж норма для німців.
Стильно влягаються поояки, боснійці, литовці, та всілякі пепеселенці. Німці не паряться . Якщо не октоберфест, звісно.
Кількість жебраків та бомжів теж вражаюча.
Я в Україні їх стільки не бачила, навіть у найбільш депресивні часи.

Про те що люди працюють швидше — автору, напевне, щастить. Я спостерігаю, що ніхто нікуди не поспішає. Виключення: скорочені дні перед святами та пятниці.
Хто не злиняв до обіда, найчастіше розпочинає відпочинок прямо на робочому місці.
Але, при цьому, звісно люди чемні, надмірно алкоголь не споживають,а якщо трапилось — співають собі, та до іншихлюдейне пристають. В Баварії з особливою любов’ю ставляться до факсу, сд плееру та аналогових технологій.

Веб додатки тут ,у більшості своїй відчуваються зробленими не для а проти користувачів, особливо банківські)))

вимоги для прийняття на роботу в айті трапляються досить дивні ,та геть інші ніж в Україні.
Тут досить багато айті спеціалістів працює в автомобільній промисловості, створює ПО для машин. Я зараз теж там працюю.
Якщо порівнювати відчуття в них і в нас — взагалі інший світ.
Дуже класні люди, менеджери, колеги — геть усі.
Дуже хаотичні процеси. Негативне ставлення до тайм трекінгу , та майже відсутні тімбілдінги, в нашому розумінні цього слова.

Скрізь німецька ( чому б це?))
Англійську мову розуміють далеко не всі( не тільки серед фахівців ІТ індустрії)

Але Німеччина, як квест ймовірно вам сподобається якщо ви любите холод, спокій та маєте ну дуууже багато терпіння

вимоги для прийняття на роботу в айті трапляються досить дивні ,та геть інші ніж в Україні

Можна детальніше?

вимоги для прийняття на роботу в айті трапляються досить дивні ,та геть інші ніж в Україні
Можна детальніше?

Наприклад диплом

Саме так, а ще атестат про закінчення школи.
І багато залежить від того, куди саме ви хочете потрапити.
А ще вас майже обов’язково попросять поділитися профайлом у лінкедин та соц мережах. Фб чи інстаграмм))

Наявність диплома — це не дивна вимога. Просто якість українсьої вищої освіти зробила наявність цього документу лише бонусом, на який не звертають уваги, і то не завжди. Якщо влаштовуватися на роботу в фін.установу, у вас вимогатимуть диплом за фахом обов’язково.
Для синьої карти в німеччині можна і закінчити якісь курси та отримати сертифікат, якщо у вас є оффер або контракт, це проканає.

навіть у столиці Німеччини процентів 30-40 магазинів та кафе приймають лише кеш

Не вірю, ти хочеш сказати, що є хоч один Lidl, Rewe, Aldi, Edeka, чи що там ще, де не приймають оплату картками? Які 30-40 процентів, досить нести цю пургу. Та навіть у моєму кіоску біля будинку приймають картку.

Але Німеччина, як квест ймовірно вам сподобається якщо ви любите холод

Німеччина тепліша за Україну
Germany 8.40
Ukraine 8.30
en.wikipedia.org/...​verage_yearly_temperature

карты не принимают там, где не хотят со всей прибыли налоги платить

будки с шаурмой, салоны красоты где ногти пилят вьетнамцы, овощные лавки и пр.
и у них вполне может быть терминал для оплаты, но они такие типа — не принимаем, давай кеш

будки с шаурмой, салоны красоты где ногти пилят вьетнамцы, овощные лавки

Цілком можливо. Але ж не 30-40% магазинів, це ж брехня.

ну человек пишет по своим ощущениям — магазины или кафе, куда она ходит

Бачив багато де якщо меньше 10ки, то тiльки кеш

Бачив багато де якщо меньше 10ки, то тiльки кеш

Таке саме бачив, але ж не в магазинах. Це може бути у якомусь кіоску.

Там короч до якогось порогу вигідніше кеш, і загалом можна вибирати магазину, бо нема якогось права оплачувати карткою чи примусу прицмати картку,

Маленьким кіоскам, магазинчикам і крамничкам не впало платити комісію з чека на 10 євро, а комісії якраз найбільші для маленьких оборотів

Короч все це стосується кредиток і дебіток типу віза мастеркард, зазвичай німецьку гірокарту беруть частіше, яку тобі дають в банку. Там комісії менші, але й то не гарантовано приймуть. Якогось обов’язку приймати картки нема

Ну і загалом німці люблять кеш, це факт

Кстати, в Украине аналогично. По закону, насколько я знаю, терминалы должны иметь все торговые точки в населённых пунктах от 25000 жителей, кроме рыночных торговцев на 1-й группе. В принципе у властей есть планы обязать их иметь и в сельской местности, но вот только эти планы упираются в технические реалии. И отдельная тема — это регионы боевых действий, где технические реалии тоже много чего не позволяют. Ну и к примеру тот же E-ticket на траспорт купить можно только за кеш.

пам’ятаю давним давно, німецьке посольство в Україні для візи вимагало оформити спеціальну картку, на яку покласти необхідну суму грошей, яка там блокувалася до поїздки, і цю картку можна було робити тільки в одному банку і коштувала вона дофуя.
А потім ми приїхали в Німеччину, і у нас відмовили її брати на оплату: «ми такі картки не приймаємо» :))
Ото з тих пір німців і не люблю.

Ха, досі пам’ятаю, як в голандському алкомаркеті українську кредитку приймали без питань, а ось їжі купити фіг, бiжи до банкомату

И в Украине такое не редкость. Потому что алкомаркет — это как правило юр. лицо на общей системе из-за лицензии и акциза на алкоголь, а продуктовый магазин — это ФОП-единоналожник, которому нафиг не упало платить за эквайринг, ибо на расходы не списать.

Супермаркет карты то принимает, но только мкстные

Німеччина тепліша за Україну
Germany 8.40
Ukraine 8.30

Це так, але вона суб’єктивно саме холодніша через вищу вологість повітря
Вологе повітря добре охолоджує )
Всі кого питав, у німеччині за рік життя і більше — мерзли багато разів

А більшість кафешок, піццерій, сушарень навкруги нашого офісу , в берліні, приймають лише кеш, і щоразу треба перед ланчем бігати знімати його в едеку.

Я нічого не казала за супермаркети, доречі. Але скрізь по шарлоттенбургу/ моабіту првно дрібних не мережевих магазинів, типу 100дрібничок, чи антикварних, де тільки кеш.

В цілому, може й тепліша. Особливо на грариці з Італією)) але не для мене, бо я з Одеси.
А по факту, клімат геть інший. На півдні гори і багато вологи, і порівняно з півднем України, сильно менше сонячних днів. До того ж погода змінюється супер швидко.
Я би порівняла погоду в Баварії з погодою в Києві. Хоча, наприклад у Регенсбурзі кількість опадів феноменальна навіть влітку і його ні з чим порівняти.
А щодо центральних областей, чи півночі, то восени навесні, взимку в кожному реніоні холол відчувається по своєму, можно сміливо писати крижку про 50 відтінків хлоду, моросі, льоду, тощо.

І знову ж, я це порівнюю з півднем України, де прожила більшу частину життя. Ну, і з Італією, Іспанією, вони тут недалеко, і зміни клімату ти починаєш відчувати ще з Верони, там теж значно теплішає і немає пронизливих вологих вітрів.
Також моє суб’єктивне бачення підкріплює спостереження за тим, як місцеві радіють сонечку, і якщо видався сонячний день, десь у парку, усі прчинають роздягатися до футболок і радіти сонечку. Це дуже мило. І дещо говорить про тутешній «теплий» клімат.

на грариці з Італією

наприклад у Регенсбурзі кількість опадів феноменальна

Думаю, таку назву просто так не дають

так про картки дійсно фігню написали точно нe 40%

То Берлін. І дійсно в Берліні кеш багато де ходить, бо податки :)
В великих магазинах звісно картки, а ось там шпеті всякі — від 10 євро, наприклад

Кількість жебраків та бомжів теж вражаюча.
Я в Україні їх стільки не бачила, навіть у найбільш депресивні часи.

Ну в Україні просто не всі жебраки переживають зими.. Особливо раніше, коли зимою частенько був норм. мороз.

В Харкові їх «подснежнікі» назвиали, по весні «вилазять» ))))

В Харкові їх «подснежнікі» назвиали, по весні «вилазять» ))))

Їм, здається «подснежнікі» це ті хто у березні йде до тренувального залу штангу тягати і зганяти зимовий жир до літа ))

Подснежнікі це бомжі що не пережили зиму і їх замело снігом, так як у нас сніг прибирають самі знаєте як, вони «вилазять» коли все тане :-)

Харків чудове місто, скільки ще таємниць я відкрию :))

якщо по коліна, та влітку...дуже красива))

а Польщу проїздив (ну чи інші країни?). розкажи ще про них..

я через китай летел, провел 3 часа в аэропорту, сейчас напишу первые впечатления про Китай

Ну если серьезно — он так и написал — первые впечатления, так что большинство претензий тут не по теме

Вони нас не люблять. Якщо не нейтів спікер української, то польську розуміти важкувато. Для мене взагалі імпосібру. Намагався на англійській, так в них з нею фігово.

З плюсів хіба що є автобани. Але фігові дороги теж наявні в досить великій кількості. В Кракові прикольний зоопарк.

не нейтів спікер української, то польську розуміти важкувато

Тю

Тут у всіх випадках тебе перенаправить на сайт 2000-х стайл.

Ти бачив американські срс на кшталт workday?

Треба всунути резюме в їх форми копірайтом.

А в когось раз кожну технологію треба уло шукати в іх базі і тегати

приємно йти
по вулицям
на вокзалі

Тобі жити є де?

в спортивних штанах) одразу можно зрозуміти, якщо людина з України,
Росії

Чи сша

я в зрелом возрасте перестал понимать, чем спортштаны, особенно стильного покроя, недопустимы по сравнению с карго штанами либо штанами аля буддистский монах либо всеми другими кежуал штанами, теми же джинсами. Это больше похоже на снобизм из той самой восточной европы

Аргумент в стиле функциональности — типа спортивки в зал, карго штаны на склад — уже давно не работают, мода перенимает и миксует элементы, особенно функциональные, потому что они удобны для той или иной задачи даже в окружении где изначально эти элементы не были использованы

Всю минулу зиму проходив в теплому спортивному костюмі від адіків. Похуй хто шо каже

всі працюють швидше ніж в Україні, менше робочих
годин

Зайчики?

Забагато на мій смак, принаймні в мю

До речі цікаве спостереження, українці що понаєхі в усякі португалії, іспанські пляжі, польщі в основному більшість україномовні. Понаєхі в нім — в основному російськомовні.

І тих і тих є звісно просто пропорція відповідно й канали тг, на вулиці і тд

якийсь грьобаний заповідник їйбогу, хз з чим це пов’язано

Понаєхі в нім — в основному російськомовні.

Багато людей виїзжали з окупації, тобто російськомовні регіони, саме в Німеччину

Забагато на мій смак, принаймні в мю

Так а вони що роблять? При зустрічі оруть «хохлыыы»?

Омг
Ну до мене тут не лізуть))
Є 2 знайомих родини росіян, вони режим бункерного ненавидять (донатили на зсу ;))
Але нові стосунки будувати — бажання немає

Ну я тобі так скажу я багато східноєвропейців перестрів за 10 років — і хоч серед них є хороші люди в середньому саме від земляка можна чекати якусь подляну чи на_балово замість допомоги. Тобто ти чекаєш що тобі допоможуть, а насправді виходить навпаки якось — тебе потримають за лошка чи почнуть в позу ставати а що їм з того буде як вони тобі допоможуть чи дратуватимуться показово що от їм важко прям послугу роблять велику. Якась блін ментальність шолі загальна постсовкова, не сугубо українська штука. Важко описати. Перехотілось шукати знайомств. За якоюсь порадою краще до нейтральних людей без землятства.

А росіяни таке помітив що ті хто виїхали давно до всякого пу-треша (до 2010 приблизно) то так і сприймають і підтримують. А ті хто пізніше — то не прочь і пуйла похвалити. У мене на минулій роботі було росіян таких. Путін класний президент, сколенвстан і тд, це вже після криму і отоговсьо. Пропаганда робить своє з часом. Різні росіяни.

Білоруси це ваще я можу про них простиню розкатать. Там вже без різниці по часу, скоріше по географії. Є західні — чоткі європейці майже поляки. Їх меншість. А є східні — то ще гірше сталіністи й любітєлі покрохмалить мозок про вєлічіє совка за росіян. За 30 років привчились лукашенка й сильну руку любити — броньолобі левелом покруче наших українських ватанів що на антимайдани ходили. Я прям скажу скептично дивлюсь на тихановську наприклад — її підтримують може максимум 10% білорусів всерйоз, в основному на заході. Повністю асимільований народ. А з україни нам хочеться вірити що вони хочуть звільнитись від бацьки — не хочуть. Вони до його привчені й люблять, як росіяни люблять свого фуфла

в основному російськомовні.
якийсь грьобаний заповідник їйбогу, хз з чим це пов’язано

1. давні історичні зв’язки Німеччини з росією... і катерина 2 — німецька принцеса, і спільні кордони тривалий час, навіть війни...

2. можливо, мова, як не дивно... десь таке вичитав:
’’російська мова, як і німецька, — логоцентрична...
сказані слова мають смисл... мають наслідки...
’’отвечать за свои слова’’ - це звідти мабуть...

українська мова — образна...
мабуть, з точки зору росіян, українці частіше брешуть )))
але українці мабуть просто менше значення надають словам 🤔
емоції, інтонації...
південні балакучі народи — іспанці, італійці в цьому мабуть ближче до нас,
а мова ж впливає на характер, на світогляд...
мабуть ми ближчі до середземноморських цивілізацій, чим до північних 🤔

можливо, мова, як не дивно

Мова справді схожа з руською, хоч і, звісно, менше, ніж словʼянські мови між собою.
Якщо не знаю слово німецькою, пробую сказати англійською, якщо все ще не розуміють, пробую кальку з російської — і частенько виручає.
Багато сталих висловів перекладаються дослівно.
Граматика практично така сама, як в російській, тільки полегше.

Да, не надо пить чай когда читаешь DOU forum, чуть не подавился! Практически такая же грамматика говоришь, интересно? А русский понимает много немцев, особенно пожилые с восточной части страны.

Відмінки, роди, відмінювання прикметників, 80% дієслів вимагають того ж відмінка, що й в російській/українській. Англомовні тупо не розуміють цього, бо цього немає в їх мові.
Так само, як ми не розуміли свого часу артиклі.
Wird sein (will be) — буквально «стало быть», як раніше говорили.
Туди ж конектори та складносурядні(підрядні) речення.

Я використовую усі часи окрім Futur II, і основна моя проблема — не граматика, а словниковий запас, особливо щодо слів, які в усіх європейських мовах однакові, а в німецькій — окремі. Ну от якось очікуєш, що вони будуть називати компʼютер Computer, а не RECHNER. Плюс сталі вирази, які використовуються в смол токах, бо на курсах такому не вчать.

Падежи: 7 и 4. Dativ: Кому, Когда, Где? Давальний відмінок: Кому, Чому?
Akkusativ: Кого, Что, Куда?
Знахідний: Кого, Що?
Genetiv: Чей?
В украинском такой падеж не нашел.

Род согласен, и там и там их по три ( на этом всё). В немецком выражаем в основном артиклем и окончанием, что по мне так проще. Попробуй объяснить немцу род: кенгуру, тюль, шампунь, кофе, конферансье или пальто, ателье, эскимо, чучело, шасси, интервью.
Глагол он же Verb, вообще штука интересная, особенно Trennbare Verben.
По поводу der Computer, честно говоря по другому не слышал, добавлю. А за слова не заморачивайся, каждое новое прибовляешь к старому пишешь всё вместе и увеличивает словарный запас конкатенацией.

Яка різниця, 4 чи 7 відмінків, 2 чи 3 роди, коли в англійській їх просто немає? В українській іменники відмінюються за допомогою закінчень, в німецькій — артиклів. Але в англійській окрім possessive noun — взагалі ні.

Які 2 класи більш схожі: що мають в конструкторі ті ж самі атрибути тільки з різними значеннями, чи ті, що мають тільки 30% схожих атрибутів?

Взагалі, іноді таке враження, що в українську вирішили додати все найважче з різних мов. Плюс знущання над власними іменами, що повністю відмінюються, я більше ніде не бачив.

Не по темі (чи по темі): чому в Канаду не поїхав далі, як хотів?

Ну ты же говорил на 80%, я привёл контраргументы. В английском есть падежи: відмінки в англійській обмежуються трьома основними і досить умовними cases (відмінками) для іменників і займенників:

Subjective Case
Objective Case
Possessive Case.
По поводу вопроса, если коротко то сыну задержали визу, паспорт по срокам заканчивался. Пришлось в Мюнхене продлить, а потом опять его подавать. Пока я этим занимался, знакомые уехали в Калгари в Сентябре. Было радости полные штаны у них, они из Египта уезжали в Германии не были. Потом наступила зима и их запал поугас.Я думаю просто началась бытовуха у них и нехватка витамина D. Нытье было вокруг:садик — дорого, погода — гомно, даунтаун — бичатня, но вот природа ... А я наоборот, так сказать присмотрелся. Я так думаю с местом мне повезло, оно оправдало мои запросы. Хотелось после Харькова спокойствия — этим и взяло. Ребенок пошёл в гимназию, появились друзья у него. Сейчас понимаю что выбор был правильный, но я говорю только про себя и свою семью!
Мне показалось, что всё таки здесь проще в социальных вопросах и спокойнее для ментального здоровья ( сразу скажу, что новости не смотрю и войны в Германии не жду, если начнется буду действовать по ситуации) особенно отдыхаю от кон****го менталитета бывшего совка, по этому общение с земляками только здесь и то редко.
Это если коротко.

Ну ты же говорил на 80%, я привёл контраргументы.

Я писав

80% дієслів вимагають того ж відмінка, що й в російській/українській

І це справді так

(відмінками) для іменників і займенників:
Subjective Case
Objective Case

Ці два тільки для займенників, то дитячий садок.
В німецькій відмінюється половина того, що теоретично може.
В українській — все що може і не може (наприклад, моє улюблене — складені числівники).

Хотелось после Харькова спокойствия — этим и взяло.

Ооо, як же я розумію.
Особливо дороги! Я тут просто відпочиваю за кермом, після 1500 км/місяць по харківським заторам.

Ребенок пошёл в гимназию, появились друзья у него.

Вік близький до повноліття?

Граматика практично така сама, як в російській, тільки полегше.

Можешь оставаться при своём, у меня другое мнение.

Вік близький до повноліття?

Не особо — весной тринадцать, в следующем году нужно определиться с направлением в гимназии.

Ооо, як же я розумію.
Особливо дороги! Я тут просто відпочиваю за кермом, після 1500 км/місяць по харківським заторам.

Знаешь, я когда приезжал домой в Харьков после Киева или Львова, я не мог нарадоваться. Широкая дорога, относительно нормальные развязки, да и машин было меньше (особенно первые месяцы начала войны).
А здесь да, спокойствие водителей и траффика сильно расслабляет. О конфликтах на дороге я вообще молчу.

Не особо — весной тринадцать, в следующем году нужно определиться с направлением в гимназии.

Я, звісно, не шарю особливо в цьому, але з вищою освітою в Німеччині наче краще, ніж в Канаді?

машин было меньше (особенно первые месяцы начала войны)

Коли повернувся до Харкова за речами в червні 22 — широченні пусті проспекти, світлофори не працюють — можна було перегони влаштовувати, з блокпостами в якості шикан.

Я, звісно, не шарю особливо в цьому, але з вищою освітою в Німеччині наче краще, ніж в Канаді?

Ничего не могу сказать по этому поводу.
Я думаю сам понимаешь, будет зависеть от его мотивации, плюс здесь близко Техническая Школа Цюриха. Лет через десять поговорим об этом 😁.

В Німеччині російськомовних надзвичайно багато, але складно зрозуміти, чи то є росіяни, чи то українці, бо на привеликий жаль, тимчасові переселенці з України розмовляють в більшості своїй російською мовою. Знаю багато і таких випадків, коли українці підтримують стосунки, приймають допомогу та спілкуються з так званими російськими німцями (для мене це маячня, бо ти або німець, або росіянин, але вони так себе називають). Українську мову доводилось чути доволі рідко. До речі, десь чув, що так званих російських німців тут 10 мільйонів. Тому їх дуже багато, відповідно вони досить сильно впливають на формування думки німців щоду України, українців та війни в Україні в цілому.

До речі, десь чув, що так званих російських німців тут 10 мільйонів.

Та ну, звідки, трохи більше мільйону їх тут, як і українців у 2024
en.wikipedia.org/...​i/Demographics_of_Germany

Хм. Так звані російські німці за статистикою є німцями, хіба ні? Росіяни (ті, хто мають російський паспорт) це окрема історія, вони звичайно також тут є і їх дійсно може бути трохи більше мільйону.

Хм. Так звані російські німці за статистикою є німцями, хіба ні?

Ні, якщо хтось з батьків був мігрантом. Це не статистика паспортів, а статистика національностей

для мене це маячня, бо ти або німець, або росіянин, але вони так себе називають

выходит, в ту же секунду, когда ты получишь гражданство Голландии (ну или другой страны) — ты мгновенно перестанеш быть украинцем и станеш... кто там у них, датчем? звучит как булщит

Практически во всех паспортах мира для натурализированных — указывают где они родитились, от родины не убежиш!

Для мене це питання того, як ви себе сприймаєте. Якщо ви себе не відчуваєте українцем, то ви і не є українцем. Визначним фактором є не тільки ваше особисте сприйняття, але звичайно мова, бо це і питання того, на якій мові ви мислити та в якій інформаційній бульбашці знаходитесь. Це моя особиста думка.
До прикладу, так звані російські німці доволі часто не знають німецьку на рівні носія мови (це мій власний досвід), тільки на побутовому рівні, їх друзі це такі самі російськомовні, а також знаходяться в російських новинах, що впливає на формування їх думки. Німецька політика їх цікавить лише в питаннях, де росія фігурує, як не агресор, тобто це партія AfD. Коли вони називають себе російськими німцями, це намагання всидіти на двух стільцях. Для мене вони просто росіяни, але з громадянство Німеччини.

гражданство Голландии

Нідерланди. Для нідерланців то є так само образливо, як Україну назвати Окраїною.

Только уникумы на уровне статистической погрешности могут вырасти общаясь на одном узыке а потом выучить другой язык на уровне носителя языка, особенно если включать в этот термин культурный багаж этого языка\страны.

Коли вони називають себе російськими німцями, це намагання всидіти на двух стільцях. Для мене вони просто росіяни, але з громадянство Німеччини.

Ну я вижу что ты не ответил на мой вопрос, поэтому отвечу за тебя — нет, ты в ту же секунду не станеш датчем, и сколько ты другим не будешь говорить что ты датч а не украинец — ты будешь украино-датчем. Потому что большую часть своей жизни ты был украинцем, от багажа не избавишься

Так что когда кто-то, кто получил новое гражданство в зрелом возрасте, говорит что он старое-новое гражданство — это совершенно нормально во всем мире, у тебя придуманный негатив, наверное потому что это пример про рашкованов.

Только уникумы на уровне статистической погрешности могут вырости общаясь на одном узыке а потом выучить другой язык на уровне носителя языка, особенно если включать в этот термин культурный багаж этого языка\страны.

Що для тебе «носій мови»? Для мене, це людина, яка читає художню літературу, вільно спілкується, розуміє ідіоми, та специфіку деяких жартів. Виходячи з мого розуміння «носія мови», я з вами не згоден. Якщо ти не можеш опанувати мову на рівень «носія», то це виключно проблема в тобі, так воно тобі потріно.

Щодо

культурный багаж

не зовсім розумію, що ти маєш на увазі?

Ну я вижу что ты не ответил на мой вопрос, поэтому отвечу за тебя — нет, ты в ту же секунду не станеш датчем, и сколько ты другим не будешь говорить что ты датч а не украинец — ты будешь украино-датчем.

Я не казав, що хочу стати нідерландцем =)

В цілому, вище я вже написав, що відокремлюю громадянство від власного сприйняття. Себе я кваліфікую космополітом, тобто людиною світу, тому не є українцем і не кваліфікую себе таким від самого початку мого свідомого віку.

Потому что большую часть своей жизни ты был украинцем

Це не мій випадок.

я пользуюсь этим определением из вики
A native speaker is someone who learned to speak a language as part of their childhood development. A native speaker’s language is usually the language their parents speak and/or the language of their country of origin. It is the only language of a monolingual person, and likely the first language of a multilingual person which is acquired naturally in their native environment. It may serve as the basis for their sociolinguistic identity.

Щодо

культурный багаж
не зовсім розумію, що ти маєш на увазі?

у разных поколений одного и того же языка даже подростковый сленг разный, не говорю уже про их потребление контента которое является частью владения языка — носитель языка=нейтив спикер — будет понимать отсылки к этому контенту, польоваться сленгами из всех десятилетий он прожил с языком и тд. У не нейтива — этого нет — он не может быть носителем языка, он просто хорошо знает язык ок, но он не носитель нейтив

Тепер я тебе розумію. Ми вкладаємо різне поняття в «носія мови». Бо для мене це

це людина, яка читає художню літературу, вільно спілкується, розуміє ідіоми, та специфіку деяких жартів

Якщо виходити наведеного тобою визначення. То з дитинства володію 3 мовами, це мови моїх дідуся та бабусі, мами та тата. Не включаючи мови, які я вивчав в школі.

Цікаво, а хто для тебе є людина, яка з самого дитинства проживала на території України до моменту окупації в 2014 році, спілкувалась лише російською, бо це мова її мами та тата, але має громадянство України? Вона є українець?

ну твое понимание термина очень проблематичное потому что не совпадает с общепринятым, например — курсы с носителем языка ВСЕГДА подразумевают нейтив спикера а не с тем кто выучил язык по учебникам и контенту и теперь его преподает. а так да — разобрались в разнице терминологий

Цікаво, а хто для тебе є людина, яка з самого дитинства проживала на території України до моменту окупації в 2014 році, спілкувалась лише російською, бо це мова її мами та тата, але має громадянство України? Вона є українець?

Да, украинец

В цілому, вище я вже написав, що відокремлюю громадянство від власного сприйняття.

и почему тогда тебя коробит когда они говорят что они — рашко-немцы? это ведь полностью вписывается в твою картину мира, в душе рашкованы, по паспорту немцы

коробит

Я назвав це маячнею, бо:
вони знаходяться в російській бульбашці (російські новини, серіали та інше, як приклад), середовище їх також здебільшого російськомовне (друзі), доволі часто працюють в колективі з такими, як і вони. Навіть відвідують мащазини, як Mix Market, Kliver, в які привозять знайому для них продукцію (касири там зазвичай російськомовні).
Як вони можуть бути німцями тоді? Громадянство вони отримали на підставі того, що їх мами та папи були німцями висланими з території Німеччини до Совєтського Союзу, а ментально вони росіяни.

по паспорту немцы, по рождению или первому гражданству — рашкованы.
ну блин, ну даже тысяча страниц философских размышлений не отменит того факта что у них немецкий паспорт и они имеют полное право говорить что они немцы, как и то что они рашкованы. контекст будет немного отличатся но оба утверждения будут верны, а самое точное — когда они говорят что они рашко-немцы, это самое полное и информативное утверждение, котрое в двух словах описывает их статус и культурный бекграунд

во всех паспортах мира для натурализированных

Це що за паспорти такі?

опять гугл лежит наверное

все паспорта EU, US, AU — те что я знаю содержат PLACE OF BIRTH
А понял, там у меня написано криво — для всех одинаковые паспорта и есть это поле но в контексте нашего разговора я выделил только натурализированных

Бачив лише одну ***нуту, путіністку і одного днеровця ***нутого і ще 3-ох спокійних рф емігрантів, які були за Україну)

Багато, дуже багато там русні. Вони всюду. І не тільки у Німеччині. Швейцарія, Австрія також.

Ну я б не сказав, після повномасштабки я думаю в нас парітет тут) якщо українців не більше)

7 ойро за шаурму тепер, по словам знайомої. Нафіг так жити. До супермаркету в Берліні в свій час я так і не дійшов.

Супермаркети не працюють вночі, тому що багацько персоналу доплачувати за нічні зміни. З цієї ж причини не працюють на свята. Безпека тут ні до чого.

Шось останній час забагато тем про Німеччину. Я вже загубився де який тред емігосрача був :)

Шось останній час забагато тем про Німеччину. Я вже загубився де який тред емігосрача був :)

У меня ботофермы как у Буряка нету, но считаю своим долгом разжигать эмигосрач везде где у меня хватает ресурсов ))

Усюди працює nfc, навіть у туалеті на вокзалі, білети на вокзалі та трамвай беруть через автомати на зупинках.

Ну ви всюди ж не були.
Тут в місті на 75к в центрі парковка біля недешевого магазину, не те що nfc — карткою не можна розплатитись. ))
Сама німецька ІТ-чка це якась суміш з 20-річних технологій та чогось сучасного. Купа сайтів навіть без https. А якщо є https то може бути скам-сайт. Реально можна натрапити на сайт з https, де можуть заскамити..
Ну і окремий сок це UX.
Як в Україні — відгукнувся на вакансію в linkedin, dou, djinni. Там відразу побачили твій аккаунт і зв’язались з тобою.
Тут у всіх випадках тебе перенаправить на сайт 2000-х стайл. Де ти заповниш всі поля сам руцями включно з адресою, універом і т.д. потім заатачиш своє резюме.
Потім знову заповнюєш всі ці самі поля (sic!) вже щоб дозволити обробку данних.
Один раз приходилось ще третій раз заповнювати ці ж дані вже щоб заатачити cover letter.)

Якось купував проїзний одному німцю у віці, бо він сам не зміг це зробити. З його мобіли.
1. Знайшов сайт місцевої транспортних компанії. Їх там хватає різних.
2. Клікаєш купити проїзний, вводиш всі дані руцями: ім’я, фамілію, адресу, мейл. Йдемо далі.
3.Знову вводиш всі дані руцями для обробки данних. Ну себто просто підтянути їх з попереднього скріна якось не додумались. Аккаунт готовий.
4. Далі вводимо руцями дані людини для якої купуємо проїзний і неможливо автоматом взяти свої ж дані. Я ж блін для себе купую. Себто третій раз вводимо ті ж дані.
5. Жмемо далі і тут знову логін скрін. Вводимо креди — фіг там, не пускає. Повторюємо. Те саме.
6. Псіхуємо. Йдемо в гугл -> сайт транспортнох компанії з п.1. Вводимо логін, акаунт вже є. Все ок логінимся.
7. Знову вводимо дані людини для кої хочемо купити, тобто для себе. Знову логін.
8. Але тепер помічаємо, що сторінка трохи інша. Бінго. Це наш перенаправило на окремий сайт компанії — shop.**.
це п.здесь
9. по новій регаємось вже на їх шопі. Вводимо дані людини для якої купити, вводимо свій номер акаунту зі звичайного сайту.Ввводимо адресу доставки.
Усьо. проїзний прийде черех пару днів на пошту.
Геніально.
Я не можу це пояснити. Хіба це німців наказують до цих пір..

Де ти заповниш всі поля сам руцями включно з адресою, універом і т.д. потім заатачиш своє резюме.

Хіба не траплялося, де обовʼязковим пунктом було зааттачити диплом та, в клінічних випадках, шкільний атестат?

Спасибі, кеп. Тут всі теж мільярд разів бували в Німеччині, поки феодал дозволяв.

Я не був. Не хотілося. По перше не знаю що там робити, а по друге усі хто жужали мені вуха як круто у Німетчині були ну такими душлинами що ця країна у мене асоціюється виключно із душнилами (і доречі певною мірою це так)

В цілому правильно асоціюється.

в Германии хорошо спасаться от людей и жаркого лета. дохренище (овер 2к, что ли) замков по стране с дешевым фликсбасом чтобы кочевать от одного к другому, хорошие спа-заведения типа 10к квадратных метров территории на берегу реки/озера с десятком саун и парой бассейнов. ну и достаточно недорогие цены на одежду/обувь (хотя Венгрия тут более выигрышна)... так что можно иногда и съездить

Не всі, є тут певний відсоток людей які не являлись тоді багатенькими програмістами

Це вже не в тренді. Зараз на Ютьюбі більш популярні long-term reviews.

Якось взагалі насрати. Для чого ця тема? У фейсбучик краще свій постити таке

Прокиньтеся та почитайте, про що 80% коментів на цьому сайті)

Я знаю. То нехай пише свій висер в коментарі однієї з існуючих тем. Для чого нова тема? Але ДОУ потрібен хайп, от і пропускають всякий хлам.

Так ці «існуючі теми» також колись були створені так само, як і ця.

Найбільше українці люблять пишатися і вийобуватися. Пишаюся, як деяким вдається вийобуватися, бо бусік з ТЦК їх оминув.

Росії.

мені здається — уже давно, в орфографії прописане це слово з малої букви, як мінімум з малої букви

The age of Men is over.

the time of dribnobukva has come.

В пристойному товаристві таке не питається)

То в пристойном, а мы на Доу)

Тиса всіх запрошує спробувати сили. Але дехто програє.

Хто як може, хто через тису переплив, хто пішки в ночі, хто через гори,і з провідником і самі, хто купив справки(інвалідність собі або бо догляду за інвалідом), або водієм через систему шлях...хто законно виїхав інваліди зняті з обліку, жінки і т.д. там насправді працюючих варіантів і безкоштовно і за допомогу і за взятку море.

Насправді нелегалів українців приймають всі країни, окрім Польші, є випадки повернення. Румунські прикордоники наприклад ще напоять накормлять, привітають!) з вдалим незаконим переходом, був випадок ще питали чому батька свого собою не взяв, тобіж всі досить доброзичливо ставояться! виключення Польша, рф, і рб, пмр(хоча через пмр багато йде, трохи потримають і відпустять)

Будь-ласка, не пишіть про цю річку, і так багато людей вже втопилося.

Через відсутність комендантської години?

Люди більш файнішіе вдіті)

Абсолютна неправда
Я звик періодично на роботу ходити в піджаку (навіть не в костюмі), так колеги кожного разу бурно реагують.
Мені вчора сказали, що німці вдягають піджак на весілля та похорон)

Якщо хочемо з дружиною в суботу ввечері пристойно вдягнутися (як в Харкові в центрі в середньому люди ходять) та вийти погуляти — всі будуть на тебе витріщатися, бо більшість ходить в лосинах та спортивках.

Люди більш файнішіе вдіті)
Абсолютна неправда
Я звик періодично на роботу ходити в піджаку (навіть не в костюмі), так колеги кожного разу бурно реагують.
Мені вчора сказали, що німці вдягають піджак на весілля та похорон)

Я навпаки бачу, що німці вдягаються дуже стильно в офіс, мене аж нудить трохи від цього, бо ніколи не вдягався якось модно-стильно, просто кажуал одяг, що на вулиці, що в офісі.

мене аж нудить трохи від цього, бо я ніколи не вдягався якось модно-стильно, просто кажуал одяг, що на вулиці, що в офісі.

Тобі сподобається у Америці
Я був у Bay Area у великих корпораціях — (маанг) — бачив усе, навіть жовті «колір каченя» бріджі на пляж ))

Мб то через те, що у нас село, а от у вас...

Хоча ні, ми часто гуляли по Бонну, і як раз такі враження, як в моєму коментарі вище.
Хоча може, Бонн — то також село, я хз.

в ночі не так безпечно, як в Україні, бо супермаркети закриті

Можна пояснювальну бригаду, будь ласка

мабуть боїться людей, які люблять біля АТБ попити пивка товпою :D

Каже, що ліз вночі в закритий супермаркет, а поруч проходили люди і казали один одному: «бач, як тут небезпечно!»

За штани сумно (
В них же зручно!

Шановний Пестренко Олександр,сподіваюсь на військовий облік в консульстві вже стали?

Відстояти чергу в добровільне рабство, ні дякую, якщо хочете вперед )

Людоньки добрі, що з вами таке сталося? Ну написав автор про свої суб’єктивні враження, як хотів, але от навіщо токсити і насміхатися? Чого ви взагалі бажаєте цим досягти?

Ой божечки, воно побуло в Німеччині 15хв, і вже встигло запиляти пост на доу. Це так мило.

Ну ви теж не токсіть :-)
Чи за Дойчебан образились? (Сміється по-швейцарськи)

Супермаркети трохи рідші ніж в Україні та менш зручні

живу в Німеччині 2 роки і по моїх спостереженнях супермаркетів навіть більше чим в Україні, особливо якщо дивитись на маленькі містечка. В мому містечку (15тис населення) 4 великих продуктових супермаркети основних мереж (Lidl, Edeka, Rewe) і один великий будмаркет типу епіцентру.

Пропускають на касі якщо в тебе мало товару.

але мало кас самообслуговування, і це проблема порівняно з Україною. Це дуже відчутно в пʼяницю ввечері коли великі черги на касу і кожен другий щей платить готівкою і чекає здачу.

Люди більш файнішіе вдіті) ніхто не ходить в спортивних штанах) одразу можно зрозуміти, якщо людина з України, Росії.

кардинально не згоден. В Німеччині одяг або рівня Louis Vuitton або рівня «турецький базар». В Польщі і Україні люди вдіти набагато краще і стильніше. Німеччина ніколи не була прикладом стилю в одязі.
Моя дружина по одяг їздить або в Італію або замовляє з України (доволі не мало якісних речей виготовляються під замовлення)

Ну і більш інтелегентні і виховані, пропускають дуже обережно і передбачуванно водять.

оце справді так, і це дуже притягує в Німеччині. Після німецького стилю водіння вже навіть в Польщі водити важко ))))

Потрібно інколи кидати монетку, щоб взяти тележку

так це нормально бо привчає людей повертати возики на місце а не залишати по всій парковці

в ночі не так безпечно, як в Україні, бо супермаркети закриті.

тобі супермаркети дають безпеку? чи як це розуміти ?

Дуже дивно я думав, каси самообслуговування ми сперли у німців, а виявляється, їх там немає) ну зато білет но вркщалі через автомат самообслуговування)

а виявляється, їх там немає)

Є каси самообслуговування, але їх небагато)

Є каси самообслуговування, але їх небагато)

дуже мало, я про це і написав.

але мало кас самообслуговування, і це проблема порівняно з Україною.
дуже мало, я про це і написав

Не дуже розумію, навіщо вони потрібні у великій кількості. Навпаки, читаю новини, що німецькі магазини їх поприбирали, бо мало хто користувався. Мені так точно ці каси взагалі ніколи не потрібні, враховуючи, що ходжу в супермаркет один раз на тиждень і купляю на 150-200 євро. Не вистачало, щоб ще стояв півгодини, все це пробивав самотужки.

а я часто буває забіжу щось в процесі купити, і мушу чекати в черзі поки кожен німець перерахує готівкову здачу, або назбирає з гаманця копійок. Тому тут кожному своє
Але мало — це я мав на увазі, що в деяких супермаркетах їх немає впринципі. І тому там де вони є то проблем немає, бо ними справді мало хто користується. Але там де їх взагалі нема хотілось би хочаб 2-4шт щоб поставили

Не вистачало, щоб ще стояв півгодини, все це пробивав самотужки.

а сканерів з якими ходиш в магазині у вас нема?

а сканерів з якими ходиш в магазині у вас нема?

Є, але навіщо це все потрібно? Навіщо мені робити роботу магазину. В нас черг практично не буває, а 2-3 людини я можу почекати. До того ж, я ходжу в магазин або в суботу вранці, або в п’ятницю вдень, коли черг немає взагалі.

В нас черг практично не буває, а 2-3 людини я можу почекати.

Ну ось інші люди пишуть що постійно доводиться довго чекати на кассі.

Є, але навіщо це все потрібно?

Береш телегу, ставиш в них свої сумки. Без сканера ти береш товар і кладеш просто в телегу. А зі сканером береш товар — клік сканером — поклав в сумку. Коли пройшовся і взяв все потрібне — поставив сканер, заплатив картою, і пішов з телегою в машину, переклав сумки в багажник і поїхав.
А не оце все — стояти в черзі пялячись в телефон поки чекаєш, потім все діставати на лєнту, потім поки тебе ззаду чекають швиденько пакувати все по пакетам, а в вашому випадку ще й платити брудним кешем і рахувати здачу :)

Береш телегу, ставиш в них свої сумки. Без сканера ти все це кладеш просто в телегу, а зі сканером береш товар — клік сканером — поклав в сумку. Коли пройшовся і взяв все потрібне — поставив сканер, заплатив картою, і пішов з телегою в машину, переклав сумки в багажник і поїхав.

оце було би круто, але це не про Німеччину )))
тут ще з кешом розібратись не можуть, або не хочуть люди. Не всі банки навіть мають можливість з аплікації підвʼязати картку до apple pay, про які сканери в магазинах можна говорити ))))

оце було би круто, але це не про Німеччину )))

у нас есть такое в Кауфланд анпример. Не вижу смылса и не пользуюсь, мне проще когда кассир все сканирует, там более что я тележку набираю быстро и не хочу тратить время на сканирование каждого товара.
Про кеш — люди не хотят, и я прекрасно их понимаю. в 1984 не сильно хочется, когда тебя могут просто выключить одним кликом. Но с времен короны везде уже можно картой платить, я уже и забыл когад кеш трогал последний раз.

у нас есть такое в Кауфланд анпример. Не вижу смылса и не пользуюсь, мне проще когда кассир все сканирует,

Та я теж довгий час не користувався і не розумів навіщо. Але потім таки розпробував :)

я уже и забыл когад кеш трогал последний раз.

Welcome to 1984! :)

Ну ось інші люди пишуть що постійно доводиться довго чекати на кассі.

Інші люди ходять в магазин щодня, після роботи, в годину пік, бо не вміють робити тижневі плани.

как то сложно запланировать что захочется есть на ужин через 3 дня

Справа звички. У нас завжди та тиждень розпланована їжа, і кожень день різна (окрім сніданків)

А як це на практиці виглядає? Що, ось в неділю ти вже знаєш що будеш їсти в п’ятницю ввечері?

А як це на практиці виглядає?

Sticky-notes на холодильнике, в пятницу food-sprint-review, в понедельник planning, и так снова по кругу

Sticky-notes на холодильнике, в пятницу food-sprint-review, в понедельник planning, и так снова по кругу

на ретроспективе пожаловались, что блины подготели

а дейлікі? На сніданку кожен розповідає що вчора їв і який у нього вийшов результат? :)))

а дейлікі? На сніданку кожен розповідає що вчора їв і який у нього вийшов результат? :)))

Может и смешно, но от планирования еды на неделю до планирования похода в туалет — один маленький шаг :-)

нет, так нельзя, где-то должно остаться место для спонтанности

xDxDxD

а если результат не очень, то можно попросить помощи...

то можно попросить помощи...

помощь команды )) пригласить эксперта из другого отдела (соседа или соседку)

Ага, у мене тут блокер :)

а потом на ретроспективе выяснять почему понадобилось 3 дня, чтобы подолать блокер

а потом на ретроспективе выяснять почему понадобилось 3 дня, чтобы подолать блокер

Кто-то объясняет почему у него 3 дневный блокер, а кто-то — зачем он делает коммиты в транк каждые 10-15 минут всю ночь напролёт

А як це на практиці виглядає? Що, ось в неділю ти вже знаєш що будеш їсти в п’ятницю ввечері?

Я просто іду в суботу в магазин і купляю: декілька видів м’яса, курку, рибу, фарш з індички, якісь готові м’ясні вироби з кулінарії на найближчі дні, сардельки, іноді пельмені, різні ковбаси, гарніри, овочі. І потім ми все це їмо 7 днів. Свіжий хліб можна докупити у найближчій пекарні і посеред тижня, а все інше чудово зберігається у холодильнику.

когда я так делаю, то потом 1/3 выбрасываю

Буває і таке, але досить рідко і точно не 1/3, може щось одне, що у холодильнику загубилося.

Буває і таке, але досить рідко і точно не 1/3, може щось одне, що у холодильнику загубилося.

ну вот лежит например в холодильнике капуста, фарш, помидоры и имбирь. никто не хочет есть салат из капусты и котлеты. вы голодаете в таком случае или будете есть котлеты?

ну вот лежит например в холодильнике капуста, фарш, помидоры и имбирь. никто не хочет есть салат из капусты и котлеты. вы голодаете в таком случае или будете есть котлеты?

Ми їмо все, що приготовано, те й їмо :)

Щастить вам. А в мене син не їсть навіть те, що сам попросив 10 хвилин назад, бо вже встиг передумати xD

В цьому ще одна перевага планування — у нас нічого не псується )

но вы не едите что хотите и наверняка не готовите вместе

Чому це? Саме і їмо що хочеться, і готуємо разом

значит вы умеете знать что вам захочется через неделю

Выбрасывать еду не по европурски и вредит экологии.

Якимось сервісом з доставкою по рецептам користуєтесь? Чи просто самостійно плануєте меню?

Ми занадто любимо смачну їжу, щоб користуватися доставкою. Все самі

У нас є декілька сервісів, типу такого www.hellofresh.se
там вибираєш свої вподобання і на скільки людей і на скільки разів на тиждень тобі треба їжа. І за фіксед прайс тобі привозять раз на тиждень повністю всі інгрідіенти і розплановане тижневе меню з рецептами як це все приготувати, кожний тиждень буде різномаітне меню.
Там хороша якість всіх продуктів, але звичайно якщо ви хочете прям делікатеси конкретні то це інше. Але там можно варіювати що потрібне меню тільки на пн-пт наприклад, за чимось особливим приємніше ж піти в той самий день і приготувати свіже, а не те що тиждень в холодильнику стояло.

Проблема не в делікатесності, а саме в тому, про що каже Мама — ми хочимо їсти те, що ми хочимо, а не те, що є в рецептах доставки , і самі стільки, скільки ми хочимо ,а не стільки скільки вважає норм доставка ) Плюс інгредієнти будуть все одно не тієї якості, як коли сам обираєш

нет, спасибо. я знаю, что есть люди, которые так делают, даже красиво пишут мелком на доске в кухне меню на всю неделю. но я по возможности ем то, что хочу, а не что написано мелком.

как то сложно запланировать что захочется есть на ужин через 3 дня

а мне как то сложно запланировать чем я буду ужинать сегодня )))

не, на самом деле планировать — это нормальный подход, когда нет времени или его не хочется тратить на еду. я так раньше тоже делала и все всегда ели то, что я приготовила. у меня даже получалось накормить семью из 3х человек на 40 евро на неделю в 2018.

Є, але навіщо це все потрібно? Навіщо мені робити роботу магазину. В нас черг практично не буває, а 2-3 людини я можу почекати. До того ж, я ходжу в магазин або в суботу вранці, або в п’ятницю вдень, коли черг немає взагалі.

правильно
если Юра не пользуется, то непонятно зачем это все надо

прям как наши зеленые леваки
не пользуются авто и непонятно зачем оно вообще надо

але навіщо це все потрібно

Щоб зайвий раз не комунікувати з живими людьми, звісно.

а мне нравится

просто потому что все стоят и ждут, чтобы им пробили все, а на кассах самообслуживания почти всегда есть свободное место

Не вистачало, щоб ще стояв півгодини, все це пробивав самотужки.

не хватало еще, чтобы я стояла полчаса на кассе и не дай бох попадется впереди какой нибудь дотошный дойч, который сначала будет ругаться почему бананы по 1,50, а ему пробили по 1,55, потом выяснится, что это био и он отправит кассира поменять ему эти бананы на обычные

не хватало еще, чтобы я стояла полчаса на кассе и не дай бох попадется впереди какой нибудь дотошный дойч, который сначала будет ругаться почему бананы по 1,50, а ему пробили по 1,55, потом выяснится, что это био и он отправит кассира поменять ему эти бананы на обычные

Мне очень нравится когда они сначала ждут когда им все пробьют, затем складывают в сумку, и только после этого достают деньги из кошелька (на дней этой самой сумки)

> Old people are worse... and they never seem to appreciate how little time they have left on
youtu.be/e_LpxldL8h4?t=11

Каси самообслуговування дуже популярні в Італії. Живих кас все менше і менше, в деяких супермаркетах в певні години їх взагалі немає тільки автоматично.

У нас є магазини, які працюють цілодобово саме за рахунок того що ти сам відкриваєш магазин через БанкІД, заходиш, і потім сам платиш на касі обслуговування.

В цілому досить дивно, крута архітектура страйки, акуратність, чистота. Якісна іжа і предмети, кажуть не дуже якісні послуги, поки сильно не помітив, був лише 1 випадок. Але життя досить дороге, аренда/послуги. Але немає корупції! Люди цивілізовані й не агресивні!) При тому що зп в програмуванні прям сильно відстають від штатів)

ну і видно що вони досить сильно економлять ну і дуже добре вдіті) короче цікаво) в плані чисто доходу то виходить в україні більше але інфраструктура і арзітектура, якість речей...і відсутність корупції)

Коли DOU звернув не туди?

вибачась за відсутність структурованості і послідовності, але як є)

У людини honeymoon, ставимось із розумінням

ждем через 2мес пост «почему я уехал из Германии и как были правы те кто уехал до меня»

Єдиний мінус поки який я бачу низькуваті зп чистими я так розумію 3-4к/$ місяць, квартири по 300к$, вже як в ua, не купишь. Високі налоги 30-40 %. дорожче арендувати 1-1.5к$.

Ну і мова, не англійска хочав іт начеб то і en катить.

Ну і мова, не англійска зочав іт начеб то і en катить

Тобі ж в самий раз, явно видно не філолог )

Враження одного дня в Німеччині. Вибачайте, але топік просто «для галочки».

Ну перше враження про місто зазвичай і найдакватніше, в мене принаймні так раніше було)

Супермаркети трохи рідші ніж в Україні та менш зручні

У мене враження, що їх тут навпаки дуже багато. Десяток навколо мене, включаючи один з 50000 найменувань (в Україні такий тільки один є, наскільки я знаю). Просто практично немає різних Лотків і Бджілок, і будь який малий супермаркет вже досить достойний.

WAT

Вирішив пройтись у 2 годину ночі склалося таке враження, певно днем все навіть більш безпечно.

Культурно не збагачували вас?

Просто практично немає різних Лотків і Бджілок

Дивно, бо навіть в Швейцарії всюди є Kiosk :)

Підписатись на коментарі