Чи доводилось вам пояснювати IT-терміни простими словами? Які саме?

Привіт, айтівці!
Білди, консьорни, аппки та фреймворки міцно увійшли в життя багатьох фахівців. І ми задумались, як пояснити всі ці терміни людям, не дотичним до галузі 🙃

Навіть запитали в ChatGPT, як пояснити, чим займається DevOps:

Чи доводилось вам колись так само пояснювати звичні для айтівців терміни простими словами? Які слова чи фрази викликали найбільшу складність?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Я досі нікому із знайомих не з IT світу не можу пояснити що навіть якщо я програміст я не можу переставити вінду, та взагалі вінди тієї не бачив ще з часів XP. Ну ще іноді питають чи зможу сайт зробити

Існує клієнт. Він любить пасочки з піску. Я вмію робити пасочки з піску, роблю їх для цього клієнта. Девопсом тут є той, хто зробив для мене пісочницю і підтримує в ній рівень піску. Може допомогти з відерцями, але з лопаткою доведеться возитися самому.

Взагалі мені дуже подобається ця абстракція, можна генерувати аналогії з іншими ролями на проекті/в компанії. Наведений приклад дуже аутсорсний, можна переробити на продуктовий.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я починав IT більше 20 років тому, і доводилося швидко пояснювати гопнікам «кто ти по жизні»

Пояснювала мамі що таке code style. Кажу «От дивись, ти вариш борщ і бабуся варить борщ. Але кожна хазяйка робить це трохи по-своєму. Різного розміру шматочки, різне співвідношення інгредієнтів — воно-то все борщ, але різний. Оце різний code style»

Пояснював продукт овнеру що таке юнінтести, бо він аналітик з 10 річним стажем перший раз чує що це додасть користі до продукту

«Если вы не можете объяснить это пятилетнему ребенку, значит, вы сами этого не понимаете» © Якобы Энштейн.

эффект доплера ))

ЗЫ: а ты сам пробовал пояснить 5-летнему скажем хотя бы за дроби? ты ведь понимаешь за дроби? потому что я как раз пробовал ))

ЗЫ: а ты сам пробовал пояснить 5-летнему скажем хотя бы за дроби? ты ведь понимаешь за дроби?

Поделить 2 яблока на папу, маму и ребёнка — приходится резать яблоки на части.
у нас 2 яблока и 3 человека
каждое яблоко режем на 3 части — теперь от каждого яблока каждому по кусочку
яблок у нас два — значит каждому достаются по 2 кусочка из трех

Тату, тату, а як це «поділити яблука на тата, маму та мене? Вони ж геть на нас не схожі»

Краще на прикладі Lego показувати

А можна мені пояснити 4ту теорему про неявну функцію? Це там де про локальний екстремум...

А можна мені пояснити 4ту теорему про неявну функцію? Це там де про локальний екстремум...

Можно, поясняй.

CEO-іноземець доволі далекий від світу IT, але активно цікавиться і доводиться часто пояснювати для нього банальні речі. Наприклад, навіщо двічі повторювати пароль при реєстрації і такі подібні запитання. Спершу думав як перекласти з айтішної на людську, а зараз просто згодовую запитання будь-якому розумному чату і отримую детальний текст для CEO.

навіщо двічі повторювати пароль при реєстрації

Якщо це для того, щоб користувач точно знав, що саме вводить, тобто не забув, то "" "" розумний" юзер набирає пароль у notepad, копіює його, двічі paste і... закрив notepad не зберігаючи" 😁

Це якщо на сторінці не заблоковано paste.

не заблоковано paste.

Ctrl+c блоковане зустрічав, a +v ще ні

імхо перша популярня фіча для цього це поле для вводу «підтвердження адреси є-мейл»

паролі зустрічаються рідше але особлива забавка це там де пароль не підтвердження а ввод паролю як authentication )) мушу визнати я вже навіть не стаю емоційний на такі місця старий мабуть став ((

імхо перша популярня фіча для цього це поле для вводу «підтвердження адреси є-мейл»

Є таке завжди, але це або крок до «придумай та введи новий пароль», або крок після «придумай та введи новий пароль»

паролі зустрічаються рідше але особлива забавка це там де пароль не підтвердження а ввод паролю як authentication )) мушу визнати я вже навіть не стаю емоційний на такі місця старий мабуть став ((

Вабачай, but I didn’t get what you`ve just said :-)

Вабачай, but I didn’t get what you`ve just said :-)

о боженькі святій православній шо же ж тепер дєлать!? ((

Протверезіти, і вранці сказати ще раз?

закрив notepad не зберігаючи

У поточній версії notepad (яка з вкладками) необхідно закривати відкриту вкладку, інакше при закритті самої програми вона залишається (разом з даними).

У поточній версії notepad (яка з вкладками)

Це ж Ви про notepad++ 😊

Це ж Ви про notepad++ 😊

Win11 — нотепад многовкладочный

Win11?
Ну фу ж... 😁
Реально ще не зустрічав, щоб використрвували.
10ка частіше.

Реально ще не зустрічав, щоб використрвували.
10ка частіше.

«не встречал» и «10 чаще» немного противоречит друг другу
Можно привыкнуть. но они сломали таскбар. это надо было умудрится :(

10 частіше, бо на диво ще 7ку бачу 😂

10 частіше, бо на диво ще 7ку бачу

Ну т.е. «реально еще не встречал» — єто гипербола, на самом деле «редко встречаю»
Да, есть такое. я например перелез на не’ в качестве єксперимента

Часто доводиться пояснювати, що стендап це коротка нарада, а не виступ в комедійному клубі.

«Мітинг». Багато хто з рідних і не дотичних до ІТ, до сих пір вважає, що я кожен день ходжу на протести

То так і є. Називайте нормальним словом «нарада».

Раніше на великих підприємствах робили окрему мережу для селекторних нарад.

В мене було трохи навпаки. Колеги запитали колись в мене як жарт «основні принципи ооп»
Я їх знала, але з біології: поліморфізм (цитологія), наслідування (генетика), інкапсуляція (імунологія)
🥴

Я з 2013 року працюю в IT-освіті, тому постійно доводиться пояснювати студентам терміни та принципи програмування. Робити це буває і легко, і складно, залежно від того, з яким багажем знань студент прийшов на лекцію і наскільки добре у нього розвинене логічне та абстрактне мислення.

І ми задумались, як пояснити всі ці терміни людям, не дотичним до галузі

головне питання тут а навіщо?

ось скажімо воно ж

Richard Feynman Magnets

Якщо я назову ті слова, то мене забанять )) бо вони прості і нецензурні )

Як людина, що останні 2 роки займається освітніми проектами, відповідально заявляю: розуміти якийсь термін/поняття і вміти пояснити його іншим — речі абсолютно різні і незалежні. Я особисто бачив, як скілові інженери проводили лекції для молодих спеціалістів і намагались їм щось пояснити, але у них дуже погано виходило. І не тому, що вони самі не розуміють предмет, а тому що щоб доступно пояснити, треба мати до цього хист і, бажано, досвід.

Фундаментальність знань, відповідний професійний авторитет. Ні, ораторске мистетство теж, потрібне але «втирать какую-то, дичь» буде значно важче якщо, спікер ждун після курсів «java-програмист, за 15 дней». Навіть якщо вже півроку пиляе круди.

Колись давно намагався пояснити рідним, що я (веб бекенд розробник) описую в коді всю логіку, розрахунки, маніпуляції з даними і т.д., а фронтенд розробник робить візуальну частину сайту, яку вони, як користувачі, бачать. Мабуть пояснив погано, бо вже багато років у них враження, що фронтенд розробник це щось типу дизайнера, який взагалі за все візуальне відповідає — від вибору шрифтів/кольорів до анімацій.

якщо людина не може пояснити «іт термин» простими словами то скоріш за все вона його не розуміє

чай не рокет сайнс робимо

проблеми є там де непідготовлена людина не може охватити концептуальні речі, наприклад те що лог це не список помилок а репорт того що взагалі відбуваєтся і треба дивитись системно щоб зрозуміти де саме проблема.

Існує клієнт. Він любить пасочки з піску. Я вмію робити пасочки з піску, роблю їх для цього клієнта. Девопсом тут є той, хто зробив для мене пісочницю і підтримує в ній рівень піску. Може допомогти з відерцями, але з лопаткою доведеться возитися самому.

Взагалі мені дуже подобається ця абстракція, можна генерувати аналогії з іншими ролями на проекті/в компанії. Наведений приклад дуже аутсорсний, можна переробити на продуктовий.

Чи може він оргазувати підвезення піску на весь берег океану, а хто відганяє людей які хочуть залізти в чужі пісочниці?

Завжди намагаюсь повністю перекласти термінологію або використовувати аналогії. Практика показує що навіть в такому випадку розуміють малесенький відсоток від того що ти кажеш. А якщо грузонути жаргоном, то це просто згаяний час.

Із слів найбільші проблеми викликають якісь дуже прості речі. Наприклад сьогодні треба було пояснити людині «тікет». В сенсі що це такий запис в окремій системі, що це не імейл лист і т.д. Я так і не придумав аналогію одним простим словом.

Тікет = запис у системі супроводження, де описується проблема, яку отримувач тікету мов би вирішити, чи принаймні глянути своїм досвіченим оком (?)

«Тікет» = нагадування не забути щось зробити.

Цього достатньо для пояснення людині, далекій від ІТ. Йому не потрібні подробиці про тікети в Jira чи деінде. Йому потрібне просте коротке пояснення.

Просто, жира — болото, так просто не поясниш.

Йому потрібне просте коротке пояснення.

навіщо воно йому?

Подивитися чим ці дармоїди тут займаються.

Не треба нічого вигадувати, ticket: дослівно — білет, квиток, на потяг, літак, корабель. Відповідно, може включати прив’язки до осіб, локацій, матеріальних або нематеріальних цінностей, дат та об’ємів робіт.
До прикладу, в кінотеатрах є розвинена система обліку.

GlossaryTech. Штука працює безвідмовно (проте англійською правда), є у вигляді гуглівського розширення, та сайту, де просто усе технічне що не розумієш закидуєш туди. Можете скинути посилання своїм РМ)

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Я досі нікому із знайомих не з IT світу не можу пояснити що навіть якщо я програміст я не можу переставити вінду, та взагалі вінди тієї не бачив ще з часів XP. Ну ще іноді питають чи зможу сайт зробити

я не можу переставити вінду

Та не прибідняйся так :-)

Проблема зазвичай в тому, що людина очікує що ти їй і піратську версію скачаєш десь сам.

що людина очікує що ти їй

IMHO очікує, що ти її вже маєш, і завжди мав :-)

Вже багато років все качається з офіційного сайту Майкрософт. Без реєстрацій і СМС

Ну добре. Ще близькій рідні то ок якось розберусь
Але коли просять шапочні знайомі як послугу за гроші то не можу. Бо не візьмеш же за це по звичайному своєму рейту, а за 300 грн ***тись не хочу

Навіть не по звичайному, а х2. Тому що мені доведеться у свій вільний час, після роботи де я цілий день дивився у той монітор, замість відпочинку займатися якимось лютим лайном ще й напевно на лайняному залізі бо на ньому скоріш за все заощадили.

Це нормально для Enginear.
Це раніше були тру software developers та software engineers, які могли ручками зібрати собі залізо, а зараз HTML программісти накупляють собі макбуков... Та і взагалі шлях робочий починали з нормальних МП.

Ручками зібрати собі залізо можу, і з мікроконтроллерами різними бавився від PIC до малинок. Навіть дійшов до проектування процессору на троїчній логіці (але заїбався проектувати)
Тут же питання в тому що є ризниця робити це для себе, або для когось. Якщо потрібна не профільна послуга — то так я хоч знаю як це зробити, але робити не буду.

Якщо я можу змішувач на кухні поміняти це ж не значить що я готовий працювати сантехніком

я не можу переставити вінду

Та то тебе дівчата до себе в гості кличуть, а ти, бідний, агрися.. Краще купи квіти, пляшку просеко та йди переставляй )))

Сцуко! Не з того аккаунту зайшов.

Anton Khristiansen ответил на ваш комментарий на ДОУ

Доречі, маю feature request до адміністрації ДОУ — будь ласка, українізуйте автоматичні нотифікації, що приходять на пошту. Та інші також, якщо лишилися )

Мова інтерфейсу вибрана українська. Дякую!

Схоже, що у Вас в одному з акаунтів була вибрана не українська мова інтерфейсу, я замінив на українську, тепер має бути правильно, якщо ні, то пришліть, будь ласка, скріншот на [email protected]

відповів нижче на ваш коментар

Лист про цей коментар має бути українською.

ibb.co/qrmGfq9

Так, ви праві, але я нічого в налаштунках не змінював — я помилково зайшов через OAuth використовуючи інший сервіс, і там були дефолтні налаштунки.

Але як видно зі скріншоту, перший лист прийшов російською, інший — українською.

Коротше кажучи, кейс солвед ) але мабуть ви шось підмашанили )

але мабуть ви шось підмашанили

Я поміняв в другому акаунті dou.ua/...​ers/anton-khristiansen-1 який був створений 5 липня 2021 року і в який Ви помилково увійшли мову на українську.

Ще раз дякую за швидший саппорт.

Одне з моїх улюблених питань власного розливу на співбесідах іще в нашому аутсорсі — як би ти пояснив/ла SCRUM (чи інший фреймворк, але переважно його) своїй мамі? Відповідь дає можливість швидко з’ясувати, наскільки методологія для людини є зрозумілим робочим підходом, а наскільки «ритуалом, просто тому що».
Фішка коротких простих відповідей — вони про головне. Але щоб мати уявлення, що саме там головне, потрібно все-таки розбиратися в темі :)

Ох уже ці люди зі світу аутсорс

Підписатись на коментарі