Великобританія vs Німеччина. Погнали?

Дано: 8 років у Німеччині, є громадянство і нерухомість (кредитна, ще 10 років сплачувати). Німецька на рівні С2 й англійська near native fluency. Самозайнятість (тобто, все одно, де жити). Діти дорослі, можна зустрічатися онлайн або приїздити в Україну (Німеччину), за потреби. В Німеччині (Баварія) все чудово, але все дістало! А найбільше дістало те, що спочатку дуже подобалося: deutsche Ordnung, Все можна прорахувати, принаймні на 5 років уперед. Кажуть, якщо переїжджати звідси, то до Швейцарії. Але ж там така сама нудьга! Чи я помиляюсь? Дуже цікавить Великобританія, а саме, Англія. Але може бути, що то все рожеві окуляри. Хто там живе, розкажіть, чи варто заморочуватись, чи можна приїхати кілька місяців пожити, і якщо так, то де саме порекомендуєте?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Проживши в Британії 5+ років Лондон
Можу дати свій коментар
Погода специфічна, мало сонця, багато іммігрантів, кримінал,діти пропадають, ріжуться, погана вода, велика кількість людей, все мале і тісне, я про будинки, квартири більшість. Індуси то окрема ситуація, дорогий проїзд і нерухомість, страйки, не смачна їжа, брудно і ще можна додавати
Моя рекомендація. Можливо за Лондоном в селах краща ситуація. Но із сім’єю я б тут не жив!
Краще вже тоді Австрію чи Швейцарію
Сам задумуюсь про переїзд до Швейцарії, Австрії
Був там, дуже сподобалось.
Хоч в мене тут є хороша робота електриком
60к£ в рік але це не мотивує мене.

не смачна їжа

Це як, Лондон одне з найбільших міст світу, там є будь-яка їжа

Жив там ± місяць по роботі ще в доковідні часи.
Їжа реально фігова. Можливо в хороших ресторанах і є щось норм, а так то меню завжди дуже мале (кілька страв), і то все типу fish&chips.

багато іммігрантів, кримінал

Це реально цілі вулиці бомжів з палатками, торгові центри всі запльовані жуйками на підлозі, метро страшне і смердюче, всюди негри пробують щось продати.
І це не якісь віддалені гето райони, йдеш по вулиці, все красота, чисто,гарні будиночки, дорогі машини. Наступна вулиця, і там просто якийсь арабсько-африканський бомжатник, де ще й укр/російську почути можна.

Лондон і Париж це найбільші розчарування)

Ще було шоком що голова відділу (під ним десь 3о людей було) добирався в офіс майже 1-2 години (машина + метро). Бо в нього було 3 дитини і оренду в самому Лондоні він потягнути не міг.

Це тобі не однушка біля метро з 5 чоловік в ній

І в США несмачна

А англійські курки і свині годовані рибою
Є присмак

Давай до нас в Австралію...

Категорично підтримую. Але спочатку — у Лондон на рік-півтора :)
Сам так колись зробив. Бо у зворотньому напрямку я би не поїхав — проміняти субтропіки та теплий океан з пальмами на похмуре морько у Брайтоні (жили там декілька місяців) — бр-р-р.
Хоча повернутися потуристити у Лондон пару тижнів + покататися по сільській Англії — то із задоволенням.

клімат британії специфічний. По факту зими і літа немає, травень переходить у вересень а листопад у березень. Атмосфера у Лондоні дуже прикольна. Але як для сімї то нерухомість добіса дорога. Багато людей знімають просто кімнату або і обєднуютсья щоб дешевше. Виходять такі собі комуналки. Дуже багато світових компаній мають офіси. Відповідно чимало можливостей в плані карєри. у Лондоні англійців порівняно небагато, тому українська англійська нічим не гірша за інші вимови. Англійці віддають перевагу невеличким містечкам. Дуже багато хо їздить на роботу щоденно потягом. Це називається commuting. З транспортом біда. Лондон дуже розтягнений. Великі відстані. Рух дорогами дуже повільний. У корках кожна стояти годинами. Тому вся надія на метро і потяги. Останні дуже дорогі. У багатьох компаніях навіть є пункт соц пакету — кредит на покупку річного проїздного на потяг (скажімо 3-7 тис фунтів). Нереально дорогі парковки. Дешевше отримати штраф ніж оплатити її. Приміром 20 фунтів за годину, а штраф буде 60. Загалом прикол Англії — відсутність простору, все піджато, все чиєсь. Тому якщо їдеш по дорозі, на обочині не запаркуєшся, її просто немає. А у сільській місцевості лю навалюють каменюки на своїй обочині щоб ніхто не намірився заїхати і тим більше запаркуватися. Натомість здають в оренду місце у дворі (знаходиш чере сайт, платиш за час... дешевше ніж на офіційних парковках) У всіх супермаркетах камери трекають номери і якщо авто більше 90 хв (може варіюватися від місця) то штраф 40 фунтів. Загалом організація автомобільного руху дуже відмінна. Всі дороги зроблені так щоб обганяти було неможливо. Більшість прокладені ще мабуть за саксів і ніби п’яний робив — wawing. А ще розвязки по кругу roundabout досить специфічні. Треба звикнути як воно працює, бо ппервах дурієш як де на яку смушу слід стати щоб виїзати куди треба. Але коли ве прилаштувався то все здається дуже логічним бо зроблено так щоб мінімізувати перебудовування зі смуши у смугу. Ну але це не про Лондон :)

кредит на покупку річного проїздного на потяг (скажімо 3-7 тис фунтів)

OMG, це убер-потяг? Безлімітний річний квиток (усі зони Лондону) коштує 3К, якщо їздити, скажемо, 3 рази на тиждень то десь 2К — навіть на звичайній сеніор зп 70-80К це менш ніж 5%. Звідки вийшло 7К?

Ні, це просто потяг :) З міста за межами М25, на відстані 35-40-45 хвилин від Лондону, це буде десь 3.1-3.5K. Я не знаю, як далеко треба жити, щоб було 7К, але це виглядає цілком можливим.

Якщо про Великобританію зсередини: вас трохи лякають. Всі лякалки про два крани, вікторіанські доми дійсно є, але країна проходить gentrification, з повною реконструкцією згідно сучасних стандартів. Якщо про Лондон — варто подивитись Canary Warf, це київські Новопечерські Липки на стероїдах — повністю переоблаштований півострів з повним комплексом всього, що треба для життя, можна в великий Лондон не виїжджати, з джимами, ресторанами, торговими комплексами, барбершопами і все таке :-). Можна подивитись на інші локації, типу Buttermilk Power Station, там все таке ж — технологічно, інфраструктурно, і до центрального Лондона — 15 хвилин метро або 10 на катері Uber Boats. Виїхати з Лондона — Редінг, Оксфорд, Кентербері, південне узбережжя.. устрична столиця Вітстейбл — багато на подивитись і скуштувати :-), Гатвік, Лутон, Хітроу повʼязують з усім світом. А співбесідників знайти простіше, ніж де завгодно :-)

Якщо про Лондон — варто подивитись Canary Warf, це київські Новопечерські Липки на стероїдах — повністю переоблаштований півострів з повним комплексом всього, що треба для життя, можна в великий Лондон не виїжджати, з джимами, ресторанами, торговими комплексами, барбершопами і все таке :-)

Та подивитись на Canary Warf можна, а за скільки я там зніму або куплю гарне житло. Чи тільки подивитись? :)

Та такоє, приблизно як в Києві — 2-4 тис фунтів. Можливості інші, за кавою можна зустріти людей, які оперують мільярдами — а далі від тебе залежить, що з цього вийняти

І якщо ти блондинка з russian lips то шансів щось вийняти більше

Купиш — від двох мільйонів фунтів. Зняти десь 2к фунтів на місяць. Сусіди будуть з великою долею вірогідності — індійці.

Повно варіантів в районі 500 тисяч. С зарплатою в 100к спокійно дають іпотеку на цю суму. Ну і індуси різні бувають, премʼєр міністр зараз індус, мер Лондону пакистанець.

Різні то так тут не буду сперечатись, мав виправу з англійцями в яких просто коричневий колір шкіри (хоча азіатська хитрість йде паровозом), та є і звички напевно звідти. Скажімо мій сусід крім того, що гучно слухав мантри, ще на дорогезний ковролін у фає виставив сміття і його не виносив дня три. Штин був в парадному, хоч блюй і ковролін спаплюжив. Потім вже в Україні, також були сусіди індійці і теж таке робили — виставляли сміття в парадне замість того щоб його винести. От ХЗ з якого Мумбаї йде така звичка (при чому напевно медиків мали обучити гігієні). Єдине що вдома, візу не відберуть можна пояснити так як зрозуміло — що он де бак і винось, тобто кулаком по морді. Англійський методи типу «шановний, напевно бак знаходиться внизу будівлі біля парковки» не діють.

Сусіди будуть з великою долею вірогідності — індійці.

Завжди цікавило чи індійці на своїх форумах пишутьв такому ж стилі:

Сусіди будуть з великою долею вірогідності — поляки з українцями.
Завжди цікавило чи індійці на своїх форумах пишутьв такому ж стилі:

імхо десь так тіко з тою різницею що вони № 1

Сусіди будуть з великою долею вірогідності — поляки з українцями.

не дуже розрізняють хто там ті білі і не дуже цікавляться

... зате № 2 їх самих індійців 100500 сортів у яких вони вже якраз здебільшого розбираються

катері Uber Boats

Це якісь маленьки катери на заказ? Типу як у Венеції таксі? Чи оті здорови лушпайки шо Темзі гасають?

А співбесідників знайти простіше, ніж де завгодно

Шо мене там завжди приваблювало, так це те що мій акцент і укро-англійський нікого особливо не парить. Хіба шо доброзичливо підправлять як треба вімовляти )) І за 20+ років це відношення не змінилося. ))

Ні, катери рейсові :-) гугліть убер ботс

Собачий остров — это каменные джунгли. Мало зелени. Я бы там не жил. Работать там прикольно конечно. Движ даунтауна

media.fotki.com/2v2egG6djx3t3c4.jpg це офіс Глобала. Краєвид з вікна )) От там дісно двіж ))

Нащо отой канарі ворф коли є 5-6 зони? Площа житла за ті самі гроші більша + зазвичай багато парків 10-30 хв пішки. Якщо треба «тусуватись» є райони як от Kingston де багато клубів та студентів. Зазвичай 30-40 хв до якогось вотерлу у Лондоні, десь година до офісу у центрі міста. Насправді, до офісу у норм компаніях можна їздити раз на тиждень, тобто 2-3 годині витраченого часу на тиждень... нащо тоді канарі, де немає парку і хочуть у півтора рази більше грошей за те саме?

8 років у Німеччині, є громадянство і нерухомість
Кажуть, якщо переїжджати звідси, то до Швейцарії.

А в Швейцарії за 8 років у вас не буде ні громадянства ні нерухомості

Самозайнятість (тобто, все одно, де жити)

Не все одно, без швейцарських доходів важко оплатити швейцарські росходи. Плюс це не ЄС і доведеться помучатись з дозволами на роботу (навіть громадянам ЄС)

Але ж там така сама нудьга!

Нудьга не тільки в Швейцарії, вона залежить від оточення, хоббі і сприйняття. Ну і звичайно від можливостей що є в локації і найбільше місто Швейцарії в 3 рази менше найбільшого міста Баварії і відповідно має в 3 рази менше можливостей. Тому якщо ваше хоббі це не похід на озеро чи в гори то переїзд в Швейцарію це так собі план.

А найбільше дістало те, що спочатку дуже подобалося: deutsche Ordnung

Нещодавно був в Берліні — немає там ніякого Ordnung, ще й трактори усюди. Плюс склалося відчуття що Flexibilität в багатьох аспектах життя там значно вищій ніж в Цюріху.
1 приклад — Швейцарія обрала мене для свого Volkszählung (перепис населення) де я мав відповісти на 30-40 питань про все — вік, стан здоровʼя, релігійні вподобання, мови якими я спілкуюсь, де живу, з ким, в якому житлі, хто їм володіє, де працюю, як добираюсь на роботу і як часто, номера всіх страховок, машин і багато іншого. Випадково обирають 3% населення раз на пару років і відповідати на ці всі питання обовʼязково, а якщо забув чи не захотів — 1000 франків штрафу і можливе кримінальне переслідування (з записом в кримінальну історію). Тут не занудьгуєш.

Якщо вже влаштувались в Німеччині то немає що ловити в Британії. Дуже перегрітий ринок нерухомості як на купівлю, так і оренду особливо в Лондоні. Дорогий громадський транспорт, який часто не працює через страйки, часті збої в графіку. Лівосторонній рух. Пиво в пабі від 7ф. Телемедицина. Невисокі зп поза фаангами і доволі специфічними спеціальностями повязні з фінансами. Приїхати і потусити тут як турист круто, але жити то на любителя. Багато обирають через мову, але коли стикаються з місцевими мовними реаліями, то отримують шок)) Якщо є бажання кудись рухатись то краще в США.

Телемедицина

Це мінус типу? чи як?

краще в США.

Чи правильно я розумію що в США краще тільки зп? є ще щось?

Типу мінус, коли замість нормального огляду у терапевта, вам треба описувати свої симптоми по телефону. Ну якщо зп в рази вище при 30% податку цього хіба мало?

А вы уверены что в каждом случае вам надо «нормальный» осмотр у врача прям?

ну я так розумію він має на увазі що там варіант «нормального» огляду відсутній як такий...

Лівосторонній рух

Відколи це стало мінусом? ))

Для людини яка переїжджає з країни де є правосторонній рух це може бути мінусом через усталені звички при водінні, а якщо переїжджає з з власним автомобілем то користуватись ним не дуже зручно, наприклад при заїзді в той же паркінг одному доводиться виходити з машини.

Я ж не дарма написав, що «усталені» звички це міф, бо такий рух більш природній для людини. Адаптація проходе чи не за кілька днів, тобто це навіть не найменша з проблем, а вопще не є проблемою що варта уваги. Звісно, якщо в когось мало загального досвіду водіння, то тут ні праве ні ліве не має значення.

>

Дуже перегрітий ринок нерухомості як на купівлю, так і оренду особливо в Лондоні.

Є таке

>

Дорогий громадський транспорт, який часто не працює через страйки, часті збої в графіку.

Працює набагато краще ніж будь де, навіть у страйки. То англійська традиція все перебільшувати. Коли страйки воно працює менш годин на добу, але доїхати до дому можна навіть увечері (трохи більше часу)

>

Телемедицина

Взагалі-то не телмедецина, а пріорітезація — теле якщо не дуже болить, ін ріал лайф якщо болить, безкоштовне лікування у лікарні якщо дуже болить. А ще — майже безкоштовні ліки навіть якщо «теле і не дуже болить». Якщо хочеться кудись їхати у лікарню коли ОРВІ — то є приватне страхування яке зазвичай частина контракту із роботодавцем.

>

Пиво в пабі від 7ф

Ходіть у локальний паб, там зазвичай 4-6ф

TL/DR — майже усі жаліються (я сам такий), але повертаються до дому одиниці. Мабуть все не так погано.

Якщо ж громадянство ЕС, то ви ж будь-який країні можете жити та працювати віддалено. Я б поїхала в Іспанію на море жити, в Барселону якщо треба двіж, чи в Малагу якщо треба більше спокій. Смачно, красиво, живі люді.

Якщо ж громадянство ЕС,

То в Британію їхати тупо, бо після брексіту це знову треба робочу візу оформляти. І жодна «самозанятість» не прокатить.

Приїхати і пожити 180 днів вистачить

Лондон one love
але я не уявляю скільки бабла потрібно, щоб комфортно жити в Лондоні

треба грошей десь на рівні дитини депутата / прокурора

Трохе таке собі порівняння вийшло, бо крім того, що Лондон нереально красиве, енергічне і цікаве місто і що Німеччина не моє, не можу більш грунтовно написати. Але просто оце «дістало» так зрезонувало на відчуттях, що не зміг обійти стороною топік:)

Чудове питання ця Пані поставила:) ось мій кейс спочатку: прожив вже 6 років в Німеччині (Берлін, Гамбург і навіть пів року в селі прожив на початку), ще до того в Польщі 2 роки жив в Варшаві. В Лондоні друг дуже добрий, часто там буваю. Лондон нереальний, саме цікаве і драйвове місто в Європі. Особисто я, маючи би паритет в прибутках поїхав би пожити до Лондона, принаймні спробувати на певний час. Щодо Німеччини, я досі не розумію, шо всі люди роблять тут в містах в вихідні дні в гарну погоду?? Чому ніхто не гуляє вздовж ріки або просто вулицями? Країна — перекоти-полє. Купа речей до яких ніби вже звик и не звертаю увагі, але які час від часу бісять. Мрію звалити звідти. Німеччина точно не моя країна, дуже гарно розумію на рівні печінки що означає «дістало» по німецьки.

Щодо Німеччини, я досі не розумію, шо всі люди роблять тут в містах в вихідні дні в гарну погоду?? Чому ніхто не гуляє вздовж ріки або просто вулицями?

більшість їде в гори на вихідні. Ти би бачив корки на 4х полосній автостраді від Мюнхену в сторону Альп. І номера машин там не лише мюнхенські.

Мрію звалити звідти. Німеччина точно не моя країна

Треба робити тест — покажи мені в яких умовах ти живеш, і я скажу, чи хочеш ти звалити з Німеччини.

покажи мені в яких умовах ти живеш

Я живу в 30км від Гановеру
Твоя відповідь чи хочу я звалити? :-)

Звичайно хочеш! В легендарний Гановер!

Я живу в 30км від Гановеру
Твоя відповідь чи хочу я звалити? :-)

Ти повинен показати всі умови:
— чи живеш ти у житлі, яке тобі подобається і ти не хотів би його змінити у найближчі 5 років
— чи є критий гараж для авто
— чи є місце для зарядки електроавто (якщо актуально)
— чи не турбує галас з вулиці, тобто, чи розташоване житло у затишному місці
— чи гарні стосунки з сусідами
— чи розмовляєш ти локальною мовою, або хоча б, чи розумієш, що від тебе хочуть
— чи є зупинка трамваю-метро у пішому доступі (800 м)
— чи є супермаркет у пішому доступі і ще декілька великих на відстані 5-10 хвилин на авто
— чи є в наявності сервіси, які тобі потрібні (барбершоп, качалочка, ресторани і т.д.)
— чи ходять діти у гарний садочок / школу
— чи є парк і дитячий майданчик біля будинку
— чи влаштовує тебе твоя робота і зарплатня, і ти міг би 2-3 роки працювати без підвищення
— чи можеш ти дозволити собі нове гарне авто
— чи можеш ти дозволити собі бажану кількість подорожей на рік (як по Європі, так і по світу)
— чи залишається після цього достатньо грошей, щоб купувати нову дзеркалочку і велосипед
— чи є аеропорт(и) поруч, звідки можна зручно полетіти
— чи великі пробки у місті, де ти живеш

Буквально кожен з цих пунктів важливий, якщо щось не виконується, то це вже привід для невдоволення і сльозливих постів на форумі.

Ну это все в целом правильно, нужно взвешенно оценивать, но например ко мне не все пункты применимы:

чи є місце для зарядки електроавто (якщо актуально)

неактуально, планирую и дальше сжигать ископаемые ))

— чи є аеропорт(и) поруч, звідки можна зручно полетіти

неактуально вообще, я могу до рейса в отпуск и 3 часа ехать, мне норм

барбершоп

я сам себя стригу машинкой

— чи є парк і дитячий майданчик біля будинку

:D я гнался за этим многие годы, а в 37 лет все резко поменялось и я парк рядом больше не хочу видеть

— чи є зупинка трамваю-метро у пішому доступі

define пеший доступ (800м? 1 минута? 10 минут?), а вообще как и см. п. выше

— чи влаштовує тебе твоя робота і зарплатня, і ти міг би 2-3 роки працювати без підвищення

неликвидный вопрос учитывая наше место жительства — в Европе :D

— чи залишається після цього достатньо грошей, щоб купувати нову дзеркалочку і велосипед

как часто? зеркалка у меня Full Frame, а велосипед горный покупается раз на 7-9 лет, а городской — меняется только когда сломался совсем (что маловероятно)

define пеший доступ (800м? 1 минута? 10 минут?)

800 м

как часто? зеркалка у меня Full Frame, а велосипед горный покупается раз на 7-9 лет, а городской — меняется только когда сломался совсем (что маловероятно)

«дзеркалочка і велосипед» не мається на увазі конкретно ці предмети, а взагалі, чи є можливість купити щось, що як би і не потрібно, бо є в наявності, але чому б і не обновити на нову модель. Тобто, чи залишаються вільні гроші.

я сам себя стригу машинкой

Там просто приклади, всім різні сервіси потрібні, комусь ветлікарня, комусь масаж.

чи є місце для зарядки електроавто (якщо актуально)
неактуально, планирую и дальше сжигать ископаемые ))

Зараз не актуально, але через 10 років буде актуально, а місця немає. Тому бажано, щоб була можливість його встановити, навіть якщо ти їздиш на дизелі.

mutatingadmissionwebhook:

чи є море в якому цілий рік вода не опускається нижче 26 градусів за шкалою Цельсію?

Рассмотрите все-таки Альпы, Швейцария/Австрия, это совсем другой уклад жизни, возможно вам больше будет по нраву. Те же немцы, но с душой 🙃
Причем езжайте месяца на два-три, что бы было время осмотреться, заехать в разные места, пообщаться с местными.

все чудово, але все дістало!

що ж тут порадити

Не представляю как может быть скучно и зачем искать себе новых приключений когда в это же время сын\муж\брат (подчернуть нужное) в ЗСУ на войне, какой-то троллинг

А я не розумію, як можна писати мовою ворога на українському форумі. Точніше, дуже добре розумію, для чого це пишеться...

Приезжайте сюды, турбопатриоты, вас очень не хватает в Украине, поучите как родину любить

Сюди це куди? В твій Волгоград? Може ти краще підеш перекуриш, бидлан?

нормально стригерилась, путешественница, одобряю
скучно ей, ти диви

На початку грудня був у Дубліні. Дууууже сподобалося, «більше ніж у Мілані» (тм) навіть як туристу. І там до всього доброго ще й, кажуть, зарплати вищі за Лондон.
Тому пропоную хід конем — Німеччину сам не люблю, Велика Британія через Брекзіт країна специфічна, а Ірландія наче має всі її плюшки + ЄС.

І не така вже й нудьга в Швейцарії, по-моєму :-)

Клімат дуууже ніякий. Взимку 10 градусів, що значно тепліше, ніж у Німеччині, але практично така сама температура зберігається і надалі, а це дуже холодно. Це капець, як холодно. В той час, як в Німеччині з середини квітня до кінця жовтня вже досить гарні температури.
ibb.co/x5fZbMc

10 градусів
Це капець, як холодно

В каком месте это холодно? Футболка + лёгкая флиска/ветровка

Взимку 10 градусів

Люди при такому не живуть )) А по відчуттям, з тією вологістю під 90%, воно десь близько 0 вийде.

Ну це ви перегнули трохи. Взимку там 5-8, влітку 18-20. Але так, погода дуже специфічна. Снігу майже не буває, спеки і багато сонця також

Є знайома німкеня, що переїхала до Дубліна. Вона в захваті (навіть до університету там поступила). Треба буде з нею поспілкуватися, дякую за підказку!

Тільки врахуйте, що Дублін наздоганяє Лондон по вартості життя:(

Їжа в ресторанах таки трохи дешевша за швейцарську, а випивка десь на рівні :-)
При цьому шопінг значно дешевший, дружина в захваті, та я й сам теплу кофту, в якій зараз ходжу, там взяв :-)

Дублін фігня, не раджу) прожив майже два роки. Це місто де купа роботи і бабла, але жити там ще та печаль. Місто щоб заробити і купити житло десь в нормальному місті. Більшість моїх знайомих так і зробили

я прожив два роки в Мюнхені і ось вже 5 років в Лондоні, взагалі не жалкую шо поїхав. Тут можна експлорити місто все життя і все ще не бути локалом, дуже багато цікавих людей, закладів і івентів на будь який смак. Я дуже розумію про що ти кажеш про нудьгу, і тут такого не буде, це місто притягує людей яким хочется щось створювати та експлорити.

з мінусів, в порівнянні з Німеччиною тут більше розподіл між бідними і багатими, і якщо не можеш позволити жити в районах де селиться upper middle class, то може бути обачно виходити на вулицю вночі, cost-of-living crisis is real і з ним не стало безпечніше. Природа і погода це те за чим треба літати в Іспанію та Португалію, чи їхати в Шотландію, в Лондоні гарні парки але це не те.

для мене, найближче до Лондона це Нью-Йорк, але він набагато більш crazy і не всім подобаєтся його ритм життя

Тут можна експлорити місто все життя і все ще не бути локалом

Це велика перевага Лондона, перед будь-яким містом Європи. І ще мова. Все інше мінуси, причому досить великі. Років 15 тому мене лондонські рекрутери задовбали зі своїми 500 фунтів на день. Але ніколи не хотів там жити, острови не для мене.

А нема таких WG, як в тому ж Мюнхені або Берліні, де оренда ділиться на кількох осіб? Тоді можна було б дозволити собі і в нормальному району жити. Щодо природи згодна, але клімат для мене взагалі не проблема. Тут 90% часу іде дощ, і коли вже дуже дістає сірість, планую пару тижнів подорожі в Італію або Португалію — і все ОК. Сонце 100% денного часу теж дістає:) Працювати краще на холодну голову.

Так! WG це теж варіант.

Щодо погоди, тут рідко бува дощ-дощ, більше як, трохи капає протягом дня час від часу, але взимку вітряно і сіро.

експлорити місто все життя і

GTA 1 ніби в Лондоні було

Если пофиг, откуда работать, я б рекомендовал юг Европы: Испанию, Италию, Грецию.
1. При наличии гражданства нет проблем с визой. В UK — полгода только сможете жить.
2. Променять сырость на сырость... бррр... )))
3. Люди более раскованы, чем на севере.

Ну Німці імігрують найбільше в Австрію, та Швейцарію, певно через німецьку і територіальну близкість+ трохи більш теплий та приємний клімат.

Нудьга то дуже субєктивно) що це для вас?

Ну Німці імігрують найбільше в Австрію, та Швейцарію

В США они мигрируют

Больше всего едут в Восточную Европу. Но это не немцы, я так думаю, а гастеры из декомунизированных стран. Ну и беженцы сами знаете откуда. Гастеры кстати со всеми правами граждан ЕС. Могли бы остаться в этом раю, дурнi. Цыгане, шо с них возьмёшь)

de.statista.com/...​rer-aus-deutschland-2009

та Швейцарію, певно через німецьку і територіальну близкість+ трохи більш теплий та приємний клімат.

І ще суттєво більші доходи, добріших місцевих, дійсно по-німецькому працюючі інституції (той же SBB це те, як мав би працювати Deutsche Bahn у стереотипах про німецьку точність-якість)...
На відміну від Німеччини, з її податками, тут дійсно скирдують заощадження :)

UK — wasted

Дорогі українці!

Останнім часом маємо багато звернень (в основному, від чоловіків) щодо нового
проєкту Закону про мобілізацію.

Текст законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби» (№ 10378) та супровідні документи наразі не оприлюднені на сайті Верховної Ради України.

Нагадуємо, що на сьогодні чинним законодавством не встановлено будь-яких обмежень для чоловіків призовного віку з надання консульських послуг.
Тобто, інформація про те, що без документів з військкомату чоловіки не можуть оформити паспорт/доручення тощо, не відповідає дійсності.

Тепер розʼяснимо про військовий облік.

Відповідно до вимог Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 № 1487 призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні, зокрема:
• перебувати на військовому обліку у разі вибуття за межі України на строк більше трьох місяців — за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України;
• особисто, в семиденний строк з дня прибуття до Сполученого Королівства, прибути із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до однієї з закордонних дипломатичних установ України на території 🇬🇧 для взяття на військовий облік.

‼️Інформація про осіб призовного віку (18-65 років), які приймаються на тимчасовий консульський облік у Посольстві, одночасно включається до військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який ведеться установою.

Детальна інформація — за посиланням: uk.mfa.gov.ua/...​ostijnij-konsulskij-oblik

И шо?
Ну навіть якщо змусять там стати на якийсь облік. Буси ТЦК по Лондону будуть їздити?
Підозрюю що скоро із такою заявою кожне консульство виступить.

Це стосується будь-якої країни. Не лише ЮК

в людини німецьке громадянство, нахрін їй українське консульство?
до того ж жінка

Воно мабуть так в усiх консульствах

Мені здається треба до психолога а не переїзджати.
Або пожийте пару років в Італії, ги ги.

Але ж там така сама нудьга!

Живу в самому центрі Європи — нудьга. А не переїхати мені кудись на острів, ось там життя!

Живу в самому центрі Європи — нудьга. А не переїхати мені кудись на острів, ось там життя!

Мова йде про саме задоволення від життя. Це не тільки «аеропорт в 15хв», «автобан в 3хв» від будинку. Це ще погода, архітектура, кольори будівель, загальна атмосфера у публічних місцях, спілкування з людьми, та усе інше.

На моєму прикладі. НЛ чудова країна? Так. Але я не хочу жити там якщо навколо мене така архітектура будинків і вулиць. Ну неприємно мені там знаходитись ) Гановер і стара забудова Сан Франциско мені набагато більше подобаються.

На жаль, місця тусичів і бізнесу не дуже сходяться. Мені завжди було приємно тусити в Іспанії, але мої наївні мрії про жирну позицію архітектора у Валенсії так мріями і лишилися. Душа прагне іспанської мови, а реальність диктує хохдойч та швейцарську...

не вивезли Харкiв з Мавпи?)

А навіщо це вивозити ))

У Британії сильніша армія, Британія виграє.

Доки німці вважатимуть що у них достатньо сильна армія — це не проблема.
Проблеми почнуться, коли німці стануть готуватися до війни по-серйозному.

Не забувай, що німці уже далеко не ті.

Просто німці це пацифоване суспільство якому ще прив’язано гирю що називається ЄС і всяка романтика типу зеленої енергетики швидше всіх.

Повір, якщо німці положать болт на всі ці романтичні речі й приміром вийдуть із зони євро, чи єс, і не дотуватимуть всякі польщі, греції, угорщини — всім стане погано, а от німеччині буде якраз дуже добре. Цього треба по хорошому боятися, знаючи що сталося в перші два рази

Між ніщою веймарською республікою і третім рейхом — 25 років, це менше ніж існує незалежна Україна

Але ж там така сама нудьга

Україна. Гарантую що нудно не буде

Може хоббі якесь спробуйте ? Музика, танці, на мотоциклі чи машині по шнель банах кататись.На Нюрбурингу поганяти і т.д. А як є зайві гроші і шило в сраці треба десь діти на переїзд витратити , задонатье на ВСУ. Бо маєте альтернативу вже через Дюнкерк як той Де Голь евакуюватись в Англію далеко не за власним бажанням. Бо інакше в плосатій робі разом із Шольцем та Меркель будете будувати стіну поперек Беріну назад. Вони будуть цеглу класти, в ви на лопаті мішати раствор. Путлер — той надовго запам’ятав биту морду в будівлі Штазі.

Что говорят врачи?

ЮК то срака.
Хоча, може після гермашки то й буде ок.
Треба їхати пробувати.
Одна з речей, яка мене вибішувала в юк найбільше це відчуття що живеш в музеї вікторіанської епохи.
А ще аппойнтменти, клімат, медицина та багато чого.
Після того сраного музею гермашка здається розвинутою країною.

І так: в Англії своя версія англійської, навіть декілька. Це щось інакше, ніж звична нам англійська.

Одна з речей, яка мене вибішувала в юк найбільше це відчуття що живеш в музеї вікторіанської епохи.

— А з цього місця будьласка подетальніше. Чому замість того щоб насолоджуватися стилем це створює неприємні відчуття? Чи ця вінтажніст зашкалює?

Ну коли в квартирі яка коштувала 2500 фунтів на тиждень, дерев’яні поли з дошок — гірші ніж в будинку в селі в якому мешкали мої бабуся та дідусь при житті, це викликає великі питання. Таке собі приміщення у місіс Хатсон. Хочеш вийти на вулицю — а в твоєму районі лише стара церква та старе кладовище навколо нього, хоча район знаменитий тим, що в ньому жила принцеса Діана до свого заміжжя. Хоча звісно ж райони, де усе значно новіше і дешевше. Щоправда звіти до роботи довго їхати. Як на мене Англія починається поза межами Лондона.

дерев’яні поли з дошок

Тобто краще коли під ногами ламінат з меблевих відходів перемішаних з формальдегідом? :-)

Дякую за погляд із середини! Більш-менш стає зрозуміло:)

щось я має сумніви що це власний досвід, а не просто власна уява)

В UK дійсно гірший житловий фонд, ніж у Німеччині, і на додаток треба мати на увазі, що житло, яке здається, буде найшвидше куплене власником з розрахунку мінімізації ціни, і отже — мінімізаціі розміру житла, і подекуди — його якості.

Для оренди буде дуже багато відверто поганих пропозицій з власниками, які хочуть «корову менше годувати, та більше доїти»...

і отже — мінімізаціі розміру житла

я би не сказав що прям маленьке, по міркам хрущовок скажімо — так шикарне житло. Швидше є місця і іх багато де дісно бздик на антикваріат і вікторіаньску епоху. Це звісно прикольно трохи відчути себе героєм Конандойла, разом з тим відчуваєш себе в музеї.

Ну я там жив по тижню, по два доки в відрядженні бував. Лондон, Ліверпуль, Саусгемптон, Белфаст — ще катався по вихідних в різні місця, сподобався Кембрідж. Те що я описав, це район Earls Court. Ще потім зупинявся на Dog Island, там значно краще як на мене. Та їхати до офіса було десь годину з двома пересадками і треба було хутко, не встигнеш на пересадці будеш чекати. Власне так влаштоване життя в будь якому мега-полісі. Київ як на мене, приблизно той самий ритм життя щоправда іноземців було меньше (хоча мій рідний Харків був переповнений, в мене навіть половина сусідів була хто з Індії хто з Сирії чи Туреччини хто з Китаю, як почалось вони потім з проблемами евакуювались. Напевно написи на футболках мають магічний вплив. Ходиш в I love NY отримаєш в дома NY). Mind the gap

в квартирі яка коштувала 2500 фунтів на тиждень
Хочеш вийти на вулицю — а в твоєму районі лише стара церква та старе кладовище навколо нього
Хоча звісно ж райони, де усе значно новіше і дешевше

Мені вже лячно, чи вистачить однієї нирки, щоб зняти у нормальному районі :)

Візьми погугли для початку порядок цін www.zoopla.co.uk/...​s/3-bedrooms/earls-court Хоча так, колеги потім казали — що нас нормально нагріли по цині, готель був би значно дешевше.

Якийсь трешак, квартира БЕЗ ВІКОН!!! 3200 фунтів на тиждень??? 3 спальні, 6!!! ванних. Навіщо 6?? Що не так з ЮК...
www.zoopla.co.uk/...​116314a3a05c66cc30a41a65f

Бо білі пани та індійська прислуга не миються в одній і тій самій ванні — так будували. BTW Без вікон та 6 ванних зараз, сам розумієш для яких вечірок використовується — тому і без вікон, бо папараці можуть піддивитись і потім прийдеться йти з посади подавати у відставку.

Заради справедливості — старі цвинтарі там це справжні музеї на відкритому повітрі)

І так: в Англії своя версія англійської, навіть декілька. Це щось інакше, ніж звична нам англійська.

Давно кажу, що міжнародна англійська і англійська нейтівів то різні речі.
То з власного досвіду — помічаю, що в мене активний вокабуляр за два роки в Швейцарії спростився, бо мої основні співрозмовники більше не британці чи данці (майже нейтіви через близькість мов і культурні впливи)

По-перше, ти жив в селі.
І в якій країні цього нема? Навіть Україну візьми.
Я платтдойч наприклад, тупо практично не розумію (особливо по телефону), таке враження ніби нідерландською починають розмовляти, а з хохдойчем таких проблем немає.
І це ще не байеріш або те, на чому там швайці балакають.

Я так зрозумів, що швайці балакають по суті на окремій мові, це навіть не діалект — тому що їх навіть німці не розуміють :) Ну приблизно як нам розмовляти зі словаками чи болгарами — здається що і багато чого розумієш, і слова похожі, але насправді ж ні, окрема мова.
При цьому в школі вчать саме хохдойч, а по свісдюч підручників і не найдеш, тіку вживу вчити :)

Кілька днів тому натикався на реддіті на пост молодого лікаря, який вивчив хохдойч, приїхав у Швайц, і буквально через 5 днів роботи плакав, бо абсолютно не розумів ні медсестер, ні пацієнтів, тільки лікарів, що хохдойчем спілкувалися.
Питав, чи не варто йому все кинути і повернутися (я так зрозумів, до Польщі), бо там у кожного одногрупника вже своя практика.

Все не так запущено. Хохдойч в Швейцарії знають практично всі. Для основної більшості населення це їхня офіційна літературна мова, а для франко та італомовних це мова, яку вони принаймні на B1 знають зі школи. Просто вони можуть не не розуміти, а «не розуміти» хохдойч у публічній сфері.

Я так зрозумів, що швайці балакають по суті на окремій мові, це навіть не діалект

Фан факт про швейцарську — скільки часів у німецькій? Три минулих, два майбутніх, один теперішній. Шість, виходить.
В швейцарській часів ДВА. Теперішній і доконаний, все.

При цьому в школі вчать саме хохдойч, а по свісдюч підручників і не найдеш, тіку вживу вчити :)

На щастя, все не так запущено. Єдиний нюанс — чого нема, так це швейцарської з нуля, з нуля тільки життя навчить. Рекомендують закінчити B1, а краще B2 хохдойч, бо все-таки принаймні вокабуляр і певна логіка перетинаються.

It depends. Так вийшло що я завжди працював із англічанами, потім переїхав до них. Для мене UK англійська норм, а US англійська звучить дивно. Мабуть я не єдиний такий.

Розпишіть детальніше, що вам не вистачає і що б ви хотіли отримати в іншій країні?

що вам не вистачає і що б ви хотіли отримати

Нема сенсу задавати таке питання жінці))

+ Пушкін все описав, від розбитого корита до владичиці морської.

Конкретно щодо Великобританії, я виросла на англійській літературі: Робін Гуд, міс Марпл, Шерлок Холмс, Олівер Твіст, Джейн Ейр, Джеймс Бонд, Стівенсон, Шекспір, Честертон, Толкієн. І на музиці — від Бітлз до Квін. Там трішки інший наратив, ніж у казці про розбите корито:) Англійську вчу з 5 років, це у мене як третя рідна мова. При цьому, я жодного разу не була у Великобританії. Навіть трішки боюся туди їхати: а що як розчаруюся? Або, навпаки, так сподобається ця країна, що треба буде думати, як залишитися?

Читала все, крім Джеймса Бонда +англ. класика (Чосер, Беовульф і таке подібне), також виросла на британській музиці, Квін були довго моїми улюбленими.
Це створило у моїй уяві певний романтичний образ Британії. Можу сказати, що Лондон повністю виправдає ваші очікування щодо культурної складової — там можна не вилазити з музеїв, настільки все цікаво. Архітектура — приголомшує.
Якщо ви можете собі дозволити жити у Лондоні або неподалік — їдьте, воно того варте.
Побут, щоправда, тут дебільний, не покидає відчуття, що на машині часу залетів у 19 ст.

що на машині часу залетів у 19 ст.

А можна конкретніше?)

свіжачок з останнього: перукарні. Сідаєш у крісло (іноді це такі старовинні, у яких висота не регулюється і вони навіть не крутяться), тобі вдягають накидку і починають стригти. Стрічки на шию, яка захищає одяг і не дозволяє волоссю залітати під накидку, вони не використовують. Це не залежить від того, дешева перукарня, чи дорога, я була і в тих, і в тих. Більше того, коли запитуєш у них про цю захисну стрічку, вони не можуть второпати, про що ти говориш. Дивляться, як на інопланетянина. Це не через мову, якщо шо. Вони просто не в курсі, що таке існує.

Та ну. Ви про паперову стрічку? Є тут таке всюди.

Дуже дякую за детальний відгук! Дебільний побут — вже цікаво. Читала, що досі змішувачі на два крани, і треба затикати корком раковину, щоб помити руки теплою водою:) Але не знаю, чи й досі це актуально.

слава богу, кранів таких лишилося де-не-де, але коли ви їх побачите, то це буде бісити. а ще уникайте їсти там, де нема посудомийної машини, бо вони не споліскують посуд після того, як замочили його у раковині з фейрі. я просто знаю цей прикол, тому їм тільки у тих гостях, де стоїть машинка на кухні, якою користуються. Інакше я не ризикну(

Хочете жити в квартирі, чи у окремому будинку? Хочете жити в мегаполісі (city nerver sleeps, двіж, нічне життя, ...), чи у селі подалі від натовпів?

Що на рахунок зими, яка як рання весна (+2 — +10), та літа, яке як рання осінь (+20-+25)?

Жити все одно доведеться на перших порах десь тимчасово, а там видно буде.

у реальності ви будете стикатися з іншими проявами Британії ніж у цих класичних творах ) але є сенс спробувати туристом, взяти автівочку, покататися — я південь люблю — Портсмут та навколо, Солсбері (там шпилі класні на соборі), Стоунхендж переоцінен, але треба відвідати, доїхати до Плимуту і з нього до Бірмінгему по сільським дорогам, Блетчлі парк (якщо є акаунт на доу то маст), погуляти по Лондону — про музеї та інше інфи багато, і далі спокійно собі тусити у Німеччині роздивляючись фотки і плануючи вже подорож по півночі острова

Дякую за відгук! А як вам лівостороннє водіння, наскільки швидко вдалося освоїти? І яку краще автівку брати напрокат: маленьку, електро?

З лівим/правим кермом у мене особисто проблем не було. Keep passenger side to the curb і вперед — це правило працює з будь-яким кермом.

Електро чи ні залежить від маршруту.

На ютубі багато відео народу, який просто їде по юк кудись — можна подивитись, щоб скласти враження про доршои/знаки/трафік, особливо у містах та глухих селах (подивіться, що таке one lane road :)

Тільки не кажіть, що це не теж саме, що Eihnbahnstraße:) Піду, подивлюсь.

Виявляється, що я забув назву! “Single track road”. Ось:

www.youtube.com/watch?v=mqMp4AV_I1Q

www.youtube.com/watch?v=E4NOvzzEbZo

Через три кільця звикаєш, у мене була корпоративна автівка середнього розміру на автоматі, але не бачу проблем взяти економ, тільки він буде на палці, а перемикати лівою рукою, ну трохи довше адаптація

А як вам лівостороннє водіння

Вопще, є купа досліджень, які показуть, шо якраз лівосторонній рух є більш природним для людини. Це дуже чітко відчувається коли береш автівку на ручці. Реально значно зручніше. Сам офігів після довгих пробігів, та щей по серпантинах. З автоматом такої різниці особо не відчутно. Саме фігове потім перевчатись взад в Україні ))

Так треба поїхати і побачити на власні очі. Причому окремо в Лондон та в Англію, наприклад, в Йорк чи Кембріджський чи можливо Ліверпуль, якщо вам Бітлз подобаються. В Лондоні якість життя дуже залежить від бюджету. Якщо вистачає хоча б на Грінвіч, то все ок. Доречі, тут досить нового житла, просто треба знати місця.

Можна ще подивитися досить сучасні фільми «Карти, гроші, два стволи» та «Великий куш», та вже потім їхати.
Тоді навпаки реальність буде кращою ніж очікувалося.

Приїжджайте до України. Тут не занудьгуєте.
А якщо чесно, питання якесь дитяче. Що значить нудно? Що вас взагалі цікавить в цьому житті, щоб ви хотіли встигнути зробити доки не померли? Тяжко обговорювати абстрактного коня(чи кобилу вибачте) у вакуумі.

В Британії краще з англійською мовою))

Є деякі люди (особливо жінки) яким не вистарчає пригод на одне місце.
Тому рекомендую з’їздити кудись в місця де землетруси-війни-теракти і т.д. я думаю після цього це все пройде). при загостреннях — повторити

про юк не зовсім зрозуміло що там може бути такого що може виправити цю проблемку...

про юк не зовсім зрозуміло що там може бути такого що може виправити цю проблемку

london

Це не про те. Хоббі у мене є, пригоди я собі організую, спортом займаюся. Це, скоріше, про стиль життя — і про можливість щось змінити, не чекаючи пенсії. Армію підтримую (у мене син у ЗСУ), донати роблю, податки плачу. Але життя — це більше, ніж просто віддавати борг першій і другій батьківщині (я шуткую, що Україна — це сувора мати, а Німеччина — ласкава мачуха). Життя довге, і є можливість змінити перспективу, розширити кругозір, реалізувати мрії дитинства і плани дорослої людини.

ну нема в англійській літературі згадок про 26+. ну нема....
є про тумани. темзу. мости. замки. біг бени і тихі англійські села де багато вбиств...

То просто хтось зациклився на погоді

можливо вам просто не вистачає масштабних ігор. Ну коли людина повирішувала основні побутові проблеми, є де жити, що вдягнути, що їсти і то стало буденністю, карєра і стабільність збудовано — тоді час займатися чимось для інших. тут вистачає. До прикладу діяльність направлена на створення майбутнього, інвестиції у дітей (не лише своїх а на загал)

Це якась хвороба, чи вас чимось жінки образили в житті? В абсолютно нейтральному топіку тицьнути топікстартеру статтю.
Вас зла санітарка в дитинстві вронила голівкою на кахлі?
Є деякі люди ( особливо чоловіки), яким не вистачає в житті жовчі. Обов’язково в будь якому топіку позаздрити більш успішним і порадити з’їздити

кудись в місця де землетруси-війни-теракти і т.д. я думаю після цього це все пройде). при загостреннях — повторити
тицьнути топікстартеру статтю.

що що зробити?)

Для початку — Тиса vs Дністер. Погнали

Кількість палестнських ємігрантів/саппортерів приблизно однакова, як показали останні події. Але в Англії, все ж таки трохи більше

Я як перший раз на таксі їхав нью Йорком, спіймав себе на думці: я вже старий якби оце захотів підкорити ще одне місто

запарив орднунг та передбачуваність? ласкаво просимо на південь європи :)

а що тебе португалія уже дістала?)

до чого тут дістала, я за орднунгом особливо не женусь

Рік Стівс (укладач відомих путівників Європою) сказав якось, що є три європейських міста, де б він міг прожити цілий рік, відкриваючи для себе весь час щось нове. Це Гамбург, Лісабон і Рим. З першими двома варіантами згодна, щодо третього, побувавши там минулого року, скажу так, що це місто для молодих, 20-річних, в яких енергії повно і вони не знають, куди її дівати. Ну і мова: навіть у Римі ніхто не говорить англійською.

є три європейських міста, де б він міг прожити цілий рік, відкриваючи для себе весь час щось нове

А виїхати з міста пану Стівсу було слабо? Одразу ж відкрив для себе ще більше нових штук.

Ну і мова: навіть у Римі ніхто не говорить англійською.

Ми з вами в якихось різних Римах були.
Зрозуміло, що мало хто там говорить на рівні С2, але рівня англійської у більшості випадків зазвичай вистачає порозумітись

Без жартів, якщо настільки поглинула рутина, то дійсно велкам ту Юкрейн на 2-3 місяці

Питання у тому, куди саме? Одразу Лондон, чи щось не таке шокуюче?

Кривий Ріг, або Миколаєв. Ну Херсон ще можна.

я б порекомендував вам в Україну переїхати — найбільш прогресивна країна всесвіту з рівнем демократії, якій Великобританія та Німеччина заздрять

Вже є багато десятків років проживання там, дякую:) Не думаю, що Ненька ще мене чимось здивує. Хоча... Хто такий Гринкевич?

Ой, повір, ще можемо здивувати.
Ще екскурсії будемо для балуваних демократією туристів, що прагнуть тоталітарного екстриму водити як Північна Корея. Так що не нада тут — потенціалу в нас дай Боже.

Підписатись на коментарі