Три варіанти, куди ви можете інвестувати в Україні в 2024 році

Переконаний, що більшість з вас не втомлюються донатити — утім, регулярно чую від людей питання про те, куди вкласти кошти всередині країни.

Найчастіше саме читачі DOU постають перед питаннями щодо інвестицій ;)

Адже фахівці в tech-індустрії розуміють, що гроші — інструмент, який має працювати на них 24/7. Через поточні обмеження НБУ інвестиції за кордон стали важкодоступними, а для когось і надскладними.

Тому пропоную розглянути три доступні варіанти в Україні, які можуть вам стати в пригоді.

Облігації внутрішньої державної позики (ОВДП)

Для кого: для тих, хто прагне підтримати держбюджет України, але зрештою повернути ці кошти. І для кого простота та ліквідність є ключовими факторами.

З початку повномасштабного вторгнення приватні інвестори в Україні вклали в облігації внутрішньої державної позики майже 24 млрд грн (станом на початок листопада). Їхня привабливість не лише в гарантованості виплат з боку держави.

Заробіток на ОВДП вище, аніж ставки депозитів чи вкладень у готівкову валюту, враховуючи інфляцію. Останні серії ОВДП (на кінець 2023 року) продавалися зі ставкою, не нижчою за 16,5% в гривні — та 4,6% і 3,2% в доларі та євро відповідно. А ОВДП з терміном погашення 2,6 років пропонуються за ставкою 19,7%. Зауважу, що дохід з ОВДП не оподатковується, на відміну від строкових банківських вкладів.

У чому ще їхня привабливість для інвесторів

Висока ліквідність — ОВДП можна легко продати за кілька хвилин через застосунок брокера. А також низький поріг входження. Більшість брокерів дозволяють придбати від однієї облігації, а це близько тисячі гривень для ОВДП в гривні чи тисяча доларів / євро — для валютних. Але є і винятки. Зокрема в «ПриватБанку» мінімальна сума покупки становить від 50 тис. грн, тож інвестувати там менші суми недоцільно.

Додам, що Нацбанк наразі поступово знижує свою облікову ставку. Гроші стають дешевше — а отже падатимуть і відсотки на депозити. Власне, це вже відбувається.

Одним з різновидів ОВДП є військові облігації. Вони мало чим відрізняються від звичних ОВДП, окрім цільового призначення — кошти від розміщення військових облігацій йдуть на фінансування потреб армії та країни в умовах воєнного стану.

Де можна придбати ОВДП? Найпростіше це зробити прямо з мобільного. Це пропонують, наприклад, Monobank, Sense, ПУМБ, ICU, Univer та Bond.ua.

У «ПриватБанк» — безпосередньо на сайті. Можна робити це і через «Дію», яка пропонує зручну функціональність для цього. Утім, безпосередньо застосунок не продає облігації, а спрямовує на сайти партнерів. Зауважте, що через «Дію» виплати йтимуть на карту єПідтримка — якщо її немає, потрібно буде випустити.

Про що варто памʼятати

• порівняно високу комісію за придбання облігацій має «ПриватБанк». Вона складає приблизно 2,000 грн;
  • хоч більшість учасників ринку не беруть комісії за продаж облігацій, це не означає, що вони на них нічого не заробляють. Простіше кажучи, це нагадує обмін валют: десь купили дешевше й згодом комусь продали дорожче;
  • ціни на одні й ті ж самі облігації (а отже, їхня дохідність) у різних брокерів може відрізнятися. Брокери часто закладають свою комісію в маржу облігації.

Для порівняння умов ви можете скористатися сайтом Міністерства фінансів чи сайтом фондової біржи ПФТС. Дивимося, з якою дохідністю цю саму облігацію вам пропонує брокер й ухвалюємо рішення.

У перший рік війни ОВДП виглядали радше патріотичною інвестицією, адже рівень інфляції в Україні не перекривався доходами. Утім цей інструмент зокрема дозволив втримати на плаву державний бюджет. У 2023, враховуючи стабілізацію інфляції та валютного курсу, ОВДП стали більш цікавими — як мінімум, для хеджування інфляційних та курсових ризиків.

Сільськогосподарська земля

Для кого: для тих, хто розуміє, що, окрім людей, земля — головний актив України, і готовий почекати 3-10 років, щоб отримати значний виграш

Якщо житлова нерухомість у більшості регіонів просіла під час повномасштабної війни, земля зберегла свою цінність. Більше того, з 1 січня 2024-го ринок землі відкрився і для юросіб — це відчутно збільшить попит. Сільськогосподарські угіддя в Україні досі значно дешевші, ніж у європейських сусідів, проте навіть воєнний стан не зменшує їхньої привабливості. Умовно кажучи, зараз маленьку ділянку під інвестиції можна взяти за суму приблизно $4 тисяч.

Марк Твен ще давно казав: «Купуйте землю — її більше не виробляють». Утім українцям навряд чи потрібні додаткові підтвердження цінності землі. Сотні наших приказок на цю тему (як-от «хоч і земля чорна, але білий хліб родить») не дадуть збрехати. Так, землю неможливо знищити навіть під час активних бойових дій. Чимало сільгоспземель забруднені наслідками вторгнення чи ворожих атак, та земля досить швидко відновлюється до придатного для обробки стану.

За запитами клієнтів я бачу, що найбільшу цікавість викликає земля в традиційних аграрних регіонах умовно «всередині» країні. Це Полтавська, Черкаська, Кіровоградська, Вінницька, Хмельницька, Тернопільська області.

Нижчі ціни на ділянки, очевидно, в областях, наближених до бойових дій. Тут можна побачити ціни і від $1,500 за гектар. Далі від кордону з північним сусідом варто орієнтуватись на вартість $2,000-2,500 за гектар.

Дві основні складові отримання прибутку — це дохід від здачі землі в оренду плюс її перепродаж після здорожчання. За останній рік у деяких регіонах ціна землі вже виросла в доларі на 20% за рік. З відкриттям ринку землі для юросіб та збільшенням лімітів, ціни можуть і далі зростати. Прогнози аналітиків стверджують, що українська сільгоспземля поступово дожене наших сусідів за регіоном, як-от Польщу чи Словаччину, де цінник в три-чотири рази вищий.

Якщо скористатися послугами професійних операторів земельного ринку, така інвестиція потребуватиме мінімум зусиль. Наразі існує до десяти компаній, які фахово допоможуть придбати ділянку з урахуванням вашої інвестиційної стратегії та забезпечать повний юридичний супровід. Деякі з них працюють у форматі керуючої компанії: забезпечують подальший супровід угоди, вирішують усі питання з орендарями щодо своєчасної сплати та покращення умов оренди, знаходять покупця та закривають угоду, коли інвестор бажає вийти з інвестиції.

На що звертати увагу під час купівлі землі

• наявність ділянки на кадастровій карті та її цільове призначення;
  • родючість ґрунтів (ось є карта) та кількість опадів у регіоні;
  • іригація та наявність води (річки, канали тощо);
  • локація та доступ до інфраструктури;
  • наявність орендаря та умови оренди (дуже важливо перевіряти, щоб оренду за угодою не було сплачено наперед колишньому власнику).

Інвестиція в землю — це вже питання довших строків. Оформлення угоди обійдеться інвестору недешево. Слід розраховувати на комісійні витрати 10-15 тис. на один гектар, незалежно від розміру ділянки. Суттєвою перевагою землі є потенційний захист від інфляції, адже земля безпосередньо пов’язана з агровиробництвом, яке переважно орієнтоване саме на експорт та на отримання валютної виручки.

Терплячому інвестору з горизонтом планування від чотирьох до десяти років ця інвестиція може принести х2 або навіть х3 від початкового капіталу, якщо орієнтуватися на досвід інших східноєвропейських країн.

Золото

Для кого: для тих, хто прагне диверсифікувати капітал та зберегти його

Після певного періоду спаду золото почало відігравати позиції. Разом із цим зростає й інтерес до нього. З початку року ціна на цей дорогоцінний метал зросла на понад 10% і складає більше $2,000 за тройську унцію. Щоправда тут варто розуміти, що золото зазвичай є інструментом для довгострокових інвестицій.

Золото вважають захисним активом — воно характерне зростанням у ціні під час криз на ринках акціях. Його ціна зазвичай рухається протилежно щодо інших активів, зокрема акцій та облігацій. Тому інвестори додають цей актив у свої портфелі, щоб хеджувати ризики в інших позиціях.

Зауважте, що банків, які продають золоті злитки, небагато. З початком війни ситуація не стала краще. Проблема в тому, що злитки необхідно доставляти з-за кордону (в Україні їх не виробляють). Тому банки зараз переважно продають золото, яке викупають у населення. У «ПриватБанку», наприклад, ціна граму на початку 2024-го стартує від 2,715 грн, у Південному — від 2,286 грн, у RwS — 2,700 грн.

Що потрібно врахувати, купуючи золото

• ціна коливається залежно від офіційного курсу золота;
  • важливо перевіряти, хто виготовив злиток. Від цього залежить, як швидко і за якою ціною згодом ви зможете продати цей злиток. Дізнатися виробника можна за тавром на металі;
  • купуючи злиток у банку, поцікавтеся, чи банки викуповують ці злитки назад у населення і за якою ціною;
  • вартість граму залежить від ваги злитку: важчі злитки будуть дешевшими в перерахунку на грам;
  • «курс» покупки золота банком відчутно нижчий за продаж — тож для «виходу в нуль» повинен минути певний час здорожчання металу.

Ще один варіант — придбати золоту монету. Наприклад безпосередньо в сувенірному магазині НБУ. Але тут ціна за грам буде трохи вища. Так, наприклад, монета «Херсонес таврійський» вагою 31,1 г обійдеться 90,981 грн — 2,925 грн за грам.

Інвестиції в майбутнє

Два роки повномасштабної війни для нас сповнені стресів та надій. Однак постає необхідність думати не лише про «сьогодні», але й про «завтра». Інвестиції в українські активи нагадують, що життя триває...

P.S. У матеріалі я не розглядав нерухомість, адже вона дуже неоднорідна (житлова, складська, туристична, офісна, торгова) і є разючі відмінності між регіонами (Ужгород — Харків).

На ютуб-каналі Сімейний Бюджет у нас регулярно виходять відео про інвестиції в нерухомість, і ця тема варта окремої статті. Пишіть в коментарях чи варто її підготувати у схожому форматі.

Від редакції DOU: найкраща наша інвестиція зараз — у перемогу. Долучайтесь до збору на Sharks для 45-ї ОАБр!

👍ПодобаєтьсяСподобалось18
До обраногоВ обраному8
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Прекрасная статья.
Главное уметь читать между строк, а именно — лучшая инвестиция — гидрокостюм / перемещение в другую страну + развод хомячков на продажу своего неликвида + напарить сверху курсы/услуги

Забули додати «вклад у воєнкома» — як одна з найбільш прибуткових інвестицій

Стаття дуже небезпечна та оманлива!

1. Золото під час війни дуже обтяжує. Ризик фізичної втрати, конфіскації, додаткових податків. Простий кейс — ви везете золото через «сірий» блок пост. У людей зі зброєю не буде виходу — вони просто застрелять всю вашу родину. Щоб уникнути свідків. Не робіть таких тупих помилок. Альтернатива — USDT

2. Земля в Україні — це надтоксичний актив. Вона не дозволена простим людям. Якщо ви не з влади, то сядете за ділянку, яку «вивели» років 5-10 якось не так. Велики холдинги будуть віджимати землю у малих інвесторів — методи ви самі розумієте. Можуть загинути близьки для вас люди, ви втратите роки життя в боротьбі за справедливість.

3. ОВДП — можливо.

Уявіть що ви заробили 5 тис доларів і купили на цю суму гривневих облігацій (на 187 тис грн).
Дохідність облігацій припустимо 15%.
За рік ви заробите на такому вкладенні 0.15 * 187,000 = 28 тис грн

Але якщо курс долара за цей рік зміниться з 37.4 до 45
То в результаті ви маєте (187,000 + 28,000) / 45 = $4777 доларів
Ви в мінусах після такої «інвестиції» на 233 долара.

Якщло курс так суттєво не зміниться — то прибуток-таки буде.
Але після того як він мінявся х3 за кілька місяців я вже очікую від гривні всякого.

dou.ua/...​rums/topic/44439/#2662848

оцінюю нормально, хочу і далі жити в Україні

була можливість виїхати до червня 2023 по інвалідності родича, але я досить продуктивно працюю в Україні і для сімї і для перемоги, не бачу в тому великого сенсу.
наш комплекс в Ірпені — всі сусіди скинулись, хтось часом, хтось грошима, хтось експертизою і зараз якщо приїдете в гості, то і не помітите руйнувань, якщо не вдивлятися!

тих хто виїхав не засуджую, але очікую що вони допомагають своїм рідним, волонтерам та ЗСУ в Україні.

виїду назавжди, якщо український народ вибере Юлію Володимирівну чи когось подібного у владу.
З мене президенства Хама після його масштабної фальсифікації виборів 2004 вистачило.

A few moments later:

Lewes, Delaware, United States
Однак постає необхідність думати не лише про «сьогодні», але й про «завтра». Інвестиції в українські активи нагадують, що життя триває...

Описувати щось, до чого людина не дотична, це якось, щонайменше, дивно.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Де можна придбати ОВДП? Найпростіше це зробити прямо з мобільного. Це пропонують, наприклад, Monobank, Sense, ПУМБ, ICU, Univer та Bond.ua.

У когось є досвід співпраці з цими компаніями? де комісія найменша?

рекомендую icu со всех вышеперечисленных

ICU без комісій зовсім, рахунок онлайн відкрили

Чудова стаття, але мені б хотілося б дізнатись про українські проекти і стартапи в які можна вкласти гроші, або хоч якось поширити їх на велику аудиторію. Наші люди неймовірні і мають кучу ідей, але нажаль їх потенціал можна помітити не одразу. Так і стало з розробником https://eproves.com/uk/no-copyright-music/ Зараз він готує неймовірний проект який може дуже вплинути на життя багатьох людей(моя думка)

Сьогодні з подивом зрозумів, що навіть у Біблії сказано, що потрібно інвестувати, а не просто скирдувати під матрац:
Від Матвія 25:14-30
Ukrainian Bible
14 Так само ж один чоловік, як відходив, покликав своїх рабів і передав їм добро своє.

15 І одному він дав п’ять талантів, а другому два, а тому один, кожному за спроможністю його. І відійшов.

16 А той, що взяв п’ять талантів, негайно пішов і орудував ними, і набув він п’ять інших талантів.

17 Так само ж і той, що взяв два і він ще два інших набув.

18 А той, що одного взяв, пішов та й закопав його в землю, і сховав срібло пана свого.

19 По довгому ж часі вернувся пан тих рабів, та й від них зажадав обрахунку.

20 І прийшов той, що взяв п’ять талантів, приніс іще п’ять талантів і сказав: Пане мій, п’ять талантів мені передав ти, ось я здобув інші п’ять талантів.

21 Сказав же йому його пан: Гаразд, рабе добрий і вірний! Ти в малому був вірний, над великим поставлю тебе, увійди до радощів пана свого!

22 Підійшов же й той, що взяв два таланти, і сказав: Два таланти мені передав ти, ось іще два таланти здобув я.

23 казав йому пан його: Гаразд, рабе добрий і вірний! Ти в малому був вірний, над великим поставлю тебе, увійди до радощів пана свого!

24 Підійшов же і той, що одного таланта взяв, і сказав: Я знав тебе, пане, що тверда ти людина, ти жнеш, де не сіяв, і збираєш, де не розсипав.

25 І я побоявся, пішов і таланта твого сховав у землю. Ото маєш своє...

26 І відповів його пан і сказав йому: Рабе лукавий і лінивий! Ти знав, що я жну, де не сіяв, і збираю, де не розсипав?

27 Тож тобі було треба віддати гроші мої грошомінам, і, вернувшись, я взяв би з прибутком своє.

28 Візьміть же від нього таланта, і віддайте тому, що десять талантів він має.

29 Бо кожному, хто має, дасться йому та й додасться, хто ж не має, забереться від нього й те, що він має.

30 А раба непотрібного вкиньте до зовнішньої темряви, буде плач там і скрегіт зубів!

bible origins of name:
from ecclesiastical Latin biblia, from Greek (ta) biblia ‘(the) books’, from biblion ‘book’, originally a diminutive of biblos ‘papyrus, scroll’, of Semitic origin.

Бібліотека — це місце книжок. Біблія — це книга. В принципі підручник з програмування — це теж bible.

Сьогодні з подивом зрозумів, що навіть у Біблії сказано,

дык это ж древнее как говно мамонта «зарыть талант»!
Вас даже вчерашний шторм не разбудил!

А біблія ніфіговий такий сюжет до rpg

Причем Dark Fantasy. С призывами к геноциду, рачлененкой, человеческими жертвоприношениями, массовыми убийствами как при помощи ОИП, так и путем «взял младенца за ножку и головой о камень» (это кстати почти цитата).

Варіант у зброю вже був? Хз як у Вас, єдине на чому наварився за час війни то продаж рушниці. Взяв ± за 800$ з картки гривнею продав за 900$ налом
reibert.info/...​76.1352627/#post-15123781

Враховуючи що нова зараз 1100+$ то Ви ще недорого віддали.

Знаю місце де можна безкоштовно взяти ;-)

Почитав коментарі і зрозумів, що краще я їх проїм, чим відкладу наведеними способами і проїдять інші. Дякую!

Половина знайомих живе з цим дивізом, сьогоднішнім днем. Знайдуть 100500 причин тратити все бабло зараза, живуть від зарплати до зарплати (включаючи ІТшників), і коли мають збереження на пів року, рахують себе мажорами. Нагадують тих, які шукають причини спортом не займатися.

А потім в коментарях під саксес сторі пишуть: «по-ве-зло», «помилка вижившого», «генетика», плак-плак.

це все бла-бла-бла. Мільйон хоч маєш?

Не хочу називати сум, но скажімо так, до 40 за FIREлюсь.

При цьому, не треба із мене бомжа робити який життям не живе і все відкладає, відкладає. Я подорожую по 2-3 рази в рік за кордон, в харчуванні ні в чому не відмовляю (а якщо відмовляю, то з точки зору здоров’я а не фінансів так як слідкую за калоріями), в хобі не відмовляю, донатив добре (вже перестав).

Не хочу називати сум, но скажімо так, до 40 за FIREлюсь.

Тут якраз посилання було що контекст і локація важлива dou.ua/...​rums/topic/32253/#2774470

Якщо справді в найближчі кілька років плануєш FIRE, то скільки пасивного це доходу в місяць? Чи є сім’я, скільки дітей? Локація?

Автор того блогу в 30+ перестав працювати, в 40+ вертається до роботи бо без того дитині коледж не потягне

якщо на файр не відкладено 7-10млн юсд у західний локації з реінвестментом, то який файр може бути, і це мінімалочка

Наскільки я розумію у нього FIRE на мінмалках був, прожитковий мінімум. Моя ціль сінйорська зарплата. Ну але і альтернативний дохід в моєму випадку не зовсім пасивний, все-одно вимагає мого часу. Ну і FIRE в моєму розумінні не означає що буду під пальмою валятися, ну може кілька місяців поваляюсь, але я все-одно планую чимось займатися що мені подобається, і в ідеалі приносить гроші.

Взагалі то мій коментар був сарказмом, про те, що зараз неначасі/не має сенсу говорити про інвестиції чи пасивного доходу, оскільки ті люди, що зараз в Україні знаходяться в доволі (я про законні варіанти)

Але серйозно і Вам скажу: знаю людей, що намагалися просто зробити собі «пенсію» купивши нерухомість у деяких містах нашої неньки. І де воно тепер?

Моя квартира, яку я собі купив за пів року до війни — майже окупована.
Я думаю, що зараз треба просто пережити це все. (Кожен обирає сам як: матрас, донати, мобілізація і т.д.)

forbes.ua/...​y-ivanchuk-25092023-16207
Як думаєш, встиг забрати бабло на той світ?

Мої співчуття близьким.

Оскільки я вперше чую про такого депутата — значить не поганий і не хороший.

Якщо чесно, мені б дожити до 50 років (з такими депресіями і психічним станом) та встигнути виконати деякі завдання.

А стосовно грошей, кожен сам обирає що йому ближче. Може цей дядько жив на одну зарплату.

рахують себе мажорами.

«Ведут численный учет себя мажорами»

Ти в курсі, що середня зп в Україні 10-15к гривень (в продуктових не на програміста, до речі і менше платять), чи в тебе знайомих не айтішніків немає, не для тих квіточку ростили?

Коли люди витрачають за місяць більше зарплати — то так, вони живуть від зп до зп, ще є родичі, яких треба утримувати, бо держава *** поклала, хочеш інвалідність (для дівчинки) — в неї повинен бути стаж 20 років і т.п.

Ти точно в паралельнії реальності живеш.

Ні, звісно, всі повинні бути одинокі, жити тільки для себе, бути тільки програмістами, жити в підвалі на 100 баксів в місяць (забув, тут був один такий блогер, що хизується як він нічого не витрачає).

Ти в курсі, що середня зп в Україні 10-15к гривень

Ти в курсі що в нас мільйони людей ходять в туалет надвір?
Смисл порівнювати Петра з гірського села де 8 класів це вже досягнення?

Якщо тобі батьки дали можливість отримати вищу освіту (в той час як в селі з 12 років на поле чи до корови) то з такими і треба порівнювати.

Ти точно в паралельнії реальності живеш.

Хтось ж в Україні купляє квартири по 1500$ за метр. І завжди цєбільшфсть покупців були не айтішники а заробітчани.
Бо хтось просирає і 50к грн в місяць без сім’ї а хтось з тих грошей 30к відкладе.

той час як в селі з 12 років на поле чи до корови

18 век закончился довольно таки давно, если ті не заметил :)

зі по старой памяти в нашей шараги «сельские» жили получше «городскихз». Передачки у них были просто царские — картофан, сальо, колбаска, закатки..... Лепота!
А если у тебя еще и девушка «из сельских» — ты блин вообще просто как у бога за пазухой

Я говорю про тих хто заробляє а не на мінімалці. Але і тут питання є.

Ти в курсі, що середня зп в Україні 10-15к гривень (в продуктових не на програміста, до речі і менше платять),

Мої батьки і того не мали (якщо перерахувати ці 10-15к на ті гроші. Коли я поїхав в Київ в універ, у мене і батьків було -$3к на рахунку (борг в смислі). Коли я мігрував в АУ 10 років назад, у мене було $3к кеша. Тому не треба мені розказувати про важке життя. І да, освіта нічого не дала, все доводилося гризти самому. Єдине з чим універ допоміг це з общагою (з тарганами і туалетами як в оркостані з яких сміються в українських пабліках) і Інтернетом.

Коли люди витрачають за місяць більше зарплати — то так, вони живуть від зп до зп, ще є родичі, яких треба утримувати, бо держава *** поклала, хочеш інвалідність (для дівчинки) — в неї повинен бути стаж 20 років і т.п.

Вибачте, а що ти зробив щоб цього запобігти? Чому ти в 40-50 років працюєш досі на 10-15к грн? Що ти робив 20-30 років свого життя поки ніхто із родичів не вимагав твоєї допомоги і навіть навпаки мами з бабушками часто допомагали (не мій випадок, батьки повністю на моєму забезпечені з 22 років)? Ну а зараз да, батьки старі, інваліди, треба доглядати, плюс мозги в 40-50 років вже не так працюють, важко вже щось змінити.

Не буду сперечатися, є випадки що не повезло, витягнув у бога коротку соломинку, що тобі 20 років у тебе батьки алкоголіки і треба дивитися за молодшими братами/сестрами, чи батьки інваліди, і ти до 30-40 років тратиш своє життя на них, чи сам родився інвалідом. Але це всього лиш кілька відсотків, як і кілька відсотків тих, у кого зайва вага через гормональний збій чи іншу медичні хворобу. Іншим що заважає?

Ні, звісно, всі повинні бути одинокі, жити тільки для себе, бути тільки програмістами, жити в підвалі на 100 баксів в місяць (забув, тут був один такий блогер, що хизується як він нічого не витрачає).

Сам придумав, сам покритикував, класика )

Коли я поїхав в Київ в універ, у мене і батьків було -$3к на рахунку.

/
У моих счета не біло, а у меня меня біло 2 бакса на руках :)
Славніе біли денечки, кстати

общагою (з тарганами

У нас в вентиляции жили европейские крісі-верхолазі, такие дУшки :)

і Інтернетом.

Интернета тоже не біло

Гуртожиток з тарганами, ммм, прокидаєшся зранку затемна, а вони від першого твого шороху розбігаються з ліжка і стола

батьки повністю на моєму забезпечені з 22 років

До речі, це може бути однією з причин чому Ви ще не одружилися і не народили дітей — у Вас і так відповідальність забезпечувати батьків, а тут ще додаткова відповідальність.

Батьки не напряг, не так вже й багато потребують, хоча коли був джуном-мідлом, то майже всі гроші йшли в сім’ю.

Неодружений по іншим причинам — не хочеться кидати якір і обмежувати свою свободу, в тому числі при виборі партнерів.

хто сказав що конкретно я чи хтось з цього сайта за 15к грн працює? Я знаю таких, так. В продуктових компаніях на сапорті 2/2 платять менше 15 (не Київ)... Але середня зп невисока по країні, і треба хоч трохи мати емпатію, це базова звичка, років у 15 з’являється у людей, що вони не тільки про себе можуть думати і не тільки по собі міряти. Походу, у багатьох її немає, депутати теж думають, що звичайний Джон, ой, пробачте, Іван, жирує, треба його ще подоїти.

По общазі — імхо це дорога в життя, якщо ти комфортно живеш з батьками, то ти пізніше починаєш бачити життя і пізніше заводити знайомства, це теж з спостережень.

Якщо тобі так цікаво, то у мене не було свого ПК до 3 курсу і телефону до 5го, ходив з дискетами в універі сидів. Якщо комусь універ нічого не дав — чого ви свої роки там проїбали?

Іншим що заважає?

Ще раз — середня зп, є і нижче, не треба казати, що всі хто не заробляють умовний рівень, який Donald Trump сказав, що їм щось заважає. Ми тут говоримо про всіх людей чи про 500 тисяч айтішників, а інші не люди і хай живуть як знають? Люди працюють і за менше, так що по-твоєму, якщо вони в 7 років не вирішили піти на програміста, то їм щось заважає?

Але середня зп невисока по країні, і треба хоч трохи мати емпатію, це базова звичка, років у 15 з’являється у людей, що вони не тільки про себе можуть думати і не тільки по собі міряти.

Ну, я, к примеру, пахал 15 лет по 16 часов, однажды заработал себе нервное истощение, прежде чем ЗП стала более-менее приличной. И даже сейчас, спустя 25 лет начала карьері — я продолжаю учится. Да, я херовій ученик, в лучшем случае — троечник, но тем не менее.
Что сделали люди, у которіх «в среднем маленькая ЗП»?

Якщо комусь універ нічого не дав — чого ви свої роки там проїбали?

Потому что нужна «бумажка», не более чем.

Люди працюють і за менше, так що по-твоєму, якщо вони в 7 років не вирішили піти на програміста, то їм щось заважає?

Я вообще не решал пойти на «Програмиста», просто так получилось. и когда я «пошел», то зарабатівал меньше чем торгаш на базаре

Ще раз — середня зп, є і нижче

А есть и віше. Что мешает повісить свою квалификацию и зарабатівать больше?

Немає інвестування в криптовалюту. Усе перелічене у статті не дуже має сенс враховуючи обставини. Тобто інвестувати зараз краще в те, що може рухатися швидко з власником, та не сповільнює його переміщення. Ну або інвестувати в спорядження та навчання, щоб якщо мобілізують бути трошки підготовленим та прожити трошки довше ніж зазвичай(але це усе сумно як на мене)

ну от власник крипти приїхав у штати, наприклад. далі як витягнути звідти гроші і купити собі будинок ?

продав
вивів на рахунок
заплатив 20 податків з capital gain
купив будинок

Дядя Сем любить податки. Один український криптоблогер, який виїхав на початку війни по звичайній туристичній візі, вже грінку получив, після того як показав дяді Сему який він успішний криптопідприємець і скільки потенційно податків може заплатити.

В мене немає стільки грошей щоб усе це вирішити та надати особистий приклад але те що бачу то власники кріпти або їдуть з США(спілкувався с хлопцем з громадянством США, поїхав до Португалії), або їдуть не у США а у екзотику чи ОАЕ, Туреччину. Ще є варіант кожні пів року змінювати країну щоб не ставати податковим резідентом

Ну це добре коли ти такий кріптан з лаптопом і без родини-дітей, теж таких знаю, цім треба жити, телеграм чатіки, дроч на ейрдропи і все таке. Для звичайної людини це не як у банк на депо гроші кинути

Навіть леніво це коментувати. Була не порада з мого боку, а ідеї що можна робити якщо є бажання та гроші інвестувати та заробляти

В ютуб на каналі AMJ Alliance в одному з останніх відео розповідає про лохотрон IPlan від Остапіва

Ты решил полидить трафик на канал? Вместо ссылки и основных тезисов

Я не учасник альянсу, тобто не зацікавлена особа в трафіку, а просто ділюсь, оскільки стільки інвестциган розвелось, що на цьому каналі проводять реально детальний розбір, що допоможе вберегти ваші кошти і нерви. Не знав чи можна сюди вставляти посилання, то скидаю про розбір IPlan www.youtube.com/watch?v=l3iKxgtN3ME
Також в телеграмі є канал AMJ Alliance

От этого видео инфоцыганщинной несет гораздо сильнее, чем от iPlan

Подача матеріала дійсно специфічна, але як каже засновник альянсу Олександр Перець — із гумором легше сприймається такий матеріал

Вам можуть не подобатись (та взагалі і мені і кожному точно не подобаються) дещо специфічна подача інфи від Сашка, повністю дебільні вставки в відео якого сміття кожні кілька секунд, але:
— він же казав і був правий
дуже багато разів щодо дуже різних проектів в основному маркетплейса УІКа.

лохотрон IPlan від Остапіва

Так а в чому тут лохотрон?
Він надає консультаційні послуги, ніяких прибутків не обіцяє.
Те що хомячки погоджуються (чи шивдше погоджувались) платити 1к$ (глянув відео, вже 2к$) за допомогу в поповнені ІБ і заповнені податкової декларації, так це їхнє рішення)

Умови співпраці чітко розписані навіть на самому сайті.

А те що є реклама в його відео, ну так це очевидно) як і з цим постом, де йому треба продати землю якомусь лоху)
У всіх ютуберів є реклама.

Вообще-то ФОПы на ЕН 3 группы именно Декларации подают ежеквартально.

Всі пишуть про Тису, точніше, більшість з коментарів, це всі вже виїхали? Що раді, що зробили це?

Чого всі, Степан Срака лише писав що переплив Тису, зара в Каліфорнії, наче подобається. Але мріє про кордони 91 року, так що з Україною в серці.

Всі пишуть про Тису, точніше, більшість з коментарів, це всі вже виїхали? Що раді, що зробили це?

Ну, шансі погибнуть уменьшились, это как ни крути — а повод для радости.

Я хоч глянув що там за Тиса, по карті виглядає 100м завширшки на ділянці Україна-Угорщина. Така відстань зимою в одежі по бурхливій річці, всеж таки ризикова справа. З новин здалось що там якийсь невеликий ручей.

Тоді Степану і його сраці респект :)

Міні-плот (розбірний) або пластикова міні-байдарка, або надувна міні-лодка + весла + рятівний жилет + прилад нічного бачення — це все реальні штуки.

Головне з такою екіпою не спалитись.
Але, краще мабуть не обговорювати таке, ще органи зацікавляться чи адміністрація все одно видалить.

Тут питання в тому, імхо, що «органи» в Україні відсутні.

Аби вони були, то штурмові (штрафні) батальйони складалися би в першу чергу з членів партії регіонів, опзж, опоблоку та всі, хто фінансував та підтримував Януковича та Азарова десь 10 років мінімум з 2003 до 2013 роки. Це персонажі, які займалися анти-українською політичною діяльністю та сепаратизмом десятиліттями.

За Януковича-Азарова-Табачника стабільно голосувало десь 12,5 млн виборців.

Рівень вашого жарту демонструє рівень вашого внутрішнього світу.
Можна припустити, що там деякі нефізіологічні людські органи відсутні.

Що за за савєтчина? Зрадників необхідно судити, і у разі, якщо достатньо доказів — карати відповідно до чинного законодавства. А давати тим блазням зброю щоб вони ще й дискредитували ЗСУ тут не треба.

Навпаки, потрібно нагородити — сказати, що для вас, представники партії регіонів, опзж, опоблоку — це велика подяка та довіра держави за продемонстрований патріотизм в 2022-23 роках.

Служба в ЗСУ для представника ОПЗЖ, опоблоку, партії регіонів — має сприйматися як великий аванс (кредит довіри!), важливе державне завдання та нагорода за проявлений патріотизм 2022-23 (що так швидко перевзулися з фанатів путіна на його запеклих ворогів)!

Всі ті, хто топив за дружбу з росією, навіть після 2014 року мають сісти за руль совкових уралів та незламних зілів та побачити російській мір зблизька в посадках Донбасу.

Совкові генерали зсу (там інших нема, бо звідки їм взятися несовковим) та совкові політики (часів розквітку Кучми та Януковича) — це ідилія та гармонія. Вони вартують одне одного.

Уявіть опоблок, опзж або партію регіонів на уазіках (вони так регулярно каталися по центральних вулицях Києва на 9 травня), бтрах, уралах та зілах зустрічаються на фронті біля Авдіївки та Оріхова з тим, ким вони так хотіли дружити з 1991 до 2022 роки — з бурятами, з башкірами, з чеченцями, з кацапськими зеками?

Вони зразу запропонують мир та дружбу? Це потрібно сприймати як важливий патріотичний вчинок. Їм можна навіть дозволити розмовляти російською (!) на фронті та говорити з окупантами російською.

Кого ж ще відправляти для таких важливих державних завдань?

Представники ОПЗЖ, опоблоку, партії регіонів

самі себе на фронт не відправлять. Максимум випишуть безстрокове відрядження в батальон монако, щоб ізолювати населення України від них.

А то вийде як завжди. Справжніх патріотів (які такими були з 1991 до 2022 роки) та порядних українців перемелять в посадках Донбасу, звідки потікали регіонали та їх електорат.

А колишні регіонали відсидяться у відні та монако чи ще десь, а потім перевзуються назад і знову продовжать свою діяльність, як і до 2022 року.

Більшість втекло давно, повно занедбаної елітної нерухомості, недобудованих курортів — залишилися відверто тупі. А долбонавтам зброю в руки давати — така собі ідея.

Припускаю, що в тому середовищі вистачає персонажів, які добре стріляють та володіють різноманітною зброєю, дуже коштовною та ексклюзивною.

Там вистачає тих, хто купували зброю по такому принципу «Дайте мнє самоє дарагоє, что у вас єсть в магазінє. Єта для таваріща. І мнє такоє же самоє».

Це вже не кажучи про броньовані джипи, suv та мінівени.

Там в 5км зоні стоять блокпости. Але якщо хочете ризикнути — ну вперед, зараз там тільки адміністративка.

Та ні, Водохреща вже пройшла, якось іншим разом занурюсь.

Гидрокостюм 7-9мм с открытой поры (бюджетный вариант для неопытных дайверов)
Сухой гидрокостюм с поддевой на электроподогреве и полнолицевым шлемом (для сеньйора с соответствующей сертификацией)

В подобных сетапах люди часы могут проводить в ледяной воде (а то и в ее толще)

Наскільки розумію, Тиса — це річка, яка має сильні течії та підводні завихрення. Тобто там доволі небезпечно плавати в принципі. Якщо фізично слабенькі або середньо плаваєте, то в принципі може бути дуже небезпечно плавати, навіть влітку.

В Україні є візуально малесенькі річки, які за шириною 10-20 метрів, але через підводні вихрі — там рідко плавають люди. Місцеві знають. Тиса — одна з таких.

Лодка, пліт, байдарка, навіть надувна камера з веслом — це значно більш безпечніше.

У гидрокостюма очень высокая плавучесть. Но да, без хорошего навыка лезть в воду идея ниже среднего

сухий гідрік з піддувом, такого відео ще не було

То фейковий акаунт, який всіх тролити намагається.

Я думаю більшість не пливе тисою :)
Це просто такий вираз

Так і є, сам його використовую :)
Просто подивився бо цікаво стало про що річ.

А чому бути засмученим,якщо вдалось вирватись на волю?

до речі, хороше питання — чого всі пишуть про Тису, але зовсім не чути про наприклад Дністер чи Західний Буг?Ці спокійніші річки по ідеї мали б бути значно легші для переправи.

знаю одного ухілянта який купив за 3000 будиночок біля кордону з Молдовою-приднестрівʼям і через три місяці дьорнув розвідавши усе ) от і інвестиція

Блин, ко мне такая же мысль пришла. Только сейчас хрен доедешь до приграничной зоны в принципе.

купити можливо у нотаріуса де завгодно по фоткам, прописатися туди у дії, от і аргумент чого туди їдеш, отримав спадщину і хочу там жити

ТЦК слушать даже не будет — попался — добро пожаловать в бусик незламности.

Чекай, так він же напевно цей будиночок тепер продає? Чи там вже черга стоїть? )))

Ще не виїхав, але мабуть вже пора. Дивитися за деконструцією державності звісно цікаво, але може накрити разом з собою.

Підкажіть лоху, куди інвестувати 1000 баксів!

А якщо серйозно, в мене питання по військовим облігаціям. Чи можна їх продати в будь-який момент? Як це реалізується? Тикніть хтось пальцем, де можна почитати)

Підкажіть лоху, куди інвестувати 1000 баксів!

В зубы.

Цитуючи класика — зуби вставіть можна)
Та й на хріна здорові зуби майбутньому штурмовику)

Цитуючи класика — зуби вставіть можна)
Та й на хріна здорові зуби майбутньому штурмовику)

Чтобы не отвлекаться на больные зубы, нормально есть, нормально спать (ну, с учетом обстановки, конечно)

Цього зараз мало, одна щелепа 27к брекетів. Так що meh

Ну брекети це зазвичай про візуал, а не про здоров’я

Цього зараз мало, одна щелепа 27к брекетів. Так що meh

это у вас дешманские брекеты просто.
но я говорю не о том чтобы "зубки были ровненькие".а чтобы пролечить кариес, заделать дырки, сбить камни, етк. это всегда полезно

У меня самолигатурные металлические ибо они меньше визуально. Это одна челюсть, а их две )

Но всего остального особо не было ибо раз в полгода ходила к зубному, так что норм

У меня самолигатурные металлические ибо они меньше визуально. Это одна челюсть, а их две )

Ни о чем не говорит

Но всего остального особо не было ибо раз в полгода ходила к зубному, так что норм

Прекрасно
А вот аскеру я бі посоветовал сходить к стоматологу. не потому что «да у тебя зубі херовіе!», а потому что, наверное, єто сейчас самое лучшее вложение денег. ну и пройти медосмотр, на всякий случай, чтобі сурпрайзов не біло.

Тоже верно! Здоровье — самое главное

зараз би фондовий ринок оновити під акції військових підприємств, але але...

Український фондовий ринок існує лише де-юре. Там біля нульова активність.
Можете спробувати IB.

Здров`я, освіта, налік це максимум. Які інвестиції?... На росії змій шкуру змінює, реднеки також може дуріка виберуть, ніхріна не зрозуміло. Інвестиції у Неньку це легковажність, або крижаний розрахунок.

Я своє знайомство зі світом акцій почав саме з подачі Любомира, за що йому дуже вдячний. Більш прибуткової теми (майже кожен рік по 20%-30%) я в своєму житті не зустрічав. Але стоп пліз, в країні з війною нізя купляти золото або землю, бо у вас іх заберуть орки (ті шо з рф або ті шо у владного корита).

Купляти акції екстремально прибутково, але податок на курсовій різниці може буди дуже болячим. Саме тому американські high yield savings під 4.5 сильно втрачають актуальність.

Стейкінг стейблкоінов та ланчпули на binance прибуткові (орієнтовно 7-15% річних) та безпечні (якщо стейблкоін не впаде), але про орків у владного корита я вже писав, рано чи пізно вони доберуться і туди.

Єдина дійсно безпечна альтернатива — це тримати кеш на рахунку IB (калькулятор відсотків www.interactivebrokers.com/...​ricing-interest-rates.php), профіт від 0 до 4.83%, але для маленьких акаунтів то буде 0.

Ну і так, нерухомість за кордоном. Дуже цікава тема, будемо чекати від Любомира продовження. Але будь ласка, не потрібно більше про золоті злитки :)

Купляти акції екстремально прибутково, але податок на курсовій різниці може буди дуже болячим.

А еще больнее будет если/когда рынок акций в очередной раз рухнет. :)

Єдина дійсно безпечна альтернатива — це тримати кеш на рахунку IB

Это краткосрочное решение для придержать кэш в ожидании удобного момента для покупки иных активов. Использовать его как самостоятельный инвестиционный инструмент не очень разумно, роль безопасных активов в портфеле играют облигации, например те же t-bonds

А еще больнее будет если/когда рынок акций в очередной раз рухнет. :)

Ну це паперові збитки, звісно, неприємно якщо потрібно чомусь продавати тут і зараз, але абсолютно некритична штука з точки зору buy and hold. Звісно, фігово буде якщо впаде сильно і на багато років як раз тоді, коли ти плануєш жити за рахунок цих активів, але і тут є варіанти (скажімо, заздалегідь перебалансувати портфель так, щоб на момент коли ти плануєш жити за рахунок цих активів, левова їх частка була в надійних і добре диверсифікованих дивідендних стоках)

Согласен, но тут у каждого свой уровень толерации рисков. Если тебе например 20-25 и ты только начинаешь инвестировать излишки своих доходов, то можно и 100% в акция держать. Но вот если тебе 50, то держать всё в акциях и потерять в один прекрасный день 40%
заработанного за всю жизнь как то слишком рискованно по мне.
Поэтому мой поинт собственно был о том, что говорить «акции суперприбыльная тема» без упоминания идущих с ними рисков не очень правильно.

акции суперприбыльная тема

Маленькая ремарка — под акциями я имел ввиду «акции и/или ETF». Лично конкретно я, наученный горьким опытом длительных проседаний (FB & Netflix год пережидал), склоняюсь к ETF/бондам + опционально немного надежных акций чисто для фана.

Стейкінг стейблкоінов та ланчпули на binance прибуткові (орієнтовно 7-15% річних) та безпечні (якщо стейблкоін не впаде)

— Якщо стейблкоїн не впаде
— Якщо бінанс не впаде
— Якщо пул не впаде
А загалом так «безпечні» :)

Все вірно, але от тока без падіння ланчпад-пулу, бо його власник сам бінанс.
P.S. Всяко краще інжура, золотих злитків або тітоньки в ПриватБанку, яка вже 2 місяці показує одну і ту саму пачку помальованих старих долярів і каже «або бери оце гімно, або приходь ніколи».

На ютуб-каналі Сімейний Бюджет у нас регулярно виходять відео про інвестиції в нерухомість, і ця тема варта окремої статті. Пишіть в коментарях чи варто її підготувати у схожому форматі.

Мабудь, краще не треба.

Зараз не бачу сенсу інвестицій в нерухомість. Якщо в нульову квартиру, без ремонту, то через закриті кордони та менший обіг товарів з-за кордону ціна ремонту десь на 400% більша. Якщо вторинне житло, то це максимально відчутно. (Для порівняння вікно двохкамерне steko з монтажними роботами та виносом сміття 12-15к, коли в 2019 приблизно 4-6к. А балкон зі зварюванням набагато дорожче)

Це де такі ціни? Мені як раз стеко нарахували за 9к одне вікно — балконна рама, вікно з дверима на балкон + ще одне вікно в іншій кімнаті вийшло 29к десь, якщо ще девальвацію гривні прорахувати, то ціна не дуже змінилась може 10%

У мене десь 50% в сток маркеті (американському), і 50% в крипті. Інвестував десь 75/25, просто крипта виросла більше, плюс DeFi, плюс ейр дропи, і тепер 50/50. Причому лише десь 10% акцій в блю чіпах (МЕТА, якщо її ще можна вважати блю чіпом) і десь 10% крипти в біткойні. Все інше в більш ризикованих активах (акції росту, алькойни), но з куди більшим апсайдом.

А деякі тут навіть в індекси бояться інвестувати )

ну, так, страшно ж, уяви ситуацію, де умовний РПЗ бере свої заощадження і 50/50 інвестує в крипту і сток але це відбувається в той час коли біткойн був на піку в 67к вроді і наступний рік спостерігає як горять його заощадження, звісно можлива і обернена ситуація, але ж поганого сценарію легше боятись, ніж повірити в хороший з непоганими іксами.

Так інвестують якраз невіруючі, які кричать про бульбашку, тюльпани, потім в кінці циклу ФОМО бере вгору і купують по 60к. Або новачки, до яких хайп доходить в останню чергу.

Але якщо ти в темі, розбираєшся в технологіях, блокчейнах, нарративах, трендах (а Біткойн це лише верхівка айсбергу, менше 1% крипто-екосистеми якщо так можна висловитись, так як є десятки блокчейнів, тисячі протоколів і проектів), розумієш і приймаєш правила гри (а не дивлячись на технології, тут все-одно присутні маніпуляції, бульбашки, понциноміки, сками), створюєш базу телеграм каналів, твіттер аккаунтів, діскорд серверів, ютюб каналів за якими слідкувати щоб бути в курсі подій, то у тебе дуже велика перевага.

Але якщо ти в темі, розбираєшся в технологіях, блокчейнах, нарративах, трендах (а Біткойн це лише верхівка айсбергу, менше 1% крипто-екосистеми якщо так можна висловитись, так як є десятки блокчейнів, тисячі протоколів і проектів), розумієш і приймаєш правила гри (а не дивлячись на технології, тут все-одно присутні маніпуляції, бульбашки, понциноміки, сками), створюєш базу телеграм каналів, твіттер аккаунтів, діскорд серверів, ютюб каналів за якими слідкувати щоб бути в курсі подій, то у тебе дуже велика перевага.

Я пропустил — на каком єтапе надо начинать пить смузи, вейпить и носить подвороті на гироскутере?

Це до фронт ендщиків. Но не переживайте, ви і далі можете носити оверсайзнуту футболку заправлену в треніки і продовжувати писати на SQL, обов`язково кепс локом.
pbs.twimg.com/...​fWk?format=png&name=small

Це до фронт ендщиків. Но не переживайте, ви і далі можете носити оверсайзнуту футболку заправлену в треніки і продовжувати писати на SQL, обов`язково кепс локом.

капс лок єто традиция, которая осталась еще от больших машин и используеся в документации.
в самих же серверах, если ті обратишь внимание — как написані стандартні храниміе процидурі, поставляеміе с сервером — там капслока не будет. так что «капслок» — єто попітка формошлёпов смишно пощутить.

Я скоро вернусь с новіми интересніми открітиями

зы тимлиды код не пишут.

А традиция в свою очередь потому, что это говно мамонта использовалось ещё во времена, когда не везде поддерживалась кодировка ASCII, и латинских букв в нижнем регистре где-то не было.

А традиция в свою очередь потому, что это говно мамонта использовалось ещё во времена, когда не везде поддерживалась кодировка ASCII, и латинских букв в нижнем регистре где-то не было.

Не совсем так, но крайне близко.
Хотя я лично поммню декапитализаторы текстов, которые были набраны на терминалах с только капсовыми буквами. Славные были деньки.

фу який зануда, краще вже піду з джаваскріптовщиками смузі бухну

І знову процитую один дуже влучний коментар:

Я краще попрацюю разом з мамонтами в прокурених світерах з якими можна і стопарь бахнуть і за жість послухать ніж із напонтованими смузіхльобами яких хочеться пиздануть на джерело звуку тільки за триндьож про веб3.0 і криптоінвестиції.

«не нужон нам ваш Интернет» ©

Вот один бородач вже щось підозрює, так що уважніше вибирай з ким стопарь бухати будеш )
www.youtube.com/watch?v=p9wBNOJH59Q

А можете поділитись мінімальним стартовим набором, будь ласка — за ким слідкувати, на кого варто дивитись в тій галузі?

Поділітся рецептом, як вдаєтся гроші виводити закордон?

Виїхати за кордон 10 років назад )

Є схема через вайз + гугл пей + андроїд телефон інвестувати в Interactive Brokers по комісії 0.5%. Якщо нема вайзу, то доведеться виводити у якийсь віртуальний банк типу Genome по комісії банку (1% моно, 2% Приват, Абанк, 3% ПУМБ) + комісія вислати гроші з сервісу на ІБ (з Геному це 1 євро за транзакцію)

Вайз можна відкрити та переводити, навідь, без рахунку там, просто напряму на IB.

такой вайз открывать как из Украины, или как не из Украины (из под VPN) ?

Я для себя открыл из Украины, просто учетку, без карт (потому что сейчас нельзя). Переводы на IB работают, как описано в виде, которое я скидывал ниже.

Яка комісія виходить за переказ?

Зі 100 евро 0.44 евро коміссія Wise (здається взягалі фіксована за переказ на IB), та ще десь 0.47 з кожних 100 евро відсоток за GPay. Тобто для великих сум можна рахувати 0.47% за переказ, що дуже непогано.

Так, виходить навіть менше за swift. Якщо IB не скаржиться на такі перекази, то вигладає добре.

Якщо привʼязати свій Wise acc до IB і вказувати правильний референс, то не скажиться 😊

Скоро додумаются VPN банить, надо только немного подождать, просто доходит с задержкой, как до жирафов.

Деякі впн навіть Китай не може забанити

Ещё как банят сервера vpn. Тем более у vpn-контор они выделенные, и на них больше ничего не висит.

купуєш впс-ку, піднімаєш shadowsocks, і усе.

100к гривень з одної картки( ліміт), наприклад через zen money

Автор інвестував у U4U на два роки.

Це топік про аніме інвестування в Україні? Як пропатчити вивести гроші з продажу квартири та легалізувати в ЄС?

Окрім готівки чи кріптою через гемор з Дубаєм поки не знайшов варіантів

Останні серії ОВДП (на кінець 2023 року) продавалися зі ставкою, не нижчою за 16,5% в гривні

А можна будь-ласка абсолютних чисел?
Умовно коли після початку великої війни почали продавати ці ОВДП, ми 10k$ перевели в гривні, отримуємо 16,5% річних (чи скільки давали) і зараз продаємо та міняємо гривні в обміннику назад в долари. Скільки вийде замість початкових 10k$?

Беремо 1 січня 2023 1 січня 2024 року
Курс долара (сайт НБУ)
01.01.2023 — 36,5686
01.01.2024 — 38,0020

10 000 * 36,5686 * 1.165 / 38,0020 = 11 210 — 11% реальних.

Але курси офіційні, якщо хочете — пошукайте неофіційні курси на той день і зробіть розрахунок — ну нехай 3-4% буде різниця.

В Україні зараз інвестую тільки під матрац поки рахунки не заблокували. Сенс від інвестицій які якщо русня не відбере то держава?

Виглядає, що автор не встиг розпродати золото і землю перев від’їздом в штати, і вирішив створити попит.
Маестро...

Продам інвесторам перспективну сількогосподарську земельну ділянку у Донецькій області.
Бонус інвестору з машиной у вигляді самовивізу мін з нього.

Любомир, якщо у вас залишилася повага до спільноти, колег і впершу чергу до себе, то статью краще видалити

Або як мінімум додати дісклеймер.

Або як мінімум додати дісклеймер

«Статья носит юмористический характер»
Такой?)

Стаття дуже небезпечна та оманлива!

1. Золото під час війни дуже обтяжує. Ризик фізичної втрати, конфіскації, додаткових податків. Простий кейс — ви везете золото через «сірий» блок пост. У людей зі зброєю не буде виходу — вони просто застрелять всю вашу родину. Щоб уникнути свідків. Не робіть таких тупих помилок. Альтернатива — USDT

2. Земля в Україні — це надтоксичний актив. Вона не дозволена простим людям. Якщо ви не з влади, то сядете за ділянку, яку «вивели» років 5-10 якось не так. Велики холдинги будуть віджимати землю у малих інвесторів — методи ви самі розумієте. Можуть загинути близьки для вас люди, ви втратите роки життя в боротьбі за справедливість.

3. ОВДП — можливо.

Ну и чем это всё отличается от российской федерации?

В РФ уже много лет работает внутрення фондовая биржа и государство активно вовлекают людей в эту историю

У нас тоже работает внутрення фондовая биржа. И?

в результаті, ми все ближче до Білорусі 2.0, ніж нам здається

В мене складається враження, що більшість коментаторів тут жила не в цій країні останні років 30. Бо всі ваші зауваження вони насправді були актуальні і до 22го року, якщо сильно параноїти. Ну от так ми і живемо, не світимо золото на сірих блокпостах, володіємо ділянками, які щось ніхто не віджимає, відбиваємось від гопоти, включаємо впевнених у собі дурників перед представниками силових відомств на порше, показуємо їм фак іноді. Навіть якось 90 пережили. Робимо, що вважаємо за потрібне, нікому про це не розповідаючи. Ну ракети додались, гучно.

Так болото, але це моє болото.

Землю ще більш ризикованим активом робить максимальна політизованість цього діла.
Пам’ятаю скільки срачу було навколо цього ринку землі. А прийде ще якийсь популіст і скаже «землю селянам». І всьо — ти міський буржуй залишаєшся з носом.

Золото займає менше місця ніж пачка баксів яке воно коштує. Так що в плані сховати золото надійніше ніж гроші, навіть на блок посту. Звичайно що це лише альтернатива кешу на якийсь короткий період, не варто копити кілограмами як деякі депутати :)

Так що в плані сховати золото надійніше ніж гроші, навіть на блок посту.

Та ні, гроші можна розділити, скрутити.
З куском металу так не зробиш.
Ну і продати золото по ціні купівлі ніяк не вийде. Втрати будуть десятки процентів.
А бакс є бакс, що в Україні що в Європі

Ви золотий зливок в руках тримали? 100грам по розміру четверть доларової купюри і товщиною міліметра 4-5. Цікаво що вам треба з пачкою доларів зробити щоб докрутити до такого :)
Продати можна з дисконтом, але про десятки процентів це міф, або про зливки в 1-2грама. На 100грамових злитках навіть день в день в приваті різниця до 10%, а якщо порівняти в різних банках то різниця взагалі зменшуется до декількох процентів.

Продати можна з дисконтом, але про десятки процентів це міф,

Тобто я вивезу злиток до Польщі і там зможу продати з дисконтом менше 10%?)

Про Польщу не знаю. Стаття була про Україну.

З овдп виходити довго з лімітом зняття 100к грн еквіваленту. Та й не завжди готівка в кассі лишається якщо от не побігти туди одразу після інкасації + постійні повітряні тривоги. І робить усе це в робочий час звісно. Ще той квест все це. Я от зтикнувся і пожалкував. Безнал ще повільніше виводить, ті ж 100к але на місяць +2% вихідної комісії.

Прекрасная статья.
Главное уметь читать между строк, а именно — лучшая инвестиция — гидрокостюм / перемещение в другую страну + развод хомячков на продажу своего неликвида + напарить сверху курсы/услуги

Я навіть біля інвесторів не стояв, проте зазначу, що якщо ми не отримаємо в найближчі місяці очікувані об’єми фінансової допомоги від союзників, то бути біді. У держави лишиться, як я розумію, лише один інструмент для отримання засобів оплати праці — «друк грошей», що безумовно призведе до інфляції та значного послаблення курсу відносно іноземних валют.

Виправте, якщо мої базові знання економіки помилкові.

Втім, якщо це дійсно так, то інвестування в найближчі місяці у гривню дуже ризиковане. Або почекати отримання допомоги або «ховатись» у валюті.

Оплата праці то таке — включать станок і надрукують стільки треба, якщо позволять, звісно ж.
А от коли прийде час платити по боргах/займах перед кредиторами, тоді буде гаряче.

Таке, не таке, але ми говоримо про сотні мільярдів гривень. Я звичайно говорю про всіх бюджетників, включно із пенсіонерами. Це значна частка нашого бюджету.
А щодо зовнішніх боргів, то поки нам дають можливість перевипуску боргових облігацій, житимемо. Але... якщо описане станеться, то є дві новини: гарна — всі станемо мільярдерами, погана — треба більші гаманці, значно більші... :)

Напечатав деньги, они решат проблему только в плане обобрать холопов на текущих платежах. Сбережения скорее всего у всех не в гривне хранятся всё равно. Хотя, может и этим не побрезгуют. Вот если ТЦКшников снабдят полномочиями вымогать деньги у всех подряд на улице под предлогом посылки на фронт, это значительно повысит доходы, больше чем печать никому не нужной гривны.

1) Вони не для компенсації дефіциту
2) Їх мало. 40 мільярдів — це десь половина річних видатків минулого року, ще менше цього. А ще був дефіцит у 1.33 трлн грн торік.

Вони не для компенсації дефіциту

Так. Ці кошти для розвитку економіки. І замість того, щоб запускати проґрами з виробництва дронів/мін/снарядів/багато-чого іншого потрібного у війні (а не стадіони, бруківка, озеленення, неймовірно високі оклади чиновників тощо) — їх просто тримають, роблячи «потужні» заяви стосовно рекордних ЗВР.

40 мільярдів — це десь половина річних видатків минулого року, ще менше цього.

Бюджет ’21 — $46,3B.

Ну за те що тримають — згоден.
21 рік не показник, на жаль.
У нас одного дефіциту бюджету торік 1.33 трл або ж 35 млдр. $.
На цей рік планувався більше з урахуванням дотацій союзників, які поки не йдуть :(

На цей рік планувався більше з урахуванням дотацій союзників, які поки не йдуть :(

І правильно роблять, що не дають, бо близько 95% бюджету ’24 піде на не військові цілі. Так, там є певний % витрат на необхідне, проте більшою мірою це витрати не пов’язані з війною або її наслідками.

Славнозвісний Мазепа нещодавно казав що до межі ЗВР у 30 млрд можна тримати бабло у гривнях, допомагаючі наприклад ЗСУ через ОВДП

можна тримати бабло у гривнях, допомагаючі наприклад ЗСУ через ОВДП

гляньте декларації будь кого з влади. Для прикладу, прем’єр міністр,

Готівкою керманич уряду тримав $140 тис., його дружина — $85 тис. і 68 тис. грн.
На рахунках у банках Денис Шмигаль зберігав 209 тис. грн, дружина Катерина — 302,4 тис.

Я так подозреваю в овдп у него ноль. Разве что в американских)))

Чому? Чому не заробити на власній державі ) якщо ти чітко розумієш що буде з курсом?

Я не думаю що він може знати що буде з курсом в перспективі рік+

А де важлива порада вкладати у американські high yield savings під 4.5 відсотка ? у делавері саме це зараз у тренді

Ті хто лайкали ваш коментарій мабуть трохі забули про податок на курсовій різниці, який вб’є 4.5%. Але так, це краще купівлі золотих злитків :)

Та яка курсова різниця коли тиса->u4u->делавер->оплата у доларах. Це називається комплексна інвестиція, а ще їжу з фудбанку можна взяти

Уявіть що ви заробили 5 тис доларів і купили на цю суму гривневих облігацій (на 187 тис грн).
Дохідність облігацій припустимо 15%.
За рік ви заробите на такому вкладенні 0.15 * 187,000 = 28 тис грн

Але якщо курс долара за цей рік зміниться з 37.4 до 45
То в результаті ви маєте (187,000 + 28,000) / 45 = $4777 доларів
Ви в мінусах після такої «інвестиції» на 233 долара.

Якщло курс так суттєво не зміниться — то прибуток-таки буде.
Але після того як він мінявся х3 за кілька місяців я вже очікую від гривні всякого.

Так, а ще перед виплатою боргів по овгз можна трохи підняти курс(робити меньш валютних інтервенцій) і усе. Ізі профіт. Тому овгз це не зовсім про інвестування, тобто технічно то «інвестування», а практично то скоріш «допомога країні у скрутний час з надією що все буде добре».
Уявіть овгз в валюті, ото б було ліпше

Прямо зараз на них дивлюся в апці монобанка, але купляти поки не пробував. Там мінімальна ціна 960$.

так такі є. Долларові і євро (сенс, моно через мобільний банкінг)

Ми не стільки заробимо, бо це складні відсотки, тобто твої 17% нараховуються і на суми які набігають раз на якийсь період, аж 4 рази. Тож якийсь мізер всеж накапає. Це як депозит, який не оподатковується.

Також є варіант доларових ОВДП, з дохідністю 9.6%. (але вже в районі 1000 баксів за штуку)

Ну і коментар нижче.

доларових ОВДП, з дохідністю 9.6%.

Это где такие искать? Или это очепятка?

У мене є ОВДП і ніяких складних відсотків там нема, вони виплачують біля 7.5% двічі на рік. Щоб були складні відсотки — то треба реінвестувати ці виплати. Але мені стрьомно і постійно думаю що як курс жахне 45 то я просто в мінусах ))) так ото.. трохи заробила на колготки. Або як ви кажете підтримала державу.

Можно покупать долларовые ОВДП, которые перекроют прогнозируемую инфляцию.

їх можуть заморозити як в свій час зняття депозитів
чи вивід через конвертацію в гривню по фіксованому курсу
дотичне до нбу — можливість регулювання в будь-який момент

Не зовсім розумію, який в них саме інвестиційний сенс. Підтримати країну — так. Але якщо для себе, то це в районі 4% річних у доларах із внутрішньоукраїнськими ризиками.
Interactive Brokers дає стільки ж приблизно на долари на рахунку. При цьому можете з ними робити, що хочете в будь-який момент, і гроші знаходяться за кордоном.

Перше — це диверсифікація, друге, IB починае нараховувати відсотки тільки від 10к, а 4% здається нараховують тільки від 100к. Плюс IB може змінити ставку в будь-який час.

Нет, 4.83% насчитываются на весь свободный кеш свыше 10к, реальный % Вы можете глянуть по калькулятору www.interactivebrokers.com/...​ricing-interest-rates.php

Нет, ИБ не может от балды изменить ставку, ставка зависит исключительно от доходности t-bill’ов, с которой, по сути, они и выплачивают %.

Я читаю вот это по ссылке (как и раньше)

Accounts with NAV of less than USD 100,000 (or equivalent) receive interest at rates proportional to the size of the account.

Т.е. интерпретирую инфу

4.830% (BM — 0.5%)

как что при 10к рейт будет 0.5% от 4.83% 🤷‍♂️ Тут могу ошибаться, конечно, но ставка точно не будет 4.83%, а пропорционально меньше.

BM это бенчмарк рейт, сейчас он около 5.3, итого 4.83% это то что получаешь ты за вычетом 0.5% ИБ на свободный кеш кроме первых 10к. Логично, что доходность будет отличаться в зависимости от суммы свободного кеша, но сама формула подсчета работает правильно. Не знаю за начисление % на аккаунты меньше 100к, на днях гляну у жены и уточню.

Я не уверен, что могу скрины сюда кидать, но я ввел 150к в NAV и 50к в Cash и получил 3.864%. Ввел 20к NAV и 10к Cash и получил 0 🤷‍♂️ Так что при суммах меньше стопиццот выгоднее покупать военные облигации, если нужен гарантированный и прогнозируемый результат.

Ну так Вы ввели 20 NAV и 10 кеш, первые 10 кеша не дают %, вторые 10 у вас в активах, в сумме 20, простая математика. Если будете держать 20к в кеше, то выйдет больше нуля. А если на 20 тысяч возьмете облигаций, то будете получать честные 4+%. А покупать военные облигации (ака давай жулику в долг) это рано или поздно закончится тем, что Ваш «гарантированный результат» станет благотворительностью.

Напомню, что дискуссия началась с

Нет, 4.83% насчитываются на весь свободный кеш свыше 10к

А так, да, на все что выше 10к кеша (с разными коэффициентами в зависимости от NAV) начисляется мизерный процент.

Но это просто выплаты на свободный кеш. Ничего не мешает на ИБ покупать напрямую облигации и получать доходность выше 4% на всю сумму.

Облигации — это так же выплаты, на свободный кеш. Только после первого периода пока стоимость продажи превысит стоимость покупки. В моно это примерно месяц-полтора у меня получилось для долларовых облигаций. Для гривневых в ICU должно быть несколько дней, но нужно будет точно проверить. В сенсе стоимость продажи очень сильно ниже стоимости покупки, так что в плюс можно несколько месяцев уходить.

Нет, облигации это покупка долга со всеми вытекающими рисками, кеш это кеш. Поэтому если и давать в долг, то лучше это делать США, а не стране, которая платит по старым счетам, делая новые займы.

Это уже дискуссия другого уровня и понимания рисков. Преимущества ОВДП — остсутвие комиссий и налогов. Вывести/завести деньги на IB нетривиальная задача с ощутимыми комиссиями. Плюс налоги. Поэтому в каждом конкретном случае нужно думать, как поступить лучше.

Я не вижу никаких преимуществ ОВГЗ, предпочитаю комиссии и налоги там, где деньги в безопасности, но я не Любомир, и денег за консультации не беру, что я могу знать :)

Ок, тогда может быть быстрый вопрос для понимания: в каком инструменте собрать деньги на недвигу, например? В перспективе 1-2 года. Если облигации штатов, то интересен эффективный процент с учетом налогов и комиссий. Например, цель насобирать 50к. Смогут ли облигации штатов хотяб покрыть инфляцию? Если нет, то остается матрас?

взагалі-то США так і робить — платить по старим рахункам, роблячі нові займи

Что разрешено Юпитеру не разрешено быку. Когда боневтик научится печатать доллары, тогда и поговорим. Но я ни к коем случае не отговариваю давать Украине в долг, просто не называйте благотворительность инвестицией

Хотите поиграть в облигации — вот украинские валютные бонды торгуются с доходностью 38% www.boerse-frankfurt.de/...​aine-republik-7-375-17-34

Это к вопросу во сколько дяденьки инвесторы оценивают давать Украине в долг. А все ОВГЗ, и гривневые и долларовые, это малодоходная рулетка с огромными рисками.

У них приоритеты по выплатам разные, а так да. Лично я вижу облигации, как высоколиквидный актив, к которому можно быстро получить доступ, при это он может перекрыть инфляцию и сгенерить прибыль. Фондовые биржи для меня на данном этапе — это больше про долгосрочное инвестирование.

Ожидаете от гривны «всякого»? )) «Всякого» это очень слабо сказано. )) Учитывая, что половина экономики Украины оплачивается иностранными кредитами (которые надо отдавать и реструктуризации платежей пока нет), а договориться о сумме кредитов пока не удалось (и сейчас не ясно, удастся ли), тут такое может произойти в следующие несколько месяцев, что померкнут самые пессимистические прогнозы. Кроме этого есть ещё много возможных событий, которые просто похоронят экономику Украины. Один закон о мобилизации (и блокировке денег на счетах у людей, блокировании возможностей распоряжаться собственностью...) чего стоит! Он в течение недели половину экономики Украины загонит в тень. А это сразу же ставит под вопрос (если не отменяет) выплаты по гос. облигациям. Да и сама война... Если завтра ракеты начнут лететь в наши электростанции, а не подстанции, и свет начнёт пропадать на 1-2 недели подряд, это тоже, мягко говоря, плохо скажется на экономике.

Уверен, что ужас-ужас не произойдёт, но о доходности говорить не приходится, если ты только не квалифицированный спекулянт.

Уявіть

Перейдем от теории и фантазий к суровой практике. Вот мои результаты по UA4000226260
imgur.com/Ks2Waub
Было 18300$ стало 21000$, итоговый доход 2700$

На початку війни дійсно було вигідно інвестувати, і в доларах були прикольні відсотки, плюс тривалість була ок.
Зараз виглядає не так цікаво, довші терміни, менші відсотки.
Це накладається на замороження фронту та буксування допомоги від США, що зменшує впевненість у стабільність ситуації на термін ОВДП

В начале войны было 13% годовых, сейчас — 18%

Згоден, проте момент з строком виплат залишається.
Раніше були коротші строки і виплати частіші, я сам залюбки інвестовував(щоправда не так багато). Зараз бачу більше ризиків, мабуть тому вищі відсотки

О, десь те що я шукав.
А можна вас попросити щось таке порахувати не в майбутнє, а по історії минулого? (з 02.2022 по зараз)

Що з приводу придбання апартаментiв в Буковелi зараз ? Наче все ок зараз зi здачею, вiйна туди наврядчи прийде, але питання що буде пicля вiйни. Чи захочуть туди їхати так само як зараз, коли кордони вiдкриють. Чи будет лiквiднicть ?

Хз, зедент туди їздив, коли кордони були відкриті. Непоганий курорт, були і іноземці раніше.

Але це вже інвестиції на такі терміни, на які поки стрьомно щось планувати. Подивимося по результатам 2024 року.

Під час ковіду там було повно мусульман, з сімʼями і бабками, було повно вивісок їх мовою. Будуть їхати і витрачати гроші.

Казали, що їм подобається, що там не жарко і не дорого. :)

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Тема стає цікавішою, цікаво чи дійде до статуса "повідомлення тільки від підтверджених акаунтів"(:.

Але тоді жвавої дискусії не буде)

«Повідомлення тільки від тримачів військових облігацій».

Тут має бути «від тримачів золотих монет».
Цікаво до речі, де топік стартер свої тримає. Чи закопав в Ірпені за домом у скрині, як пірат, чи якось вивіз у бензобаці в США(:.

Почему-то вспомнились золотые часы из «Криминального чтива»

для деяких тем і такого малувато, треба ще вводити якусь «репутацію», хоча тут краще напевно було б назвати «рівень незламності», і буде щось типу «повідомлення тільки для тих у кого рівень незламності >= 50» xD

Про біткоїн ані слова?

Так ми ж про інвестицію, а не про лотерею

Це не лотерея. Хіба ви вважаєте найбільші в світі інвестіційні фонди такими дурними? Альткоїни — лотерея, згоден. Біткоїн — ні

Теж згоден про лотерею, не варто довіряти найбільшим фондам у світі, не дарма є вислів ’дурні гроші’

Хіба ви вважаєте найбільші в світі інвестіційні фонди такими дурними?

В FTX вложилось около 60 инвесторов, в т.ч. крупных
Вкратце — зря они это сделали

Ну кто им виноват? Биржи — зло. Только холодный кошелек и ожидание.

Ну кто им виноват? Биржи — зло. Только холодный кошелек и ожидание.

Купил на топе, положил в кошелёк, сидишь, смотришь, как курс падает в три раза
бизьнесьмень

Вот для этого надо изучать тему. Есть халвинги и привязанный к ним 4-летний цикл. Любой идиот может заработать, если не сорвётся в пике трейдинга. Угораздило купить на топе, сиди жди следующего. Главное — не суетиться. Все равно доход будет выше инфляции и банковских процентов. А ещё лучше — никогда не покупать на всю котлету. Постоянно понемногу, независимо от цены.

Какой халвинг был в ноябре 2021? Биток — 64к, сейчас он в районе половины от этой суммы.

Закупився на хаях — прокатився на...
Більшість — ліниві і не вміють чекати. Люди хочуть вкласти зараз і отримати прибуток через місяць-три максимум. Чекати декілька років мало хто вміє. Навіть ті, хто закупився по 55-60 в бітку мають велику ймовірність зробити х2 через рік приблизно. Але більшість зривається і виходять з позиції в мінус

Більшість — ліниві і не вміють чекати. Люди хочуть вкласти зараз і отримати прибуток через місяць-три максимум.

дайте плиз прогнозы — что будет через 6 месяцев, какова будет ситуация в Украине.
ну чтобы знать, чего ждать и так далее.
какая будет обстановка, макро и микрофинансовые показатели
можно не в цифрах, а так, описательно
Ваш ответ сильно поможет в построении долговременных, расчитаных на года, планах.

Через 6 месяцев в Украине будет тепло, появяться ягоды, зелень. Обстановка в целом будет располагать к унынию, но будут и некоторые положительные моменты. Например, западные страны выделят макрофинансовую помощь, контролирующие органы объявят подозрение в хищении крупной суммы денег, платежи за отопление станут значительно меньше.
Надеюсь прогноз достаточно точный для долгосрочных планов.

Прогнози вам синоптики будуть давати і Буданов.
Я відштовхуюсь від капіталізації ринку криптовалют і постійному росту у довгострок. Пфф, я ж нікого не вмовляю. Я особисто квартиру купив завдяки, це моя історія. Ви робіть як знаєте, ваше діло

Биток и альткоины — это про активные спекуляции и лудоманию, а не инвестиции

В цій «лотереї» зараз більше півтора трильйони долларів об’єм

Може рухнути.
Може початись ядерна війна
В вашу квартиру може влетіти ракета
Астероїд може врізатись у Землю
Можна захворіти тяжкою хворобою
Може кірпіч впасти при виході з будівлі.
Все може бути.

Ну враховуючи наскільки у одеських депутатів більше грошей ніж у пересічного айтішника останньому є чого повчитись. д у м а й т е

На ДОУ не можна говорити про блокчейн, AI, EV, AR/VR. Місцеві 30-літні, но вже діди, не вивозять.

Схоже на те... Хоча я сам місцевий дід.

Цікаво що те саме відбувається на ґакерньюз, на р/программінг, на лінукс форумах і сабах, на р/персоналфайнанс і так далі. Всюди тугодуми діди, не шарять в перспективних технологіях, не вивозять. Нічо, головне, що хіттер та ютуб як головні джерела об’єктивної інфи залишились ;)

Не дуже цікаво бо на

ґакерньюз

такого не відбувається. Ну так, напевно на

персоналфайнанс

де літералі сидять 50-річні техаські діди відбувається, але це так хіба що помірно цікаво, я б навіть сказав теж не дуже цікаво адже це очікувано.

Особисто я продовжую інвестувати туди, куди інвестував раніше: американський фондовий ринок та ultra long duration bonds (UK, US, EU), бо зараз сприятливий до цього період. Виводити гроші можна як через P2P карткові перекази на Wise/Zen/Paysera, так і через крипту через ті ж сервіси, або прямо на Freedom Finance. І справа навіть не в тому, що я не бачу майбутнього в Україні. Справа в тому, що з необільшовистським підходом діючої влади, їх скотським відношенням до людей і eat the rich вайбом у суспільстві ваші локальні інвестиції у небезпеці.

Спочатку ви ухиляєтесь від сплати податків в Україні, а потім скиглите про якесь не таке відношення з боку держави

Податки платяться. Вам фінансовій грамотності треба підучитися, бо не відрізняєте інвестування від оподаткування.

Спочатку ви ухиляєтесь від сплати податків в Україні, а потім скиглите про якесь не таке відношення з боку держави

Нет
СНАЧАЛА государство плюет на тебя, ПОСЛЕ ЧЕГО ты тратишь деньги на себя, а не на государство.

Ви возика з конячкою не переплутали місцями ?

Пов’язувати свої гроші з

Freedom Finance

це треба бути генієм...

Якщо ви думаєте, що самий розумний і знаєте те, що не знають інші, то ви помиляєтесь ;)

???
Думаю Данило мав на увазі те, що ФФ має російське коріння і під санкціями.

Founder Timur Turlov
Headquarters Almaty, Kazakhstan

In August 2023, S&P placed the ratings of Freedom Holding and its brokerage and banking subsidiaries on CreditWatch with a negative outlook. Including due to the provision of services to individuals and companies under US, EU and UK sanctions. The group will remain under observation for 90 days.[25]

Bank Freedom Finance Kazakhstan
Bank Freedom Finance Kazakhstan offers products such as multi-currency and investment cards, online lending, and digital mortgages. In 2022, the bank had a market share of 58% in the online lending niche.[39][40] The bank was established in 2020 through the acquisition and renaming of KassaNova Bank.[34][40]

За даними Інтерфакс-Україна, з початком нового вторгнення Росії в Україну у 2022 компанія не підтримала санкції проти Росії та продовжила роботу, таким чином, виступила спонсором війни тим, що залишилась фінансовим гравцем на Московській біржі.[2]

У жовтні 2022 року, під час повномасштабного вторгнення РФ до України, компанія оголосила про продаж російської частки бізнесу своєму колишньому члену ради директорів. Було оголошено про припинення діяльності у РФ і про наміри виключити зі складу російські дочірні компанії («Інвестиційна компанія Фрідом Фінанс» і «ФФІН Банк»), власником російських активів став Максим Повалішин, колишній заступник директора та член ради директорів Фрідом Фінанс[4].

Просто перші лінки в гуглі дають інфу, наскільки розумним для цього треба бути питання риторичне. Ви реально на повному серйозі не розумієте що таке русня яка «передала», «продала» активи та «обірвала» усі зв’язки з рашкою знаходячись при цьому в Казахстані? Я спитаю відверто: навіщо це сміття взагалі нести на український форум?

Виводити гроші можна як через P2P карткові перекази на Wise/Zen/Paysera

Я щось не вкурюю як це робити.
З гривні списати на користь Wise не вдається взагалі нічого.
З валюти списується 100к грн/міс на клієнта (навіть не на рахунок).
Чи в P2P то комусь кидати гривні в Україні і чекати колі він скине бакси в Wise?

Ось в цьому відео розповідають, як переказувати на IB з мінімальними коміссіями через GPay youtu.be/jprpaNl94BE.

Так, є ліміти, але можна відкривати рахунки онлайн більш, ніж в одному банку.

Підкажіть, якими банками користуєтесь для цього методу? Мені не вдалось пересилати валюти гугл пеєм через Ощад та УкрГаз, вдавалось через Креді Агріколь, Моно та ПУМБ. Хотілось би знайти четвертий банк)) 2% комісії таким методом все одно буде через Приват і Абанк

Я пробував тільки з Моно та Сенс (Сенсом взагалі я незадоволений, але для своїх задач підходить), працює норм, а так ще ПУМБом користуюсь.

Кредобанк ще дозволяє, також 0% комісія.

Я так робив, ліміт 100к грн/міс на клієнта (навіть не на рахунок).
Тобто 2 банка = 200к грн/міс, менше 5 кілоєвро.
Wise зараз новим людям не реєструють, на скільки мені відомо.
Навіть мені з персональним аккаунтом не дають відкрити ФОП аккаунт.

Так можна відкрити рахунки в стількох банках, в скількох потрібно. Рахуок в вайс не потрібен, потрібен тільки обліковий запис.

Напишить ще як вивести гроші з IB і щоб це було не на Український, а на закордонний банк чи платіжку. Ось де може чекати засідка.

Підкажіть, будь ласка, звідки Ви взяли цифру 57 для чоловіків?

Ця статистика зараз повсюду у медіа, але звідки взялася цифра я так і не знайшов.

Ану пруф можна? я бачив інфу «усюди» і там років на 11 більше

Середнє як зазвичай тут ніякої інформації не несе, бо хтось загинув в 30 на фронті, а хтось в 80 у селі. А середнє 60. Тут питання мобілізують саме вас чи ні

dou.ua/...​rums/topic/44439/#2662848

оцінюю нормально, хочу і далі жити в Україні

була можливість виїхати до червня 2023 по інвалідності родича, але я досить продуктивно працюю в Україні і для сімї і для перемоги, не бачу в тому великого сенсу.
наш комплекс в Ірпені — всі сусіди скинулись, хтось часом, хтось грошима, хтось експертизою і зараз якщо приїдете в гості, то і не помітите руйнувань, якщо не вдивлятися!

тих хто виїхав не засуджую, але очікую що вони допомагають своїм рідним, волонтерам та ЗСУ в Україні.

виїду назавжди, якщо український народ вибере Юлію Володимирівну чи когось подібного у владу.
З мене президенства Хама після його масштабної фальсифікації виборів 2004 вистачило.

A few moments later:

Lewes, Delaware, United States
Однак постає необхідність думати не лише про «сьогодні», але й про «завтра». Інвестиції в українські активи нагадують, що життя триває...

Та що ви причепились, людині треба продати неліквід — землю яку він купив ще до війни.
От і шукає лохів на правильному форумі)

Та що ви причепились, людині треба продати неліквід — землю яку він купив ще до війни.

У меня под харьковом в сторону волчанска есть 4 отличных участка в прекрасном месте!
Разминируй и живи себе!
Недорого, кстати

Че по чем? Какие грунты? Где трасса?

лес, речка рядом, до трассы 1км дороги с твердым покрытием, свежий воздух, отличный вид, плодородная земля, хорошие соседи, есть 2 дома, гараж, отдельно стоящая каменная баня, лёгкая летняя кухня — закрытый павильон, 2 просторых летних душа, скамейки, плодовые деревья, отдельная система подачи свежей питьевой воды, цветочная клумба, авторский забор
Живи — не хочу!

Так это вы туда вкладывали всю свою зарплату?

То виходить, в Україні, по суті і немає куди інвестувати?

Мона інвестувати за кордон. Наприклад те ж золото можно купувати в еміратських золотих банках. Потім коли вирвешся там у відділенні тобі твоє віртуальне золото можуть віддати на руки реальними злитками

Під «в Україні» мається на увазі те, що тим чи іншим чином підпадає під українську юрисдикцію. А фраза

в еміратських золотих банках

повністю виключає будь-який вплив України на цю «інвестицію». Ну і я б не сказав що золото — це про інвестиції, скоріше це про довгострокове збереження

Є куди інвестувати. Наприклад в бруківку, або дивитесь куди інвестує оточнення голови оп і теж пробуєте туди долучитись. Це закритий клуб, але може пощастить і вас якимось чином запросять до столу.

Я дивлюсь з 2014 року, як я останній раз цікавився темою інвестування, для громадян України в України лишилися кілобакси під матрацом і кубометри в новубудовах біля метро, як це і було з 1991 року. Все інше тлєн.

Якщо вас цікавить огляд роботи Любомира Остапіва, та його проекту в цілому — раджу переглянути відео, посилання на яке додаю:
www.youtube.com/watch?v=l3iKxgtN3ME

І більше у вас не буде жодних коментарів, тобто, ви не будете серйозно відноситись до слів людей, які мають до Любомира, або його компанії відношення.

Все що він пише — не має під собою практичного досвіду, або аналізу в режимі реального часу. В найкращому випадку, ви отримаєте теоретичні знання, які були пережовані, та переформульовані людиною, яка НЕ відповідає своїй спеціалізації.

Такий персонаж пропав десь в теренах американищини. А міг же в 2019 піти в слуги, по мажоритарці стати депутатом, і вже б зараз потискав руки самому Гетьманцеву.

Але йому було цікавіше, всіх переконувати, що він спеціаліст і брати за це гроші... На депутата він не тягне, тому у найближчому майбутньому, все, що він зможе стискати — це себе коханого)

неправда — як раз в тому, що пише тут, і є досвід.

щодо «аналізу в режимі реального часу» — неможливо вкладати самому в кожен тікер чи кожен альткоїн як тільки він злітає чи падає. Взагалі незрозумілий вкид

Ви десь пробували ПРОДАТИ золото?
Земля в Україні це найбільший неліквід який може бути, з ризиками як у біткойна
Облігації можуть бути цікавими, але залежать від влади, а то ми трошки в курсі
А тепер реально — зараз мусолять десятки законів як забрати все і відправити в окоп. Тому варіантів інвестицій бачу 2. Це донати, якщо вирішили залишитись і готівка і тиса, якщо зрозуміли що вас на більше не вистачить.

Ви десь пробували ПРОДАТИ золото?
Земля в Україні це найбільший неліквід який може бути

Створюш тему на доу що це крута інвестиція, кажеш що допоможеш інвестнути за мінімальну ціну.
Хом’ячки, які не можуть самі ФОПа вести, будуть дуже раді.
Продаєш хом’ячку свою ж інвестицію за Х2 ціною, заодно показуєш що прибуток за кілька років був Х2.
Профіт)

Продавав золото, без проблем. Тільки не в банк там маржа космічна

Наразі інвестувати краще в себе і в оборонку (можна поєднати). Бо якщо прибічників тиси буде багато — інвестиції перейдуть в руки оркостану. Ну або в якусь інтелектуальну працю, без прив’язки до місцевості. Той же стартап по розробці БПЛА з ШІ, який буде знаходити орка в купі лайна (що нелегко) і самонаводитись, можна перевезти з собою в сусідню Польщу.

От дивіться вся партія регіонів та їх шанувальники втекли з Донецька та Луганська в 2014 році, кинули там всі свої нерухомості та інвестиції. А там є нерухомі та інвестиційні об’єкти на сотні мільйонів у.о. Зараз тусять в Києві, Львові, Відні, Ніцці.

Вони якось переймаються? Їх хтось засуджує? Якісь висновки зроблені?

Поцікавтесь як себе повели еліти Маріуполя, Херсону, Запоріжжя, Харкова.

інвестиції в оборону це з одного боку русня яка через агентуру наводить на тебе шахеди, а з другого боку СБУ-НАБУ-ДБР яке риє під тебе щоб знайти як контролювати потоки, з третього ТЦК який полює на твоїх інженерів, а з четвертого родина, яке не дуже розуміє що відбувається і чому «інвестор» постійно на мінорі. якщо інвестиції рівня взяти 1.5 млрд та звалити, то цей план більш позитивний

Наразі інвестувати краще в себе і в оборонку

Сегодня суд выпустил мудака, который сп***ил полтора миллиарда гривен, «инвестированных в оборонку»
Удачного получения процентов!

Справа не така проста як малюють у змі, теж саме про чувака у трусиках який постачав снарягу. Отримати 1.5 охуліарда без віз поважних людей та департаментів неможливо, тому відпустили і ще не факт що посадять

Справа не така проста як малюють

А еще всей правды мы не узнаем, правда?

так, я не в ту сторону воюю кажется :)

Отримати 1.5 охуліарда без віз поважних людей та департаментів неможливо, тому відпустили і ще не факт що посадять

Да, именно так. Нельзя просто так взять и украсть в одно рыло миллиард. нужно делится

узнаємо, але не усі ) хто хоч раз ходив у закупки МО у кварталі-95 не сміється, а киває знайомим чувакам

У «ПриватБанку», наприклад, ціна граму на початку 2024-го стартує від 2,715 грн, у Південному — від 2,286 грн, у RwS — 2,700 грн.

У Південному вказано курс купівлі, а не продажу. Це пояснює таку велику різницю порівняно з іншими банками.

Ага, при чому це всюди пише навіть на посиланні, яке дав автор) видно що дуже переживає за українчиків з Делавера))

у FPV дрони вкладати кошти.

І яким чином повернуться інвестиції?

За бажанням тобі на вагу по пошті вишлють залишки кацапів.
Як на мене, прям дуже крута інвестиція )

А якщо серйозно, то є підприємства які ще працюють та виготовляють FPV дрони на державні замовлення саме завдяки залученим грошам, відповідно, інвестиції повернуться, як тіьльки компанія сформує власний капітал, а в цих справах, це не дуже довго

інвестиції повернуться, як тіьльки компанія сформує власний капітал

У вигляді дивідендів?

дайте контакти компаній що залучають інвестиції. готовий вкласти в майстерні FPV

This site can’t be reached
culver.aero took too long to respond.

вони точно живі?

Мабуть таки розслідування бігуса щодо зв"язків бізнес партнерів голови оп з цією компанію мало свій ефект.

Мабуть таки розслідування бігуса

Бигус — это не тот, который лизал жопу слуге народа и за которым в награду за это установили незаконную слежку все те же слуги народа?

Тсс, сейчас набегут культисты наркоманов бигуса и будут рассказывать что ему можно нарушать закон, потому что он свой и антикоррррррупционер

Цікаво, що гірше — вживати заборонені речовини, чи пиляти хулярди грошей?

Комплектующие стоят примерно 250-300 баксов, готовый дрон на тендерах покупают по 20к грн

І як різниця в ціні повернеться «інвестору»?

як у звичайному бізнесі ? купуєш акції і отримуєш дивіденді

більше комплектуючі коштують

якщо дєшман акум — то може бути і 300

А взагалі було б прикольно створити якісь цінні папери, що їх можна було б отримати в обмін на виготовлений тобою дрон. Після отримання підтвердження, що твоїм дроном було знищено техніку — якийсь % від визначеної державою винагороди визначає вартість цього активу + якийсь % щороку (як депозит/облігація типу). Гроші можна отримати лише після війни.

Звичайно гарантій небагато, але суть в тому, що це створить додатковий стимул. І так, «гарні росіяни» і без того шикарний стимул, я це пишу виключно у контексті інвестиційного інструменту.

Уже бачу як ти продав акції, крипту, нерухомість, і купив FPF дрони, ага )

Де краще зберігати куплене золото?
— В банківській комірці?
— В квартирі?
— В погребі, на городі бабиної хати?
— Десь закопати в лісі, Карпатах?

Можна у Любомира зберігати)

Стаття з циклу поради маминого інвестора. ))
Треба бути божевільним, щоб інвестувати в Україні під час війни. )) Особливо в державні облігації, чи нерухомість. )) Звісно, якщо в тебе є якийсь інсайд з владних кабінетів аби в потрібний час купити, а потім продати актив, то це інша справа. Ми цей випадок не розглядаємо.

Золото ж завжди було, в першу чергу, заморозкою коштів, щоб їх не втратити, а не засобом для інвестицій і примноження капіталу. Це написано вірно. Тут я не розглядаю спекулятивну гру золотом на біржах, бо якщо ти кваліфікований спекулянт — ти цієї статті не побачиш, бо тобі точно не потрібні інвестиційні поради з dou. ))

Що ж робити? Якщо хочеш інвестувати, треба добре розумітися в цьому, аби хоча б не втратити свої кошти. Тому початківцю пораджу, перш за все, інвестувати в себе для покращення своєї кваліфікації, як інвестора. А досвідчені інвестори знають, що робити й без мене.

«Покупай, когда на улицах течет кровь, даже если она твоя!»

Але тут не вказано на яких вулицях купувати

Не фанат Любомира, но читаючи коментарі на різних українських ресурсах, бачу тенденцію що кожен українець-інвестор вважає себе Баффетом, а всіх інших українців які говорять про інвестиції — «мамкіними інвесторами».

Прям як водії, кожен думає що він Шумахер і що його оточують ламери, які не вміють їздити.

Укрнаїнці тут ні до чого. Почитайте #FinTwit. Там ті ж настрої. Це інтернацаональне.

Я читаю seekingalpha, сабердіти по сток маркету і інвестиціям, і близько немає такого ЧСВ.

Просто на заході інвестиції це частина культури, кожен другий інвестує безпосередньо, майже всі інвестують косвено (через пенсійні фонди). А для українців це диковинка. Тому кожен, хто розібрався, чи думає що розібрався, завів якусь $1000 на interactive brokers, рахує себе унікальним на фоні інших українців, і навіть допустити не може що таких як він в Україні, десятки, а то і сотні тисяч.

Ну ви порівняли ДОУ і Реддіт... Я твіттер не просто згадав, культура комьюніті ± та сама.

Можна поцікавитись якою такою особливою інсайд інфою треба володіти з кабінетів щоб вкладатись в валютні державні облігації строком на, наприклад, пів року?

Можна поцікавитись якою такою особливою інсайд інфою треба володіти з кабінетів щоб вкладатись в валютні державні облігації строком на, наприклад, пів року?

У меня где-то вроде еще бабущкины советские облигации есть
роритет!

Наприклад, в якій редакції буде прийнято закон про мобілізацію. Бо якщо тобі світить замороження цих грошей, то це дуже погана інвестиція. Це по-перше. По-друге, є ще евробонди, наприклад, і там інсайдом може бути інфа по їх можливій реструктуризації.

Золото ж завжди було, в першу чергу, заморозкою коштів, щоб їх не втратити, а не засобом для інвестицій і примноження капіталу.

Тут ви все значно спрощюєте. По-перше, золото досить непогано перфомить в часи коли сповільнюється економіка і лагає банківське кредитування, бо золото кваліфікується як «safe heaven asset». По-друге, золото все ж росте в ціні, бо має обмеженний supply на відміну від фіатних грошей, які люблять друкувати центробанки в великих кількостях як відповідь на системні кризиси.

Так, ви праві. І так, я дуже спростив. Але, погодьтеся, дуже важко розкрити тему й тонкощі в декількох реченнях. ))

На ютюбі є канал чувака «Больше золота», який відкрив танцювальну студію в Одесі — віджали місцеві чиновники, інвестував в київські однушки у метро — почалася війна, інвестував в укрнафту — віджав Зеленський після початку війни. Зараз виїхав в Польщу (він казах, просто жив в Україні з 16 років і не подавався на український паспорт), інвестує в однушки там, розглядає однушки в Іспанії.

Путєн нападе на сувалкінський корідор

інвестував в укрнафту — віджав Зеленський

еммм. у укрнафти були якісь перспективи якби її не «віджав зеленський»? о_О

Так суть не в тому, а тупо кинули інвесторів, їх акції переписали на користь держави.

Вітаю Любомире
Ви вже інвестуєте в економіку Делавера, чи ще в поки в економіку Ірпеня?
Дякую

Залежить що ви називаєте інвестиціями.
Компанію відкрив в Делавері, а ФОП в Ірпені як і раніше працює.

В даному контексті я мав на увазі «інвестиції» в сферу послуг, телеком, нерухомість Делаверу, тобто в кафе, в які ви ходите, чи мобільний оператор, яким ви користуєтесь, чи житло, яке ви рентуєте... в Делавері.

Ок, я перефразую питання — Любомире, ви зараз знаходитесь в США, чи в Україні?

Цей контент наразі недоступний. Що там?(:

Переїхав у місто Lewes, Delaware

Next 2 years our family is going to spend in USA
Lewes, Delaware is a small town, where I used to live 20 years ago and where very nice people are living now.
It has affordable cost of living and great nature.
2 hours drive to Philadelphia, 3 hours to Washington DC, 4 hours to New York.

Да уж great nature, и ракеты не прилетают. Что тоже немаловажно. А то рисковано для инвестиций.

можна ганяти у філі за фентанілом, лайк

Якщо не помиляюсь, то там був допис Любомира, автора, про те, що він виїхав з України в США. Це трапилось десь зараз під час повно маштабного і дописувачі зверху «тролять».

Ну якщо вже такі як Остапів виїзжають, то мабуть кабздець близенько.

Раз за таких як «зе» голосують, то кабздець близенько

Кабздець поняття дискусійне і багатогранне.

Але якщо вважати кабздецем ще мінімум 2 роки гарячої війни, то так.

В тому і біда, що виїжджають ті, хто казав, що тут норм і треба залишатись.
Он лещенко написав, щоб європейські країни не помагали нашим біженцям, бо інакше вони так ніколи і не повернуться до України і не буде кому податки платити і в бусіках кататись. Next step — лещенко теж виїде під приводом, що в європах йому буде ефективніше боротись (проти кого?).

Степан, я в США, це публічна інформація.

То нахріна нам поради іноземця куди вкладати в Україні?

Потрібно дивитися що люди роблять, а не говорять, найкраща інвестиція в Україні — це переїхати до США.

Потрібно дивитися що люди роблять, а не говорять, найкраща інвестиція в Україні — це переїхати до США.

Хаха, класно сказано)

на делаварщину піду,
зазнаю люту злу біду
в хату вам хау ду ю ду.
мораль у пісні цій така:
господи блейз америка,
господи блейз америка

Зрадолюби й сюди добрались? Для вас же спеціально роблять пости «Як релокейтнутись в {рандомна країна}», «Який матрац обрати для перетину Тиси» і т.п.
Тут інфа для тих, хто хоче вкладати кошти в Україну.

Нет, тут заявлялась инфа куда можно инвестировать, т.е. разместить капитал с целью получить прибыль в Украине.
И правильный ответ лан и лежит в действиях автора статьи, но не в ее содержании. Вот из этого парадокса и получалась ситуация которую вы называете зрадойобством

Так а релокація це не вклад в економіку? Чим більше людей проголосують ногами — тим скоріше будуть якісь реформи. Поки є «потоки» щоб красти — нема стимулу щось робити.

Степан, я в США, це публічна інформація.

А чому сховали пост на фб?

Взагалі, мені здається для неспеціалістів найкраще заходять пости із прикладами. Тобто, я думаю ви б особисто могли описати власну стратегію інвестицій як людини, що вирішила виїхати з України, доки закони по мобілізації не стали жорсткішими. Чи продовжуєте інвестувати в Україну, або ж навпаки прискорено виводите звідси кошти, бо є ризики арешту за невізит в ТЦК? Які інструменти використовуєте в США і тд.
Таких людей немало, і думаю попит буде.

Ну і якщо у вас іще лишились колеги в Україні, вони могли б про свої приклади розказати, на іншу аудиторію(:.

Я думаю, Любомире, Вам варто було б розповісти про те, як вам вдалось виїхати з України під час повномаштабного. Оскільки, думаю, цей «тролінг» буде всюди з Вашими дописами.

Андрій, не бачу сенсу на форумах обговорювати.
Виїхав законно, всі документи є.

Норм, молодец, лучше до 26го года посидеть где тихо, а если Украина ещё будет, то и вернуться можно

Не кидай свою просвет деятельность, это многим помогает, особенно базовые фин советы

Любомире, зі всією повагою до вас, не мав і не маю наміру робити тут якісь викриття, однак особисно мені дуже прикро читати тексти/коментарі від людей, які лицемірять і мають подвійні стандарти.
Тут ви пишете, що вам Ок в Україні, люди читають це, інформація впливає на них, вони думають ну от Любомир залишається, круто, значить варто і мені замислитись над тим, що може тут все і не є так погано. Через деякий час ці ж люди дізнаються, що ви переїхали. В певній мірі, інформаційно як мінімум, ви кинули, підвели свою аудиторію.

Андрій, не бачу сенсу на форумах обговорювати.

Однак в тому коменті ви написали про можливість виїхати через хворого родича. Так є сенс, чи нема?

Степан,
то був пост 25 липня.
І я помилився, зміни не вплинули на моє право легально виїхати. Яким я власне скористався в кінці року, сімейні обставини змінились

Два роки повномасштабної війни для нас сповнені стресів та надій.

Дуже дивне донесення цінностей, в які ви і самі не дуже вірите, судячи з поточної ситуації.

Я сподіваюся, ви зрозумієте і пробачите нам певну гіркоту в повідомленнях тут.
А так, як написали нижче, думаю продукт про бюджет і інвестиції для «свіжих» емігрантів-українців буде актуальним, і опис на базі особистого досвіду додасть клієнтів.

всі документи є

Отримати подібні «документи» не просто, а елементарно просто. Кожен такий «законний» ухилянт заслуговує позбавлення громадянства.

Отримати подібні «документи» не просто, а елементарно просто.

Ну, вообще говоря, тут вы немного преувеличиваете, если не сказать «откровенно и намеренно врёте»

Ніт. Достатньо бажання і суми ±1 місячного доходу сеньйора.

Ви або знаєте старі ціни, або переоцінюєте дохід сеньйора

Писали в новинах, що одного такого бажаючого із Сум, який віддав шахраям 5к, виловили нещодавно з Тиси з переохолодженням.

Тільки довбень буде стрибати в річку. Я кажу про легальні документи, за якими виїжджають комфортно у машині (як це зробив Любомир).

як це зробив Любомир

Ти свічку тримав?

Міркування цілком логічні, тільки якось дивно, що пливти наввимашки через Тису коштує 5к, а щоб отримати

легальні документи, за якими виїжджають комфортно у машині

,

Достатньо бажання і суми ±1 місячного доходу сеньйора

Адже якщо для того щоб комфортно виїхати а не пливти через Тису наввимашки, достатньо лише сильно-пресильно забажати і трішки доплатити, то дійсно

Тільки довбень буде стрибати в річку

за 5к.

Отримати подібні «документи» не просто, а елементарно просто

Ну и что вам мешает получить, если всё просто?

Кожен такий «законний» ухилянт заслуговує позбавлення громадянства.

Они только рады будут. В случае лишения гражданства, они смогут совершенно спокойно въезжать и выезжать, и претендовать на получение любого на их выбор гражданства в качестве апатридов. Выезжать смогут, поскольку их как не граждан не имеют права не выпускать на границе, а также предъявлять любые претензии по мобилизации. Хотя в этом обезьяннике могут и иностранных граждан не выпустить, и отправить на фронт, скажут что в случае если выживите, подадите на нас в ЕСПЧ.

Ну и что вам мешает получить, если всё просто?

Нічого не заважає. Але навіщо? Я ж не Любомир

Они только рады будут. В случае лишения гражданства, они смогут совершенно спокойно въезжать и выезжать, и претендовать на получение любого на их выбор гражданства в качестве апатридов.

Куди в’їжджати й виїжджати? Чи отримала русня в країнах Балтії громадянство Німеччини, коли вони позбавлені громадянства Литви/Латвії/Естонії?

Ха. Да запросто могут, просто не афишируют это. Картина следующая. Рашист машет триколором в центре Вильнюса. Его полиция берёт под белы рученьки, и депортирует. Он тут же, не въезжая в Рашу приезжает в Берлин и подаёт на гражданство в качестве апатрида. Поскольку по месту его прежнего проживания в Литве — выгнали, а предоставить доказательства о российском гражданстве Литва не может, только выдаст документы, что он не гражданин, и тем самым подтвердит основания на получение немецкого гражданства. В любом случае сейчас в Германии принят закон о том, что для вступления в гражданство из прежнего выходить необязательно.

І скільки таких випадків у реальності, а не в фантазіях рашиста?

Если ноль, то вот, можно надоумить. Тем более, что перемещение между странами ЕС без границ, и его никто по пути в Германию не остановит.

Неверный тезис. На границе Гермашки с Польшей сейчас фул контроль по автобусам и машинкам со странными номерами. На границе с Чехией также. Так что если тебя внесли в базу то уже регайся апертеидом в стране выезда, насколько я понимаю.
И с чего ты взял что рашка не дает инфы о своих гражданах Гермашке?

Чел мог не получать рос. паспорт постоянно проживая в Латвии, и в таком случае он наличие гражданства РФ докажет только через суд. Но у него другой может быть интерес.

Давай контакти, багато людей цікавляться, але чомусь не знаходять. І тільки розумний ноунейм тут розказує якісь байки.

То так цікавляться, значить.

— Гуру, скільки нам чекати?
— Якщо чекати, то дуже довго

Багато людей будувало суто ІТшний нетворкінг, а треба було деколи «виходити в люди», в реальний світ.

Можна подумати тільки айтішники шукають варіант як виїхати

багато людей цікавляться

в контексті цієї фрази я припустив, що мова за ІТшників.
І звісно ж не тільки, однак вони — це та соціальна група людей, яка може собі це дозволити в плані фінансів, однак в них часто є проблеми з виходом на рішал через їх специфічне коло спілкування.

В жінок не прийнято запитувати про вік, а в чоловіків про те, як він виїхав з країни 🤓

Компанію відкрив в Делавері

Відразу видно — український патріот

Компанію відкрив в Делавері, а ФОП в Ірпені як і раніше працює.

Тобто ви з цього року будете платити ПДФО в США?

і україні, так як є фоп
хоча буде простіше отримати від сша доки з мокрою печаткою для зарахування в Україні уплачених податків в сша

Хроніки боротьби на «економічному фронті» у книзі «Війна та бюджет» ви вже описали. Що далі, «Еміграція та бюджет»?

факт є фактом, що ви є резидентом в Делавері й ваші витрати йдуть туди. Розумію що дуже важко в Україні й не засуджую, але сприймати «патріотичний» контент від Вас більше не готовий

Якщо житлова нерухомість у більшості регіонів просіла під час повномасштабної війни, земля зберегла свою цінність.

Я б сказав що навпаки, нерухомість в норм містах зберегла свою цінність а земля дешевшає.
Зараз під Львовом під забудову можна купити за 2500$/сотка.
Останній раз такі ціни були а 2014)

Я только одного не пойму. Тут такая жирная тема для обсуждения для тех у кого фимоз головного мозга, а каменты до сих пор не закрыты от непроверенных и одобренных для комментирования пользователей. Это что, недогладели, или просто забыли, скоро закроют?

Зараз закриють і буде срач від перевірених користувачів.

Як перевірений користувач, в цьому випадку я готовий буду докладати подвійних зусиль для розводу срачів задля підтримки балансу в природі :)

Золото виросло на 20%? Від початку року?

Якщо рахувати ціну в доларах, то воно впало з початку року.
А якщо рахувати за минулий рік, то воно виросло на ~12% від найнижчої ціни 2023го(1810$ ->2022$
Джерело:
www.bullionbypost.eu/...​ld-price/year/ounces/USD

Хто хоче золото — рекомендую саме монети(Bullion Coin) від відомих дворів, а не злитки. Їх потім можна буде без проблем продати в іншій країні, адже їхні параметри відомі, вони легко перевіряються на підробку за допомогою смартфона.

Монети не рекомендую.
Це розводняк. Як людина яка займалась нумізматикою кажу.
Точніше маю на увазі сучасні «інвестиційні» монети із дорогоцінних металів. Вони коштують у продажу дорожче ніж вартість металу, а по факту продати її зможеш по ціні металу.
Із історичними монетами все краще але є багато але:
1. Ти не зможеш їх легально вивезти за кордон.
2. Треба у темі шарити бо не усі історичні монети дорожчають із часом, а тільки певні монети і у коллекційному стані.
3. На ринку дууууже багато підробок. Набагато більше ніж оригіналів. Є підробки навіть у слабах із сертифікатами. Слаб і сертифікат справжній, а монета підробка.
4. Монети набагато цінніші у країні емітента ніж за кордоном. Бо місцеве комьюніті їх активніше збирає і попит більший. А обмежена пропозиція при великому попиті це завжди вища ціна

Монети не рекомендую.
Це розводняк. Як людина яка займалась нумізматикою кажу.
Точніше маю на увазі сучасні «інвестиційні» монети із дорогоцінних металів. Вони коштують у продажу дорожче ніж вартість металу, а по факту продати її зможеш по ціні металу.

С чего вдруг? Спред на инвестиционные 1 унцевые золотые монеты большой шестерки производителей составляет ~4%. И нумизматика тут вообще не причем — они не должны нести никакой нумизматической ценности.

Я маю наувазі інвестиційні(bulion) монети, такі як Krugerrand, AU Kangoroo, Britannia і тд.
На рахунок того що ви платите дорожче за золото в монеті — так, премія дійсно вища за монету, але різниця там не карколомна — на рандомному сайті різниця 2.5$ за унцію.
Ну і дилер заплатить за них дорожче коли буде від вас відкуповувати, адже для них важлива маржа. Як приклад можна зайти на Tavex і порівняти ціни на злитки/монети. За монети дилер платить більше.
Ну і ціна монети НЕ залежить від її стану, вона може бути заїхана — це не колекційний продукт

Злитки це якщо ви корупціонер/серйозний інвестор, який закупить зразу 250гр-1кг золота, адже такі кількості дійсно зручно тримати в злитках(і ще й зекономить, бо націнка нижча)

Для звичайного ІТшника, яка купить 1-2oz в рік, як на мене краще монети.

Монету набагато легше продати іншій людині, чи дилеру, вона може перевірити її в домашніх умовах(бо вони достатньо тонкі) і тд., купа дискорд чатів де проходить трейд монетами. А от злитки там рідкість.

Плюс злиток не перевіриш без спектроаналізу, чи бува там свин(ц)ю не підклали. Та й мені здається що при продажі їх розпаковують щоб все одно перевірити, хіба ні?

PS: Як плюс до монети, я ще розглядав варік, коли тре проходити фільтрацію чи щось таке. Золоту монету можна заковати в гаманець, є монети мідного кольору накриклад Кругерранд, та Соверени, вони змішаються зі звичайними копійками і їх важче буде виявити посторонній людині

PPS: не одразу зрозумів шо таке slab, так це ж просто graded product, вони оцінюють якість покриття, тобто наскільки монета нова, і зображення якісно, ні? Якщо так — то це взагалі нерелевантно для бульойнів

Ну і ціна монети НЕ залежить від її стану, вона може бути заїхана — це не колекційний продукт

Зависит, хотя бы по той причине что дилеру „заеханную” монету будет потом тяжелее продать.
Реальный пример чувака который проверил ликвидность своего физического золота:

W momencie sprzedaży nikogo nie obchodziło, czy daję mu złoto w formie monety, czy sztabki. Ba, w przypadku monet szło trochę trudniej, bo każdy przyglądał im się długo przez szkło powiększające i wyszukiwał różnego rodzaju niedoskonałości. Za jedną z nich zaproponowano mi cenę złomu właśnie ze względu na widoczne w powiększeniu rysy i przebarwienia na jej powierzchni.

© marciniwuc.com/...​oto-kompletny-przewodnik
Цитата на польском, но общий смысл такой что за поцарапанную монету ему предложили по цене лома.

Ну це та, я тут погарячкував. Малі царапки це ок, ніхто з лупою не має того розглядати. Якщо вона буде реально заїхана(глибокі царапини і тд) і загально буде поганий стан — тоді та, злом. Але підозрюю що те саме буде зі злитком.

Со слитками может быть в этом плане проще, потому что самые ходовые (1 унциевые) упаковываются в CertCard

Так, а їх хіба не можна підробити? Чи дилер їх прямо в CertCard бере?

Сам удивляюсь, потому что теоретически подделать CertiCard проще чем подделать золото. Однако читал статью что при текущих ценах золота подделка CertiCard экономически невыгодна, пишут что цена золота должна составлять минимум 5000$ за унцию чтобы она себя оправдала. И да, дилер насколько мне известно берет в упаковке.

Радий бачити комʼюніті цінних металів на доу! Зі свого досвіду, монети все ж краще за буліони. Злитки мають перевагу в декількох кейсах, один із них саме литий злиток від 250г. Для обʼємів до 100к, монети в унцію все ж кращі за ціною та ліквідністю.

На мій погляд, найліквідніша монета в світі, як не дивно, це канадський maple leaf. Якщо в Америці, то орел та буфало. В Європі на них просто шалена премія зараз. Найоптимальніший варіант для Європи зараз це сучасні Британії. Британські буліони мають перевагу над іншими про на яку мало хто зважає.

Старі монети можуть бути цікаві саме для фракційного золота з премією до 5%. В порядку ліквідності/премії: суверен, вренелі, франк-півник, данські та шведські крони.

Так так, схожу ідею я подав у іншому свому коменті, якщо тре багато бабла інвестувати — то тільки злитки.
В Польщі виглядає що кенгуру одне з найдешевших по ціні, від Perth Mint

Забули додати «вклад у воєнкома» — як одна з найбільш прибуткових інвестицій

Нема гарантiй, що воєнком не прийде до вас знову

Закладайте в річний бюджет спеціальний стабфонд. Можна назвати його «військовий податок».

Куди хочеться інвестувати в 2024 році:
— в дітей-сиріт, які залишися без батьків через війну (їх освіту та базові потреби);
— в дітей, жінок, стареньких, які постраждали від війни та потребують реальної допомоги (за умови, що вони мають проактивну життєву позицію та самі не лінуються, прагнуть чогось) в навчанні / освіті / базовому житті;
— в ветеранів (обмежених пораненнями) війни, які потребують реальної допомоги для забезпечення їх потреб базового життя та розвитку, якщо про них забула (забила) держава.

Політики перед виборами теж цього хочуть.

Коментар у вас колючий, але загалом правильний (критичний). Шарлатанів, лже-волонтерів, псевдо-патріотів та популістів в Україні завжди вистачало та вистачає. Ви сумніваєтесь, і це добре.

Але тут ви маєте самі зрозуміти чи щиро написано, чи фальшиво (з якоюсь вигодою). Це виключно ваше індивідуальне завдання — подумати та визначити чи цей коментар написав популістичний мудак, чи нормальний громадянин.

Це не інвестиції, якщо не передбачають прибутку

Нікола Тесла помер бідняком. Хоча він постійно інвестував в щось. Латинське слово " vestis" — означає «одягати». Vestio — це одяг.

Хоча він постійно інвестував в щось

Він не інвестував, він був захоплений своєю справою. А от Едісон цим скористався і кинув Теслу.

— в дітей-сиріт, жінок, стареньких...

Погугліть значення слова «інвестиція».
Те що говорите ви називається благодійність

В моєму побутовому розумінні, інвестиція — це витрачання коштів на те, в чому людина бачить сенс. Наприклад, коли сплачую місячний платіж на якийсь медіа-проект через патреон — це моя маленька інвестиція у вільну та автономну журналістику.
Коли купую сканер або нові книги українською мовою для місцевої бібліотеки — це моя персональна інвестиція в розвиток місцевої громади та зручності користування бібліотечним фондом. Не очікую ніякої вигоди чи прибутку, нагород чи подяки.
Готовність допомогти комусь, хто мріє та хоче вчитися — це інвестиція (в моєму розумінні) в розвиток суспільства, маленької її складової.
Але інвестицію можна розглядати виключно через економічний та фінансовий вимір через ROI.

Чаще всего инвестиции — это еще и риски, а в данном случае вы не несете никаких рисков — вы уже купили товар за рыночной ценой. Скорее вы просто проголосовали своим кошельком.

Не бачу реальних ризиків від інвестицій в депозити, ОВДП, золото або цінні папери.

Там від умовного інвестора нічого не залежить. 95% українських інвесторів ніяк не впливають на важливі економічні процеси та ринки навіть в Україні.

коли ви платите податки, ви інвестуєте чи займаєтесь благодійністю? Навіщо, як гадаєте, займаються благодійністю? Це все форми інвестицій у своє оточення. Дивіденди не обов’язково грошові. Зрештою, навіть такі можна перетворити у грошові, бо етичні бізнеси завжди ефективніші за олігархічні.

«Куди я хочу щоб всі крім мене інвестували в 2024»

Поправив

А якщо я не правий, хотілось би знати який відсоток від ваших особистих активів (саме активів а не доходів так як ми говоримо про інвестиції), ви особисто інвестували в вами перечисленні пункти. А то популізмом кожен може займатися, і якщо доля менше 50%, то ваші слова — популізм. Або хоча б добавили інші пункти куди ви реально інвестували і збираєтесь інвестувати, в порядку пріоритету.

Інвестиції за 2022 та 2023 роки приблизно (сума _0 000 у.о.)
— в різноманітні потреби ЗСУ десь 70%
— в допомогу пенсіонерам, жінкам та дітям — десь 27%
— в золото — 0%
— в землю — 0%
— в ОВДП — 0%
— в соціальні проекти — десь 3%
— в благодійність — це була переважно негрошова допомога (різноманітні предмети потрібні для переселенців).

Після аналізу поведінки та дій керівників держави та державних органів (центральних та місцевих), зокрема, бруківки, скляних зупинок, другорядних ремонтів — маю наміри змінити ставлення до власних інвестицій.

Крім цього, десь 30-40% моїх інвестицій для потреб ЗСУ потрапили до рук псевдо-патріотичних консерв (фактично шахраїв, але довести це важко), яких своєчасно не розкусив.

зокрема, бруківки, скляних зупинок, другорядних ремонтів

Мені так дивно бачити, коли люди це повторюють.

Ця війна вже триває десяток років, і може тривати ще стільки ж. В що перетворяться міста, якщо вони не будуть підтримуватись? Якщо скло на зупинках не буде мінятись, а дороги не будуть ремонтуватись?

Це так наївно думати, що всі проблеми можна вирішити завдяки грошам, особливо, централізовано. Коли центральна влада раз за разом показує наскільки неефективною вона є в поводженні з грошима.

Це зрозуміло, навіщо центральна влада просуває месиджі проти місцевих влад, але навіщо їх повторювати?

Кейс 1й. В місті N були дві зупинки громадського транспорту ще з радянських часів. Їм десь 32 роки мінімум. З 1991 по 2022 рік нікому діла та інтересу не було до цих зупинок на околиці міста. І от в розпал (2022-23) повномасштабної війни місцева влада вирішує, що настав час (!) їх замінити на нові, скляні зупинки.

Кейс 2й. В цьому ж місті N по всім центральним вулицям висять бігборди та плакати «Місто N дякує ЗСУ», «ЗСУ — наші герої» та «Місто пам’ятає своїх героїв».

Кейс 3й. В самому центрі цього ж міста N (десь 200 метрів від міської адміністрації) стоїть вантажівка з бортовим, тентовим кузовом, яка збирає допомогу для ЗСУ відповідно для якогось переліку. Вантажівка завжди порожня.

Якщо можете, то подумайте.

Я вам тоді дам ще один кейс.

Влітку, я був в одному з парків в центрі міста ввечері, де гуляло багато молоді ~20 років. Всі ці люди, на радість, коли росли — не бачили, наскільки гіршим було це місце раніше.

Коли почалась війна їм було менше десяти років, але в той же час, поки вони росли, їх місто розвивалося і ставало кращім кожний рік.

Коли я переїхав в Київ зі свого міста багато років тому, я не знав що вночі вулиці можуть освітлюватися, а на дорогах взагалі може існувати таке поняття як розмітка. З тих пір і моє рідне місто і Київ розвинулися дуже сильно. І так, в моєму рідному місті за останні десять років теж зʼявилися скляні зупинки, і не тільки.

Якщо діти будуть рости серед того самого гівна, як я ріс, я не впевнений, що коли вони виростуть, вони виберуть Україну. І це ї є мета росії. Щоб жити тут було нестерпно, і діти росли в гівні.

Україна також воює через це. Росія не може нам пробачити, що наші міста розвиваються, і, в тому числі, мають сучасні зупинки.

Звинувачувати місцеву владу в тому, що вона робить свою роботу — це дуже дивно. Хтось має ремонтувати старе. І так, навіть старі радянські зупинки яким не було нікому діла 30 років на сучасні, навіть зараз.

Припустимо.
Є шкільний автобус та водій цього транспорту. Вам що важливіше, обирайте:
а) щоб водій був досвідченим (кваліфікованим), а автобус — технічно справним;
чи
б) щоб в автобусі були гарні чохли на сидіннях, в салоні були квіти та грала стильна музика.

Мені байдуже на квіточки, нову бруківку та зупинки, якщо мій товариш ще й досі в 2023 році самостійно збирає гроші на праворульне неброньоване барахло (базовий транспорт для пересування), яке потребує серйозного ремонту.

Чомусь державні керівники, поліцейські та інші силовики не дозволяють собі їздити на старих, праворульних іномарках (євробляхах) за 5-7 тисяч доларів.

Ви ніколи не задумувались, чому, якщо ви викликаєте таксі, то в технічно-справній машині, зазвичай гарні чохли на сидіннях та гарний водій? Або якщо машина занедбана то і водій такий самий? Зараз багато людей їздять за кордон автобусами — ви не помічали, що там те саме? Якщо поганий автобус, то малоймовірно, що водій — професіонал?

Ви думаєте, що ми обираємо між одним та іншим, але це помилка, насправді ми обираємо між спроможними і неспроможними. Між компетентними та ні. Ті хто можуть зробити, щоб в автобусі був гарний водій і чудовий салон, і тими, хто не здатний на це.

Мені теж хочеться, щоб військові були всім забезпечені, але ви дивитесь не туди, і звинувачуєте не тих.

І відсутність зупинок і бруківки не допоможе армії, а навпаки. Так само як недогянутий салон автобуса не збільшить професіоналізм водія і не зробить подорож безпечнішою.

Квіти, музика та чохли — це другорядні речі в будь-якому транспорту. Якщо салон таксі просто чистий та тихий — цього достатньо.

Тут питання пріоритетів фінансування. Якщо керівництво автопарку або таксопарку займається дизайном салонів громадських автобусів або таксі, замість того, щоб їх відремонтувати (проводити регулярне ТО) та найняти фахових водіїв — то ....

Якщо у вас грошей не вистачає навіть на звичайний, неброньований (!) транспорт для власної армії (тобто навіть базові потреби не можете забезпечити) — то хто ви (?), якщо ви в умовах війни та великих фінансових проблем (дефіцитів, боргів) в державі знаходити кошти на другорядні ремонти, на які вам байдуже було навіть в мирний час?

Цікаво, як це ремонти радянських зупинок та нова бруківка допомагають армії та військовим?

Цікаво, чому поліція та комунальна варта їздять на нових, надійних та комфортних Renault Duster, Mitsubishi Outlander та Toyota Corolla (ціна таких авто десь від 18 до 30 тис у.о.), а українські військові їздять на вживаних пікапах, бусиках, джипах з правим рулем по ціні 4-7 тис у.о., які ще й часто купують волонтери?

Але при цьому бігборди всюди — віримо в ЗСУ, дякуємо ЗСУ і тому подібна ...

нових, надійних та комфортних Renault Duster

Дастер це найдешевше що може бути. І то тільки в Україні та румунська модель називається Рено)

Тобто, маємо наступна ситуацію в умовах війни?

На нові, надійні та комфортні автомобілі для поліцейських та інших силовиків по 15-30 у.о. в державної влади фінансування є.

А для української армії фінансування не вистачає навіть на те, що забезпечити вживаними пікапами з правим рулем по ціні 5-10 тис у.о.

Десь так?

На нові, надійні та комфортні автомобілі для поліцейських та інших силовиків по 15-30 у.о. в державної влади фінансування є.

А для української армії фінансування не вистачає навіть на те, що забезпечити вживаними пікапами з правим рулем по ціні 5-10 тис у.о.

ІМХО ти або троль або тупий)
От ти не розумієш чому поліція не може їздити на праворульному пікапі на польських номерах?
Або чому армія не може їздити на новій тойоті королі?

В умовах війни поліція спокійно може їздити на легкових автомобілях типу Zaz Sens / Daewoo Lanos по ціні 3-6 тис у.е. за штуку.
Для їх потреб — цього більше ніж достатньо. 99% часу вони їздять по асфальту в містах зі швидкістю 60-120 км/год.

А в армію на зекономлені кошти можна постачати надійні, витривалі та вживані 4×4 оффроуди, які добре себе показали на фронті. Це наприклад Toyota Prado, Toyota Hilux, Nissan NP 300, Nissan Navara тощо.

Ну то дізнайтесь чому. Яким чином фінансувались ці закупівлі і коли.

Перше ж посилання в Гуглі:
«За словами міністра, Національна поліція отримає 651 гібридний „Outlander“ за кошти, одержані Україною за Кіотським протоколом.»

cheline.com.ua/...​yaponski-avtomobili-48385

Почитайте про Кіотський протокол і т.д.

Спробуйте на будь-яке питання з своєї голови відповісти самі ж, дізнаєтесь хоть щось.

От коли російська армія, припустимо, віджала (вкрала) в окупованому Херсоні, Маріуполі, Мелітополі, Новій Каховці, Ізюмі теоретично 5 Mistubishi Outlander та 10 Renault Duster, що говорить Кіотський протокол — як бути?

Чи вкрадений кацапами транспорт української поліції та інших силових органів — це передбачено Кіотським протоколом в умовах війни?

Якщо салон таксі просто чистий та тихий — цього достатньо.

Якщо, використовуючи вашу ж метафору, і стара радянська 30-річна зупинка — це для вас «чисто та тихо», то в мене більше питань немає. Між нашими позиціями прірва.

Цікаво, як це ремонти радянських зупинок та нова бруківка допомагають армії та військовим?

Я намагався це пояснити в попередніх повідомленнях. Спробую ще раз:

Ця війна на десятиріччя. Люди, які будуть воювати через 10 років ще діти. Якщо ти виріс серед гівна, то мотивації воювати за свою державу не буде.

Між нашими позиціями прірва.

Це 100%.

Ви цікавий тип «людей», яким «добре» — що є нова зупинка та нова бруківка в тилу, і одночасно «добре» — хронічна нестача в базових потребах військових, які регулярно виживають та проживають в жахливих умовах (ще й часто сплачують за оренду), користуючись вживаними та старими автомобілями, технікою.

і одночасно «добре» — хронічна нестача в базових потребах військових

Блін, шкода свого часу, ти просто тупий.

Коли такі як ви називають мене «тупим», це нормально.
Було би дивно, якби було навпаки.
Дякую вам за це :)

І відсутність зупинок і бруківки не допоможе армії, а навпаки

«Солдатские койки заправим по нитке — империалисты будут в убытке!» ©

Каждая красивая остановка за 10 лямов гривен в ебенях — наносит непоправимый урон оркам!

Ви думаєте, що ми обираємо між одним та іншим, але це помилка, насправді ми обираємо між спроможними і неспроможними. Між компетентними та ні. Ті хто можуть зробити, щоб в автобусі був гарний водій і чудовий салон, і тими, хто не здатний на це.

Поэтому мы платим втридорога за «кожаный салон» из китайского дермантина внутри ржавого корыта с пердящим движком и разхебаной подвеской ©

хотя нужно было сделать салон из недорогой практичной обивочной ткани, а баблок вместо полировки ободов колёс потратить на ходовую

Коли я переїхав в Київ зі свого міста багато років тому, я не знав що вночі вулиці можуть освітлюватися, а на дорогах взагалі може існувати таке поняття як розмітка. З тих пір і моє рідне місто і Київ розвинулися дуже сильно. І так, в моєму рідному місті за останні десять років теж зʼявилися скляні зупинки, і не тільки.

Да, это заметно. Вот когда например въезжаешь из Крыма в Украину, то сразу становится заметно, что въезжаешь из Крыма в Украину. В Крыму не только что дороги с разметкой и светоотражающей маркировкой, которая ночью светится, как будто там лампочки горят, но и сделаны нормально. А стеклянные остановки — не только в городах, но и в лесу на дороге, причём зачастую там есть подзарядка USB. Когда въезжаешь, из дорог без ям и колдобин — только та, что идёт из Крыма на Херсон. Поворачиваешь вправо или влево, или куда-нибудь ещё — и сразу аттракцион начинается. И что самое удивительно и невероятное, картина не отличалась кардинально до 14 года.

Тримайте чиновника-казнокрада, а в умовах війни — «мародера»!

В мобільному додатку ПУМБ, доречі, ОВДП купити немає можливості. Принаймні, я не знайшов як.

Відкрити рахунок в монобанку зайняло сумарно хвилин 20, здебільшого цей час був витрачений на безнаДія підпис. Купівля ОВДП 3 натискання по екрану.

Да, в моно и сенсе — без проблем. ICU занял больше недели 🤦‍♂️

безнаДія підпис

У них досі той кривий Liveness Detection із купою дій, більшість з яких нормально не детектиться?

Ця послуга «3 кліки» коштує 20-30 грн до ціни, або 1% дохідності. Як на мене — забагато. Через Дію кількість кліків вища, але без «комісійних».

Золотом, доречі торгують деякі обмінники. Або є платформи де продають із рук в руки (не OLX)
Цікаво от що — у Приваті 10 грамовий злиток продадуть за 29150
А на віоліті останній прохід 10-ти грамового злитка 31000. Тобто якщо Приват дійсно продає злитки на руки то можна чистими тут наварити 1850 грн

Щось у Вас невірна інформація, на віоліті останній (21.01.2024) проданий 10ти грамовий злиток за 28500.

Нагадаю, що українці в грудні 2023 придбали рекордний обсяг валюти за останні 11 років. І тепер вони, напевно, сидять і думку гадають: куди ж їм вкласти кілобакси в Україні.

Я думаю що придбали ті Українці які розпиляли допомоги та закупки ЗСУ. Там суми вражаючі!

Ви правильно мислите. Спочатку приймають бюджет 2024 з величезною дирою, потім дозволяють вільно скуповувати валюту. До чого готуються? Скоро доведеться згадати забуте слово «дефіцит»

Не так вже і вільно. Ліміти все ще досить суттєві.

Так, але валюта все ще є. Хоча, коли я в кінці грудня знімав, то довго чекав і видали вже старими банкнотами. Проблеми будуть, коли валюта закінчиться фізично

думаю, не тільки вони, новина про новий мобілізаційний закон багатьох «вразила», мій друг який тримав $$$ на карті бо «щоб не під матрасом», в грудні швидко їх всі продав за гривні і розіслав родичам які кожен по 50к-100к грн зняли в $$$ і тепер вже все тримає в різних людей невеликими сумами в готівці.

Йому дуже пощастило, що має родичів, які збережуть його гроші, а не витратять на свої потреби.

Підписатись на коментарі