Чи готові ви віддати 20% своєї зарплати, щоб врятувати колег від звільнення?

Вітаємо, спільното!

Один із користувачів Blind створив опитування, в якому поцікавився, чи готові фахівці пожертвувати 20% своєї зарплати, аби врятувати колег від звільнення.

«Жодного осуду, лише цікавість», — зазначив автор.

Його опитування зібрало понад тисячу голосів і зараз має такі результати:

Перевірмо, що думає про це спільнота DOU. Діліться своїми аргументами в коментарях.

Якою була б ваша відповідь?

57%
27%
16%
1317 голосів  ·  показати результати
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

В Україні інший контекст, і логічнішим виглядало б питання «Чи готові ви пожертвувати частиною ЗП, щоб ми могли виплачувати ЗП колегам, які зараз боронять Україну або незабаром приєднаються до ЗСУ». Ну а за кордоном не бачу підстав для такого питання: якщо в цій компанії задниця, то це ж не означає, що задниця скрізь. Якщо компанія не видає акцій, то це взагалі якась маячня — чому переваги зростання відчувають лиш власники, а недоліки падіння мають усі?

На минулій роботі було таке. Треба було скоротити 30% персоналу. Запропонували альтернативу, скоротити всім зп , зменшити соц пакет. Оптимізувати інфрпструктуру. Керівництву дуже сподобалась ідея. Зп скоротили , соц пакет скоротили, інфраструктуру оптимізували, колег правда теж скоротили.

20%, в додаток до податків, особливо європейських та каліфорнійських, якщо казати в контексті оригінального опитуванню, це дійсно трохи занадто.

5% це вже більш реально, 10% максимум, якщо в конторі попа.

У нас так в 2020 році, коли почався ковід і ніхто не знав, що буде далі, в конторі керівництво прокомунікували, що зрізають всім 10% зп зате нікого не звільняють, а для тих, чиї проекти закриють, будуть тримати на бенчі.
Саме керівництво сказали тоді, що собі повністю зрізають 100% ЗП поки ситуація не покращиться.
Якщо не помиляюсь, ситуація тривала близько півроку.
І тримали і нікого не звільнили і всім було норм, принаймні мені було норм. Криза пройшла і зарплати з підвищеннями вернули.

Один раз я погано працював, і мене трохи не звільнили. Але колеги скинулися по 20% своєї зарплати, і мене залишили. Працювати краще я не став, тому через деякий час процес повторився. Повторювався він 5 разів, але після 5 ітерацій зарплата колег стала рівною 0, вони більше не змогли мене викупати, і мене все одно звільнили.

Готовий віддати 30% зп, щоб врятуватися від охоти ТЦК

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

З економічної точки зору краще звільняти ніж перерозподіляти витрати. Тому що при НЕзвільненні витрати на менеджмент та операційну діяльність не зменшуються. Плюс психологічний фактор. Звільнення завжди є демотивуючим фактором. Але, якщо ви залишите людей, а потім все одне звільните, то демотивація буде подвійна, бо додасться ще почуття провини чи образа на колег.

Тобто ви пропонуєте зробити дешеве українське IT по суті ще дешевшим 😀

Правильно, давайте наступати на граблі спочатку:
— Шукаємо дешеву робочу силу
— Пампимо ринок
— Йдемо до упору
— Бульбашка лопає
— Скорочення
— Конкуренція зростає
— ЗП падають
— Знову робимо опитування про 20% зп для «коллег»

І т.д.

Ви чого соромитесь, завуальовуєте? Які коллеги?
Питайте на пряму: Хочете зменшити свою ЗП на 20% просто так?

дешеве українське IT

где оно дешевое то ? в сказках ? вы давно рейты внешние видели ?
если не видели то сообщаю — до 24.02 уже были дороже большей части стран Восточной Европы и вполне подбирались к нижним границам стран первого мира — многие прямо говорили, что нет выгоды по деньгам сюда заводить проекты ...

Чи готові галери урізати корпоративи чи зменшити маржу щоб не скоротити люлей?

У нас один був 100к
Це могло ще 3 місяці протримати кого скоротили.
Бос тоді сказав: у нас працюючи найкращі і їм треба працювати..

Та ні там по фрейду все :-)
Найкращім працювати
Тим хто так собі — відпочивати за 20% зарплатні найкращіх

при необхідній умові: зміна розподілу людино-годин у відповідності до

Так, але тільки в перші місяці 20%, і поступово зменшувати, щоб не було зловживань.
Контекст не має великого значення.
Співробітники це досить близькі люди, є якась солідарність.

Контекст завжди має значення: якщо мова про форс-мажор, як-то ковід — це одне, інша справа, коли мова йде про нерентабельний бізнес чи про поганий перформанс робітників. Трохи незрозуміло, якщо відверто.

Коли в мене був проект багато хто сидів на бенчі по півроку з повною зп, коли мене скоротили з проекту майже без бенча попросили на ’вихід’. Тому — ’абсолютно ні’ - і краще мати запасний ввріант

Мені це усе починає нагадувати фільм Margin Call, де по ходу фільма виявляється — а що це за бізнес. Тому слушне питання до керівництва яке ставить таке питання — чи готові вони знизити свою зарплатню до 1 долара на рік, до завершення кризи чи продовжуватиме літати на гелікоптерах на роботу. Якщо друге — то треба взяти своє, та самому звалити, а якщо буде слідство і суд — здати владі з потрохами усі махінації.

Тут мається на увазі, що якогось тупака ледачого звільняють, а всі повинні скинутися, щоб він і далі в курилці про політику розсусолював?

На минулій роботі було таке. Треба було скоротити 30% персоналу. Запропонували альтернативу, скоротити всім зп , зменшити соц пакет. Оптимізувати інфрпструктуру. Керівництву дуже сподобалась ідея. Зп скоротили , соц пакет скоротили, інфраструктуру оптимізували, колег правда теж скоротили.

Ахахаха! От і відповідь. Якщо керівництво недолуге, то не варто і впрягатись — гаплик рано чи пізно станеться.

В мене ще краще було — «ми нікого звільнювати не будемо, поки нічого не робимо, всі проєкти на паузу, але платити зараз можемо тільки 30%», ну ок, краще ніж нічого тому що вторгнення і фіг його зна що там буде у майбутньому, через 2 місяці — 70% ІТ команди звільняють...

В опитуванні мало вхідних даних. Не зрозуміло яка ситуація в конторі і чому саме звільняють людей. Якщо зрозуміло, що конторі і проекту з часом приходить гаплик, то який сенс продовжувати агонію? Не зрозуміло яка атмосфера в колективі. Якщо більшість співробітників токсичні мразоти, то чи буде не шкода, якщо їх звільнять? Не зрозуміло яке керівництво. Якщо в керівництві звикли перекладати всю відповідальність і витрати на робітників, то чи варто там продовжувати працювати? Може краще стати тим співробітником, який звільнився? Не зрозуміло яка ситуація на ринку праці. Одна справа, коли ти можеш швидко знайти кращу роботу і не витрачати час на дурне керівництво контори, а інша справа, коли роботу можеш і не знайти.

Коротше, відповів «ні», бо це опитування — сферичний кінь у вакуумі.

Ну, можливо, в цьому і суть. Щоб кожен подивився на цю ситуацію зі свого боку, з певним своїм досвідом..

Я звик висновки робити і приймати рішення згідно отриманих даних. В залежності від ситуації я б діяв по-різному. Не розумію сенсу, який наводите ви.

Відповіла «так», але треба більше контексту, для розуміння ситуації краще

Можливо. Якщо робочий тиждень стане чотирьохденним. Тоб-то готовий поділитися не грошима а роботою.

Слухайте, ну тут повинні бути якісь перки, бо якщо питання стоїть чи віддали би ви 20% своєї з/п просто так, то наступна логічне питання: — А навіщо? Навіщо витрачати рік, два, три свого життя і отримати за цей час на 20% меньше?

Є два варіанти. Якщо це гемблінг чи крипто трейдінг, наприклад — щоб залишатись і зоні комфорту, тобто запихати голову в пісок як той страус. Іншей варіант — це може бути якась фірма, типу Крайслера яка може себе витягнути з дупи і почати виробляти: Гранд Чероккі, Вранглер, Додж Вайпер і т.д.

Є інший сценарій. Одразу звільнитись бо звільнили останнього нормального колегу)

припустимо в нас є команда з 5 чоловік (з однаковим рівнем перформансу і оплати), які перформлять на рівні 100 папуг в спрінт. Також припустимо що планують зменшити витрати на 20% що є еквівалентом скорочення 1 працівника.
є варіанти:
1. звільняють 1 людину, перформанс команди стає 80 папуг, кост тіми — 80% від початкового.
2. всім 5м зрізають зп до 80%, але переводять на 4денний робочий тиждень — перформанс і відповідно оплата залишаються як в першому варіанті
3. всім 5м зрізають зп до 80%, але всі надалі працюють 5денний робочий день — тоді (принаймні на початку) 100 папуг і 80% від косту.

для менеджменту 3й варіант виглядає як найоптимальніший, але для самих працівників — 2й, мабуть, був би найкращий, в кожного би зʼявився додатковий день, який мож використати для відпочинку, для саморозвитку, для вивчення ринку іт (щоб якщо прийде ще одне скорочення, мати вже якісь варіанти для нової роботи і тд).

в самій статті, без додаткових уточнень, порівнюється саме 1й варіант і 3й — що на мою думку не зовсім справедливо, і відповідно тому голосувалка показує саме такі результати...

2й варіант також має перевагу для менеджменту в тому що не втрачаються знання.

Втім, місяці за 2-3-6 порив єдності буде в минулому і хтось з команди захоче злиняти на кращі умови, −20% перетворюються на потенційні +25% і це суттєво

Цікаво би було глянути на ранговий розріз, є підозра що джуни будуть
за такий оффер, адже цілком можливо, що тим звільненим колегою буде саме цей джун))

не факт доречі... є сіньори, які сидять на проєкті не їх рівня, при цьому зепе в них може бути співставне з 3-а джунами, які плюс мінус нормально тягнуть проєкт, який не потребує вже архітектурних рішень, просто сиди і пиляй...

Деякі клієнти (з ТОП 10) взагалі хочуть тільки синьйорів з 5 роками досвіду та сертифікатами. Навіть якщо їх роботою буде правити XML.

це так... але тут приходимо до того, що визначення «сіньор» — сильно плаває, і деякі компанії продають джунів як сіньорів, які тим не менш цілком справляються з тасками правок хмл :)

Все просто: Часто клієнт є останнім етапом інтерв’ю.

Якщо клієнт після 20-30 хв розмови( з мого досвіду, це рідко тривало довше ), підтверджує для себе, що ти сініор з релевантними навиками — тебе беруть.

Тут індивідуальний підхід я вважаю, до кожного спеціаліста.
Якщо людина дійсно хороший і відповідальний спеціаліст і в час війни в країни важко знайти іншу роботу, маючи змогу — я не відмовлю, але якщо людина шланг, молиться на арестовича і шарія, називає мобілізацію — могілізацією, тоді ні.

у нас науково-дослідні інститути так всю незалежність працюють: випереджаєм світ на 30 років

ні, не весь час —я впіймав період, коли такої х_єрні не було.
хоча зараз це розповсюджено, але більше добровільно-примусово.

Цікаво, чи був би результат іншим, якщо сформулювати питання таким чином:

20% зниження зп, чи 20% вірогідність, що саме тебе звільнять?

Для меня — нет. Если мне предложить −20%, 1-е, что я сделаю — обновлю CV на LinkedIn. И уйду в ту же секунду, как только получу оффер на норм деньги

Навіть якщо на риночку дупця і всі навколо не можуть знайти роботу?

Можно искать не на укр рынке работу )
Собссно, я на нём уже и не работаю.

Видимо,ты не в курсе, но на других рынках такая же ситуация, если что. Но это хорошо, что ты так самоуверен в своей неуязвимости, спать легче будет

Ну или мы в терминах Касперского «сидим под ёлкой».

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

А она сейчас есть, эта зарплата? А то проскакивало на форуме, что вроде пока нет работы?

Ні — нема. Я порахував від зарплати, яка була в Україні.
Якби було багато грошей — я б не повертався в ІТ ще 2-3 роки. Бо воно і до кризи почало розвалюватись: безліч велосипедів, стартапів, нікому не потрібних аплікушечек і тупі проекти для розпілу бабла. Сподіваюся криза дещо вилікує ІТ і знову будуть потрібні бізнес — проекти з чіткими вимогами, термінами та якістю. Можливо навіть більшість буде Low Code.

не знаю, скільки це треба заробляти, щоб 20% однієї зарплатні якось вплинуло аж на декілька колег... в середньому ти просто віддавав би 20% зп, щоб 4 таких склали 1 зп (ті самі 80%) для когось одного... друге питання — а яким чином це врятує від мобілізації? як я знаю, досить небагато ітшників прям мають бронь...

Тут по-різному писали: хтось що за 3-4К баксів легко виїхати. Хтось що за 10-15 К треба купувати Шлях чи ВЛК довідку.
Навіть якщо врятувати ІТшника від мобілізації коштувало б (у середньому) 10К баксів — це цілком підйомна сума для ІТ компанії. Та навіть декілька друзів могли б врятувати свого колегу.

це взагалі вже дуже сильно за вуха притягнуто — якщо ми говоримо про те, що хтось за умовні 5к собі робить спосіб втікнути за кордон — то чому це мають бути гроші саме свіжо зароблені? як айтішник не мож було подумати про те, щоб зробити собі фінансову подушку заздалегідь? якщо це робити на рівні іт компанії — то яка репутація в неї буде на українському ринку, після незаконного вивозу айтішників? я ще можу зрозуміти, коли компанії пропонували це робити в законний спосіб до війни, спираючись тільки на слухи, та не дуже довіряючи шашликам Зеленського — але наразі це зовсім інший кейс...

іт компанії — то яка репутація в неї буде на українському ринку, після незаконного вивозу айтішників?

А навіщо ІТ копманіям репутація на українському ринку, який влада збирається знищити?!
На скільки там років обіцяли Дія.Сіті з фіксованими податками і без масок шоу? А як будуть працювати ІТ девелопери якщо всім ухилянтам заблокують (а потім — і конфіскують) банківські рахунки?
Хіба не очевидно що у всіх законах влада пише «ЧАС РІЗАТИ ХУДОБУ!». Бо уся брехня про перемогу залишилася у минулому році.

А навіщо ІТ копманіям репутація на українському ринку,

1. Репутація є не тільки на укр ринку. Якщо б на заході взнали що умовний епам мухлює з документами для нелегального перетину кордону то компанію можна закривати)
2. Нащо умовному топ менеджеру організовувати кримінальні схеми?(бо за таке саме кримінал). Ну заробить компанія не 50кк$ а 40кк$, ризикувати ради різниці сісти в тюрму?

а скільки готовий віддати, щоб не потрапити в полон в москалів ? І так, могілізаціює займаються якраз окупанти вже на окупованих територіях, у нас тут в Україні дещо інше, але пан із поребрика мабуть.

а скільки готовий віддати, щоб не потрапити в полон в москалів ?

Це коли відправляють воювати — а назад можна повернутися тільки у мішку? Навіть віддати усі гроші і єдине житло — краще ніж таке! Навіть зовсім без нічого почавши в Європі як біженець — я зможу заробити на життя.

І так, могілізаціює займаються якраз окупанти вже на окупованих територіях, у нас тут в Україні дещо інше

Чудово! А то тут у новинах такі проєкти законів пишуть що навіть у москалів шансів врятуватися від могілізіції більше.

«Пан вже там, куди ніяка могізілація, сподіваюся, не дістане. Але багатьом колегам так не пощастило — їх доля викликає у мене хвилювання.»

безсумніву, найпростіше поливати брудом будь які процеси, які відбуваються в країні, будучи із-за кордону. То така натура, саме хохляцька, а не українська. А багатьом колегам не пощастило жити із хохлами і захищати частину із них.

Тільки сьогодні трапилось відео про Дилему В’язня. Стратегії співпраці та зради
www.youtube.com/watch?v=HnjVSCnPYCU

В Україні я б легко віддав і 50% — бо зарплата ІТ синьйора = 10 зарплат звичайних людей.
У Європі якби працював фултайм за таку ж зарплату — вже було б не так легко, бо десь 30% податки, але 20% усе одно потягнув — бо навіть на половину зарплати ІТ синьйора можна прожити у Європі. А якщо житло власне, а не знімати — так взагалі без проблем.
Питання в іншому: а чи буде це ефективно? Якщо людей звільняють бо роботи не вистачає — то як поможуть 20%? Аби вони сиділи і нічого не робили? То може тоді краще аби усі працювали 80% часу, отримували 80% зарплати — і роботи на усіх вистачить?
Я взагалі обома руками підтримую скорочення робочого часу! Бо економіка така, що зайві зароблені гроші неможливо відкласти на потім. Має сенс жити зараз — а віддавати роботі по-мінімуму часу.

От де таке співвідношення, цікаво було би дізнатись ? Подивись на той-же Work.ua — робочий — що встановлює вікна в Києві, це десь 2к баксів на місяць. То може в десь в при місці Полтави різниця в 10 разів з Києвом. А так митниця та судді з твоїх мізерних заробітків і взагалі ржуть, ти для них лошара.

Не так просто визначитись.
З одного боку — якого біса я маю жертвувати своїми грошима? З іншого їхня робота нікуди не дінеться і перерозподілиться між тими, хто залишається. Тобто ЗП та сама, роботи більше.

Звільнити ще 20% комуністів, за профнепридатністю

Мав таку дилему відносно недавно. Як на мене, то гроші зараз потрібні всім, з підвищеннями стає все складніше, а викручуватися якщо щось станеться все одно самому прийдеться. Не прогадав, до речі, попав під лейоф десь через півроку після дилеми.

нiт, тому що “Nothing personal, it’s just a business”

мені здавалось що буде навпаки, цікаво цікаво

IT в Україні одна з самих егоїстичних спеціальностей, більшість працює як ФОП. Сьогодні людина в команді, все круто, а через пару днів подає заяву на звільнення. Або вчиш вчиш джуна а він тільки відчуває силу і відразу шукає щось інше

IT в Україні
Один із користувачів Blind створив опитування,
Сьогодні людина в команді, все круто, а через пару днів подає заяву на звільнення. Або вчиш вчиш джуна а він тільки відчуває силу і відразу шукає щось інше

Риба шукає де глибше, а людина — де краще.
Ну або як сказав класик: «Я вам нічєво нє должен»

Перерозподілити зарплатний фонд, всі отримують на 20% менше ЗП або звільняють 20% персоналу, а в інших ЗП залишається на місті

нехай звільняють 40%, а решті 20% накидують плюсом

Там десь було опитування, що половина наших людей згодна передавати повістку сусіду, а ви тут хочете якогось ноунейма від звільнення рятувати

Ну сусіди це більші ноунейми ніж на работі. Я живу на одному місці 5 років і ХЗ як зовуть сусідів із сусідньої квартири.

В Україні інший контекст, і логічнішим виглядало б питання «Чи готові ви пожертвувати частиною ЗП, щоб ми могли виплачувати ЗП колегам, які зараз боронять Україну або незабаром приєднаються до ЗСУ». Ну а за кордоном не бачу підстав для такого питання: якщо в цій компанії задниця, то це ж не означає, що задниця скрізь. Якщо компанія не видає акцій, то це взагалі якась маячня — чому переваги зростання відчувають лиш власники, а недоліки падіння мають усі?

В ЗСУ є ЗП на досить непоганому рівні. Тому тут на покриття різниці, якщо стає менша. Кому (не)пощастить потрапити на передок — там ЗП більша за джуніорські і мідловську. Так, я в курсі, що ЗП часто йдуть на самозаперечення підрозділу, але є різні випадки

на дуже непоганому, ага. На айтішній позиції 21к платять. Тому ідея фінансово підтримувати їх доволі непогана

В ЗСУ є ЗП на досить непоганому рівні

21 тисяча гривень, ви серйозно?(:
Зарплата кур’єра в Києві зараз до 50:

Сервіс доставки Glovo шукає кур’єрів піший, на вело, мото та авто у Києві (правий берег) та охоче пропонує вам можливість отримувати стабільний дохід до 50 000 гривень на місяць разом із нами. Станьте кур’єром Glovo і отримуйте:

Стабільний дохід — до 50 000 грн./міс за доставки з виплатами щодня і щотижня;
Можливість самостійно вирішувати, коли доставляти (гнучкий графік);
Страхування під час доставок.

Це некваліфікована праця з вільним графіком, але звичайно треба впахувати. Хоча очевидно, що в ЗСУ впахувати треба набагато більше. Плюс ризики.
Для тих хто впахувати не хоче, можна мати гарантовані 30к на такій же вакансії з офіційним працевлаштуванням.
Лінк: www.work.ua/jobs-kyiv-курʼєр з авто

в Києві

Більше половини айтішників саме в Києві і живуть.

Ну це хибна трохи думка як на мене...

21 тисяча це 500$. Зп інтерна/джуна без досвіду.
А те, що пишуть в глово про 50к — на заборі також пишуть. Це якщо ви будете їздити на велосипеді з середньою швидкістю 50 км/год та працювати з 5-00 до 24-ї без обіду 30 днів в місяць — отримаєте свої 50к.
З приводу вакансії «кур’єр з авто», там тільки ремонт того авто в пів зп влітатиме. Компенсують зазвичай в подібних випадках заправку і то по тарифу «середня по паспорту».

Це якщо ви будете їздити на велосипеді з середньою швидкістю 50 км/год та працювати з 5-00 до 24-ї без обіду 30 днів в місяць — отримаєте свої 50к.

Ні, тоді вже буде 65, там же написано в вакансії(:.
www.work.ua/jobs/4541881

З приводу вакансії «кур’єр з авто», там тільки ремонт того авто в пів зп влітатиме

Якщо на авто, то маєш +3к на тиждень (12к на місяць) бонус.

Ваша цитата:

21 тисяча це 500$. Зп інтерна/джуна без досвіду

А я відповідав на:

В ЗСУ є ЗП на досить непоганому рівні

Рівень інтерна і джуна — це не непоганий рівень, це катастрофічно мало, з урахуванням того, що мобілізують у нас не категорію студентів 18-25, а дорослих людей із сім’ями і кар’єрами.

Ні, тоді вже буде 65, там же написано в вакансії(:.
www.work.ua/jobs/4541881

Не так, по ссылке написано

дохід до 50 000 гривень

1 тыгр — это тоже до 50 тыгр :-)

я не знаю які там заробітки в кур’єрів зараз, але до повномасштабки в Ракеті кур’єри заробляли $1к без особливих перепрацювань

стабільний дохід до 50 000 гривень

Ага, обв’ява висить поряд з рекламою убера про 20к в тиждень?)

Щоб на 50к вийти треба 24/7 впахувати, і то вони ще чайові туди рахують

Щоб на 50к вийти треба 24/7 впахувати

Повторюся на всяк випадок, що відповідав на комент про "непогані ЗП в ЗСУ"(:. Тому і порівнюю з умовами в армії, а там так само треба впахувати 24/7, і на відміну від Глово, частіше за все немає можливості навіть ночувати вдома, не кажуче вже про взяти в будь-який момент вихідний чи взагалі передумати працювати.
Моя думка така, що зараз в армії дуже сильно недоплачують, і це одна вагомих з причин, чому зараз туди буквально силою приходиться тягнути людей.

Або:
— Чи готові ви віддавати 20% своєї зарплатні, щоби ТЦК забрал колегу, а не вас?

20%, в додаток до податків, особливо європейських та каліфорнійських, якщо казати в контексті оригінального опитуванню, це дійсно трохи занадто.

5% це вже більш реально, 10% максимум, якщо в конторі попа.

У нас так в 2020 році, коли почався ковід і ніхто не знав, що буде далі, в конторі керівництво прокомунікували, що зрізають всім 10% зп зате нікого не звільняють, а для тих, чиї проекти закриють, будуть тримати на бенчі.
Саме керівництво сказали тоді, що собі повністю зрізають 100% ЗП поки ситуація не покращиться.
Якщо не помиляюсь, ситуація тривала близько півроку.
І тримали і нікого не звільнили і всім було норм, принаймні мені було норм. Криза пройшла і зарплати з підвищеннями вернули.

Який би відсоток не був це лівацький нонсенс

Переформулюю питання

Чи готові ви віддати 0.1% зарплати на оплачувану відпустку* людині в іншому місті, яка (з логічного висновку умов задачі) явно не в топі перформанса**

Голосуємо

(дрібний шрифт)
*відпустка для рефреймінгу, з умов задачі компанія отримує вихлоп за чужий кошт
** компанія не несе витрат, відповідно топи отримують хороші бонуси за цю пропаганду комунізму

Це не лівацька маячня, а банальне страхування. Страхування для когось більш релевантне, для когось менш.

10% і гарантія, що тебе не звільнять в цьому році, особливо коли твоя контора в епіцентрі кризи/пандемії, а роботу ти втрачати не хочеш.

Якщо не підходить — можна звільнитись, наймуть того, кому таке ок.

10% і гарантія

Якщо ти не попав під ніж зара, то вважай в тебе гарантія на рік уже, ну то в чому секс? :)

банальне страхування

Яке ж це страхування, це ж грабунок, коли премію платиш ти, а бенефеціар хтось інший і компанія.

Я привів вище приклад який у нас був із ковідом. Тоді проекти рандомно відвалювались і не можна було бути впевнений точно.
В тій ситуації це було більш ніж виправдано.

У ситуації, коли минулого року з ФААНГів рандомно звільняли людей не вказуючи причини — теж вважаю подібний підхід виправданим.

Якби звільняли лише лоуперформерів, то не погодився б віддавати частку бо тут на 99% сам відповідальний за ситуацію, а коли не контролюєш хід подій, то треба страхування.

рандомно

це вони так сказали? /s

Ну ковід не зовсім кейс, в ковід навпаки всі хайрили як дурні, звільняти почали вже як очікувана тимчасова ненадовго інфляція, завдяки росіянам перетворилась в тимчасову надовго

той ковід уже наче в минулому житті був

Кста війна почалася після курсу вакцинації жителів росії спутніком ві...

це вони так сказали?

Саме так.
На форумах і навіть тут приводились приклади коли людей звільняли без явної причини і часто навіть безпосередній менеджер не міг( ну або не хотів ) сказати причину звільнення.

Ну я не вірю в рандом у чомусь типу гугля.

Не сказали то й не сказали. Не хотіли й не сказали

Ну я не вірю в рандом у чомусь типу гугля

Там навіть гірше ніж рандом може бути — там може бути план. Тобі (менеджеру) кажуть «звільнити Х людей» (бо так карта лягла коли загальний план скорочень поділили на всіх) і викручуйся як хочеш (не впораєшся — звільнять і тебе). Навіть якщо у тебе взагалі жодної зайвої людини немає, і перформять як скажені — але дохтур сказав в морг значить в морг. Великі корпорації з точки зору ефективності управління — повне лайно, майже без виключень...

Я чув про рандом, але в казки не вірю відколи мені стало 14, сорі

Тому читаю саме так — рандом з наперед визначеної вибірки кандидатів на вихід. Грубо кажучи, так, — як прихильник теорії X людей. Можливо в якомусь варіанті. Наприклад вже мали на олівці Х людей, з них можливо в перший раз і звільнили «рандомно» :) приблизно як рандомно розстріляти якусь частину засуджених до страти.

Я теж не вірю, але люди яких звільняли сотнями так і не побачили системи в багатьох випадках.

Гірше тільки варінат «Hire to fire» dou.ua/forums/topic/41311

Воно так буває)
Треба звільнити 1к голів — хрясь і звільнили.
Ніхто не буде сидіти і добирати критерії.
Може по своїй системі скорінгу відфільтрують, але надійність її теж не 100%

Публічно мало хто скаже — «мене звільнили з Гуглу бо справді було за що»
На це є декілька причини.

Така стаття буде не на хайпі.
Кого звільнили за діло — той тихенько шукає нову роботу і сумує що так швидко все закінчилось або хіхікає що так довго намахував систему.

Це може і не так ставитись питання. А «Чи готові ви залишитись при існуючий зарплаті, але працювати більше бо ми звільнемо N людей і їх працю треба буде покрити ? Або ми залишимо цих людей, але вам платитимемо на 20% меньше». Коли людям в принципі нема чого робити бо нема ніякої роботи, таке питання взагалі ніхто і ніколи не ставить.

Саме керівництво сказали тоді, що собі повністю зрізають 100% ЗП

Що ще вони сказали?)
Віри такому немає)

Ну тобто у вас керівництво дуже грамотне і використало найвідоміші антикризові методи, зокрема Лі Яккоки. Ті клієнти з якими я працював, 60% народу тоді виставили на мороз. А потім змушені були набирати назад, буквально через місяць. Та тим кого питали по овертаймити на халяву, а потім виставили на мороз це докорінно змінило за першої ліпшої кризи. Тому вони так само мають ставити питання — чи готові ви звалити при першій нагоді отримати на 20% більший дохід ?

Тут готові в ТЦК здати, не те що спасти від звільнення. Аби самому не довелося в окоп лізти.

Або у вас в команді атмосфера дуже погана, або це лише ваша позиція.

Ще б сказали «ви в команді не як сімʼя»)))

Ну сім`я — то одне, а здавати колегу воєнкому — це вже нездорова фігня.

знаю теща зятя хотіла здати тцк коли він втратив роботу і з’явилися фінансові труднощі =)

В РФ был недавно более дикий случай. Там жена сдала мужа в военкомат, в смысле расписалась на повестке. Он пришёл домой с работы, они поругались. Ночью она встала и зарезала их общую 6-летнюю дочь. В общем кончилось тем, что суд эту бабу отправил на принудительное лечение, но пока шло следствие, следователь не дал возможность военкомату забрать главного свидетеля.

Один раз я погано працював, і мене трохи не звільнили. Але колеги скинулися по 20% своєї зарплати, і мене залишили. Працювати краще я не став, тому через деякий час процес повторився. Повторювався він 5 разів, але після 5 ітерацій зарплата колег стала рівною 0, вони більше не змогли мене викупати, і мене все одно звільнили.

Зарплата колег рівною 0 не стане ніколи, але буде прямувати до 0 згідно графіку експоненціальної функції з від’ємним показником. Але то вже інша історія...

Так поэтому его (персонажа истории) и уволили в итоге — он даже элементарных вещей не понимает.

я думаю, що зараз всі розуміють — ці скорочення не повʼязані з погіршенням перформансу конкретно взятого працівника — це глобальні процеси, і відповідно «нікто нє вінауват»... ніхто не забороняє приняти за основу 80% зп на цей критичний час і паралельно почати звільняти відвертих шаровиків, щоб 80% перетворити у 85%...

Поставив ні бо
— мене не звільняють, звільняють інших людей
— коли будуть звільняти мене то немає гарантії що це застосують до мене
— в якийсь момент звільнених буде більше ніж збережених грошей від тих 20%, і що тоді?
— чи справедливо що 10 мідів будуть утримувати одного сіньора? Або 30 джунів?

І щось схоже вже є, в нас називається бенч. Враховуючи що на бенч великі компанії не беруть з середини 22 року, то схема перестає працювати коли безробітних стає більше за певний %.
На заході є закони які це регулюють, не просто так звільненим там ще кілька ЗП виплачуюють.

Я відповів «можливо». Тому що у будь-якій множині людей є певна кількість випадкових елементів. Баласту, простіше кажучи. Коли справи йдуть добре, то не варто надто цим перейматися. А от коли ні — вибачте, нічого особистого, джаст бізнес.
З іншого боку, чи знизиться пропорційно кількість роботи яку ця спільнота має виконувати? Не факт. І якщо звільнять людину яка нормально тягне, то ця робота вірогідно ляже і на мене. Тому поступитися з/п але зберегти якійсь комфорт і рівновагу може бути прийнятною ідеєю.

І якщо звільнять людину яка нормально тягне, то ця робота вірогідно ляже і на мене

Так робочий день 8 годин. Те що хтось захоче зберегти строки звільнивши людей мене не цікавить. Я своїх 8 сторі пойнтів зробив і до кінця спрінта «пишу тести».

Тому поступитися з/п але зберегти якійсь комфорт і рівновагу може бути прийнятною ідеєю.

Хз який може бути комфорт коли на проекті почались скорочення.
В мене відразу думки що я наступний)

Готовий віддати 30% зп, щоб врятуватися від охоти ТЦК

тільки на цілові витрати — прямі донати військовим або через перевірені БФ.
а не в карман военкому чи корупційному уряду.

Чеки вносьте на платформі єСолдат

аудитория dou «не подвела» — большая часть хотят выплывать в одиночку. В период бури.
в период, когда из отрасли уходят деньги, когда целые команды умножаются на ноль (я не упоминаю в локальных проблемах ) 73% считают себя насколько выдающимися что не могут принять мысли «а что будет если следующим буду я а через дорогу будет дырка от бублика»

Думаємо... Просто я не настільки довіряю колегам. От хай власник сам, чи інший матеріально відповідальний приймає рішення.

У серіалі теорія великого вибуху, був епізод де декан спихнув виділення коштів на Леонарда.
Оце питання з цієї опери.

«выплывать в одиночку», зважаючи на умови викладенні в питанні, хоче бізнес. Бо власне замість оптимізації витрат, або, наприклад пошуку нових джерел доходу, бізнес планує оптимізувати штат, або не оптимізувати за рахунок тих, хто скоріш за все не приймає участі в розподіленні прибутку. Взагалі сам кейс перекладання компетенцій бізнесу на співробітників, це дуже дивно.

П.С. ніхто не заважає поставити автоматичний платіж у 20% на карту звільненого із вашої власної картки, щоб цій людині просто не довелось працювати поки триває пошук роботи. Ви таке робили?

В даній конкретній задачі відповідь Ні навіть немає жодних етичних мінусів, тому цілком очевидно так відповідати. В даному прикладі дія не забезпечує ціль. Ти викинеш 20% своїх грошей, а людей все одно звільнять, тільки через квартал, чи через рік. А за наявності такого інструменту абсолютно всі 100% корпорацій в світі через 5 хвилин заявлять про лейоффи, зріжуть заробітну плату на 20% всім рядовим співробітникам і далі світ продовжить жити як і жив далі, з лейоффами та іншим, просто з меншими зп.

Тобто переклавши це питання на більш зрозумілі формулювання, воно виглядатиме так:
«Чи готові ви віддати 20% своєї зарплати, щоб подарувати їх вашому вищому керівництву та інвесторам і не отримати нічого взамін?»

тобто хтось постійно думає і враховує погані варіанти, оптимізує витрати, диверсифікує інвестиції, робить фінансові подушки, а хтось попиває смузі і купує собі новий айфон/макбук/машину в кредит, а потім ще та людина має пожертвувати 20% своєї зп, щоб ці інфантили змогли і далі насолоджуватись життям, а якщо не схоче то значить вважає себе

насколько выдающимися

ну, норм підхід, теж хочу ні про що не переживати і щоб завжди був хтось, хто врятує і порішає все.

Так а чому саме скорочувати будуть тих, хто тринькає гроші. Хіба це якось корелює із професійністю

Так а чому саме скорочувати будуть тих, хто тринькає гроші. Хіба це якось корелює із професійністю

Чим ти більший задрот ти технічно ти сильніший.
Той хто тратить час на спорт, сім’ю, хобі не буде овертаймити дебагаючи прод проблеми чи ботанити нові фреймворки (бо часу немає) тому, «швидше за все», таких будуть звільняти в останню чергу.

Тільки не зовсім зрозуміла схема, як це врятування має спрацювати?

сокращение фонда зп на 10% к примеру
Вы можете уволить условные 10% персонала а можете, по договоренности с профсоюзом к примеру, снизить зп на 10%
Это 2 разных стратегии

Дуже часто, особливо у тих самих великих технологічних контор звільнення проходять не тому що нема грошей на фонд оплати праці, а тому що вони обросли «жирком» у вигляді не дуже потрібних працівників і настав час трохи схуднути щоб мати більш конкурентну спортивну форму

Саме так останнім часом схоже і відбувається. Кожне скорочення в компанії ринок вітає ростом акцій(:.

якщо звільнити 10% персоналу, то ніби очікується що і продуктивність зменшиться на 10% (якщо не враховувати факт, що звільняти будуть лоуперформерів). Тоді — щоб все було справедливо — то зменшувати на 10% зарплатню треба відповідно зі зменшенням робочих 40 годин на відповідний відсоток — а ось такий варіант багатьом може набагато краще зайти, ніж просто зменшення зп при тих самих 40 годинах...

Я не знаю хто з менеджерів обрав би другу стратегію. Скорочення 10% персоналу означає певний дебаф моралі тих хто залишається — але короткотерміновий, якщо все зроблено правильно. А от скоротити всім зарплату на 10% щоб тільки нікого не звільняти — це дизмораль абсолютної більшості колективу надовго + ризик втрати невизначеної кількості людей в найближчій перспективі (які самі підуть за ринковими зарплатами).

Причому якщо при контрольованому звільненні топ-менеджмент має простір для маневру (кого саме скорочувати), то при сцеранії коли піпл йде через скорочення зарплати такого простору немає, і скоріше за все звалять як раз найкращі й найкорисніші...

візьмемо умовно скорочення 20% — це якраз 1 робочий день... робиш для всіх 4х денний робочий день і відповідно 80% зп — і зі здивуванням помічаєш, що насправді перформанс сильно не впав, тому що люди краще відпочивають за 3 дні, ніж відпочивали за 2 і відповідно за 4 дні вкладаються в те, що раніше займало 5... :)

тому що люди краще відпочивають за 3 дні, ніж відпочивали за 2

Це якщо на вихідних відпочивати)

Скорочення зарплати — це завжди потужний дебаф, безвідносно того як це пояснювати та виправовувати (крім випадків, коли людина сама про це просить). Звісно, є певна кількість людей, які погодяться на −20% зарплати за один додатковий вихідний день, і навіть будуть вважати це за переваги, але для більшості це так не працює, бо скорочення зарплати миттєво відбивається на якості життя (принаймні на рівні відчуттів), а користь від зайвого вихідного потрібно ще знайти...

Минулого року просто не піднімали ЗП то вже відчуваю це як дебаф

Рятують колег донати на ЗСУ якщо вони на фронті. Звільнення це не те від чого портібно «рятувати». Можливо навпаки якісь конфортисти підуть в гору.

Всі ми знаємо що саме у воді не тоне)))

Підписатись на коментарі