Project Management: очікування VS реальність

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Приблизно два роки тому я розглядав Project Management в ІТ як щось незвичайне і здавалося, що це не піддається логіці. Переглядаючи ряд курсів, мені просто не вдавалося зрозуміти всю цю систему Agile, планування, естимації та інше. Цікаво, що на той момент я вже мав кілька років досвіду як проектний та продакт менеджер, але не в ІТ. Сьогодні, з додатковим 1,5 роками досвіду в ІТ, я хочу поділитися своїми думками щодо ІТ-менеджменту. Отже, летімо!

Хто такий проджект взагалі і які його обов’язки?

Загалом, це, мабуть, найчастіше запитання, яке я чую від людей, що не мають досвіду в ІТ.

Очікування: людина, яка контролює все і всіх, проставляє цифєркі і складає звіти для стейкхолдерів й звичайно відповідальна за реалізацію проекта.

Реальність: людина-оркестр, що робить все — від малювання дизайну аплікації до вирішення конфліктних ситуацій та допродажу додаткових фіч клієнтам. PM — завжди відповідальний за все те, що відбувається усередині команди і його проекті, і звичайно кінцева мета — реалізація проекта.

Зона відповідальності менеджера просто не має меж і суттєво відрізняється від компанії до компанії, хочете свободи — працюєте в малій компанії, але все більше нагадуєте швейцарський ніж, а хочете більш чітких правил — го в велику компанію, але не нийте на зайву бюрократію.

Проджектом може бути кожен?

На перший погляд, це певне найпростіша професія в ІТ з відносно низьким порогом входження.

Очікування: вивчив англійську, Скрам, почитав РМbook, заюзав Джиру та кілька фреймворків і окєй, ти вже в світі рожевих фламінго та смузі по п’ятницям.

Реальність: нє, хардскіли важливі, але куди важливіше вміти комунікувати з різними групами людей, вміння брати відповідальність на себе та мати міру часу. Так, так це надважливо, в мене був кейс, коли джуніор РМ не зміг користуватися елементарним Гугл-календарем та навіть не розумів, що вчасно прийти на міт — це вже півсправи для менеджера.

Чи може тут бути виключення? Ні. Менеджер це управлінець і в певних людей просто немає певних рис, ніхто в цьому світі не може робити все, на моє глибоке переконання

Головне матчастина, а інше то вже не важливо?

Гайдів, книг, статей та відео по РМству стільки, що дуже важко не вивчити хоча б одну-дві методології та пару фреймворків.

Очікування: головне реалізувати Скрам/Канбан/Чейн на практиці з дейліками, грумінгом, ретро і так далі. Запланував, написав таску, перевірив виконання, потім поговорили про це на ретро узагалом — от і ок.

Реальність: в розробці головний ресурс — це розробник, це людина. Ти маєш комунікувати з людиною завжди і не тільки за робочими питаннями, будувати відносини, щоб краще розуміти один одного. Якщо у вас є улюблене домашнє тварину, ви повинні знати її породу та ім’я. Ще один важливий аспект — ти менеджер, ти не просто переставляєш таски в Jira, ти захищаєш свою команду перед зацікавленими сторонами, бо ти відповідальний за все, що відбувається усередині твоєї команди.

Не секрет, що дедлайни іноді дуже жорсткі і тобі доводиться просити команду попрацювати понаднормово. Життя, так буває. Ви можете уявити успішного менеджера, який байдужий до команди, і люди такі — ок, він попросив? Треба розуміти, що всі ці фреймворки створені заради ефективної комунікації над проектом, тож я завжди ставлю спілкування в центрі усього процесу.

Проектне планування працює?

Очікування + реальність:

А ось це працює, завжди і в будь якому проекті!

Це виключно моє бачення, засноване на моєму досвіді. А як бачите реальність ви?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Усі ці репліки що пм не потрібен та інше закінчуються коли стаєш лідом без менджера і маєш спілкуватись із бізнесом сам.
Так, толкового менджера дуже важко знайти, а в аутсорсі часто впарюють передаста що часто є додатковим етапом зламаного телефону.
Але в будь якому випадку без менджера вкрай важко, бо між технарями та бізнесами постійно потрбна людина що усі дьоргають, вміє спілкуватись як із бізнесом так і з технарями, вона в курсі усього що відбувається, тримає руку на пульсі проекту і завжди знає цілі проекту.

Останні років 5 працюю на проектах де Project Manager відсутні.
Від того бачу одні плюси
— дев лід (і частково команда) більше спілкуються з тими хто ставить завдання і приймає рішення. Тому менше «поламаного телефону». Лід саме лідить команду, планує і менеджить роботу.
— відсутні овертайми. Зазвичай менеджери не розуміють що бага в 3 ночі не буде пофіксана за 2 години з деплоєм, тестуванням і т.п. До нього клієнт написав а він всю команду піднімає бо «то ж клієнт, треба вислужитись» а не тому що проблема спрвді критична.
— краще мати Product owner + team lead, обоє професіонали на відміну від Project Manager який не є спеціалістом в нічому.

Значить у вас реально крутий проект і стейкхолдери просто «душки».

Пару ремарок:
— круте поєднання, щоправда в подібній схемі буває збій — якщо кількість проектів більше одного. В якийсь час технічний лід просто «спамиться» кількістю запитів від команди. В цьому випадку розподіленням ресурсу має займатися адміністративна частина команди, до того-ж кожна фіча має свою вартість — це важливо.

— тут питання в концепції взаємовідносин з клієнтом, частково погоджусь. Багато що залежить від як себе поставиш, сама концепція «що клієнт скаже» завжди програє здоровому глузду і атмосфері. Хоча овертайми — частина роботи і іноді від цього не підти, бо забаганки клієнта нікуди не дінуться після того як ви вирізаєте канал комунікації.

— так краще, якщо тімлід буде мати час розбиратися з тасками, робити рев’ю та перепитувати клієнта, чи овнера — а шо тут має бути? Але тоді знову питання в собівартості робочого часу — умовні 35 баксів ліда за годину, або 15 проджекта. Бо будь-яка розробка — то бізнес і не раціонально використовувати дорого спеца на не на вискокваліфіковану роботу.

щоправда в подібній схемі буває збій — якщо кількість проектів більше одного.

На нормальних проектах в одного інженера є тільки один проект.
Є винятки типу пресейлу, але ж мова не про це.

Хоча овертайми — частина роботи і іноді від цього не підти,

Ні, це не частина роботи. Печально що менеджер цього не розуміє бо це означає що на ваших проектах «підгін проекту» відбувається за рахунок інженерів а не зміни скоупу, строків, ціни.

забаганки клієнта нікуди не дінутьс

Забаганки мають дорого коштувати для клієнта і тоді їх не буде. Більш конкретно, чітко сказати що овертайми це Х2 рейт.
А не напрягати команду працювати на свою репутацію і кар’єру.

якщо тімлід буде мати час розбиратися з тасками, робити рев’ю та перепитувати клієнта, чи овнера — а шо тут має бути....і не раціонально використовувати дорого спеца на не на вискокваліфіковану роботу

Збір вимог це якраз і є висококваліфікована робота.
Менеджер просто запише бажання клієнта і принесе їх команді. Зворотній зв’язок(що вимоги не вписуються в те що вже є і є легші способи досягнути мети якщо 1,2,3) від команди до клієнта не дійде бо загасне на менеджері який " вже все розписав, ви тільки зробіть, клієнт хоче саме так". Зазвичай ті бажання є специфічі і тому команда кілька місяців робить літаючого коня.
А лід під час початкової розмови клієнту скаже що цю фічу можна зробити по іншому і тоді це буде набагато легше (значить дешевше). З’являється гнучкість в термінах, функціоналі.

питання в собівартості робочого часу — умовні 35 баксів ліда за годину, або 15 проджекта.

Тому і з’явились позиції Scrum Master, людина яка букає мітинги, заповняє звіти, займається адміністративною роботою але не є відповідальною за вимоги, розробку і туди не лізе щоб уникнути того що я вище написав.

Щось трохи багато останнім часом розвелося менеджерів — програм, делівері, продукт і т.д менеджери. Багато хто хоче бути хоч яким менеджером.

Питання не в кількості, а якості — тут ви на 101% праві

Нажаль, так — менеджерів як собак. Забувають лише, що справжній менеджер має бути скілованим та добре усвідомлювати, що і як робить його інженер. Пам’ятаю, була в мене манагерка з Індії, вона дуже часто збирала людей на мітінг за будь-якого питання. Навіть коли треба було комусь просто написали листа замовнику про доступ кудись, вона тупо збирала всю команду. Одного разу я запитав в неї, чи розуміє вона, що перериваючи мою роботу девеловера я фактично кожного разу витрачаю по 30-40 хвилин після такого «збіговиська» щоб відновитися і знову почати свою роботу там, де кинув. Вона була дуже здивована і запитала «А що, під час мітингу не можна продовжувати кодити?».

99% PMів — балласт, який тільки заважає як команді, так і стейкхолдерам. Майже усі ПМи спочатку намагаються переломати команду через коліно, під свої хотілки, а потім три сценарії:
1. Команда і продукт поступово роспадаються;
2. ПМ розуміє, що треба розмовляти з командою і слухати ії, бо без команди цей ПМ сам продукт не розробить і не продасть;
3. Все ж таки ломає команду і вона починає робити те, зо він хочить, але це все одно приводить до першого сценарію.
Стандартна ситуація, коли ПМи не розуміють бізнес задачі продукту, не намагаються зрозуміти технічні барʼєри і проблеми продукту, завжди все питають у інших спеціалістів, а стейкхолдерам просто сцять у вуха.
І лише один або навіть пів відцотка ПМів, це справжні спеціалісти, які працюють на продукт, і розуміють, що вони частина команди, а не кімнатні директора.

От десь з вами погоджуся, особливо зі сценаріями.

З чим категорично не погоджуся, так це з тим, що РМ баласт. Якість низка — можливо, але комунікацію все одно хтось буде вести, хтось буде займатися собівартістю та бізнес-частиною, хтось буде створювати таски, звіти, документацію. Дуже логічно, що це буде адміністратор — можна людину наректи ВА, але суть від цього не змінюється. Ну тобто якщо у техліда є купа вільного часу — він це робити може спокійно, але його собівартість години часу просто впирається в бізнесову частину проекта і набагато простіше й логічніше поставити окремого адміністратора при собівартості значно менше

Підписатись на коментарі