ШІ вплине на 40% робочих місць у світі та може збільшити нерівність серед населення

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Міжнародний валютний фонд (МВФ) у своєму дослідженні дійшов висновку, що штучний інтелект вплине на майже 40% робочих місць у всьому світі. Також вбачають ризики в тому, що ШІ може збільшити нерівність серед населення планети.

Managing Director МВФ Крісталіна Георгієва у своєму блозі перерахувала найважливіші тези з цього дослідження, серед них такі дані:

— зараз майже 40% робочих місць у світі підпадають під вплив штучного інтелекту;

— у подальшому ШІ може вплинути на орієнтовно 60% робочих місць у розвинутих економіках, а в країнах із низьким рівнем доходу — на 26% робочих місць;

— у країнах із розвиненою економікою половина працівників може розраховувати, що ШІ сприятиме їхній продуктивності й вони матимуть переваги від такої інтеграції. Однак інша половина має бути готовою, що ШІ знизить попит на робочу силу за їхньою спеціалізацією — це може стати причиною скорочень, а деякі професії можуть і зовсім зникнути;

— багато країн досі не мають інфраструктури або кваліфікованої робочої сили, щоб скористатися перевагами ШІ. Це підвищує ризик того, що з часом технологія може погіршити нерівність;

— ШІ також може вплинути на нерівність у доходах і багатстві всередині країн. Працівники, які можуть використовувати ШІ, бачитимуть зростання своєї продуктивності та заробітної плати, а ті, хто не може цього зробити, відставатимуть від них;

— ШІ може допомогти менш досвідченим працівникам швидше підвищити свою продуктивність. Водночас молодшим працівникам легше використовувати нові можливості, тоді як старші часто мають труднощі з адаптацією.

«Ми стоїмо на порозі технологічної революції, яка може стрімко підвищити продуктивність, прискорити глобальне зростання та збільшити доходи в усьому світі. Але вона також може призвести до скорочення робочих місць і поглиблення нерівності. Нам потрібно напрацювати політику для безпечного використання величезного потенціалу ШІ на благо людства», — резюмувала Крісталіна Георгієва.

Спільното, а які переваги й ризики від впровадження ШІ бачите ви? Обговорімо в коментарях детальніше!

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Це смішно і не правда. ШІ тільки допомагати. Вперед, вперед шкіряний світ

У більшості згоден, потрібно буде резервувати місця для людей під час переходу на пост-індустрії із так званим ШІ, інакше будуть кризи. Звичайно квотування буде тільки у благополучних країнах, у бідних просто попруть людей/експлуатація.

Ілон Маск, Джеф Безос, Біл Гейтс, Уорен Бафет та інші з однієї сторони, та чуваки в Африці які носять сірку з жерла вулкану у корзинах які на коромислі підвішені. Куди ще далі з нерівністю ? Між ними 5-6 століть. Власне саме Гейтс про це неодноразово і наголошував, що проблеми ШІ не дуже то цікави африканцям у яких погано з питною водою, які вирубують та випалють ліси на дрова та вугілля щоб готувати їжу на відкритому вогні і цим роблять собі гірше з землеробством, не мають електрики та мають жахливий епідемічний стан.

Колись це так чи інакше станеться. Питання в тому наскільки поступово ?
Взяти наприклад професію кучера на початку 20 століття — масова професія яка поступово зникла відповідно до того як почали появлятись автомобілі. Люди з часом адаптувались і виникла нова професія — водій.

BTW На сьогоднішній стан — водій най розповсюдженіша, професія на планеті. Випуск авто-керованих авто, хоч вони за статистикою і керують так само як і люди, щоб витіснили людей мають керувати значно краще за людей. Скажімо показувати набагато меньше аварій, менший розхід палива або енергії і при цьому перевозити вантажі і пасажирів швидше (останнє можливо бо потенційно механізм не вимагає відпочинку і тільки має бути зупинимося на технічне обслуговування). Так само як трактори та автомобілі стали багатократно ефективнішими за коней та биків.

Зато нема вихлопних газів безпосередньо в місці проїзду і шум значно менший. Та усе ж не панацея і доволі дорого. ІМХО біопаливо значно цікавіший тип технології. Теоретично і практично : авто, трактори, вантажівки тощо можуть конструктивно залишитись такими самими як вони і є без жодних змін. А от паливо можна виготовити без використання крекінгу нафти. В Америці біодизель на заправках вже звичайна річ. Ллють просто в баки Пітер Білтів та Кенвудів і їздять так само як і на нафтовій солярці. Маск хоче летіти на Марс на нітрометані.

Ну да, заради цього звісно варто застрягнути десь на ніч

Ну біо може тож. Але я особливо не розумію цей пойнт про електро. Є цикли відновлення метану. Метан цілком собі транспортабельний як бензин і широкодоступний, і не потребує так критично енергомереж. Ну всм краще звісно по трубам, але як труб нема то можна й балоном. Але все таки якесь біопаливо ще безпечніше за газ

Бензин теж далеко не така вже і безпечна рідина, як і газ як і літієві батареї. Як я розумію єдина проблема біопалива — в бізнеси не вкладаються так як в електрику, а ціна доки що приблизно однакова з нафтою. Якраз тема для України виходе, коли просто зерно пшениці не подати то паливо для авто точно матиме попит.

Ну трабла з газом герметичність. Рідке закрив кришку і чудово. А негерметичний резервуар з газом — це вогник

Це особливо трабла і з воднем усяким, бо тиск більший, а водень маленька молекула, і проникає в матеріали й викликає корозію.

Упор на електро бо електро універсальна енергія, на перший погляд логічний сільвер буллет, але я думаю таки гібрид буде майбутнім. А електрогібриди — ну це ж було іще хз коли, нічо нового

А автопілот там по суті з боку бантик. Автопілоту ж пофіг яке там паливо

Проблеми з воднем — це в першу чергу проблеми ціни. Щоб його нормально затримувати в резервуарах, потрібні соти які роблять з платини. Хоча такі елементи і кращі за літій, це найкращі елементи на данний момент разом з тим найдорожчі.

Типові сценарії масового використання — вся обслуговуюча сфера. Оператори, офіціанти для прийому замовлень, перекладачі і т.д. Це дійсно дозволить бізнесу скоротити витрати, відповідно знизити ціни на продукцію. Відповідно люди не будуть робити нудну роботу. Одні плюси.

Далі — суди, аналіз корупції, складання типових договорів і т.д.
Тобто можливості дійсно великі. І це хороші новини — бо рівень життя буде зростати відповідно.

Ну з аналізом вже цікаві результати, особливо коли ряд шукачів аналізував українські дисертації. Там понаходили хто насправді писав різним політичним діячам типа покійного Ківи. Воно звісно від початку відписка та макулатура, задля отримання статусу та диплому. Та усе ж письмовий аргумент.

суди???
як казав ще Жванецький — хто ж оце добро просто так віддасть дурній машині?

Чи є в ШІ яка-небудь відповідальність за помилкову діяльність, хибні поради або неправильні відповіді?
Ще важливо, хто наповнює, керує та контролює ШІ?

Ага одразу після того як крипта зруйнує фінансову та банківську систему.

а накидайте юзкейсов де ШІ змінив ваше особисте життя? а то я хайп чую а конкретних прикладов немає

я про свій скажу тоді, іноді якщо треба розвʼязати щось заплутане, чи пофкісити щось що я не щарю, він зазвичай мене дає інфу яка не завжди правдива, але допомогає мені щось придумати
ну і якщо треба баш скрипт написати, чи перекласти з одной мови на іншу
іноді можу спитати щось general purpose, але я знаю що воно може брехати, тому це треба дуже обережно перевіряти
а ще я гралась з генерацієй картинок, мабуть 6 годин вперше як мене дали доступ до GPT4 але потім стало скучно

в цілому, майже не використовую, якщо брати day to day

Мені порекомендував чат gpt норм дієту. Поки притримувалась — худла.

Там дуже кльово, що можна отримати хороші рецепти, з виключенням продуктів, що не подобаються, щось дуже просте. Також, чат джпт давав завдання з мов і оцінював мої здібності.
А ще я почала писати від нудьги якесь зашкварне фентезі і він вичитав і казав яка ж я молодець

і казав яка ж я молодець

Мені теж дуже подобається який він культурний, завжди підбадьорує. Видно що америкоси писали)

Ко мне как-то обратились программисты партнеров, у них не получилось сформировать правильную подпись к запросу ( hmac256 ). И скинули свой код на java. Ну я и закинул ChatGPT свой код на ts, чтоб оно перевело на java. Я не верю AI, потому перепроверил в песочнице, подписи сошлись. Вот для чего ChatGPT отлично подходит. А так, мне кажется, это игрушка, часто бестолковая.

HMAC 256 в Java делается аж в три строки. BTW Как вы Java получили ? В отличие от Bart GPT С ней де не работает. С++ вот добавили.

Я не вдавался в подробности, было важно получить результат. Просто скинул ему детально расписанный алгоритм, и написал «please translate code from typescript to java». Потом результат уже проверил в песочнице с теми же вводными что и в тесте моего кода. PS я всегда вежлив с машинами, в надежде что мне это зачтется в будущем)

Я тепер пишу топові вітання зі святами. ))

Вместо того, чтобы писать свой код, я теперь копипащу и правлю код, написанный ChatGPT. На выходе получается такое же говно, но зато быстрее. Освободившееся время трачу на DOU и Telegram.

На выходе получается такое же говно

Це ще норм, мій код до gpt був гірший)

Самий крутий юзкейс про який я чув. Це як ШІ дали доступ до пошукових данних людей і він знайшов ранні признаки певного типу раку. Там люди спочатку гуглили оці признаки, юо в них вони проявились, а через деякий час починали гуглити все про той тип раку. Вченні спочатку подумали, що ШІ видав якусь маячню, потім співставили і побачили чітку кореляцію..

дякую, цікаво хто до таких даних має доступ окрім гугла, і ваще це законно так особисту інфу використовувати

Коли я оновлюю сторінку, це рахується як перегляд?)

То що може бути замінено ші, мусить бути замінено ші

мабуть спочатку АІ замінить всіх КуА-макак, а потім веб-макак, чи навпаки 🤔

обясни як АІ має замінити таку творчу та абстрактну професію як куа, коли не завжди допомагає перевірити певний софт за допомогою очевидних та однотипних позитивних/негативних перевірок?

Тільки що ChatGPT 3.5 неправильно порахував арифметичну суму чисел (менше очікуваного). Хром те саме порахував правильно.

Цікаво, чи звільнили би чат, якби він так зп топ менеджменту порахував.

Буде Боїнги 737 Макс саджати. Чи вже саджає..

Буде можливість безвідповідальності.
Запитають: «А хто винен в чомусь?».
Відповідь: «А он той ШІ-стаф. Всі питання до нього (чи може неї?)».

Не переживайте, допрацюють на виконання арифметичних задач

Як можна звільнити комп’ютер?
Ви звільните комп’ютер якщо у ньому збій відбувся? В крайньому випадку заміните на новіший

Не порахує, тому що чатгпт і взагалі всі мовні моделі не про це. Він може видати вірний результат, але не тому що порахував. Ці моделі не рахують і не розв’язують задачі.

Треба знати про те, як вони працюють, їх обмеження і можливості, тоді будеш максимально ефективно використовувати.

Ці моделі не рахують і не розв’язують задачі

Ну тоді вони точно відебруть роботу в людей :-))))

рахують і не розв’язують, вейкап эникейщик :)

Ви не праві. Для подібних задач гпт-4 не просто видає текст відповіді як мовна модель з предікшеном тексту, а генерує код, сам запускає його і видає аутпут. Код можна глянути через кнопку «View analysis» в кінці відповіді.

Приклад: chat.openai.com/...​e5-4ba9-bd3f-be82da563614

ты немного отстал от новинок, появился дополнительный функционал:
— нолосовое общение через апп
— распознавание графического аутпута для дальнешей работы по твоему запросу (картинки, про видео надо почитать)
— режим анализа, когда вместо ответа или кода он сам пишет код, запускает его, оформляет результаты по твоей указке и предоставляет тебе.
— интеграция с далле для генерации картинок в режиме чата

В 4 версії для цього є окремий плагін.

«Тільки що автомобіль не зміг піднятися по двометровій драбині, а я з 4 років міг. Автомобілі (chagpt та інші мовні моделі) і взагалі будь-яка механізація і інженерія (інші, в тому числі майбутні, AI, AGI) непотрібні.»

Приблизно такого рівня у тебе аргументація. Розумієш наскільки ти необізнаний в сфері ШІ?

А де я писав, що вони не потрібні? Щось у Вас дивна якась реакція.

Посортувати ключі об’єкту по алфавіту воно теж не може: деякі загубив, деякі продублював, навіть кількість не зійшлась. У гугл барда те саме. Я тоді взагалі не розумію як воно може js/python код писати

Розберіться як працює chatgpt і мовні моделі в принципі, тоді зрозумієте чому одні задачі «вирішує», а інші, навіть більш простіші, ні

Нмд в чому тут проста проблема — так це саме в цьому

Розберіться як працює chatgpt

Це дуже схоже на «розберіться як працює крипта» 10 років тому. Ніхто з бабусь не користуватиметься масово грошима які хз як працюють

В якомусь сенсі це можна порівняти з появою перших комп’ютерів у 60тих

Звісно тоді теж були пророцтва що одного дня компи замінять людей. Але комп’ютерна грамотність не стала масовою без появи масового комп’ютера

Тому й ШІ нічого не замінить без появи масового персонального ШІ і масового розуміння ШІ людьми. Кришталева куля, яка видає якісь тони неперевірених відповідей на годину — не той левел, щоб ефективно автоматизувати щось масово й заміняти якісь професії

Вихлоп чатжпт неможливо застосувати в жодному прийнятті критичних управлінських рішень без попередньої експертної перевірки

Через це я скептично ставлюсь до порівнянь ШІ до нової ери якоїсь і перспектив у бізнесі й якусь реальну ефективність в промислових масштабах які можна порівняти з механізацією і автоматизацією в минулому. Якщо це справді нова ера, то результати ери прийдуть на робочі місця не завтра й не післязавтра, а через десятки років і після появи якогось «десктопного» передбачуваного масового ші, який зрозуміло як працює й дає надійний вихлоп. Ну а до того — вузькоспеціалізовані ніші типу генерації картинок, рефератів і бойлерплейт :) ще тут про дієту щось було

ще тут про дієту щось було

ще привітання для колег на новий рік

От напише чатжпт щось у привітанні типу

«Вітаю вас з різдвом. Це час змін. Компанія змінюється разом зі світом. В минулому році було дуже несолодко, тому Санта дарує всім відпустку на два місяці для натхнення й готовності до нових викликів»

невдобно буде

Та він ніхуя не вирішує, а лише видає галюцинації на основі зкормлених йому даних, заібав уже своїм «розберіться».

оцю відповідь в закріп до тем з ші-блокчейно-мамко-всього.

Особливо, коли говорять, що розiбралися з AI за пару вечорiв

Підписатись на коментарі