У мій дім влучила ракета. Як жити далі

Мене звати Одарка, я рекрутинг-директорка у Brightgrove. Маю великий досвід у наймі, фанатка своєї справи, менторка. Упевнена, що серед читачів є девелопери, яких я хантила чи вже схантила.

Я вирішила поділитися з вами своїми відчуттями, думками — можливо, в мене вийде донести хоча б клаптик важливої та корисної інформації.

Я народилася та живу в Києві, так само, як мій чоловік і вся моя сімʼя. З перших днів повномасштабного вторгнення росії ми вирішили залишатися в рідному місті та допомагати країні, як зможемо. Ми добре розуміли, що залишаючись, продовжуємо жити в екстремальних умовах. Працювали, допомагали, донатили.

І так було до 2 січня 2024 року, до 7 години ранку 40 хвилин... у двох метрах біля мого будинку, саме біля мого підʼїзду влучила ракета.

Говорять, що «своєї» ракети ти ніколи не почуєш, — так усе й було. Перше, що я відчула: дім здригнувся і ніби взлетів, пил, холодній вітер, скло, рами, які несуться на обличчя. Мене відкинуло до стіни, по всьому тілу осколки скла, в роті пил, якесь листя, земля... Дихання перехопило, я не могла говорити, це був панічний шок.

Чоловік та син кричали: «Ми живі, мамо! Вставай, ти жива!». Мій чоловік тверезо й чітко розумів, що потрібно робити, бо я навіть не усвідомлювала, що і як... На момент вибуху ми були в спальні, яка виходить на проїзну частину, а ракета влучила у двір. Я повернула голову на решту частину квартири... там нічого не було, нічого... Почався вибухати газ... навколо все горіло, дим — дихати ставало нічим.

Ми просиділи годину на балконі, допоки наш знайомий Артем допоміг нам вибратися. Він увірвався в палаючий, зруйнований будинок, піднявся на восьмий поверх, допоміг вибити двері, які заклинило, та ще придавило дверима від сусідів.

Безмежно вдячні за спасіння! Ми, а також наш собака. Він прийшов за 30 хвилин до вибуху до нас, — якби не це, наш песик загинув би. Правду кажуть: тварини відчувають зазделегідь. Це все, про що ми могли думати, — ми врятувались та вижили.

Укриття! Це єдине надійне місце, що може вас врятувати. Будь ласка, ходіть в укриття.

Я не пішла, оскільки тривога в ту ніч була вже кілька разів, і ми вже втомилися, вирішили залишитися вдома. Зараз мене часто питають: може все-таки у ванній безпечно? Ні. Якщо ви все ж залишилися дома, обирайте коридор, а також залиште відчиненими вхідні двері. Але укриття — саме під землею — то єдине місце, що може вас врятувати.

Зберігайте дома декілька вогнегасників. Під рукою мають бути завжди всі документи, телефон. Декілька бутлів з водою.

Якби влучання трапилося на два-три метри в сторону, нас би вже не існувало. Як і всіх інших людей у будинку. Усвідомлення, що ти живий, що врятувався, приходить тільки через певний час. Мені здавалося, наче я в кіно та це все не зі мною.

Шкода, що вже майже на другому році війни немає певного алгоритму дій того, як бути далі, що робити, куди йти. Ми розбиралися покроково, зі спілкою будинку, які документи, заяви, протоколи, — чого взагалі чекати.

Поки я не маю офіційної інформації щодо будинку — чи будуть його відновлювати. Але зважаючи на досвід інших, тих, хто пережили таке жахіття, майже всі будинки відновлені. Звісно, сподіваємося, що ми так само зможемо повернутися до свого рідного міста, будинку, де я народилася, провела дитинство, зустріла свого чоловіка та народила дітей. Наразі я тимчасово в друзів за Києвом.

Ми пережили пекло. Після такого ти починаєш цінувати миті свого життя, ненависть переповнює, і кидаєш ще більше донатів на ЗСУ! Так, життя ділиться на «До» та «Після». Я залишилася жива, отже маю ще попрацювати, побачити перемогу нашу! Я вірю!

Від мого життя лишилося пару мішків вцілілих речей, але я згадую, як там нашим хлопцям на передовій, — то мені ще норм. Потрібно не жаліти себе, а робити добрі корисні справи!

«Жити, потрібно жити», — так я собі казала вже на другий день. На третій я відкрила побитий осколками ноут (мій маленький ЕВМ-друг вижив), зробила два офери, за декілька днів ще офер. Другого січня — влучання, з восьмого січня я вже працюю фултайм.

Про український народ, про його доброту, небайдужість можна писати нескінчено. Допомагали всі: колеги, друзі, знайомі й незнайомі, волонтери, — безмежно всім дякую! Моя компанія Brightgrove дуже допомогла мені й продовжує це робити. Найголовне, що допомогає мені прийти до тями, — це працювати далі (що я і роблю), донатити та допомогати тим, кому потрібна поміч.

А поки я залишаюсь у своїй країні: жити та працювати, донатити, платити податки! Я вірю в нашу єдність, тільки в єдності наша перемога, наша міць! Слава Україні!

👍ПодобаєтьсяСподобалось96
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Одна из причины, по которой лучше не иметь собственной недвижимости

Укриття це добре, але у Харкові тривога відбувається вже після прильоту, поки доберешся до укриття — вже все закінчиться

І єдине укриття у нас це метро😔

Підтримка — авторці, дякую за статтю

так а Ваше питання в чому ? )

Так а вопроса нету.

Ми пережили пекло. Після такого ти починаєш цінувати миті свого життя
Якби влучання трапилося на два-три метри в сторону, нас би вже не існувало. Як і всіх інших людей у будинку.
А поки я залишаюсь у своїй країні

Хз як після цього всього залишатись.
Я ще розумію людей в яких робота не з дому, чи бізнес, чи догляд за родичами або не буде як працювати в Європі.

ти пропонуєш їй залишити чоловіка в Україні, чи шукати схеми виїзду?

Іноді здається що, оті от, хто забашляв і поїхав намагаються самі себе тут переконати у правильності свого вибору. Напевно вони думають що ми не знаємо про всі ці схеми і не маємо 100500 можливостей це зробити.

Іноді здається що, оті от, хто забашляв і поїхав намагаються самі себе тут переконати у правильності свого вибору.

Я не башляв, як і сотні тисяч інших чоловіків)

Напевно вони думають що ми не знаємо про всі ці схеми і не маємо 100500 можливостей це зробити.

Так про це і питання. Фінансово в людей немає проблеми виїхати.
Ти кажеш що про схеми всі знають.
Так чого залишати себе і дітей в небезпеці? Щоб заплатити 2-3 тисяч грн податків?

ви важаєте що діти краще виростуть без батька, або їх психіка буде сильнішою після обстрілів і дитинства серед заляканих людей навкруги?
Виїзжати хоч як або нелегалом самому у ночі через кордон, або заплатити за перехід, або взятка за справки систему шлях ітд. це і є правильний варіант для майбутноьго її дітей.

А не та замполітско-комсомольска фігня яку ви пишите, для заляканих людей із слабким критичним мисленням.

Усі ці схеми теж ризик. От наприклад типовий айтішник який ніколи не брав участі у подібному і хз як взагалі ті хабарі даються.
Де йому шукати варіанти? В інтернеті там де тебе кинуть у кращому випадку.
У гіршому виловлять напівпритомного із Тиси і добре якщо встигнуть. І це ріл сторін коли айтівець заплатив за перехід через пункт пропуску, а йому вручили гідрокостюм і сказали пливсти.

Усі ці схеми теж ризик. От наприклад типовий айтішник який ніколи не брав участі у подібному і хз як взагалі ті хабарі даються.

Все робиться через
1. самостійне вивчення варіантів щоб знайти оптимальний для конкретної людини
2. сарафанне радіо як виїхав хтось знайомий, син кума брата і т.п.
В мене дружина знайомого тупо спамом по друзях у фейсбуку знайшла когось хто виїхав легально через Шлях, вони повторили те саме і виїхали осінню 2023.

Дык выезжать необязательно. Но сменить дислокацию в пределах Украины, возможно, придётся. Крупные города по любому будут бомбить, т.к. это война, а особенно столицу. Пригороды и сельская местность врагу не так интересны по понятной причине. Опять же если есть возможность оттуда удалённо работать и оплачивать там съёмное жильё, то это не самый плохой вариант.

Було б круто мати таку статтю англійською, щоб можна було поділитися з колегами. Так би мовити, нагадати, що в іншій частині Європі зараз відбувається з такими ж самими ІТшниками, як вони.

Давайте будемо чесними — їм всерівно
Приблизно так само як вам (або не вам) було/є всерівно що там робиться в Ізраїлі, Нагорному Карабасі, Сирії і тд.

Всі подібні статті побачуть і сприймуть ті, хто і так цікавиться цим питанням.
КПД такої дії — сумнівний

Чи побіжать вони донатити на дрони чи записуватися в український іноземний легіон? Ні. Але через обізнаність про ситуацію в Україні вони зможуть критично ставитися до закликів окремих політиків зменшити допомогу Україні, щоб змусити її сісти за стіл переговорів з Росією на умовах Путіна.

Але через обізнаність про ситуацію в Україні вони зможуть критично ставитися до закликів окремих політиків зменшити допомогу Україні

Швидше менеджери зрозуміють реальні ризики і виведуть проекти.

Я все ж таки думаю, що описана ситуація легко «приміряється на себе», бо це теж ІТшниця і це матиме більший вплив на ставлення до війни в Україні з боку виборців. Таке інформування в ненав’язливій формі треба робити, щоб зберігати підтримку України.

Інколи кажу своїм знайомим журналістам та фахівцям в сфері освіти поширювати матеріали про теракти, руйнування та вбивства в Україні серед росіян та в російському інформаційному просторі. Вони відповідають «що нема сенсу».

Але потрібно чітко усвідомлювати, що росіянам промивали мізки та інфікували брехнею, агресією, злобою про Україну десь 20+ років, а зараз українці хочуть за умовні 2 дні чи 2 тижні їх росіян вилікувати. Так не буває. Тобто 20 років ми забивали болт на інформаційну політику зі своїми сусідами. А тепер за умовні 2-3 тижні хочемо щось змінити, а воно не виходить.

Є сенс інформаційно «бомбити» фактами та візуальними доказами хоча би 2-3 роки росіян, щоб вони мали альтернативні джерела інформації та інший погляд на те, що відбувається в Україні.

Є сенс інформаційно «бомбити» фактами та візуальними доказами хоча би 2-3 роки росіян

Ха, 2-3 роки. Почитайте якось як в Німеччині проходила денацифікація після Другої Світової. Вже після смерті Гітлера, вже після відкриття правди про табори смерті, після Нюрнбергу проводили опитування. Так от, і в 45-му, і в 50-му, і в 55-му роках німці казали (не боялися навіть розказувати і не приховували), що Гітлер був найкращим керівником країни за всі роки, що вся його політична база була вірною — ну, просто трохи не пофартило у військовому плані. І тільки років через 30, коли вже трохи відійшло від справ оте покоління, яке особисто зіги на площах кидало, прийшло усвідомлення того, сталося і почалися якісь вже такі-сякі розслідування злочинів, усвідомлення провини тощо.

На що Ви там сподіваєтеся за 2-3 роки бомбардування росіян фактами?

Это чтобы напугать последних кастомеров?

Співчуваю. Розумію ваші почуття. В мій (приватний будинок) прилетів «Град». 2 прямо у дах, ще штук 5-7 по двору та городу. Дах розірвало на шмаття, виникла пожежа і т.д. Врешті лишились обгорілі стіни та залита водою підлога. На щастя всі цілі, хоча й перелякані. Це головне. Майно відновиться з часом, про життя та здоров’я так не скажеш. Хоча й ви отримали психологічну травму на все життя, як і будь-який, хто переживав схоже.
За відбудову не хвилюйтесь, я не знаю жодного киянина, кого б «кинули» із цим. Чого не скажеш про інші міста... але то вже інша історія.

Пам’ятаю вас і як проходив інтерв’ю до вас в компанію. Було це давно, ще в доковідні часи. Але досі вас пам’ятаю: ви здалися мені як максимально позитивна та усміхнена людина. Тримайтеся.
Героям Слава

Пам’ятаю вас і як проходив інтерв’ю до вас в компанію. Було це давно, ще в доковідні часи. Але досі вас пам’ятаю: ви здалися мені як максимально позитивна та усміхнена людина. Тримайтеся.
Героям Слава

Співчуваю вам. Бажаю швидше відійти віш шокових подій і направити своє життя у нове русло.

Від таких ракет як Х-22, Х-55 або X-47 більшість укриттів не допоможе. Якщо укриття старе або аварійне, то вас потенційно може завалити. Куди прилетить відомо лише тим хто, наводить і тим, хто робить запуски.
Якщо в місяць 100-150 тривог, то деяким людям: пенсіонерам, людям з обмеженими можливостями та немобільним бігати 100-150 раз нереально. Ймовірність, що ракета прилетить в конкретний будинок менша ніж ймовірність потрапити в ДТП.

Укриття — дійсно потрібно та обов’язкове для тих, хто живуть в секторі регулярних обстрілів артилерії та бомбардувань авіабомбами. Там це має практичний сенс.

Якщо жити в постійному страху та боятися, то це має наслідки для самопочуття та здоров’я.
Якщо когось захочуть вбити, то це зроблять — є безліч можливостей.
путінсько-москальські ракети літають на відстані 100-2000 км. Потрібно лише максимально точно навести ракету на ціль.

Ти сам іншими словами сказав, що ймовірність того, що ракета потрапить саме в укриття «крайнє мала». Абсолютна більшість жертв не від непрямого попадання. Це так само як на фронті — в сотні разів більше отримати поранення і померти під осколками і шрапнеллю, ніж від влучання чого-небудь саме в тебе. Навіть в прифронтових містах типу Херсона, де регулярно прилітають КАБи не пам’ятаю, щоб когось привалило в навіть примітивному підземному укритті.

Тому як мінімум «калідор», особливо якщо у вікні пердить шлюхед чи є повідомлення про ракетну атаку на місто, може врятувати тих, кому не пощастить опинитися біля місця падіння осколків, чи через те, що невдало (для нього) увімкнули РЕБ (таке як мінімум в Києві зараз практикують — загляніть колись у Гугл Мапс на телефоні для цікавості під час атаки :) ).

Насправді історій коли люди гинули в укриттях вистачає. Було таке в Ізюмі, Ірпені, Авдіївці. Але це дійсно переважно міста максимально наближені до бойових дій в моменті. Там банально не працювали відповідні служби. Такого, щоб хтось в укритті гинув у Києві, я не чув. Зазвичай рятівники встигають розібрати завали за кілька діб.
Тобто сенс ходити в укриття, якщо воно є та адекватне, а не просто коридор.

Навіть в ванну кімнату і коридор є сенс. Як мінімум буде менша ймовірність потрапити під ударну хвилю і уламки скла.

А. Бачу, що останню частину повідомлення криво написав.

Я не закликаю робити інакше. Я писав в контексті обговорення прямого попадання. Від цього не захистить коридор чи ванна. Тільки спеціалізоване укриття. Звичайно, якщо ми говоримо про осколкове непряме ураження — так, є сенс.

Такого, щоб хтось в укритті гинув у Києві, я не чув.

Були загиблі перед укриттям, в яке людей просто не пустили.

Все-таки в укритті та перед то різні речі.
І так, я пам’ятаю ту історію з дітьми, яких чи то не впустили чи було закрито.

Правило двох стін (перешкод) — цього достатньо для захисту від уламків та шрапнелі.
Але бігати в укриття в 2-3 годині ночі 30-35 разів на місяць — це навряд допоможе, бо банально може прилетіти по дорозі в укриття, якщо воно за межами вашої будівлі.

У нас є найближче укриття в школі та якомусь заводі. Десь 400-500 метрів по вулиці вночі мінімум. Не думаю, що це розумна ідея. Якщо у вас квартира в сучасному багатоповерховому будинку з підземним паркінгом — то є сенс.

Будь ласка, ходіть в укриття.

Не можу казати за всі міста України, але скажу за одне велике місто. Не знаю точну статистику, але, на жаль, простолюдинам укриття не передбачено. Якщо не пощастило працювати поряд з укриттям, то в кращому випадку швидко бігти пів години в якийсь обісцяний підвал.

Коли наближаються стратегічні бомбардувальники (6 ранку зазвичай) — збираємо дітей, тривожну валізу — і їдемо з дружиною до найближчого підземного паркінгу (так стабільно 5-6 авто туди їздить за таких саме обставин) і ще пішки люди приходять
Решту, типу балістику чи кінжали, передбачити важко, тому калідор — як бодай якесь рішення

Решту, типу балістику чи кінжали, передбачити важко

Особенно когда воздушную тревогу включают уже после первого прилета...

Я так на власні очі ув вікно бачив прильот балістики в будівлю за кілька кілометрів. Навіть звуку не пам’ятаю — так при*уїв.

Та ну навіть з наявністю укриття, коли за день лунає 7-8 тривог — то тут з двох одне, я або працюю, або бігаю ховатись. І працювати, і укриватись — анріал. І це реальність в якій живе більшість. Дуже давно не бачив, щоб в підвал нашого будинку хтось заходив.

Якщо я вірно зрозуміла, про який будинок йдеться, то ми майже сусіди (живу за кілька будинків по цій вулиці). Власне, жила до листопада 2022, бо кілька прильотів в радіусі кілометра від дому, останній поверх і планування квартири, в якій в принципі немає можливості сховатися за 2 стіни переконали мене в тому, що варто переїхати в інший район. Навіть уявити не можу, що ви пережили(( Співчуваю Вам, сподіваюсь, будинок зможуть відновити, або хоча б компенсувати фінансово. І дякую, що описали свій досвід, в наш час ніколи не знаєш, що може статися, варто бути готовим і до такого...

Тримайтесь, як треба щось, оголошуйте збір, спільнотою будемо допомагати.. росіяни — терористи!

Одарко, щиро емпатію (мала дім в Ірпені) та додатково (до друзів, колег та небайдужих) ділюсь своєю частинкою енергії. Дякую за відкритість, поради, силу та стійкість 💛

сил вам, співчуваю.

Підписатись на коментарі