Які ви маєте Open-source альтернативи пропрієтарному ПЗ?

Існує багато чудових інструментів пропрієтарного програмного забезпечення. Однак існують також й альтернативи з відкритим кодом.
Чи користуєтеся ви альтернативами з відкритим кодом? В яких випадках це доречно? Які переваги та недоліки бачите в цьому?

Поділіться своїми знахідками серед Open-source у коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал «DOU #tech», щоб не пропустити нові технічні статті

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

краще заплатити і користуватись якісним продуктом ніж мучатись і жерти безкоштовний кактус ))

Хороша спроба з боку редактора доу почати обговорення, однак відповідь дуже коротка — юзайте лінукс, щось з поширених дистрибутивів, і там все опенсорсне. Розходимось.

На рівні звичайного користувача

Lightroom — RawTherapee
Photoshop — Gimp
MsPaint — Pinta
AcdSee — XnView
... — Blender
Maxwell/Indigo/Vray/etc — LuxCore/Cycles
Sublime — Neovim
TotalCmd — DoubleCmd

Photoshop — Gimp

боже збав. Всратий UI\UX Gimpa перекреслює всі його плюси

Та норм, я ж сказав на рівні користувача — червоні очі видалити, плямки на шкірі.

Я дійсно інтенсивно юзав лише RawTherapee та Neovim, і ще робив фотореалістичний інтер’єр у Blender та LuxCore.

XnView

Faststone Image Viewer

AcdSee

Це мега вєєєщщщььь він того вартий щоб за нього заплатити

freetube , invidious — private youtube client / alternative frontend
vscodium — open-source version of vscode with no telemetry / tracking
keepassxc, bitwarden — password managers
spotube — spotify alternative, no ads, no premium requirement
nuclear — another spotify alternative
deluge, qbittorrent — bittorrent clients
unison, syncthing — synchronization software
logseq, zim — alternatives to obsidian
librewolf, ungoogled-chromium, tor-browser — FOSS, privacy friendly browsers
element (matrix) — private, decentralysed discord alternative
libreoffice / openoffice — office
nextcloud — cloud storage
ventoy — bootable usb creator

ventoy

clover

На телефоні майже все проприєтарне, а на ноутбуці, здається, окрім ігор і якихось модулів ядра все опен сорсне. Я не шукаю альтернативи, шукаю застосунки, які виконують поставлені задачі, а будуть вони при цьому опенсорсні — це вже другорядне питання.

Опенсорс заради опенсорсу — це дуже цікава дисципліна спеціальної олімпіади.

І все одно виграти у Річарда Столмена не вдасться :D

Коли по полісі VS Code використовувати було не можна, але до власноруч зібраного претензій не було, можна сказати що так, замістив пропрієтарний продукт еквівалентним опенсорсом.

А так, це без безпредметне обговорення без уточнення домену.

У 2017 його здається ще не зробили.

Можливо. Перший пул реквест у репі за 2018.

Ну... я майже не використовую пропроєтарний софт... vim, bash, gdb, python, ... що ще треба? Проприєтарний софт зазвичай не дуже гнучкий. Виглядає так, що дяді самі за мене вирішили, що мені треба. А хочу я щось по своєму і вже проблеми...

Тобто м’ясник у супермаркеті і сировар чи ще хтось з дядєй теж вирішили що вам треба? Немає тієї гнучкості у відсотках жирів чи складових чи є? До речі, ви починаєте свій день з аудиту складових продуктів у своєму холодильнику як от опенсорсного коду?

Невже малий вибір в продуктах харчування? Вибирай та змішуй як тобі смакує краще.
Я не роблю аудит опенсорсного коду, я використовую його щоб писати свій. Проприєтарний софт мені використовувати дискомфортно, бо часто ти бачиш як можна автоматізувати дії, але якщо розробник про це не подбав, то легкого шляху зробити це не існує. Це дратує.

Я уявляю як вам важко живеться.

На щастя, я не дуже часто стикаюся з пропрієтарним софтом. Тому 30 років програмування, 30 років насолоди.

Як би ви вчили логіку, то зрозуміли б, що аналогія не є аргументом. Но, втім, ви можете взяти пиріжок з полиці за чудовий гумор

Як би ви вчили логіку, то зрозуміли б, що аналогія не є аргументом. Но, втім, ви можете взяти пиріжок з полиці за чудовий гумор

Так, ваша думка дуже важлива для нас. Ми дурні, а ви звісно праві. До чого тут на фіг логіка? Оці всі потуги боротися з відчуттям, хто що хтось за тебе щось вирішує, і з самим словом «пропрієтарний», виглядають зі сторони як казна-що. Головне — не забувати поливати це аВдитом.

Користуюсь Spotube замість Spotify. Також UTM замість VMware для віртуалізації/емуляції під Макбук М1.

І як там контингент? Індюшатина одна рожева? До речі, чого це Макбук, там же ж пропрієтарщина на пропрієтарщині?

Якийсь час користувався Ueli для пошуку програм та файлів у системі. github.com/oliverschwendener/ueli

Але потім перейшов на PowerToys
github.com/microsoft/PowerToys

Як основний плеер використовую MPV
github.com/mpv-player/mpv

А для фото ImageGlass
github.com/d2phap/ImageGlass

Корисна утиліта для стистання директорій CompactGUI
github.com/IridiumIO/CompactGUI

І на останок
github.com/Tyrrrz/YoutubeDownloader

Ми з дружиною злізли з голки Google Photos і вже майже рік користуємося PhotoPrism.

Цікавий сервіс. Враженнями поділитесь? Як переходили?

Бесплатное место на гугле забилось — решил найти self-hosted фотогалерею чтобы работала на ARMv7 и был более-менее привычный функционал: альбомы, места, поиск по дате. Из всего что нашел/пробовал на моём маленьком ARMv7 компуктере хорошо работал только PhotoPrism. Я сам попользовался недельку, понастраивал, разобрался с синхронизацией — потом перенесли с женой все папки DCIM с телефонов.

Недостатком было отсутствие у них Android приложения, только веб, потому чтобы поделиться фото в Телеграме, например, нужно было его сначала скачать. Я как раз был на каникулах и решил сделать блин приложение — теперь вообще пользоваться удобно :) radiokot.com.ua/...​hotoprism-android-gallery

После переезда галереи на 64-битный Intel сервер заработал AI по распознаванию образов и лиц — качество распознавания не гугловское, конечно, но тем не менее можно писать «oleg & iryna» или «cats» и будут соответствующие результаты.

Причин возвращаться в гугл или использовать другую галерею у нас пока нет.

дякую за такий розширений коментар

Не зрозумів, як це у селф-хостет сервісу ще є тарифні плани з підпискою

Есть платные функции по подписке. Но понятное дело можно собирать свой образ из исходников с любыми функциями.

Аналогія спала на думку.
Коли людина робить ремонт, є два поширених варіанти.
Або замовляти ремонтників за гроші. Тут ресурс ваші гроші.
Або робити ремонт своїми руками. Тут ресурс ви самі і ваш час (і гроші, правда трохи менше).

Я свій вибір зробив давно і він мене повністю влаштовує.
І для дому, і для роботи.

Але кожен цей вибір робить сам.
І це нормально, коли він змінюється протягом життя.
Так буває, це теж ОК.

тобто люди, які використовують Open-source, пишуть його своїми руками?

Не зрозуміло який софт ви маєте на увазі. Для яких потреб?
Є чудовий сайт для пошуку альтернатив будь яким програмам.
alternativeto.net/feature/foss

Підписатись на коментарі