ISTQB Foundation Level v4.0: досвід віддаленого складання Іспиту
Всім привіт. Мене звати Євгенія, і я хочу розповісти вам про мій досвід складання іспиту для отримання сертифікату ISTQB Foundation Level (CTFL) v4.0 та про те, що мені допомогло підготуватися до іспиту.
Чи потрібно отримувати ISTQB-сертифікацію? Відповідь залежить від ваших професійних цілей та контексту вашої кар’єри. Якщо ви тут, ймовірно, у вас є певний інтерес або необхідність.
Тому не будемо гаяти час, ось моя покрокова інструкція.
Підготовка до іспиту
крок: збір матеріалів, необхідних для навчання та складання іспиту
Перш ніж кидатися в глибини навчання, я знайшла необхідні матеріали. Ось список, який мені здався корисним:
- останній ISTQB силабус;
- приклади ISTQB іспиту;
- ISTQB-глосарій;
- курс на Udemy, де є можливість попрактикувати більш ніж на 1000 питань — ISTQB Foundation Level preparation course+1000quiz examples;
- книга від авторів силабуса — Foundations of Software Testing: ISTQB Certification (Дороті Грем, Ерік ван Венендал, Рекс Блек);
- ChatGPT.
крок: навчання
Мій процес підготовки тривав десь
Питання на іспиті спрямовані на такі теми: основи тестування, тестування протягом життєвого циклу розробки програмного забезпечення, статичне тестування, аналіз та проєктування тестів, управління тестовою діяльністю та інструменти тестування. Питання матимуть 3 рівні складності: K1 — питання передбачають запам’ятовування теорії; K2 — розуміння теорії; K3 — навички застосування теорії.
Дуже рекомендую курс на Udemy, який охоплює всі перераховані теми, визначення з глосарію, відеоуроки та практичні завдання (особливо багато виділено для тренування на техніки тест-дизайну). Цей курс допоміг мені не лише засвоїти матеріал, а зрозуміти його та підготуватися до типових питань і відповідей на іспиті.
У будь-якому разі я не агітую купувати курс, але якщо у вас є можливість його використовувати у підготовці, чому б ні? Уся інформація в одному місці, і багато практики завжди гарна ідея.
Коли я стикалась з якоюсь не дуже зрозумілою темою протягом навчання, або з поясненням, якого мало для того, щоб засвоїти інформацію, я зверталася до книги від авторів силабуса. У книзі більше прикладів, теорія не така суха, як у силабусі, та взагалі читати набагато приємніше. Щоб закріпити розуміння теми, я зверталася до ChatGPT.
Порада: не розтягуйте навчання на місяці, оскільки коли ви дійдете до останнього розділу, вже не будете пам’ятати, що було в першому розділі.
Не вивчайте все досконало. Для питань K1 вивчення слово в слово може бути ефективним. Але для K2 та K3 краще використовувати більш глибокий підхід та саме розуміти та сприймати те, про що йдеться.
крок: повторення другого кроку
Коли ви вже прочитали один-два рази силабус, знайшли теми, які для вас важкі, прочитали про них ще раз. Тоді можна вже повторити другий крок для того, щоб більш обізнано та свідомо прочитати силабус, зрозуміти, що не зрозуміли минулого разу, та проходити тести.
І коли ви відчуєте, що деякі питання ви вже можете впізнати з заплющеними очима, цілі тестування можете цитувати слово в слово, бо вже так часто їх читали в тестах, що і вчити не треба, можете переходити до реєстрації на проходження сертифікації.
Порада: обирайте метод навчання, що відповідає вашому стилю. Якщо вам приємніше слухати, чи ви шануєте візуальне уявлення, ресурси на YouTube або групові курси стануть вам в пригоді.
Реєстрація для складання іспиту
Мій вибір для складання іспиту зупинився на isqi.org.
крок: реєстрація на сайті провайдера.
крок: вибір іспиту.
Виберіть потрібний іспит — ISTQB® Certified Tester Foundation Level 4.0 (CTFL). Будьте уважні, оскільки до травня буде ще доступна версія 3.1.
крок: оформлення ваучера.
Під час оформлення ваучера слід звертати увагу на таке:
- мова: змініть мову за замовчуванням з іспанської на англійську;
- метод іспиту: оберіть Flex для складання іспиту віддалено;
- розширення часу: обов’язково оберіть пункт про розширення часу, оскільки для носіїв не англійської мови передбачена можливість додаткового 25% часу для складання іспиту;
- 2TRY: є можливість заздалегідь зі знижкою купити другу спробу складання іспиту. Тут уже вам вирішувати, чи хочете ви перестрахуватися та купити другу спробу за 50 доларів, чи впевнені, що вам достатньо однієї спроби.
Додайте ваучер у корзину й далі перевірте, чи все правильно відображається перед переходом до оплати.
крок: реєстрація та організація іспиту.
Після оплати ваучера на вашу пошту протягом дня почнуть приходити інструкції для подальших дій.
Після переходу за посиланням з листа ви потрапите на форму реєстрації на іспит, де зможете вибрати зручний для вас час та дату складання іспиту. Будьте уважні до часових поясів, щоб уникнути непорозумінь.
Рекомендую оцінити свої можливості, врахувати робоче та домашнє навантаження та обрати комфортний час, коли немає термінових завдань та родичів, які приїхали на свята. Але й не відкладайте на місяць-два.
Потрібно здавати іспит в спокійному приміщенні з хорошим освітленням та швидкісним інтернетом. Я відвела собі тиждень на повторення та підготовку, і цього вистачило для уважного прочитання ще раз силабуса та проходження всіх актуальних тестів для версії 4.0.
Підготовка до складання іспиту
крок: підтвердження та системна перевірка.
Після отримання листа з підтвердженням інформації про іспит, вам потрібно буде завантажити плагін для Chrome та пройти системну перевірку не менше, ніж за 48 годин до початку іспиту.
Ця перевірка містить аудіо, відео, перевірку доступу до екрану та завантаження застосунку на другому пристрої. Ці кроки займають всього 10 хвилин. Тож не баріться. Після успішної перевірки вам прийде наступний лист із посиланням на іспит.
крок: повторення та мок-тести.
Тепер можна повторювати (так-так, ще раз) вивчений матеріал та проходити типові приклади іспиту. Я використовувала сервіс для проходження мок-тестів, оскільки тут є найактуальніші тести, без застарілих питань для версії силабуса 3.1.
Цей сервіс надає реальне відчуття від іспиту, зокрема має всі кнопки та сторінки. Рекомендую пройти кілька спроб на цьому сервісі, звикнути до інтерфейсу, де клікати та робити замітки, використовуючи блокнот на екрані.
крок: підготовка в день іспиту.
В день «X» вам потрібно буде:
- підготувати робоче місце: прибрати все, крім ноутбука. На столі та під столом нічого зайвого не повинно бути;
- уважно перечитати всі листи та інструкції перед екзаменом, які ви отримали за цей час. Так ви будете готові до всього. Наприклад, якщо виникнуть технічні питання, знатимете, куди писати чи що робити; якщо ви не можете взяти участь у іспиті; та про
45-хвилинне вікно для того, щоб залогінитися на іспит; - перевірити підключення до інтернету та освітлення кімнати;
- тварини, діти, сусіди повинні бути відсутні в кімнаті, де ви будете складати іспит;
- розмістити ваш другий пристрій біля себе;
- підготувати ваш паспорт;
- залишити за бажання на столі прозору склянку з водою;
Зробіть все для вашого комфорту, але дотримуйтеся правил складання іспиту. Коли настане час вашого іспиту, переходьте за лінком з останнього листа, який ви отримали.
Складання іспиту
Настав час застосувати ваші знання — але це відбудеться не одразу після переходу за посиланням. Вам ще потрібно відвести
Ви пройдете перевірку системи, покажете документи, свій робочий стіл та зону поруч з вами, де залишите ваш другий пристрій. Коли будете готові, ви отримаєте побажання успіху від проктора та розпочнете іспит.
Порада: під час іспиту вам будуть подані різноманітні питання різних розмірів. Є питання, які займають половину сторінки, питання з тест-дизайну, розрахункові. Залиште їх на кінець, оскільки вони коштують один бал, так само, як і ті питання, які займають
Також під час перегляду великих питань, спочатку огляньте, яке саме питання в них, та лише потім читайте весь текст — це полегшить розуміння того, що від вас хочуть.
Щойно ви завершили іспит, ви побачите відсоток успішності. Якщо ви отримали більше 65%, вам належать вітання.
Тепер залишається чекати нових листів з результатами проходження іспиту та процентами вірних відповідей за темами на пошту. Лист із сертифікатом прийде протягом години.
Ось на цьому все.
Сподіваюсь, ця стаття була вам корисною та допоможе пройти всі етапи отримання бажаного сертифікату Tester Foundation Level (CTFL) v4.0.
9 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів