Проходження МСЕК для отримання інвалідності

В когось є досвід проходження МСЕК без військового квитка?
Кілька років тому зробив операцію і не подавався на інвалідність, бо чо її отримувати, пенсія мені не потрібна)
Тепер, самі розумієте — потрібна)
Але от дізнаюся, що МСЕК тепер вимагає військовий квиток в переліку документів.
Тобто я маю пройти ВЛК і потім вже звідти йти до МСЕК отримувати інвалідндість)
Якийсь крінж.
Є в когось кейси?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

120 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Update.
Все, в мене на руках відстрочка і тимчасове посвідчення.
Вільна людина вільної країни. 13 років хвороби і ви в дамках)
Яка хвора на голову тварь придумала тимчасове посвідчення в форматі половини листа А4, яку не можна згинати, або ламінувати — я не знаю. Але дуже хотів би.

Цього місяця тестовий заїзд в західні області)
А далі вже кордон. Запевнили, що з цим проблем не має бути, але ж ми знаємо...

Як вам вдалося отримати ВОД без підтвердження списання? Мені нічого не дають, навіть в Резерв+ нічого не вносять посилаючись на те, що ще нема підтвердження з обласного ВЛК, на яке я очікую вже 5 місяців

Так тут в темі опис того, що я робив. Нічого більше)

У нас різниця тільки в послідовності, ви спочатку пройшли МСЕК, а потім ВЛК, у мене навпаки. Ну, може тепер с довідкою щось зміниться, проблема тільки туди попасти, останнього разу з 11 до 16 чекав на вулиці і знов «прийом закінчено»

Десь в сусідній темі моя епопея з підтверженням ВЛК — вісім місяців, причому останні два місяця готові документи просто десь лежали чи долали відстань між центральною ВЛК і моїм райцентром 25 км.

Неочікуваний апдейт.
Мені не видали військовий квиток, бо комісар не підписав його)
А ще тепер в ТЦК не пускають, треба стояти і чекати своєї черги на вулиці)

У нас ніколи не пускали — на КПП толпа, кажеш свій номер з електронної черги і викликають потім, коли їм по рації назвуть фамілію. Електронна черга дає можливість записатись на перерву, трохи після робочого часу чи субботу, але у таких випадках не приймають, узнаєш про це тільки після того, як тебе не приймуть, за пів року нічого не змінилось. На минулому тижні був запис на 3, приїхав завчасно, записався, до 5 мерз на вулиці і в 5 сказали що мов вибачайте, робочий день закінчено, прийому більше нема. Авжеж ніякого переносу на наступний день, записуйся знов у кращому випадку через тиждень, або навіть через місяць, як повезе. А, ще під час повітряних тривог (які у нас кожен день по кілька разів) теж не приймають. У середньому, щоб потрапити до ТЦК, треба 6-7 записів

Апдейт.
Всьо. Дві п***илки в черзі на ВЛК вранці і вмовляння впустити до ТЦК не пройшли даром.
Резерв +
Відстрочка +
Військовий квиток отримувати за три тижні.
Списання з обліку 4-5 місяців.
Це був гарний експірієнс, нікому не рекомендую повторювати)

Вітання, нарешті пекло скінчилося.

Нажаль, мені пощастило менше.

Вітаю з завершенням пекельного марафону. Сподіваюсь, виключать з обліку дійсно за 4-5 місяців. Мені спочатку також так казали, потім термін очікування зріс до 6-8. вже по факту пішов восьмий

Теж саме..8-й місяць, я вже думаю, вони чекають поки закінчиться дія пенсійного і ніяку справу у ніяку вищу ВЛК не надсилали. А продовжити не вийде принаймні кілька місяців, МСЕКу нема, а нова структура не працює.

Сам не знаю що і думати. В мене 2 група довічно ще з 2017, та і візуально видимі ознаки, але ВЛК мусиш пройти. До речі виключення з обліку не означає, що ТЦК про вас забуло. Десь в листопаді, поки стояв в черзі за черговою повісткою, один чоловік розказував, що був виключений з обліку по ВЛК на початку 2023, в липні 2024 прийшля повістка зявитись, він забив, попав у розшук, хочуть штраф 17 000 грн впаяти, чим все закінчилось не знаю. От така х...я малята

Я не дуже сподіваюся. Бо сьогодні, поки був в ТЦК, мене внесли в шість (!!!) журналів))
Але то пофіг, аби випустили)

Апдейт.
Дуже багато чого хочеться сказати. Але не буду. Лише те, що трошки починаю розуміти терористів.

Держава продовжує знущання.
Наступна дата на відвідування ВЛК — 30.12.
Впевнений, що знову просто посиджу 12 годин в черзі і поїду додому.

ВЛК
«Інколи я забуваю, що наша велика державна ідея — знущання над своіми громадянами».
7:45 в черзі. 15 хвилин в лікарів.
Все задля того, щоб тобі видали акт, за яким ти стаєш в електронну чергу, за яким ти стаєш в чергу в реєстратуру, за яким тебе записують в живу чергу до лікаря, ЯКИЙ БЛЯДЬ ЗАРАЗ ВІЛЬНИЙ І МОЖЕ ТЕБЕ ПРИЙНЯТИ, але так не можна.
За очима написали «обмежено придатний», окуліст сказав, що списують зараз з −12. В мене −4 і купа всілякого лайна.
За основною хворобою списують без проблем. Єдине — потрібно відксерити всі свої візити до лікаря за останні 30 років.
Тепер наступного понеділка я сподіваюся пройти профільного лікаря, ВЛК і завітати до ТЦК зі всіма документами.

До речі, в мене ще один привід для списання, його теж відксерю. Раптом знадобиться.

Без жартів — хочете швидко все це пройти і у вас є група — дізнавайтесь про лояльність тцк і якщо він у вас більш-менш адекватний — бусифікуйтеся. Чуваки приходять все без черги і за наявності хвороб, які дозволяють списання, їм все оформлювали. При мені одного з 3 групою привезли і все зробили. Ще й за таксі не треба платити.

Коли десь місяць не міг потрапити до ТЦК, вже сам думав шукати бусіки)

Ну шо, я був в ТЦК.
Спочатку мене не хотіли туди пускати. Потім нарешті пустили і дали перепустку. Якщо ви заходите в ТЦК і вам дають перепустку — пам"ятайте, що на ній потрібна відмітка з того кабінету, куди ви йдете, інакше вас не випустять. При мені був подібний кейс)

Дійшов до кабінета — там всім плювати на ваш час і електронну чергу. Я стояв десь 5 годин в тій черзі з перервою на обід. Обід, звісно, в кабінеті, нам нічого не винесли.
Потім за 3 хвилин хлопець там пояснив, що хєр мені, а не відстрочка, ПРИЧОМУ ЛЮДИНІ ПЕРЕД МНОЮ ОФОРМИЛИ БЕЗ ВОД, А У ЛЮДИНИ ПІСЛЯ НАВІТЬ НЕ ПИТАЛИ.
Дав папірець і відправив в інший кабінет.
Там була черга в десь 50 чоловіків.
Я почав переживати, що не пройду, але добрий дядя в формі вийшов і сказав, що всі все пройдуть, бо вони працюють цілодобово. При цьому він посміхався.
Тож згадавши, що можна буде наглим мудилою, я прошмигнув без черги, а дід, який був за мною тепер знає, що потрібно бути швидше.
Там мене вислухали, видали направлення на ВЛК і відправили далі.
В наступному кабінеті поставили дату і завтра я йду на ВЛК.

В резерві+ поки що пусто.

Якщо спишуть, і буде пусто, дооовго)
З моменту списання у мене вже 4 місяці пройшло і досі ніяких ні оновлень в Резерв+, ні якихось папірців від ТЦК. Раз у два тижні заглядаю на ВЛК і кожного разу кажуть мов поки нічого, ми вам зателефонуємо

Якщо локальна місцева ВЛК визнає непридатним, висновок передають на вищу обласну/регіональну/центральну штатну (військову) ВЛК. Скажуть зробити і підписати копії усіх документів (рекомендую зробити копію пенсійного і довідки ВЛК) і чекати коли прийде звідти підтвердження непридатності. Чекати можна 6-8 місяців. Сам чекаю вже 7 місяців(це район коло Києва), як в інших областях невідомо. Місцева ВЛК ніяких паперів не дає, приходите з повісткою на ВЛК в ТЦК, там або кажете що йдете на напридатність, або їм вже повідомили, отримуєте повістку на явку через місяць з формулюванням " вирішення питання проходження медичного огляду з питання придатності...", і так ходите щомісяця в ТЦК за новою повісткою, аж поки не прийде підтвердження з штатної ВЛК. За цей час в резерв+ ніяких змін не буде. Якщо не стоїте на обліку, то взагалі трохи лажа, бо поки не прийде це погодження, на облік вас не поставлять. А якщо не стоїте на обліку, то не сформуєте актуальний ВОД, за кордон не пустять, відстрочку не оформлять, на роботу офіційно також не оформлять. Але з цією повісткою, якщо в резерв+ дані оновлено, є пенсійне, і воно світиться в дії, то проблем з пересуванням особливих немає, перевірено кілька разів, їздив на фатерлянд до батьків 5 км від польського кордону. На блок-постах були дуже здивовані що мені не треба на пункт переходу, а до родини. Але жодних проблем з патрулями не виникало.

В мене перед очима кейс двотижневої давнини, де все інакше.
Тож, сподіваюся, в мене такого не буде.
В будь-якому разі, дізнаюся в понеділок.

Продовжимо:
Післязавтра ТЦК)
Підготував заяву і копії документів.
Мав консультацію з адвокатом — сказала, що вони взагалі не мають право визначати ступінь придатності, але що на ВЛК відправлять і бичити там не треба, лише ретельно перевіряти, щоб у висновках була хвороба, яка відповідає за інвалідність.
Про всяк випадок маю номер ще одного адвоката в рідному місті.

Маю знайомого зі схожим кейсом, який все пройшов все за тиждень)

Трохи переживаю про те, в яку лікарню відправлять на ВЛК і коли, бо не хотілося б сидіти в місті, ну і плюс два вихідні взяв)

Ось саме на цьому етапі я застряг з червня, вже майже 8 місяців. Теж думав, останній крок і готово

Власне, декілька осіб виїхали з резерв+ і посвідченням)
Без виключень з обліку.
Глянемо, що буде далі)

Апдейт:
Хуйца тепер нам, а не виключення з військового обліку)

А що сталось? Наче ж в останніх мобілізаційних законах нічого не змінювалось відносно Розкладу хвороб, якщо стаття дійсно ’залізобетонний пункт а’, то мали б списати?
(питання без жодних під**бів, справді цікаво)

постанова від міноборони нова, що тепер не списують навіть непридатних

Там багато написано, в основному стосовно призовників, підкажіть де саме вказано, що не списують непридатних

Скрізь прибрали «з виключенням з військового обліку»

Не хоче ця структура майно втрачати, але поки без паніки. Дивимость Закон про військовий обовязок Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього пункт 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних ..... частина 3) визнані непридатними до військової служби

sud.ua/...​henie-o-vlk-ot-minoborony

Коротше, як завжди, прийняли якусь хуєту, яка не корелює з законом. Цифрова країна)

Вектор більш-менш зрозумілий, інвалідність з нового року вже мабуть не оформиш, або будеш вічно оформляти, в наказ 402 внести правки на «Придатний, і не вийобуйся» як два пальця обісцяти. А то розвели тут бардак якісь «виключений з обліку», непорядок, майно не повинно ходити необілечене безплатно мимо каси

хм, ну але є по суті це нічого не змінює? Оформлюєте відстрочку, і з нею ж можна буде виїхати за кордон, або залишатись тут поки за 3 групу не візьмуться

У вашому повідомленні і криється відповідь)
«По суті». По суті багато чого можна зробити, а на ділі вони це для чогось змінили. За півроку інвалідність не буде давати підстави для відстрочки, а ще за пару місяців будемо придатні до ДШВ)
Я консультувався з юристом, вона каже, що поки нічого не зрозуміло, можливо можно буде списатися через суд.
Онлайн бажано.
Сидячи десь на острові за кордоном.

Так, з часом гайки закрутять це без варіантів
Але конкретно зараз для Вас наявність посвідчення про інвалідність + відстрочки при зустрічі з представниками ТЦК по наслідках те саме що і наявність запису про зняття обліку — втрата інтересу до Вашої персони.
(звісно, не рахуючи неадекватних кейсів)

Згідно постанови кабміну 1338, втратити статус інваліда і групу можна як два пальця об...ти.

Сьогодні був виключений з обліку за висновком ВЛК. Висновок чекав 8 місяців. Судячи по датах на документі, погодження було ще на початку грудня і відстань від м.Печерська (Центральна ВЛК) до мого райцентру а це коло Києва в 25 км, документ долав феноменальних два місяці.

Нарешті! Добре, що для вас це нарешті скінчилось.

А я все чекаю, але в мене пенсійне завершило дію сьогодні, тепер якщо я піду туди за наступною повісткою «на через місяць», є відчуття, що отримаю там зовсім іншу повістку, а справа моя була під столом весь цей час, чекали поки вийде строк пенсійного. А може я просто накручуюсь. Переогляд аж через місяцю за новими правилами.

А я все чекаю, але в мене пенсійне завершило дію сьогодні, тепер якщо я піду туди за наступною повісткою «на через місяць», є відчуття, що отримаю там зовсім іншу повістку, а справа моя була під столом весь цей час, чекали поки вийде строк пенсійного

Мені здається, що так і було, і ви не накручуєтесь. Я б не ходив без нової підстави для відстрочки. Ці пі..ри люблять таке

Думаю, поки не прийшли результати ВЛК ніхто Вас чіпати не буде. Хоча все може залежати від рівня кровожерливості чи корумпованості кожного конкретного воєнкомату. Але навіть самий гірший воєнкомат без висновку ВЛК нічого робити не стане, я так думаю. За вісім місяців походів та очікувань в чергах, іноді виникала думка, що мабуть спецом так тягнуть, а може людині набридне ходити, неполучиться якось, забуде/забє, так воєнкомат хоч штраф випише чи в майбутньому відстрочку/бронювання не дасть за порушення правил обліку. Тому ходити треба хочеш чи не хочеш. Веселого в тому мало, за вісім місяців надивився що аж волосся і навіть не на голові дибом стає. Зараз повний аут перемістився з воєнкомату в сторону ВЛК. Таке життє.

Коли читав новий закон про оці експертні команди і нові методи встановлення непрацездатності, десь в перехідних положеннях пролітало, що усі пенсійні є чинні до моменту нового переосвідчення. Подивіться закон, думаю Ви себе накручуєте

Апдейт:
Кола пекла з державними установами пройдені — вчора отримав нарешті пенсійне посвідчення в паперовому вигляді. Думав навіть скористатися пільгами на проїзд — але хєр там, нікого в інтернеті нікого не їбе, що ти інвалід — маєш йти до каси.
Держава у смартфоні ©.
Смішна ситуація в тому, що за 8 годин до того мене затримали ТЦК, але наче потрапив на нормальних, які мене відпустили після демонстрації довідки і смс з записом до них)

Записався до місцевого ТЦК онлайн, йду тепер довбати цю стіну, сподіваюся домогтися списання)

Так 3 не списують, лише відстрочку дадуть

Списують по діагнозу, група тут ні до чого.

Якщо по-нормальному, то мали б списати і без інвалідності, за діагнозом, але є підозра, що безкоштовно списують лише тих, у кого рук-ніг немає

У будь-якому випадку, бажаю вам удачі у проходженні цього пекла

Так, все правильно. В мене залізобетонна стаття «непридатний, з виключенням», але приємніше буде вирішувати це питання не з Десни, тому й спочатку була інвалідність)

Наскільки я пам’ятаю, в Розкладі хвороб і станів нема жодної ’залізобетонної’ статті
З 3 групою, на ВЛК пункт статті а), який і гарантує списання, Вам не світить, майже впевнений, що буде б) і обмежена придатність, але без виключення з обліку

Ви незрозуміло чому акцентуєте увагу на третій групі. Причому тут взагалі група до придатності? В мене залізобетонний пункт а.

Все вірно, це я недочитав закон, прошу пробачення

по статті, якщо вже бути точнішим
Але група прив’язана до ’діагнозу’, точніше до наслідків хвороби чи стану після неї. Якщо б було так все погано, що тут тільки списувати, то і група була б інша

Ну це трошки не так працює, наприклад, я маю рак невиліковної стадії, мені не дадуть 2-гу, тому що я, в принципі, можу працювати неповний день і мені не треба догляд. Поки що. Це не відміняє того факту, що діагноз дуже поганий і за ним виключають. Принаймні, мають. Принаймні, у розділі хвороб це є, а там вже як вони вирішать.

Порада маленька — перевірте чи світиться Ваша інвалідність в особовому кабінеті на сайті Пенсійного фонду. В оберіг дані попадають з пенсійного фонду, значить ТЦК точно буде бачити вашу інвалідність. В мене зміни в кабінеті (дали безстроково) появились лише десь через місяць, хоча пенсійне посвідчення з безстроковим терміном дії видали днів через 10 після комісії. Бо шанси на списання з виключенням з в/о по ВЛК це добре, але для підстраховки можна буде відразу відстрочку оформити

Дякую.
Все світиться, я ж і заявку онлайн подавав.
І в ТЦК записався на чергу щодо відстрочки, а там вже подивимося)

Пішов у пенсійний, там тільки жива черга (номерок взяти можна, але без часу, просто номінально) і здоров’я поки не дозволяє там висидіти весь день. Можете підказати стосовно електронної подачі, є там якісь нюанси? Чи точно всі документи там потрібні, що перелічують, бо у мене, наприклад, нема свідотства зі школи (втрачене на окупованих). Треба відкривати соц рахунок, Ощад чи можна Приват і робити це перед подачею, чи після?

Нюансів немає. В мене навіть трудової немає, без неї все оформилося.
Фішка в тому, що коли приходиш в пенсійний, якщо в тебе є електронний підпис, то вони просто з тобою подають електронку. Певно, їм так простіше.

А стосовно рахунку, відкрили до пенсійного, чи після, і в якому банку?

Рахунок відкриваєте до. Будь-який зручний банк. Я обрав той, яким користуюся, просто відкрив там пенсійну картку)

Після дев’яти кіл пекла МСЕК,, пенсійний фонд має бути легкою прогулянкою парком, за мене взагалі дружина здала документи, бо я був в стані напів-овоча після чергової операція, навіть не говорив. З документів вимагали лише акт-довідку, паспорт, код і фотку, трудову книжку

А довго пенсійний розглядав електронне звернення? Як взагалі цей процес далі відбувався? Подав документи в понеділок, вже кінець п’ятниці, а досі «в обробці». Щось там якісь операції з’являлись, оброблялись і зникли, по всій країні кидало (хто обробляє), зараз тільки «оформлення пенсії» висить, причому обробляється не в моєму районі, а взагалі хрін знає де

Там все складно 😁
Умовно кажучи, вони раз на тиждень передають документи між відділами. Тож, місяць — це норма.
Але звернення має висіти.
Коли пенсійне з’явиться в дії — можна йти забирати.

Наберіть на гарячу лінію, якщо його раптом немає (звернення).

В мене так бігало між областями теж, потім мені зателефонували із пенсійного області моєї прописки, і сказали прийти особисто в найближчий до мене пенсійний фонд по місцю проживання, і там все зроблять. Так і зробив, виготовлення все одно зайняло десь місяць, але електронне з’явлось швидко

А як довго розглядали електронне звернення і що взагалі далі відбувалось? Подав у понеділок, вже кінець п’ятниці і нічого, висить «призначення пенсії» в статусі «в опрацюванні» і все. Впродовж тижня щось там з’являлось, оброблялось, кидало по всій країні (хто обробляє), зараз висить вже кілька днів «в опрацюванні» і при чому не в моєму районі, а хрін зна де

Вам же вище відповіли. Місяць)
Далі з’явилося в дії і я забрав його в районному відділенні ПФ.

Ви визначтеся, ви подавали на посвідчення, чи на призначення пенсії. Бо якщо на посвідчення, то має висіти заява на виготовлення ЕПП.

Вибачте, якийсь глюк)
Писав повідемлення, зберіг, все наче ок, вертаюсь на сторінку — зникло, нема ніде. І так три рази, поки не набридло, а зараз насипало блін

Подавав на призначення пенсії... Не знав, що це окремі запити, думав автоматично одне випливає із іншого) Ну, мені ж все одно спочатку треба було пенсію оформити.
Тільки но оновився статус, призначили і розблокувалась вкадка «моя пенсія», де видно, що там нарахували. Тепер бачу, де подавати на виготовлення пенсійного

А як довго розглядали електронне звернення і що взагалі далі відбувалось? Подав у понеділок, вже кінець п’ятниці і нічого, висить «призначення пенсії» в статусі «в опрацюванні» і все. Впродовж тижня щось там з’являлось, оброблялось, кидало по всій країні (хто обробляє), а зараз тільки «призначення пенсії» залишилось, але не змінюється кілька днів, при чому висить не в моєму районі, а хрін зна де

Трохи апдейтів по моїй справі, і декілька запитань, тому що трохи незрозуміло по деяким моментам.

Тут, нижче у темі, писав про свою справу з МСЕК, 3-я група на рік, який вже збігає.

Далі план був стати на облік, та оформити відстрочку. Але для того, щоб стати на облік треба проходити ВЛК, тож з того і почав десь у березні. І ця справа йде дуже повільно. З початку направили на дообстеження до місцевого онко центру, все підтвердили, але це зайняло кілька місяців. Потім сказали, що важко визначити ступінь придатності за моїм діагнозом, давайте направимо вашу справу в обласну ВЛК. І, ось, сьогодні виписали нову повістку на наступний місяць, тому що висновку ще немає, 4-та повістка — 4-й місяць моя справа там. А переогляд МСЕК вже у лютому, і я відчуваю, що на облік я так і не стану до цього моменту.

Отже питання.

Чи мав хтось схожу ситуацію з ВЛК? Чи воно завжди так повільно якщо розглядає обласна/ центральна ВЛК? Чи взагалі це нормально?

UPD: Прочитав тут у темі, люди так само чекають на рішення вищої ВЛК місяцями. Але то для підтвердження непридатності, як я розумію. Чи можна зробити висновок, що мене теж направили на підтвердження непридатності? Прямим текстом ніхто таке мені не казав..

Як відбувається переогляд МСЕК? Чи треба знову до сімейного, потім ЛКК, потім на МСЕК у день повторного переогляду? Чи можна просто прийти прямо на МСЕК у цей день, без ЛКК, без направлення?

Чи мав хтось схожу ситуацію з ВЛК? Чи воно завжди так повільно якщо розглядає обласна/ центральна ВЛК? Чи взагалі це нормально?

Щось занадто довго, але зараз можливо щось змінилося
Рік тому проходив, то районна ВЛК + доосбтеження в лікарні #1 + дообстеження в лікарні #2( першого чомусь було мало, хоча група встановлена задовго до 2022) + чекати поки документи завезуть в обласну + пройти обласну + чекати підпис голови обласної зайняло майже 2 місяці з врахуванням новорічних свят

Чи можна просто прийти прямо на МСЕК у цей день, без ЛКК, без направлення?

На повторну потрібно пройти ту ж саму процедуру з сімейним + ЛКК, як і на першу, і точно так само записуватись на певний день, і не завжди це буде той самий, що і вказаний у довідці (в мене напр. було майже на місяць пізніше, бо багато людей + відпустки самих лікарів, хоча приходив на реєстрацію я за 2 тижні до дати)

Пройшов сьогодні ще раз МСЕК, центральний, чи як він там називається. На минулому мені присвоїли третю групу, але не дали довідку, сказали що зараз вже тільки через центральний, мов треба там затверджувати. Ну, це в Київській області зараз так, в інших регіонах не знаю. На цьому МСЕК багато оглядали, багато питали, прям довго тримали, потім довго радились, знов позвали і кажуть, мов вирішили відмінити рішення попередньої комісії... і призначити другу групу. Я думав знепритомнію, коли почув про відміну. Виявилось, що у мене не достає документів для повної картини, але вони розібрались і бачать, що є по факту, а от як раз невистачало документів ендокринолога, що я писав раніше не взяли на ВКК, мов не треба, а воно щей як треба, пощастило що лікарі нормалні попались. У мене то всі доки є, але до комісії їх вже не пришиєш, я і сказав, що є у мене все тут і зараз, але вони сказали, що вже не треба, і так все побачили. Справку отримав, тепер 3-4 тижні і в пенсійний, там же і про корочку сказали запитати, щоб не тягати з собою справку, мов якщо загубиш чи запореш, нову не видадуть. Про ВОД не питали.

Доречі, випадково дізнався по пенсійному — якщо недостатньо страхового стажу, то пенсії не буде, як і посвідчення, будуть соцвиплати. Не знаю, у чому різниця, але одне точно — якщо невистачає стажу, то доведеться таскати довідку. У мене наче як раз вистачає, ще не зарахований цей рік і стаж станом на 01.12.23, але і без цього року норм повинно бути, але блін, легко могло і не вистачити.
Який стаж треба за віком можна глянути тут — www.pfu.gov.ua/...​yi-osobi-z-invalidnistyu
Там же, у особистому кабінеті, можна глянути стаж

Upd.
Для того, щоб отримати посвідчення, а не такскати з собою довідку, вам потрібно звернутися до ПФ.
Якщо у вас є стаж (можна перевірити онлайн і звірити з данними ПФ), то заяву на призначення пенсії можна катати онлайн.
Не треба нікуди ходити, їздити, а головне — не треба вірити гарячій лінії ПФ, де працюють обмежені розумом люди)

Мені і довідку не дали, тільки якусь хрінь про реабілітацію, мовлялв зараз не даємо, треба щоб затвердив центральний МСЕК і десь через тиждень-два зателефонуємо і розповімо що робити далі. Всім так казали, чув в коридорі, але тільки виходжу з комісії, відкриваю телефон і перше ж повідомлення з телеграм на екрані — центральну МСЕК розформують до кінця тижня

Подаєшся на пенсію бо маленька зарплата чи рівняєшся на прокуровів?
Для отримання відстрочки достатньо інвалідності

Подаюся на пенсію, бо щось в мене до*** обов«язків перед цією «державою», а правами я ніколи не користався.

Так для виїзду ж вимагають наче, щоб була пенсія чи соцвиплата, якщо інвалід. У мене донька за кордоном вчиться, хочу мати можливість хоч інколи до неї в гості їздити. А стосовно грошей — ну, буде більше донатів, держава не постраждає)

для виїзду крім пенсійного посвідчення чи довідки з соцзабезу ще необхідно мати актуальний ВОД, тобто стояти на обліку, дані про відстрочку чи зняття з обліку повинні підтягуватись в Резерв+

Так, це само собою, просто для інвалідів всюди вказують, що додатково можуть запросити підтвердження отримання песнії/соцвиплати. У мене поки ВОД нема, все ще чекаю, та я і не планував у цьому році кудись їхати, стан здоров’я ще не дозволить

Тобто можна виїхати з відстрочкою? Я думав, варіант можливий тільки з зняттям з обліку.

Не знаю, як там взагалі по відстрочкам, але з відстрочкою і третьою групою (якщо не списали) можна.

Апдейт:
МСЄК пройдено, приймаю вітання з групою (бажано на картку 😁).
За два тижні зустріч в ПФ, щодо призначення пенсії (ми ж знаємо, що це й було головною ціллю), потім вже почну епопею з ТЦК, якщо, звісно, не бусифікують до того)

МСЄК проходила так:
Заходьте.
Які ліки приймаєте?
Все з вами ясно, чекайте в коридорі.
Оце відксерьте і чекайте в коридорі.
Ось з цим в ПФ, до побачення.
Зайняло близько двох годин.
Зауважу, що мені все сподобалося, хвороба в мене реальна, всі обстеження і документи були.
На приписне навіть не дивилися.

МСЕК проходили вперше чи повторно? На який термін дали?

Ого, круто, ще не чув щоб з першого разу давали безстроково по загальному захворюванню.

Саме так, пощастило. Коли мені давали третю, запитав, чого тільки на рік, у мене ж там нове не вирасте, а вони мов у вас по загальному захворюванню, а по ньому вперше не даємо безстроково. Коли дали другу, вже не питав, але самі сказали, що у вас цей рік реабілітаційний, а далі подивимось. От що трохи здивувало, що «на рік» то тільки на словах, рахується від подачі документів, тобто я тільки отримав довідку, а інвалідність у мене с першого серпня і знов подаватись треба до 15 липня. З такими чергами може виникнути не дуже приємна ситуація — довідка вже не дійсна, а до комісії ще пару місяців. Хоча на довідці у мене стоїть саме перегляд 15-го липня, може вдруге там якось по іншому, не треба місяці чекати

Яка група, якщо не секрет? У мене в середу, блін, чогось хвилююсь)

Теж третю отримав, ВОД не питали, та майже нічого не питали, чисто формально «на що жалієтесь» і все

Проходив чергову перекомісію в серпні-вересні 2023 року, вже вимагали військовий квиток, він у мене ще старого зразка з серпом і молотом часів се-ру-се-ру, то його навіть в руки ніхто не брав і не дивився. Як в інших випадках невідомо, раніше при проходженні комісії за військовий і мови не було. Кажуть зараз без актуальних ВОД на ЛКК навіть направлення не дають, в нас в поліклініці голова ВЛК особисто перевіряє усі медичні документи і лише тоді погоджує видачу документів на ЛКК. А пройти зараз успішно МСЕК то дійсно окрема історія.

Ну, подивлюся за півтора місяці)
Ситуації різні є, в когось приймають і без приписного, комусь навпаки. В мене група не надумана, всі лікарі, коли доки робив, сказали не хвилюватися і що все буде

Виписали в квітні, через 3 місяці після операції, через кілька днів повернувся з ускладненнями, так пройшло пів року. Після останньої виписки почав проходити лікарів для МСЕК. Документи ВКК прийняли у липні, МСЕК призначили на кінець жовтня. Не взяли чомусь виписки ендокринолога, де вказано, що у мене діабет після оперції, мов не треба, а от копію приписного взяли (військового квитка нема, приписне з окупованих територій). Коли дзвонили і казали дату МСЕК, я перепитав, чи всі документи від мене є і що ще треба буде — сказали вщо все є, тільки паспорт треба буде, про військово-обліковий документ ні слова, також його не було вказано у перечні документів для ВКК (на дошці біля кабінету). Але є таке «але» — хтось із знайомих казав, що на самому МСЕК ще можуть завернути без чинного ВОД, а можуть і не завернути, мов всюди по різному. От тепер проблема — мені краще отримати цей військовий документ, бо є не мала вірогідність, що можуть завернути і я втрачу пів року (3 місяці до мсек + ще мінімум 3 до наступного), але оригінали виписок у мене забрали ВКК і як з копіями йти на ВЛК навіть не знаю... Всі кажуть, що на кожному етапі все залежить від конкретних людей, з ким маєш справу, і дуже багато де може піти щось не так, навіть при наявності у мене діагнозів, які підпадають під повне списання по 402/54

Мені вистачило приписного з окупованих територій, діалог був такий: «Військовий або приписне, хто ви там, солдат?» Даю приписне, пише солдат. Але, звичайно, це взагалі не гарантовано що так буде всюди і завжди.

По оригіналам, в мене теж забрали. Довелось поїхати ще раз у лікарню і взяти виписку 27. На ВЛК подавав оцей оригінал і купу копій. Оригінал мені повернули, копії забрали.

Краще йти на ВЛК вже з пенсійним/справкою МСЕК, може так статися, що після ВЛК у вас вже не буде часу займатись МСЕК. Не можу сказати, що там прям жах, подивились діагноз, посперечались трохи, чи підпадаю під списання, чи можна писати, що умовно придатний. І відправили на додаткове обстеження у профільну лікарню, зараз на цьому етапі. Але хлопці з бусів проходять усе експресом.

Та зрозуміло, що краще після МСЕК йти, але де гарантії, що не відмовлять без ВОД, тоді втрачаю купу часу і все одно доведеться проходити ВЛК, зараз у мене хоч реабілітаційний період, ходити насилу можу, у гіршому випадку хоча б відстрочку отримаю. Доречі, адвокат радив саме відстрочку одразу і просити, щоб на ВЛК по цьому відправили, а не на загальний, а там як раз і МСЕК підійде.
Про буси в курсі, це теж аргумент йти самому, бо у моєму випадку це питання часу, коли нарвусь, бо постійно треба то по місту в лікарню, то в обласну.

Фішка в тому, що якщо влк скаже вам, що ви годєн, то ніяких мсєк вже не буде і відстрочку через МСЕК ви навряд отримаєте потім)

Пройшов нашу ВЛК, писали все як є, додатково направили в обласну лікарню до гастроентеролога та ендокринолога, там написали ще краще, ніж наші (більш детально і додали недостатність ваги), віддав заключення на ВЛК, там сказали мов про всяк випадок попередьте ТЦК, що вас списують, очікуйте 3 місяці на підтвердження про непридатність та зняття з обліку з області. Документів жодних не дали, сказали що ТЦК теж поки нічого не дасть, тобто доведеться йти на МСЕК без ВОД, але все пофоткав про всяк випадок, мож проканає, якщо запросять.

Поки чекаєте затвердження ВЛК у вищій штатній ВЛК, в ТЦК видадуть нову повістку з явкою через місяць, доведеться кожен місяць ходити. Але 3 місяця це щось оптимістично дуже, від 4 до 8, сам вже третій місяць чекаю

Дякую, буду мати на увазі. Як раз взяв талончик до ТЦК через кілька днів, подивимось, що скажуть, бо минулого разу, коли ВЛК направляли в обласну і треба було попередити ТЦК про це (4 дні давали на проходження, з обласною ніяк не вписатись), то повістки не давали, просто сказали прийти до 20 вересня і все

Тобто навіть, якщо я отримаю групу і потім підтвердження на ВЛК, мені потрібно буде ще 4-8 місяців чекати на документи про непридатність від ТЦК?

А що браві хлопці з ТЦК на те кажуть? Коли кажеш — треба трохи почекати і буде документ. Там щось були новини, коли був gap між закінченням бронювання, та продовженням, то люди опинялись на полігоні, може брешуть, бо «стабильности нет» )

Якщо ВЛК саме спише, а не дадуть обмеженного, то цілком можливо. Мені казали, що 3 місяці, від когось теж чув про 3 місяці ще раніше, але може бути і більше, бо списують дуууже неохоче

Мені так і сказали. Прихожу, кажу в мене рак. Вони одразу закричали: «Та ми нікого зараз не списуєм!!!»

Дуже круто, і що мені з цим робити?..

Змінити дані і піти до іншого тцк не варік?)

Апдейт:
2.07 доки були в МСЕК
Комісію призначили на 27.09

Такс, невеличкий апдейт інформації, раптом кому буде потрібно.

Пішов до профільного лікаря, перед тим трошки закинувши себе, щоб виглядати не таким класним мід ейдж мужиком. Здав купу аналізів приємних і не дуже, повернувся.
Вона виписала папірець на ВКК — це комісія при лікарні.
Пройшов ВКК, дякувати Ктулху, там були самі жінки і мій жарт «Роздягатися?» на початку все спростив, повернувся до профільного — вона дала новий папірець з красивим написом «МСЄК».
Потім потрібно було пройти купу профільних спеціалістів і в кінці свого сімейника (терапевта), в яких я нив, що дуже погано себе почуваю і взагалі збираюсь померти.
Хто йде цим шляхом — закладайте на це КУПУ часу, бо зара по лікарням багато військових, черги страшні і записатися до лікаря практично неможливо.
Далі приніс до профільного всі документи, які вона вимагала, а замість військового квитка — копію приписного (де зазначено, що я непридатний і статтю). Також знаю кейс, по якому замість війського квитка додавали витяг з ЦНАПу.

Сиджу.
Чекаю.
Вже третій тиждень.
Мали подзвонити, поки по нулях. Спробував сам набрати в МСЕК, дізнався номер на гарячії лінії МОЗ — але вони не беруть слухавку вже третій день.
Далі будуть нові апдейти)

Вони у відпустці до першого серпня. Вся комісія 😁

Та ж сама ситуація один в один, плюс я ще й ВПО. Подивимось, яко воно буде. Онколог готує документи, за тиждень мають бути, і тоді дізнаємось.

Навіть не питали про нього, може тому що це онко МСЕК. Але це тортури трохи іншого типу, чекати, чекати, потім ше чекати, потім знов що не то. Потім перенаправили на обласну, зараз знов чекати дзвінка.

Онко і не дали групу — це ппц звісно. Ну, як я і очікував)
Вдалої охоти вам)

Ще місяць черг, очікувань та подорожей за усілякими довідками, ще той факт, що мій лікуючий лікар поїхала з країни, та первина документація залишилось на окупованих територіях все дуже сильно ускладнив. Але все ж таки, дали мені групу, 3-тю, але хоч щось.

Сподіваюсь, у вас так само все складеться добре.

www.kmu.gov.ua/...​-dlia-prokhodzhennia-msek
А які кейси тут можуть бути? Оформлюєте квиток або тимчасове посвідчення (для вас 2 варіант) і потім на МСЕК.
Якщо група очевидна і є всі медичні документи в наявності, то на ВЛК просто не зможуть одразу вліпити не то що треба. А навіть, якщо таки зроблять, то можна оскаржувати відразу. І навіть гіпотетично, якщо будете придатні і одразу заберуть, то МСЕК можна проходити і військовослужбовцям також, і висновок буде аргументацією для негайного звільнення, я мовчу вже про те що він буде також чітким доказом для оскарження висновку ВЛК в суді.
Так що, максимум — ви витратите багато свого часу.

Ви в якомусь паралельному світі живете, в якому ВЛК може бути очевидно щось, крім того, що ви можете штурмануть посадку і в якому тобі дають групу інвалідності, бо в тебе немає важливого органу, не перевіряючи те, чи виріс він в тебе кожен рік)

Чого це у паралельному. Я сам проходив ВЛК і був визнаний на той момент придатним, перебуваючи а очевидно непридатному для служби стані. Я це добре розумів і за своїм бажанням міг цього недопустити.
Ба більше. Вже на службі мені прийшлося рішати щось з цим, йти на ризиковане рішення (так само, резекція органу) бо іншого варіанту мені просто ніхто не давав, а в частині мене готувалися вже списувати. Але знайшов іншого хірурга сам, який не зробив мене остаточним інвалідом, і все порішалося як і хотілося. Тим не менш, після операції на повторному ВЛК мені таки вліпили обмеження, хоча я хотів максимум тимчасове.

Ну, тоді ви можете зрозуміти, чому я не хочу йти отримувати тимчасове і проходити ВЛК до огляду в МСЕК.
Особливо враховуючи те, що в МСЕК за останній рік в купі кейсів для отримання інвалідності додалося «не бути чоловіком»).
А тут питаю, бо може хтось подавав документи без військового квитка і в них прокатило)

«Не бути чоловіком» це вже як мінімум порушення закону. Враховуючи те що на ці комісії останнім часом досить часто звертають увагу, я не представляю щоб у них подібні висновки навіть в думках з’являлись. До речі, декілька знайомих за останній рік проходили МСЕК: так доволі довго, але без грошей на лапу і все було ок.

Ну руках кейс, коли при ідентичних показниках чоловіка послали куди подалі, бо «ремісія», а жінці дали групу на рік, тож...

Може це він про «транссексуальність», здається це теж один з варіантів психологічного стану
Типу нічого абстрактного, це в МКБ є

Та ні, я суто про «причини» відмов МСЕК. Таке можна одразу оскаржувати.

Хотілось побажати швидкого одужання, але такий час, що навіть не знаю чи доречно 🥲

Хотілось би теж почитати коментарі по темі

Підписатись на коментарі