Обговорення зимового зарплатного опитування 2024

Цей топік для обговорення зимового зарплатного циклу. Якщо у вас є коментарі, зауваження або пропозиції — залишайте їх тут.

Зарплати українських розробників — зима 2024

Зарплати українських тестувальників — зима 2024

Зарплати українських PM, HR, DevOps, Data Scientists й інших ІТ-спеціалістів — зима 2024

Докладна інформація з розбивкою за категоріями, містами та досвідом доступна у зарплатному віджеті.

Сирі дані вже завантажені на GitHub.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

дуже важко вірити аналітиці де скрам масетри отримують більше як девопси, а продакт овнери отримують на 30% більше як продакт менеджери. Шось з вашими анкетами для «інших спеціальностей» зовсім не так.

можете надати свою аналітику з блекджеком і поетесами

не можу, бо я цим не займаюся. A якшо ваш клієнт говорить вам шо він має сумніви стосовно фічі яку ви зробити, ви теж кажете ну то зробіть самі краще?

а ви заплатили за аналітику? якщо ні то не клієнт, а тільки ЦА

гаразд я згідна шо термінологію варто змінити з клієнта на користувача, проте питання залишається тим самим.

продакт овнери отримують на 30% більше як продакт менеджери

Та ніби різниця значно менша. А якщо взяти 4+ роки досвіду (щоб відкинути джунів чи мідлів, які ще не встигли отримати достойне підвищення) то все однаково.
Всі вказані спеціалісти мають дуже різні обов’язки і рівні знань в залежності від компанії, тому медіана може когось дивувати і засмучувати. Зверніть увагу, що у продакт менеджрів є анкети і з government, і з edtech, і ЗП там очікувано низькі. У продакт оунерів таких індустрій навіть нема, звідси і різниця в статистиці.

А соррі знайшов. Тепер би знайти як видалити коментар :)

Статистику по ВУЗам для разработчиков интресно было бы увидеть. Раньше была. Для тестировщиков показали.

Чернівці — новий центр розробки..

коли там вже зарплати продактів та проджектів?

за тиждень все буде) також у віджеті вже є оновлені дані jobs.dou.ua/...​023-12&position=Middle SE

Якось все зовсім прескорбно в адмінів

Стосовно айтівців, які виїхали. Думаю, що варто враховувати не тільки тих, хто планує повернутися (це взагалі така дивна умова, бо війна і ніхто точно не може бути впевненим, що він повернеться). Думаю, що можна додатково враховувати тих, хто працює на українську компанію чи на укр фопі.

так, треба було б включити всіх, хто працює на українські компанії, навіть якщо за кордоном і не планує повертатися. але важко визначити і сформулювати, що таке «українська компанія»

Той кого опитують, думаю, досить добре зорієнтується чи зорієнтована його компанія на український ринок праці. Укр фоп чи гіг-контракт так взагалі 100% признаки. Тобто питання має бути не про бажання чи не бажання повернутися, а чи має поточне працевлаштування відношення до українського ринку праці чи не має. Бо людина може бажати повернутися, але на поточний момент працює десь на локальному польському ринку праці і її відповіді нерелевантні меті опитування. Чи хтось в Україні так само може працювати на закордонному прямому контракті, то яка різниця де ця людина фізично сидить?

Охолодження після перегріву 2021 було неминучим

«За посадами. Найбільше падіння — у зарплатах...» саме інтернів. Бо, інтерни втратили 22% у зарплаті, проти 3-х відсотків у сеньорів.
А так, звісно, дякую за вашу працю!

тільки −3% сенйора, буде не менше як −30%

Дані в CSV викладемо на GitHub.

Останні дані, які викладено на GitHub, за червень 2023 р., останніх немає. Хотів подивитиса, бо в мене є підозра, що мої дані не враховані, хоча я точно заповнював анкету

Ми дані зазвичай викладаємо після останньої статті. Це буде десь в середині лютого.

Я гадаю загальний зріз зарплат на 20% буде закладено у перехід на Гіг контракт. ІТ галери подадуть це так: держава вбила 3 групу ФОП з 5% — отже переходьте на Гіг-контракти. Але у Гіг-контракті зарплатня вже на 20% нижча — бо компанії треба показувати прибуток.
Насправді усе дуже просто: інфляція у світі прискорюється до 10-20%. Інвесторам нема сенсу вкладати у щось, що не покриває інфляцію. Отже компанії, які не здатні показати прибуток 10-20% залишаться без грошей. А де узяти прибуток у кризу? Тільки скоротити витрати на ці 20%. Тобто або скоротити усім зарплати, або скоротити 20% робітників! Що і бачимо у 2024.

Бобер, бути бардом в тебе виходить ліпше, чим економістом

Там у вас на графіку з англ мовою по роках щось не так з відсотками

Хм, наче все ок. А що саме насторожує?

Ну ви поводили мишкою по ньому, подивилися на суму відсотків?

>Цього разу анкету заповнили 5959 розробників
> взяли участь 12 074 айтівці
А це як)?

Є ще QA, DevOps, менеджери та багато інших спеціаліазацій :) Про їхні зарплати буде в наступних статтях. У першій статті — тільки розробники.

Дивлячись на графіки, згадався старий анекдот:
Чоловік пішов ловити рибу і випадково спіймав Золоту рибку. Вона йому й каже:
— Відпусти мене, а я будь-яке твоє бажання виконаю
— Хочу щоб у мене все було
— Окей, без проблем — у тебе все БУЛО

Так і у нас, схоже, все було в минулому — піки графіків, стабільний ріст, надії на світле майбутнє. А тепер, вірогідно, буде довгий період спаду і все що нам залишається — це лише згадувати, як у нас все БУЛО.

Так мало кометарів на таку подію)) Вперше знизились ЗП за багато років. Просто мабуть поки що тільки у тих, хто змінив місце у другій половині 23 року. Але скоро знизиться у всіх. В мене теж було невеличке збільшення у грудні 23, але всіх попередили що за півроку буде велика різка.

Це яка ще криза? Бульбашка нерухомості лусне?

з погляду опитування медіанна зарплата суттєво не впала. АЛЕ це виглядає як інерційний процес — якщо глянути статистику Джинні, найм впав на ~50%, при цьому нових фахівців наймають на суми нижчі на 500-1000$ від того що було на початок 2022.

Нічого неочікуваного, мінус сотка це ще не трагедія, хоча це початок невтішної тенденції.

Мене зацікавилв діаграма стаж — середня зарплата. Максимум на 12 років а потім падіння.
Тобто в ІТ не варто сидіти довше 12 років? Яка причина в цьому, здавалося б що зарплата повина тільки рости зі стажем.

можливо, це фахівці, які довго працюють в одній компанії (а зростання ЗП всередині компанії зазвичай відстає від зростання на ринку). інша гіпотеза — що амбітні розробники з 10+ роками досвіду переходять на менеджерсько-керівні позиції (делівері менеджерів, інжинірінг менеджерів, СТО і так далі). спробуємо з цим питанням розібратися

Або вони зайняті роботою, а не проходженням опитувань від DOU.

це пояснює малу кількість анкет після 12 років стажу, а не зменшення зарплати

якщо йдуть більш амбітні, в яких завдяки амбіціям були вищі ЗП, то медіана тих, хто лишився, падає. влітку додамо кілька питань, щоб перевірити цю гіпотезу

а як же вони відпочивають?)

А це вже ідея для окремого опитування :-)

Людей старших певного віку в айті взагалі мало. Відповідно і про стаж, він не може стартувати з раннього підліткового періоду максимум, з умовних 15. Тим, хто має стаж 12 років зараз щонайменше 15+12 = 37 років. Особисто бачив ДУЖЕ мало працівників старше цього віку. Їх і не наймають (можливо, бо легше взяти молодих дешевих живчиків «на вагу, за копійки»), особисто чув таку відповідь «чудовий інженер, не підходить по віку — не впишеться в молодий колектив». І це була мова про людину 32 років.

Думаю, надалі тенденція буде посилюватись, із тим як міленіали приходять на керівні посади. Їм не комфортно мати підлеглих старших за них віком, цей феномен обговорювали відносно авторитетні видання. І чим пізніше людина прийшла на керівну посаду , тим сильнішій цей ефект, тобто десять років тому було менше, п’ять уже більше, зараз — іще сильніше. Загалом, виходить так, що судячи з усього в айті дійсно немає чого робити якщо тобі 40+, ну або в найближчі роки так стане. Треба шукати щось інше для пенсії

ахах, завжди забавно читати тих хто приєднався до айті спільноти у 2023 році і розмислює над долею «старперів» за 30. Чомусь у моїй команді середній вік десь 32-33. По компанії теж десь так. Можу тільки додати, час швидко пролетить )) і компаніі і баби будуть нос вертіти від 30-літньго діда)

Маю досвід 6+ років і мені 30. Так що чудово знаю про що кажу
;)

І аж ніяк не приєднався до спільноти минулого року

Ну добре, але написано так ніби вам десь трохи більше 20. Я, наприклад, не відчував коли пару років тому шукав роботу, що мені десь відмовляли із за того що мені 32) І потім ще взяли у команду двох віком 33 й 36. Хоча на співбесідах були й малолітки 22-25, просто не пройшли по скілам

Не применшую вашого, у кожного свій досвід. По перше, я не розробник а тестувальник. По друге, явно працювали на різні компанії, я ніколи не працював над продуктом, а ви може тільки на них

15+12 буде 27 😊 і так я програмую вже 10+ років але не те щоб прям зовсім стара

Дякую
Рахувати не вмію. Треба іноді відпочивати, мабуть
От як мобілізують — відпочину

Їх не мало, просто вони дуже часто забивають на доу та усілякі зарплатні голосування білт, не сидять в конторах де люблять молодих, бо дурні і овертаймлять за дешево, багато хто вже давно працює напряму до нормального замовника...Мені вже 40.

мені більше, навіть не знаю, як таке можлеве в ІТ

...

15+12 = 37 років

Якщо тобі 35-40+, то починати нову кар’єру буде складно в будь-якій сфері, але якщо к 35-40 рокам в тебе 15-20 років досвіду, то знайти роботу буде не так вже й складно)
Для сеньора/ліда/архітекта вважаю цей вік дуже навіть нормальним

Загалом, виходить так, що судячи з усього в айті дійсно немає чого робити якщо тобі 40+,

лол просто лол, завернутися в простирадло і сплавитися Дніпром

Було б класно, якщо на гітхаб виклали дані включно з стажем на поточному місці роботи. Тоді можна було б порахувати зарплати девелоперів, що не змінили роботу за час великої війни. І окремо порахувати зарплати нових спеціалістів.

на гітхаб не обіцяємо) але, можливо, зробимо про це окрему невелику аналітику.

І ще додам. Для мене більш інформативними є дані про «середній термін роботи в одній компанії», аніж «в скількох компаніях встигли попрацювати». Вже звертався з цим до вас раніше, але такого аналізу досі не побачив

У цьому матеріалі третій графік присвячений тому, як довго фахівці в середньому працюють в одній компанії:
dou.ua/...​lopers-work-in-one-place

Дякую за посилання

Підписатись на коментарі