Як зібрати FPV-дрон вдома: покроковий гайд

💡 Усі статті, обговорення, новини про оборонні технології — в одному місці. Приєднуйтесь до Defence tech спільноти!

Мене звати Вадим, я — CTO в Mate academy. У 2022 я робив проєкт про моніторинг пального на АЗК і писав про це статтю. Тоді це було щось корисне для цивільних, а зараз же думав, як, крім донатів, ми можемо ще допомагати нашим військовим.

Мені дуже відгукується теза Роми Апостола (CEO Mate academy), що наближати Перемогу треба не тільки донатами, а й хто чим вміє, зокрема ручками.

У дитинстві я з дідусем багато часу проводив з паяльником, складали різні схеми та конструктори. Тут якраз мій колега (Юро, привіт), пошейрив проєкт Social Drone. Ключова їхня теза — кожен може скласти FPV дрон, і це виходить значно дешевше. Треба вміти паяти та мати бажання.

У цьому блозі я розкажу про свій шлях від бажання щось зробити до готового дрона і про те, як налагодити систему закупівель комплектуючих для збірки.

Про проєкт

В основі Social Drone лежить школа пілотування FPV KazhanFLY. Вони пробували піти в комерційне виробництво дронів, але не могли зробити ціну нижчою ніж $425. Сюди входять комплектуючі, мито, податки, оплата праці, оренда, комуналка і т. д.

Проте ціна лише комплектуючих виходить суттєво нижча (~$250). У відео засновник Олексій Асанов детальніше розповідає про проєкт та ідею.

1 дрон нічого не вирішить на полі бою, але коли 100 людей збере по 1 дрону — це вже дуже суттєво.

Як почати

Так склалось, що знайомство з проєктом збіглося з початком відпустки наприкінці грудня минулого року, тому мав багато вільного часу.

Я подав заявку на сайті, мене додали в чат з телеграм-ботом і поставили кілька простих питань: звідки дізнався про проєкт, що хочу робити, що вмію робити, чи буду збирати для конкретного підрозділу. Я надіслав відповідь вранці, і до вечора мене вже додали в закриту групу в телеграмі.

У самій групі багато чатів і велике ком’юніті. Тут й інструкції, і фідбек зі збірки, відповіді на технічні питання та багато всього іншого. Протягом дня, поки чекав відповідь, дуже хотів чимшвидше зрозуміти, що потрібно, й почати щось робити «ручками».

Тому передивився їхній відеогайд і шукав «відкриті» списки деталей. Зробив замовлення на AliExpress. Чекати ще місяць, поки деталі доїдуть, теж не хотів, почав шукати деталі на OLX і в той самий день мав майже повний комплект на один дрон. Можна було починати складати.

З чого складається FPV-дрон

Насправді, будова FPV-дрона досить проста. Є політний контролер (FC), до якого підмикається периферія: камера, мотори, пропелери, регулятор обертів моторів (ESC), приймач радіосигналу (RX), передавач відео (VTX). Підмикається методом паяння 😀 Усе це монтується на раму.

Рама. Ми складаємо 7″ дрони, найпопулярніша рама тут — клон Mark4. До неї монтується все навісне обладнання.

Політний контролер (FC). Це мозок вашого дрона. Він спілкується з усією периферією, зокрема з моторами (через ESC). Дуже часто FC і ESC продаються парою. Це називається «політний стек». Найпопулярніший тут — SpeedyBee F405 V3. Виглядає приблизно так:

Камера. У нас буде аналогова камера. Важливо, щоб вона поміщалась в «раму» (там є спеціальне місце). Для 7″ дронів це 19 мм на 19 мм. Найпопулярніші тут — Caddx Ratel або Runcam Phoenix.

Мотори. Для 7″ дронів використовуються мотори на 1300kv. KV — це кількість обертів за хвилину, якщо на мотор подати 1V напруги. У нашому випадку — це 1300. У більших дронах це значення менше, в менших дронах — більше (мотори сильніше крутяться). Їх є дуже багато, але найпопулярніші, мабуть, — EMAX ECOII Series 2807. Важливо, щоб отвори в моторах відповідали отворам на рамі. В цьому випадку «2807» — це «розмір» мотора.

Пропелери. Те, що буде підіймати дрон. У комплект входять два з обертанням за годинниковою стрілкою (CW) і два — проти (CCW). Дуже важливо їх правильно встановити на дрон. Я беру HQprop 7040 7X4X3.

Приймач радіо сигналу (RX). Через нього команди з пульта потрапляють на дрон. Якщо складаєте для підрозділу, поцікавтесь, який вони використовують протокол і частоту. Зараз два найбільш розповсюджених: ELRS і Crossfire. Це важливо, бо інакше дрон не підімкнеться до пульта.

Відеопередавач (VTX). Використовується, щоб передати відеосигнал з камери на окуляри пілота. Ключові характеристики:

• кількість каналів (більше — краще);
  • максимальна потужність (прямо впливає на якість сигналу і дальність польоту);
  • мінімальна потужність.

Оскільки VTX використовуємо аналоговий, будь-хто може впіймати сигнал. Ідеально працювати з динамічною потужністю (вилітати на мінімальній і потім збільшувати). Інакше можна легко запалити свої позиції.

Ідеальна потужність: min 25 мВт, max 2,5 Вт (або 1,6 Вт).

48 каналів.

Тут дуже популярна модель — RUSH MAX SOLO 5.8 GHz 2,5 Вт. Але їх практично немає у наявності. Якщо знайшли в надійного продавця за адекватні гроші — сміливо беріть.

До відеопередавача ще треба докупити антену. Ніколи не подавайте напругу на дрон, поки не встановили антену на VTX, інакше останній згорить.

Складаємо дрон

Треба мати базові навички паяння і хороший паяльник (мінімум 60 Вт з регулюванням температури). Рекомендації щодо паяльника:

• Miniware TS-101;
  • FNIRSI HS-01;
  • Sequre S60;
  • Pinecil v2;
  • різні клони / аналоги для жал Hakko T12.

Я купив GVDA GD300.

Також подбайте про хороший флюс і припій. Я використовую припій Mechanic і флюс Amtech 559. Припій краще брати товстіше. Я спочатку взяв 0,5 мм і його йшло забагато, перейшов на 0,9-1 мм. Ви можете брати інших виробників, якщо вже звикли до них.

Не беріть паяльну кислоту або активний флюс. Їх обов’язково треба змивати, інакше є ризик пошкодити саму плату.

Хоча флюс і не потребує обов’язкового змивання, я все ж рекомендую купити ізопропиловий спирт. Він дуже гарно чистить плати та не залишає слідів змивання. Я взяв такий.

Дуже ймовірно, що перша пайка буде жахливою, якщо ви не робили цього раніше.

Щоб не вбити дорогу плату, рекомендую потренуватись на простих. На FlyMod продаються тренувальні плати спеціально під FPV

Також можна зібрати кілька конструкторів з паяльником. Перед початком обов’язково подивіться гайд з паяння.

Результат хорошої пайки — блискучі «бульки». Це значить, що припій розплавився і гарно прогрівся. Ось приклад:

Якщо «бульки» матові, дуже ймовірно, що пайка розвалиться від вібрацій, коли дрон буде летіти. У Social Drone є спеціальний канал, куди люди надсилають результати, і їм там дають фідбек, що і як покращити.

Найскладніше в складанні FPV дрона — припаяти силові кабелі. Я витратив дуже багато нервів і часу, щоб зробити їх правильно. Мій тодішній паяльник (найзвичайнісінький на 40 Вт) не прогрівав контакти, і виходило щось жахливе. Приклад гарної пайки:

Жала для паяльника. Я брав C4 для силових проводів і BC2 для всіх інших. Загалом можна використовувати K-варіант, воно більш-менш універсальне.

Також треба докупити викрутки, бокорізи, пінцети, стяжки, термозбіжні трубки, мультиметр, може ще щось. Список інструментів теж надають. Рекомендую облаштувати робоче місце з хорошою вентиляцією. Я спробував паяти в квартирі, і це було жахливо. Зараз це виглядає десь так:

Від батареї напряму залежить, як далеко буде летіти ваш дрон. Найрозповсюдженіші варіанти — 6s1p (шість елементів) на короткі відстані на камікадзе і 6s2p — на довші або на багаторазові дрони.

Якщо не знаєте, яку брати, краще переплатити та взяти «більшу». Врахуйте, що дрон буде нести до 1,5 кг подарунків окупанту, також може бути вітер + політ не завжди ідеальний. Буде прикро втратити дрон тільки через те, що зекономили 1,000 грн на батареї.

У Social Drone є волонтери, які роблять батареї практично за собівартістю, це дуже спрощує життя.

Також вам буде потрібен 3D друк під встановлення антени VTX і RX. Стандартні місця на дроні не дуже підходять. У Social Drone також є волонтери, які це роблять.

Наступні кроки

Після збірки дрону його треба налаштувати. Вам надають покрокові інструкції та прошивки. Якщо коротко, то треба, щоб мотори крутились в правильному напрямку і дрон бачив «периферію».

Ми робимо це в Betaflight. Вона є і під Mac, треба тільки скачати драйвери. Також важливо мати кабель саме для передачі даних. Я перепробував кілька USB-c, зокрема й офіційний від ноута, але воно не працювало. Потім знайшов «той самий», з яким усе працює і став трішки щасливішим :)

Завжди, ЗАВЖДИ знімайте пропелери з дрона перед подачею напруги. Інакше можна поранитись або взагалі залишитись без пальців.

Використовуйте Smoke Stopper, коли підмикаєте дрон вперше. Це вбереже вас від короткого замикання і залишить плату цілою. Їх є багато різних, обирайте на ваш смак і бюджет. Виглядає приблизно так:

Також після пайки і перед ввімкненням обов’язково «продзвоніть» контакти мультиметром. Як мінімум «+» і «-» не мають «коротити».

Ви отримаєте прошивку від Social Drone і покрокові інструкції, як прошити та налаштувати ваш дрон. Після цього його можна відправляти на тестування й обліт. Ви можете обрати — віддати дрон на проєкт чи передати в підрозділ. Якщо передаєте на підрозділ, в особистому кабінеті треба вказати, куди він поїде після тестів.

Обов’язково фотографуйте вміст посилки на пошті перед відправкою, це вбереже вас і отримувача від «сюрпризів».

Етап тестування

Після отримання вашого дрону фахівці Social Drone надають вам статус Received. Це означає, що його розпакували та поклали в чергу на тест. Етап калібрування та тестування дрону відбувається вже безпосередньо спеціалістами.

Тести займають до двох тижнів, а потім дрон або їде військовим, або допрацьовується. У моєму випадку на тесті з’ясувалось, що треба дещо перепаяти один провід, адже все працювало, але існував ризик, що в польоті під час якогось сильного вітру чи різкого повороту він міг дати про себе знати.

Тобто команда Social Drone реально проводить дуже детальні тести, щоб доставляти військовим винятково ефективні пташки. Цю зміну зробили вже самі фахівці Social Drone. Після того, як ваш дрон пройде всі етапи тестування і буде готовий до відправки, ви отримаєте таке повідомлення:

І тут уже рішення за вами, я ж передав дрон своєму колезі Роману, який з початку повномасштабної війни служить в ЗСУ, на Харківському напрямку. Що круто — це процеси комунікації, бо проєкт інформує тебе про кожен крок, і це допомагає розуміти, на якому етапі, що і як перебуває. От, приміром, сповіщення про відправку мого дрону:

Що далі

Я дуже хотів би налаштувати всі процеси так, щоб організувати нашим військовим системні поставки. Знайшов знайомих, кому потрібні дрони, серед них і підрозділ мого колеги Романа, якому я передав першу пташку.

Командою Mate academy ми вже закрили збір на п’ять дронів, а згодом я закрив ще один збір через банку на Mono. Звіти за витрачені кошти додаю в коментарі до свого посту в Facebook та в цій Excel-таблиці.

До речі, я продовжую збирати кошти на деталі для дронів. Якщо маєте бажання задонатити — ось реквізити, буду дуже вдячний за кожну гривню:
Посилання на банку
Номер картки банки: 5375 4112 1686 7585

Станом на час публікації цього блогу ще плюс чотири нових дрони я вже передав на тест.

Також у роботі ще одна пташка для військових, які збирають їх самі, але попросили допомогти, бо не вистачає рук.

Замість завершення

Коли будете робити збори, постіть їх всюди (соцмережі, робочі чати, чат ЖК). Один з найсильніших моментів був, коли люди з села на Кіровоградщині, де я виріс, почали збирати гроші готівкою, щоб передати їх на дрон.

Додатково описав цей процес в твітері.
А також запрошую вас на DOU Voice Chat: Збір FPV-дронів, що відбудеться вже в цей четвер о 19:00. У вас буде можливість безпосередньо запитати в мене все, що вас цікавить.

Якщо виникнуть питання, пишіть коментарі, буду радий на все відповісти та допомогти. Долучайтесь до проєкту. Зараз ми всі маємо працювати на Перемогу!

👍ПодобаєтьсяСподобалось87
До обраногоВ обраному48
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

можна до усрачки шукати чого не робить влада щоб виграти війну а можна долучитись до спільноти і до усрачки шукати відеопередавач, знайти, зробити птаха і так внести маленький вклад в боротьбу за Україну

О перший коментар вже про зраду і назва акаунту ще така, або той хто вічно шукає зраду, або русня...

Крута стаття! Сам є учасником даного ком’юніті і вже передав 10 дронів в конкретний підрозділ за їх допомогою)) Історія про замовлення в Китаї, а потім від нетерплячки окремо на олх це прям про мене😁 Рекомендую доєднуватися всім бажаючим, гарних донатів і вдалих збірок з успішними проходженнями тестів з першого разу)

Гарний текст! Здається, що навіть якби я й не був би учасником проекту Social Drone, то все одно, напевно, зрозумів би як все це працює і що я маю робити щоби доєднатись. :-) Дякую!

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А скільки часу потрібно на збирання одного дрона, якщо руки не обидві з дупи?

Вітаю. В мене на початку це займало близько 3 годин. Зараз орієнтовно ~1.5. Набив руку і з’явились допоміжні інструменти, типу трафарету для підрізки дротів чи пайки силових

Дякую автору за структурований гайд: як точка входу — саме те.

Але у мене дилема — є 2 опції:
1. Вчишся, закупляєшся, збираєш, покращуєшся і збираєш краще.
2. Прямі донати умовному Стерненку.

З одного боку — я впевнений, що кожен, хто подумав щоб спробувати — має зібрати свої 3 дрона і інвестувати в своє знання цього домену (бо служити, а отже і дронити доведеться усім).

З іншого — майже в усіх випадках Умовний Стерненко зробить швидше-дешевше, якщо врахувати кошти на матеріали, інструмент, неефективно придбані і поштучно доставлені комплектухи. У другому випадку імпульс кожної гривні буде швидшим, сильнішим і навіть більш цільовим.

Якби ми бачили що «стерненки» уперлися в потужності виробництва — тоді Ок, широка база нових інженерів збільшує ємність виробництва, але хіба зараз не вистачає «набитих» рук у цьому домені?

Тож, на мою думку, це — не про ефективність, а про широку залученість: інвестиція у себе і можливість «витягнути» додаткові донати із свого оточення (яке довіряє саме вам, і в іншому випадку просто б не задонатило).

Ну це так — поділився думками.

Якщо великий фонд зробить 1000 дронів, а маленький — 100, разом буде 1100 дронів. Це завжди краще.

Для мене це — більша залученість, створення чогось безпосередньо руками, а ще значно дешевша вартість (мій час тут не рахується). Дрони потрібні завжди і всюди. В Social Drone це децентралізоване виробництво, відсутність мита, оплати праці, оренди, комуналок, і тд. Звідси і нижча на 30-40% вартість кінцевого продукту.

З появою таких народних ініціатив ціна на штучні дрони на OLX значно просіла. Якщо раніше дешевше 20-22000грн дрони не продавались, то зараз ціна спустилась до 13-15000 за дрон без батареї, що все ще значно дорожче ніж собівартість деталей

усіх випадках Умовний Стерненко зробить швидше-дешевше

Дуже сумніваюсь.

Якби ми бачили що «стерненки» уперлися в потужності виробництва — тоді Ок

Тоді б не було термінових зборів на дрони на вчора. А вони досі є. І з мого оточення тільки 1 підрозділ сказав «поки не треба дрони». Всім іншим — треба і поскоріше. Але загалом моя ціль почути від кожного — вже не треба дрони, зараз працюю над цим.

Тож, на мою думку, це — не про ефективність, а про широку залученість: інвестиція у себе і можливість «витягнути» додаткові донати із свого оточення (яке довіряє саме вам, і в іншому випадку просто б не задонатило).

Зараз social drone обльотує щотижня сотні дронів, я вважаю це досить ефективно. Про залученість погоджуюсь

У мене є запитання до знаючих людей в цій сфері:
Якщо я хочу зайнятися більш-менш промисловим виробництвом дронів, то які мені необхідно мати документи та дозволи/ліцензії, та яка потім процедура продажу державі чи окремим підрозділам? Хочу приносити користь суспільству і мати змогу за щось жити, тому думаю бізнес на дронах непогана ідея )

Це все відбувається на волонтерських засадах, чи можна зробити з цього бізнес? Наприклад, продавати дрони власного виробництва державі? Хто шарить за таке, підкажіть, будь ласка!?

Social Drone працює на волонтерських засадах :)

готовий збирати дрони) проблема у фінансах

Вадим, дякую за таку круту інструкцію! треба спробувати )

Підкажіть будь-ласка, яку саме раму 7″ замовити на Аліекспресс? Знайшов таку більш менш схожу на Apex 7″ HD Flymod: vi.aliexpress.com/...​tem/1005004552679419.html І якщо ця підходить який краще взяти варіант APEX 7inch 295 Full чи APEX-HD 7inch Full?

Дякую. А як щодо VTX? Можете щось порадити за адекватні гроші, що є в наявності? Я поки замовив тут vi.aliexpress.com/...​tem/1005006266385626.html, але продавець пише, що буде тільки з 29 лютого

я брав foxeer reaper ось тут, але вони вже закінчились (
vi.aliexpress.com/...​html?gatewayAdapt=glo2vnm

Доєднався до каналу socialdrone в ТГ, замовив обладнання для складання дрону, пройшов тиждень і зник доступ до групи з топіками по збірці інструкціям і тд. Верифікацію пройшов, номер пошарив. Спробував подати ще раз заявку але лінка на доєднання до групи invalid or expired. Може в когось було таке, кому писати, коли тільки з контактів бот для відправки заявки. Із всього що залишилось це гугл таблиця пошарена із комплектуючими.

можливо щось пролагало, коли видаляли акаунти без номерів телефонів
а спробуйте з іншого номера подати заявку, вказати там що ви вже були в групі, можливо це спрацює
або видалити бота і додатись заново

дякую за ідею, з іншого номера подав, попросив щоб додали мене в групу із попереднього номера, думаю що спрацює

UPD: пофіксали, у заявці з іншого номера вказав дані з того профілю який вже буд доданий. Пройшов ще раз верифікацію, подав заявку і додали в групу

Прекрасна стаття! Дуже захотілося задонатити після прочитання (що й зробив).
хуяк ***к і нема сєпара
Слава Україні!

дуже дякую ) напишу це на одному дроні )

Що саме буде тестуватися, які кейси? Будь ласка, наведіть крітерії по якості, що треба перевірити до відправки на тестування?

Вам дають чекліст для перевірки вдома. В основному це:
— якість збірки (нічого не хитається, з’єднання підтягнуті, провода закріплені стяжками
— якість пайки («бульки» блискучі, припій прогрівся добре, провода моторів не торкаютсья до FC)
— комплектація (маєте відправляти все зазначене в списку, некомплектні дрони — погано)
— прошивка (базово «периферію» має бути видно в betaflight)
— якщо вдома є пульт і окуляри, можна протестити картинку з камери та чи біндиться дрон до пульта

З вашого дозволу зроблю репост від Сергія Флеш по якості дронів:

Нині «вся країна» робить FPV. Хтось 30 на місяць, хтось 10 тисяч.

Цей пост буде як публічне прохання від пілотів та інженерів FPV на фронтах до виробників FPV. Виробників багато, і таким чином я спробую всіх охопити.

1. Прохання не гнатися за кількістю за рахунок якості. Після багатьох виробників доводитися на фронтах військовим багато переробляти. У деяких бригадах вже лежать гори бракованих дронів, у пілотів немає часу та можливості їх ремонтувати.

2. Прохання мати хоча б основні вимірювальні прилади та перед відправкою на фронт перевіряти антени, вихідні потужності передавачів

3. Прохання не робити дрони тих частот, які тисне РЕБ РФ вже з усіх напрямах. Хлопцям «в окопах» потім доводиться переробляти антени і все перестраювати.

4. Прохання приділяти увагу наземним станціям. Робите дрони з нестандартними частотами — робіть відразу наземні станції з антенами на нестандартні частоти.

5. Прохання правильно настроювати PIDи на виробництві. Потім хлопці мучаються з цим тижнями.

6. Батареї до дронів прохання збирати з урахуванням внутрішнього опору. Поганий підбір=низька дальність.

7. Приділити увагу якості зварювання сот. Погане зварювання — дрон не долетить.

8. Перевіряти уважно перед заливкою «таблицю». Потужності, порти смартаудіо та інше

9. Ретранслятор «наземки» не повинен «горіти» світлодіодами!

10. Не ставте батарею 4000 мАг. Це дуже мало! Хоча б 6000.

11. Не ставте кабелю 75 ом, не перегинайте кабелю.

12. Сумісність комплекту. Наприклад, часто дають дрони на 1.3 ГГц, а окуляри до них на 5.8 ГГц.

13. Положення антен на дроні має значення. Не ставте як Вам зручно.

14. Якщо у пристрої є xt60, він повинен бути розрахований на те, що в нього з ймовірністю 100% вставлять 6s

15. При виборі моторів та пропелерів думати, що купувати. Не економити «копійки» на сумнівних виробниках.

Пам’ятайте, у багатьох частинах на фронтах нема кому і нічим виправляти брак і дефекти. Військові чекають від Вас перевірені та налаштовані вироби.

Не перевірений дрон полетить... але можливо не долетить.

Дякую. Я б додав
0. Не відправляйте дрони на фронт прямо «з кухні»

Після збірки треба ще детально тестувати, перевіряти як він літає, чи нема браку. Інакше, в найкращому випадку, він просто буде лежати там без дії. А в найгіршому — ви нашкодите своїм же.

Сьогодні на войс чаті про це говорили. В social drone пташки перевіряються і все фікситься ще до того як виявиться «в продакшені»

Стаття чудова.
Доречі в продовження теми дрон своїми руками, у Victory Drons є безкоштовний курс для отримання навичок збирання дрону з нуля, навіть для тих хто не вміє паяти.

Доречі, це тільки у мене сайт social drone не відкривається через SSL protocol error?

Ні, не тільки у вас. Зараз роблять новий сайт, можливо поклали ))))

Гарний текст! Здається, що навіть якби я й не був би учасником проекту Social Drone, то все одно, напевно, зрозумів би як все це працює і що я маю робити щоби доєднатись. :-) Дякую!

Що робити якщо припой не тримається на жалі паяльника а спадає?

Китайське типу «необгоральне» жало?
Ось гарний гайд www.moyo.ua/...​_5_etapov_protsessa_.html

Скоріш за все погане або не залуджене жало 🫠

Іноді достатньо зачистити жало надфілем чи скальпелем і залудити по-новому. Якщо, звісно, воно від початку якісне і, власне, мідне (як нижче зауважив автор).

Тільки якщо це мідне жало. Якщо це щось стильне модне молодіжне з покриттям, краще його чистити м’якою губкою, інакше є ризик вбити )

Так, теж подумав про це. Але для індустріального потоку пайки треба брати і індустріальні рішення :)
Просто в мене досвід як звичайної ремонтної пайки, так і сидіння в цеху під витяжкою, з паяльною станцією, тому переконаний, що до виробництва пасують виробничі підходи.

Все залежить від чистоти і якості жала. Для початку зачистити наждачною і заслужити + навички

Активатор паяльного жала — goot.com.ua/...​-tip-refresher-goot-bs-2 , і під час пайки — goot.com.ua/...​g-tip-cleaner-goot-st-40 . При умові хорошого паяльника, звичайно.

Дякую за підказки, але все одно не ясно. В паяльника необгоральне жало? Що з ним можна зробити? (я хочу справити наушники) imgur.com/fnyWZ3Z

в мене один з паяльників був з такими жалами і мені так і не вдалось його нормально завести, тому я потім псіханув і купив дорожчий з «робочим» жалом )

по цьому видно, що воно не залуджене, наче

Не можу пройти веріфікацію у групу. Можете допомогти з цим?

А що саме не виходить? Мені бот поставив кілька запитань, я відповів, і до вечора мене додали

Мені написало «вітаємо вас додано до спільноти», але в групу не додало

досить дивно, можливо це все ручками обробляється
або нас читає хтось із адмінів social drone і зможе допомогти :)

ви зможете поставити це питання завтра на войсчаті dou.ua/calendar/49583

Все так, ручками перевіряють. Треба почекати, все буде.

Також можна зібрати кілька конструкторів з паяльником.

порадьте ще варіанти конструкторів «для практики», будь ласка.

Серед тих що я замовляв:

Котушка Тесла
rozetka.com.ua/ua/349459353/p349459353

Металошукач
rozetka.com.ua/ua/349459428/p349459428

Годинник
rozetka.com.ua/ua/372484695/p372484695

В мене ще залишились вони ) можу відправити за донат на банку 🌚

Дякую за статтю! Додав у закладки. Сам нещодавно почав вивчати технічні деталі цього процесу, тому такий ґрунтовний матеріал — неоціненний!

Топовий гайд! Все по суті, без води. Дякую що долучилися.

Відеопередавач (VTX)

Вот тут нашла коса на камень :(
Что делать не ясно. Брать по 150$ явно вариант сомнительный

Щоб не вбити дорогу плату, рекомендую потренуватись на простих. На FlyMod продаються тренувальні плати спеціально під FPV

Не видел их доступными, но если кому интересно есть на алике вот такие
t.ly/fgkLw

точно не варто зараз переплачувати
нам кілька передали волонтери з Європи за собівартістю, кілька на 1.6W замовив, шукаю можливість напряму з Китаю взяти багато

Я думаю це як з ecoflow восени 2022. Ринок насититься і стане краще. Також в Social Drone тестують інші VTX, список деталей розширюється

точно не варто зараз переплачувати

та воно то так. Але виглядає так, що раніше квітня нормальної ціни не буде.

Це взагалі все сумнівно. Ліпити на камікадзе дорогий і потужний передавач, хоча могли б використовувати дрон ретранслятор, при чому і вигадувати нічого не треба з’єднати приймач з передавачем і приліпити на дрон-літак, який по колу літає на GPS.
Малопотужні передавачі там копійки коштують, до того ж сигнал би не зникав коли дрон до землі летить. Хоча по нормальному вже б на і на цифру перейшли, а то всім показувати прямий репортаж таке собі заняття.

Як мінімум на фронті глушать GPS, та і думаю ще є дуже багато нюансів, чому ті чи інші речі складніше реалізувати. Тут працює правило: чим простіше — тим краще і надійніше

Якщо там можуть глушити GPS аж на всьому фронті, то вже точно можуть глушити і іграшковий P2P лінк на 5,8ггц.
Літати по колу деякий час можна і без GPS, просто буде здувати вітром без інерціальної системи, другий оператор поправить якщо що, хоча якщо здує і на кілометр то все одно це не проблема при прямій видимості.

Тут працює правило: чим простіше — тим краще і надійніше

Коли мова про сотні тисяч, а то і мільйони одноразових дронів в рік, то вже має працювати правило «чим дешевше тим краще», бо ні гроші ні компоненти не безкінечні і в якийсь момент вони можуть попасти під регуляторні заходи третіх сторін.

Якщо там можуть глушити GPS аж на всьому фронті, то вже точно можуть глушити і іграшковий P2P лінк на 5,8ггц.

Не можуть

Нікто вас не стримує, зробіть надійний літак ретранслятор, дрони і вперед на тестування, тіж кажани вам будуть раді.
А потім як пройдете всі тестування і зможете найти відповідний підрозділ який різікне підняти ваш ретранслятор, то вперед, зробити великий вклад в наше спільне діло.

зробити великий вклад в наше спільне діло.

взяти синю ізоленту і примотати з’єднаний 3вт VTX передавач і приймач з алі до будь якого літаючого крила? :)

Дмитро, я Вас, можливо, здивую, але використовують і крила ретранслятори і коптери ретранслятори. І з цими ж дронами про які описав Вадим. Ви не Америку відкрили)) А потужний передавач треба, бо і ретранслятор не завжди є і 5.8 частоту теж глушать РЕБ-ом і відстані бвають великі, тому треба всі засоби, щоб покращити сигнал.

Стосовно GPS — його не глушать, а підміняють сітку координат і він працює глючно / майже не працює. Розраховувати на нього так чи інакше не можна.

Дмитро, я Вас, можливо, здивую, але використовують і крила ретранслятори і коптери ретранслятори

Мене б здивувало, якщо б вони використовувалось в кожній тактичній операції з FPV, бо в ютубах майже кожен раз тільки ниряють до землі на ціль так і сніг, тобто навряд чи можна говорити про масове застосування. Ще б більше здивувало, якби там використовували цифрові канали, бо виходить що кожен з приймачем і монітором за 20$ може сидіти.

А потужний передавач треба, бо і ретранслятор не завжди є і 5.8 частоту теж глушать РЕБ-ом

Ну якщо не завжди, то мабуть це говорить що мають бути різні комплектації для різних умов, бо в більшості випадків буде достатньо звичайного передавача з ретранслятором. Між 100-150$ та 15$ велика різниця для бюджету тих дронів.

В мене залишилось кілька тренувальних плат, можу відправити за донат на банку 🌚

можна до усрачки шукати чого не робить влада щоб виграти війну а можна долучитись до спільноти і до усрачки шукати відеопередавач, знайти, зробити птаха і так внести маленький вклад в боротьбу за Україну

100% погоджуюсь
дрон з навіть слабшим чи непротестованим VTX точно краще ніж його відсутність )

Ех, було б непогано побачити українські мотори, регулятори обертів і польотні контролери по адекватній ціні. У китайоз, як для китайських мікросхем досить велика націнка. Та і взагалі ці компоненти — питання національної безпеки.

Это добро хотя бы можно купить, в отличии от VTX :) Вот там наценка так наценка, на то что есть.

Я так розумію ти шукаєш Rush Max Solo. Можна спробувати замінити на наприклад AKK FX2-Dominator 2000mW — потужність, а отже і ренж буде менший, але такік ФПВ також мають своє застосування.

з AKK проблема в мінімальній потужності (там вроді 250mw). Це забагато, щоб безпечно злітати, тому точно треба узгоджувати це з підрозділом, куди полетить пташка

Все так, за відгуками війскових, вони це й горять часто. Можна брати як абсолютно крайній варіант, коли взагалі нічого іншого не має. Але все ж таки раш соло на 1.6 буде краще ніж домінатор.

Я так розумію ти шукаєш Rush Max Solo.

Rush(ы), iFlight, GEPRC MATEN.
Интересно еще что по этому скажут
www.aliexpress.com/...​tem/1005006253703664.html
*сводная таблица VTX(ов), может кому-то будет интересно.
docs.google.com/...​tdaKHFWoJ_F2cnX_aLbsMn8O4

AKK FX2-Dominator 2000mW

Вот что пишут.
Тільки якщо погодяться військові, яким збираєтесь передавати дрон:
— мінімальна потужність 250 мВт, що більше ніж хотілося б
— максимальна потужність сильно не дотягує до 2 Вт
— ненадійний, часто горить

Є українські, але не можуть конкурувати з китайцями по ціні. Дуже дорого виходить.

Чудова стаття, все просто та зрозуміло. Дякую вам за поширення Social Drone. Приєднуйтесь, це дуже важливий проєкт

Розумію що можливо тупе запитання, але чому раму для дрону просто не печатати на 3d принтері?
Вага/жорсткість рами?

Також міцність, незрозуміло як воно полетить, є купа різних пластиків з різними характеристиками, хтось має контролювати якість. А ще є різні 3D принтери )

В даному випадку уніфікація дуже важлива. Простіше взяти 1 деталь, в якій ми точно впевнені. Тут класно, що будь яка запчастина (наприклад, VTX, чи мотори) не зі списку рекомендованих спочатку проходить тестування і тільки якщо все ок, то в Social Drone дають добро замовляти це.

Знаю, що в Україні виробляють рами з алюмінію також або самі нарізають карбон. Виходить трошки дешевше, але рама з Китаю коштує ~800-900грн і доставка досить швидка

Можна, он орки взагалі з фанери роблять, але сама по собі рама — це менше 10% вартості дрона, економія цього не варта.

Вони повинні бути якісними, витримати навантаження, погоду, трапартування. Треба брати щось перевірене, тому що час має значення, а перевіряти кожну раму це дуже складно.
Ну і 3Д це пластик, а цей проєкт використовую карбонову раму, яка набагато міцніше.

В проєкті вже тестували рами з текстоліту, друковані, фанерні, алюмінієві... наразі найменьше проблем з карбоновою. Тому все інше не рекомендується саме для проєкту Social Drone. Є напрацьваний і перевірений конфіг з параметрами під конкретну рекомендовану раму. Ви можете робити щось своє, але на тести такий дрон ми не приймемо.

О перший коментар вже про зраду і назва акаунту ще така, або той хто вічно шукає зраду, або русня...

Крута стаття! Сам є учасником даного ком’юніті і вже передав 10 дронів в конкретний підрозділ за їх допомогою)) Історія про замовлення в Китаї, а потім від нетерплячки окремо на олх це прям про мене😁 Рекомендую доєднуватися всім бажаючим, гарних донатів і вдалих збірок з успішними проходженнями тестів з першого разу)

Про той перший коментар — то ж як бабушки на лавочках під під’їздом, але в інтернеті)) Було, є і буде. А нам своє робити!

і назва акаунту ще така

Ага, совсем другое дело солидный 5 минутный аккаунт с кредами, как у кожаных мешков, видать с 73%-ных, которым зраду надо все еще искать на 2-м году войны =))
Русня на потоке покупает, а у вас божья роса и радуются что домохозяйки будут на кухнях дроны собирать. Это отлично характеризует гражданскую позицию домохозяек, как и полную, как минимум, бесполезность зелени в этих да и любых других инициативах. Почему то все должны работать не с их помощью, а вопреки ей. Но видно лучше же подписать очередной популистский указ, вместо реальной работы над законодательной базой для решения проблем снабжения фронта.

Кожній такій «домохазяйці», яка опосередковано задіяна в утилізації русні — респект і уважуха.

Людям, вроді тебе, які уже весь форум засрали своєю тисяча і однією варіацією копіпасти методички московських ботів, при чому розказуючи це людям, які голосували в свій час за Порошенка — стид і позор.

Кожній такій «домохазяйці», яка опосередковано задіяна в утилізації русні — респект і уважуха.

Только вот не понятно зачем ты мне это пишешь, как это связано с моими тезисами?

однією варіацією копіпасти методички московських ботів

Что на пикабу там тоже пишут что зеля нихера не делает для фронта? Или тебе просто нравится слово методичка?

які голосували в свій час за Порошенка — стид і позор.

Тогда это боевые комары зели их покусали, что так деградировали с тех пор? Или гипножаба?
— «Зеля нихера не делает и даже вредит»
— Так ты порадуйся (опять) за волонтеров, которые делают его работу вопреки всему.
Я очень рад что люди вынуждены запаивать платы на кухне, вместо обученных сборщиков на конвейере компаний со своим конструкторским бюро и настоящими инженерами, но это никакого отношения к оспариванию факту наличия проблемы не имеет.
Чем то это уже и запоребрик напоминает, где выборочное восприятие реальности.

стільки енергії, краще б дрон склав )

Зрада не зрада, бот не бот, але думка валідна. Чи ви вважаєте, що під час війни потрібно дерти з людей такі податки, коли вони добровільно допомагають фронту? За наявності бюджету в 1000 доларів можна зібрати 2 дрони із податками або 3-4 без них. Я можливо чогось не розумію у житті, але здається краще, якщо фронт отримає більше дронів.

Звичайно якщо людина використовує це як причину не збирати дрони чи не донатити на збори — це самісіньке дно, тут питань нема.

Можливо такі не розумієте. Бо якось не подумали, з яких грошей платиться зарплатня військовим.

Якщо ви вважаєте, що зараз зарплата платиться із мита, а не бюджету, що майже повністю сформований із допомоги союзників, то нема сенсу говорити далі.
Окрім цього, я говорю про податки на окрему категорію товарів, яка критично важлива тут і зараз. Я не пропоную скасувати їх для, наприклад, ноутбуків чи алкоголю. То ж якщо ви цього не розумієте — захищайте безглузді рішення влади й далі.

Чесно, мені здавалося що вже за 2 роки якось люди мають бути обізнаніші і мають знати що союзники не дають грошей на війну, війна фінансується за зібрані податки, мита та ОВДП. У влади достатньо безглуздих рішень і без цього, а у експертів на доу лише одне рішення на все: відміняймо податки, тоді заживемо.

Напряму на зарплатні не дають, так. Але вони фінансують усю соціалку, що дозволяє нам платити зарплатню військовим на «вільні» гроші. Це дуже простий ланцюжок, який, як мені чомусь наївно здавалось, розуміє кожен. Заберіть із нього дотації союзників і не буде грошей на війну.

Також буду вдячний, якщо ви вкажете на мої слова про скасування податків. Бо щось мені підказує, що ви неуважно прочитали мої повідомлення або навмисно ігноруєте їх зміст. Я добра людина, то ж повторю. Мова йшла виключно про митні платежі на ключові для виробництва дронів компоненти. Але ви чомусь вирішили, що я про всі податки. Якщо ви вважаєте, що додаткові дрони фронту не потрібні — я категорично не згоден.

Вливаня американських платників податків частина на соціалку, частина на військових. А вони вже в свою чергу поатять податки. Тому основна бюджета це громадяни США і Німечини, експорт зерна маленький, ІТ придавлкна, все інше на мінімумі.

Вони пробували піти в комерційне виробництво дронів, але не могли зробити ціну нижчою ніж $425. Сюди входять комплектуючі, мито, податки, оплата праці, оренда, комуналка і т. д.

Ну зелени же лучше плитку перекладывать, чем в условиях войны убрать все пошлины на дроны и любые станки и комплектующие, наладить с Китаем импорт контейнерами по оптовой цене и выдать пустующую коммунальную или арестованную собственность/недвижимость под производства ну и дать финансирование под это хоть какое то.

в тему виробництва варіант розвитку подій — руськомірна падла чекає поки поставлять в тому приміщення станки і запуститься робота чи ще склад там наповниться комплектуючими і напише своїм колегам в росії: «от адреса — замовляю агонь». І потім прильот і ми читаємо , згоріли складські приміщення(

То есть если станки куплены с оплатой налогов, то точно не прилетит или как это касается выше сказанного?
Даже если допустить, что каким то образом скомпрометировано местоположение, то там не же не Бойнг бы собирали закрытым циклом на 10 гектарах, а малое предприятие, потому все курятники, где поставили бы станки собирали бы какие то агрегаты не перестреляешь, тем более ракетами по 10 лямов $. У Ирана и Палестинцев производственные линии под землей на маленьком клочке земли, нам кто мешает?

Проблема в общей системе налогообложения при которой плательщики НДС обязаны декларировать дислокацию производства, а БД налоговой дырявая и оттуда всё сливается врагам. Понятное дело, что если дроны паяет единоналожник на коленка, то такое производство отследить сложнее. Но он себе может позволить выпустить не так много дронов, т.к. ему нужно заложить в цену также расходы на собственную жизнь и жизнь своей семьи. И опять же если потом на него БЭБ не наедет. Но это уже другая история.

"

То есть если станки куплены с оплатой налогов

" в своєму коменті я такого не побачив. Мій комент був , до того, що виробництва , то великий ризик. І реальні чи малі цехи, і багато-багато, звісно це дорого, але це краще чим нічого, чи виробництва в країнах партнерах, а краще і в країнах партнерах і у нас малими цехами

Підписатись на коментарі