Чи потрібна вища освіта Front-End розробнику?

💡 Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Приєднуйтесь до Front-end спільноти!

Всім привіт, має одне питання до вас, чи потрібна вища освіта Front-End розробнику?

Зараз сам вивчаю фронтенд і думаю, чи варто йти в університет чи вже краще роботу шукати. Буду радий відповідям (Тільки без агресії)

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

З особистого досвіду — дві найкрутіші роботи, які у мене були, я отримав завдяки профільному диплому. Перша офіційна робота — я працюав у відділі автоматизації в головному офісі банку. Мені подобалась робота дуже, але криза 2008 року у банківському сеторі призвела до того, що банк збанкрутів. Другу роботу я знашов набагато пізніше і для підписання контракту вимогна була диплом не нижче бакалавра профільного вишу (в моєму випадку ХАІ). Був керівников дуже крутого ентерпайзу міжнарогого рівня. Так що вирішувати вам — де працювати і на якій посаді. Як на мене потрібно мати технічну освіту вищу і дуже бажано економічну.

1. рееструєшся на джини як работодавец. Шукаєш фільтр «освіта». Тепер ти точно розумієш цінність освіти для роботодавців (хочаб в Україні)
2. Йдеш на зарплатний віджет доу. Обираєш освіту, дивишся як змінюються цифри
3. Спробуй пошукати роботу — будеш знати напевно що питають

Але треба зауважити що
— якщо в тебе нема вищої освіти то це може трактуватися як «що з тобою не так?» бо в 90+% випадків якщо дитина розумна — то її відправляють у виш (ну у мої часи так було :) )
— У деяких людей є фетіш на ВО, тож як мінімум вислухаєте лекцію як знання з ВУЗу допомогають у житті, як максімум — з вами не будуть розмовляти взагалі

Вишка це не тільки про знання. Це про навички шукати інфу, знаходити компроміси, розвиток тайм-менеджменту, розвиток вміння «підлизатись», нетворкінг. Наприклад я пішов отримувати освіту просто бо «мама обрала за мене», але дуже радий що це було саме програмування, бо в результаті зустрів людей котрі надихнули мене настільки, що я почав розуміти «незрозуміле» програмування, досить швидко знайшов роботу, і ми з ними й досі обмінюємось досвідом, допомагаємо з пошуком роботи один одному, і просто дружимо. Нажаль, колеги на роботі це взагалі не те саме що одногрупники. З колегами ти не ходив здавати сесію з якогось й*бнутого предмету до дивного викладача по 10 разів, сидячи в коридорі біля смердючого туалету (аудиторія прям навпроти) до 10ї години вечора, коли він вже казав «я вас прийняти не встиг, приходьте наступного разу», а всі інші студенти з почуттям «press F» до тебе проходили повз бо самі через це проходили. Це саме те, що цементує відносини між людьми.

Ну а якщо в плані знань. Повністю згоден з тим як сказали нижче

Скоріше так чим ні.
Звісно, можна обійтись, але бажано мати.

Бо більшість знань будуть з серії «нафіга мені це знати», але потім через 5 років в проді прийдеться налаштовувати маски ip-адрес для вайтлісту, і знаючи це, ти зекономиш пару годин. Хоча по факту все одно будеш сидіти гуглити, бо за 5 років все забув. Чи вартує це того? Спірно :)))) Але «попередній досвід» це все одно досвід. Набагато легше щось «повторити», аніж вивчити з нуля.

З колегами ти не ходив здавати сесію з якогось й*бнутого предмету до дивного викладача по 10 разів, сидячи в коридорі біля смердючого туалету (аудиторія прям навпроти) до 10ї години вечора, коли він вже казав «я вас прийняти не встиг, приходьте наступного разу», а всі інші студенти з почуттям «press F» до тебе проходили повз бо самі через це проходили. Це саме те, що цементує відносини між людьми.

Це було в доісторичнідоковідні часи, а відколи почалася пандемія з локдаунами, а потім і повномасштабне вторгнення, навчання у більшості студентів віддалене і одногрупники з такою формою навчання один з одним за час навчання жодного разу не бачаться.

О, то я вже дід? Ну тоді нафіг треба така вишка

Та в принципі, причини ті ж що і у «стародавні» часи, не всі ж вступали до університетів лише заради знань. Хтось щоб в армію не йти, хтось щоб у студентському гуртожитку дешево пожити шість років у великому місті, поки не стане заробляти достатньо для оренди чи не одружиться на столичній дівчині, адже жити в студентському гуртожитку значно дешевше ніж орендувати, хтось заради папірця що засвідчує отримання вищої освіти і пригодиться при виїзді за кордон.
Щоправда, якщо у «доісторичні» часи йшли здобувати вищу освіту щоб уникнути строкової служби відразу ж після закінчення школи, то зараз в цьому сенсу немає, адже мобілізують з двадцяти п’яти років, а строкової служби немає.

Скоріше так чим ні.
Звісно, можна обійтись, але бажано мати.

З одного боку, зараз я відчуваю що мені не вистачає якоїсь бази і матиматичної і алгоритмічної. З іншого боку, якщо я би 5 років тому пішов не працювати, а вчитися, то зараз у кращому випадку був розробником з роком досвіду, і заробляв би тисячу євро, а не 5.
Але зараз ринок айті скоріше мертвий ніж живий, і якщо в тебе є можливість повчитись декілька років, напевно зараз не поганий для цього час. Якщо зможеш через два роки знайти роботу, то універ завжди встигнеш кинути, чи просто проплатиш сесії, якщо ж ні, то з дипломом першу роботу буде шукати простіше.
Спробуй в універі здобути навички не тільки з IT але і з керування людьми, єкономіки і всього іншого, ми не знаємо як буде виглядати індустрія через 5 років, тому важливо отримати широкий набір навичок та бажано завести знайомства з активними і розумними людьми

Вища освіта потрібна людині, а не розробнику.

Ваша освіта потрібна виключно вам. Навіть якщо ви будете вчитися самі, бо ваш вуз чи викладачі — фахово слабкі, застарілі, неактуальні або незацікавлені.
Диплом в Україні зараз — часто лише папірець, на який мало хто звертає увагу. Якщо ви захочете працювати десь за кордоном, то там український диплом — буде потрібен та важливим.

З особистого досвіду, відмінники (навіть зараз) в більшості випадків — це відповідальні та серйозні люди в своїй професійній діяльності.

Чим краща (в плані якості та глибини) у вас освіта — тим краще для вас, бо це дає вам різноманітні інструменти для життя та самореалізації.
Чим більше іноземних мов ви знаєте, тим більше дверей в різноманітні інформаційні світи для вас відкриті.

Нет. Сам работаю без ВО, у многих в команде его тоже нет.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Якщо у нас диплом це дійсно бамажка (бо і керивники контор здобували тут вищу освіту і усе прекрасно розуміють) то за кордоном це велика цінність. А якщо ще підеш у науку і станеш PhD то деякі контори взагалі будуть запрошувати тебе у штат просто щоб ти у них був, а не працював.
Мені батьки ще говорили — здобудь освіту хоча б заради тієї бамажки. А я не повірив в її цінність і тепер жалкую.

пхд це ж наче просто кандидат навук? хіба настільки айтішні контори такі беспонтові, що згодні заради понтів тримати на балласті кандидатів, в той час як у іншихї місцях ці постдоки шуршать як срані віники?

Знаю декілька прикладів. І не знаю що ви маєте на увазі коли кажете «айтішні контори». У обох випадках що знаю це продуктові контори які закривають раунди інвестицій. Так їм потрібні понти

про айтішні то вже сам додумав. А от про інвестиції і бажання причепуритися перед інвесторами — не подумав.

В Штатах зараз модно бути «докторами політичних наук», отримуючи за це сотні тисяч, чи навіть мільйони, доларів. Звичайно, ця мода лише для ультралівих.

річ не в понтах, а в тому що у них «шуршать» мізки і вони прокачені в своїх напрямках
в ВБ дуже багато фронт-офіс пропозицій для девів з математикої і статистикою
наприклад, пам’ятаю, материнську компанію на яку я колись працював, що спеціалізовувалась на фінансовому айті, очолював чував з пхд в астрофізиці

настільки айтішні контори такі беспонтові

Часто вони не безпонтові, але «лички» цінуються не лише у нас. Бачив купу прикладів коли стартап не прям повністю продавав, але СИЛЬНО підвищував свою позицію тим, що «у нас майже вся команда PhD».

В ІТ потрібно дуже чітко оформлювати свої думки, щоб вас розуміли

Розкажіть про себе, щоб було розуміння про ваші вхідні параметри: скільки вам років, чи є вища освіта, чи є діти

Якщо у вас вже є вища освіта й вам потрібна тільки база в ІТ то є безкоштовний онлайн-курс CS50 від Гарварду

Зараз сам вивчаю фронтенд і думаю, чи варто йти в університет чи вже краще роботу шукати.

На Front-end-і, QA та Дизайні дуже дуже велика конкуренція, вчити можете, але працевлаштування буде довге, проаналізуйте djinni.co/salaries

Підписатись на коментарі