Болгарія у 2024. За і проти

Шановне панство, прошу поділитися думками, досвідом, аргументами за і проти щодо релокейту в Болгарію.
Особливо цікавлять ставлення місцевих до українців і чи змінюється воно залежно від міста — чи буде в умовній Варні та Софії одне й те саме? Візьмемо до прикладу ставлення орендодавців, загальні настрої в лікарнях, магазинах, транспорті.

Поки найбільш жирний плюс для мене — це фінансова складова, бо з усіх країн ЄС і НАТО це чи не найдешевша опція. На додачу маємо море за потреби, велику кількість нашої діаспори. Тимчасовий захист теж наче без проблем відкривається навіть якщо мав до цього в іншій країні.

З мінусів — бруд, візуально совок, присутність русні і активна робота роспропаганди не на нашу користь. Плюс відносно високі чеки за електрику, якщо постійно обігрівати/охолоджувати житло кондиціонерами. Щодо якості і стабільності інтернету двузначні думки чув.

Додаткове питання також щодо входження Болгарії в Шенген. З березня 2024 країна буде в Шенгені по повітрю. Наприклад, я туди прилетів у середині лютого з Шенгену і пробув у Болгарії до середини березня. Отже, я спочатку використав 15 днів по безвізу саме з Болгарією, а потім ще 15 днів по безвізу з Шенгеном?

Дякую за всі ваші думки та рекомендації

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Перша асоціація Витоша яку видно майже зі всієї Софії, друга поминальні обʼяви, я гуляла розглядувала скільки хто прожив, цікаво. В цілому вайб трошки пенсіонерський бо, я так розумію, молодь мігрує постійно (але це все було ще до ковіду, жила в Софіі два роки з 2015 по 2017)

В Болгарії навіть й в порівнянні з відносно відсталою Україною відчувається явний совок. Тому краще вже, напевно, в Румунію їхати. Теж Шенген і рівень податків і цін +/-. www.numbeo.com/...​ty1=Bucharest&city2=Sofia Але країна візуально краща: архітектура, природа, їжа. Про культуру, на жаль, сказати нічого не можу, так як жив в обох не довше місяця.

Хтось відкривав рахунов в банку? Чи доступна така можливість якщо знаходишся під ТЗ

Хтось у Болгарії оформлював місцевий фоп? Хтось може розповісти щодо процедури?

А хтось порівнював життя у Болгарії та Румунії? Які є відмінності?

відмінності в температурах — в Румунії не така жара як в Болгарії
ну і основна відмінність в мові — болгарська в рази легша у вивченні і інтуїтивно зрозуміла одразу

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Болгария — отличный выбор. Сам бы туда переехал, если бы мог. Кириллический шрифт, совковая архитектура, чувствовал бы себя там как дома.

Деякі слова іноді нагадують нашу вульгарщину.

За і проти

Згажав що болгари так і ні кивають голово. В протилелжний бік ніж всі інші люди

Цікаво, як у Болгарії перекладають «nodding/shaking». Причому подумав про це якраз, коли читав подібний епізод у відомій британській книзі :-)

Там начебто все непогано, але особисто мене бентежить те, що русня там друзі і популяція рашки там досить велика.

От я не розумію, чому касапська діаспора так лякає? Як на мене, це вони нас повинні шугатись і шкеритись щойно почувши солов’їну ХD

Просто не хочу їх бачити.

В основі, така діаспора складає людей які давно переїхали. Логічно, що вони переїхали в пошуках кращого життя. Свіжих звідси викурюють. Наших дуже багато.

Вітаю. Зараз проживаю в Бургасі. За інші регіони не скажу. Тут: болгари доброзичливі. З комунікацією немає проблем. Наша діаспора велика та активна. Ворожої пропаганди не відчувається. Електрика та обігрів — чеки не високі. Болгарія активно розбудовується.

бачив відос зі згадкою що в деяких районах болгари можуть псувати автівки на укр номерах і ріелтори відмовляють українців наприклад знімати там житло. Цікавить чи це правда, з чим це звязано — заздрість (як правило приїжджають люди з певним капіталом, бо роботи в болгарії нуль) чи це русофілія? як вони ставляться до русіш? їм пофіг чи все-таки цар асвабадітел і рідні почуття?

Тут можуть відкидати та ломати двірники, незалежно від країни походження авто, якщо паркуєшься на чуже місце. Також моглт бути випадки зі сторони персонажів, яких вже викурили. На авто з російськими номерами часто можно зустріти наліпки в підримку України (Але їх вже мало в цілому. Прийняли закон про заборону в’їзду на таких номерах, та лімітований срок перебування для тих хто в’їхав ). Житло можуть боятися здавати нашим, бо багато випадків де наши відмітилися не з гарної сторони (але в цілому, з цим проблем немає).
В основному, болгари позитивні та доброзичливі. На вулицях ніколи не бавчив обдовбаних та перепитих. Якщо вони п’ють, то культурно і вдома. В них прийнято нікуда не квапитись. (п.с. за інщі регіони не знаю)

Підписатись на коментарі