Вакансії, резюме, співбесіда та офер — гайд з процесу найму до ЗСУ

Привіт! Мене звати Олександр Самчук. Я маю понад сім років досвіду в HR, а з 2015-го по 2022 рік працював проєктним менеджером, над проєктами з організаційної структури, впровадження нових процедур у великій компанії.

Мобілізувався в березні 2022 року, прослужив у 704-му полку РХБЗ (радіаційного, хімічного та біологічного захисту). З червня 2023 року я офіційно долучився до команди Офісу підтримки змін Міністерства оборони України і продовжую службу тут, як менеджер з персоналу.

Процес найму: у чому різниця між ЗСУ та цивільними посадами

Для кандидата пошук вакансії повинен починатися з пошуку військової частини/підрозділу, куди він хоче піти служити.

Якщо казати про сам процес найму, усе залежить від того, як він відбудований у цьому підрозділі.

Тільки невелика частина підрозділів зараз виділили, як мінімум одну людину, яка вміє і може проводити якісний процес відбору. Тому в ЗСУ здебільшого ваша співбесіда і відбір — це єдина зустріч або телефонний дзвінок.

Які вакансії зараз є найзатребуванішими

Якщо ми говоримо про бойові підрозділи — це звичайний стрілець. Потім водії, медики, а зараз й оператори БПЛА.

Розподіл вакансії за кількістю добре простежується на Work.ua.

Але я зараз займаюся не бойовим підрозділом, тому детальніше можу розповісти саме про них:

• проєктні менеджери — фахівці, які можуть систематизувати і направити неконтрольований процес, з вільною анлійською мовою і мегасильними комунікаціями;
  • аналітики — опис процесів, розрахунки, які потрібні для реінжинірингу процесів;
  • юристи — дуже багато питань гальмується на рівні нормативно-правової бази, тому юристи з досвідом нормотворення актуальні.

Ці вакансії потрібні для роботи над нормативно-правовими документами, організацією робочих/профільних груп для погодження пропозицій змін у процесах/документах. Наприклад, аналітиків можна розбити на три напрями: перші — це розрахунки, числова аналітика; другі — це опис бізнес-процесів; треті — це технічні, ІТ бізнес-аналітики. Вакансії аналітиків на Work.ua, на Lobby X.

А також:

• Зараз функціонують дві Агенції — з озброєння і з тилового забезпечення. Наприклад, Державний оператор тилу (ДОТ) — державна агенція, що забезпечує потреби Збройних сил України. ДОТ здійснює постачання харчів, одягу, пально-мастильних матеріалів та медичного майна для потреб військових. (Перелік відкритих вакансій та інформація про агенцію — за посиланням). Тому актуальні фахівці з публічних закупівель усіх рівнів.
  • Фахівці, долучені до підтримки команд, які займаються проєктами цифровізації на рівні Міністерства оборони та Генерального штабу. Там актуальні вакансії для таких спеціалістів: програмний/проєктний менеджер, бізнес-аналітик, адміністратор баз даних, DevOps, мережевий адміністратор.

Рекомендації з резюме

Важливо пам’ятати, що резюме на цивільні й на військові посади — це різні речі. Проблема в тому, що багато кандидатів надсилають свої «цивільні» версії резюме. Мої рекомендації:

• Тільки українською мовою. Про резюме «на русском» взагалі промовчу. Коли ви надсилаєте англійською мовою — це, звичайно, прикольно, але тільки якщо ви подаєтесь на якесь міжнародне співробітництво.
  • Одна сторінка, максимум — дві. Ніхто мемуари на п’ять сторінок читати не буде. У мене є особистий рекорд: кандидат скинув на 11 сторінок резюме 🙂
  • Ваше резюме відразу повинно свідчити про те, що воно відповідає вакансії, на яку ви надсилаєте відгук. Якщо за перші десять секунд скринінгу не стало зрозумілим, що у вашому резюме відповідає вакансії — це проблема.
  • Якщо ви чинний військовослужбовець (або офіцер запасу), відразу вказуйте хоча б вид військ, посаду, звання та ВОС. Це відразу робить зрозумілішим оцінку можливості вашого відрядження/переведення.
  • Якщо ви проходили якісь спеціалізовані курси — дрони, тактична медицина, стрільба або інше, — обов’язково це вказуйте.
  • Супровідний лист — дуже рекомендую. Це два — три речення в тексті резюме (або окремо), де ви обґрунтовуєте, чому саме ця вакансія, саме цей підрозділ і чому саме ви.
  • Граматика в резюме. Будь ласка, переглядайте ваше резюме, щоб воно не містило росіянізми, помилки.
  • Фото в резюме. Рекомендую. Просте фото, буденне. Це візуалізація вас, а також більше шансів, що вас «запам’ятають».
  • Коротко і по суті. Ваше резюме, скоріше за все, буде дивитися не «фаховий» спеціаліст, тому в резюме все повинно бути коротко, зрозуміло. Це армія.
  • Формат резюме — краще в PDF. Не треба надсилати лінком на якийсь інший ресурс, тому що це може викликати підозри з точки зору безпеки лінку.
  • Щодо досвіду кандидата, рекомендую робити акцент на такі компетенції (залежить від вакансії, звичайно): організаційні навички, досвід роботи з документацією, досвід роботи в логістиці, перевезеннях, робота з Excel, Word (це база в ЗСУ 🙂). Технічні навички варто розкрити детальніше, якщо подаєтесь на вакансії, пов’язану з роботою з технічними засобами.

Скільки етапів чекає на кандидата та що це за етапи

Це, знову ж таки, дуже залежить від підрозділу.

Перший етап — телефонне інтерв’ю, уточнення актуальності та повноти даних.

Другий — розгорнуте інтерв’ю від спеціаліста з підбору. Якщо це технічна вакансія — інтерв’ю з технічним спеціалістом з напряму.

Третій — зустріч з безпосереднім керівником.

А далі залежить від специфіки діяльності підрозділу — поліграф та/або перевірка Служби безпеки.

Співбесіда: як готуватися, поширенні питання

• Обов’язково приходьте вчасно. Якщо у вас змінилися плани — треба попередити.
  • Якщо ви нічого не вказали про свій досвід служби, будуть обов’язково уточнювати де і ким служите (служили).
  • Яка ваша мотивація для мобілізації або переведення? Не загальними, соціально-бажаними відповідями, а конкретно.

Якщо інтерв’ю проводить фаховий спеціаліст з підбору, тоді далі буде структура, яка не надто відрізняється від цивільної співбесіди.

З точки зору підготовки до співбесіди, рекомендую детальніше дізнатися про підрозділ, керівника, успіхи та задачі підрозділу, наскільки це можливо з відкритих джерел і знайомих.

Як довго потрібно чекати на фінальний результат усіх етапів

Процес відгуку на вакансію, співбесід, подальшої мобілізації або переведення — це шлях в декілька тижнів або навіть місяців. Тому якщо ви ще не служите, дуже рекомендую почати шукати підрозділ уже зараз.

Іноді кандидати отримують відмови або мовчанку, й ось чому. На цей момент більша частина військовослужбовців в Силах оборони — це мобілізовані. Відповідно, це люди із цивільним професійним досвідом. Вибір серед кандидатів є.

Якщо говорити про досвід, що був у мене — це від 13 до158 відгуків на вакансію. В середньому 40. Тому є можливість вибирати, враховуючи те, що команда займається дуже важливими проєктами, ми шукаємо кращих серед кращих.

Також скажу, що є відгуки, які абсолютно не відповідають опису вакансії. Спеціаліст з підбору, який веде вакансію, не буде виконувати функцію кар’єрного центру консультацій.

Якщо на ваше резюме взагалі не відреагували, можливо, після публікації вакансії змінилися вимоги.

Кандидат отримав офер: який подальший алгоритм його дій

Разом з офером (якщо це так можна назвати в Силах оборони України) — кандидату повинні надати порядок наступних дій.

Підготовка документів, їхнє погодження, оформлення в частині, мобілізація/відрядження/переведення — це може зайняти від декількох тижнів до декількох місяців. Бажано зрозуміти, хто відповідальна особа за комунікацію з переведення від військової частини, і підтримувати контакт з ним.

Я б дуже хотів сказати, що кандидат має гарантії, що потрапить саме на ту вакансію, куди подавався, але зараз відповідь — ні. Називається: розказував, розказував, і тут такий фініш 🙂

Насправді повертаємся до першого питання: треба починати пошук не з вакансії, а вакансії в підрозділі. Якщо підрозділ побудував системний процес відбору — вони потурбуються, щоб ви потрапили саме до них. Але, на жаль, зараз існує низка нормативно-правових аспектів мобілізації/відрядження/переведення військовослужбовців, які можуть вносити дестабілізацію в погоджений процес.

Зі свого досвіду скажу: якщо ви дуже сильний кандидат, і на голову вище за інших, за вас будуть боротися.

Платформи, де розміщуються вакансії в Силах оборони (ЗСУ/МВС/Держспецзв’язку/ДССТ/ГУР та інші структури): LobbyX, Work.ua, Robota.ua. (Також можна шукати вакансії в мілтек-індустрії на DOU — ред.)

Наприкінці скажу, що зараз на кожній посаді в Силах оборони України є потреба у вмотивованих і кваліфікованих спеціалістах. Що більше буде фахових людей в системі, то більше можливість якісно змінити цю систему зсередини.

👍ПодобаєтьсяСподобалось13
До обраногоВ обраному4
LinkedIn

41 коментар

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

А чого не розповідаєте реалії? Як талановиті IT не можуть по півроку добитись переводу? Як відбувається тиск щодо підписання контрактів? А ще класно описаний процес — телефоне інтерв’ю. У 90% випадків, тим хто служить не можна користуватись мобіл.зв’язком. Тож орієнтація більше на зовнішніх кандидатів. Тим паче вказувати де ти є зараз — по перше багатьом заборонено, але ок припустимо що вказали, як раз — людина в гірсько-штурмовій бригаді, все одразу зрозуміло її не захочуть відпускати, тож нащо такого кандидата розглядати, бо тут «дестабілізований» процес...

Оксана,
переведення це нажаль не простий процес. Півроку — це вже зовсім дивна ситуація. В тексті я написав, що такі питання можу займати від декількох тижнів до декількох місяців.
По контрактам — є вид контракту до закінчення періоду воєнного стану.
Телефонне інтерв’ю — для цього є синій і зелений.
По вказанню свого підрозділу — треба хоча б, як мінімум вказути, що проходиш зараз службу, або офіцер запасу, або взагалі ніколи не служив.
І пріоритет насправді для діючих військовослужбовців.
Доповідь закінчив.

У війську досі не можуть (чи не хочуть хмммм) впровадити посаду оператора бпла чи фпв. Тому поки я чую про випадки коли таких хлопців відправляє тупий командир штурмувати посадки — я не буду навіть мріяти стати пілотом. Хотів би я щоб то було іпсо, а не перевірена інфа від Бутусова та інших бійців. Коли впровадять систему покарання для кончених совкових командирів, які за 50км від лінії фронту катаються по баням, поклавши 60+% особового складу отримують Героя України, тоді буде надія що наша армія має шанси перестати бути маленькою радянською.

Тему з загибелюю операторів БПЛА з посту бутусова тягають вже під кожним постом, під кожним відео і в кожному чаті. Може це і добре, є більше шансів, що вилупка таки покарають (навіть сам Залужний плюсик поставив, ого), але якщо ви назвете хоч якусь сферу, де таких вилупків нема — буде цікаво.
Такі випадки будуть, навіть якщо сам господь бог спуститься і почне керувати армією.
Тому «поки я чую ... я не буду» звучить як типова відмазка для самого себе «чому я не піду служити». Я не засуджую страх йти на фронт, всім страшно, проте вже набридло, як кожен в коментарях намагається виправдати свій страх через зрадолюбство.

ви назвете хоч якусь сферу, де таких вилупків нема — буде цікаво.

От тільки в інших сферах на кону в гіршому випадку гроші або посада. В цьому ж випадку життя.

Такі випадки будуть, навіть якщо сам господь бог спуститься і почне керувати армією.

Сам господь бог поїде в баню поки особовий склад без нормального озброєння, без достатньої кількості боєприпасів, і без теплаків (якщо не вдалося знайти волонтера/не встигли/etc) буде не вилазити з-під окопів бо їх постійно накривають?

Тому «поки я чую ... я не буду» звучить як типова відмазка для самого себе «чому я не піду служити».

Тобто, новина про черговий спижжений мільярд має мотивувати йти в окопи з автоматом проти танків і броні з надією «а раптом задонатять на фпв дрон»?
Чи може події на цьому відео мають мотивувати? Чи це відео?

як кожен в коментарях намагається виправдати свій страх через зрадолюбство

Та ладно, простий_наріт же хотів зійтись десь пасрєдінке. Срєдінка ця по Дніпру. Хіба не для цього ті ж самі чинуші саботували озброєння армії і укріплення фронту, здавали Херсон?
Якщо пускати людей на м’ясо, то війну так не виграєш. Просто зійдешся пасрєдінке трохи пізніше і з меншим населенням.

Пишіть чесно продаж в рабство, про який найм мова шановні

та і робота у компанії рабство

Є суттєва різниця — працювати в компанії можна припинити за власним бажанням.
Службу — нє

СЗЧ для кого придумали? Можна але відповідальність за це на іншому рівні

і перейти у іншу компанію у інше рабство, або відкрити свою компанію, що гірше рабства)))

Як класно жартувати на тему армії/роботи і рабства коли самій армія не погрожує.
ги-ги б***ь

Коли на цьому ресурсі мова йде про «роботу», то це явно не про проституцію в арабських/африканських країнах, де відбирають паспорт.

Там щє і носом крутять, типу конкурс у них на кращо кандидата, відбір 3 міс

Для кандидата пошук вакансії повинен починатися з пошуку військової частини/підрозділу, куди він хоче піти служити.

як це на практиці? 🤔
пройтися вздовж лінії фронту, розпитати — як тут у вас справи? а у сусідів?

от то саме хотів запитати. На сайтах типу Lobby X дуже багато ІТшних посад сформульовані в стилі Сили Оборони. І якби я розумію що з однієї сторони не дуже хочиться відкривати деталі підрозділу з іншої питання як вибирати підрозділ

Юра, підрозділів які знаходяться в структурах Держ спец зв’язку, СБУ, ГУР, МОУ, ГенШтабу — які займаються поточними ІТ системами не багато. Тому відповідь на питання — як це на практиці? — знайти знайомого військовослужбовця, який проходить службу в такому підрозділі, і за його рекомендацією стукатися до керівника підрозділу на співбесіду.

У кожного поважаючого себе айтішника має бути знайомий з Кракену...

війьсковослужбовець-1000, с++ — 1, ото насміщили ще й офер...як звучить))

Виглядає так, що навіть люди, які мобілізувались в ЗСУ останні два роки і вже мають досвід служби, досі носять рожеві окуляри.

Людям, які не служили, раджу подивитись хоча б фільм «ДМБ» — все близько до реальності.
У нас маленька радянська армія, якою керують, здебільшого, совєцькі генерали, знизу і доверху.
Negative Selection у всій красі з усіма його їпучими наслідками.
На жаль.

Вони ідейних шукають, такі по іншому на світ дивляться.

Ідейні майже закінчилися ще в 2022 році

500+ тысяч, вряд ли это «маленькая»

— Які у вас сильні сторони?
— Подивився фільм ДМБ.
— Ні слова більше!

Рекомендувати руснявий фільм на військову тематику просочений пропагандою та «вєлічієм русской души» на другому році повномасштабної війни — це треба мати неабиякий розум. Схоже, деякі носять не те, шо рожеві, а окуляри зварювальника.

просочений пропагандою та «вєлічієм русской души»

о’рлу?

Офісу підтримки змін Міністерства оборони України

І потім

Я б дуже хотів сказати, що кандидат має гарантії, що потрапить саме на ту вакансію, куди подавався, але зараз відповідь — ні.

І тут приходить когнітивний дисонанс.

Що більше буде фахових людей в системі, то більше можливість якісно змінити цю систему зсередини.

З таким підходом система зміниться аж тоді, коли «фахових» людей в ній буде 75+%, а того не буде
Загалом та армія яка є зараз, це система заточена на спротив будь-яким змінам, і змінити то можна тільки ззовні

Система зміниться тоді, коли робити конкретні і прості кроки по змінам поточних процесів в системі. One day OR day one

Простим кроком було б впровадити посаду оператора дрона у військо, сумніваюсь, що це буде зроблено хоча б до кінця війни.

РУБАК — рота ударних безпілотних авіаційних комплексів вже створені в бригадах.
Також створений ЦУБС — центральне управління безпілотних систем.
Тому структурні та організаційні зміни відбуваються. Так, хотілося б швидше і ефективніше — але все відносно, процес змін йде.

Є такі посади.
Але це не відміняє виконання інших завдань поставлених командиром, особливо бойових.
І ніщо не гарантує не переведення з однієї посади на іншу, знову ж таки за рішенням командира
;)

Хороша спроба, товариш воєнком

Ну і до чого це?
Людина просто розписала про наявні вакансії та процеси рекрутингу в армію
Нема закликів чи знущань

Так нє кожен раз приходять такі кадри і в коменти пишуть перекладний з російської жарт про таваріща ваєнкома

Людина просто розписала про наявні вакансії та процеси рекрутингу в армію

Розпишу для Вас справжню процедуру: приходите в підрозділ на оператора БПЛА -> Командування наказом переводить Вас в штурмовики -> Відмовляєтесь виконувати наказ -> Отримуєте статтю 402 КК від 5 до 10 років і обтікаєте

комсомольці,замполіти намагаються агітувати всіми силами, але доу програмісти не такі дурні)

До речі тут в коментах бігав минулого року один замполіт заступник по мпз, розповідав що хто не з ним — то сикуни

По тому, що я бачу по своїм знайомим, в штурмовики потрапляють зазвичай якісь спортсмени або ті, хто ну дуже цього захотів. І то деяких перевели вже в тил кудись.
Та і дронщики більш пріоритетна ціль, насправді. Хз, кому більше повезе в результаті.

Сумнівно що найближчим часом буде якась висока динаміка саме сухопутних наступальних штурмових дій з нашої сторони, де найбільше втрат.

З іншого боку отримати статтю краще, ніж вмерти, або стати інвалідом в штурмовиках... а там на це вірогідність прям велика 😥, не даром туди більше всього «вакансій» 😐
А ще з іншого боку це мотивація бути ухилянтом, бо в найгіршому випадку людина може отримати менший строк по статті за ухиляння, ніж та, яка добровільно пішла в ЗСУ і отримала переведення в штурмовики...
Така собі мотивація просто навіть думати йти в напряму ТЦК...

Олександр, яка зараз необхідність ЗСУ в медиках? По даним з відкритих джерел скільки незакритих позицій є?

У цій же статті є скрін з Work.ua. Там і бойові медики, і санітари, і фармацевти, і медсестри... навіть невропатологи і начальники аптек.

Андрій, необхідність в медиках є на всіх рівнях — бойові медики, екіпажі евакуації, стабілізаційні пункти, медичні служби підрозділів. Кількісно це відображено зручно на Work.ua

Підписатись на коментарі