Німецька залізниця шукає адміністратора для 30-річної операційної системи MS-DOS та Windows 3.11

Німецька залізниця потребує спеціалістів з MS-DOS та Windows 3.11 для підтримки дисплеїв машиніста у поїздах

Німецька залізнична компанія опублікувала вакансію адміністратора Windows 3.11. На додаток до навичок роботи з Windows для робочих груп на 30-річній операційній системі, рекрутер шукає кандидата, який має досвід роботи з MS-DOS. Потрібно контролювати системи з процесорами 166 МГц і колосальними 8 МБ оперативної пам’яті.

Може здатися трохи тривожним, що сучасні залізниці все ще працюють на таких старовинних системах, але критично важливі системи часто дотримуються філософії «якщо не зламано, не ремонтуй». Ентузіаст Konkretor, котрий розповів про вакансію в X Twitter, пояснив, що компанія відповідає за залізничні табло майже для всієї Німеччини.

На цей час вакансія вже видалена. У ній зазначалося, що працівник буде підтримувати та оновлювати старі системи, які є ключовими для роботи залізниці. Більш детально, це програмне забезпечення відповідає за «систему відображення кабіни водія у високошвидкісних і регіональних поїздах, яка показує водієві найважливіші технічні дані в режимі реального часу».

Windows 3.1 була відома тим, що була першою операційною системою Microsoft з графічним інтерфейсом користувача та інтегрованою мережею з мережевим стеком у захищеному режимі. Корпорація Майкрософт запустила цю ОС в 1992 році та припинила її підтримку 31 грудня 2001 року.

Згідно з обговореннями на форумі Hacker News, система зараз використовується в німецьких потягах ICE 1 та ICE 2. Нібито MS-DOS і Win 3.11 будуть перебувати в експлуатації до 2030 року або пізніше. Також стверджується, що одна із залізничних систем під керуванням Win 3.11 має BIOS 1996 року та процесор 166 МГц плюс 8 МБ оперативної пам’яті.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

То було не зовсім вакансія, а проект для фрілансера.

А потім народ дивується що в Німеччині потяги запізнюються.

якщо не зламано, не ремонтуй

А навіщо тоді туди взагалі потрібен адміністратор ? Воно же і так працює ? Проходили ми це усе, насправді ви просто маєте справу з абсолютними жадюгами, яким треба щоб воно усе було круто і сучасно але грошей дуже шкода. Вони туди наївних намагаються заманити пропонуючи велику зарплатню чи гонорар по контракту, потім її не платять влаштовують вистави та істерики показові розстаються і заманюють наступного лоха і так по колу. Доки вже ніхто на це не ведеться і ми маємо наступний витік в ЗМІ типу «Дуже треба COBOL !!!». Так що справді, вартує обрати альтернативний спосіб транспорту де періодично оновлюють обладнання і відповідно софт який відповідає новому обладнанню.

А всі ржали, що в Китаї залізниця була завʼязана на Флеші

format C:\. Чи було вже? Аж згадав перше самостійне встановлення 3.11 у інституті у другій половині 90-х.

format C:\

Слеш там не потрібен 🤔

Взагалі-то досить багато компаній по всьому світу використовують частково MSDOS у своїй роботі. NASA, наприклад, та інші космічні агенції. Також, я впевнений, що деяка стара зброя, яку постачають Україні, теж працює на MSDOS.

я в 2012-му в пенсійному фонді бачив Norton Comander!

По секрету скажу шо FAR виглядає так само ))

Я можу відрізнити FAR від NC та MC.

А volkov commander від них відрізняється якось?

Звісно, vc клонували українці, а far взагалі під дос не було, то його потім зп***или й чомусь переконали всіх шо текстмод під віндой — це дуже по хакерськи

Ніколи не розумів пойнт far і нахіба втикати в той текстовий ужас. Але всі сеньйори з умним відом казали що far то круто

Я на їх думку завжди ложив, і завжди ставив на вінду TC

А під дос фара взагалі не було

Під дос що було покруче VC/NC — то DOS navigator

Я на їх думку завжди ложив, і завжди ставив на вінду TC

чесно куплений? чи на кнопочки клікав? ))

чесно модифікований ) які ще кнопочки? там якісь циферки при старті незручні правда, да кнопочки, але ж я читати не вмію, запустив усе що було в комплекті і все пропало :)

Там же reg файл у комплекті все був 🤣

Ніколи не розумів пойнт far і нахіба втикати в той текстовий ужас.

Тому що, по перше, багаторічна звичка до NC і MC, а по друге — це ж удобно і швидко і миша не треба))

Та просто наркомани синього кольору й палітри на 16 і маленького шрифта

В тотала все те саме було :)

А кста, в фарі ще був редактор людський з коробки з підсвіткою, це в принципі плюс. Для всяких пхпшніків критично було. Людських редакторів мало було

В тотала все те саме було

Та, блін, якийсь він того... трохи був п@здув@тий ))) А МС в мене завжди перефарбований у тру-зелений на чорному, так само як і термінал ))

в мене навіть на макбукі far2l з плагінами :))

Якщо там машинка була стародавня, то чому б не Нортон?
Я от часто бачу, що провідником користуються.
Total commaner, про нього не знають....
Як і про Far

Та то все олдскульна звичка до цих панельних.
Я на лінуксі пробував MC — і зрозумів що весь пойнт панельних — скакати між дисками й копіювати туди сюди і архіватор

В лінуксі дисків нема, зйомні пристрої працюють не так, і якось і копіювати нема звідки куди особо. З власної папки у власну папку не сексі. Ну лізти в архіви було ще корисно поки архіви ще мали сенс. Тому після MC і диска на 1тб я взагалі забив.

Користуюсь finder і explorer як остання бухгалтерша.

Так смішно читати зара ці статті про «найкращий в світі архіватор rar», коли один тільки фільм буває 30гб. Коли треба буде скопіювати курсач на флопі наступного разу, можливо задумаюсь над своїм життям

Десь читав до речі що в сша били щось на сполох бо джен-зі не відстрілює що таке диски, ієрархія папок, пристроїв в компі. Короче діти виростають без оцього всього треша в голові вже. ОС це так вже маскує що стикаєшся тільки коли знаєш куди лізти

Я на лінуксі пробував MC

Ну я Double commander під Manjaro Linux юзаю, мені ок.
А linux server без графічної оболонки, там МС.
Не з консолі ж по фолдерам бігати

Ну як в консолі я вже звик і без, але то вже теж звичка. По фолдерам бігаю в консольці :)

Але я про те що їм це просто не впало, бо не треба а нам дивно

Просто я маю на увазі що ці менеджери покривають добре цілком конкретні кейси
Наприклад бух не колупається в архівах день у день і не копіює сотні файлів туди сюди як якийсь гік. Це гікам то треба

В нього одна прога, де мишкою тиць тиць, файлік перетягнути одненький тиць. Пасянс косинка тиць тиць тиць решту часу. От уже 5:30 чайок і додому

Я недавно касу оновлював він7 на він10 знайомому. Там взагалі такий древнючий комп, моху на палець було. Так крім тої касової проги він навіть і не тягнув нічо більше

Скоріш за все та ж картина у всяких дойчебанах і укрзалізницях

про «найкращий в світі архіватор rar», коли один тільки фільм буває 30гб.

тю, зачим архівувати такі фільми? я ще понімаю сотню жпегів архівувати щоб одним файлом було, але 30 гігові фільми навіщо?

Дик якраз не про фільми мова, а про те що всякі достойні архівування речі займають менше 1% диску :) цілком влазять всюди і без всякого архіватора й колупання вечорами що там важливо а що ні (як колись)

у mc об’єктивно набагато менший функціонал. відсутність комбінацій клавіш, відсутність плагінів — усього того, що є у фарі. моментальна консоль, фтп, сфтп, масові операції з файлами, швидкий перегляд, то-сьо. І все це не торкаючись миші.
У тотала теж дофіга всього, але консоль там якась корява і всі ті плагіни мов писалися за часів делфі — не працювали нормально.

Весь інстаграм завалений жартами про пунктуальність німецьких поїздів. Тепер зрозуміло чому. Але ж, 30-літні діди зараз вилізуть і скажуть «працює, не трогай», «з смузіхльобами бухати не буду» і все таке.

поки не почали міграцію в клауд, все пунктуально працювало

поки не почали міграцію в клауд, все пунктуально працювало

Не знаю звідки у вас ця інформація, але це не так.

Ну я просто іноді ще новини читаю, не тільки топіки доу

www.handelsblatt.com/...​n-die-cloud/26565536.html

Ну вот, на клауд треба відлистать, а на зарплати машиністам і на техніку й не вистачає. Вот тобі й падіння якості сервісу

В каждой шутке єсть доля шуткі

Ну я просто іноді ще новини читаю, не тільки топіки доу
www.handelsblatt.com/...​n-die-cloud/26565536.html

Ну це ж класика: Сказати що перенесем в клауд і перенести в клауд це різні речі, особливо у великих компаніях. В них +/- такі ж запізнення ще раніше були, в 2022 трохи просіли: cdn.statcdn.com/...​/images/normal/17925.jpeg

В каждой шутке єсть доля шуткі

Сорі, мій детектор жартів та сарказму вже зносився з віком. ;-)

10 років тому все було з ДБ пунктуальненько, не то шо зара, графік не відповідає експірієнсу прямо скажем брешуть

Сказати що перенесем в клауд і перенести в клауд це різні речі

Вже перенесли ж ще в 2020ому пан не читав?

ДБ робить купу витратної мутоти одночасно, зарплати не підвищує, поки не почнуть профспілки шебуршитись, при цьому вводить всякі комуняцькі квитки по 49 євро відірвані від реальності. Звідки ж в таких умовах взятися сервісу. Класичний Совок на німецький лад.

Клауд я думаю там в казані далеко не найвитратніша стаття, але явно дорожче за ДЦ

Просто показовий приклад що для ДБ грьобана наповнена кишеня американського бібліотекаря під соусом діджиталізації важливіша за пофіксити графік

Win 3.1 і в клауд?
Ну... це треба вміти

та в клауд скоріше там не він3 звісно, то загальна моя какашка в сторону ДБ

Він3 скоріш за все там на якихось терміналах чи дисплеях, може в потягах десь старих, тут хламу їздить всякого

Про все цей смузіхльоб знає, і про Німеччину, і про США, і про Україну. Молодець!

Вагонов ну оч много. И менять в каждом из них эти девайсы — выйдет ну оч дорого. Кроме того — софт. То, что работает под 3.11, может быть с ограничениями получится запустить на 95-й — и всё... То есть, это означает переписать / заменить софт. Это ещё затраты. Зачем это все, если и так работает? Чтоб было «стильно, модно, молодёжно?»

Щоб не треба було доставати із гроба дідів для підтрики

Ну а вас послухати, так і вагони міняти не треба. Десь там сидіння до дир протерлося, щось воняє, криси диру прогризли — пофіг. Ходова ж їде? Цього достатньо. В крайньому випадку можна залатати ізолєнтою.

У нас в Сіднеї в автобусах ще 5 років назад були механічні тікет чекери, ще треба було пластиковий/паперовий квиток вставляти він щось там пробивав матричним принтером зі звуком на весь автобус і випльовував назад. Але таки знайшли «смузіхльобів» які замінили на безконтактні рідери де можна хоть транспортною карткою, хоть кредиктою, хоть телефоном прикласти і все. А якби такі діди як ти були в менеджменті, до сих пір тими б механічними доісторичними автоматами користувались.

ностальжи, бляха, пора на пенсію ))
8 Mb оперативки то таки була розкіш. причому не всі проги могли ту память заюзати.

Першоджерело на www.gulp.de/...​rojekte/agentur/C00929028 вже закрите. Можливо, вже знайшли свого мамонта

мб просто попередній вийшов із коми

Так я краєм ока бачив інтерфейс каси продажу квитків Укрзалізниці.
Там DOS інтерфейс.
І ще автобусна каса теж нібито DOS 🤔
FPD 2.6 може (?)

до речі да, тут не тільки з дойче бана сміятись треба. На касі в нас таке відчуття наче в музей прийшов

На касі в нас таке відчуття наче в музей прийшов

Працює от і ок.
ІМХО DOS- like софт для оператора, якому потрібно швидко щось зробити, кращий.
Бо з клавіатури набитою рукою буде швидше, ніж якщо мишею тут та там клікати 😂

отож. Чим менше функцiоналу окрiм суто необхiдного, тим менше усiляких «я ничого на натискала, воно само!». Тим паче у такiй роботi де 1) через помилки хтось може не доїхати куди було треба, та 2) за ту зарплатню там працюють жiночки з технавичками рiвню база. Тому вважаю там це норм

тим менше усiляких «я ничого на натискала, воно само!»

Так оце «воно само», це ж проблеми розробки та QA.
Не повинно бути у якісному софті «я шось натис, і там пропало» 😂

Так це питання не до якості, а до UX. Згоден з тим, що для оператора який регулярно і масово вводить однотипну інформацію робота із простим лінійним воркфлоу та клавіатурою буде ефективнішою.

Що там Укрзалізниця. У нас дуже багато досівських приложух у тому що пов’язано із державою.
— У банках кажись міжбанк працює на DOS ще (хоча це було років 10 назад, може щось змінилось але і тоді дивувало)
— Ще працює старовинна система Telex із телепайпами
— У управління статистики теж досівська приложуха на FoxPro 2.6

У банках кажись міжбанк працює на DOS

Ти про procarry?
Так кажись звалось...

У управління статистики теж досівська приложуха на FoxPro 2.6

Ну у них типу нема зайвих коштів, щоб переходити на моднючий веб інтерфейс.
І, може це навіть гарний підхід, бо грошей там вкладається багато , а от чи є результат?

Та усі ці випадки норм підхід. Не розумію чого ржуть із легасі.

моднючий веб інтерфейс

У який напхають 100 різних реактівських ліб і буде це все на застарілому компі держ підприємства грузитись пів дня.

Не розумію чого ржуть із легасі.

Ржуть лише понтовики ІМХО 😎

Що там Укрзалізниця.

Просто божествений дар напроти залізниці в Польщі нарпиклад, де навіть перон в білетах не можуть прописати..

Там оракл

Де саме?
Невже у містечковій касі автобусній, де квитки навіть без вказання місць , бо автобус бере «скільки влізе», юзається коннект до ораклової БД, яка ще й віддалено напевно повинна бути?
🤔

Там оракл

Там реально MSDOS, я теж це бачив перед війною. Мене навіть туди хотіли засунути на розробку.

Мене навіть туди хотіли засунути на розробку.

А на чому розробка?
Просто цікаво....
FPD 2.6, Clipper, FoxBase, Turbo Vision (ще був, але то з Паскалю кажись)

AFAIR тут на сайті раніше бувала людина яка кодувала для УЗ щось повязане і навіть трохи писала про це, поки тут комусь це бувало цікаво..

Ну, не всім за довгим $ бігти.
Для своїх теж хтось повинен писати

була відома тим,

Wait a minute

Що значить «була» 🤬

Цілком нормальна сітуація в промисловості. Я в 2018 знімав повністю робочий Automax PLC що без проблем працюав ще з 60-х років. А на одному сталепрокатному стані в Кентакі увесь бекенд і досі працює на VAX )) Навіть селфі зробив, бо ностальгія пробила. А MS DOS то був вполнє собі такий собі bootloader для аплікацій що працювали практично як ембедед без використання ОС. І при робочому залізі, воно ще стількі ж пропрацює, якщо туди не пускати архітектурних астронавтів ))

ембедед без використання ОС

DOS — оригінально QDOS Quik and Dirty Operating System власне з натяжкою є операційною системою взагалі. У прикладного процесу є повний доступ до усього обладнання, будьякої пам’яті і т.д. 640 K вистачить усім.

було б цікаво подивитись на той весь раритет. я так розумію, доступу до інтернету там не було ніколи, а все працює по власній захищеній мережі

Ага, мабуть ще через IPX

Підписатись на коментарі