Швеція чи Іспанія для роботи по директиві?
Ситуація наступна — з початку грудня знаходжуся у Польщі (Варшава), працюю віддалено на середнього европейського аутсорсера ще по українському ФОП. На захист не подавала.
Мій роботодавець має офіси в більшості країн Європи, але пропонує залишитися в Польщі, переїхавши до Вроцлава, чи релокуватися у Швецію (Стокгольм) чи Іспанію (Малага). На жаль інші країни nogo для кастомера.
Що в Польщі не подобається:
1. Багато бидла, хоч люди не такі агресивні як на батьківщині.
2. Якість повітря взимку в великих містах
3. Клімат дуже сумний, все якесь сіре та похмуре взимку, сонця дуже мало.
4. Варшава досить перевантажене і велике місто, багато корків, людей, все стоїть.
Що в Польщі подобається, та хотілось би зберегти:
1. Якісні та доступні сервіси для жінок
2. Різноманіття товарів в магазинах, досить дешеві ціни, наприклад дешевий та якісний одяг, косметика
3. Недорогі продукти, різноманітні кафе, доставки, можливість майже не готувати вдома
4. Гарний громадський транспорт в містах, широкі та швидкі автомагістралі між всіма містами.
5. Розвинений IT ринок з прозорими перспективами (senior backend)
Я бувала в Стокгольмі у відрядженнях ще до війни, та багато відпочивала в Барселоні та Аліканте.
Швеція мене приваблює стабільністю, безпекою та якістю життя. Стокгольм мені здався казковим, гарним та невеликим містом. Маю сумніви щодо клімату — майже кожен мій приїзд влітку та восени йшов дощ, в грудні було дуже неприємно — сонця не було взагалі, тільки важкі хмари. Також незрозуміла процедура захисту (посвідка на проживання) та роботи — чи зможу я працювати одразу по приїзду. Також чула про проблеми з пошуком постійного житла — контракти на рік, потім до побачення і шукай нове.
Плюси Іспанії всім відомі — клімат, привітні люди, тепле море, гарна погода майже весь рік. Більш зрозуміла процедура отримання посвідки та роботи, легше знайти житло.
Тож маю наступні питання:
1. Де простіше оформитися по захисту, отримати посвідку на проживання та почати працювати, маючи контракт на руках?
2. Як живеться у Швеції та Іспанії саме тим, хто нещодавно переїхав? Мені здається у Швеції буде багато чого не вистачати з точки зору конс’юмеризму та сервісів, але буде порядок. В Іспанії думаю навпаки.
3. Які перспективи по роботі в senior backend (.net), з врахуванням того, що пропонують схожу зарплатню — 65 тисяч євро/рік в Іспанії та 62 тисячі крон/місяць у Швеції? Розумію що в порівнянні з польським оформленням чи ФОП нетто буде невеликим, та повинно вистачати на перший рік. Потім вже планую шукати більш звичні суми.
Дякую!
46 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів