Як я перестав бути айтівцем і став військовим

Трошки про себе. Мені 51 рік і майже все життя я займаюсь айті. Ще зі школи, коли пішов у клуб «юних програмістів» і по квітень 2023. Останні років 10-12 я жив як digital nomad, мандрував світом та працював видалено на різних проєктах.

24.02.2022 застигло мене в Еквадорі. Повернутись в Україну я вирішив одразу, але через проблеми з квитками вдалось повернутись тільки на початку квітня 2022. Поки я був за десять тисяч кілометрів від Києва я вступив в «цифрову армію» України і ми тоді багато чого цікавого робили, щоб якось ускладнити життя ворогу. Але залишатись далеко від своєї країни було дуже важко і це постійно тисло на мене.

Тож 3 квітня я повернувся в Київ, по дорозі ще забрав рації, на яки ми зібрали кошти еквадорським осередком українців і передав їх знайомим бійцям.

В перший тиждень, може два, після того як розібрався з деякими питаннями по документах (типу оформлення статусу ВПО, реєстрації і таке інше) я прийшов до ТЦК щоб стати на облік. Всі процедури взяли десь місяць, бо черги тоді в ТЦК були скажені все ще, а часу, коли можна було вирішувати питання, було два дня на тиждень. Але в кінці кінців я отримав приписне і мені сказали що за тиждень — два звʼяжуться зі мною.

Після повернення в Україну я з перших днів шукав де можу бути корисним. Тож спочатку ми з коханою пішли плести маскувальний сітки, а коли досить прокачались в цьому, почали навчати інших, в нових локаціях де люди хотіли долучитись до цієї теми. Окрім цього, розуміючи що я не маю майже ніякого військового досвіду (я не проходив срочку), я шукав курси які б дали мені якусь, хоча б базову, підготовку в цьому питанні.

Спершу я пройшов курс надання першої медичної допомоги у чудової інструкторки Ірини Костенко. Нажаль ТакМед вона надавала тільки військовим, тож це я пройшов пізніш.

Потім я взяв 3 курса по АК в CSA (Civil Safety Academy). Вони були недешеві, але дуже толкові та корисні. Після цього я знайшов, за рекомендаціями друзів, курси від ASD (Alfa Self Defence) де пройшов вже підготовку по тактиці малих груп, поводженню зі зброєю, бою в місті, такмеду, мінній безпеці. Це також було не безкоштовно, але за цілком адекватні гроші. На момент, коли мені подзвонили з ТЦК і запросили на бесіду я проходив курси по дронам, точніше вже закінчив і, оскільки мені запропонували довчитися на інструктора, то я як раз проходив це навчання.

В ТЦК мене просто спитали чи готовий я воювати, на що я відповів що так, але хотів би закінчити своє навчання щоб бути більш ефективним і мені сказали що добре, вони зі мною звʼяжуться або надішлють повістку. Тож я закінчив навчання на інструктора і почав працювати вже як інструктор з БПЛА.

За якийсь час я долучився до спільноти Victory Drones і обʼїздив багато військови полігонів навчаючи військових аеророзвідці. Це була чудова ініціатива і я вважаю що дуже корисна для розвитку нашої армії, але мене постійно мулило, що я навчаю бійців не маючі власного бойового досвіду. Треба зазначити, що майже відпочатку роботи інструктором я отримував багато пропозицій від різних підрозділів мобілізуватись до них. Тож я кілька разів їздив до різних моїх курсантів, знайомився з командирами і навіть подавав документи на перевірку.

Десь взимку 2022-2023 я знайшов підрозділ який мені дуже сподобався рівнем підготовки та організації, я почав часто їздити до хлопців і брати участь в їх підготовці, а вже десь на початку березня 2023, подавши документи в підрозділ, я ще почекав і отримав відношення з яким мав мобілізуватись до них. Паперова армія трошки уповільнила процес, тож у квітні 2023 я вже прийшов в ТЦК як доброволець з відношенням, знов пройшов ВЛК і за пʼять днів вирушив на проходження БЗВП в одну з навчальних частин, разом ще з трьома побратимами та однією посестрою, які теж мобілізувались в наш батальйон.

Якщо вам цікаво продовження, то пишіть, знайду час та розповім. Не обіцяю швидко, бо зараз на фронті і не завжди можу знайти вільний час.

👍ПодобаєтьсяСподобалось46
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

71 коментар

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Дякую за Вашу службу!
Наскільки я зрозумів з цієї частини тексту:

я не маю майже ніякого військового досвіду (я не проходив срочку)

у вас звання «солдат»? Чи Ви проходили військову кафедру і маєте офіцерське звання?
Мене цікавить (у випадку, якщо Ви все ж таки не офіцер), як в армії справи з тим, щоб людина була інструктором для інших з більш високим чи рівним званням? Чи цінують тут практичні навички і знання більше ніж офіційне звання, чи щоб бути інструктором треба мати і знання/навички, і ще й якесь не-рядове звання?

Я солдат, але це не заважає мені бути в нашому підрозділі ціним фахівцем в питаннях повʼязаних з технічною та програмною частиною нашого обладнання.

Дякую за те, що ділетесь досвідом. Дуже цікаво було б прочитати продовження історії.

дякую, підкажіть будь ласка як ви вчились літати з дроном?, купили джойстик +симулятор?

Я пішов на курси СпецАеро для цивільних. Вчились спочатку на сімуляторі, якщо не помиляюсь R8 називається, є на Steam. Потім на DJI mini, потім купив свій мінік. По керуванню та багатьом функціям він дуже схожий на Мавік. Також навчався на пілота БПЛА літакового типу. Загалом на поточний момент пройдено багато різних курсів і FPV і літаки від західних партнерів. Але найбільше досвіду отримав вже на фронті. Починати варто з FPV, бо якщо оволодієте цим, то будь які мультіротори опануєте. Тож треба пульт, комп та сімулятор Liftoff, DRL або Velocity Drone все є на тому ж Steam.

Антоне, пишіть продовження історії, дякую, що ділитись таким досвідом.
(Не звертайте уваги на ображених життям)

Дякуємо! ❤️🙏

Дякуємо за службу та за те, що ділитесь досвідом! Бережіть себе 🙌

Дякую! А як ти умудрився потрапить саме у потрібну частину?
На ворк.юа он бачив купу вакансії в тил, наприклад «оператором лаз(ер)ного модуля». Здавалось би, не хочеш в посадку, ідеш в тил. І ти не ухилянт, і ЗСУ допомога. Запитав у людей, виявилось що відношення це як лотерея і нічого не вирішує. Пішов в тил чистить форму а потрапив на зачистку окопів.

З власного досвіду можу сказати, що відношення це 90% потрапляння в ту частину яка це відношення видала. Наразі мені не відомо жодного випадку коли при наявності відношення людина потрапляла кудись в іншу частину, хоча чутки про такі випадки були, пруфов не бачив.

Відношення дійсно не дає ніяких гарантій і ТЦК може направити вас в будь-який підрозділ на свій розсуд. Бачив такі випадки на практиці не один раз. Але ті військові частини, які я знаю, вже навчилися працювати через механізм мобілізаційних директив. Вони подають запит на конкретних людей в генштаб, генштаб спускає на ТЦК директиву мобілізувати такого-то туди-то і в цьому разі ТЦК вже не має права вас відправити в якесь інше місце.

Нас за ручку привів замначштаба по мобілізації, проконтролював весь процес і ми потрапили куди і хотіли.

Заголовок в дусі Дейла Карнегі, а до цієї історії личить більше щось в дусі Ярослава Гашека. Якщо раз зайшов в Айті-Клуб, то це на все життя. А судячи з предпенсійного віку та стажу роботи з Айті з часів шкільної парти, то «айтішність» вже давно в кожній клітинці тіла!

В цій історії великий респект в тому, що коли існування держави під назвою «Україна» було поставлено на карту, то автор покинув затишну діаспору і приїхав допомагати. Зазвичай у більшості «айтішників» все відбулось з точності до навпаки і по форумам рясніли їх статті про те, як в Німеччинах добре/погано.

Нажаль так. Цікаво що я до 14-го не вважав себе особливим патріотом, та й жив здебільшого за кордоном, мандруючи світом. Але бути осторонь після лютого 2022 не зміг. Мені здається ця війна не тільки за Україну, а взагалі за прогресивний світ проти якогось темного середньовіччя.

Антон: іде на фронт за прогресивний світ.
Прогресивний світ: голосує за Трампа
Пробачте, не втримався.

Антон, не хвилюйтеся.
Вас та ваші ідеї підтримують як мінімум 13,5 млн людей. У вас величезний мобілізаційний ресурс.
uk.wikipedia.org/...​и_Президента_України_2019
Разом до перемоги.

Вибачте, але якого біса ви мене весь час тулите до регіоналів? Чи їх до мене? Я не голосував ні за Яника ні за Зелю, бо чудово розумів все і про одного і про іншого. Може в мене щось вже з сприйняттям інформації через півроку на фронті, але я геть не можу побачити логіку в ваших коментарях. Я тут не в білому пальті прийшов, а в замурозаному пікселі поділитись досвідом мобілізації, якщо воно вам не треба, то нахіба ви мені все це навалюєте?

А вас не дивує, що чинний головнокомандувач, пан Зеленський в 2019 році обіцяв принести мир Україні, а замість цього в Україну прийшла страшна війна?

Або, вас не дивує, що в 2013 українці повстали проти соратника Ахметова — пана Януковича, а зараз в 2024 році прем’єр-міністром України є пан Шмигаль, соратник Ахметова (колишній керівник ДТЕК)?

Мене дивує тільки те, що ви все ще коментуєте під моїм постом якісь свої думки.

І чого це я похилого віку? Воюю не гірше за 20-річних. 😊

Та я теж подумав, що «похилий вік» — це не дуже доречно. Самому вже 5-й десяток пішов ))

Дякую за ваш вклад та готовність жертвувати. Хотів би і я бути таким відповідальним громадянином, але якось так склалось життя, що я не готовий покласти своє життя за щось.

Совість мучить.

А обміняти свободу на життя готові? І якщо правда совість є і це не сарказм, то це вже щось. Допомагати можна не тільки в лавах, є багато шляхів наближати перемогу.

Я активно доначу, почав недавно фпвішки збирати. Тобто сказати що я осторонь стою — ні. Але окопи не копаю і тим паче в них не сиджу.
Свободу на життя? Не знаю. Якщо зовсім притиснуть, то може. Але поки є можливість не робити таку високу ставку — поки не буду, нехай це і є моральне дно.

Ніякого дна. Якщо ви не сидите на дупі і працюєте на перемогу, відверто, не для того, щоб десь галочку у підсвідомості поставити, а від щирого серця, то це нормальна громадська позиція. Я з величезною повагою відношусь до волонтерів, до всіх хто на своєму місці щиро допомагає наблизити перемогу.

Так щось із цим світом не так
І війна багато в чому змушує задуматись над речам — що є прогресивним світом, що є перемогою, що входить в поняття свободи.
І кожен приходить до своїх висновків і робить те що вважає за правильне
Тому побажаємо воїну міцного здоров’я і довгих років. Він вибір вже зробив і ти його не переконаєш у іншому.
Краще сам відстоюй свій вибір і своє право на цей вибір. Він не запитував ні в кого а чи правильно він робить. Чому люди які дійшли до інших висновків мають запитувати а чи правильно вони роблять?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Я цього не казав. І зруйнували їх не ЗСУ. Я про важливість вибору кожного і зваємоповагу.

хлопче, ти хворий. ахметов у нього з бойком воює.

Тут нажаль усі по троху хворі. Я от ніяк не можу перебороти свою залежність від коментів DOU
Криша їде потихеньку. Не знаю як України, мене особисто ще на рік не вистачить. Психотерапію пробував — не на довго попускає. Скоро на препарати доведеться садитись
І це головна проблема затяжної війни — не може людина перебувати у стані невизначенності на стільки довго

так, але не так. людину може плющити, але ж логіка має лишатися (я сумашедший но нє дурак (ц)). А оце «воюють еліти а загибають бідні стару́шки і старушки́» це вже поза здоровим глуздом.

Для мене перемога це повернення кордонів 91 року і жодного окупанта на український землі. А для вас?

Для мене перемога — це коли мерзотники, перевертні, мародери, зрадники та злочинці — будуть покарані та понесуть відповідальність за свої злочини з 1917 року, а особливо з 1991.

Якщо справжніх та чесних патріотів України знищать, а перевертні та лицемірні мерзотники (колишні дружбани януковича та путіна) будуть і далі керувати — то яка ж це перемога?

І що ви робите для вашої перемоги окрім як флуд під постом військового який ніякого відношення ні до яника ні до путіна не має? Що ви мені намагаєтесь сказати?
Що я тупий що пішов до ЗСУ? Що ті хто зараз на фронті насправді воюють за зелену шоблу чи за регіоналів? Може ви готові це військовим в обличчя сказати?
Яка мета ваших коментарів? Вивести мене з рівноваги? Марно. Бо я прямо зараз в бліндажі поруч з яким постійно щось прилітає і мені настільки начхати на ваші потуги, що навіть сумно. От якби ви були зараз поруч зі мною, то я б вас вислухав, а так ви просто білий шум.

Перш за все, дякую за службу!
Але запитаю неприємне. Не для того щоб образити, — я просто не розумію чому ви так думаєте.
Ви дійсно вірите в таку перемогу? Чи задумувалися ви, що вона, ця перемога, буде коштувати ще десятки (чи сотні) тисяч життів українців? Що робити коли ЗСУ вийдуть на ці кордони, адже русню це не зупинить?

Я просто не бачу альтернативу. Так, ми на довгі роки маємо стати мілітаристською країною, можливо на десятиріччя, бо перемога в цій війні не дасть ніяких гарантій від війни з тим же ворогом у майбутньому. Але якщо відступити то що буде далі? Всі виїхати за кордон не зможуть. Тут буде розруха і беззаконня, а потім буде диктатура. Російська. Україна буде знищена. Культура, історія, література. Але до неї доживуть не всі. Незалежно від лояльності до нової влади. Хіба історія нічому не вчить? Росія знищує все на тих територіях які захоплює. Чи ви вважаєте що Буча, Ірпінь, Купянськ це окремі непорозуміння? Ні. Ви готові до такого розвитку подій? Я — ні, тож для мене альтернативи нема.

Я не маю для вас відповідей на ці запитання. Боюсь, однак, що борючись за клаптики землі, фактично розмінюючи їх на життя українців, ви не пізнаєте тієї України, яка вийде переможцем. І розруха і беззаконня може бути без відступу і окупації. А диктатуру я ніяку не підтримую ні російську, звісно, ні українську.

Я думаю, що якби українці, більшість, дійсно вважали б цю війну народною і масово ставали на захист, працювали на фронт та перемогу, то втрати були б менші і перемога скорішою. А бонусом до цього була б неможливість побудувати диктатуру в країні де такий відсоток активних, сміливих та відповідальних громадян. Але...

якби... Але українці такі які є. Інших ніде взяти.

Я б не сказав що боротьба йде за клаптики землі.
І навіть не тому що мова йде про дофіга землі(більша частина европейських країн менша)
Боротьба йде за існування України як суверенної держави і за нівелювання ідеї силового вирішення політичних суперечок.
А повернення до кордонів 91 року це більше «національна ідея» для сьогоднішнього суспільства. І разом з тим чіткий маркер невдалості затії кремлівської шобли

Можете пояснити ваш коментар? Я пішов захищати свою країну, родину і свободу а не президента чи якусь партію. Якщо ми програємо, то буде знищено все.

І який сенс вашого коментаря? Можете звалити — будь ласка, ніхто тут не засудить.

Сенс такий — воювати за Донбас мають в першу чергу донецькі еліти (партія регіонів та усі їхні наступні політичні проекти) та донецькі керівники, яких 30 років підтримували люди донецького краю.

Скільки родичів 1-го ступеня споріднення членів партії "Слуга народу"та керівників держави воює в холодних окопах, піхотою та штурмовиками?

Чи стаття 24 конституції на них не поширюється?

Я воюю не за Донбас, а за те щоб «Донбасу» не було по всій Україні.

Дивлюсь на динаміку та реальну ситуацію:
— що було до 2019 року
— що зараз в 2024 році.

Краще взяти та порівняти кількість реального знищеного та зруйнованого в 2014-2019 та в 2022-23. Цього достатньо, щоб зрозуміти, що ваші слова — це лише слова.

Добре. А що зробили ви?

Для мене путін, мєдвєдев та янукович — вороги.

Але і друзі путіна та януковича — теж вороги . Ці вороги — теж надзвичайно небезпечні, вони — підлі та хитрі. Деякі з них зухвало та лицемірно носять вишиванки та кричать «слава Україні».

Маніхеї накштал вас — такі ж самі лицеміри і такі ж самі вороги — згиньте.

Я думаю що сенс в тому, щоб виправдати себе перед собою ж.

Сенс в тому, щоб суспільство мало інший погляд на ситуацію.
Я є не довіряю ні Зеленському, ні Єрмаку, ні Шмигалю, ні Подоляку.

Це люди Коломойського, Фірташа, Пінчука та Ахметова.
Якщо ви довіряєте, то це — ваш вибір. Вам з цим лайном жити.

Вічною елітою цієї області була Партія Регіонів (яка до того ще називалась ЗаЄДУ),

усе звалив в одну купу...
За Єдину Україну — не було такої партії, було об’єднання різних...

до речі, як пише вікіпедія, одним із співзасновників партії регіонів був відомий підприємець Петро Порошенко )))

Вибори 2002 року — Блок «За єдину Україну!» Донецька область
— Богатирьова Раїса Василівна
— Бахтєєва Тетяна Дмитрівна
— Звягільський Юхим Леонідович
— Ландик Валентин Іванович
— Рибак Володимир Васильович
— Клюєв Андрій Петрович
— Хомутиннік Віталій Юрійович
— Коновалюк Валерій Ілліч

Прочитайте біографії цих персонажів в часи Партії Регіонів та Януковича. Це все провідні регіонали.

Тобто ви не бажаєте захищати країну тому що ригі не воюють за свій електорат?

Прочитайте біографії цих персонажів в часи Партії Регіонів та Януковича. Це все провідні регіонали.

в інтернеті пишуть, що автор Декларації про незалежність України Левко Лук’яненко, та відома патріотка Ірина Фаріон — свого часу були членами КПРС )
не кажучи вже про першого Президента Кравчука, який очолював КПУ...

а відомий націоналіст Дмитро Корчинський з товаришами — на виборах 2004 року підтримували кандидата в Президенти Януковича...

Ми, це мої побратими, ті хто зараз в окопах, бліндажах на фронті жертвують собою, своїм життям, свободою, комфортом заради того, щоб расистська зараза не прийшла до Києва, Харкова, Львова та інших міст. Я один звісно не зміню ситуацію на фронті чи в цій війні, але океан складається з крапель і кожен з нас є частиною тієї сили яка, я сподіваюсь, дасть нашій країні перемогу в цій війні.
Який сенс в перемозі? Безпека і свобода для моєї родини, дітей, друзів. Я розумію що до влади знов можуть прийти популісти чи вороги, але, принаймні, я буду знати що зробив те що потрібно тоді коли це було потрібно і спокійно зможу дивитись в глаза і своїм дітям і взагалі людям. Та й в дзеркало також. Так, я можу загинути в процесі, але, як на мене, краще загинути зі зброєю в руках, ніж жити під ярмом окупантів в яких нема нічого людського.
Кожен обирає сам. Ярмо раба завжди легше обладунків воїна.

Ярмо раба завжди легше обладунків воїна.

Біженці Відня, Маямі, Дубаї та Ніцци з вами не погодяться.

Кожен обирає сам.

Та ладно. І чому ж кордони закрили?

Я не раджу вам тут шукати нормальної підтримки у коментарях.
Тут, на жаль, багато людей, які не просто не мають намір воювати, але цілком цілеспрямовано просувають думку, що армію не треба підтримувати, якщо ти не на фронті.
Не так давно було обговорення тут про донати, здається тут dou.ua/forums/topic/47232
НЕ раджу читати там коментарі, якщо не готові псувати собі настрій, але просто наводжу приклад, що тут багато людей, які тільки й чекають нагоди виказати своє «фі».

Я не шукав підтримки, на щастя мені її вистачає від дружини, дітей, друзів і всіх тих хто допомагає грошима, безкоштовним ремонтом наших корчів, та хоча б просто добрим словом. Мене запросили написати про мій досвід мобілізації і я погодився сподіваючись на те, що комусь це може стати в нагоді.
Доречі мене нещодавно спитали, який аргумент я б міг надати за те щоб піти в армію. Так от я вважаю, що під час війни набагато зручніше бути військовим ніж цивільним. Ви маєте зброю, вмієте з нею поводитись, поруч люди які витягнуть вас навіть ризикуючи своїм життям (це, звісно, не дефолтів опція) і ви розумієте як діяти і що робити щоб вижити. Тож проективна мобілізація дає можливість обрати з ким ви будете поруч проходити через цей досвід, а пасивна еквівалентна лотереї з незрозумілими шансами на виграш.

Який сенс в перемозі? Безпека і свобода для моєї родини, дітей, друзів.
Я розумію що до влади знов можуть прийти популісти чи вороги

От тут ключова проблема.
Якби в мене були діти, то обираючи між «жити в комфорті та достатку на чужині» та «в злиднях але в вишиваночках» я би обрав 100% чужину, бо нащо ті вишиванки треба якщо вони не здатні принести достаток. А третій варіант «в достатку в вишиваночках» він ну коли дивишся на все те що було, що коїться — то екстраполюєш в майбутнє і розумієш що ну шанс є але... маленький, ризикувати не хочеться. Мої батьки ризикнули, ми непогано так повиживали в 90-і, і пробач я не ризикував би своїми дітьми заради вишиваночок.
Поміть, навіть в тебе наратив не «переможемо — побудуємо другу швейцарію» а «переможемо бо буде взагалі дупа дупа».
Мені здається починати саме з цього, а не з
> Кожен обирає сам. Ярмо раба завжди легше обладунків воїна.
Бо типу в чому героїчні помирати за злидні, хай не такі як під рашиками, якщо можна тупо виїхати

Мені здається починати саме з цього,

З чого?

Поміняти нарратив на шось типу «переможемо — продовжимо битись щоб перетворити країну на найкращу в світі». В сенсі, не буде більше януковічєй, кравчуків та флешмобу з обирання весільних фотографів, а якщо будуть — то якось локалізовані чи з механізмами щоб їх прибрати чи контролювати.
А то типу ти такий виживаєш в посадці, а потім всі навколо обирають бойка і ти типу офігєваєш але треба ж терпіти пять років. Ну зашибісь тепер.

Що, хлопці прийдуть — порядок наведуть?
А що заважає свідомим, немобілізованим українцям вже зараз міняти країну на краще? Не на часі? Чи знов надія на те, що хтось прийде і зроби все за них? Як і з війною, можна пересидіти і дочекатись переможеньки. «Слава ЗСУ», «молимось за вас хлопці», «тримайтесь», «героям слава» і це ще в кращому випадку. Є варіанти як ті що тут в коментах були що війна потрібна військовим, що ми тут під прапором Зеленського, бо він жеж головнокомандуючий і ще багато варіацій на тему.
А ви в курсі, шановні колеги по айті, що зараз бойові виплачуються тільки за той час коли ти безпосередньо на позиції? Тобто на нулі, а коли ти через дві — три доби на обмерзлій броні поїхав на кілька кілометрів від ЛБЗ, то все, ти вже не на війні і отримуєш із розрахунку 20к на місяць. І коли військові підняли це питання в петиції до влади, то щось з підписами було не густо зовсім. Бо воно цивільних не дуже хвилює. Ми ж безкоштовні та ще й добровольці, це наш вибір був піти на «ту» війну. А зараз ми маємо ще сидіти в бліндажах і планувати як вам після війни Швейцарію зробити з України? Ви не хочете наратив поміняти? Ми тут, в тому числі і для того, щоб у вас була можливість побудувати сильну і красиву країну.

Що ти плетеш. Людина поділилась досвідом, але приходять чудаки і тут серуть свою тупу дурню. Ну страшно тобі (мені теж страшно), просто подякуй автору або завали ***дак
ПС. Шкода до адміністрація закриває очі на таких обмежених людей і ботів

Чомусь здалося що цей персонаж бот заточений на провокацію з перводом фокусу хейту до чинної влади. 4 рази упом’янув про

13,5 млн

голосувавших за зелю, але, зверніть увагу — жодного слова про йо6ану русню.

Ну боягуз ти — добре, закрийся в квартирі, і не відсвічуй.

Я взагалі не бачу проблем з мобілізацією.
13,5 млн громадян України проголосувало за Зеленьского та його молоду зе-команду.

А от як воювати — то нема кому? Дивно якось. Де ті виборці Зеленського?

Ви — сміливий, в цьому жодних сумнівів.

ну і висер, до чого це тут? Бо доу заборонило коментити в більш хайпових темах? Людина просто поділилась своїм досвідом за який їй тільки пошана і хвала. От чому адміни в таких темах не блочать коменти, а лише там де реально є що обісрати.

Поясніть в чому причина з мобілізацією? 13,5 млн українців повірили та підтримали курс (на мир) пана Зеленського.

То чому зараз в зе-влади такі труднощі з мобілізацією, якщо 13,5 млн так підтримують свого політичного лідера?

Підписатись на коментарі