Хто перший звільниться, якщо попросять повернутись в офіс. Обговорюємо дослідження

Коли компанії запроваджують жорсткі вимоги щодо повернення до роботи з офісів, найчастіше звільняються високопродуктивні працівники, жінки та міленіали. Про це свідчать результати дослідження Gartner.

Зокрема, опитали 2080 людей, які займаються розумовою працею. Серед високопродуктивних фахівців намір залишитися в компанії був на 16% нижчим за таких умов, а серед міленіалів та жінок — нижчим на на 10% та 11% відповідно.

Дослідження також показало, що вимоги RTO (return to office) для високопродуктивних працівників часто є сигналом про те, що компанія не довіряє їхнім рішенням, самоорганізації та не цінує їхню автономію.

«Такі обов’язкові вимоги можуть призвести до подальших високих витрат на залучення та утримання талантів. Високопродуктивним працівникам легше реалізувати свої можливості в компаніях, які пропонують гібридну або повністю віддалену форму співпраці», — зазначають у Gartner.

Примітка від Gartner: для більшості працівників вимога передбачала роботу в офісі п’ять днів на тиждень. Інші повинні були працювати поза офісом два-три дні на тиждень. Сірі пунктири в таблиці вказують на відсутність статистично значущої різниці.

А ви би звільнилися, якби була вимога працювати з офісу?

50%
21%
29%
👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я багато років працюю на ремоуті і інколи сумую за офісом, кавою, курилкою і те, що завжди є в п’ятницю з ким піти на пиво.
Разом з тим, сумую за роботою в українському колективі, бо можна на йух відправити і на тебе не донесуть ейчару.
Але потім згадую вранішні поїздки до офісу в забитій маршрутці, сидіння до кінці робочого дня не зважаючи на відсутність роботи і тих ідіотів з якими я працював — і вмощуюся зручніше на своєму кріслі поряд з кішкою)

тих ідіотів з якими я працював

The word “idiot” comes from “idios”, ancient greek “ιδιώτης” (edeotes) which means one who keeps to himself (one’s own as you say), and does not care for matters of the public.

The original meaning of an idiot was someone not interested in public affairs (considered a key duty in ancient Athens and perhaps a notion we should revive in modern democracies).

It still exists in the modern greek language, meaning “private”. In classical Greece “ιδιώτης” was called someone who was interested only in his own affairs. This was bad and was thought to be stupid, because people should be interested in the welfare of the city before their personal matters - if the city declines or is in danger, no citizen can flourish.

Той у кого на шляху до офісу стоїть блокпост або під офісом чергує бусик

А, можливо, то корпоративний, рейсовий бусік (Буковель-Сіськадовськ) з безкоштовним запрошенням на концерт «Вечірнього кварталу»?

Всё так и есть. Наверное это корпоративный бусик, на концерт какой-нибудь. Вечернего квартала, или Кобзона. Ещё и премию какую-нибудь вдогонку вручат. Дарвина, например.

лолчто? Работа в офисе? В украинской конторе? Они там шутят чтоли?
Давайте по пунктам разберём. Они шантажируют тем, что если я не приеду в офис на свободную и независимую территорию, откуда за побег наказания только ужесточаются, и пробивают каждый раз очередное дно, то они меня — уволят? Я чего-то не пойму, почему админы каменты не закрыли? Ну да ладно, продолжим зоонаблюдение. Предположим чисто гипотетически, что в Киеве сидит высокопроизводительный интеллектуал, у которого интеллекта не хватило свалить до сих пор, и соглашается ходить в офис. Выходит он из дома, подходит к двери офиса, и смотрит, что дверь офиса как-то странно выглядит. Протирает запотевшие очки, а там на самом деле не дверь офиса, а дверь бусика. И в нём уже его коллеги сидят, другие интеллектуалы, и ему руками машут. Ну и дальше ему пара менеджеров в зелёной форме по дороге объясняют, что его контора релоцируется в ТЦК.

высокопроизводительный интеллектуал, у которого интеллекта не хватило свалить до сих пор

— топ

а там на самом деле не дверь офиса, а дверь бусика

— тут аж сльозу пустив)

Гібридний режим, по настрою.
Вдома комфортна сичувальня, зроблена саме під себе, можна не вдягатися, рідний стульчак той же)
В офісі — кілька днів на місяць, поставити галочку навпроти «сокіабле», чекнути нові менюшки доставки обідів, і т.п.

ну зразу звільнятись ні, але почав би пошуки ремоут позицій і як тільки найшов — відразу ж перейти

А де збираються кращі працівники з топ університетів? Я такого щось не бачив

До чого тут фрілансери взагалі? Ремоут — це не обовʼязково фріланс, якщо що.

Що не заходив в офіс української галери:

Де збираються топ працівники з кращих університетів

— таких не бачив))

На ремоуті, якщо поталанило потрапити на контракт в гарний продукт, можна з дому зрости технічно і психологічно набагато вище, ніж в офісі, працюючи на проектах за принципом «швидше закінчити один проект, щоби почати другий».

Я топ 3 відсотки спеціаліст
І топ рейтид плас фрілансер
2 паралельні реальності

Але отут наклеп

Фрілансери все ж таки недотягують технічно і соціально

Чим вище рівень безробіття на ринку, тим більше бажання працювати в офісі.

Хай перформери або ключові співробітники — це одиничні та рідкісні випадки. До них дійсно бажано знаходити якусь окрему (гнучку) модель співпраці. Але Україна — це зараз «унікальний простір» з багатьма нюансами.

Залежить від того в якому персентілі компенсація. А в опитуванні не вистачає розподілу на інтроверт/екстраверт

Залежить від ситуації в індустрії. Тупо звільнятися через відсутність ремоут в період масових лейофів. Можно відстрочити звільнення на більш прийнятний час.

Цікаві результати, показують що high performing employees не читають новини і не вміють робити висновки

На практиці RTO означає бажання компанії платити людині менше приблизно на 20% без інших змін. Оскільки вам платили Х грошей за 160 робочих годин в місяць, а тепер ту ж суму Х за 200 робочих годин в місяць. І це ще навіть не рахуючи фінансову та часову вигоду від гнучкого графіку, бо то складно порахувати, умовно «подаруємо» це роботодавцю.
Отже все просто, алгоритм дій такий самий якби вам напряму понизили заробітну плату на 20%. Якщо ви можете компенсувати цей кидок на бабки, то так і робите. Якщо не можете, то вичікуєте.

Лол, и ни слова про то, что эти условные 20% вам подарили когда разрешили временно работать из дома 2 года назад

Зарплату (і інші бенефіти, умовно я назву все це зарплатою, щоб багато не повторювати) не дарують, її встановлюють по ринку. Теоретично ніщо не заважає всім компаніям в світі обєднатись і платити всім працівникам 1 доллар на рік. Але ринок не дасть це зробити. Тому і з вашим прикладом так само — різні зовнішні фактори змусили компанії не зрізати 20% в 2020 році. По-перше бо картельна змова такого масштабу нереальна. А по-друге бо насправді це було фінансово вигідно компаніям. Зрізавши 20% вони б визнали що коммют = робота. І потім по-перше при спробі RTO вони б вже не змогли відбрехатись що коммют це «за власний кошт», а по-друге соціальні органи раптом сильно зацікавились би тим фактом що офісні співробітники працюють 10+ годин, а не 8+. А там виникли б і питання кратної оплати годин починаючи з 9 і інше.

Так що ніхто не встановлює винагороду по ситуації на 5 чи 50 років тому. Встановлюють по ситуації на сьогодня. І ситуація така що робота з дому це вже норма. А повернення в офіс це мінус зп.

Тому і з вашим прикладом так само — різні зовнішні фактори змусили компанії не зрізати 20% в 2020 році.

Временно, и никто не обещал что этот «бенефит» будет постоянным
А теперь все так себя ведут, как будто их с детства приучали к вфх и вдруг на тебе — кровавое рто

Це по моєму називається «нормалізація». Люди як вид дуже не люблять коли їм погіршують умови життя. Люди можуть жити в земляній ямі рік і звикнути до того, але запропонуйте комусь переїхати в земляну яму з теплої квартири просто так, без жодних інших причин, і люди «чомусь» відмовляться. Так само і з бездарним витрачанням 1 місяця життя на рік на коммют. Коли раптом виявилось що можна не тринькати місяць життя на абсолютнє ніщо, то люди цілком закономірно цьому зраділи. Виявляється це не є обов’язковою вимогою для фуллтайм праці, от так новина. Тому назад людей можна буде загнати тільки примусово, так само як і в земляну яму.

именно поэтому я и говорю что это когнитивное искажение а не логика.
Так а ВСЕ рабочие условия, которая контора выставляет сотруднику — это принудительные условия, всегда так было и будет.
хочешь- принимай — не хочешь — не принимай, но если принял — условия обязательные.

Самое интересное что до 2022 года твоя позиция звучала бы более сильно, но война и массовые увольнения которые еще не закончились...

Я для особистих потреб проводжу кількісне дослідження ринку про облаштування домашнього офісу. Поділіться, будь ласка, як у вас: forms.gle/89DP24ZsFDVarTa98

Займе 5 хв

Були б питання до менеджменту. Враховуючи бусікі незламності і інші «плюси» життя у вільній країні

Залежить від проекту, в першу чергу, бо є проекти де треба бути в офісі. Ну і запит по зп там буде більше, бо це додаткові витрати, на таксі і тд

От все залежить від офісу і від атмосфери. Коли приходимо на ревізії, то одразу відчуваєш, де люди приходять змушено, а де з радістю.

Дивлячись що воно за офіс. А 996 робочу культуру вам можуть організувати легко хоч в офісі хоч WFH, так само і офісі можуть понаставити кікерів з більярдами та x box-сами. Американці не не сітльки в офіс не хочуть повертатись, скільки в Нью Йорк та Сан-Франциско, бо там дуже дорого і при цьому не дуже добре. Переробкою пустих офісних будівель в Сан Франциско, які вже 4 роки стоять і генерують шалені збитки, на квартирні вже почали займатись при участі мерії. Зокрема в мерії допетрали, що коли бізнес їде з міста він перестає платити податки. в цьому місті, і починає їх платити скажімо в бюджет Маямі чи Атланти. Цікаво — що житлові будинки приносять більше прибутку на загал. www.youtube.com/...​tch?v=53a0Y2xPrTQ&t=1691s

Шкода, що в наших умовах не так просто мувати призначення нерухомості.

Я насправді, сумую за офісом.

Заманало сидіти дома. І так для мене то не броблема доїхати до офісу, а потім до дому.

Все таки дуже не вистачає офісного спілкування коли ти розмовляєш особисто, а не в слаку або зумі.

Але я усвідомлюю що напевно 8 з 10 співробітників в ойтішечці більше інтроверти і їм ок сидіти дома.

Мені більше всього подобається гібридний редим коли два дні в неділю треба бути присутнім. І команда вибирає які це саме дні.

Все таки дуже не вистачає офісного спілкування коли ти розмовляєш особисто, а не в слаку або зумі

Відверто кажучи навіть не пригадую, коли востаннє зустрічав команду проекту з однієї локації. То який мені сенс приходити в офіс, якщо навколо сидять «колеги», які невідомо з якого проекту і взагалі хз чим займаються? Те саме ніби я в якийсь випадковий коворкінг прийшов

Якщо колеги підібрані по цінностям, то це може бути нове класне коло знайомств. Або компанія для настолок:)

Так правильно підібрана команда це насправді велике мистецтво. Але подібне я спостерігав пару разів за свою кар’єру.

Кліматичні вподобання (одним жарко іншим холодно). Є ті кому норм кодити і паралельно обмінюватись репліками.
А є ті хто «ниряє в матрицю» і їх дико вибішує коли хтось триндить поряд або звертається до них.
Бажано такі групки розносити в просторі подалі ))

одним жарко іншим холодно

Одним холодно, іншим воняє))
Ох опенспейс глобаллоджіка. Яка ностальгія))

Те що ви описали то не команда, то дійсно якийсь коворкінг.

Я говорив про команду яка працює над одним проектом. І як на мене то можливість поспілкуватись з колегами з інших команд це плюс

Те що я описав це типовий офіс типової галери з топ-10 доу

Плюс не всім однаково просто доїхати до офісу. Комусь це 15 хв, а комусь і година. А ще є збори перед цим. Пуста витрата часу

Доводиться їздити в офіс і слухання зрадофілії від колег явно не позитивно впливає на моє психічне здоров’я. Хотілося б обмежити своє спілкування з колегами, так всі приміщення вже зайняті тими, хто раніше спохватився. При тому це ще і опенспейс, я проклинаю Гарісона Оуена кожного дня.
При тому я знаю, що в інших компаніях буде те саме, тому звільнення нічого не змінить.

Я ж кажу не всім підходить.

Якщо розмови колег визивають у вас такий стрес для психіки то це прям дзвіночок що у вас проблеми.

І те що для одних зрадофілія то для інших тверезий погляд на життя.
Поки одні вірять в кордони 91 року інші готуються... до наслідків реального життя.

Не знаю, може і інтроверти, проте думаю, що все ж ні. Коли в типового айтішника є дружина/дівчина, коло друзів, батьки/інші родичі, спілкування більш, ніж достатньо.
Більше того в людей можуть бути всілякі хоббі, волонтерства, інтереси, заняття спортом. Там теж всюди є спілкуванняі люди навколо.
А ще трохи часу на себе ігри/книги/особисті справи.
7-8 годин сну.
Куди там ще пхати «офісне спілкування»? Ні, ну за потреби чи специфіки проекту, можна їхати в офіс, ніякої трагедії тут не бачу. Проте, якщо говорити про комфорт, то тільки повний ремоут.

Якщо ви сидите багато вдома і вам треба робоча причина, щоб з нього вийти, то проблема явно не в роботі з дому))

Спілкування з колегами це цікаво для багатьох, може не для всіх, але для багатьох це дійсно бенефіт. Проблема в тому що цей незначний бенефіт фантастично дорого коштує. І по грошам і по часу. Наприклад класно провести вечір п’ятниці з колегами десь в пабі (якщо повезло з людьми, наприклад). Але якщо одне пиво коштуватиме 200$ і альтернативи не буде, то я думаю всі відмовляться.

Та як би ж був комфортний офіс в центрі міста і співробітники, що поважають твій особистий час і шанують робочу етику. Я б тоді теж їздив би. А працювати з конюшні, коли тебе смикають через кожні 10 хв — це пекло. Я хай перформер і зекономленний час витрачаю на себе. Привів в порядок форму, здоров’я, почав багато читати...

«і співробітники, що поважають твій особистий час»
Цікаво що ви маєте на увазі? )

Це коли людина спочатку робить мінімальне зусилля над собою і намагається розібратися з проблемою сама хочаб 10-20хв перш ніж іде до тебе.

Ага і мір во всьом міре і фсє люде братья )))

Тому я і кажу, що людей в команду потрібно підбирати дуже обережно так щоб вони дійсно могли працювати разом.

Бо з однієї сторони є нєженки вроді тебе, а з іншої люди які комунікують голосом словами через рот і не бачать в тому проблеми.

А в наших офісах намагаються напхати екстравертів з інтровертами і дивуються чого цей возик не їде.

Неженкі? Ну я подивлюся як ти поперфомиш, коли за день треба обслуговувати 10-15 вопрошающіх на регулярній основі. Відсутність нормальної культури найму помноженної на бажання продати недосвідченних разрабів за ціною досвідченних помноженної на низький рівень софтскілів більшості колег зробить з любого досвідченного разраба лоу перформера.

Ну мені частенько доводилось менторить новоприбувших і абсолютно не бачив в тому проблеми, коли на початку 100500 питань. І робота робилась. І колеги можуть по ходу діла виглянути із за могітора і задати питання і отримати відповідь. Бо ніхто не сидів у навушниках.

Але мушу погодитись, коли набирають кого попало без «смотрін» зі сторони команди то залітають «случайні люди».

Кстаті гарна практика коли проводять фінальну співбесіду разом з командою і вже кожен може висловити свою думку в кінці.

І як раз дуже навіть може виникнути ситуація коли декілька людей скажуть що спєц він може і прикольний, але бісить жутко ( нігті грязні, тхне з рота, та причин немєряно). І ти вже розумієшь що цей кандидат буде як кістка в горлі. Добре що це з’ясували ще до того як почав працювати.

Але частіше майже ніколи цим не парятся і закидають нового кандидата, а далі як карта ляже ))

Ага, тепер я знаю як з’являються оті «молоді, здорові, веселі одностатеві колективи» ))))

Нереально ) Людям навіть ліньки історію слака перевірити

Це ви прям по живому «різонули». Я і сам косячив і колегам пальцем тикав щоб були уважніше ))
Але частіше я зі своєю неуважністю. Лишній раз пошуком користуюсь, а то мало лі...

Я так вже раз зробив
Але не миттєво
Знайьи роботу займає час
Бо перший написав

Не те, щоб звільнився, забив би на правила відвідування офісу. Бо їздити в офіси зараз банально небезпечно через вуличну мобілізацію.

это равнозначно увольнению, так как это повод для увольнения и компании на переходной период устанавливают жесткую политику — иначе все бы так забили.

Ну удачі їм шукати наступника.

На фоне самых больших сокращений в ИТ 21 века — угроза звучит слабо

Каких ещё сокращений? А что случилось?

Деньги подорожали в несколько раз, вот и урезали бюджета

Та сходи ти в ТЦК, і страхи зникнуть

Підписатись на коментарі