Де взяти шаблон двомовного контракту для ФОП 3 групи з американським замовником послуг?

Де взяти легальний шаблон базового двомовного (англійською + українською) контракту для ФОП 3 групи з американським LLC замовником послуг?

Якщо його підписати через Docusign, це буде легально в Україні в випадку перевірки? Дуже дякую за допомогу!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Бери що є а потім сходи в бюпо перекладів

Мало хто аисатиме контракт аід тебе і цкраїнське законодавство

для перевірки вже давно цього не потрібно.
Достатньо інвойсів.

Ніби, так. Але з боку регуляторів або банку можуть попросити такий контракт і в самого замовника. Та і в нас, гадаю, окремі податківці можуть більш строго трактувати законодавство та не задовільнятися самими інвойсами за замовчуванням. Словом, якщо підписати базовий контракт на сторінку-дві, то це легко, швидко та дешево і може попередити купу потенційних проблем для всіх сторін.

В цій темі розписано детально дане питання з посиланнями на роз’яснення та нормативні акти — dou.ua/forums/topic/34319

хто саме може попросити? жодна з наших установ не може ні про що просити нерезидента і негромадянина.
якщо хтось з його країни може попросити — він сам про це подбає і скаже вам.

мій банк не просив в мене жодних контрактів,
пару раз у 2017 році просив лист-підтвердження від мене особисто, що вхідні платежі стосуються мого ФОП, але з того часу мав ще декілька нових клієнтів — по жодному більше нічого не просив.

ну і ще був випадок у 2023 році, коли постійний клієнт відправив 400+ тисяч гривень одним платежем і в примітці вказав «aurum», то фінмоніторинг запереживав, але після мого пояснення платіж розблокували.

Та і в нас, гадаю, окремі податківці можуть більш строго трактувати законодавство та не задовільнятися самими інвойсами за замовчуванням

не треба гадати —
lv.tax.gov.ua/...​-ark/news-ark/544029.html

Дякую! Я теж вже читав подібні джерела. Ніби, все має працювати чітко та без заморочок. Водночас, до цього консенсусу податкова прийшла не так давно. Може, рік чи два?.. Раніше було одне трактування від якогось міністерства (більш лояльне в плані відсутності договорів), а також інше від податкової (більш строге, що, мовляв, договір таки краще мати). Я лиш думав про перестраховку, до якої, в ідеалі, ніколи не треба звертатися. Бо в нас це не новина, що на папері вже норм, а потім щось раптом виявляється та вмикається презумпція винуватості платника податків доки не докажеш зворотнє.

У нерезидента може щось запросити, наприклад, банк Chase. Нерезидент вже згадував, що подібне стається рідко, але бувало більше одного чи двох разів впродовж років.

Водночас, до цього консенсусу податкова прийшла не так давно. Може, рік чи два?

Колега вище дав посилання. Цей консенсус точно був вже в 2017 році.
Я в цих рамках і працюю з 2017 року і в банка точно немає зауважень.
Також негативних прецендентів з податковою за цей час ні разу не зустрічав.

Бо в нас це не новина, що на папері вже норм, а потім щось раптом виявляється та вмикається презумпція винуватості платника податків доки не докажеш зворотнє.

нагадайте, коли востаннє таке було, бо в мене за 20 років ФОП — ні разу.

У нерезидента може щось запросити, наприклад, банк Chase

це все не стосується перевірок в Україні.
і в 99% це запитання щодо KYC і ризиків фінансування тероризму чи порушення санкцій.

насправді, ви собі ускладнюєте життя.
податкова дала чіткі роз’яснення, які документи вона вважає первинними, а ви намагаєтесь в цю схему всунути ще один документ.

Я зрозумів Вашу позицію. Ще раз дякую!

Двоякість трактування була в 2017 році точно. Тоді просто оптимістичніші люди схилялися до того, що нормально без договору і їм пощастило, що до сьогодні ця норма стає мейнстрімною. І я тільки радий, що воно так склалося.

Проте не треба робити вигляд, що в нас не було яскравих випадків презумпції винуватості платника податків. Були серії перевірок Нової пошти, Розетки... Так, це не ФОПи, але тоді фіскальні органи доволі агресивно себе вели допоки ці компанії не доводили свою правоту.

Зараз же є ризики того, що перевірки ФОПів почастішають. І в податкової буде право перевіряти транзакції та документи ще з доковідних часів. Зазвичай у них право перевіряти останні 36 місяців, але з початком карантину, а потім повносмаштабної війни цей період постійно зростав.

насправді, ви собі ускладнюєте життя.
податкова дала чіткі роз’яснення, які документи вона вважає первинними, а ви намагаєтесь в цю схему всунути ще один документ.

Може, й лишуся суто на інвойсах...

Проте не треба робити вигляд, що в нас не було яскравих випадків презумпції винуватості платника податків. Були серії перевірок Нової пошти, Розетки... Так, це не ФОПи, але тоді фіскальні органи доволі агресивно себе вели допоки ці компанії не доводили свою правоту.

не варто порівнювати діяльність великого бізнесу з ФОПом, бо різниця космічна.
ФОПу для ЗЕД потрібен лише один первинний документ.

та і реальні причини перевірок в них також можуть бути різні, і не обов’язково такі, як озвучуються журналістами в пресі.
і я дуже сумніваюсь, що там були проблеми через недостатність первинних документів.
хіба ви там працювали і знаєте з перших вуст.

Щодо Розетки — в нас інтернет-магазини колись працювали через ФОПів мінімізуючи таким чином податкове навантаження. Багато ІТ компаній в Україні досі робить те ж саме.
Але Розетці, на відміну від умовного Софтсерва неможливо вивезти кур’єрів і операторів у Польщу. Також їх перевірити і виявити подібні порушення можна досить просто через звичайну контрольну закупку.

Може, й лишуся суто на інвойсах...

DocuSign чітко фіксує дату підписання — там є історія підписання.
Якщо від замовника до вас вже були транзакції, то договір DocuSign їх не покриватиме.
А якщо ви в договорі вкажете більш ранню дату, щоб покрити і старі платежі — то я б на місці податкового інспектора дійсно задумався, навіщо ФОП робить і надає необов’язковий документ, ще й фальсфікує в ньому терміни.

Я не впевненний, що існує такий шаблон, оскільки умови та формати роботи відрізняються між компаніями (а в середені ще й між співробітниками). Ймовірно, вам доведеться скласти такий договір самостійно, спираючись на ваші домовленості з замовником.

Багато реальних контрактів зможете знайти в Google за запитом «публічна оферта програмування»:
www.google.com/...​ічна оферта програмування

Багато компаній мають англомовну версію сайту. Так, це оферти. Але, як правило, якщо прибрати перші розділи про оферту, то залишаться розділи про контракт.

Щодо підписання через DocuSign та потенційних перевірок, я не відповім. Про DocuSign краще спитайте у свого банку.

Коли я підписував аналогічний договір із компанією з США кілька років тому, то, при отриманні коштів, банк запросив скан підписаного договору від сторони замовника (мій підпис не був потрібен в цьому скані). Тому замовник роздрукував договір, підписав, та скинув мені фото підписаного договору.

Дякую! Поки в пошуках саме якогось базового шаблону, адже він треба суто для одного старого замовника, якому, в принципі, контракт не потрібен взагалі. Просто це вже я хочу його підписати, щоб на 100% було все правильно.

Підписатись на коментарі