Чи варто взагалі переходити на Linux?
Добрий день, друзі програмісти :) Наразі на моєму SSD встановлено дві операційні системи — Windows 11 і Ubuntu. Проте, як практика показала, я рідко використовую Ubuntu — приблизно раз на місяць. Я встановив її для веб-розробки, щоб розібратися з Docker, але в кінці кінців я встановив Docker на Windows 11 через WLS 2, де працює термінал Ubuntu (я не дуже розумію, як це працює).
У мене є досвід роботи з Linux — я працював з Linux Mint Mate на протязі 2 років на одній компанії, а до цього працював в державному секторі, де впроваджував Linux на робочих місцях, хоча сам використовував Windows.
Зараз я працюю над проектом на Laravel на Windows через Docker, і виникла проблема з нестачею місця на SSD. У мене зараз вільно близько 7 ГБ на диску С та 22 ГБ на диску D. З урахуванням того, що ще 150 ГБ відведено під Ubuntu, яку я взагалі не запускаю, і я маю намір здати проект через місяць, я розглядаю можливість видалення Ubuntu та повернення до Windows, щоб забезпечити достатньо місця для Docker. Але мій хороший друг, який працює синьйором з веб-розробки, каже, що розробники на Windows використовують не найкраще, і всі повинні використовувати Linux або MacOS. І нещодавно я задумався, може, повністю перейти на Linux, оскільки MacOS для мене недосяжний.
Тут в мене виникла дилема — встановити основною системою Windows 11 чи Linux (Ubuntu, MintLinux Cinnamon). Дві системи не мають сенсу встановлювати, оскільки я все одно запускаю лише одну, а друга лише займає місце на диску.
Отже, я думав, чому мені потрібен Linux:
- Він більш продуктивний: Ubuntu після запуску займає 2 ГБ ОЗП, у Windows — 4.5 ГБ, а у мене всього 16 ГБ ОЗП.
- Більшість компаній працюють на Mac або Linux.
- Безкоштовна система, не потрібно краяти або купувати.
- Немає потреби у антивірусах, що робить систему безпечнішою.
А ось що мене відлякує:
- Основна робота, де іноді мені потрібен MS Access, Adobe Photoshop або Adobe Premiere Pro.
- Боюся, що я не зможу нормально працювати.
Можливо, як варіант, гуглити щодо програм, які можна встановити на Linux, або використовувати віртуальну машину з Windows і перевірити, наскільки це зручно.
Чесно кажучи, я не знаю, як прийняти найкраще рішення — залишити Windows 11 чи перейти на Ubuntu. Можливо, ви зможете мені порадити.
P.S. Дякую за відповідь.
Найкращі коментарі пропустити