Чи варто взагалі переходити на Linux?

Добрий день, друзі програмісти :) Наразі на моєму SSD встановлено дві операційні системи — Windows 11 і Ubuntu. Проте, як практика показала, я рідко використовую Ubuntu — приблизно раз на місяць. Я встановив її для веб-розробки, щоб розібратися з Docker, але в кінці кінців я встановив Docker на Windows 11 через WLS 2, де працює термінал Ubuntu (я не дуже розумію, як це працює).

У мене є досвід роботи з Linux — я працював з Linux Mint Mate на протязі 2 років на одній компанії, а до цього працював в державному секторі, де впроваджував Linux на робочих місцях, хоча сам використовував Windows.

Зараз я працюю над проектом на Laravel на Windows через Docker, і виникла проблема з нестачею місця на SSD. У мене зараз вільно близько 7 ГБ на диску С та 22 ГБ на диску D. З урахуванням того, що ще 150 ГБ відведено під Ubuntu, яку я взагалі не запускаю, і я маю намір здати проект через місяць, я розглядаю можливість видалення Ubuntu та повернення до Windows, щоб забезпечити достатньо місця для Docker. Але мій хороший друг, який працює синьйором з веб-розробки, каже, що розробники на Windows використовують не найкраще, і всі повинні використовувати Linux або MacOS. І нещодавно я задумався, може, повністю перейти на Linux, оскільки MacOS для мене недосяжний.

Тут в мене виникла дилема — встановити основною системою Windows 11 чи Linux (Ubuntu, MintLinux Cinnamon). Дві системи не мають сенсу встановлювати, оскільки я все одно запускаю лише одну, а друга лише займає місце на диску.

Отже, я думав, чому мені потрібен Linux:

1. Він більш продуктивний: Ubuntu після запуску займає 2 ГБ ОЗП, у Windows — 4.5 ГБ, а у мене всього 16 ГБ ОЗП.
  2. Більшість компаній працюють на Mac або Linux.
  3. Безкоштовна система, не потрібно краяти або купувати.
  4. Немає потреби у антивірусах, що робить систему безпечнішою.

А ось що мене відлякує:

1. Основна робота, де іноді мені потрібен MS Access, Adobe Photoshop або Adobe Premiere Pro.
  2. Боюся, що я не зможу нормально працювати.

Можливо, як варіант, гуглити щодо програм, які можна встановити на Linux, або використовувати віртуальну машину з Windows і перевірити, наскільки це зручно.

Чесно кажучи, я не знаю, як прийняти найкраще рішення — залишити Windows 11 чи перейти на Ubuntu. Можливо, ви зможете мені порадити.

P.S. Дякую за відповідь.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

А ось що мене відлякує
іноді мені потрібен MS Access

мене б теж відлякувала робота, де необхідний

MS Access

У вас в тексті повно маркерів, які показують що вам (саме вам) лізти в лінукс не варто.

Я (суто я, нічого не нав’язую) використовую лише лінукс вже близько 10 років. Вінду запускав на віртуалці рідко. Ну але я зі студентських років ходив на місцеві зустрічі лінуксоїдів, колись це було чимось на зразок юнацького максималізму аби «не йти за натовпом». Зараз знаю чого очікувати від лінуксу, а чого ні. Наприклад, згаданий вами Access не використовую взагалі ніколи ні для чого.

Загалом у вас в тексті багато вказує на те, що ви залежите від думки оточуючих. Типу «чи достатньо я крутий айтішник, якщо не юзаю лінукс 100% часу». Ну з такою невпевненою позицією і бажанням не вибиватися з натовпу ви легко можете стати виборцем [видалено самоцензурою] або ж вкладником наступної версії King’s Capital.

Коротше, юзайте те що вам ближче і не морочте голову людям своїми страхами...

Головна проблема Linux — дуже погані драйвери на все: від топових відеокарт до задрипаного rtl8152. Все так чи інакше глючить, відвалюється, погано підтримує функціонал заліза.

І поки дурні на чолі з Торвальдсом не стабілізують API/ABI, змін на краще чекати марно. Так і буде системою трьох відсотків.

P.S. Embedded-розробник зі стажем, якщо що. Знаю кожну кишку Лінукса. Пишу це повідомлення з вінди.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Якщо ви ставитие таке питання, то вам він абсолютно не потрібен у якості основної ОС. Краще поставте Windows + WSL, і це з вирогідністю 73 98% перекриє 98% ваших потреб у UNIX-like OS. Повноцінна віртуалка у VirtualВox з вирогідністю 99.9% перекриє 99.9% усіх ваших потреб.

Проте є кейси, коли Linux в якості основної ОС мати не завадило б:
1. Ви Junior/Intern, і вам треба призвичаїтись до bash та Linux-way. Проте навіть в цьому випадку краще гратись на віртуалці =)
2. Ви ас Linux і вже років 10 сидите на улюбленому дістро типу Debian, Arch, Suse.
3. У вас специфічні вимоги на проекті.

З Linux стикався 3 рази:
1) Років 20+ тому, коли був студентом цікавим до усього. Ми з сусідом по кімнаті вирішили поставити Red Hat з диска. KDE, ікси усе таке поставили — і перше, що виявилося що окрім англійської він нічого не розуміє. Тоді інета ще не було — було лише ФІДО. Декілька тижнів ми шукали відповіді де що треба прописати аби додати кирилицю. Зробили (там щось було з порядком завантаження демонів). Наступна проблема — нема звука. Усі рекомендації як пере-зібрати ядро робили тільки гірше. Через декілька тижнів ми остаточно «розібрали» ядро і більше не змогли зібрати. На цьому знайомство з Linux закінчилося.
Тоді я зрозумів жарт що Linux безкоштовний, але він не має користі без адміна, який зможе його налаштувати.
2) Вирішив бути слухняним громадянином і замінити свій піратський «Віндовс — звір» на кошерну Ubuntu. Підкупило те, що це ж не просто Linux, зроблений «девелоперами для девелоперів аби мати секс із комп’ютером» — а по вигляду майже як Вінда. Віконця, браузер — усе «з коробки», навіть ігри можна запускати під wine. Трошки кончена система пермішенів коли простіше поставити кожному юзеру свою копію ігри ніж пошарити одну гру на декілька юзерів. Але в цілому — жити можна... Аж поки одного дня Ubuntu вирішила обновитися і після перезавантаження показала чорний екран і командну строку! Що з цим робити далі — я не май уявлення. Зайти в Інтернет? Але другого комп’ютера тоді не було. Динозаври може пам’ятають веселу гру XBill — так он тут Ubuntu перетворила мій комп’ютер на «тостер». Благо був дістріб Вінди на диску. Потім просто з цікавості пошукав як відкотити невдалий апдейт Ubuntu. Відповідь типова для Linux — ніяк! Це ж вам не Вінди.
3) Медичний проєкт. Міжнародний медичний протокол і сайт, який його просуває. Є документація, є приклади, є тестовий сервер... один нюанс — усе під Linux. І FAQ починається приблизно з такої фрази: «Не питайте нас як це зробити під Windows — ми ненавидимо „масдай“ і ніяких порад не даємо — ставте Linux». А у нас увесь проєкт на .Net і MS хмарах, усі команда — дотнет-девелопери і усюди Вінда. Звичайно ми підняли віртуальні машини на Linux, підняли там їхні сервіси, майже здуріли поки синхронізували кріпто-сертифікати між віндой і OpenSSL ... Усе запрацювало — але відчуття що ми «видаляємо зуби автогеном через задній прохід» — не залишилося.
Тут пригадаю ще одно прислів’я: «Linux безкоштовний — тільки якщо ваш час нічого не коштує!».
І це саме так: де у Вінді можна просто тицнути два чекбокси — у Linux треба проводити магічний ритуал з невимовними для людини командами (і не забувати додавати sudo у потрібний час).
P.S. Спало на думку: мені подобається Windows і не подобається Linux скоріше за все тому, що я «візуал». Для мене важливо бачити інтерфейс, а командний рядок з «заклинаннями» я ніколи не любив. Знаю людей які навпаки — відразу відкривають консоль і роблять усе тільки командами. Мабуть вони «дискрети».

Знаю людей які навпаки — відразу відкривають консоль і роблять усе тільки командами. Мабуть вони «дискрети».

Скоріше справа у тому, що візуально все прекрасно і наочно, доки кількість елементів уміщається на екрані, і не виникає необхідності одночасного допилювання системи різними людьми і контролю версій. Малювати, наприклад, логічні цифрові схеми дуже наглядно, але починаючи з деякої складності відхід від них до VHDL/Verilog стає неминучим. Ще наглядніше ситуацію демонструють візуальні мови програмування: www.ni.com/...​mfm912163998723206173.jpg

пошарити одну гру на декілька юзерів

ну а в чем проблема закинуть игру в /opt, проставить на все права 0777, если игра пишет в свою папку файлы

показала чорний екран

это вечные приколы убунты при апдейте с релиза на релиз))

додавати sudo у потрібний час

а типо на винде консоль администратора не требует пароль? sudo можно настроить чтоб не требовало пароль либо логиньтесь под рутом и делайте что нужно

Убунту виник як збірка на основі дебіан сід.

Сценарій «оновив убунту — одержав чорний екран» був характерний для нульових. Але левенятко було розумне: сиділо на дебіані.

На той час всі вчилися у всіх. Ти приходив на форум як новіціус, і раптом усвідомлював, що сам вже не нуб.

Студентські роки: всі ходять з моторазрами-соніеріками, а левенятко тягає 5-кг ступу з Дебіаном на борту. На кожній першій вставляємій флешці в кореневій теці — завірусовані лінки, замасковані під теки, а власне оригінальні теки з файлами — приховані. І тільки левенятко здатне дістати цю інфу й передати її далі, не наражаючи себе на небезпеку. Бо всі розумні: вінхп, він-прінтер, він-сканер, і їхній час коштує грубі гроші.

Тут пригадаю ще одно прислів’я: «Linux безкоштовний — тільки якщо ваш час нічого не коштує!».

Я пам’ятаю часи, коли windows падав у синій екран при запису файла на дискету. І потім доводилось перенабирати увесь текст, бо нічого не зберіглось.
Також пам’ятаю час витрачений на перевстановлення, бо це була майєе єдина рекомендація як виправити систему — «перевстанови віндовс».
І як усі годинами медитували, дивлячись на екран дефрагментатора диску.

Про те, що зараз windows робить оновлення годинами у найнезручніший час я чув, але вже не стикався.

Так що не треба нам тут про час, який нічого не коштує.

windows падав у синій екран при запису файла на дискету. І потім доводилось перенабирати увесь текст, бо нічого не зберіглось.

А це як?
Набирав я набирав текст півдня, не зберігав його, а потім вирішив зберегти , але одразу на дискету....
Оце ж «я тупий» 😁

Я реально на першій роботі таке спостерігав.
Але там не на дискету, там о 16й годині світло мигнуло...
І все...
Я як адмін лише усміхнувся коли почув від юзера: «Абанарот... Все ж пропало...»

одразу на дискету

Це вже штанга

усі команда — дотнет-девелопери і усюди Вінда.

Тобто віндовс дівелопери взялись за задачу, яка їм... ну типу «незручна», бо інша ОС, і... мучились?
То оце все через гроші чи що?
Бо ж виглядає як «плакали, кололись, але їли той кактус» 🤔😎

видимо бодишоп продал команду «синиоров» на проект, несмотря что виндузятники, но зато получили хороший экспириенс

Тобто віндовс дівелопери взялись за задачу, яка їм... ну типу «незручна», бо інша ОС, і... мучились?

Не знаю де як — а на українських галерах кожен девелопер, якого продали клієнту має робити усе, що клієнт захоче та що треба для проєкту. І базу підняти, і білд пайплайни налаштувати, і шматочок AI на Пайтоні написати, і Big Data прикрутити ...
А хто буде це робити? У команду дотнечиків раптом прилетить Linux — адмін чи мобільний
розробник? А хто їм платити буде, якщо клієнт платить тільки за команду?

Бо ж виглядає як «плакали, кололись, але їли той кактус»

Ми навіть Java ставили на той Linux віртуалці і там розгортали DICOM сервер — бо «під Вінди» такого просто не існує!

То оце все через гроші чи що?

Ні — скоріше тому що робота на галерах — це рабство де ти робиш що скажуть. І зовсім не факт що тобі за це платять вище ринка.

А хто буде це робити? У команду дотнечиків раптом прилетить Linux — адмін чи мобільний
розробник?

Так це менеджери галери тупі виходить 😁

Якщо це не потрібно по роботі то взагалі не варто дивитись в сторону лінукса.

навіть якщо потрібно просто клієнт можна просто взяти WSL

Якщо це не потрібно по роботі то взагалі не варто дивитись в сторону вінди.

Зараз мій віндовс 8 ноутбук різко перестав працювати після оновлення до віндовс 10 і польоту в стіну. Я от навіть і не знаю, лінукс так не бісить оновленнями. В принципі я його не вмикав півроку чи рік. Вінда зло.

Тобто ти запустив ноут в стіну, в винувата вінда тому що оновлення поставила якого ти не хотів?

Якщо лінукс ноут після оновлення запустити в стіну, він також перестане працювати )

Проблема в тому, що воно зробило це без попередження і не можна було якось завадити. А також з якогось дива не працював ролбек і не можна було якось видалити останнє «покращення». Ненавиджу таке агресивне нав’язування, завжди намагаюся здихатися таких постачальників послуг у житті.

Плюс ноут використовувався раз на рік по годині часу, витрачати час на оновлення трохи нераціонально в таких умовах. Також треба розуміти що перестала стабільно працювати половина пристроїв і злетіли всі обліковки. Я юзаю тільки lts дистрибутиви, якраз щоб не гаяти час на вирішення таких проблем.

Була перша і остання ліцензійна копія вінди у моєму житті. Не хочу платити більше за цей бдсм атракціон. В крайньому випадку переставляти кожного разу, щоб скинути тріальний період буде набагато швидше. Я хоч буду знати скільки часу це займе.

Так мене це вибісило, але враховуючи скільки разів це висміяно, не тільки мене.

Також радує, що вінда вже кілька років як втратила першість серед ос. Зараз цей рейтинг очолив андроїд.

Надіюсь, що команда відповідальна за це в Майкрософт попала під скорочення. Хоча лайно не тоне, тож досить наївна думка.

Major апдейти вона ніколи автоматом не ставить. Навіть мінорні вже зараз автоматом не ставить, це все можна налаштувати. Хоча, раз в кілька місяців все-одно сама ребутниться, бісить. Але немає того трешу який був 2 роки назад коли раз в тиждень щось там ставила і ребутила.

Короче підсумовуємо, ти користуєшся 8 віндою (а чому вже на ХР?) якій вже 10+ років тому що «працює, не трогай», «не хочу бути бета тестером» та інші аргументи стартперів, а коли потім щось таки не працює як ти хочеш, то запускаєш ноут в стіну.

Також радує, що вінда вже кілька років як втратила першість серед ос. Зараз цей рейтинг очолив андроїд.

Офігеть логіка. Вінда погана ОС, тому що у більшості народу телефон на андроїд а не iphone. А ще більшість народу їсть банани, подивися скільки бананів в світі продається і скільки андроїдів.

Надіюсь, що команда відповідальна за це в Майкрософт попала під скорочення. Хоча лайно не тоне, тож досить наївна думка.

Користувався я андроїдом 2012 року, як таким говніщем можна користуватися? Це ж небо і земля порівняно з iphone 15 pro max і ios 17.

Убунту декілька разів на день нагадує про необхідність перезавантажити ноут, щоб фіналізувати якісь попередні оновлення. Вимкнути такі сповіщення не бачу як. Але це звісно дрібниці у порівнянні з віндою. І тут це спокійно можна ігнорувати. Аптайм ноута 53 дні (бувало значно більше).

А от критичні оновлення безпеки і таке інше в убунті встановлюється автоматично на фоні без участі юзвіра, потрібно лише один раз налаштувати (ґуґлити unattended-upgrades).

А в чому проблема виключати ноут час від часу?

Ви точно справжній сварщикпрограміст?

Максимум це «suspend», аби потім розбудити і щоб всі вікна були на місці. Навіть не сподівався, що це доведеться комусь тут пояснювати.

Всі вікна? Тобто супер довго заново перевідкрити браузер і ідє при старті? Або поставити авторан при буті системи? Хммм, мабуть тепер навички програмістів оцінюються тим на скільки довго не вирубаєш комп. Сум

браузер і ідє

В мене якось набагато більше всього різного, до того ж термінал із багатьма вкладками де запущені різні середовища. Або ж це така особливість лінуксоїдів. У вінді такого просто не вийде, вона саме змушує перезавантажувати комп і від цього нема як відмовитися; не існує фонового завантаження і автовстановлення критичних оновлень.

А потім при наступному ребуті приміняться всі оновлення і його чекає багато вкусного і інтєрєсного 😂

Убунту декілька разів на день нагадує про необхідність перезавантажити ноут, щоб фіналізувати якісь попередні оновлення. Вимкнути такі сповіщення не бачу як

та это в настройках отключается где-то или вообще можно обновлятор снести полностью
я так вообще делаю только когда хочу apt upgrade

в настройках отключается где-то

«ім’я, сестро, ім’я» ©

обновлятор снести полностью

це як?

“ім’я, сестро, ім’я”

Ubuntu не юзаю.
Але 10 seconds of Googleing:
sudo apt remove unattended-upgrades

Чи воно працює, перевіряйте вже Ви

Поки ще доу дозволяє редагувати свій нещодавній коментар, видаліть цю команду, щоб інші не скористалися. Це якраз фонові встановлення критичних оновлень, які полюбому мають бути.

видаліть цю команду, щоб інші не скористалися

Та я що Америку відкрив?
Це ж гуглиться.
Нехай кожен сам собі вирішує.

P. S. Мене взагалі тема «ой бля, обновилось, требу ребут» не болить 🤣

Воно ґуґлиться і ті хто звикли без перевірки не довіряти порадам на форумах не зроблять собі шкоди.

Тотальна дислексія 🤔

Ubuntu не юзаю.

Чи воно працює, перевіряйте вже Ви

Якщо зовсім прямо, то : «Я не давав порад» 🤣

Тотальна дислексія

Тут загальноприйнята вірна відповідь така: бачу на вашій клавіатурі закінчилися коми, ось вам трохи, скажете коли потрібно буде ще:

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Обережно, бо ребутнеться 🤔

нє бо лінукс написано для людей, а от вінда — проти всіх

(лет зе срач беґін)

(лет зе срач беґін)

Не зі мною 🤣

Пасаж про коми я не зрозумів до речі.

Достаточно часто про Ubuntu говорят те, у кого на самом деле Kubuntu или что-то похожее. В Kubuntu напоминалка легко выключается, если нужно (но тогда сам виноват).
Хотя для обновления snapʼов её так просто не остановить, там уже посерьёзнее меры нужны...

В мене Федора без попередження оновляться. В дефолних налаштуваннях..

оновлення на лінуксі це взагалі лотерея )

Це індивідуальщина. Постав собі кілька дистрибутивів і попрацюй на них. Поки не позносиш 5 разів дистрибутив лінуксний вайб не відчуєш =)

Мені linux desktop, не зайшов. Куча неочікуваних проблем, багів і хто зна чого там де їх бути немає. Стандартний софт часто працює доволі криво.
Важливо перевірити чи сумісний дистрибутив зі залізом. В мене якось був кейс, Ubuntu на не сумісному з ним Asus, це був ужас коли він незнав як йому норально вийти з гібернації і що робити коли закінчується оперативна.

Win11 + WLS2 або MacOS достаньо для будь чого. Але якщо є час і бажання пробуй, Ubuntu, Fedora, Mint, Elementary OS і тд.

Я перейшов на лінух коли біль від WSL пересилив. Якщо WSL влаштовує, то можна без зайвих переживань користуватись віндою. З лінуксом також вистачало розчарувань, доречі, тому, врешті-решт перейшов на макось. Вона також дуже своєрідна, але наразі найменше розчаровує.

Кілька років користуюсь Manjaro Linux. Все добре працює. Офіс, стім, Пайчарм, докер

Панове модератори, у вас помилка у коді форуму. Питання з 2001 року чомусь має сучасну дату (2024) і було повторно опубліковане.

але питання не втратило ваги )

Питання втратило вагу десь у 2012, коли SaaS почали витісняти ПЗ на персональних комп’ютерах. Основною платформою для запуску програмних продуктів став Linux, а браузер став основною платформою для UI.

Головна проблема Linux — дуже погані драйвери на все: від топових відеокарт до задрипаного rtl8152. Все так чи інакше глючить, відвалюється, погано підтримує функціонал заліза.

І поки дурні на чолі з Торвальдсом не стабілізують API/ABI, змін на краще чекати марно. Так і буде системою трьох відсотків.

P.S. Embedded-розробник зі стажем, якщо що. Знаю кожну кишку Лінукса. Пишу це повідомлення з вінди.

баги не только в драйверах, а и в самом железе, полно глючных чипов работающих не совсем по спекам, а обходится просто хардкодом костылей в дровах. Понятно что под венду вендор выпустит норм вылизанные дрова, иначе геймеры прохейтят на всех форумах, а на линукс как правильно большинство вендоров ложат болт

Понятно что под венду вендор выпустит норм вылизанные дрова

Только на двух-трёх happy path для конкретных софтин. Остальное так и будет падать на каждом втором вызове. Но кого это волнует...

а на линукс как правильно большинство вендоров ложат болт

Вот тут и получается что если happy path совпадает с виндовым — всё ок. Иначе — не дождёшься.

если невозможно отказаться от адобе продуктов и нет планов брать мак под них, то линукс вам не нужен. Под линукс работают только крякнутые версии и очень криво, фотошоп еще более-менее, а с премьером думаю вообще ж будет из-за проблем с аппаратным ускорением. ОЗУ сейчас копейки стоит, втыкаете 32-64 Гб ддр4 и норм все ок
Тем более щас WSL очень неплохо работает считай тот же линукс под руками

Ubuntu після запуску займає 2 ГБ ОЗП, у Windows — 4.5 ГБ,

это все хрень, всю озу выжрет иде либо нода либо ваш премьер с фотошопом

Більшість компаній працюють на Mac або Linux.

я бы сказал мак почти везде, линукс — крайне редко исключение, много корпоративного софта не будет нормально работать на линуксе, от слова отсутсвует до кучи проблем с опенсорсными вариантами
На линуксе 10 лет, винда в ВМ только для говнософта, который напрочь отказывается работать нормально под wine

Підсумую:
Лінукс десктоп проти віддовз десктоп програє для більшості користувачів і розробників.
Тих хто вагається підбирає мак.
Ігри працюватимуть в більшості і там і там.
Є стім деск який запускає майже все зі стіму.
Лінукс як серевер без гуі дуже гарна і корисна штука і всі розробники це використовують (ну геймдев і мобайл може менше).
Віндовз в докері не підтримується вже навіть майкрософт, хоч все ще існує.
Віндовз сервер в більшості для віндовз задач і старішого .net
.net core працює на лінукс і в контейнерах
Навіть павершел працює на лінукс
І ms sql
Це не про робочий ноут розробника (не плутати з програмістом)

програмісти

Навіть оце слово трохи застаріло і говорить про рівень
Як компютерщик

застаріло

ні.

У вас, хіпстерів-скрипткодерів, все застаріло, чому більше трьох місяців. Ось де РІВЕНЬ (підлітка тринадцяти років).

Немає потреби у антивірусах, що робить систему
безпечнішою

Ги ги

Він більш продуктивний: Ubuntu після запуску займає 2 ГБ ОЗП, у Windows — 4.5 ГБ, а у мене всього 16 ГБ ОЗП.

Ссд ди,ки зараз не дуже дорогі, можна і більший/інший

Windows + WSL2 має бути ок

Память ще дешевша

От і виросло покоління програмістів, які не дупляють, як працює комп’ютер.
«на протязі», «термінал Ubuntu (я не дуже розумію, як це працює)»

Для початку назад до школи вчити рідну мову та інформатику
Хоча, що я хочу від людини на ім’я «Алєксандр»?

PS А потім ця людина впроваджує лінукс на державному підприємстві

Ох люблять ура-патріотичний націоналізм приплітати в технічних темах. Ладно якби були б хоч якісь підстави, але ж навпаки, чомусь тупі і недорозвинуті Алєнксандри стабільно менше прогулюють інформатику ніж розумні Олександри з ідеальною українською мовою:
cphof.org/contest/icpc

Про кількість все-світньо відомих продуктів і стартапів організованими Алєксандрами порівняно з Олександрами і про кількість хакерських атак на Україну організованими Алєксандрами я взагалі мовчу.

Зате Олександр носить вишиванку і спілкується ідеальною українською мовою, пише плагіни для хрома які фільтрують неукраїнський контент, перемога йопта )

Чим такі як ти, кращі он тих лаптьових які сидячі в туалеті на вулиці з одним здоровим зубом розказують про загниваючу Європу? Виглядаєте так же смішно.

Добре якщо ця людина впроваджує лінукс, а уяви якщо крякнуту вінду з рутрекера?

Добре якщо ця людина впроваджує лінукс

Цікаво на якому держпідприємстві дозволяють впроваджувати

Колись читав що німецький гавернмент хотів запровадити опенсорс на держпідприємствах і хотіли перевести всіх на лінукс та опен офіс. Діло було десь в 2010-му

німецький гавернмент

Щось думав, що автор про Україну все ж казав

З того що я чув, юзвіри почали масово скаржитися, що все «не так як звикли». Тихенько все згорнули.

Да, хотів. Спробували.
Відкотились бо не впорались з vendor lockʼом на MS Office типу «чарунка C4 містить Access object який кличе зберіжену процедуру через DAO на сервері, який знаходиться по AD» (розробники навмисно так зробили, задля job security).
Подумали і пішли робити заново, вже розумними методами. Десь наполовину вже замінили, а де ні — принципово готові.
Посилань шукати влом.

Весь приватбанк сидит на убунте.

І вельми давно, напевно ще ДО одержавлення. Думаєте автор звідти?

Це коштувало непрямими витратами Привату стільки, що можна було заклеїти ліцензіями дорогу від Дніпра до Буковеля: було викинуто купа заліза, переписано купа програмного забезпечення, а ще більше просто списано з «то не працює- значить вам не треба» 😂 А ще вияснилось, що там де WinXP чудово жив на 256 Linux треба мінімум 512 🤣 А ще ізначально був вибраний ASP Linux as base OS 🤣

WinXP чудово жив на 256

У мене останній WinXP чудово жив мінімум на 1гіг, і то, чудово, то дуже оптимістично....
ХЗ, що там на 256 могло бути.
FoxPfo 2.6 For DOS?

Перший кандидат на тупити всім відомий OpenOffice😅 То у вас шановний коли гіг було 🙃 думаю чуток папіжжє 2007 ...

OpenOffice я і не юзав ніколи.
Та і до чого тут він, я ж про ХР з 256 відкомментив 🤔

А навіщо вам операційна система без жодного аплікейшена — запустити і любуватися?

Так нема ОС без жодного...
Там з коробки вже є, щоб щасливим бути 🤣

там де WinXP чудово жив на 256 Linux треба мінімум 512

Був колись такий knoppix дистрибутив (ну він ще є, але вже давно не оновлюється), так от там все «літало» навіть на древньому залізі.

ASP Linux as base OS

Тут рука-обличчя, воно ж ще й з корінням із запоребрика.

То так не працює — сам дистрибутив літає, а поставити туди OpenOffice і все стає не так райдужно 😅

asp linux это спижженая федора только перебрендированная, вместо нее можно воткнуть что угодно, если у примата все на джаве то ей все равно где запускаться

На момент заявки по міграції і старту там на жабі було практично нічого 🤣 Я безпосередньо брав участь в процесі — так шо нє надо лахматіть бабушку 😅 Там взагалі весело було — фактично реально міграція поперла тоді коли тупо відмовилися від купи софти щось дописавши в ОДБ Промінь, а більшість софти і win-заліза тупо викинули в утіль... По драйверам взагалі цікаво: так більшість заліза підтримується тільки от питання ЯК — hp 1018 самий безпроблемний принтер для вінди ставав занозою в дупі після переходу на Linux — бо він цілком soft і прошивку йому в віндовс на створив грузить 😂В сканерах працював базовий функціонал часто тільки і тд і тп, а скільки купили USB звукових бо штатні ніби в працювали, але краще би не працювали взагалі і не мучили нещасних працівників і персонал 🤣 Тепер ситуація краще, але нюанси є — на моєму компі стаціонарному час від часу відбувалося завмирання- вирішилося переходом на Wayland ...

скільки купили USB звукових

Це про банк мова?
Якщо так:
1. У банку ЮСБ порти не блочать?
2. У банку масово потрібні звукові? Навіщо (саме масово)?

Тоді ще ні 😅 Якраз почалася практика аудіо дзвінків через нині напівпокійний скайп 😂

Про WinXP згадувати після приходу 7ки це вже не смішно.

ліцензіями дорогу від Дніпра до Буковеля

Ліцензіями на Ubuntu? ;)

на віник

Пояснювальна бригада запрошується до чату...

Тобто переходили на лінукс — а купували ліцензії на віндовс?
Якось незрозуміло висловлюваєтесь...

Ні сукупна вартість непрямих витрат була такою, що можна буде всім купити ліцензії 😅

Про WinXP згадувати після приходу 7ки це вже не смішно.

Напевно мова про старі РС.
Типу Celeron and 512 ram
7ка там плаче 😊

А що могло бути в банку в 2007?

WinXP чудово жив на 256

Попахує піз*жом.

Навіть на 128, а Linux ні 🤣 Пора нарешті навчитися не тільки читати?

Тут можна знайти багато дистрибутивів, яким треба навіть менше. Тут проблема скоріше знайти архаїчне залізо.

Мені в принципі не зрозуміло обговорення. Якщо взяти вихід Windows XP, то на той час також був Linux, була FreeBSD, які працювали +/- на такому ж залізі.

Але зараз є ентузіасти, така собі паролімпіада, де більш сучасні збірки конфігурять та запускають на обмеженому залізі.

Ну дивіться на 128 віника цілком собі працював той же офіс, а вже Linux + OpenOffice це було прокляття 😂 Я розумію що опен це «не лінукс» але голий Linux теж нікому не того ... Гладко на папері 🤣

А до цього відповідна версія Microsoft Word нормально собі працювала на Windows 3.11 і йому вистачало 2M.А порівнювати софт.. таке, мені вистачало LaTeX.

Ну дивіться на 128 віника цілком собі працював той же офіс,

Він 98?
Так, працював....

да, голая хп запускалась со скрипом на 128, но работать нереально, то что гудела свопом непрерывно, а если учесть что без антивиря хп — это решето для червей, туда сразу 1гб втыкать надо

всмислі? WinXP чудово жив і на 128МБ ОЗП, в мене дома такий стояв у 2001.
Більше того, вже через кілька років мені вдалось поставити ХР на комп бібліотекарки з Pentium II та 32МБ ОЗП. Це була помста, після цього вона почала мене оминати у коридорах, а коли телефонувала до «ІТ», то просила когось іншого =))))

У 2004 році, коли вони почали впроваджувати Лінукс, Убунти не існувало. Найкращою вважалася РедХет, але найдружнішою — Мандрейк.

ASP Linux

була найлогічніший варіант як локалізована перезбірка РедХет для України, РФ тощо.

Шо ? Нє ну я навіть не знаю ЯК це коментувати en.m.wikipedia.org/...​long-term support release. Уже 8 (!!!) реліз був 🤦‍♂️ А вся лохалізація аспа це була можливість поставити як системну кодову таблицю cp1251 і отримати пачку проблем в подарунок 🤣

На держпідприємстві головне показати диплом за спеціальністю. А ще диплом про знання іноземних мов — тоді доплата якийсь відсоток (реальне знання ніхто не перевіряє). Десь тут була велика тема про роботу в державному секторі. Читав як захоплюючий детектив з життя (колись теж там був).

Ось: dou.ua/forums/topic/28677

Я сам там був.
Бардак та зарегульованість.

а уяви якщо крякнуту вінду з рутрекера

Винду с рутракера как минимум странно качать. Это явно не норм подход. Да и смысла в нем нет, если не хочешь цепануть заразы или не нужны кастомный Zver Windows OS.

Мені здається, шо десь була інфа шо якийсь урядовий департамент був зламаний Пєтєй через те що в них була крякнута вінда. Нема різниці, чи вона з рутрекера чи з іншого торрента була скачана, та навіть якщо її адмін на флешці приніс — результат один

Крякнутая винда и скачанная с официального сайта msft и потом активированная это очень разные вещи.

був зламаний Пєтєй через те що в них була крякнута вінда

Бачив роботу Пєті. Відна була не крякнута.
Взагалі то був Він Сервер...
Пете похєр на це

Я уже деталей не помню, но петя кажись проник через пропатченную 1с. Разве нет?

проник через пропатченную 1с. Разве нет?

Не, здається там M.E.Doс замішаний.
На нього було оновленн після якого «ой, я щось нажав і усьо пропало»
Той M.E.Doс до сих пір щасливо використовується.

Так медом вроді був одним із ключових «джерел», але не єдиним ...

Можливо.. Прсто я більше за медок чув

Вроваджує це швидше інсталить ніж приймає рішення

Одна дівчина перейшла на Лінукс і ся всрала
Її хлоп то побачив, перейшов за неї бо хтів допомогти, ай ой теж ся всрав

У вас в тексті повно маркерів, які показують що вам (саме вам) лізти в лінукс не варто.

Я (суто я, нічого не нав’язую) використовую лише лінукс вже близько 10 років. Вінду запускав на віртуалці рідко. Ну але я зі студентських років ходив на місцеві зустрічі лінуксоїдів, колись це було чимось на зразок юнацького максималізму аби «не йти за натовпом». Зараз знаю чого очікувати від лінуксу, а чого ні. Наприклад, згаданий вами Access не використовую взагалі ніколи ні для чого.

Загалом у вас в тексті багато вказує на те, що ви залежите від думки оточуючих. Типу «чи достатньо я крутий айтішник, якщо не юзаю лінукс 100% часу». Ну з такою невпевненою позицією і бажанням не вибиватися з натовпу ви легко можете стати виборцем [видалено самоцензурою] або ж вкладником наступної версії King’s Capital.

Коротше, юзайте те що вам ближче і не морочте голову людям своїми страхами...

Я би глянув для початку чи не зжер докер на вінді все місце — якраз на днях виловив у себе ext4.vhd на 250 гігабайт 🤦‍♂️

Імеджі чи логи? У другому випадку можна оверайднути дефолтний драйвер логів, і не писати їх на диск.

Ну мені допомогло:
wsl —shutdown
wsl —manage docker-desktop-data —set-sparse true
wsl —manage docker-desktop —set-sparse true
Тепер коли видаляєш контейнер воно до тями приходить, але в інторнетах нароТ плюється «що їм так не буде» ... Загадково фсьо єто ...

То виходить це чисто віндова помилка повʼязана з wsl. Навіть не здивований. Дуже давно не використовував вінду для роботи, вже і забув як буває)
А контейнери взагалі повинні бути стейтлес, там нічому рости у будь-якому випадку.

Не впевнений що вінда — почалося після оновлення десь місяць тому самого докер-десктоп ...

Docker Desktop це не зовсім те саме, що і Docker Engine. Але буває усіляке, і можливо докер сам динамічно ресайзив диск, а тут у wsl змінилось якесь API, і тепер треба самому то робити, поки не пофіксять. Сам активно юзаю докер десктоп, на іншій ОС, бувають звісно баги застосунку, але не критичні, і ніколи не впливали ані на віртуалку, ані на сам engine.

у меня docker system prune -a -f каждую неделю в скедулере запускается

Лінукс — це антиюзерфрендлі, тому що він про пердолінг у командному рядку.
Для домашньої машини вінда, а лінукс і так буде жити на серверах.

Ох, а я не знав... Зараз вже біжу переустанавлювати вінду замість лінукса собі, дружині і батькам. Правда не певен трохи в цьому виборі. Ну як, я думаю дружині і батькам всеодно, браузер однаково всюди працює. А от мені якось ризиковано, ігри на вулкані всетаки в лінуксі краще працюють, якось не хочеться втрачати fps тільки тому шо

антиюзерфрендлі

....
discuss.tchncs.de/post/5340976

ко ко ко

Коли в лінуксі
а) завезуть нормальний не-глючний не-уйобіщний файловий менеджер в якому буде трі вью директорій нормальний і
б) не треба буде з будь-якого приводу пердолить консоль,
от тоді напишеш )

1) Thunar
2) ну тобто ти сам ставиш умови які ніколи не здійсняться... яснопонятно

Навіть мак юзери тебе вже чекають за рогом

а) Dolphin
б) пердолить консоль это считай аналог редактора реестра, без которого ничего перенастроить/протвикать в системе или «пердолить» тысячи окон с табами, чтоб добраться до какой-то опции

а можна детальніше щодо фпс? в доті, пое, і грім дон, в мене стабільно на 5-7% фпс менше на цьому ж пк, ставив експеримент з чистими оськами, 22.04лтс вс він11. і оскільки 99% фпс таки критично 240+, бо монітор, то що я роблю не так?

Підпишусь на коменти — холіварчик намічається ...

тому що він про пердолінг у командному рядку.

Не знаю, як на мене, то краще у ліжку.
Але звичайно, зто якхоче, той так і....

антиюзерфрендлі, тому що він про пердолінг у командному рядку.

В багатьох випадках це набагато юзерфрендлішніше, ніж пердолінг з ГУЇ.

Неосилятор типовий. Одна штука.

а типа в венде не надо реестр пердолить? и колупаться в дебрях панели панели управления, а еще групповые / юзерные полиси открыть там вообще обосраться можно. Вся мощь командной строки в том что можно полноценно удаленно рулить тачкой по ссх или домашней если рухнет гуи или выкинуть видеокарту. И не надо поднимать всякие rdp сервера с говнофаерволами чтоб их не брутфорсили боты

Додам що мені зручніше зараніти команду, ніж проклацати 20 скрінів у різних місцях. Або коли комусь треба допомогти — тут велика різниця. Кинути кілька рядків тексту значно зручніше, ніж 20 скрінів/писати відео/робити шерінг скріна.

а типа в венде не надо реестр пердолить?

За последние года два точно ни разу не пришлось было редактор реестра запускать

Может, просто не надо всякое барахло скачивать и устанавливать?

10 лет назад дропнул полностью винду со всем «барахлом», уже забыл какие пути в реестре для юзера и системы, и как антивирус ебошит в фоне все подряд

Видалити Ubuntu, доробити проєкт, далі вже вирішите.

В данній ситуації я віддав би перевагу віндовс + убунта на віртуалці за потреби.
Я колись давно завів окремий ноут для лінуксу леново т430 який досі вправно справляється з задачами.

Ему даже виртуалка не нужна. У него Убунта в WSL2 живет, этого более чем достаточно

після 3 годин хоботні встановлення він11 на новий ноут(який с заводу йде з він 11 в інші комплектації) можу сказати — краще лінукс. (сам маковод десь с 2015го)

Угу, угу, угу — счас: треба вам wifi від медіатек підсунути, що би вам життя раєм не здавалось ... А щоб було веселіше на Windows зарізати зовнішній монітор програмно в драйверах на HDMI FullHD only, тоді як під Linux 2k. Вибери щось одне: або Linux & 2k external display, але без WiFi, або FullHD external display але уже з WiFi... І це в ноуті, 1200 баксів на момент покупки ... Asus тридвараси і це моя остання залізка від них ...

Це про фірму Анус, а не про операційні системи
Купи HP Zbook і все само поставиться

могу тоже самое сказать про интеловский чип вайфая на винде, со самыми свежайшими дровами сеть тупо отваливается до перезагрузки, так что проблемы вайфаем присутствуют одновременно в обоих системах для справедливости

Він більш продуктивний: Ubuntu після запуску займає 2 ГБ ОЗП, у Windows — 4.5 ГБ, а у мене всього 16 ГБ ОЗП.

ІТшник не може позволити собі більше 16 гб? На гарному залізі все одинаково гарно і швидко працює, а за 1000 баксів можна гарне залізо зібрати (якщо десктоп)

Більшість компаній працюють на Mac або Linux.

лол що?
survey.stackoverflow.co/...​nologies-operating-system

Безкоштовна система, не потрібно краяти або купувати.

$40 на ліцензію немає? на лінукс косвенно потратиш набагато більше, наприклад коли будеш шукати потрібний софт чи дрова.

Немає потреби у антивірусах, що робить систему безпечнішою.

Лол що? Це коментар із 2000-х?

$40 на ліцензію немає? на лінукс косвенно потратиш набагато більше, наприклад коли будеш шукати потрібний софт чи дрова.

Це на винду витрачаєш потім дні і тижні коли все здається зробив як треба, а воно не працює. Через два роки дізнаєшся, що і не могло, бо недоробили і виправили мовчки в якійсь 12-й.
До 8ки ще якесь власне тестування було і якість намагались тримать, а зараз все на живих юзерах напряму тестується.
А до рівня, з якого можеш дієві багрепорти відправляти, с Windows дорости в 2-3 рази складніше, ніж з Linux, бо система більш заплутана і все що могли сховати — сховали.

Ах да, ще 40$ ліцензії на кожну віртуалку... йшло воно лісом.

Лол що? Це коментар із 2000-х?

Я ще ні разу навіть натяку на вірус на лінуксі не бачив, хоча майже все під ним. Так що ні, з 2020-х.

Я ще ні разу навіть натяку на вірус на лінуксі не бачив, хоча майже все під ним. Так що ні, з 2020-х.

Я теж.
Можливо у тому і сутність вірусів під Лінукс?
Ми їх не бачимо, а коли побачимо, то вже все.... ППЦ.... усьо пропало....

Напевно иутешні специ можуть пояснити 🤔

Он мак хакнули оінукс теж хакають
Насоухаєшся тут казок про нема вірусів

Не, суть у тому, що нема на слуху чеогось про віруси на Лінуксі.
Звичайно, що стверджувати “їх нема вааще”, то нерозумно.
It’s impossible to say “virus-free”, because any computer can technically get them. Linux is “virus-free” for a few reasons though: It’s hard to make a Linux virus that actually does anything. Linux’s security is set up so that, unless you give the virus permission to do stuff, it can’t.

Google = hacking mackbook
1-ше посилання
Kaspersky
www.kaspersky.com "
Hacks are not always the result of malware which has been downloaded onto the Mac. Macs can be hacked via the USB and the Thunderbolt port

... йде нафіг....

5-те посилання на
Hacking a Brand New Mac Remotely, Right Out of the Box
Researchers found a way to compromise a Mac the first time it connects to Wi-Fi, potentially putting scores of enterprise customers at risk.

..... That attack, which researchers will demonstrate Thursday at the Black Hat security conference in Las Vegas, targets enterprise Macs that use Apple’s Device Enrollment Program and its Mobile Device Management platform. These enterprise tools allow employees of a company to walk through the customized IT setup of a Mac themselves, even if they work in a satellite office or from home. The idea is that a company can ship Macs to its workers directly from Apple’s warehouses, and the devices will automatically configure to join their corporate ecosystem after booting up for the first time and connecting to Wi-Fi.

Глибоко не вчитувався, але слів mailware, virus у статті нема.....
Отже там якась вразливість є, але не зрозуміло до чого тут вірус?

Я не давав посилання на статтю
Іиантивірус на мак і лінукс ставити все одно треба

Я не давав посилання на статтю

Не ти, то я сам гуглити почав :-)

антивірус на мак і лінукс ставити все одно треба

Однозначно

как преимущество линукс систем, так что на них вендоры не выпускают говнософт типа MDM и нечего там «енроллить» просто, и индусы, саппортящих принудительную установку этого говнософта, сразу отваливаются, когда слышат что у тебя ни мак ни венда)

как преимущество линукс систем

Мені власне пофіг.
Я і так останні три роки під Лінуксом.
Але вінда теж є на нруті додатковому , чисто на всяк випадок.

Але я не розробник.
Я користувач + адмін

ще 40$ ліцензії на кожну віртуалку... йшло воно лісом.

1 хто заважає той же кон чи трайал на 180 днів ганяти в віртуалці?
2Девелоп ліцензія входить в підписку VS
.
Якщо компанія пише під віндовз а відновз ліцензію чи на студію не купила то подумай

Якщо компанія пише під віндовз а відновз ліцензію чи на студію не купила то подумай

Ось я і подумав — під Windows не розробляю :)

Втрачаєш гроші.
Іншим більше буде
Але не пиши про те що не знаєш будь ласка

Втрачаєш гроші.

навпаки.

Але не пиши про те що не знаєш будь ласка

почни з себе :)

Тобто якщо я знайшов баг і маю проблеми з ним — повинен терпіти?

Ну то йдіть з «системою» де нема зворотнього звʼязку з розробниками... у всім відомому напрямі.

Комерційна cистема.
Закритий уод.
Хочеш підтримку — плати і вікликай майкрософт супорт

Напишуть патч за тебе і під тебе

Стстемою де ніхто нізащотне відповідає.
Недарма ж зявивися комерційні версіїї лінукс які гарантують хоч якусь якість

Я індусам з майкрософту написав що дока некоректнаиі насправдіифіча працює.
Місяць думали тіпа іинаписали щотдокаиуинас хороша, фіксити не будемо.
І твій воркераунд нам пофігу

Це на винду витрачаєш потім дні і тижні коли все здається зробив як треба, а воно не працює. Через два роки дізнаєшся, що і не могло, бо недоробили і виправили мовчки в якійсь 12-й.
До 8ки ще якесь власне тестування було і якість намагались тримать, а зараз все на живих юзерах напряму тестується.
А до рівня, з якого можеш дієві багрепорти відправляти, с Windows дорости в 2-3 рази складніше, ніж з Linux, бо система більш заплутана і все що могли сховати — сховали.

Витрачаєш в залежності від знань тієї чи іншої системи, її переваг, недоліків і нюансів. Якщо тобі легше з лінуксом — працюєш з лінуксом, якщо легше з віндою — працюєш з віндою. Суть коментаря в тому, що $40 баксів це не аргумент при виборі системи, тим більше для ІТшника який 40 баксів за годину заробляє. Зручність, звички, персональні вподобання — ось аргументи.

Ах да, ще 40$ ліцензії на кожну віртуалку... йшло воно лісом.

До чого тут віруталки взагалі? Автор писав про:
«Тут в мене виникла дилема — встановити основною системою Windows 11 чи Linux»

На вінді також, мабуть з 2007 про віруси і антивіруси вже всі забули. Звісно домогосподарки на крякнутій вінді (але ж ми не домогосподарки, так?) завжди знайдуть спосіб знайти і установити троян, но вони і на лінуксі це зроблять.

Витрачаєш в залежності від знань тієї чи іншої системи, її переваг, недоліків і нюансів.

Windows обʼєктивно складніша без всякої користі від того.

До чохзго тут віруталки взагалі?

До того, що без тестових систем зараз нічого не робиться. А їх може потребуватись багато.

На вінді також, мабуть з 2007 про віруси і антивіруси вже всі забули.

Спостерігав два роки тому в асортименті.

А зто змушуєтвіртуалки запускати локально?
Особливо якщо говоримо про

без тестових систем

Компаніїї а не однієї людини

Windows обʼєктивно складніша без всякої користі від того.

А ну розкажи про архітектуру памяті і процесів лінукс

шукати потрібний софт чи дрова.

насчет софта частично да, а дрова практически есть на все давно уже, если не в оф репах, так на гитхабе можно найти что угодно, если не лень make/cmake набрать

Ваші звички говорять за вас, також якщо вам всл та докеру на вінди вістачає то навіщо створювати собі проблеми?
Використовував усі три ос, і в кінці прийшов що на серверах убунта, на домашньому вінда та докер з всл ось так само як і у вас, макось то взагалі хрінь яка і даром не потрібна, ящо вам немає куди викинути декілька тисяч долларів, котрі коштує макбук, а на звичайні ноути/десктоп ставити макось то взагалі дике збочення (це я доречі також робив колись дуже давно:-) ).
Коли нічим буде зайнятись краще повчіть новий фрейворк/технологію/англійську щоб краще проходити інтервью та більше заробляти.
Веброзробники пишуть веб софт, а не довбуться із операційною системою і платять їм за веб сайти а не за ось на їхньому ноуті, особливо коли докер став стандартом.

Якщо не хочете зносити убунту докупіть собі хард і все.

Дві системи не мають сенсу встановлювати, оскільки я все одно запускаю лише одну, а друга лише займає місце на диску.

За допомогою віртуальної машини можна задіювати обидві системи одночасно. Власне, докер через WSL2 під капотом так і влаштований.

залишити Windows 11 чи перейти на Ubuntu

Можна ще поставити одну з систем хостом, а другу у віртуальну машину у явному вигляді, і налаштувати шарену файлову систему.
Як оптимальніше — подивіться, якою систему частіше доводиться користуватись, і які задачі більше споживають ресурсів, якщо 90% часу іде робота з докером, і десь інколи на вихідних для себе запускати продукти Adobe, є сенс поставити нативно убунту і Windows у віртуальну машину, якщо зрідка потрібен докер і лише готовими контейнерами, є сенс залишити все як є, і просто докупити більший диск.

Linux корисний, коли по роботі ним користуєшся — підключаєшся кудись, де біжить такий само Лінукс. Збираєш проект в себе, скомпілив та віддебажив локально — залив на сервер чи у залізку — і він там так само працює як працював на твому компі.

WSL запускає ядро лінукса під віндою, як окремий процес. Працює досить файно, навіть андроїд збирав так. Там ціла убунта може бути.
Та і плюс сучасна архітектура пк дозволяє запускати віртуальні машини, майже без просідання часу виконання. Здається wsl 2 так вже і роблений через hyper-v, теж давно з віндою не працюю.
Єдина проблема — наявність багато озп, але зараз навіть дешева материнка з ддр5 підтримує сотні гігабайт.

Ну якщо ви хочете отримувати джоб офера від FFANG, а не копатися в аутсоср, аутстав обїдках через 5-ох посередників,легасі десятнилітної давності, то кастомите neovim, ставите арч,i3 windows manager, сліпий набір і вперед, аксес забудьте як страшний сон(ми ж про заробіток а не страданія фігней, тимчасово онлайн версіє поки не відмажитесь від цього гівна, те саме с фотошопоп, є вайн ще) а фронтери ще шось використовують крім онлайн фігми?))

якщо хочеш офер від фанг то потрібно ібатись із літкодом а не з лінуксом.

В мене враження, що це скоріше набір для збирання лайків від unixporn-задротів, аніж для оферу в фаанг. (Проти unixporn-задротів нічого не маю, сам грішу)

вообще это чисто понты если овердокуя времени, полно готовых раскладок только «скачать бесплатно». Ну и все равно эта хрень никогда не дотянет до полноценного IDE

arch linux, neovim, у якості основної системи, пора вже давно, ультимативно, якщо ви хочете бути дійсно хорошим спеціалістом на міжнародному ринку.

ну тут завжди так — якшо ти вмієш більше і знаєш більше то і платити будуть більше

arch linux, neovim
якщо ви хочете бути дійсно хорошим спеціалістом на міжнародному ринку

Мабуть тому у переважної більшості спеціалістів у всяких МААНГах макбучки

А я думав від спеціалістів вимагають знання в предметній області і досвід роботи, а то виявляється достатньо мати макбук — все життя прожито зря ... О б..ська Данія, пі..ць всім сподіванням :D

Не путайте тепле та мокре.
Якщо вам подобаєтсья пердолінг вже на етапі встановлення і налаштування OS, то можете навіть FreeBSD собі встановити. І якщо вам замість зручних IDE з купою фіч норм працювати в текстових редакторах — то теж ваш вибір. Головне — Get shit done

Так у мене зручні IDE є що в Linux, що в Windows, що на Mac мало того у мене навіть всюди сюди є консоль, а вінді навіть декілька 🤣

Так до чого тоді вся ця дискусія?
На робочому лептопі встановлена та ОС і той набір софта, який встановлений компанією і необхідний для виконання роботи (якщо лептоп не власний). На домашньому — все те, що зручно особисто мені.
Гроші платять за вирішення задач і проблем бізнесу, а не за знання

arch linux, neovim

Ну так це ви шановний безапеляційно заявили що всі вершки ойті це макбучки 🤣

Так і є. Чи гугл, чи циско (де одні бородаті діди в світерах, що нічого окрім терміналу в житті не бачили за останні 30 років), чи дропбокс — всім видають макбуки. Макбук це дефолт всюди, де не треба чогось специфічного. Навіть Лінус Торвальдс пушає коміти з Макбук Ейра на М2.

Я колись працював з лінуксоїдами, вічно ні в кого нічого ніколи не працювало. Пам’ятаю взяли новачка — перше питання на стендапі «чи в когось стоїть убунту, в мене не працює ось це, можливо хтось знає як пофіксити». Гугл не допоміг, віддавав ІТ-саппорту на перевстановлення убунти.

Два роки тому також працював з лінуксоїдом та «онлі опенсорс вей»-людиною. На стендапах в зумі чи гугл міті вічно відпадав — то відео не працює, то аудіо, то лише аудіо без відео. І так кожен божий день.

І так кожен божий день.

Хто зна, може він просто криворукий?

Я хотів написати в чому ви не праві, але мені тупо лінь 😂

Буває. Два роки тому відомий ютубер Linus Tech Tips взявся за челлендж і змінив робочу систему на Linux.

При встановленні Steam в нього видалився робочий стіл. Неперевершений User Experience. Тоді це сильно підірвало репутацію коммюніті лінукса на Reddit, котре агресивно пропагує дистрибутиви з лінуксом як заміну бридкої вінди.

Дивитись з 10:30: youtu.be/0506yDSgU7M?t=631

На Reddit купу тем по цій події, лінуксоїди по класиці жанру звинуватили користувача, бо в того «криві руки».

Тут насмішки
1) www.reddit.com/...​did_a_challenge_where_he
2) www.reddit.com/...​_trying_to_install_steam

Тут одне з обговорень на 700+ коментарів:
www.reddit.com/...​is_personal_pc_to_pop_os

когда-то через подобное проходил, но снес буквально почти все, т.к рекурсивно потянуло за собой очень много пакетов, и тогда не было вопросов от дурака типа как у чела на экране. Сейчас очень внимательно читаю, то что предлагают удалить, ну и не зря там требуют подтвердить удаление критических пакетов
было еще хуже
github.com/...​and-abbandoned/issues/123

Хех то він ще не застав той момент коли драйвер Nvidia зносив /usr — таке ... Крива софта є всюди: прямо зараз мій віндовс лептоп ісполняє арію: «після спячки підключення до WiFi є, а інтернету немає» — треба пересмикувати конекшен ... Шо воно і як його лікувати — тайна вєлікая ...

Підключати PPA-репозиторії треба тільки прямим руками.

пердолінг вже на етапі встановлення і налаштування OS, то

Gentoo

Пердолінгу з Він11 суттєво більше, ніж з якимось Mint Mate

За 12 років жодного разу навіть не питали що в мене за ось, і жодного разу не питали щось подібне на інтервью. Звідки ця байка що за лінукс на домашньому компі плять більше? Ну єнікейщікам так, платять може трошки більше :-)

на собесе к израильтянам на финальном этапе дошло за обсуждения пожеланий по железу, у них корпоративные полиси что все работают исключительно на макбуках, получил отказ. На домашнем компе может стоять что угодно хоть дос или это raspberry на арм с убунтой

Якщо коротко, то варто переходити на Linux. Але у вашому кейсі використовуйте те, що більше подобається, та де вища продуктивність.

З приводу докеру, то треба розуміти що нативно він працює лише на лінуксі, а на Windows чи macOS він віртуалізується, а також сильно просідає при використанні mounted volumes.

Сам використовую макбук, бо банально зручно через комбінацію заліза та софту, і готовий миритися з його недоліками. Але кожному своє.

Додам ще від себе, що необовʼязково використовувати лише одну машину. Можна, наприклад, використовувати Windows чи Mac в якості «терміналу», а середовище розвернути на іншій машині у локалці, де буде встановлена будь-яка лінукс-подібна ОС на ваш смак (Ubuntu, CentOS, etc.).
Якщо є старий ноут/пк/raspberry pi (необхідне підкреслити). Просто встановлюється нативно ОС, чи у випадку з пк взагалі можна Proxmox VE заюзати і вже піднімати безліч контейнерів/віртуальних машин з можливістю бекапів, снапшотів, та іншими плюшками.

Зі свого досвіду скажу, працювати можна і на Windows, єдине що первинне налаштування середовища на Windows зазвичай довше та складніше, але терпимо.

Описав кілька підходів, тому нема сенсу зациклюватися на чомусть одному, головне обрати що буде зручно саме вам в конкретний проміжок часу :)

А навіщо вам ставити те, що ви не використовуєте? Ну а так Linux може жити й на сервері, думаю, що коли хороший друг казав про Linux, він мав на увазі командний рядок.

---
Коротко:
Залишайтесь на Windows.
Ви самі окреслили інструменти, які вам необхідні для роботи.
Це і визначає ваш вибір.

---
Розгорнуто:
Для опанування і використання Open Source OS як єдиної для роботи потрібен час і натхнення.
Не всім це підходить.

Якщо у вас немає ресурсів з цим гратися, не раджу починати.
Краще зосередитись не на новому інструменті, а на вашому кінцевому продукті, яким ви заробляєте на життя.
Часи такі.

Якщо є вільний час, зосередьтесь на саморозвитку, опануйте щось нове для CV.
Якщо є можливість, відпочивайте.
Вибір ОС — це не саме головне. )
Це така суєта, по суті. ))

Я свій вибір зробив багато років тому.
І зробив би його ще раз, оглядаючись на свій досвід.
Але, знову ж таки, це не всім підходить.

А ось що мене відлякує
іноді мені потрібен MS Access

мене б теж відлякувала робота, де необхідний

MS Access

Не сравнивайте Кобол и Access.
Кобол это просто очень старомодный процедурный язык с ориентацией на работу с данными и в первую очередь на финансы (основной тип данных, считай, это десятичная фиксированная точка). Вообще основное из-за чего сохраняется Кобол это SystemZ с аппаратной поддержкой десятичной фиксы, на логику которой и на эти данные современные языки заметно хуже ложатся и создают потерю производительности.
Там же за компанию к COBOL, кстати, ещё есть RPG, без которого лезть в этот домен смысла нет — он используется чуть ли не больше Кобола. Это ещё более извращённая штука, если смотреть глазами даже ближайшего следующего поколения:)) Ну и DB2, которая впараллель к нормальному SQL эффективно поддерживает древние стили работы (грубо говоря, курсорно-построчные).
Все вместе — создают собственно базу для работы с финансами в традиционном стиле.
Кстати, внешний обмен у них тоже часто интересный, мягко говоря:) Кто работал с X12 — для того XML покажется чудовищно современным, простым и гибким.
В общем, главная проблема этого мира в том, что вот детальные знания и навыки остального мира в нём неприменимы, а его — неприменимы вокруг. Такой себе островок совершенно иной культуры, хоть и основанной на тех же битах и байтах.

MS Access по сравнению с этим это сильно более современная штука, и если принять сердцем то, что её разрабатывали из концепции что основной движитель событий это юзер с мышкой, а всё остальное — коллбэки от его действий, то можно даже попытаться уложить это в голову. Но именно этот подход сам по себе — это то, что далеко не всем подходит, и в этом плане оно чуждее мира финансов от IBM.
А вот фронтэндерам, особенно с нынешним стилем когда в пустую страницу (ничего кроме скриптов) загружается содержимое с помощью AJAX/аналогов и начинается реальная жизнь, это вполне может подойти.

В этом году?
Слабо верится, но если так — я плохо себе представляю, что будет, если, например, этот сервер сдохнет по железу.

сервер на зарплате сидел

Что-то совсем непонятное говорите.

А.
Ну от ситуации типа падения железа это не спасёт.
А новому железу, например, нужна поддержка ACPI в новом стиле, а от нетвари фиг такого дождёшься, обновления закончились в лучшем случае в 2000.
Хотя наверняка могут загнать в виртуалку, там уже легко сэмулировать старое железо.
Знаю реальные места где старые системы в виртуалках именно для того, чтобы не возиться с апгрейдом...

Anecdotal evidence это сильно, да;))
386, особенно в промышленной версии, может ещё лет 20 проработать. А вот что-то поновее уже активнее деградирует, диффузия в процессоре, пересыхающие электролиты, припой постепенно разъедающий всё вокруг, в общем полный набор радостей образца этак 2000-2020.

Не то що не возитися: люба міграція це час і гроші, тобто гроші+гроші ...

В этом году?

LinkedIn, тиждень тому десь.

... The company I work run their entire business on a software developed with Visual FoxPro...
Original developer passed away many year ago....
We are looking for somebody....

Це не FoxPro for DOS звичайно, але теж вельми старе....

Ясно, що то поодинокі випадки....

В метро ще донедавна була на касах дос-софта і ніхто не вмер від відсутності останнього Angular 😂

В метро ще донедавна

Продаж квитків у автобусних касах та касах Укрзалізниці — візуально DOS

Підписатись на коментарі