Релокація в Велику Британію, які варіанти?

Вітання!

Прийняв для себе рішення перевезти сімʼю в Велику Британію. Зараз в ЄС (3 дітей) працюю по українському ФОП. Почав шукати варіанти і зрозумів, що фактично є можливість отримати візу лише двома способами — Homes for Ukraine (спонсорська віза) або Skilled Worker Visa.

Неспішно пробував обидва варіанти — шукав спонсорів в ФБ групах, писав в волонтерські організації, але на сімʼю з трьома дітьми знайти споснора в 2024 схоже майже нереально, та і жити в чужих людей не хочеться, а без цього візу не відкриють.

Спробував подаватися в британські компанії через лінкедін, але коли казав що я не в британії і потрібна віза — зазвичай одразу відморожувалися.

Можливо хтось, хто вже там, може підказати які ще є варіанти? Може я не там шукав? Зараз в мене добігає кінця контракт по ФОП і треба думати, шукати роботу в Україні по ФОП і тоді пробувати шукати спонсора, чи почати подаватися виключно в британські компанії, але не на лінкедіні а більш точково?

Дякую за будь-яку інформацію

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному7
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

за останні півтора роки ІТ зарплати просіли у Британії на 20-25%
Вакансії є, але конкуренція величезна. Недостатньо бути хорошим фахівцем. Треба бути outstanding Поцеси найму дуже повільні, навіть якщо кажуть що швидко. Взагалі тут дуже котується вміння піаритися. Британська англійська це не міжнародна англійська. Тут багато діалектів і деякі важко розуміти, особливо по телефону.
Рекрутинг чітко поділений між прямим наймом і посерединками. Мабуть посередники тебе відразу будуть бракувати. У них логіка така що треба витратити мінімум часу, вибрати з потоку кандидатів 3-5 підходящих (це значить що відповідність вакансії 90%). Далі вакансія бовтається але кандидатів ніхто не обробляє. Хіба що працедавець всіх вибраних відбракує тоді виберуть нових. Взагалі немає смислу подаватися на вакансії якщо їм більше 1-3 дні
Важливо писати cover letter. Якщо з душею написаний — збільшує шанси.
Продуктові компанії, що набирають самі напряму і мають офіси там і сям і можуть виступати спонсором — це твій ванріант (ну бо кщо є офіс на континенті то можна почати працювати до переїзду). Рекрутери зараз працюють не на пошук а на відсіювання. Тому якщо є причини відсіяти — вони відсіють.Все сильно залежить від попиту на ваш досвід
Якщо одна людина в сімї працює і зп буде 70к то тут нерозгуляєшся, особливо У Лондоні.
І ще життя ніби і схоже але в деталях дуже відрізняється. Багато почго незрозуміло, дивно інелогічно. З пів року піде на культурний шок

Зашугали бідних, що коли розказуєш що в ЄС то обов’язково треба написати як потрапив на волю.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

чув від декількох знайомих звідти, що конкуренція на вакансії просто неймовірна, навіть серед тих, хто має дозвіл на роботу. Я би порадив шукати іншу країну. Якщо вам не відповідають, значить резюме швидше за все не таке й суперове, а значить з пошуком роботи буде важко. Порадив би країни простіше в такому випадку, ну або Канада/СШП

чув від декількох знайомих звідти, що конкуренція на вакансії просто неймовірна

+1. У брата сусідки сестри прикрили проект з гамериканцями півроку тому, абсолютну більшість гамериканців виставили на мороз. Його колега американець знайшов роботку через 5 місяців і то далеко не таку яку мав і казав що йому ще дуже повезло. інші колеги в більшості так і не знайшли роботку. Казав що ринок взагалі незрозумілий...

Зачем туда ехать если там такие полчища нелегалов валят из Африки? Это и нагрузка на бюджет и в долгосрочной перспективе ухудшение криминогенной обстановки.

куди їхати то?) в Польщі смог в Німеччині араби в Україні зе

В Норвегію. Там black metal, і можна поклонятись Одіну.

Immortal, Mayhem того стоять )))

В мире 193 страны, Европой выбор не заканчивается.

якщо починаєш обирати реально, не так їх і багато куди є сенс їхати. фактично тільки дві — Україна та США

Точніше Комфорт Таун та Бока Ратон

Хз як там в Кракові, але в Варшаві цієї проблеми не відчуваю зовсім вже третю зиму

Простіше за все — відкрити компанію. Десь до 1,5-3k фунтів буде коштувати процес.

Ще спробуйте jobserve.com Там є галочка visa sponsorship

Твой единственный нормальный вариант — искать других украинцев на этой визе с огромной квартирой стать вам спонсорами или искать тебе отдельно, жене с детьми отдельно(тогда может и британцы примут). На рабочей визе ты без бенефитов, открывать дорого(даже платишь за медицину при открытии визы), ждать долго. Местных сокращают тысячами уже пол-года, кто-то за проливом без визы им и даром не уперся.
Работать надо в Лондоне удаленно, а жить за ним. Средней сеньйорской ЗП 75-80 хватало с головой полтора года назад, с которой чистыми будет ~4300. Сейчас аренда 2к в нормальном районе £2200-2500(было 1500-1800), плюс коммуналка, такс на то что ты не бомж еще £300-400. £1000 на еду и проезд и деньги всё. В том же Манчестер квартиры по 800-900, 1200 в центре, но после Лондона грустно и совсем печаль с поножовщиной на улицах.

после Лондона грустно и совсем печаль с поножовщиной на улицах

Чому ж сум, звучить доволі весело

Спробуй острів мужика
Через 5 років можна отримати резиденство і їхати в британію

Дивився роботу ще на Роботу ще на cord.co або app.otta.com
якщо компанія міжнородна і має офіси на материку думаю шансів буде більше

Плюсую за корд, відгуків дуже не багато але якщо взяти єффективність то найбільший рейт буде. Тобто буде мінімум тупого спаму та всратих наймів де вас і іще 100 індусів будуть ревьювать. В часи коли за інженерами бігали був іще дуже гарний hackajob.com також багато відгуків на норм вакансії від адекватів.
Але все ж таки першу роботу отримав через нуар, NOIR...але там массою беруть і захмарними рейтами, навіть у всратому 2023-му були вакансії на 180К+ паундів, і зараз вони вже так собі (для програмістів), бо ринок роботодавця.

forum.finance.ua/...​ic.php?p=5683011#p5683011

Не перебільшую, я жив у Англії, то мої знайомі набирали непотрібних кредитів тільки для того, щоб підвищити кредитний рейтинг. Причому, рахується саме регулярність платежів, не можна взяти кредит і через місяць закрити. Оце так тупа система. Але вони (подружжя) добились свого за 10 років змогли взяти іпотеку в Лондоні. Правда на роботу по графіку треба ходити без пропусків, причому прив’язаний уже до локації. Ну і садочок це вже дороге задоволення (від 1000 фунтів), то приходиться до себе підселяти тещу.
П.с. Так ніхто і не каже, що грошей не вистачає. Але спробуйте вибитися з графіку, взяти паузу і відпочити рік/два або навіть 5 на Заході, щоб зібратися з думками, пожити для себе)

Не обов’язково брати непотрібні кредити. Можна трекати оплату оренди через Canopy. Також можна завести кредитку і юзати grace період, головне що була мала частка боргу витрат відносно кредитного ліміту і вчасні погашення. За рік — півтора можна зробити максимальний рейтинг.

Привіт. Якщо ти реально хочеш переїхати, то шукай спонсорів серед членів релігійних громад, бажано десь навколо Лондона, 1-2 години потягом. Ці люди досить таки лояльні до українців, особливо великих сімей, чого не скажеш про звичайних британців.
Але взагалі, якщо ти думаєш не лише про себе, дружину та роботу, а й про дітей — не раджу туди їхати, якість освіти дуже низька, в школах булінг — звичайне явище, з яким ніхто не бореться. Виключення — приватні школи, але річна вартість навчання десь £20,000 на дитину.
Роботу шукай тут: indeed.co.uk

підтверджую. У релігійних громадах тусує багато бажаючих допомагати людям. Переважно пенсіонери і вони так розважаються. У них багато локальних груп на фейсьбук. Шукайте.
Додам що час дороги тут досить відносний. Метром із західного Лондону до центру їхати годину. В той же час година потягом з Бірмінгему до Лондону. А за дві мабуть і до Манчестеру можна добратися.
Про якісь освіти — все сильно залежить від району і школи. Чим бідніший район тим ігрша школа. У шкіл є рейтинги. Можна дивитися на сайті councile кількість дітей що безкоштовно харчуютья.
Ми особисто стикнулися з певним булінгом. Прийшов у школу, поговорили з персоналом, ті все запротоколювали... За тиждень малий сказав що ті хлопці змінили ставлення до нього. що вчителі при цьому робили — поняття не маю.

Рейтинг школи надається раз на декілька років, але він стосується не якості школи як закладу, результатів учнів чи учителів, а facilities. Це така пастка — рейтинг outstanding, а там — гетто, а учні не вміють брати інтеграли (жартую, не можуть скоротити елементарні дроби).
Щодо відстані, я мав на увазі весь час, щоб добратися до центру Лондона.

Зараз в мене добігає кінця контракт по ФОП і треба думати, шукати роботу в Україні по ФОП і тоді пробувати шукати спонсора, чи почати подаватися виключно в британські компанії, але не на лінкедіні а більш точково

саме тіло афтара в даний момент сабжа де? це як би основний відправний пункт для подальших дій

рухатися туди де є робота, або далі віддалено

З вишки сьорфінгу лінкедіну і інших джоб бордів складається враження, що в Лондоні якраз роботи дофіга та ще й рейти часом непогані, але мусолення з візами і бекграунд чеками сильно ускладнює ситуацію. А на удальонку в Лондоні щось якось не поспішають брати, тим більше, якщо ти навіть не в UK а в EU. От сиди і думай тепер, що я власне і роблю, так

Я би вибрав на початок яке німецьке село, і дешево, і який соціал би як біженцю, і яка не яка перспектива, особливо якщо німецьку вивчив би

Я раніше років 5 працював з німцями і жив деякий час в Мюнхені наїздами — це теж одне велике село. Навіть мову десь на А1 знаю, але жити там це точно не моє. Якось сильно мені не зайшли ні культура, ні бюрократія, ні самі німці. Та і мова складна, треба виділяти багато часу і сил щоб довести хоча б до B1. Чисто субʼєктивщина, але відчуваєш себе чужаком 100% часу

Мюнхен то баєри, то не ті німці. То німці-німці. Західніше шваби і алємани. Навіть в Іспанії так і називають Алєманія. Наші німці — пруси, сх. німеччині, майже слов"яни, Не до тих німців ти попав.

А куди порекомендуєте в Німеччині їхати?

Якесь село під Берліном з електричками Дойчебана в сторону Щеціна

електричками Дойчебана в сторону Щеціна

А є такі?)

А навіщо із села під Берліном електрон в Щецин? Може навпаки — з села під Шецином в Берлін?

Прям як при совку так звані «ковбасні електрички» до столиці))))

Наші німці це ті що з рашки повернулися, бо в них дід військовополонений німець, якого зіслали кудись до сибіру?
Ну до тих німців інші питання)

Історично населення земель колишнього DDR це в основному германізовані слов"яни: Магдебург — Дівин, Лейпциг — Липськ, Дрезден — Дрезно, і т.д.

Aле в землях колишньої BRD теж назви відрізняються: Бремен — Брема, Кельн — Колонія, Мюнхен — Монахіум...

але там були не слов"яни а кельти, саксони, англи і т.п. населення не слов"янського хоча індо-арійського походження

Ні. Вся північ Німеччини — це слов’яни, Велеград, той, що Макленбург, було одним з останніх язичницьких князівств. Там жили бодричі, племена полабів, глинян, смолян варнів і ще кілька інших. Війни з німцями тривали ще у 14столітті. На півдні сучасної Німеччини, насправді теж переважно слов’яни.

Британія в плані правил та бажання пожалітися на когось, хто живе не так, як повинен з точки зору сусіда чи просто перехожого дуже схожа на Німеччину.
Так що будьте впевнені: там буде те саме. Ну окрім хіба що мови, але британська англійська теж вимагає часу на звикання до неї.

Користувач мега-мізантроп запитує в людей про допомогу.

Мізантропія — ненависть та недовіра до людей чи схильність до неї.
Мізантроп — персонаж, який ненавидить людей та людство, уникає товариства людей, страждає чи навпаки насолоджується своєю ненавистю до людей.

Так з вулиці буде важко знайти спонсора на обидва варіанти.
Робоча віза відрізняється тим, що вона зараховується як стаж для подальшого отримання пмж. А біженська віза не зараховуються. Тобто можеш просидіти 3 роки, адаптуватися, а далі неясно що робити.

Поки що парламент ані підтвердив, ані спростував щодо Homes for Ukraine. (Нема інформаціі навіть на сайті). Але Ukrainian extension scheme у залік до громадянства не веде.

Я чомусь думав, що якщо влаштуватися на роботу будучи в Британії по спонсорській візі, після закінчення її дії можна буде уламати роботодавця відкрити тобі робочу, ну або принаймні знайти на місці компанію, яка зробить таку візу, після ~3років в країні (якщо не продовжать програму), це мало би бути реальним, маючи досвід і роботи і процесів, але хто його знає. Все одно сумніваюся, що всіх біженців насильно депортують без можливості легалізуватися по іншій схемі

Я чомусь думав, що якщо влаштуватися на роботу будучи в Британії по спонсорській візі, після закінчення її дії можна буде уламати роботодавця відкрити тобі робочу, ну або принаймні знайти на місці компанію, яка зробить таку візу,

Це нереально.
Для того щоб відкрити візу у компанії повинна бути ліцензія, яка коштує грошей + за кожну візу потрібно дотатково сплатити в бюджет ЮК. Ніхто з цим возитися не буде. Розірвуть контракт та й усе.

Все одно сумніваюся, що всіх біженців насильно депортують без можливості легалізуватися по іншій схемі

Так а що там цих програмістів депортувати? Заберуть право на роботу — самі поїдуть, та й усе.
Це ж не сірійці якісь, які на човні припливають.

Зробити робочу візу коштує грошей і часу. Компанія буде робити це лише якщо ти реально цінний кадр і замінити тебе не так просто. Якщо ти звичайний то компанія візьме замість тебе того кому візу робити не треба.

Вакансії є, але конкуренція величезна. Недостатньо бути хорошим фахівцем. Треба бути outstanding Поцеси найму дуже повільні, навіть якщо кажуть що швидко. Взагалі тут дуже котується вміння піаритися. Британська англійська це не міжнародна англійська. Тут багато діалектів і деякі важко розуміти, особливо по телефону.
Рекрутинг чітко поділений між прямим наймом і посерединками. Мабуть посередники тебе відразу будуть бракувати. У них логіка така що треба витратити мінімум часу, вибрати з потоку кандидатів 3-5 підходящих (це значить що відповідність вакансії 90%). Далі вакансія бовтається але кандидатів ніхто не обробляє. Хіба що працедавець всіх вибраних відбракує тоді виберуть нових. Взагалі немає смислу подаватися на вакансії якщо їм більше 1-3 дні
Важливо писати cover letter. Якщо з душею написаний — збільшує шанси.
Продуктові компанії, що набирають самі напряму і мають офіси там і сям і можуть виступати спонсором — це твій ванріант (ну бо кщо є офіс на континенті то можна почати працювати до переїзду). Рекрутери зараз працюють не на пошук а на відсіювання. Тому якщо є причини відсіяти — вони відсіють.Все сильно залежить від попиту на ваш досвід
Якщо одна людина в сімї працює і зп буде 70к то тут нерозгуляєшся, особливо У Лондоні.
І ще життя ніби і схоже але в деталях дуже відрізняється. Багато почго незрозуміло, дивно інелогічно. З пів року піде на культурний шок

Цікаво, що дивного і не логічного в Лондоні?
Колись жив деякий час в Німеччині і, якщо чесно, культурного шоку взагалі майже не було, все досить зрозуміло. А ось про Британію від багато кого чую.саме таке.

Я в Лондоні наїздами, живу біля Бірмінгему. Тому більше можу розказати про цей регіон. А щодо Лондону найбільш яскраві враження — Лондон дуууже розтягнутий. Через маловисотну забудову відстані дуже великі. Те, що на карті здаєтсья поруч, в реалі може відділятися дорогою у 40 хв або і годину. Система метро після Києва дуже заплутана. все поділено на зони. Плата залежить від зон і часу доби. Ае платити просто — на вході клікнув безконтактну карту і якась сума залочилася. При виході клікнув і знялася плата за проїзд. Але якщо по маршруту кілька пересадок то це може бути непросто. Якщо кілька ліній перетинають то назва станції одна на всіх. А розрізняються номерами платфор. Переходи між ними часто дуже вузенькі (метра 2) і вертляві. Біжиш у тунелі, поворот, ще поворот, сходи, поворот, розгалуження, повороти, сходи, знову розгалуження.... І там дуже легко десь наплутати. Мобільного інтернету немає у метро, хіба якщо наземна лінія. Я зазвичай дуже добре орієнтуюся у просторі, але раз заблудився, що довелося питати людей як вибратися. Потяги можуть запізнюватися, скажімо хвилин на 5. Якщо їдеш у притик то це може бути проблема. Останнього разу подорожував метром до Loverpool street. Потяг доїхав до Moorgate і далі збирається їхати назад. Виходжу намагаючись зрозуміти куди ж мені пересідати і там чорт ногу зломить, бо там станція з добрим десятком платформ. Частина тупікові, інші перемішані метро і звичайні поїзди. і це в ступор ставить. Хоча підозріваю що якщо ти знаєш що куди, то то зручно що все зблоковано. Одного разу спостерігав що з якоїсь причини турнікети на станції перестали приймати картки. За 10 хвилин утворився натовп. Всі стоять ні туди ні сюди. А потім через 15 хв все запрацювало. Що то було — хтозна. Одного разу заїхав у Лондо на авто у пошкодував. Поперше парковака то мега супер проблема. Немає ніже місця де можна паркуватися на вулиці. все або для резидентів або якісь фантастичні суми типу 20 фунтів за годину. Треба реально планувати все навколо місця парковки. По 1-2 зоні тотальне обмеження 20 миль і всі повзуть зі швидкістю велосипеда. Тому все дуже довго виходить. Сталася якась аварія, то я виїзджав з Лондона 3 години до якоїсь страси щоб зоча б 40 миль на годину їхати./А ще система організації дорожнього руху на порядок складніше порівняно з Україною і до того треба звикнути щоб розуміти куди коли перестроюватися. Загалом все зроблено так щоб мінімізувати кількість перестроювань між лініями. Але треба вчасно розуміти яку вибрати на розвилці і у мене пішло з пів року поки то відточилося і перестало бути стресовим

Мобільного інтернету немає у метро

Це епік фейл

Потяги можуть запізнюватися, скажімо хвилин на 5

Це ламає всю суть гт.

Хвилин на 5 то ще по людськи. Там потяги ходять по якомусь власному розкладу, який відрізняється від, так би мовити, офіційної версії.
До тогож вони там ще страйкувати можуть. Для мене це було відкриттям, що в приватній залізничній компанії можуть бастувати співробітники і через це уся країна зупиняється. Але там то норма.

а де можна глянути якусь аналітику щодо цього?

у мене немає. я зі своїх спостережень. У мене спеціалізація .net
Влітку 2022 було чимало вакансій лідів 90-120к а сенйори 80-100к
А зараз сенйори 70-80, ліди 80-90
В той же час ціни на оренду десь так само підросли на ті ж 20%

Можна зібрати з різних виборок Statista www.statista.com/...​in-the-united-kingdom-uk, www.statista.com/...​mming-and-consultancy-uk — в них багато цікавих ДатаСетів.

Також в ЮК більше року, падіння на 25 відсотків як каже автор це прям перебільшення, просто є сильне зростання цін і тому так відчувається + значні скорочення у великих компаніях, що чинять тиск на ринок і конкуренцію на високооплачувані позиції.

В цілому вакансії на 120к+ і далі є і є нові, просто там тепер реально дуже жостка конкуренція.

вакансії на 120 справді є. Але це якправило дуууже вузко спеціалізовані вакансії типу з досвідом алгоритмів трейдингу, які півтора роки тому потягнули б на 150
А кількість кардидатів там така захмарна що ніхто навіть не намагаєтсья спілкуватися.

Просто зарплати перестали рости, а останні два роки інфляція 10 відсотків була. Виросли ціни на продукти, паби/ресторани, іпотека стала більше через дії уряду Ліз Трасс, раніше було біля відсотку, зараз майже 5.

Дякую за розлогу відповідь. Про зарплати в мене схоже враження сформувалося. Знайомий відкрив робочу візу в UK кілька років тому і в хорошій компанії отримує на SDE в півтора рази більше, ніж в середньому пропонують для лідів сьогодні. Схожа ситуація зараз і в Україні — лідам сьогодні пропонують 6к, поки деякі сіньйори, що застрибнули на вакансію в 2021, все ще отримують 8. Та і кількість скорочень що там що в Україні ситуацію на краще не змінює, факт.

Мені здається, що на одного працюючого з великою сімʼєю в Лондоні нема що робити на зарплату менше 100к, але важко судити не бувши в самому Лондоні, може якщо релокейшн пакет на заселення дадуть то можна далі жити, але з цим мабуть теж не все райдужно зараз

Пишуть, що сезон високих ставок центробанків пройшов. ЄЦБ почне знижувати першим % вже незабаром. Відповідно, економіка в єврозоні мала би пожвавиться.

100К то було добре 3-4 роки тому. З троьома дітьми бажано мати ну хоча б 130К, краще 150. Податки прогресивні тому 150 то насправді десь 90К на руки. Дві людини які обидві працюють на 50К то набагато краще ніж одна людина на 100К. Ну і ще між 100 та 140К є податкова «прірва» — в цьому інтервалі в основному росте податок замість кількості наявних грошей — ти так би мовити втрачаєш останні податкові пільги.

Ось калькулятор — www.gov.uk/estimate-income-tax

Якщо розглядати зп вище 100К — треба вводити податковий код 0T інакше воно не буде враховувати втрачені через високу зп податкові пільги.

тут же ступінчата шкала оподаткування.
Перші 12 тис — немає податку.
Для наступної сходинки 20 %...
Здається для сум що перевищють 100к податок вже 45%.
Тому +10тис обернеться у +500 чистими у місяць

Там іще за кожні 2 тисячі після сотки віднімається тисяча від перших неоподаткованих 12-ти :-) Тобто з зп в 125к у тебе не буде перших неоподаткованих 12-ти.

Та я ж спростив навмісно, бо нормальна людина не зрозуміє як воно працює без суворого гуглежу :)

Податкові коди он взагалі треш — ну як можна було оті неоподатковані мінімуми врахувати в коді, і ще й оновлювати його із затримкою у рік :3

Чудова мотивація зі сторони держави заробляти більше)
А головне чесна. Ну з точки зору отих хардворкерс, які заробляють щось коло мінімальної ставки)

як це не парадоксально але ідеї соціалізму дуже популярні у Британії. Лейбористи впевнені що треба віднімати у заможних і роздавати бідним. І мільйони виборців переконані що вся біда через wealthy people. Зокрема житлова криза бо wealthy people купують собі дачі у Валії :)

Згоден. Я теж це помітив. І це один з пунктів, чому я не зміг зрозуміти ЮК.

Аналогічне враження.
Є підозра що роздуті компанії звільняють, в більш економні наймають, тому і такі зп.
Я отримував оффери в 2022 та 2024 в юк

Живу як раз в Лондоні, і одразу після переїзду ми жили на 1 ЗП — це реальний челендж все іде на поточні витрати.

Взагалі життя на 1 ЗП цілої сімї це не про західну Європу, бо коли вам підвищили ЗП на 10к, 45 відсотків одразу у податки або пеншен донейт схему. Тому ваша сімя (дружина-дівчина та дорослі діти) мають розуміти, що халяви не буде та треба буде працювати.

Стосовно пакетів на заселення — навіть місцеві нормальні компанії зараз дуже жлоблять окремо давати Лондон пакет, при цьому норма 3 дні з офісу. Нажаль це призводить до фактичного 10-12 годинного рабочого дня, коли люди живуть 2-3г від міста і подорожують потягами — це прям коммон кейс, особливо хто купив своє житло, бо беруть подалі — там дешевше.

Взагалі життя на 1 ЗП цілої сімї це не про західну Європу, бо коли вам підвищили ЗП на 10к, 45 відсотків одразу у податки або пеншен донейт схему.

пороги не шаряться між подружжям?

Не знаю, нам вдається абсолютно безпроблемно жити на середньо техлідівскі риночну зп і дуже комфортно, так що ніякмх думок про польщу чи ще щось немає. При цьому я не відмволяю собі у старих звичках типу стейки, бельгійське пиво та шотландський віски, жуву набагато комфортніше ніж у Харкові, в першу чергу чер те що лайфстайл жити у бинку подалі від грьобаного мільйонника котрі я люто ненавиджу разом з їхніми всратими жк.

Вдалось трохи нашкребти в заначку, закупили повністью все в пустий дім, купили всі речі бо тікали з 4 валізами...

Так я не обідаю в ресторанах і не їздю на таксі кожен день, але мені воно якось похер, і погоди не робить, хоча таксі за потреби викликаємо.

Правда я не Лондоні живу а достатньо далеко від ньго щоб тут не селились люди котрі їздять до нього кожен день. Мені простіше ото раз два в тиждень закомьютатись до нього ніж дити в ньому 24/7.

Роботу ви знайшли вже будучи в країні, чи ще до переїзду?

Може тобі допоможе — ось офіційний список усіх компаній які мають ліцензію на пошук і релокацію робітників із закордону

assets.publishing.service.gov.uk/...​porary_Worker.csv/preview

Вже в країні, коли жив у хоста.

Взагалі життя на 1 ЗП цілої сімї це не про західну Європу,

Из Германии это читается смешно))) на одну айтизп прекрасно люди живут, откладывают, путешествуют и т.п.

Так, в Лондоні з дітьми потрібно 100к на просто нормальне життя. Після 100к податки ростуть нелінійно і далі вже треба мати 150к, щоб відчути різницю, а стільки платять фаанги або дуже обмежена кількість місць або менеджмент. Ще варіант щоб дружина працювала на мінімально кваліфікованій роботі.

Воно того не вартує. Можеш почитати мою історію коментів якщо цікавить чому саме.
Їздив по HFU, радий що вистачило мужності визнати свою помилку та втекти.

дай якусь наводку)
А то коментiв у тебе до чортикiв)

Ну наприклад отут недавно срач про Англію був
dou.ua/forums/topic/46911
Я там з шановним тут анонімом навіть полаявся трошки, аж до матюків дійшло.

Все індивідуально, я підозрюю. Мені от в Польщі геть не подобається, а в Британії пожив би. Може з часом передумаю, я думав мені і в Каталонії сподобається, але щось якось нє

Ну тут так: треба спробувати. Для мене Англія була ельфією до тих пір, поки там не пожив)))))

А що в Каталонії не сподобалось? Кишенькові злодії і поганенький сервіс?

Я тут вже писав в коментарях розлогіше, але про злодіїв гуд поінт, будинок, який ми орендували, пограбували поки нас не було вдома. Виламали двері тераси в білий день, все перевернули, винесли техніку. Поліція сказала що злодії були в перчатках тому зачіпок нема, можете ні на що не сподіватися. А потім власник і агенція кинули нас на двомісячний депозит і ще погрожували судом ніби ми їм гроші винні, хоча це була відверта брехня. Не дуже приємний досвід

як довго будинок був без нагляду?

Так а яка рiзниця, якщо в Барсi рeально з рук чи машини можуть вирвати тeлeфон/рюкзак/гаманeць i втeкти чи поїхати на ровeрi/eлeктросамокатi. Кожeн дeнь дeсятки, а можe i сотнi випадкiв, копи навiть нe намагаються цe розслiдувати якщо мова йдe просто про рeчi бeз тiлeсних пошкоджeнь.

Алe, то ж цeнтр чи пляж, в iнших мiстах Icпанiї чи пeрeдмiстях набагато кращe.

Алe, то ж цeнтр чи пляж,

Це ключове, і таке в будь-якому туристичному місці, навіть в Києві на Хрещатику. Просто Хрещатик не відвідує 12 млн туристів на рік, тому й здається що там нема злочинності ) Але ж Борн, Раваль, та інші туристичні район — це не для життя постійного. Ешамплє Грасіа, та навіть Гінардо дуже спокійні, ну або якщо пабагатому то Сан Гервазі та Лез Кортс )

та ну нафіг.. це ж навіть не вийдеш прогулятися на море...

Вот UK чат, можешь спросить как живётся понаехам)
t.me/ yIUG3NAKn1BmODg6

Я тобі скажу що відморожуватись від тебе буть і з візою для українців :-) Зараз ринок не в найкращому стані. На пошуки роботи десь закладай місяці 3 як мінімум, тут усе дуже повільно і зараз вакансій багато але і претендентів купа.

Шукайте спонсора в телеграм каналах там часто наші допомгають оформити візу але нерідко за гроші, це коли ви платите, вам дають візу але в дім звісно вас ніхто не буде селити бо чисто торгують візами нелегально.
В жодному разі не платіть тим хто оформлює НЕ до себе, бо часто вписють сонсора що навіть і не знає що він спонсор, і тоді можуть виниктнути проблеми.

Від себе додам що країна дорога, і якщо ви їдите от просто так от нефіг делать, чи щось там надумали то будуть сльози і розчарування які тут вже були не раз на форумі.

Щодо роботи то будть готові 1-3 рази на тиждень ганяти в офіс у Лондон чи інше велике місто, якщо хочете фуллі ремоут то значно просядите по зп, без місцевого досвіду не дають багато зп на повному ремоуті.

Сам Лондон дуже дорогий, якщо не жити у Лондоні то треба машина, можна і ОТ, але країна там де не Лондон дуже оріентовнана на машину.

Якщо це не Лондон то тут практично усюди живуть у будинках, квартири або коло станцій що швидко везуть до Лондону, або вже у самому Лондоні хоча і в самому Лондону купа районів де будинки.

Одразу кажу не їдьте нікуди окрім пвіденноі частини острову неподалек від Лондону, десь до година до центру Лондона на машині (не у час пік звісно) або на потязі.

Західна частина острову дуже дощова бо гольфстрім, чим далі на схід тим менше опадів, бідні райони будуть так собі і купа емігрантів.

Садочок на візах для українців дають 15 годин на тиждень якщо один в сімї працює, якщо обидва то дають 30 годин на тиждень якщо двоє працюють, в школу в підготовчий клас з 4 років можна відправляти, безкоштовні.

Я тобі скажу що відморожуватись від тебе буть і з візою для українців :-)

Отут плюсону.
Ще один прикол з ЮК ринку праці: дехто вимагає секьюріті кліренс, який можна пройти років так через 3-5 життя в ЮК і який для власників української візи недоступний.
І взагалі, багато хто питає про візу і коли чує історію про нерозумілу їм візу біженця десь відразу зникає.

проблема ж не в тому що h4u незрозуміла, а в тому що зараз певний тренд на ринку, що позбуваються контрактників і збирають потрібних фахівців на full time з прикидом на довгострокове утримування людей, щоб експертиза не губилася. А h4u це 3 річна віза і подальші перспективи туманні. Тому багато компаній не хочуть. До речі міжнародні компанії більш гручкі. Але я конкуренція там буде якась фантатстична. Пробитися дуже важко

Після 3-х років можна досить легко продовжити візу, ніхто вигнати вас не зможе.

Де таке написано?

Велика Британія — це не КНДР, йдете до адвоката, він за пару сотень паундів допоможе. Людину, яка соціалізувалась, працює, знає мову, має дітей в школі, неможливо вигнати з країни.

То якась авантюра із непередбачуваним результатом. Бо є лише три надійних схеми які гарантують ПНЖ
1) skilled worker visa (5 years+)
2) exceptional talent visa (3 years+)
3) одружитись із кимось у кого є UK паспорт

Все інше або не надає права знаходитись в UK безстроково або потребує чогось що у вас майже 100% немає. Ну наприклад, можна подати на політичний прихисток, але це біль ніж пів року лише розгляд і весь цей час немає права працювати (упс!). Ну або може у вас є декілька мільйонів щоб їх інвестувати у ЮК? :) тоді є ще віза інвестора

Ага, там прямо пів країни іммігрантів ходять skills&exceptional&married. Просто підіть порадьтесь з адвокатом і не вигадуйте страшних історій про політичний прихисток і мільйони для інвестицій. Все набагато простіше. Прочитайте уважніше мій коментар, де йдеться про дітей.

я очікую що виганяти не будуть і буде якесь продовження. Але гарантії немає. А для рекрутера у якого 150 резюме на одну вакансію це просто ще один привід зменшики кількість кандидатів

h4u — слідкуйте за апдейтами, скоро мають почати обговорення — commonslibrary.parliament.uk/research-briefings/cdp-2024-0021
global talent — якщо роботодавця не міняти то зазвичай продовжують без проблем

Да, ситуация такая, к понимаю которой ты пришёл. Вначале войны было куча спонсоров, сейчас гораздо меньше. Секретов/спец советов нету.
По skilled worker многие компании не хотят, надо специально на сайтах вакансий (indeed самый популярный) искать, что они спонсоруют (знаю банк Monzo спонсоруют)
И тут как повезёт, надо пробовать.

Но стоит понимать, что тут дорого. 7к брутто в Украине это не тоже самое, что 7к в ЮК.
Большинство работ в Лондоне и 100% удаленка многие не хотят. Где-то 2к паундов на дом для 5х в окрестностях Лондона, на проезд где-то 500 на одного. На еду где-то 900. Мидловская зарплата 70к паундов брутто в год в среднем. Это 4200 чистыми примерно. Calculator: www.tax.service.gov.uk/...​fde590e45e71d206d#MONTHLY

После аренды, еды, и проезда остаётся в 800 на другие расходы. Бассейн 90 в месяц. Интернет 30. Мобильный 15.

Чтобы с женой и 3м деться из субурбии поехать в центр посмотреть, это 150 паундов только на дорогу (из расчёта 20 на жд дорогу, 9 внутри на человека, может есть какие-то скидки на детей)

Жена должна работать, чтобы было лучше. Если дети до школьники, то садик тут стоит 1.5к на 5 дней в неделю

Будет ок, если получишь работу на 100к. Но не лухари

Садік на мігрантських візах дають 30 годин на тиждень якщо обидва працюють і 15 годин на тиждень якщо один, в мене дитина вже ходить так. Усі години додатков коштують в нашому садочку 6 фунтів на годину.

Сотку зараз дуже важко знайти щоб хочаб 1-2 рази в Лондон ганяти а не всі 5, а якщо потрібно ганяти 5 разів на тиждень то треба вже поближче до офісу жити, бо комьютатись довго задовбе до смерті бо потяги часто то спізнюються то взагалі відміняють, ну і ціна звісно підскакує.

Щоб із сабурбії було дешвше купляєш рейлувей кард, тоді квитки десь 20-30 ку туди і назад до Лондону осбливо якщо у неділю або інші дні не час пік.

Я це вже десь бачив....
20+ років тому дивився на людей, які електричками з Яготина їздили на роботу в Київ через те, що електричка коштувала гривню (контролеру в руки, в касі 2.20 було), а то й взагалі безкоштовно, якщо пробігтися на зупинці є бажання. І це все тому що житло в Київі коштувало якихось не розумних грошей. Тому і їздили на роботу по дві години в одну сторону.
Дивився та й не розумів навіщо так жити. Це ж якийсь треш повний, а не життя.
А в Англії так досі живуть. І я в це вірю, бо свого часу теж думав над таким варіантом, але не зміг. Надивився вже на це в яготинській електричці.
Чудова країна, нічого не скажеш.

Тому і їздили на роботу по дві години в одну сторону.
Дивився та й не розумів навіщо так жити. Це ж якийсь треш повний, а не життя.
А в Англії так досі живуть.

Люто плюсую.
Ще в доковідні часи я був дуже здивований коли взнав що всі менеджери на моєму проекті по 1-2 години на роботу в Лондон добираються. Типу їде машиною 40 хв а потім ще метро і тоді автобус-шатл до офісу.
А я 15 хв пішки до офісу йшов)

тобто порада афтару сабжа, поселитися з родиною в Яготині щоб спробувати креш -тест електричками Лондина?
До чумки років з десіть з іпенях Ірпенів, спочатку з орендованої кімнати, потім власного напві-підвалу. Парадокс, але чумка дала свободу ремота

Та ні, в Україні ж погано з інфраструктурою: електрички там старі, бомжі на станціїї, і таке інше.
Так що міграція до Яготина не допоможе, то треба смому їхати та дивитись.

хз., як з Яготином, але в Ірпінь нормас електрички, якщо не «коростеньскі»
fi202x.blogspot.com/2021/10/8.html

бомжі на станціїї, і таке інше

в Лондоні інашке, джентельмени в костюмах і леді. Бідони з молоком з Яготина не везуть,та мішки з цибулями з Козятина, інфа 146%

порівняння з яготином не так однозначно, критеріїв вибору житла тут більше ніж просто віддаленість від центру

Комютінг це на любителя. Я колись по годині їздив щодня машиною в Київ на роботу з передмістя. Годину в один бік годину назад. В цей час слухав подкасти, музику, думав про щось своє, та і їздити за кермом люблю. Плюс жив в тихому місці в приватному будинку з власним двором одразу біля лісу. Нізащо не проміняв би це на квартиру на 10 поверсі біля дороги з сусідами за стіною, аби тільки до офісу 15 хвилин іти пішки. Як на мене, житло має бути комфортним для сімʼї в першу чергу, відстань до роботи сьогодні одна а завтра інша, це не принципово

Мидловская зарплата 70к паундов брутто в год в среднем. Это 4200 чистыми примерно.

Но-но
В моєму випадку це було сіньоре 2, на ремоуті
А так 60 базарна ціна за сіньорску личку і то, ще не усюди.

А так 60 базарна ціна за сіньорску личку і то, ще не усюди.

І як після цього нарікати на наші галери які в клієнта вибивають Х2 щоб гребцям платити тих 60-70к$

app.otta.com/salaries — тут можна глянути зарплати поза MAANG, коли шукав роботу більшість ейчарів орієнтувалися на ці цифри, про візу одне з перши питань

А що не так з ЄС і яка країна? що не подобається?

Були в Каталонії. Дуже красиво, гори, море, всі усміхнені, прекрасне ставлення місцевих до дітей, але і дуже багато чого не підійшло — надто розмірене життя, дві нові мови, жахливий графік роботи сфери послуг, дуже обмежений вибір звичних продуктів і товарів, темперамент місцевого населення дуже відрізняється. Плюс навчання каталонською мовою в школі — якщо не залишатися з кінцями, буде дуже важко перевчати дітей, англомовні школи коштують дурних грошей та і ще багато всього насправді. Також ще до вторгнення мав нагоду пожити в німеччині — теж сильно не подобається, хоч і зовсім іншими факторами.

дуже обмежений вибір звичних продуктів і товарів

Ми в якихось різних Каталоніях. Чи мова про пельмені та гречку?

За межами Барселони знайти нормальну піцу, суші, пиво, кондитерку, чай — надзвичайно складно. Не кажучи про графік роботи магазинів чи ресторанів, в яких цих товарів все одно нема

За межами Барселони знайти нормальну піцу, суші, пиво,

Ну звісно, це ж ісконно Іспансы речі ))) Ви ще каву в Старбаксі пошукайте...

За межами Барселони знайти нормальну ... кондитерку, чай

Ви намагалися пошуткувати, але у вас не вийшло © Лесь

Не типово іспанські речі, так, але в Києві, Львові, Софії чи Варшаві ви знайдете все з переліку на будь-який смак, а в умовній тарагоні це дорого і аби було. Знайти розливне живе пиво, яке можна взяти додому з крану, в тій же Тарагоні, практично неможливо. В Каталонії нормальний чай можна знайти хіба що в німецькому лідлі, у всіляких меркадонах чи капрабо лише ромашковий і для схуднення, тупо 0 вибору чорного чаю, це реальна існуюча проблема для нас виявилася, ніколи не подумав би. З кондитеркою теж біда, бо знайти кафешку де можна взяти звичайний чізкейк для дитини це прямо ноу-хау. Ми знайшли єдину кафешку з нормальними тортами в околиці і в ту перестали ходити коли дізналися, що власник русня. Майже вся кондитерка це круасани і випічка з листового тіста. Може звучати як докопування, але за 2 роки я так до цього і не звик

Ми знайшли єдину кафешку з нормальними тортами в околиці і в ту перестали ходити коли дізналися, що власник русня. Майже вся кондитерка це круасани і випічка з листового тіста.

В Барні точно з цим проблем нема, але я зараз переїхав в село на 11К населення: так тут саме кондитерських 3 штуки точно. В сусідньому Palafrugell взалагі топова пастісерія. Звісно, це не рівень Escriba чи Хофман барселонських, але в мене великі сумніви, шо в Тарагоні гірше.Ну і fava de cacau як оріентир в допомогу. Плюс коли є турони, то що ще треба? ) Та й в усіх супермаркетах солодощі тематичні постійно є, як не mazapan, так coca de llardons і т.д. А ще ж чурроси, порроси, буньолєс. Їжа і солодощі — це моє хоббі, так от Київ (і взагалі Україна) дуже далеко позаду в цьому плані )

Це як шукати борщ з галушками в Токіо ))) Крім дикого ржачу написане не викликає ніяких емоцій.

Так склалося ©. Можливо, якби ми одразу поїхали в Мурсію то і не було б частини проблем, але поїхавши до Валенсії ми вирішили повернутися назад в Каталонію бо з нашого спостереження, чим ближче до франції тим кращі дороги/інфраструктура/сервіс. Каталонія реально виглядає багатшою в порівнянні з Іспанією, але це дуже обмежене субʼєктивне спостереження.

Щодо англійської — знову ж таки моє спостереження — нею хоч якось говорить менше 20% людей навколо. Абсолютна більшість людей не розуміє навіть найпримітивніших конструкцій типу — вер кен ві бай е тузбраш. Ні в зуб ногою, що молодь що старше населення. Але якось приходив сантехнік з флюент інглішем. А от адвокат чи стоматолог вже не могли нічого сказати без гугл транслейту.

Не по темі але цікаво чому Британія (куди саме) і де зараз живете?

Питаю бо знаю 2ох які з сім’ями з Англії в Польщу поїхали.

зі свого досвіду скажу що інтегарція у Англії значно складніше і триваліша ніж у Польщі. ДО останньої приїзджаю як додому по відчуттяї. Багато хто зі знайомих (і ми в тому числі) вибрали заради мови, щоб діти навчилися. Інвестиція вже окупилася. Менший (зараз йому вже 11) у Києві не хотів мови вчити навідріз. А тут змушений був говорити ангійською і за півтора роки дуже крутий стрибок. За словниковим запасом він зе не догнав мене, але в плані вимови і розмовної мови вже переплюнув

в плані вимови

Щодо вимови. Кажуть, якщо діти переїзжають в іншку країну (будь яку) до 12 років, то в них вимова буде як в нейтивів. Бо вони ще мають можливість розрізняти широкий спектр звуків. А після 12± ця можливість закривається.

Жили в Каталонії — не зайшло, не могли дочекатися, поки контракт на житло закінчиться, щоб втекти звідти. Чому Британія — з дружиною маємо розмовну англійську, вчити нову мову з нуля маючи фултайм роботу і трьох малих дітей тупо не вистачає ресурсів і часу, як показує практика. Плюс хочеться щоб діти вчилися англійською і щоб не платити за це по тисячі-дві євро на місяць в брітіш скулах в іншомовній країні. А тут вже або Штати/Австралія за океаном, або Британія, вибір не сильно великий. Може сильно непрактично, але так захотілося.

Я б тоді скоріше Дублін розглядав а не Британію.

Окрім відсутності візи, на вашу думку, в Дубліна є переваги над Лондоном для життя і роботи? В мене є декілька знайомих в Лондоні, але нікого в Ірландії, тому мені важко судити по ітсоріях з інтернету

Дублін дуже гарне місто, якби не їх срана погода я б сказав ідеальне для життя, був у відрядженнях 4 тижні, мені більше подобається ніж Париж.
Ірландці нормальні люди, мені з ними комфортно працювати.
Компаній багато, тому роботу хорошу знайти можна хоча зарплати скоріш за все нижчі ніж в Лондоні.
Мої всі знайомі місцеві, кажуть що жити можна:)

або Британія

А Ірландію розглядали, чи вона теж входить в Британію? Знайомий наразі там — його наче все влаштовує. Там правда батьки дружини вже давно живуть, відповідно в нього є де поки жити..

чи вона теж входить в Британію

Одна входить, інша ні :)

Ні одна не входить в Британію, бо це інший острів. Північна Ірландія — частина UK, а не GB. Вони дуже ображаються, якщо назвати їх британцями

Ні одна не входить в Британію, бо це інший острів. Північна Ірландія — частина UK, а не GB. Вони дуже ображаються, якщо назвати їх британцями

uk.wikipedia.org/...​s_Euler_Diagram_13-uk.svg

uk.wikipedia.org/wiki/Британські_острови

Не змішуйте грішне з праведним, ірландці(і північні і просто ірландці) та шотландці це і є ті самі британські народи що живуть на британських островах.

Просто слов «британія» чи «британські» може мати рінзий контекст, геогрфія чи країна, через спрощення у розмові, від усого цього виникає купу непорозумінь.

в Британію

Ну якщо вже доколупуватись до слів то острів називається Велика Британія а не Британія, ось так вже і не зрозуміло яку ж саме Британію ви мали на увазі :-)

Доречі Сполучене Королівство це також не повна назва, бо правильно Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії :-)

Це і є пастка. Ніякої нормальної освіти вони там не отримають. Звичайні школи — то просто жах, а приватні дорогі.
Щодо вашої з дружиною розмовної англійської, то це вам не допоможе, бо справжня британська сильно відрізняється від тієї мови, яку ви вчили і вважаєте англійською.

Все пізнається в порівнянні. В Каталонії ми вчили одразу дві мови з нуля, не розуміючи навіть одного відсотку по приїзду в країну і не могли навіть на слух розрізнити де яка. Якщо наша розмовна англійська дасть розуміння хоча б половини розмов навколо одразу — це вже величезний плюс, якого ми все одно не отримаємо ніде за межами словʼянських країн, тож якось, але допоможе.

Про освіту це теж дискусійне питання. Мої ще малі, початкові класи, там і вчити особливо нема що. Ми платили дурні гроші за Брітіш Скул в Каталонії, фактично тільки для того, щоб діти вчилися англійською, в Британії за це стільки платити не потрібно, підозрюю. Звісно ж, я там не був і не знаю, можливо там справді якийсь треш, але поки мені здається, що в порівнянні з Каталонією нам Британія підійде значно краще, на це і розрахунок.

Ваш напрямок думок мені зрозумілий, точно так само і ми виїхали заради дітей саме до Британії. Не хотіли вчити ще якусь мову, яка ніколи й ніде не згодиться. І я, і діти добре володіємо англійською, але який сенс, коли в десятому класі вчать скорочення дробів, а більшість відповідей на завдання неправильні. Жоден учень, крім моїх дітей, не бачить помилок, а вчителі без вищої освіти, просто якісь професійні курси пройшли.
Тому ми повернулися до України і щасливі тут. Цьогоріч старший вступає в український університет, іноземні навіть не розглядає, хоча його запрошували в один британський.
Мені жаль вас розчаровувати, але там зовсім не так як здається.

Я завжди знав що в Україні розробники ПЗ можуть дозволити для своїх дітей значно кращу якість освіти, ніж за кордоном — більшість фізико-математичних ліцеїв з топ-20 рейтингу ЗНО взагалі муніципальні, а не приватні, а призери міжнародних олімпіад з фізики, математики та інформатики є лише у муніципальних ліцеях.

Ось тільки толку від них немає, від тих університетів та тисячів годин прсораних за зубрьожкою інтегралів та дифурів

Можна заробити на білий квіток та квартиру у красивому жк

Якщо якість освіти не має значення, то це значно спрощує вибір країни для проживання.

Якість освіти це настільки складне і комплексне питання, що я навіть не уявляю по якому показнику її порівнювати в різних країнах. Середній бал? Система оцінювання? Кількість років навчання? Кількість предметів? Резульати міжнародних олімпіад? Кількість фреш градів в гугл чи наса? Кількість PhD чи кількість університетів? Кількість цитувань студентів в популрних наукових журналах? Навіть не знаю куди копати

На мою думку, щодо порівняння шкільної освіти, то порівнювати потрібно не середні показники по країні (для цього, до речі, існують міжнародні рейтинги), а показники шкіл які може дозволити для своїх дітей розробник ПЗ в Україні і за кордоном, адже в такий міжнародний показник середнього рейтингу освіти в Україні будуть входити як учні зі столичних фізико-математичних ліцеїв з топ-20 рейтингу ЗНО де мають змогу навчати своїх дітей розробники ПЗ, так і з якихось сіл, в яких розробники ПЗ живуть хіба що якщо їм байдуже на якість освіти своїх дітей, з міркуваннями штибу

толку від них немає, від тих університетів та тисячів годин прсораних за зубрьожкою інтегралів та дифурів

.
За рейтингом у місцевому аналогу ЗНО закордонні школи порівняти з українськими не вдасться, оскільки 90% від максимуму рейтингу в якійсь країні може означати кращу якість освіти ніж 90% від максимуму рейтингу в Україні і навпаки, бо 100% рейтингу в Україні і 100% рейтингу в іншій країні це різні за якістю освіти показники. Кількість фреш градів у гугл чи наса це не про шкільну освіту, а про вищу, кількість PhD та університетів, цитувань студентів у популярних журналах це теж про вищу освіту.
Отже, з усього Вами перерахованого для порівняння якості шкільної освіти у двох конкретних школах в Україні і в Англії — в місцях де РПЗ може собі дозволити жити — залишається лише один критерій — результати міжнародних олімпіад. Мені частенько дорікають, що рівень знань призера міжнародних олімпіад з фізики, математики чи інформатики значно вищий за рівень знань більшості учнів того ж фізико-математичного ліцею з топ-20 рейтингу ЗНО в якому призер міжнародної олімпіади з фізики, математики чи інформатики навчається, але кращого способу для об’єктивного порівняння якості шкільної освіти в якійсь конкретній школі в селі під Лондоном де діти в десятому класі не можуть скоротити дроби і в фізико-математичному ліцеї з топ-20 рейтингу ЗНО у Києві з сотнями призерів міжнародних олімпіад з фізики, математики та інформатики, як в того ж УФМЛ, я не знаю.
Щодо вищої освіти, то сенсу її порівнювати немає, адже це лише школярі зазвичай навчаються в навчальному закладі, розташованому поруч з помешканням батьків, а студент це вже доросла людина і може запросто поїхати здобувати знання в якесь інше місто всередині країни і навіть у іншу країну, головне отримати хороші знання у школі, щоб мати змогу обрати якомога кращий вищий навчальний заклад, який, повторюсь, може бути не лише не в тому місті де проживають батьки студента, а і не в тій країні де проживають батьки студента.
Так от, в Україні розробник ПЗ може для своїх дітей дозволити значно кращу якість шкільної освіти, ніж у Англії, бо в Україні розробник ПЗ з непрацюючою дружиною має змогу купити чи орендувати житло в радіусі 800 метрів від фізико-математичного ліцею з топ-20 рейтингу ЗНО в якому є призери міжнародних олімпіад з фізики, математики та інформатики, а в Англії, як писав KubiKDB, РПЗ може собі дозволити навчати дітей у хіба що у якомусь селі під Лондоном у школі де в десятому класі діти не можуть дроби скоротити.
При цьому я не намагаюся переконати, що якість життя у приватному будину у Лондоні гірша ніж у квартирі в багатоквартиному будинку в Києві. Я вважаю, що за кращу в порівнянні з багатоквартирним будинком якість життя у приватному будинку доведеться заплатити гіршою якістю освіти для дітей.
А так взагалі я б і сам краще жив у приватному будинку з великою прибудинковою територією, бажано не далі ніж за 800 метрів від моря чи океану, температура води в якому протягом всього року не опускається нижче 26 градусів за шкалою Цельсія, та побоююся, що в радіусі 800 метрів навколо такого будинку навчати дітей у школі, які можуть похвалитися призерами міжнародних олімпіад з фізики, математики чи інформатики мені навряд чи вдасться.

Дякую за розлогу відповідь. Я розумію вашу позицію, вона цілком має право на життя, але мені здається, що світ не зійшовся лише на фізиці, математиці та інформатиці. Я не впенений, що всі троє (поки що) моїх дітей будуть в захваті саме від цього набору предметів і будуть готові йти в SDE в 17 років як це зробив свого часу я. З іншого боку, я вірю, що комфортне місце для життя гратиме для сімʼї більшу роль ніж просто близькість до конкретної школи

Все відносно. Наші діти почали ходити в каталонську школу, яку фінансує уряд (не зовсім те саме що державна, правда) і приватну брітіш скул, за яку ми платили дурні гроші. І по рівні освіті і по враженню дітей каталонська виявилася на дві голови кращою, шкода лише що навчання каталонською, так би і не переводили. Що буде в англії я навіть не уявляю, але навряд чи там буде сильно гірше ніж, для прикладу, в звичайній державній українській школі (не рахуючи питання мови)

Що буде в англії я навіть не уявляю, але навряд чи там буде сильно гірше ніж, для прикладу, в звичайній державній українській школі

Підозрюю що в середній школі в Англії не буде гірше ніж у середній школі в Україні, та в Україні розробник ПЗ може собі дозволити жити поруч з найкращою школою в Україні, а от чи може той самий РПЗ після переїзду в Англію поселитися поруч з найкращою школою в Англії, мене беруть сумніви.
Якщо ж порівнювати найкращу школу в Україні і середню школу в Англії, то тут, на мою думку, порівняння буде не на користь останньої.

Я не думаю, що початкова школа повинна бути прямо найкращою в країні, щоб туди ходили мої діти. Початкова (та і середня, мабуть) школа це більше про соціалізацію, дисципліну та набір базових знань, які можна дати потім з репетиторами чи самостійно, якщо будуть якісь серйозні прогалини

Є варінти нормальної освіти — grammar schools. Але туди треба потрапити, написавши екзамен в 10 років.
Розмовна англійська допоможе, адже маючи її легше зрозуміти акценти і в Лондоні багато емігрантів. Це легше, ніж вчити мову з 0.

Варiант катать самому i потiм ставати споносорм для родини

Зашугали бідних, що коли розказуєш що в ЄС то обов’язково треба написати як потрапив на волю.

Я б да, але не уявляю як її легально оформити в моїй ситуації

Підписатись на коментарі