Релокація всередені країни

Доволі нестандартна тема, але не кидайте одразу помідорами.

І так маємо:

1. У мене не має вищої освіти

2. Не має офіційного доходу (працюю фрілансер — крипта, пайонерки, прямий переказ на карту і т/п)

3. Двоє дітей. Один із них навчається вже у 8-му класі й шансів здобути вищу освіту не за бабло 0. Також категорично відмовляється вчити англійську що більш напрягає.

4. Накопичення досить скудні для закордону, але в принципі є можливість купувати житло у не дуже великих містах.

5. Живу у Дніпропетровській області де не дуже добре із тривогами та обстрілами

Що хочемо:

1. Жити в більш безпечному із точки зору русні та екологічно чистому регіоні, який русня не називає своїми «історичними землями» (давайте тільки без популізму типу — «русня хоче знищити 100% України», «пойдуть на Варшаву». Не вистачить ресурсів і вони це розуміють та і не декларують)

2. В ідеалі купити старшому квартиру в обласному центрі де можна впихнути його у ВУЗ. Далі хай влаштовує життя.

3. Я хочу жити у невеличкому файному містечку подалі від мегаполісної суєти, але так щоб добратись до обл центру десь година-дві їзди на авто.

4. Для молодшого звичайна школа. Не супер-пупер ліцей. Просто базова освіта. А вже що захоче може сам вивчати віддалено

5. Хочу займатись домашнім господарством. В ідеалі вирощувати щось дуже дороге типу фундук із присадженим до нього трюфелем.

Які області/міста можете порадити. Зара розглядаємо файне місто Тернопіль для старшого і щось поряд для інших

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Після призначення головнокомандувачем «генерала 200», тобто Сирського — краще шукати можливості для релокації за межами України, принаймні тимчасово.

Сирський народився в росії. Отримав військову освіту в росії, москві (московське вище військове командне училище). Стиль керівництва — автократичний, прихований.

Відзначається безжальністю та примітивністю військових операцій в стилі жукова. Життя українських військових не жаліє.

Має чудові та довірливі стосунки із паном Зеленським.

давайте тільки без популізму типу — «русня хоче знищити 100% України»

Ну, это не популизм, это официальная позиция русни, озвучиваемая их пропагандистами в стиле «мы планомерно разрушаем Украину» ©
так что это близко к правде
Смогут или нет — это да, вопрос
Но «хотят и стараюстся» — это не вопрос, это факт

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А Суджа пробивав хтось? Які плюси і мінуси для життя?

Пораджу почати платити податки

Як тільки з’явиться замовник з яким можу і мені вигідно працювати офіційно обов’язково прислухаюсь (ФОП у мене відкритий)
Але по сабжу це особисто мені ніфіга не допоможе. Я ж не кажу що не хочу — я особисто просто не можу цього зробити бо доходи у крипті в основному (і це не я придумав), а крипту офіційно на ФОП не виведеш.
Я у цьому топіку якщо причитаєтесь якраз це називаю однією із проблем що завадить релокації за кордон — відсутність офіційного доходу

Хоча з іншої сторони що якщо Дніпропетровська область є однією із найбільш адекватних? Я не фанат Філатова, але після дуже сміливого його поста почав замислюватись...
Тут цінують не те хто є людина та які у неї там погляди, а чи виконує вона свою роботу. Такий край де насрати хто там у центрі сидить головне ми будемо працювати і не заважайте нам спокійно жити.
Край вільних селян та робітників... Мені Махно більш сиптатизує ніж Бандера
P.s Не зважайте, може перенервував вночі сьогодні.

А кто-то в других регионах заставляет на Бандеру молиться?

В свій час навіть трохи розчарування було, коли переїхав у Львів і не знайшов тут бандерівців. роспропаганда так розпіарила і такий облом по факту.
Але місце тут таке, коли у команді немає жодного місцевого і насправді всі російськомовні, але всі говорять українською.

по даному опису, думаю Тернопіль або Івано-Франківськ вам чудово підійдуть.

Так я багато думаю саме про Тернопіль. Єдине що не дуже подобається тамішнє болотце у центрі яке трохи повонює.

Тернопіль найвищий серед обл центрів 320м, від цього постійні вітри, чисте повітря, майже повна відсутність комарів.

Середня висота Львова 289 метрів над рівнем моря. Ви впевнені що такі незначні висоти, особливо відносно навколишнього рельєфу, на щось впливають?

Так, через градієнт швидкості вітру з висотою
wind-data.ch/...​=5&z0=0.1&abfrage=Refresh
Різниця в 30м на такій висоті дає приблизно +30%.

Посилатись на сайт із розрахунком швидкості вітру над землею для будівництва вітряків було б справедливо, якщо б ми говорили про 30 метровий вітряк над Львовом. А мова тут про міста.

Для міст ключове це щільність та висотність забудови. Який товк від кондіціонеру який встановили за шафою?

Яка різниця, і так більшість людей живуть в багатоповерхівках на висотах 10 — 30м над землею.

Цікаво, який у вас план переїзду з Дніпропетровської області через пів України з блокпостами?

можеш і ним
так а в чому проблема вибратися з Дніпропетровської області?

Якщо сильно боїтесь ТЦК можна доречі електричками.
Електрички зупиняються на Богом забутих платформах, про які ТЦК може навіть не в курсі. Ну і пересадками можна доїхати куди завгодно. Я так студентом у Крим мотався колись бо грошей на поїзд не було

А у чому проблема? Влітку я теж їздив у Карпати.
Тимпаче автор судячи з усього планує переїзд не зараз, а війна вічно не триватиме

А що, по Україні так багато блокпостів? Знайомі нормально катаються з Харківської області в Карпати, говорять, що останній блокпост якраз між Харківщиною і Полтавщиною (ну, і в Києві наче, щось траплялось).

В ідеалі купити старшому квартиру в обласному центрі де можна впихнути його у ВУЗ

В універі зразу було видно хто «місцевий» (читай: не рве жопу щоб зʼїхати з общаги), а хто приїжджий. Приїжджі вже з курсу другого-третього шукали роботу, можливості, крутились. Ну бо живеш в сраній общагі, хочеться зʼїхати хоча б на орендований бабушатник. А місцеві сильно не запарювались. Жити є де, а на «погулять» достатньо і стипендії + батьки шось підкинуть.

Короче, план «купити сину квартиру біля вузу» для мене виглядає хріново) Хай мене заклюють, але хоча б рік життя в общагі сильно міняє людей. Ти навчаєшся домовлятися, комунікувати, організовуватись з іншими людьми, ітд. Це навички які потім знадобляться на роботі. А вже з другого-третього курсу — ну да, своя квартира буде нормальним таким плюсом

Жиза, часто ± все так і є, тим більше що нинішні гуртожитки вже на багато кращі ніж ті в яких ми жили.

Якщо каартира біля роттердамського універа, то хай вчиться і концентрується на знаннях, а не на підпрацьовках

Приїжджі вже з курсу другого-третього шукали роботу, можливості, крутились.

або одружитися

У мене не має вищої освіти

Це видно одразу)))

Після призначення головнокомандувачем «генерала 200», тобто Сирського — краще шукати можливості для релокації за межами України, принаймні тимчасово.

Сирський народився в росії. Отримав військову освіту в росії, москві (московське вище військове командне училище). Стиль керівництва — автократичний, прихований.

Відзначається безжальністю та примітивністю військових операцій в стилі жукова. Життя українських військових не жаліє.

Має чудові та довірливі стосунки із паном Зеленським.

вже працюєш і розносиш як правильно читати новини? :)

У вас є якісь зауваження по суті? Чи в Мюнхені сьогодні якесь пивне свято?

Я сьогодні не в мюнхені

А де ти?

У вас є якісь зауваження по суті?

Так є

Стаття 435-1 ККУ

З власних спостережень.

Якщо зелені патріоти починають погрожувати та переходити на особистості, образи тощо — то, з великою ймовірністю, ці зелені патріоти зазвичай або в Німеччині, або в США, або в Канаді, або Ізраїлі, або в Польщі, або заброньовані як «важливі люди», або якісь лакеї — загалом десь дуже далеко від фронту та холодних посадок для піхотинців-штурмовиків.

Крім цього цей недопатріот ще виступав за підняття податків для ІТ і писав що щипати гусаків треба ще активніше явно виражаючи підтримку гетьманцеву і йому подібним, при цьому податків в Україні він не платить.... Просто крінж якийсь. Мабуть жаба душить що його там в Німеччині общипали по самі гланди. Максимально зашкварний тіп — в усіх жопах затичка.

Ви не праві
Ось уривок із юридичного роз’яснення закону

Значення деяких термінів, застосованих у ст. 435-1 КК:
1) образа честі і гідності — висловлювання (словесно, письмово) або у вигляді дії (ляпас, плювок, непристойний жест), у т.ч. здійснені публічно, які полягають у негативній оцінці особистості людини, виражені у формі, що суперечить встановленим правилам поведінки і вимогам загальнолюдської моралі. На відміну від наклепу, образа не несе у собі відомостей, що ганьблять потерпілого;

У цьому випадку автор приводить беззаперечні факти біографії військовослужбовця та критикує його професійні якості не переходячи на особистості. Тому дії автора не підпадають під дію цієї статті

Подивимось.
Дуда вже явно підтримує Трампа із ідеєю зевершення війни за 24 години.
Щось підказує що Залужний сам захотів у політику, а із результатами війни у якій обіцяних кордонів 91го вже ідіоту зрозуміло що не буде шлях туди закритий.
А слухнаний Сирський ідеальний цап відбивайло. Зе теж собі репутацію відбілює вознею із законопроектом по мобілізації.
Потихеньку підчищають хвости.
Хоча можу помилятись
Будемо дивитись коротше.

Типу українські чимось відрізняються. Зараз то трохи відрізняються коли почали стандарти НАТО вводити, но до 2014 року абсолютно той самий совок, може в рашці навіть краще так як тупо більше бабла в воєнку вливали.

А коментарі почитати, так давно вже так, під керівництвом батька Залужного

Імхо, кожну політичну постать в Україні потрібно аналізувати хоча би протягом 20 років. Мій власний аналіз публічної діяльності та політичних кроків пана Зеленського (в різні історичні періоди з 1990х років) сформував моє однозначне ставлення до цієї політичної та публічної постаті.

На мою думку, пан Зеленський — лицемірний українофоб. Всі його дії та заяви сприймаю відповідно, враховуючи власний аналіз.

Мені болить та шкода український народ, що він обрав собі керівником лицемірного українофоба, який імхо знущається та сміється з українців.

Якщо аналізувати будь-яку публічну постать чи посадовця протягом 20 років, то всі українофобами виявляться. Ось кілька неочевидних прикладів:

Шарій спочатку був патріотом, потім напідсосі у кремля, зараз знову перевзувся.

Ківа в 2014, права рука Яроша, голова полтавського осередка Правого Сектора, активний учасник АТО. Потім, ОПЗЖ, підсос у Кремля, ганебна смерть.

Дурнєв, висміював майдан, стьобав протестувальників, зараз перевзувся в патріота, заговорив українською, веде один із самих популярних проукраїнських каналів Боже яке кончене, взірець нації йопт.

А пам’ятаєте як швидко всі простили гріхи Коломойскому і Гепі? А вони, на відміну від Зелі, довгий час були відкритими українофобами.

Політична проституція вона така.
Повії знаєте, теж обирають по тому скіки клієнт платить.

А где граница между политической проституцией и бизнес-интересами? Опять же если брать ситуацию 2013 — 2014 г., то сторониками евроинтеграции были те, у кого работа ориентирована на западных клиентов, а лагерь ватников состоял в основном из тех, у кого работа была связана с запоребриком.

Ну мова йшла трохи про інших людей:
— Ківа — тут не треба бути психологом щоб побачити явні проблеми. Або контузило його або ще щось сталось. Але явно психологічна допомога була не достатньою
— Дурнєв взагалі дивно чого тут. Типовий торчок який брав інтервью у таких же торчків у клубах. Потім побачив що у топі стала політична повістка і пішов туди та і несе його у ту сторону де більше аудиторія
— Шарій — не думаю що він якимось агентом Кремля був. Такий же піздобол в принципі як і до недавна народний улюбленець та фігурант бази миротворця Арестович. Той, доречі почав останнім часом у шарія відбирати аудиторію (ну тих самих — хороших руських) і вирішив наш шарій перевзутись.
— Коломойский та Гепа — можна було б віднести до тих що із бізнес інтересами. Але теж — типові пройдисвіти насправді.

Тільки твердолобий дурень не буде міняти свою точку зору під впливом реальності. Тільки наївний дурень вважає, що може бути політик, який може знати істину з усіх питань на початку своєї кар’єри (ніби політики — це ельфійська раса, ага). Черчиль натякає таким дурникам, що їхні уявлення просто нікчемні.

під впливом реальності.

А кому вона потрібна, реальність?

Звідки ви можете знати реальну точку зору когось?
Припустимо, що хтось бреше (тотально) стосовно своїх точок зору.
Ви такий сценарій хоча би в теорії розглядаєте?

Ну добре добре — із цілодобовими ТЦК мене переконали. Підшукую дачу на весну.

«генерала 200», тобто Сирського

Сирский командовал операциями под Киевом и Харьковским наступлением.

Методы, конечно, будут отличаться от Залужного, потому что Залужный более человеко ориентирован и очень деликатен в решении конфликтных ситуаций, а Сирский — это про работающие процессы в армии.

Учился или нет человек в России — никак не влияет на то патриот страны он или нет.

А участь в якості гостя на святкуваннях «Дня росії» — впливає?
Родичі, які підтримують або проживають в росії — якось впливають?
Знання української мови в стилі азарова — впливають?

про работающие процессы в армии

— ви знавець процесів в армії?

Для того, щоб стати патріотом в сучасній Україні — потрібно зовсім мало: одягти вишиванку, десь дати натужне (героїчне) інтерв’ю українською мовою (яку не вивчив за 30 років і пообіцяти вивчити), зробити демонстраційний донат, залити в соціальних мережах патріотичний пост та фото десь на якомусь українському івенті.

А участь в якості гостя на святкуваннях «Дня росії» — впливає?

Ні

Родичі, які підтримують або проживають в росії — якось впливають?

Ні

Знання української мови в стилі азарова — впливають?

Ні
Та тут у половини юзерів форума — знання мови як у азірова ))) краще б спілкувались і далі, як було на момент 23:59 23.02.2022

— ви знавець процесів в армії?

Ні, а ви? :-)

зробити донат

Ідеально — з закордону :-)

Це нормально та закономірно, що такі як Зеленський, Єрмак, Подоляк, Шмигаль — мають в своїй команді такого як Сирський, а колишнім радником в них був Арестович.

За 5 років 5 раз змінювався міністр оборони в умовах монобільшості в парламенті. Це теж нормально та логічно для цієї влади. А як по-іншому?

Ви взагалі припускаєте хоча би в теорії, що певні персонажі можуть брехати, імітувати та грати ролі, але в реальності зовсім вони не ті за кого себе видають?

Дык в каком году? Были времена, когда наш брат участвовал в дне России, а запоребриканцы участвовали в нашем дне Независимости и все мило ладили за бутылкой и просмотром культурной программы. Даже Тот-Кого-Лучше-Не-Называть приезжал на 10-летие Независимости и смотрел культурную программу. Ничего, правда, не понял, если верить тому, что рассказал пан Квасневский, и потому и устроил весь этот бардак. В Pax Romano не понимали соседей соседей, называли их варварами и это было основанием для войн. Нынешний Tertia Romae в этом плане не сильно отличается, но ещё 20 лет назад это было не так.

А хто вам сказав, що путін та Зеленський (або Сирський) — вороги? Вони якось пов’язані кров’ю між собою? Вони один одному щось погане зробили, мають якісь реальні конфлікти на серйозній основі?

Чи ви реально думаєте, щоденно вбиті два або три пенсіонера десь в Куп’янську, Чугуєві або Бериславі, або Бєлгороді, або Курську — якось хвилюють Зеленського, Ахметова або путіна, соловйова?

От, припустимо, що у вас є ворог — то на це ж є якісь особисті та персональні причини, правильно?

Они враги, потому что Путин хочет украинскую землю и 40 млн. белых украинских славян превратить в русских, чтобы заткнуть ту демографическую проблему, которую сам и создал. Ну а кого превратить не получится, тех в биореактор. А Зеленский хочет быть у этих 40 млн. Верховным Магистратом. Поэтому на данный момент они враги. Только бизнес и ничего личного. Дубчек и Свобода тоже ничего не имели против дорогого Леонида Ильича, пока тот не устроил в Чехословакии СВО в 1968 г.

путін напав на Україну в 2014 році. Те, що він зробив в Криму, в Луганській та Донецьких областях було всім відомо, що він зробив з українською мовою, українськими людьми?

В 2018 чи 2019 році пан Зеленський офіційно заявив, що він нічого та нікому не винен крім своїх батьків. Чим займався великий політик та громадський діям, пан Зеленський, з 2014 до 2019 — ви ж знаєте, правильно?

Тому ваші слова — це лише порожні слова. Кількість вбитих українців — це підтверджує.

Захист України та українських громадян (їх безпеки, життя, власності) — це прямий обов’язок та функція президента. А там величезні проблеми з виконанням цих безпосередніх функцій та обов’язків в мільйонних масштабах.

Те що росія та путін — є проблемою було відомо давно і неодноразово.

Вирішення безпекових проблем державного масштабу — і є робота президента.

Ну дык он и решал её, как умел. Просто сначала он думал, что проблему можно решить мирно, но в конечном счёте оказалось, что это невозможно. Кстати, немалая часть тех, кто сего магистрата выбрал, тоже так думала. А вообще о способах решения проблем. Расскажу-ка одну байку из одной RPG-игры, которая вполне может иметь место в реальной жизни. В 23 веке в одном подземном убежище жил-был один молодой персонаж. В этом убежище была демократия и смотрителя переизбирали каждые 4 года, правда последние 20 лет в этом кресле сидел один дедушка. А также из-за определённых обстоятельств в убежище был серьёзный демографический перекос, в том плане, что было очень много стариков, почти не было людей среднего возраста, ну и было немало молодёжи. Тем не менее из-за не очень разумных решений в прошлом, данная община де-факто находилась в состоянии войны почти со всеми силами, которые были наверху и спасало их только то, что об их местонахождения мало кто знал, а они де-факто находились в режиме самоизоляции. Тем не менее за 8 лет до разворачивающихся событий, когда жёсткой самоизоляции ещё не было, в убежище привели двух людей среднего возраста, которые назвались братом и сестрой, потому что они оказали определённое содействие гражданам убежища на поверхности. При этом эти люди имели спортивную и военную подготовку, поэтому руководство убежища решило использовать их для тренировки молодёжи на случай, если потребуется отбить атаку внешних сил на общину. Но к моменту разворачивающихся событий данный homo novus уже успел обжиться в убежище, накрутить стареющее население угрозами от внешних сил и выдвинуться в смотрители с программой, что лучшая защита — это нападение. А надо отметить, что хоть молодёжи и было немало, но всё же недостаточно для большой войны с силами наверху. И голоса разделились, но всё-таки текущий смотритель смог обойти более молодого кандидата да и то только потому, что в данном обществе право голоса предоставляется только с 21 года. Но у «оппозиционного кандидата» был план B и ночью в убежище вспыхнуло вооружённое восстание, где основными боевиками выступали детки, не сказать, чтоб малолетки, как пел незабвенный В.С. Высоцкий, очень многих эти детки порубали на котлетки, включая жену и приёмного сына смотрителя. Ну и смотритель, видя как идут дела, не придумывает ничего лучшего, чем запустить систему самоуничтожения. Тем временем, ГГ ухитряется вывести из убежища шестерых спутников-ровесников (а также если хорошо постарается, то можно ещё и робопса в придачу, но это к делу не относится). И вот после всех своих злоключений, в ходе которой эти самые спутники чуть не перессорились и не поубивали друг друга, они все оказываются в доме на холме, где решили отдохнуть. И тут новая напасть. Незванные гости. И складывается интересная ситуация. ГГ в этой ситуации фактически становится лидером группы. Только вот группа не может договориться, что в этой ситуации делать. Одни ему говорят просто перестрелять незванных гостей с возвышенности, руководствуясь тем же принципом, что лучшая защита — это нападение, а кто-то высказывает мысль, что, возможно, с этими гостями нужно попытаться поладить и договориться. Ну и вот поставьте себя на место лидера группы и подумайте, что ему следует в этой ситуации делать? Разница между ним и президентом только в количестве людей, за которых каждый из них отвечает.

А почему Вы считаете, что Герой Советского Союза Людвик Свобода имел что-то против Леонида Ильича, ведь именно он и стал Президентом ЧССР в 1968 году и пробыл им до своей смерти в 1975 году?

А хто вам сказав, що путін та Зеленський (або Сирський) — вороги?

Ти реально двбйоб чи просто латентний кацап і прихильник теорії змов?
То для тебе пуйло теж не ворог, бо ж тобі особисто він нічого не зробив, тільки десь там пенсіонерів повбивав...

2004 рік — Зеленський їздив в національний тур «Молодь за Януковича».
2010-13 рік — Зеленський працював ведучим на святах в Януковича, разом з російським шоубізнесом розважав «Партію регіонів», її керівництво та спонсорів.
2011 рік — Зеленський працював керівником на телеканалі Інтер, який належав ОРТ, тобто росіянами.

А де ви тут бачите теорію змови? Це факти — кожен їх може перевірити самостійно. Вони свідчать, що понад 10 років пан Зеленський підтримував та мав позитивні стосунки з Януковичем, Партією регіонів та різними представниками російської еліти.

Також додайте кінопроекти, шоубізнес, гастролі, квн, телевізійні проекти з росіянами.

Те, що ви або тупий, або боягуз, або не хочете звертати увагу на очевидні політичні та інші зв’язки — це ваші особисті проблеми.

Ну, поддерживать украинского (пусть и проросийского) кандидата — или работать на законном предприятии — это не преступление.
Другое дело — выступать в захваченной Горловке, во время войны ездить в москву на «съемки фильма» — вот это уже может вызывать закономерные вопросы
Или, скажем, получать роялти из рф за прокат своих «произведений» — тоже вопрос

А вас не дивує сам факт того, що персонажі, які мали хороші бізнесові, приятельські, ділові та дружні стосунки протягом 15-25 років — раптом починають демонстративно на словах воювати одне з одними, обзивати поганими словами, але при цьому одне одного вони фізично не чіпають та не шкодять?

Або, вас не дивує, що персонажі, які 15-20 років були дружніми до росії та самі проросійськими у своїй діяльності, відвідували та тусили собі в рашці, москві, російськими олігархами в 2014-19 роках — втекли зі своїми родичами, дітьми, лакеями, свитами від війни в Іспанію, Монако, Францію, Австрію, Великобританію?

А вас не дивує сам факт того, що персонажі, які мали хороші бізнесові, приятельські, ділові та дружні стосунки протягом 15-25 років — раптом починають демонстративно на словах воювати одне з одними, обзивати поганими словами, але при цьому одне одного вони фізично не чіпають та не шкодять?

Я — интернет воен. Я посылаю на*** всех кто мне не нравится — но бить морду никому не собираюсь.

Або, вас не дивує, що персонажі, які 15-20 років були дружніми до росії та самі проросійськими у своїй діяльності, відвідували та тусили собі в рашці, москві, російськими олігархами в 2014-19 роках — втекли зі своїми родичами, дітьми, лакеями, свитами від війни в Іспанію, Монако, Францію, Австрію, Великобританію?

Абсолютно не удивляет. Мне тоже нравятся страны третьего мира, но жить я в них не хочу. (ну или некоторые страные нравятся. Ну или нравились)

давайте тільки без популізму типу — «русня хоче знищити 100% України»

Ну, это не популизм, это официальная позиция русни, озвучиваемая их пропагандистами в стиле «мы планомерно разрушаем Украину» ©
так что это близко к правде
Смогут или нет — это да, вопрос
Но «хотят и стараюстся» — это не вопрос, это факт

Та їм (русні) не дуже вже й старатись треба, з «планомєрним разрушенієм України» активно допоможе Зе, За Си і сотоваріщі

Скоріше за все це тобі не сподобається
Але повір вже це дуже не легко писати

Один із них навчається вже у 8-му класі й шансів здобути вищу освіту не за бабло 0. Також категорично відмовляється вчити англійську що більш напрягає.
2. В ідеалі купити старшому квартиру в обласному центрі

Решта цілком притомний план, але він не здійсниться якщо в тебе на шиї висітимуть 30річні діточки які тобі води не подадуть.

З того що ти написав, у мене стійке враження що старший не турбується ні про себе, ні про молодшого. Зазвичай в такому віці вже є якась відповідальність. 8клас то не малий. В цьому віці характер вже сформований. Або він тебе слухає або ні.

Якщо слухає — морально готуй що він квартиру купить за власне зароблене. Не заробить — не купить. Помагай в міру і дай йому пробувати жити за себе й поїсти життєвого лайна. Хай поживе десь сам тиждень і поголодує, бо сам не зробив/не заробив/не купив.

Це легко робиться. Залишаєш пустий холодильник, і їдеш кудись у відпустку к бісу, залишаєш дітей вдома на себе. Через пару днів скажеш йому де лежать гроші.

Інакше будеш його годувати все життя. Нагадай собі що в тебе двоє дітей. Подумай про іншого й себе

Якщо не слухається і не бере відповідальності на себе, 18 років — виставляй за двері. Скибочка відрізана.

давайте тільки без популізму типу — «русня хоче знищити 100% України», «пойдуть на Варшаву». Не вистачить ресурсів і вони це розуміють та і не декларують

Не нападуть © ;)

Зара розглядаємо файне місто Тернопіль для старшого і щось поряд для інших

Ти питаєш для старшого чи для себе?
Твій текст просто дише, що ти не знаєш як він житиме сам. Це зрозуміло, але ти маєш відпустити думку що ти повинен дітей забезпечувати на все життя наперед, а як ні — то ти якийсь поганий будеш батько чи щось у цьому дусі.

Подалі, а не поряд. Для себе, а не для нього.

Також категорично відмовляється вчити англійську що більш напрягає.

Це середовище. Навіть якщо не хоче — теоретично можна впихнути в школу де діти іншліш вчать. Далі середовище зробить своє.
Без гарантій. Але чого навчиться того навчиться.

Я б сказав інгліш — найкритичніший скіл для дитини. Не математика і не інформатика, хоч це теж важливо. Якщо не захоче сам — не вивчить, але середовище впливає дуже сильно на «бажання» чи небажання. Якісь дворові друзі чи сусіди які посміються чи мотивуватимуть ітд. Формуй йому середовище, яке його стимулюватиме хотіти, брати відповідальність. Це все що ти можеш зробити хорошого для нього.

В мене двоюрідний набагато менший за мене, я його мотивував мотивував вчити, він хотів. Потім прийшов його папаня і тупо посміявся «що хочеш бути розумним інтєлігєнтом? Хахаха». Така тобі англійська. Середовище

Якщо не слухається і не бере відповідальності на себе, 18 років — виставляй за двері. Скибочка відрізана.

This is SPARTA !!!

В поточних реаліях, на щастя, є куди податись безтолковому молодому білому чоловіку, завжди є де приголублять, одінуть, накормлять :)

Якщо не слухається і не бере відповідальності на себе, 18 років

Це у вас був такий власний досвід — вас виставляли чи ви когось виставили?

Згинь нечиста сила, ти мені за тиждень вже набрид

Рафінуй мозок іншим

У мого діда був такий досвід. Поступив на льотчика у Харкові. Коли вигнали із дому почались складнощі із освітою і вилетів із того вищу. Пішов вчитись на електрика у технікум. Скільки його пам’ятаю — завжди бухав

Наскільки зрозумів, то пан Олексій з Мюнхена вважає, що «виставити за двері» — це дієвий та ефективний педагогічний метод.

Ну я завжди знав що смаки Мюнхенців досить специфічні :-)

Якщо тебе так цікавить, то я сам з дому пішов. Щоб мої батьки не були в твоїй ситуації. Бо в мене є сестра, хай про неї потурбуються, а їм допоможу потурбуватись, а не на шиї висітиму. Ми жили небагато, на всіх любові не вистачить. А я їх люблю, я можу й сам.

Це було 20 років тому

Але тобі краще не розказувати про моє життя, очевидно це не в ті вуха.

Краще фантазуй і скирдуй на квартиру спиногризу

В каком году это было? И речь, как я понимаю, о военном училище? Потому что мой дед, когда учился в военном училище в 50-е после сверхсрочки (тогдашний аналог контрактной службы), ухитрялся на военную стипендию содержать неработающую жену и 2-х малолетних дочек. Но при этом, насколько я знаю, подбухивал активно только во время холостой сверхсрочки, после того как женился, позволял себе только по очень большим праздникам.

я з 16 років живу окремо, бо мав дуже твердий стрижень і не хотів слухатися батьків, і головне, що через 30 років можу сказати, що був правий, а вони ні )

бо мав дуже твердий стрижень

Ця фраза як міцний алкогольний коктейль зі смаком скромності та самокритичності.

Я думаю, что реальная причина была отбытие к месту учёбы, ибо там, где жили родители, учиться негде. Либо к месту работы, ибо там её тоже не было по понятной причине.

8 клас це 13-ти річна дитина, якщо комусь лінь рахувати)) це так, щоб дати контекст ось цьому:

Зазвичай в такому віці вже є якась відповідальність. 8клас то не малий. В цьому віці характер вже сформований

8 клас це закінчення або вже кінець перехідного віку, залежить від дитини

Незрозуміло який контекст. Діти не ідіоти й знають чого хочуть і не хочуть, і знають що робити щоб отримати те що хочуть. Знають як себе вести і як вередувати, говорити і як казати ні. Вміють злитися й радіти, витрачати гроші теж вміють. Слухаються батьків чи ні, слухаються друзів на вулиці чи ні

Якщо не виховати певні риси характеру, вони залишаться на все життя

8 клас це закінчення або вже кінець перехідного віку

шо? 13 років це тільки початок підліткового періоду, коли в тебе в мізки починають їб*шити гормони і ти увесь час думаєш чи з ким потрахатись чи з ким подертись.
І вже точно ні про яке розуміння відповідальності в дорослому сенсі там не йде (максимум це якісь побутові речі типу вміти приготувати примітивну їжу, покласти речі в пралку, прибрати в кімнаті та зробити уроки).
Я років до 17 був довбограєм і трієшником тим ще, мені нічого не було цікаво окрім іграшок на компі, тільки в 11 класі щось перемкнуло і я почав вчитися бо хотів з’їхати від гіперопікуючої матері та рідного задрипаного міста.

Діти не ідіоти й знають чого хочуть і не хочуть

Більшість людей на планеті не знають чого хочуть, окрім міщанства типу «купити конуру та в ній розмножитися» та «замовити суші чи піцу», а ви від підлітка це очікуєте.

Дык тут у кого как. Я вот в 14 сдал экзамен на помощника машиниста узкоколейного тепловоза, а в 15 на машиниста того уже узкоколейного тепловоза. Просто если тинейджер помимо школы занят ещё чем-то важным, то жизнь становится совершенно другой. Другая проблема, что в маленьких городах, которые находятся далеко от центров цивилизации с этим чем-то очень плохо. Как и с качеством школьного образования. Но это уже другая история.

По Закарпаттю (Ужгород):

+ Чудова природа і клімат, після Харкова різниця чуттєва, тепла зима, снігу мало, немає гівна під ногами, немає сильних морозів, −5 було, здається, пару днів за два роки
+ Карпати — це любов, чудові локації, поїздити на машині — саме задоволення
+ Близько до кордонів, в Ужгороді кордон 4 км від центру
+ Немає (або я не зтикався) ненависті до приїжджих, багато розмовляють російською (у тому числі і місцеві жителі)
+ Безпека від прильотів
+ У місті немає центрального опалення, тому сам собі можеш топити, як схочеш.
+ Немає комендантської години, але робити вночі все одно нічого, пізно нічого не працює, окрім заправок

— Ціни на житло в Ужгороді, як у Київі
— Кажуть про ТЦК, але я особисто за два роки не зтикався
— Маленьке місто, після Харкова досить незвично, якщо хтось звик розважатися і тусоватися, то тут робити нічого і ніде
— Багато закладів закриваються раніше свого ж графіка, багато чого не працює у неділю (бісить страшенно, коли планував щось купити, і приїжджаєш у 19-30 — і вже зачинено, хоча працює до 20-00)
— Досить вологий клімат, багато плісняви, якщо у вас, або у родини алергія, то краще не їхати
— Багато циган, але загалом вони тут не такі навʼязливі і здебільшого самі по собі
— Якісні послуги треба шукати. Лікарі, СТО — це те, з чим зтикався особисто, і що довелося шукати і декілька разів міняти. (Хоча з запчастинами на авто тут на диво усе прекрасно, те, що я у Харкові чекав місяцями, тут знайшли за пару днів)
— Коли були проблеми з електрикою, світло вимикали дуже багато і не за графіком

± Дуже багато приїжджих, і, хоча було декілька хвиль повернення, все ще відчувається, що місто не розраховано на таку кількість людей. Тому можуть бути проблеми з парковкою, з місцями у певних ресторанах чи кафе, з чергою на послугі (до лікаря, на манікюр) тощо.
± Не знаю, що тут буде, як війна закінчиться і більшість людей розʼїдуться.
± Бум будівництва із-за перегрітого ринку і великої кількості приїжджих. Мабуть після війни усе це буде розпродаватися по собівартості, а щось буде роками гнити черговою недобудовою
± Місто маленьке. Немає висотних будинків (16 поверхів здається два на місто), багато приватного сектора.

У місті немає центрального опалення, тому сам собі можеш топити, як схочеш

Чи не є мінусом що за таким опаленням треба дивитися та не можна його вімкнути та залишити без нагляду на кілька тижнів, місяців чи років? Я так розумію, що просто вимкнути у холодну пору року не варіант бо висока вологість.
Тоді плюс то коли центральне опалення з горизонтальною розводкою щоб регулювати температуру та платити за те, що спожив.

Хз, ніколи не замислювався. Мабуть, не варто, якщо котел газовий, але якщо електричний — то думаю можливо, особливо, якщо є автоматика, яка його вмикає в залежності від температури.

Але тут такий клімат, що у багатоквартирному будинку опалення можна не включати весь рік, якщо ніхто не живе

У мене зараз автономне опалення. Я виїхав 24 лютого і повернувся вже на початку Червня. При тому що Березень тоді був досить холодним.
Ніяких змін у квартирі не помітив.

Електрика чи газ? Опалення вмикалось чи завжди було вимкнено? Чи наприклад його можна взагалі не вмикати та буде не менше +10 чи +15 у хаті?

Електрика. Повністю вимкнув. Бо тоді не знали коли і чи взагалі повернемося
Якщо не вмикати то температура до +15 за 8 годин опускається (привіт блекаути). Скільки було в квартирі коли нас не було ХЗ. Приїхали вже коли було відносно тепло.
Я доречі живу в районі де нема централізованного опалення. Так такі райони (не цілі міста) зустрічаються усюди

— Кажуть про ТЦК, але я особисто за два роки не зтикався

Вiльно пересуваєтесь мicтом чи як ?
Бо я у Харковi теж не бачив, але я вдома 95% часу, а в мicто на авто.
Але ловлять часто в метров, зупинках, ТРЦ ...

Донедавна пересувався вільно, і пішки, і на авто

Сильно доречі залежить від «звичок» місцевих ТЦК
У нас в місті усі знають що якщо пересуватись пішки або громадським транспортом то шанс зустрітись із ними ну вкрай малий. Вони у нас лениві щоб ходити прям десь
А ось на авто — постійно пишуть про блок пости де роздають листи щастя. Добре що розміщуються вони на якихось дорогах із інтенсивним рухом. Я вже звик їздити по периферії

Ну ти ж дійдеш до якогось хабу
Магазин, вокзал базар і.т.д.

3. Двоє дітей. Один із них навчається вже у 8-му класі й шансів здобути вищу освіту не за бабло 0. Також категорично відмовляється вчити англійську що більш напрягає.

Ви його старшого недостатньо зацікавили: можливо, жахлива вчителька, чи зубрьож англійської в дитсадку? Але треба показати, що англійська — це можливості, наприклад спілкування з іноземцями в чатах (ФБ, різні ММО/МОБА), величезний пласт контента як то книги чи фільми. Грубо кажучи, це ви, як батьки, десь пролюбили момент.

2. В ідеалі купити старшому квартиру в обласному центрі де можна впихнути його у ВУЗ. Далі хай влаштовує життя.
4. Для молодшого звичайна школа. Не супер-пупер ліцей. Просто базова освіта. А вже що захоче може сам вивчати віддалено

Звичайна школа з більшою вирогідністю стане совковим гулагом для малого і він так само зненавидить навчання та в результаті виросте в «менеджера з менеджменту», рієлтора чи продавця-консультанта. Психіка дітей дуже гнучка і боятися переїздів не варто. Доречі, можливо, саме тому ваш старший поступити у ВНЗ не за бабло і не може?

1. Жити в більш безпечному із точки зору русні та екологічно чистому регіоні, який русня не називає своїми «історичними землями» (давайте тільки без популізму типу — «русня хоче знищити 100% України», «пойдуть на Варшаву». Не вистачить ресурсів і вони це розуміють та і не декларують)

Які області/міста можете порадити. Зара розглядаємо файне місто Тернопіль для старшого і щось поряд для інших

Хмельницька область (Камʼянець, Хотин), Івано-Франківська (Коломия, Косів, Верховина, Яремче), Чернівецька, Закарпатська (Ужгород, Рахів, Чоп, Мукачево).

Звичайна школа з більшою вирогідністю стане совковим гулагом для малого

Я б сучасну школу не назвав совковим гулагом — із часів мого навчання у 90-х змінилось все прям сильно координально. Це десь приблизно як різниця між Богом забутою недофінансованою держ конторкою та Київським IT офісом із плейстейшен та смузі.
Що що, а школи у нас сильно змінились на краще.

Заздалегідь перепрошую, що лізу не в свою справу з порадами на питання, які ви не задавали.

Я б сучасну школу не назвав совковим гулагом — із часів мого навчання у 90-х змінилось все прям сильно координально.

Це ви зараз кажете про школи з Дніпра, Києва чи хоча б якогось стотсячника, але ж ви пишете про переселення у затишне містечко чи село, де ситуація може бути навіть гіршою, ніж у девʼяності у Києві: класи по 3-4 особи, 3-4 вчителі, що суміщають по 3-4 предмета з єдиним методом навчання «читаємо все з 45 сторінки і до дзвінка».
І ще момент: школи міняються там, де міняються вчителі. Навіть зараз у Києві повно шкіл, де 70-річні Владлєни Прокопівни своїм совком продовжують насаджувати ненависть до навчання у молоді та світлі голови молоді.

Ну мій молодший брат (так у нас різниця у 25 років) ходе зараз в сількьку школу у яку я ходив. Я коли зайшов взагалі нічого не впізнав. І змінилось не тільки приміщення де раніше не було навіть туалету в приміщенні, а і саме ставлення вчителів. Навіть у сільській школі є наприклад інклюзивні класи.
Шкіл доречі по 3-4 особи у класі вже не існує із децентралізацією. Село де живуть мої батьки є центром громади, якій підпорядковані ще з десяток менших населенних пунктів. Кожного дня звідти дітей забирають шкільні автобуси. А місцеві школи закрили

Я би розглядав вінницьку область. Десь не далеко від Вінниці.

відправити дружину з дітьми у Німеччину чи Австрію, хай сидять на сошиалі та вчать німецьку, а самому залягти на дно у Київі

План, як простати сім’ю в один етап.

якщо через таке легко просрати родину, то може і не треба така родина

За такою логікою взагалі ніяка родина не потрібна, тому що за статистикою 80% шлюбів розпадаються.

За якою статистикою? Офіційно в Україні±50%

en.wikipedia.org/wiki/Divorce_demography

думаю, за цією, і як на мене, вона занижена. не бачу причин для українців не поборотись за перше місце тут

в здоровiй простатi здоровий ух

Так в багатьох випадках це баг а не фіча — як скинути з плеч сім’ю без розділу майна і аліментів. І навіть совість мучити не буде так як діти бомжувати явно не будуть.

Ми ніколи не розлучались більше ніж на один день. У нас на стільки все зав`язано на тому що ми разом, що навіть не уявляю як це. Малий, якому 3 роки, принайні точно отримає жорстку психологічну травму бо істерики починаються якщо я з ним хоч не дай Боже один раз в вечері не пограюсь і без мене ніколи не засинає. Так склалось.

Ось і я кажу, що ці відправляння в Німеччину в більшості випадків просто найекологічніший спосіб однієї зі сторін здихатися свого осточортівшого партнера.

Та ні, мені це подобається. Я за 10 років у корпоративному аду кровавого ентерпрайзу на посаді, яка передбачає величезну відповідальність та прийняття рішень проїбав дитинство старшого. Ніхочу ще про***ти молодшого.

Як я вас розумію. З дружиною разом майже сім років, найдовше не бачились три дні, і то один раз)
І от не давно (в пн), спіймали тцк, на «позашляховику незламності» відвезли на влк. І зараз дуже важко розлучатись(

А чому вас ловили?(: Ви ж якщо ні з ким не плутаю писали що проходили ВЛК після 22го року і стоїте на обліку.

Напевно тому, що відлов на вулиці — це чи не єдиний спосіб поповнення війська, тому, що навіть якщо у когось всі дані оновлені то йому все ще мають вручити повістку, а для цього мають застати особисто за місцем вказаним при оновленні даних, ну і на вулиці можна непогано так підзаробити паралельно з підсиленням війська, бажаючих відкупитись одразу гадаю має бути достатньо імхо.

Ні, я не стояв на обліку, і не писав такого)

Вибачте, мабуть переплутав. Але якщо ви навіть можете відповідати на доу, сподіваюся, не все так погано(:.

Людина «добровільно» оновила дані в ТЦК та пройшла ВЛК, отже має на руках повістку на відправку на навчання. Звісно, її зараз ніхто не замкнув і до батареї не прив’язав, але не явка за повісткою — це вже гарантована кримінальна відповідальність і всі дані про нього в ТЦК вже є. Тому і «зараз дуже важко розлучатись», але нічого вже не вдіяти.

Тут до кожного «зловленого» приставляють військового який за ним ходить по кабінетах. Але я не впевнений щодо другої повістки, здається після ВЛК одразу в тцк і кудись далі.
Мене відпустили через направлення в область до офтальмолога.

Ну при проходженні ВЛК — то ясно. Тепер будуть часто телефонувати і нагадувати: «чому так довго?» Моєму свояку треба було додаткову перевірку робити, як і вам — до офтальмолога. Так мало того, що телефонували і він їм відповідав, так ще й персонально додому приїжджали. Хз навіщо.

Бояться щоб не втік)
Десь чув що за одного мобілізованого вони отримують 4-5к грн, але поки що це на рівні чуток як раніше про Буковель (тцкшникам платять данину щоб ті не сильно показувались там)

Спадковий астигматизм з високою міопією. Направили в область для обстеження, самі бояться.

Ми ніколи не розлучались більше ніж на один день. У нас на стільки все зав`язано на тому що ми разом, що навіть не уявляю як це. Малий, якому 3 роки, принайні точно отримає жорстку психологічну травму бо істерики починаються якщо я з ним хоч не дай Боже один раз в вечері не пограюсь і без мене ніколи не засинає. Так склалось.

Ви переоцінюєте свою важливість та недооцінюєте адаптаційні механізми дітей та жінок.

Один із них навчається вже у 8-му класі

Тобто старшому 14 років? Через 3-4 роки в армію?
Пробуйте виїджати за кордон разом з родиною!

Є такий техно-вело-блоегр Саша Ляпота. Одружився в 20 років, з дружиною з 16 років разом, познайомились в церкві, обидва віруючі, двоє дітей 10-12 років.

Він працює і заробляє бабло, знімає обзорчики (ціла компанія була на 10+ чоловік, але роздрібнили кілька років назад), знімає велопокатушки і тревел блоги, інколи вона до нього приєднується. Вона відпочиває і займається хобі і дітьми. Він їй новеньку машину на день народження, вертольотну прогулку над Києвом з посадкою у ресторана у озера при свічках. Разом будували великий сучасний, дизайнерський будинок під Києвом в який вже скоро мали заїжджати. Короче здавалося що якщо і існує ідеальна сім’я, то ось вона.

Але, війна застала їх в Європі і вони вирішили не повертатися в Україну. Но, через рік... вони розлучились, по її ініціативі. Діти живуть з нею у батьків (вона з Литви), він знімає квартиру в іншому місті. Продали будинок під Києвом і поділили гроші пополам.

Ось, здавалось би, ідеальна любовна історія — закінчилась.

Бо сім’я то не сильно любов та романтику, а про соціально-економічну одиницю яка без цієї взаємодії цілком може розсипатись.
Я це усвідомлюю. Доречі, нікого не тримаю тут. На початку вторгнення навіть пропонував виїхати і сильно пропонував. Після того як над будинком уфігачили ракету навіть речі їм зібрав і у авто погрузив.
Дружина, та і старший зробили свій вибір. Тепер і мені варто дотримуватись своїх обов’язків у цій соціально-економічній взаємодії і не попасти у бусик.
Доречі лайфхак — усе майно включаючи машину та квартиру на дружині. Не спеціально, чесно. Так історично склалось що бюрократичною фігнею усілякою вона завідує.

Не спеціально, чесно

ти не спеціально, а вона може якраз таки і спеціально, але вже ніколи не признається.

Усе нажите у шлюбі добро при розлученні ділиться навпіл не залежно від того кому воно належить

Наскільки мені відомо, це не зовсім так. Якщо оформлено по договору дарування, то не ділиться. Я обидві квартири на дружину по договору дарування записав.

А як по іншому швидко та дешево переоформити? Особливо якщо купив квартиру менше ніж два роки тому (чи 5? Не пам’ятаю. )

Щоб якщо загину у боротьбі з нахабними загарбниками, не було питань хто має успадкувати їх.

А завещание написать вера не позволяет?

Можуть бути ньюанси, якщо ти не загинеш, а «зникнеш без вісті» (щоб державі за тебе не платити).

Нюанс этот тоже известен. Над имуществом устанавливается опека до того момента, пока пропавшего без вести не признают умершим по суду. Дальше открывается наследство с 5-летним мораторием на отчуждение имущества.

В мене знайомий, полковник ЗСУ, загинув чи пропав безвісти весною 2022 року.

До сьогоднішнього дня новин нема. І це ж полковник. Не рядовий солдат.

Так, звісно, це війна і, звісно, люди зникають без вісти, як солдати, так і цивільні.

Причина, про яку я написав, головна, та не єдина. Таким способом — переписавши квартири на дружину за договором дарування, я показую своє визнання тієї праці, яку дружина вклала у становлення нашої родини, пожертвувавши при цьому своєю кар’єрою — за більш ніж 15 років спільного життя моя дружина працювала лише кілька місяців п’ятнадцять років тому після закінчення університету.

А ви що комбатант? Чи збираєтесь їм бути?

Поки що не комбатант.
Комбатантом бути не збираюся, бо є єдиним годувальником родини і після приєднання до збройної боротьби проти нахабних загарбників мій дохід значно знизиться, але наскільки мені відомо, серед нинішніх комбатантів не всі збиралися ними стати, тож на всяк випадок вирішив врахувати такий варіант розвитку подій.

бо як сказати ’ні’ дружині, тещі та дітям на будь-яке прохання, ви що, хіба ж можна...

Це поки ви не в курсі по судовій практиці по розділу майна в Україні :)
Проконсультуйтесь з адвокатом за 500 грн, щодо СПРАВЖНЬОЇ судової практики.

Ого, звідки стільки подробиць, ти його особисто знаєш?
Щось всі його кидають, і на роботі і вдома, може таки не спроста...

Так він же блогер, показує все. Хіба що показує тільки позитив, а за камерою в сім’ї не так все гарно.

Десь в цій історії загубилася мораль. Там де щось коїлось впродовж року

Its a good trip?

Может, просто не договорились, в каком городе жить? Он не хочет жить в её городе, а она там, где у него работа и другие интересы. Кстати, нередкая причина для разбега.

Є такий ... блогер ...

Там в цій історії є один (а можливо і більше) важливий нюанс. Церква Hillsong — специфічна тусовка. Імхо — секта.

Основатель глобальной церкви Hillsong (Хиллсонг) из города Сиднея в Австралии Брайан Хьюстон был обвинен в сокрытии преступлений на сексуальной почве в отношении детей, передает Associated Press.6 серп. 2021 р.

Це новина про їх керівника, тобто їх провідника до Бога. Імхо, звичайній, адекватній людині не потрібні якісь провідники або посередники у її вірі в Бога.

Чому? Бо життєвий шлях людини завжди унікальний. Ніхто замість вас не може пройти ваш шлях з вашими перешкодами та викликами. Звісно, можна читати книжки різних розумних людей, враховувати досвід попередніх поколінь. Але це як читати про їзду на велосипеді, але самому на ньому не їздити.

Сучасна церква (наприклад, та яка підтримує путіна або та, яка підтримувала фашистів в Італії / або кпсс) — це бутафорія та імітація, інколи цинічна насмішка над людьми.

Полтаву не розглядали?

Місто компактне, ціни на житло помірні, до Києва — близько 4 годин на авто (якщо не гнати:)), чисте повітря, річка, питна (артезіанська) вода з крану:), достатня кількість ВНЗ та коледжів, присутні кілька глобальних ІТ-компаній.

Коледж після 9-го класу, як хтось вже писав — чудовий варіант. Я до речі, працюю в Полтавському політехнічному коледжі на спеціальності «Розробка програмного забезпечення». Вже на 3 курсі до 70% (а іноді й більше) студентів вже працевлаштовані за спеціальністю. А після закінчення можна продовжити (саме продовжити, а не вступати на загальних засадах) освіту в багатьох університетах, з якими у нас укладені угоди. Це не реклама:) — думаю, так працюють всі коледжі.

Проблем, звісно, вистачає (як і скрізь). Але мені тут подобається. Можливо, сподобається і Вам...

Як викладач ви, напевно, маєте бронь ?

І приблизно чотири години на авто до поточного кордону з Мордором

Підозрюю що автор хоче по далі від ***нутих сусідів. Ідеально десь на інший континент, але ситуації різні бувають

Полтавська область хіба не потерпає від прольотів? Якось не вважаю цю область безпечною.

В область прилітає періодично, але в одні й ті самі локації. В самій Полтаві спокійно.

В Полтавi взагалi тихо на диво. Чи не єдине обласне мicто де нiчого не було.

Як жартують місцеві: «руснява ракета дивиться на котлярик, думає що тут уже бомбили, і летить далі») Хто знає той пойме

Полтава (та і вся область) — це досить таки дно. Кажу як житель цієї області) Нікому б не радив сюди переїжджати.

— до русні не так і далеко, якщо не дай бог Харків впаде — то це буквально наступна область
— з дорогами повна срака, причому майже 30 років живу — 30 років і срака, по всій області. єдина притомна траса — це М-03, ну і Київ-Харків. На вʼїзді в Полтаву, в Розсошенцях, от прямо зараз можна колеса загубити
— в самій Полтаві крім ТЦ Екватор та Конкорду толком нічого немає. Та і ті на рівні занюханого No-Name ТЦ десь в спальнику Київа. Як кажуть самі жителі Полтави: «Полтава це просто велике село». Пара нормальних ресторанів, пара кінотеатрів. Всьо, розваги закінчились.
— Політех та Аграрка — типова слабенька херня яка випускає незрозуміло кого, і незрозуміло як. Маю повно знайомих та друзів які там навчалися, відгуки ідентичні. Це називається «диплом аби було»
— хто любить водойми (прогулятися по набережній, ітд) — тут такого нема, бо є тільки невелика «річка-вонючка». Парків також майже нема. Ото альтанка, і круг (де орел стоїть), на цьому притомні парки закінчились
— роботи досить мало, бо купа підприємств (типу алмазного, стеклозаводу, ітд) стоять або закинуті, або мають мінімальну загрузку і зп-мінімалку
— область географічно розташована майже на сході, тож захотів на море — їдеш 600 км. захотів у гори — їдеш 1000км. таке собі.

Короче, єдиний плюс Полтави та агломерації — це чисте повітря. Ну бо заводів ніхрена нема, нічим його не забрудниш)) Та і то, це якщо поближче до Кременчука не переїхати

В моєму власному рейтингу, Полтавська область це 2/10, не рекомендую. Як альтернативу бачу Черкаси.

Я б не був би настільки категоричним.
— стосовно «наступних після Харкова» — так, на жаль, це правда
— про дороги — не можу погодитись — так, є проблеми, як і скрізь, але за останні довоєнні роки ситуація значно покращилась. Хоча, може я просто не бачив цих проблем, бо іздив або трасою до Києва й назад (в’їзд у Полтаву біля автовокзалу такий же ідеальний, як і траса), або в межах центру міста — на околицях, можливо, гіргше
— не знаю як Вам, а мені для розваг достатньо швидкого домашнього інтернету:) і 1-2 великих супермаркетів (а в Полтаві їх далеко не 2), в кінотеатри давно не ходжу (хоч Мультиплекс в «Екваторі» був і, мабуть, залишається непоганим). Нормальних ресторанів теж більше ніж пара, тренажерні зали та басейни теж є і непогані
— про строяк (політех) та аграрку я нічого говорити не хочу:), але це тільки два з полтавських ВНЗів (разом з філіалами їх близько десятка). А взагалі, я завжди говорив (і моя дитина теж так зробила), що краще після 9 класу піти до коледжу, а потім після 2-го курсу вступити паралельно на заочку в інший ВНЗ, а вже після закінчення коледжу продовжити освіту очно ще десь. Практика і відгуки колишніх студентів свідчать, що після коледжу в університетах вже нічому не навчать (без образ) — ті ж самі дисципліни, але більш поверхнево, часто (але я Вам цього не говорив) діти успішно захищають в універах свої курсові й дипломні, які писали у коледжі:)
— я не назвав би Ворсклу «невеличкою річкою-вонючкою» — можна від’їхати від міста подалі (ми з дружиною завжди так робимо) й досхочу покупатися — є місця, де ліс густий, вода чиста, а річка досить широка. Хочете лакшері-відпочинку:) біля річки — їдете на «Мис доброї надії»
— на море краще «летіти», а не їхати:), а гір (і взагалі висоти) я не люблю:)

Так, Полтава (не кажу про область) — це не топ (хоча перед війною займала 2 місце після Києва за темпами будівництва), заводи (серед яких навіть кілька унікальних для СРСР підприємств) майже всі стоять:(, але жити тут комфортно. Перевірено на собі:)

може я просто не бачив цих проблем, бо іздив або трасою до Києва й назад

Пане, так я ж прямим текстом написав, що є дві притомні траси, і одна з них — це Київ-Харків :) Якщо дуже цікаво, то рекомендую зʼїздити в сторону Нових Санжар (через розсошенці, не через обʼздну), і десь звернути на села. Це треш. Я обʼїздив більше половини областей України — і рідна полтавська область от прямо відчувається, навіть без знаків))

— не знаю як Вам, а мені для розваг достатньо швидкого домашнього інтернету:)

Ну добре вам :) А я дивлюсь по своїм хоббі. Картинг: 1 на область (і то досить умовний), коли в самому Києві (!) їх більше 5, а то і до десятка. Тир та стрілецькі зони: нуль на область, коли в Києві... ну, ви зрозуміли. Покупка специфічного девайсу: представники є в Дніпрі, Києві, Харькові, ітд. В Полтавській області, як завжди, нема. Купити якісний одяг за адекватну ціну — також легше зʼїздити в Київ чи в Дніпро в один великий ТЦ, ніж обшукати всю Полтаву, і все одно не знайти. Про Кременчук, Лубни, Хорол ітд взагалі мовчу.

Короче, так, це звісно субʼєктивно, але поки війни не було — то майже кожні вихідні ми сімʼєю виїжали з області, і їхали в Київ/Черкаси/Харків/ітд, бо тут робити нічого.

про строяк (політех) та аграрку я нічого говорити не хочу:),

Та я сам навчався в плюс-мінус такому ж універі. Просто у мене була мотивація. У сина автора, я так розумію, її нема.

— я не назвав би Ворсклу «невеличкою річкою-вонючкою» — можна від’їхати від міста подалі (ми з дружиною завжди так робимо) й досхочу покупатися

Так я ж не про «покупатися». Купатися понятно, є ті ж «голубі озера» по області :) Я про наявність набережної. От, наприклад, просто обожнюю набережну в Дніпрі, або в Одесі. А в Полтаві... ну, біля памʼятника свині можна ввечері прогулятись

але жити тут комфортно. Перевірено на собі:)

Мені тут було комфортно жити до війни (4 години, і ти в борисполі), і перший рік війни. Зараз, коли я, можна сказати, замкнутий в місті — це ппц. Ну і маю колегу з Харкова, який сюди релокейтнувся, і менш ніж через рік повернувся назад. Каже що місто настільки депресивне, що краще вже С-300 слухати :D

Ну от я приблизно так само жив до пандемії — через тиждень у неділю 4,5 години і ти в Києві, тиждень проводиш тренінг, а у п’ятницю — назад. А зараз просто працюю з дому — й нікуди їхати не треба, що для мене набагато зручніше.

До речі, тир (один з них) у Полтаві — це «Об’єкт 7.62», і непоганий — багато з чого можна постріляти, в кого є дозвіл можуть приїхати зі своєю зброєю. До війни можна було також постріляти на полігоні під Полтавою (зараз навряд чи).

Будь-які пристрої, одяг, взуття, спортивне обладнання, комп’ютерну техніку, комплектуючі, прибамбаси тощо — все це я вже давно звик купляти онлайн — знову ж таки — кур’єр принесе до дверей:)

Стосовно погуляти по набережній — тут Ваша правда, такого немає:( Зате можна взяти човна напрокат і кататись на ньому скільки завгодно.

Все це дійсно дуже суб’єктивно — я свого часу (років з 20 тому) жив і працював і в Москві, і в Нижньому Новгороді, і в Києві і в Харкові. І депресивним — дуже доглянутим, але якимось сірим — мені, наприклад, здавався Харків (а Нижній Новогород — ще похмуріший):) Кому що...

До речі, зловив себе на думці, що не знаю де пам’ятник свині!:)
Треба погуглити....

А так взагалі щоб прогулятись — в Полтаві є безліч місць.

Кхм,

До речі, тир (один з них) у Полтаві — це «Об’єкт 7.62», і непоганий — багато з чого можна постріляти,

це той тир, де якась дівка застрелила інструктора 4 роки назад. Його давно закрили

Будь-які пристрої, одяг, взуття, спортивне обладнання, комп’ютерну техніку, комплектуючі, прибамбаси тощо — все це я вже давно звик купляти онлайн 

Це працює до тих пір, поки ти точно впевнений в покупці. Бувають речі які треба «пощупать»

Все це дійсно дуже суб’єктивно

Так :)

Ага, дійсно закрили у 2020-му! А наче так недавно туди їздили... От час летить...

невелика «річка-вонючка»

Це ви так Ворсклу називаєте?
Я сперечатись з місцевим жителем не буду, тип паче я там довго не жив, але для мене Полтава чудове спокійне провінційне місто. Багато років їздив відпочивати в Нові Санжари

Так да. Це невеличка річка. Для прикладу Кременчук — там хоч Дніпро протікає, оце річка, отам і набережну класну можна було б зробити (вони чомусь не змогли)

спокійне провінційне місто

Ото ж я і кажу: велике село :) Спокійне — бо нема нічого. Для релокейту підійде далеко не всім.

Полтава це не якесь маленьке привітне історичне містечко з красивими парками, лісами, ітд. Це досить занедбана совкова спадщина з хаотичною забудовою та купою закинутих заводів по всьому місту. В той же ТЦ Екватор їдеш — а навпроти нього дві чи три здоровенні заброшки. На кругу — сумно знаменитий котлярик. А навколо типові радянські хрущі та панельки натикані одна на одну.

Та в кінці кінців, сам екс-мер Мамай чого вартий)

мне там на автовокзале, когда я попросил куриного бульону, сделали его из кубика....

Автовокзали взагаля це якісь прокляті місця, ще в жодному місті не бачив не гнидного автовокзалу. А якщо поряд автовокзал і ринок — всьо, це прям респаун для циганів та маргіналів

Автовокзали взагаля це якісь прокляті місця, ще в жодному місті не бачив не гнидного автовокзалу

В полтаве біл прикольній, которій центральній ©
Большой, красивій
просто времена біли такие — я тогда на МЄЗ настраивал весі и учет (отдельная история, блин), кафешек и т.п. еще не біло, но в магазинчике можно біло купить «кофе» — «кофейній напиток Галка». У меня от не’ ТАК заболел желудок — я думал язва открілась. хотель бульону — но мне дали развед’нній кубик :)
Хотя в целом буфетчица очень хотела помочь, конечно. Да и откуда ей біло взять натуральній куриній бульон в своем буфете? :(

кстати об интересніх местах
не знаю как сейчас, а лет 25 назад там таки біло где погулять
мі когда там по делам біли — нас местній товаришь протащил по множеству интересніх забегаловок
надо конечно учесть наший тогдашний возраст и тот факт, что местній товарищь также играл в местной группе и потому знал много интересній местов

Я её тоже так называю :)

Я сперечатись з місцевим жителем не буду, тип паче я там довго не жив, але для мене Полтава чудове спокійне провінційне місто. Багато років їздив відпочивати в Нові Санжари

Не путайте туризм с эмиграцией ©

До речі, «вонючкою» у нас в Полтаві часто називають не саму Ворсклу, а одну з її приток — Тарапуньку.
Ну а сама Ворскла — притока Дніпра (власне одна з найбільших лівих приток Дніпра — її водозбір — 12590 км²).

Ворскла, як і Хорол свого часу, біла одна з найчистіших річок України :’(

В Аграрке (ПДАА) мене вистачило на 3 тижні і я відрахувався — дякувати Богу!

Якщо тцк для вас не проблема то Закарпаття саме для вас, до кордонів рукою подати, такі не великі містечка як Хуст і Виноградів підійдуть під ваші потреби, обласний центр від них якраз в 2 години їзди, є національний виш який навіть ваш «розгільдяй» зможе закінчити, тільки відправте його пожити в гуртожиток і щоб навчився там сам вирішувати свої проблеми. Природа тут прекрасна, та і люди чудові. Ціни на житло в обл. центрі вище середнього, але в менших містах досить доступні.

Це все, звісно, не без мінусів: дуже багато блокпостів, так як це прикордонна зона, тцк постійно полює на добровольців, досить багато ромів(є цілі райони в містах) і як наслідок дрібних злочинів і конфліктів.

Хуст і Виноградів

Дяка. Поїду влітку гляну як воно там

тцк постійно полює на добровольців

Не зрозумів, якщо вони добровольці, то нащо на них полювати?... Чи мається на увазі, що ловлять і змушують писати що вони йдуть добровільно?...

Офіційно людолови свою діяльність називають як «запрошення» та «інформування».

багато ромів

Це доречі ви не були в Дніпрі на Амурі (пісенька є навіть така блатна «Прибыла в Одессу банда из Амура») або десь у передмісті Дніпра типу того ж селища Ілларіонове.
Ось де багато дійсно кримінальних ромів. І серед усього цього я ріс — тому не біда. Знаю як спілкуватись (навіть мову трохи знаю бо зі мною у школі вчились вони)

Не має офіційного доходу

для мене ви злочинець.
можу порадити офіційно офромитись і взяти житло в іпотеку

... стати на облік ТЦК
Я доречі так і робив років 10 — працював офіційно по трудовій (при середньоринковій айтішній ЗП сплатив податків більше ніж платить середньостатистичний айтівець за все життя). Мав багато кредитів.
Потім післав все нах.
Доречі у мене є ФОП і я з нього іноді плачу податки коли щось на ФОП рахунок прилітає. Але я фрілансер — працюю без контрактів і у більшості випадків не маю законного способу отримати гроші. Його реально у нас в країні тупо не існує.

Ви працюєте з криптою, цікаво, як ви заводите гроші назад на карту фіз особи без проблем з податковою, якщо ви офіційно нічого не декларуєте?

Ви занадно розумні. Це погано у цій країні. Абсолютна більшість Українців навіть не в курсі що доходи фізичних осіб тре декларувати і ще якісь там 18% платити

Тобто ви декларуєте все як дохід фіз особи? Але як тоді бути з тим що ви, для прикладу, заводите свої кошти на біржу, отримуєте +20% до них, і хочете повернути їх назад на карту фіз особи, тоді ви сплачуєте 18% від всіх коштів, що нівелює дохід повністю, чи можливо якось сплатити податок лише з цих +20%?

більшість Українців навіть не в курсі що доходи фізичних осіб тре декларувати і ще якісь там 18% платити

;)

Крипта чудово перетворюєтся на кеш через обмiнки.
На карту так само невеликi суми через онлайн обмiнки заходять на ура.

не маю законного способу отримати гроші. Його реально у нас в країні тупо не існує

не існувало взагалі, чи ти постраждав внаслідок санкцій проти росії (ну може клієнти там знаходяться) ? 🤔

Не існувало взагалі. Особливо по доходам по крипті. Та і просто із фріланс біржі вивести теж проблема. Freelancehunt якщо працюєш не через бізнес сейф — вивід тільки на картку. А там багато замовлень фіз осіб.
Із рашкою сенсу ніколи не було працювати — там жлоби ще гірше наших.

чи не простіше заробляти, вирощуючи фундук ? 🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰🌰

Доречі там є прикольний податковий тариф. Називається особисте селянське господарство.
Має право вирощувати сільськогосподарську продукцію для своїх потреб і продавати надлишки не сплачуючи податки, так — навіть юр особам. А надлишки можуть бути хоч 100% :-)

Податок на землю (за площу, раз на рік) існує у будь-якому разі, з будь-яких ділянок.

Він залежить від настрою депутатів місцевої ради.
-------
Доступ...
Можна або спробувати отримати безкоштовно... але це зараз майже неможливо...
Або просто купити в когось іншого...
-----
Обсяги вирощеної продукції владу не цікавлять...

Моїм батька приходило щось в районі 2 грн. Не знаю скільки соток там, але город є і гусям бігати просторо.

Його реально у нас в країні тупо не існує.

Маячня. Ти просто не хочеш платити податки, а далі вигадуєш причини, чому.

Дружина працює як фрилансер-репетитор, ФОП 3 група. Гроші їй переказують на рахунок/карту ФОП у монобанку, з них вона платить 5%. Їй платять звичайні фізособи. Контракти не потрібно, достатньо просто інвойсу.

якщо ви купили криптоактив на 20к грн, він подорожчав до 22к — ваш дохід = 2к, ви хочете вивести назад всі кошти, через всі відомі мені механізми, ви сплачуєте податок з 22к, а не з 2к доходу, ось про що говорить автор, напевно)

тобто держава не вважає 20к (купівлю криптоактивів) витратами ?
так може — держава правильно робить ? 🙂

не знаю як правильно, але виглядає як мінімум дивно, виходить можливо просто 20к поганяти туди-сюди і потроху перетворити їх в 0 сплачуючи податки

ну так в цьому і сенс для держави, нє?)

правильно тільки у випадку, якщо ті 20к ви раніше ніде не задекларували.
Але коли я отримав на фоп 10к$ за рік, сплатив податки.
Потім заніс на біржу — вимагати гроші не з прибутку, а з загального повернення — уже крадіжка

якщо це крадіжка — ви можете через суд вимагати кошти 🤔

але якщо це законодавством не врегульовано — це інше питання... можливо, у держави є свої аргументи...

Юра, ну камон — будь-який грабіжник теж може навести дуже вагомі аргументи чому твої грощі йому потрібні більше ніж тобі. Єдина різниця те, що у держав є силові структури, а у грабіжника їх нема. І це дозволяє державам захищати людей від інших грабіжників щоб їх архументи на тему чому їм більше ніж тобі потрібні твої гроші були для тебе більш аргументованими,
Але якщо на державу-грабіжника нападає інша держава грабіжник ти чомусь повинен захищати свою державу-грабіжника при тому що паралельно вона буде продовжувати тебе грабувати. Дива

я не вважаю Україну державою — грабіжником,
в цілому жити тут нормально,
у війні винуваті рашисти

Я про базу — грабіжником є будь-яка держава (як переконаний лібертаріанець кажу :-))
Україна загалом мені подобаєтся бо вона більш динамічна за туж Європу, де наприклад у Британії останню банківську ліцензію видали більше 100 років тому — що це якщо не узаконений бандитизм?
Так — винні рашисти, але не питання хто винен а якою ціною з цього виходити.

ну... будуть ідеї... тримай в курсі...
а я поїхав на дачу )

Квітень .... пора репресивних законів і початок дачного сезону.
СОВПАДЕНІЄ ??? :-)

Ну податки він може платити і не хоче, АЛЕ 20% НДС винь та поклади.

При купівлі нерухомості є досить варіантів, коли ПДВ платити не потрібно. Так само при послугах ФОПів, не кажучи вже про купівлю сірого товару.

Кейсів таких дуже не багато. Нерухомість, особливо вторинний ринок — так запросто можна упітляти. Ще й занижують оціночну вартість на ура (точніше оцінка чомусь завжди нижче ринкової вартості навіть без коррупційної складової).
Ну ноут ти ще по сірій схемі купиш та якогось барахла із аліку. Послуги так, але треба рахуватись із тим що ці ФОПи теж щось в Україні купляють і закладають це у вартість своїх товарів/послуг.

Ну ноут ти ще по сірій схемі купиш та якогось барахла із аліку.

Хоч ноут, хоч більшість побутової техніки можна купити без ПДВ. Машини на вторинному ринку теж без ПДВ.

зате якщо тачка двз, то далі з податками ппц. з електро легше, але інші мінуси

Не хвилюйся, нащі щось таке вигадають, що дешевше буде пересісти назад на бенз. А то дивись які тут гусаки недощіпані — електричок понакупляли.

Та тут я не сумніваюсь, візьмуть передову норвезьку практику і додадуть укр колориту. Тому в мене дешева двз

Тут доречі я і не проти. Адже податки ці йдуть у центральні бюджети, а не на стадіонобудування/бруківкоукладання. Там теж крадуть або не раціонально використовують, але щось таки доходить до армії.

Вот знаете, у некоторых брусчатка на дороге — это больная тема. А между тем, если дороги не ремонтировать, то по ним не проедут военные и гумманитарные конвои. Знаю ситуацию про один небольшой городок, где центральная улица — это часть большой трассы, но внутри города это всегда было епархией городской власти. Но вот теперь проблему подняли на уровне ОВА, потому что после того, как у города забрали военный ПДФО, город перестал ремонтировать эту улицу, а другой дороги там просто нет.

Дороги ок. Але у нашому місті стадіони красиві, а дорога по котрій їздять у тому чіслі військові вбиті.
Мабуть цю тему варто вирішивати якраз на рівні ОВА — хай забирають бюджет на ремонт доріг і ремонтують.

Маячня. Ти просто не хочеш платити податки, а далі вигадуєш причини, чому.

Ты так говоришь, как будо в этом есть что-то плохое

Відмова платити податки є показником незрілості та егоїзму

А пацани зі топу форбс і не знали.

у більшості випадків не маю законного способу отримати гроші

— кхм, що, перепрошую? ФОП 3 група прекрасно вирішує цю «проблему», то просто так «хочеться» платити податки, давайте відверто.

ну так автор акцентує, що дохід від криптовалюти саме. У нас оподаткування крипти йде не від прибутку, а від усієї суми — купив за 10, продав за 12 — сплачуєш податок не за 2, а за 12, що залишить тобі менше ніж було на початку.

якщо громадяни почнуть тримати свої заощадження в крипті... потім вони знеціняться... хто буде винний ? звісно, держава, хто ж ще )

тому держава сто разів подумає, перед тим як щось тут лібералізувати

Ну стейбли поки тримаються на відміну від банківських рахунків, які держава може заблокувати у будь який момент.
І хто ще скамщік?

якщо громадяни почнуть тримати свої заощадження в крипті... потім вони знеціняться... хто буде винний ? звісно, держава, хто ж ще )

тому держава сто разів подумає, перед тим як щось тут лібералізувати

А что если держать свои сбережения — в гривне.....
хто буде винний, если они обесценятся?
не пора ли тут что-то запретить и отрегулировать, а то что-то слишком либерально....

А что если держать свои сбережения — в гривне.....
хто буде винний, если они обесценятся?

в усьому винні рашисти

Релокація всередИні країни

яка іноземна, про що ти )

Ну Українська для мене теж не нативна як би цього багатьом не хотілось

так і російською слова «всередені», як у заголовку, — нема )

Тю
Слово лєнта теж в суржику є
А воно стрічка
Окультурений сорт і дикий
А таки ліщина

Хмммммм,
Ну старшого краще випхнути в чеський вуз, може йому чеська зайде краще, або німецька.
Також Норвегія, але там мова прям дуже складна. В цих країнах освіта безкоштовна якщо мовою країни.
Не треба орієнтуватись на якісь топові міста типу Берлін чи Прага.
В Фрайбурзі та Дрездені по факту міста для студентів. Життя дешевше, але важкувато знайти житло.
Тремсе в Норвегії хоч і дуже далеко, але один з кращих вузів в світі по наукам. Дорого жити, але стипендія може дуже багато покрити.

З варіантів по переїзду після Дніпра, то Київ. В інших містах буде надто...не бізнесово(?) не знаю як пояснити.
В вуз можна пройти в той самий КПІ, КНУ і це не дуже важко, звісно залежить від факультету. Але дуже насичене студентське життя і багато компаній всередині вузів мають курси, стажування та інше. В КНУ більш лояльно ставляться до прогулів ))) тобто, якщо буде дитина працювати десь, то пояснити ситуацію легше. В КПІ обовʼязково відвідувати пари. (Знаю це бо ходила на пари в КПІ за їжу в студентські роки, щоб Нʼки не ставили іншим людям хехе)
Монилянку не рекомендую, бо це не ВНЗ, а спосіб життя. Дуже нелогічно розташовані пари, великі вікна, студентське життя якийсь закритий клуб.
КНУТД легко закривати сесію на заочному.
Медичний не рекомендую, в країні є краще ВНЗ і не така зашкварна атмосфера.

Ще варіант розглянути варти комерційний ВНЗ, ось якийсь новий відкрився по формату як бізнес школа, по цінам нормально, але треба англ.
І це зараз не йде англ мова, але далі буде легше насправді, варто лише здати ЗНО хоча б на мінімалку щоб було.
Курси підготовки обовʼязково і починати готуватись краще вже в 10 класі. Бо якщо більш точні науки, то треба математику прям на рівні початку матану розуміти, а якщо гуманітарний, то історію.
(Історію краще в навчальних фільмах в стилі каналу Культура, такого дуже і дуже багато. ) Якщо біологія, то треба дуже добре розуміти будову клітини, видові особливості деяких тварин (хижаки, травоїдні), по хімії — гідроліз і початок окисно-відновних реакцій.
По літературі — краще все реально читати окрім Чорної ради, це тільки скорочено...

Є варіант закінчити коледж де за 1 рік два класами одразу, здати ЗНО і там вирішувати: залишитись, чи піти у ВНЗ.

По грошах Київ дорожчий орендою, але можливостей більше на будь-який гаманець. Рекомендую жити все ж на правому березі (бо лівий берег не Київ як і в Дніпрі 🤡)
Але на лівому набагато дешевше і більш нова забудова.

Удачі вам в переїзді!
Хоча розглядайте варіант виїхати за кордон сімʼєю

Аренда в Україні це останній варіант що взагалі буду розглядати.
Наїздились вже по арендованому житлу у різних містах. Усе одне і теж. Не знаю як із арендою за кордоном, але у нас це дикий треш.
Тому Київ не сильно розглядаємо — по цінам житла вже можна щось підібрати нормальне у східнії Європі. Але знову ж таки — я працюю напівлегально і мені складно буде підсісти на легальну галеру зараз. Тобто я без вищої освіти і жодного доказу своїх скілів та доходу. Классний варіант виїсжати :-)

Ти можеш порівняти ціні в numbeo якщо що, для визначення де краще

Справа ж не у цінах, а у де факто пташинних правах і все сильно залежить чи пощастить із господарями.
Я арендував як квартири так і приміщення для бізнесу. У бізнес аренді все набагато краще. От якби у нас аренда житлових приміщень була такою ж самою як і бізнес аренда ще можна було б розглядати.

Є нормальна оренда в Києві, просто дорого

Автор, я б їхав в країну з навищою соціалкою. Ти так само будеш працювати через крипту але ще буде безплатна медицина, житло та інше.
Погугли що дає Франція, можливо ще якісь не стандартні країни.
Поки йде війна ніяких дипломів, офіційних робіт і т.п. не треба щоб осісти на рік. А дальше видно буде.

Хату в селі всюди можна дешево купити.
А діти і так не хочуть вчитись, то краще бути робітником з ЗП 2к євро ніж тут з зп 10к грн.

Один із них навчається вже у 8-му класі й шансів здобути вищу освіту не за бабло 0. Також категорично відмовляється вчити англійську
що більш напрягає.
де можна впихнути його у ВУЗ. Далі хай влаштовує життя.

Нащо йому той вуз якщо він вчитись не хоче? Щоб носити хабарі?

В 16 років за кордон, там технікум/коледж на інженера.

Якщо не хоче вчитися, то чим навчання за кордоном допоможе?

Так він не буде вчитись у ВНЗ за кордоном а отримає робітничу професію за 2-3 роки і на роботу.

так це всеодно 2-3 роки вчитися, а у нас 4 роки хабарів і можна не вчитися...
але є одне але — у нас після вузу ти мобресурс

Як на мене норм план. Вища освіта корисна для отримання віз/громадянства.
І що що вчитись не хоче? Головне бамажка, а далі хай займається чим хоче.
Україна в отриманні бамажок це країна можливостей. Все тут підлаштовано під підготовку ідеальних імігрантів.

А якщо по темі, то на початку повномасштабного я жив якийсь час в Хмельницькому, Франику, Львові, а потім кілька місяців на Закарпатті. Так що, якщо щось конкретне хочете спитати — велкам.
Що вразило у Франику, то купа місцевих магазинчиків на Пасічній не мали терміналів, після Чернігова, де бабці за сємки можна було на моно скинути — то відверто дивувало)

так а де з переліченого сподобалося/не сподобалося?

Дуже важко відповісти, бо тоді був такий час, що те, що здавалося райською насолодою — за два тижні вже було нормою. Як душ і чисте ліжко, наприклад)
Звісно, сподобалося на Закарпатті.
Я домовився з власником невеличкого готелю про бронь на великий строк і мені зробили суттєву знижку. Гори, сонце, дощі і відсутність людей 5 днів на тиждень (туди заїжджали відпочити тільки на вихідні зазвичай) — це просто рай. З мінусів — потім лякаєшся в метро)
Але туди доїхати квест був вже тоді — мене тричі на блок-постах виводили з автобусу і намагалися переконатися, що я не їду переходити кордон (з величезною валізою і кішкою, ага).
Тож з релокейшеном туди я б одразу подумав про покупку землі, щось 4×4 і цивілізацію хоча б в 20 км поряд. Бо швидка не доїде)

Зара розглядаємо файне місто Тернопіль

Ну і правильно вибрали, ІФ туди ж.
Там ціни нормальні, можливо немає сенсу шукати всякі передмістя.
У Львові не докупитесь зараз нічого готово, хіба що самому робити (у мене цокольне приміщення під 3к квартиру залишилось)

Для дітей Київ, для вас — передмістя Києва. Не лякайтесь цін на житло, шукайте варіанти зараз, через 10 років (або навіть раніше) будете дуже гарно жити й мати змогу виїхати закордон.

Захід України це неасфальтоване неелектрифіковане село наповнене бидло-баригами — це звісно якщо казати дуже коротко, узагальнено й неполіткоректно. Але це правда.

Захід України це неасфальтоване неелектрифіковане село наповнене бидло-баригами

Хаха, то ти на ДонбасТВ то бачив?)

це звісно якщо казати дуже коротко, узагальнено й неполіткоректно

Цікаві ідеї.

Бидло-бариги — не мають географічної приналежності. Вони можуть бути звідки завгодно. З Києва, Львова, Луганська, Харкова, Сімферополя, Франківську, Херсона, Ужгорода, Донецька чи в будь-якого іншого міста України.

Але точно можна сказати, що західні регіони України історично ніколи добровільно не лягали під януковичів, азарових, ківалових, геп-доп, гіві, моторол, захарченок та пушіліних.
Західні регіони України ніколи не голосували за політичні проекти відвертих українофобів та ватників (хоча їх обдурювали приховані ватніки та замасковані українофоби).

Бидло-бариги — не мають географічної приналежності. Вони можуть бути звідки завгодно.

Я й не стверджував, що всі бидло-бариги світу (або України) сконцентрувалися лише на заході України))

Але точно можна сказати, що західні регіони України

суттєво відрізняються від східних, тому в кожного свої недоліки. Тому я власне й раджу Київ — найбільш збалансована в Україні локація з усіх міркувань: безпекових, фінансових, політичних, економічних, соціальних та ін.

З власного досвіду, прийшов до такого висновку.

Освічене, свідоме та багате бидло — набагато більш хитріше, небезпечніше та проблемніше, ніж бидло неосвічене, несвідоме та бідне.

Ну логічно, бо в них більше ресурсу та впливу. Багате бидло виробляє закони, за якими бідне бидло позбавляється своїх прав та свобод.

Якщо індивіду, для того щоб стати притомною людиною, не допомогли великі гроші, якісна освіта та життєвий досвід (повноцінного життя по можливостям вибору), то йому навряд щось допоможе.

Імхо, такого роду дегенерації / деградації мають незворотній характер. На них нічого не може вплинути — ні економічна повноцінність, ні першокласна освіта, ні різноманітний (добровільний) життєвий досвід, ні супер технології.

Із цим згоден. Саме в тому ж і проблема: таких людей досить багато, щоб впливати на долю всієї держави та громадян, а от як цьому явищу зарадити — якщо й відомо, то лише в теорії.

Тому оці мої коментарі — вони не про обурення що ми якісь не такі на заході чи сході, вони про те що ми як країна зайшли до такого геополітичного глухого кута, з якого для українця основні виходи це або воювати, або емігрувати, або ходити озиратись скрізь та щодня очікувати чергового трешу. Я не проводив статистичні дослідження, але підозрюю що дуже багато гідних та здібних українців емігрували та загинули, тому масова частка бидла серед населення в перспективі може збільшитись, на жаль.

Тут ще треба визначитись із критерієм що таке бидло, а що не є бидлом.

Якщо не бидло то законослухняні освідчені люди то так — таких тут мало.

Якщо бидло це такі «пацанчики з райончику» які максимально абстрагують себе від держави, щось рішають та «крутяться» то так таких тут більшість. Я доречі ментально себе відношу саме до пацанчиків з райончику але не вважаю це за бидло. Інакше тут просто не вижити.

Правлячі еліти та різні злочинці-шахраї (хоча чого це — правлячі еліти у нас і є злочинцями-шахраями) завдають шкоди суспільству і змушують «пацанчиків з райончику» залишатись такими бо якщо ти попадаєш у розряд законослухняних-освідчених то одразу стаєш жертвою злочинців-шахраїв.

Мабуть єдине у нас бидло це правлячі еліти. І це не залежить від рівня освіти.

Як вище вірно зазначили, бидло буває дуже різне, різного ступеню небезпеки.
Наприклад, якщо просто бути ошуканим чи побитим то для вас не загроза, бо ви й самі можете в пику дати, то окей — тоді для вас загроза це бидло з ТЦК, які разом із поліцією та судом в сраці мали ваші права й свободи.

Всіх так зачепило слово «бидло» (як завжди, бо то правда), хоча я більше мав на увазі «неасфальтоване та неелектрифіковане село», адже на сході таке ж точно село й бидло, тільки більш асфальтоване та електрифіковане. Але й більш ватне, в цьому найбільший мінус.

Якщо вам так буде спокійніше — я виріс серед наймахровєйшого ватного бидла та бариг, тому мабуть і сам трошки бидло-барига, але принаймні я точно знаю про що кажу коли вживаю ці слова.

З’їхали в офтоп, отож повторю свою думку: Київ найбільш збалансована локація, де економічний ріст більш вірогідний ніж будь-де в країні.

У 90-х моїм батькам (м. Суми) київські друзі пропонували вкластись у квартири в Києві, дуже вмовляли, казали шо це буде неоціненно для дітей через 10 років. Але мої батьки після розпаду совку й знецінення заощаджень вже нікому не вірили. Тому вже у 00-х довелося викладати дуже дофіга доларів за суперпереоцінені бетонометри. А потім у 08-му лопнув пузир, і знов стало обідненько за витрачене бабло.

І от я вам кажу, що ми зараз саме в тій точці, з якої цей історичний цикл повторюється. Я зараз так само вам аргументую як тоді київські друзі аргументували моїм батькам. Якщо ви купите бетонометри в Києві зараз — да, попри війну й курс долара, попри недовіру до держави й страх перед майбутнім — то через 10 років ви будете у шоколаді.

Київ найбільш збалансована локація, де економічний ріст більш вірогідний ніж будь-де в країні.

та невже ? 🤔
усі їдемо в Київ!

що мається на увазі під словом «більш вірогідний економічний ріст Києва» у даному випадку? 🤔

там більше грошей? ну так і скупчення людей більше...
якщо ж брати по галузям, по зарплатам... так треба дивитися — шо людина робить... і що планує робити... що подобається робити...
Як Київ прив’язати до заявленого автором бажання вирощувати фундук? 🤔🌰

(а якщо він свою мрію буде ігнорувати, і працювати тільки на майбутнє дітей... це не дуже добре позначиться на настрої...)

Тю, так я ж і раджу саме конкретній людині, у якої є конкретний запит і конкретні вихідні дані. Так, для цієї людини у Києві буде більше грошей, більше можливостей та шляхів їх заробляти та інвестувати.

Звісно що іншій людині з іншим запитом та іншими вихідними даними я пораджу щось інше.

Як Київ прив’язати до заявленого автором бажання вирощувати фундук?

Як я й казав, Київ то для молоді, для його дітей. А для нього та його фундука — передмістя Києва. Ви ж не забувайте, що про фундук він просто умовно навів приклад, це можуть бути й інші не менш прибуткові культури.

на жаль, більше можливостей не завжди означає більше грошей )

через 10 років (або навіть раніше) будете дуже гарно жити й мати змогу виїхати закордон.

Мені б цей оптимізм, де ви його берете?

В телемарафоні.

Відверто кажучи, досі не знаю що це. Знаю шо це якийсь телекорм для бидла, тому навіть не гуглив.

Ну чому ж не знаєте: ви точно охарактерізували це як телекорм для бидла, чим він і являється.
То насправді і є тим телекормом, який хочуть почути 74 відсотки, чи скліьки їх там.

Ну я це зрозумів по балачкам на форумі) Я не входжу в ті 74 відсотки, запевняю вас.

Мені здається що це цілком реалістичний прогноз. Оптимістичним він би був, якби я стверджував що то все станеться у 25-му, і що ми війдемо в єс і нато, наприклад. Але ні, просто буде така приблизно різниця, як між 91-м та 2001-м роками — все ж таки вона відчутна. У 91-му багато хто був такої ж думки що й ви зараз щодо покращення через 10 років. Це досить великий термін насправді.

Та ну порівняли. В 90х було безробіття, інфляція — але зараз не просто безробіття та інфляція. Зараз міста деякі просто стерті з лиця землі (на Донбасі), достойні люди гинуть, багато емігрує. Я мєлка була в 91м, але начебто такої жесті як зараз не було.

Я мєлка була в 91м

Я теж, думаю в тому й причина різниці сприйняття. Звісно, тоді не було бойових дій на нашій території. Але наприклад, перебої з водою та світлом були майже такі ж як восени-взимку 22-го коли ще закордонного ППО в нас не було. Для нас малих то була просто особливість життя, ми не депресували з того приводу взагалі, чого не скажеш про батьків. Безробіття теж дике було, і кримінал (я в Сумах виріс).

Мої племінники зараз війну теж не сприймають так само як я, для них це щось типу надприродного явища. А через 10 років у них взагалі будуть інші проблеми.

Правда є одна суттєва відмінність з 90-ми: діти, що втратили батьків та/або скалічились під час бойових дій — це на все життя травмовані люди, на превеликий жаль. Але то вже не про економіку.

Мені б цей оптимізм, де ви його берете?

треба їсти фундук )

треба курити правильний фундук)

Якось дуже давно, ще в студентські роки, вирішив змінити локацію літнього відпочинку. З Одеси і Криму на Карпати. Більшого контрасту в людях я лише за кордоном бачив. Крим і Одеса після Карпат здалися центром бидло-намвхаловом. Там я перестав відпочивати в Криму і Одесі )))

В тому й прикол, що люди здебільшого роблять висновки на таких же «репрезентативних» кейсах як оце ви)) Потім з роками ще пам’ять робить «послугу», розвиваючи когнітивні упередження на основі випадковостей, що стались на вашу користь. Є таке.

Ну не знаю, я все життя в Одесі і області прожив, коли вперше поїхав у Карпати, мені то все здалося Європою (це було звичайно до того як я побачив як пяний чувак ломився до залу очікування львівського вокзалу, зразу згадав що я в Україні). Може в порівнянні з Києвом там якось гірше, але для людей з Одеської та Дніпровської області точно буде покращенням рівня життя.

Якщо приїжджає якесь п’яне столичне чмо, яке думає що воно чомусь краще за інших, то і відношення відповідне буде до нього.

Якби в мене стояла така задача я би їхав десь максимально близько до західного кордону. Наприклад, в Закарпаття. І клімат там теплий для всяких фундуків

ага, спіймають ТЦК не встигнеш навіть доїхати до місця

з їх запросами це треба одразу фурами возити, а автор тільки вкатується в бізнес
і те що 1 раз відкупився не гарантує бронь на наступний раз

У виш вступити самому, дитину відправити на курси підготовки для мобілізації. Бажано з совковим бекграундом. І не давати гроші весь цей час. Дати з собою книжку про природній відбір)

це в нього вже буде четвертий виш )

Так при вступі у виш треба показувати свій військово обліковий док. Раніше давав своє тимчасове посвідчення яке ще із штампом СРСР (хоча виданий вже при незалежній Україні) і це канало. Зараз може не проканати

Львівщина, ціни на нерухомість на рівні Київських або навіть вище, якщо казати про окремі будинки. Плюс для отримання нормальної ділянки для с/г діяльності — прийдеться купити стару хату, розвалити її і побудувати самому будинок. З плюсів знайдеться пара-тройка відносно сильних шкіл і вишів.

Івано-Франківщина — трохи дешевше і не сильно далі. Дороги трохи гірші. Водії більш довбануті на голову, мають досить далеке від реальності уявлення про ПДР, чим в середньому по Україні. Що натякає, що там досить просто отримати права. Місто не сильно велике, але є вся інфраструктура.

Про всі інші міста регіону нічого не можу сказати, бо якщо там і був, то вони нічим не запам’ятались.

Приїджих зараз багато, «акліматизуватись» буде просто.

Декларують. Вони згодні на Україну в межах Львівської області.

Беріть більше — _хочуть_ все що належало колись до Варшавського договору. Інша річ, що саме _зможуть_.

Немає диплому, чи немає освіти ?
Це не одне й те ж... книжки ж є, ютуб

Респект дитині, шо не хоче вчити іноземну мову...
Треба прислухатися, привчати до самостійності... а не пхати у той виш, який тобі подобається.
Не треба дітям купувати квартири, розслабся, хай самі собі купують.

Знайди нормальну фізичну роботу на свіжому повітрі, посади город. На прифронтових територіях земельні ділянки дешевші, чим на заході... і є відчуття, шо ти вдома...

Ось що радить прем’єр-міністр Азаров на 24 каналі Садового )
youtu.be/S9X86A582AQ

.. справжній патріот...

Справжній розпіздяй. Весь у татка :-)
У мене немає диплому і є 3 незакінчені вишки у трьох різних універах. Я такого ще ні у кого не зустрічав :-) Знань вистачає, але об’єктивно я такий анархіст-лібертаріанець. Людина трохи поза системою. Це погано для розвинених країн де потрібні якісь підтвердження твоїх навичок ну або власний бізнес для таких як я

лолшо

Даже не знаю, сарказм 80lvl або телемарафон головного мозку...

не відволікайся, зубри англійську, без неї не знайдеш хорошу роботу 🙂

Нема функції дизлайка, тому пишу тут.

Якщо зубрити, то дійсно до одного місця підхід. А от якщо прищавий підліток котрий сидить в стрічці соціалочки з тупими малоросійськими відосами принаймні пересяде на такі ж тупі, однак виключно англомовні, також піде на розмовний клуб з носієм мови і зліпить декілька речень, то потім при пошуку роботи він буде на дві голови вищий від тих, кому батьки не дали чарівного копняка в потрібному напрямку...

я ж і кажу — усі моляться на іноземні мови... комплекс меншовартості )

А ти точно справжній сварщикайтішник? Бо справжні сварщики знають, що без знання західних іноземних мов — можна накодити хіба що на булку з маргарином, навіть не з маслом.

усякі там білли гейтси чудово кодили без знання іноземних мов 🙃

На заході село селом, не всі можуть читати, писати.

Say what ?

Я подозреваю, что он имел в виду ромов или венгров Закарпатья, которые действительно по-украински могут быть не свосем грамотны. Но это немного другая история.

Думаю результати ЗНО досить об’єктивний показник рівня освіти. Ніби як західні області найкращі результати як по гум (укр, англ, історія), так і по точних (мат, фізика, хімія) науках показують: misto.lun.ua/zno22#5.27/48.357/32.627

ви не розумієте, у пана там щось історично склалось..

Ти б подивився цифри в тому посиланні. Там результати по Стрию великі де здавало 430 людей укр мову, такий сама кількість людей в Броварах і результати наближені,
При цьому порівнювати Львів і Київ немає сенсу, бо лише в Києві здало 17к людей, тому більше набагато людей з граничними значеннями.

Топ 3 локації за балами:
Українська: Дрогобич (163), Стрий (162), Львів/Ніжин (161)
Англійська: Калуш (162), Львів (161), Дрогобич/Рівне/Київ (160)
Математика: Ковель (154), Дрогобич/Львів/Рівне (152)
Історія: Стрий (158), Дрогобич (155), Калуш (154)
Фізика: Коломия (164), Ковель (162), Дрогобич (158)
Біологія: Стрий (163), Дрогобич (158), Львів/Тернопіль/Франківськ (157)

Тепер порахуй, яка в цьому списку частка міст з західної частини України, а потім порахуй наскільки менше міст в західних областях ніж в усіх інших

Фізика: Коломия (164)

То що, будуємо CERN в Коломиї? :)

Це завдяки переселенцям з Донбасу !

Данбас карміл, і продовжує карміть

Спробуйте спочатку самостійно прочитати про кожний український край, зробіть якісь власні дослідження з точки зору: історії, економіки, бізнесу, освіти, культури та релігії.

Потім можуть допомогти енциклопедичні статті та довідки про конкретне місто. Також можна самому походити вулицями того чи іншого міста за допомогою google-maps.

Я доречі лайвхак знайшов — зняти квартиру подобово. Не готель, а саме квартиру. За пару днів ти багато дізнаєшся про місцевий побут.
Наприклад — у Вінніці вода таке враження що без очищення із болота береться і щось взагалі із сміттєвими баками незрозуміле коється.

Про проблеми (не лише побутові) певного міста можна дізнатися і на відстані.
Треба лише по-дорослому зацікавитися та дослідити конкретну локацію.
Зазвичай є тематичні статті, місцеві новини, блоги, форуми.

Так не надо пить воду из Буга, которая в кране. В Виннице полно других источников питьевой воды почти в каждом районе.

Там мова не про пити або варити їжу. Я не розумію як взагалі у цьому можна митись та прати одяг.

митись та прати одяг

Айтішники все ще середній клас, незважаючи на війну, тож на побутові фільтри повинно грошей вистачити (вони бувають не лише для питної води).

Система, яка б має продуктивність для забезпечення усіх цих потреб коштує трохи вище статків середнього класу (але так — айтішникам по карману) і точно це історія не про квартиру (хоча бачив як в деяких будинках її встановлюють у підвалах)

Сіточний фільтр від бруду та проточний фільтр з 3 десятидюймових колб це бюджетний варіант для митися чи прати одяг. Чи навіть одна колба. Це типу того що в осмосі до мембрани. Можна врізати на вході води у хату. Ціна питання невелика.

Доречі щодо продуктивності, є реле тиску та накопичувальні бачки для скважин на 12, 25, 50л. Десь 100 баксів ціна питання, але треба місто під бачок.

погоджуюсь. Коли переїхав до Львова в 2015 я був в шоці, що питну воду потрібно купляти в магазинах/замовляти доставку, адже у Вінниці та обасті, криниці є майже в кожному дворі

Коли побачив Тернопіль відразу з’явилось питання, на скільки ув вас зацікавлені ТЦК

Не питав, чесно :-)
Але про Тернопіль нічого і не чув прям такого.
Живу зараз у місті із населенням +/- Тернопіль і жодного разу не бачив ТЦК. Серьйозно. Хоча — камон двоє дітей. Із дому часто виходжу, по місту катаюсь із усіляких причин
Тож мабуть це залежить від нахабності місцевих воєнкомів, а не від кількості населення міста як пишуть вище
Але дякую, буду мати на увазі цей параметр. Хоча сподіваюсь що у цьому році все має завершитись.

Тернопіль відомий ТЦК-шним свавіллям. Кількість населення тут ні до чого.

сподіваюсь що у цьому році все має завершитись.

чого б це?

чого б це?

Комбінація із «така геополітична ситуація» і «я так хочу».
З іншої сторони народ який кричить «нам срака», «війна буде 10-20 років», «або рашка подохне, або Україна. Інших варіантів нема. Так — зовсім нема» , «трохи підемо на поступки і будемо штурмувати Варшаву» теж керуються таким же принципом — повиривати потрібних фактів і скласти найбільш зручну для себе картину. Об’єктивної картини у цій задніці ніхто не баче. Бо задниця вона така — там темно.

Об’єктивним для нас з вами, якщо ви теж призовних статі і віку, є мобілізація, а не подробиці руху лінії фронту. А мобілізація тільки набирає обертів і обростає репресіями.

Але тре якось жити далі і планувати. Для планування тре робити якісь припущення і оперувати ризиками.

Та тут не оптимізм. Банальна захисна реакція. Зрозумів що так довго жити в умовах невизначенності точно криша почне підтікати.
Тому планування в умовах оптимістичних допущень саме то.
Краще ніж нити як все погано піду спробую втопитись у Тисі, може пощастить і винесе на той берег

Не напряму до теми але відсутність вищої освіти не завадила ані Білу Гейтсу ані Стівену Джобсу. І наприклад можна вступити на дульну освіту та отримати диплом, ти паче у вас це буде послідовна освіта, яка ви ще не здобули, та існуючий/потенційно новий закон в вас це право не забирає. А з точки зору ліщини, подивитесь Закарпаття.

В 2022 році влітку було зрозуміло, що конфлікт на десятиліття. Варто було просто глянути на статистику військових конфліктів. Якщо конфлікт не завершився в строк 9 місяців — 1.5 року одразу статистично вилітаємо в 10+ років. Дуже сумніваюсь, що у нас тут є щось екстраординарне, що виб’є нас зі світової статистики.

Вся Західна Україна під репресіями тцк. Нагнали донецьких та луганських воєнкомів ще на початку війни і вони планомірно могілізують цей регіон..

Підписатись на коментарі