ІТ без працевлаштування. Просто цікаво

Є професійні водії. Але любителів вдесятеро більше...це замість епіграфу )

У сфері ІТ є фахівці, вони виконують свою роботу...

Але зараз комп’ютер є в кожній хаті...

Знання дуже доступні — книжки, ютуб...

-------

Питання:

Чого можна досягти з комп’ютером вдома, без ІТ-освіти, і працевлаштування?

Маю на увазі, що простий додаток-калькулятор, або сайт мабуть можна вдома написати... щоб він працював.

Але операційну систему — мабуть навряд...

--------

Де розмежування між любителями ІТ, і фахівцями ?

Якщо немає проблеми заробляти в ІТ... які книжки можна не читати ? які технології можна не знати ? 🤔

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

чого завгодно, лол. або нічого. принципова різниця між самонавчанням та самовдосконаленням(в нормальному сенсі а не оте все) і навчанням/роботою десь — визначення цілей, постановка задвч та контроль виконання на тобі самому. це можуть далеко не тільки лиш всі.
ось кілька виделок з якими варто визначитись спочатку:
— ти хочеш створити щось чи пролізти кудись?
— пріорітет (!) фан чи профіт?
— ти маєш намір свій шлях хардово проботати чи якось пропєтляти?
— вузько та строго окреслити сферу що тобі найбільш цікава. після цього все інше відкинути геть до якогось суттєвого майлстоуну. або фейлу.
— ти готовий витратити часу та зусиль на досягнення мети х2-10 від того, що здається тобі зараз?

Приєднуйтесь до Open Source руху. Результат — точно потрапите в комерційну розробку :)

Можна написати суперхітову гру, продану мільйонами копій: www.gq.com/...​alley-eric-barone-profile

Ну... працевлаштування скоріше за усе тобі нічого не дасть. Зазвичай це ставить крапку на розвитку, бо ти більше сконцентрований на бізнес задачах, які ти вже знаєш як вирішувати, лишається суто техніка.

Якщо брати IT-освіту, то тут є питання. Книжки та мануали читати потрібно. А от якщо брати інститут, універ, диплом, курси, то... Ну не знаю, по моїм відчуттям вплив від цього був навіть негативний, бо відволікало.

На рівні minix нічого складного.

Де розмежування між любителями ІТ, і фахівцями ?

Це залежить від того, як дати визначення.

Все можна при бажанні й наполегливості.

Відносно легко буде написати якийсь прототип який буде щось там робити. І неважливо, що це буде, операційна система, калькулятор, маркетплейс чи робот.

Але створити щось таке, за що люди будуть готові платити гроші, вкрай малоймовірно, все ж для цього треба команда і багато часу. Причина проста: майже всі ніші вже зайняті великими відомими продуктами.

Хоча в той же час, цілком ймовірно створити щось самому, що може бути оформлене як стартап, це щось може привабити інвесторів та залучити гроші і тоді вже розвиватися.
Хоча знову ж таки, більшість ніш вже зайняті і створити щось реально необхідне без команди професіоналів навряд вийде.

більшість ніш вже зайняті і створити щось реально необхідне без команди професіоналів навряд вийде.

ну як сказати... кругом є супермаркети з продуктами промислового виробництва...
разом з тим багато хто отримує результат на власному городі, і навіть продають надлишки... коли розбиратися в темі

Для того аби з вашого городу умовному огірку чи помідору потрапити на полицю АТБ чи сільпо треба пройти десятки кроків та інстанцій, має бути логістика, певна стандартизація, інфраструктура і т.д. В процесі цього будуть задіяні десятки людей від вашого городу до місця на столі.

Із софтом десь так само.

Хоча в той же час, я бачу досить багато ігор тайм-кілерів із примітивною графікою з базових геометричних фігур, типу три в ряд і т.д. Думаю, що щось таке може легко одна людина продукувати і навіть непогано заробляти на такому.

Для того аби з вашого городу умовному огірку чи помідору потрапити на полицю АТБ чи сільпо треба пройти десятки кроків та інстанцій, має бути логістика, певна стандартизація, інфраструктура і т.д.

Все проще. Мой батя втупую привозил, выращенный на огороде картофель, и продавал в атб кому-то там за наличные. Много картофеля. 2013 год.

Хз почему такой вопрос. Но если спросил, то скажу. Бате было впадлу по соседям торговать бегать по 5 кг. Ему хотелось продать много и сразу и по нормальной цене.

я про те, що в принципі можливо продати і вроздріб...
якщо нормальний товар, покупці самі мотивують виробника

Ну в мене довгий час IT було суто хобі, без освіти та курсів, яке не те що приносило дохід, а навпаки забирало до 30-40% зп на всякі віртуалки і білдферми, і майже весь вільний час, але мені було в кайф, міг годинами ковиряти всякі флаги компілятора, або самі компілятори, пересобирати десятки пакетів з різними патчами щоб отримати х% буста, активно багрепортив та навіть слав патчі.

Фахівця від аматорів в першу чергу відрізняє здібність видавати своєчасно ’продукт’ з прогнозованою якістю.

тобто лікар перестає лікувати, і стає розробником іграшки ?

Для начала научись пользоваться гуглом

навіть ChatGPT вибачався, бо я ловив його на брехні ... а ви про якийсь там гугл )

та це зайняло 5 хвилин, я розважався )

Превые заказывают пиццу и сидят в чатах, вторые работают на запросы рынка

мабуть це неповна інформація...
у чатах сидять користувачі...
ну ми ж не будемо називати бабусю-пенсіонерку любителем ІТ ? 🤔

Що таке

без ІТ-освіти

якщо далі

Знання дуже доступні — книжки, ютуб

?

Я без ІТ курсів і дипломів. Вивчив вдома Пітон, написав пів-іграшки, вивчив С++, написав іграшку, пішов шукати роботу, взяли на С. Менше року сидіння вдома на усе.

цікаво... за рік вдома вивчив Пітон і C++ 🤔
і шо ти сказав на співбесіді ? ось іграшка, я так вмію ? 🤔

Іграшка нікого не цікавила.
На першій співбесіді задали реверс строки, я написав правильно, а вони не зрозуміли й відмовили. Прийшов додому, перевірив — працює. Подзвонив на контору, сказав, що працює. Сказали, ок. На роботу не взяли.
На другій хотіли знання стандартної бібліотеки С++, а я вивчив лише ядро мови.
На третій, здається, була купа загальних питань типу порівняти швидкість доступу до інформації в оперативці, в мережі, на диску. Ще щось. Взяли на роботу. В другий день дали якийсь баг. Пофіксив, кажу — дайте ще. Дали ще кілька — за 2 години пофіксив, кажу давайте ще. Коротше десь після 10 дрібних багів начальник каже «хлопче, заспокойся, знайди собі чим занятись». Вони потім ті фікси кілька днів комітили, бо мені ще svn не налаштували. Після випробувального зробили мідом.
В ті давні часи хайрили усе, що рухається. Зараз щоб працевлаштуватись набагато більше треба знати.

можна якось кількісно оцінити обсяг інформації, який ти вивчив, поки з’явилась якась впевненість...
скільки книжок, годин відео, годин на навчання..

1) C++ in Action: Industrial Strength Programming. Спробував за їх прикладом написати калькулятор — щось воно не пішло. Книжка не надала нормального розуміння С++, але заклала базу з архітектури.
2) Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software. Оця штука трохи більше показала, як писати програми.
3) Офіційний туторіал Пітону та документація до його стандартної бібліотеки. Надає Пітон, коли знаєш, для чого він треба. Написав пів-іграшки на Пітоні та PyGame. Зрозумів, що розібрався з програмуванням. Подивився вакансії — а їх аж три штуки, і усюди треба веб. Подивився веб — там щось страшне. Вирішив вивчити С++.
4) Teach Yourself C++ in 21 Days. Пояснює на базовому рівні ядро старого стандарту С++. Написав іграшку, по дорозі читаючи доки WinAPI щоб поюзати як графічну платформу.

На усе пішло десь 9 місяців з ранку до ночі за компом, на вихідних інколи десь гуляв. Книжки — то дрібниця, головне — досвід програмування та відладки. І на нього йде більшість часу. В мене до розуміння програмування Пітоном пішло 3 місяці, на С++ — ще 6 місяців, бо на С++ писати суттєво повільніше.

Спочатку — поїхати десь далеко в аспірантуру на біоінформатику. Потім — зрозумів, що вмію програмувати, і можна нікуди не їхати, але треба знайти роботу.

Я без ІТ курсів і дипломів. Вивчив вдома Пітон, написав пів-іграшки, вивчив С++, написав іграшку, пішов шукати роботу, взяли на С. Менше року сидіння вдома на усе.

Завжди казав і продовжу казати )) іграшки для навчання з подальшим працевлаштуванням — це майже безпрограшний варіант

Достатньо офіційної документації. Всякі там аджайли можна не читати

А ти спробуй. Я коли вчився програмувати створив FastCGI сумісний веб сервер, який приймає данні не через сокети операційки, а через serial порт малинки від ESP8266. Нащо? Ну була малинка без WiFi і був ESP8266. Ще нормально вивчив як працює http протокол

Поки пишеш для себе — не соромся фантазій. Роби що хочеш.

Треба калькулятор на мікросервісах, які зв’язані через кафку — вперед. Вивчиш по більше технологій

Ну ще базу треба — алгоритми, структури данних і т/п

я ще інтеграли не вивчив 😟

Я тож бо люблю дискретну математику

статистика — це дискретна чи нє ? 🤔

яка практична користь від цих винаходів ? 🤔

В основному виключно навчання
Дуже рідкісне явище коли ти знайдеш дійсно якусь особисту потребу яку можеш перекрити написанням коду. Я для себе різних телеграм ботів помічників писав.
Писати якийсь продукт яким будуть користуватись інші люди — як на мене соло досить складна задача.

з ардуіно буде якась користь у господарстві ? 🤔

Практична користь зараз наврядчи. Розумна wifi розетка коштує набагато дешевше.
Але якщо прям треба якась автоматизація яка не продається в магазині у вигляді готового приладу то так

Є професійні водії. Але любителів вдесятеро більше...це замість епіграфу )

в тому сенсі що Формула1 чи як? як можна бути водієм любителем?

все що захочете, ліміту немає. Тількі комп потрібен, і мабуть трошки грошей на те щоб погратись з хмарою.

як можна бути водієм любителем?

ну в смислі своя машина дома в гаражі, а не на роботі в таксопарку

як можна бути водієм любителем?

Це з радянських часів. Професійний водій отримає платню за те, що він водій, напр. водій таксі, вантажівки чи рейсового автобуса. А «автолюбитель» — це той, хто купив «запор» чи «копійку», й їздив на них.

Якщо робите свій проєкт для себе то можете обійтись без книжок про мікросервіси

Підписатись на коментарі