👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Дворак може і ефективніше, але переходити має сенс для машиністок які довблять текст неперервно, під диктовку.
Ну написав ти рядок трохи швидше, а потім все рівно тупиш думаєш що далі написати. Вся твоя швидкість написання тексту нівелюється проміжками між написаннями.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Шановний представник програми «Креативна Європа», пан Микола Ульянов!

Ми, команда сайту gen123.com.ua, звертаємося до вас із пропозицією, яка, на нашу думку, може зробити значний внесок у розвиток інноваційних технологій в Європі. Ми працюємо над розробкою унікальної позитивної клавіатури — пристрою, що змінює уявлення про введення даних.

Наша концепція базується на використанні спеціальної клавіатури з лише 9 кнопками, що дозволяє користувачам вводити будь-які латинські літери через комбінації натискань. Цей підхід значно знижує вимоги до кількості клавіш, спрощує дизайн клавіатури та робить процес набору тексту більш інтуїтивним та доступним, особливо для користувачів з обмеженими можливостями.

Мета проекту — надати європейській спільноті інструмент для швидшого та ефективнішого набору тексту, що відкриє нові можливості для творчого самовираження, навчання та роботи.

Ми віримо, що з підтримкою програми «Креативна Європа» зможемо здійснити цей проект і вивести його на новий рівень, надаючи користувачам інноваційне рішення для введення даних.

Заздалегідь дякуємо за розгляд нашої заявки.

З повагою,
Антон Катрус
Команда gen123.com.ua

hackaday.io/...​/178216-positive-keyboard

herald.kibit.edu.ua/...​Vaw0ZEbSkNDXVfgd3vd2dCpy7

drive.google.com/...​16kh74e5/view?usp=sharing

Антон, не треба створювати топіки у стані зміненої свідомості. На ранок буде не тільки бо-бо, а ще й соромно.

скажіть будь ласка хто тут в стані чистої милосердної свідомості

сьогодні у мене день запуску в продакшен. зателефонували мої розробники, поздоровили мене. також поздоровив старий партнер

тільки що отримав в фізичну поштову скриню паперову агітаційну газету Зеленського. Хочу сказать що на районі стоїть посуха, деревця і кущі масово гинуть, я і мій батько ходимо і поливаємо їх.
Для Зе такий великий шанс запровадити загальну клавіатурно-реабілітаційну програму.

Тебе ще не відпустило? =)
Замість переходу на іншу раскладку підбери собі механіку, можна навіть handwired ергономічну зробити з трекболом. Моя інвестиція в механічну клавіатуру і моддінг виявилась не гірша, а може краща, за вивчання хоткеів вім і hjkl руху =)

іду поливаю посохлі рослини, сусід зупинився і сумно дивиться, каже: що на дощь вже нема надії?

Клавіатура фізична це не єдина клавіатура, що є а світі. Наприклад клавіатура на мобільному телефоні також qwerty але пишуть там не пальцями а swipe
І змінити клавіатуру на мобільному деввйсі складніше ніж на фізичному
По факту доведеться вчити дві
Навіщо? Швидше не буде, бо ніхто не пише без пауз на подумати

печатна машинка — це засіб масової інформації. дещо анонімізований(бо почерк не видно).
то кyверті це певною мірою запобіжник від того щоб необережна людина зайве розповсюджувала.

Клавіші позитивної клавіатури яскраві,
Програмістові життя вона робить легшим.
Коди тепер літають, як птахи на небі,
Позитивна клавіатура — мистецтво без тіні
www.olx.ua/...​4.html?bs=olx_pro_listing

А ще давайте винайдемо оптимізацію mouse. Бо вже руки болять. Тому вже давно пора усім нам замість маніпуляторів типу миш використовувати стілуси.
Так от питання — якби з звичайної оптичної mouse зробити стілус тобто таку собі ручку що нею можна водити по поверхні та натисканням імітувати ліву кнопку миші, а кнопку праву імітувати натисканням великим пальцем згори.
А якщо розрізняти на килимку для цього стилуса — чорні і білі кольори, можна було б намалювати на килимку полоси прокрутки вертікальну та горизонтальну, а може й самі кнопки.
Та взагалі — я б не відмовився і від невеличкою копії віртуальної клавіатури на килимкові для такого стилуса.

Був у нас такий один в універі. Усю пару змушував швидко писати. І у свої 35 рочків руки досі пам’ятають як вони боліли після його пар.

Я не про набір текстів чи коментарів — тут нам допоможе голосивй ввід з автоматичним корегуванням.
Помилку зробив якраз щоб продемонструвати цей випадок — голосове введення — Speech2Text

Так вже є: трекбол і трекпоінт ;)

Намагався використовувати iPad разом із стилусом і клавіатурою так ніби ноутбук, але стилус замість тачпеду/трекпоінту. Надовго мене не вистачило: витрачається багато часу на те, щоб відірвати руки від клавіатури, взяти стилус і потицяти ним по екрану. Пальцем тицяти в такому випадку виявилось краще. Проте тримати iPad у руці та тицяти по екрану стилусом цілком зручно.

Наприклад, є якась послідовність дій. Їх можна предиктити. Як LLM робять. Люба chain має власну індивідуальність. Тобто інтерфейси зможуть реагувати на контексти — може навіть помахати рукою буде достатньо — щоб камера інтерпретувала.

Мені здається, що щось подібне буде на рівні голосових помічників, які з 10 разу не можуть зрозуміти що від них хочуть. Щонайменше є люди з розладами вербальної мови, або мають інші проблеми з неврологією. Тому текстові команди, які ми вводимо в консолі та кнопочки на які ми тицяємо поки що найнадійніші варіанти спілкування з компʼютером.

Хоча, хто знає, може років через 100 все так і буде: зайшов до дому втомлений, а кавоварка разом із мікрохвильовкою ввімкнулись.

Іноді думаю, що для голосових помічників потрібно створити штучну зручну для розпізнавання мову.
Каву втомленим не можна. Сон вилікує втому краще.

Добре що на кнопочних телехвонах послідовна розкладка. Зрозуміли розробники що це б було вже занадто.

У мене був Nokia E71 із qwerty Ха ха.

Мій бать Андрій Олегович бідкається як ця йцукен-дурина попала в смартфон. кажуть розумний телефон.

Уявіть що Європа прийшла до індійської десятирічної системи счислення тільки десь в 16XX році. Не хотіли визнавати винахідника Брахмагупту, але таки довелося)

Програмісти часто жалкуються що якась соціальна процедура не оптимізована. А прямо перед ними мозгоїдний йцукен.

Розумну клавіатуру дайте замість ёґ-дурні.

Розумну клавіатуру дайте замість ёґ-дурні.

Краще трекбол поклади під кнопку пробіл, кілометраж руки до миші набагато більше теоретичних втрат від йцукена ;-)

Пожалійте своїх діток.

нiт.
батя ПХПшыл на заводе, а они чо?

Куверті — це як біг з перешкодами. Як на 3-мовній! клавіатурі під час епідемій і війни вчити дітей цим надзусиллям? От вони в 1-у класі вивчили абетку, а приходять до мене у 2-му класі на інформатику і отримують куверті.

Всім начхати. Кожен використовує те що зручно йому.

Є люди яким є діло до добробуту. Зараз саме той час.

Якщо ти програміст і впираєшся в швидкість набору тексту — то ти щось робиш не так.
Якщо ти стенографіст і не використовуєш спеціальну стенографічну клавіатуру — ти теж щось робиш не так.

І тим і іншим дворак не потрібен.

Діло в приємності і плавності, зручності діяльності. Якщо в 3 тисячолітті в епоху високого інтелекту юзать застарілий куверті-йцукен то де ж людська логіка?
Дивно, програмісти дуже не люблять бюрократичні фокуси. Але куверті не помічають.
То розкажіть мені як дітям пояснювати таке неподобство. Я вчитель.

Імітація діяльностїі — це обман. Але робота то є взагалі гріх.
Для розумної благочинної праці куверті не підходить.

А так то да, титанам-демонам-тролям — кайдани.

І все одно новачку вчитель не може нормально пояснити чому куверті потрібна. Кажуть — так історично склалось. Але ж ми типу і робимо самі свою історію)

Згадується мені дитина Наумчик. В другому класі вже виломав кнопки клавіатури, попереставляв. Діти по-дитячому матюкаються від куверті.

Наприклад людина кульгає. Але навчилася дуже спритно ходити. І ще автомобіль купила, заробила грошей. Йому каже дружина, чуєш, зроби швиденько операцію — будеш нормально ходити. А він вже звик. З сутулими та сама біда.

Нормальный программист пишет от 2 до 10 строчек в день на длительных сроках.
Потому вам должно быть пофигу.
При слепом наборе строчка для набора уходит в тень и набирается пока вы думаете.
Учите лучше слепой набор, а не клавами играйтесь.

Взагалі, навіщо кудись поспішати з набором отих буков? Простіше сформувати запит на частину алгоритма до чат бота якогось. Напів автоматична підстановка контекстних завершень це теж краще повільніше ніж швидче. Звісно, якщо ви реферат за ніч друкуєте за 10 центів за сторінку то... У іншому випадку — не потрібно нікуди спішити. Краще навчитися не опинятися у ситуації де буде потрібне напрочуд спритне друкування.
Наприклад — думка. Осяяла у мить. І треба спішить бо забути її дуже легко та просто.
Проте саме так і заплутуються прості, покрокові рішення. Де кожна виважена стрічка кода написана повільним йцукен.
Наприклад, прогресс — наче надрукований Двораком.. Напозичалися у наших нащадків років десь на 300 вперед. Бо ідей багато, а ресурсів для реалізації??
Йцукен (повільний) рулить!

Перейшов на Colemak-DH та split ortholinear за місяць, подобається.

Багато it-працівниківщоб встигати за «прогресом» вживають напої- енергетики і меф. Бо їхня увага пробирається крізь лабети і втрачається в лабетах кувертійцукена.

Думаю, клавіатура для програміста — це щось типу кулемета для військового. Кожна літера як куля. Деякі воїни навіть вночі на звук всліпу можуть стріляти, а може вони вже бачать в темряві. Можуть старими патронами стріляти також. Але влучання за звичайних обставин мабуть точніше.

А какой смысл переходить с Qwerty на Dvorak/Colemak, для увеличения скорости слепого набора?

www.researchgate.net/...​nd_alphabetical_keyboards

Вже давно все дослідили, покращення швидкості набору мізерне. Лише відчуття трішки кращі, тому що пальці подорожують по клавіатурі на менші відстані. Як завжди є одне але))) для мінімізації відстані треба мати мишу на клавіатурі, що і робить сінкпад) і це буде краще у порівнянні з дворак

Особливо я, юзер вім з досвідом 20 років, пробував дворак — і повернення інвестицій так і не побачив. На qwerty норм друкувати хоч цілий день.

У французів(azerty), за замовчуванням, цифри через шіфт набираються

Тільки що зайшов в магазин техніки і подивився на клавіатури. То перша зліва зверху кнопка містить ёґ .

Для українців проблема з квертійцукеном більша ніж для англомовних і більша ніж для росіян. Бо ми маємо писати 3!-ма мовами і літери всі втиснуті в одну дощечку.

Не злетить :)
Описані проблеми — ніщо в порівнянні з Imperial units, але останні все ще в широкому вжитку

А коли злетить, то вас це порадує?)

Нє, мені байдуже
Можливо через те що мені не платять за кількість символів...

Була колись в суспільстві така думка, що комп’ютер — це сатана. Але зараз вже комп’ютер пробачили, і старе сизифове колесо-квертійцукену треба замінить

Ви навчилися швидко їздити на квадратному колесі. А тепер замініть його на кругле. І буде ефект

Проблема у вашому визначенні квадратності. Тому аналогія не працює.

Уявіть собі кубік-рубіка, багато людей люблять його збирати. На основі його є rubix font. Можна зробити клавіатуру-рубіка. Уявімо одну грань(9 квадратів) кубіка-рубіка, наприклад тиснемо середній квадратик то виходить буква — «о», а тиснемо 5-й і 6-й квадратики — то виходить — «с». Можна сприймати як ігру-тренажер.

Уявімо одну грань(9 квадратів) кубіка-рубіка, наприклад тиснемо середній квадратик то виходить буква — «о», а тиснемо 5-й і 6-й квадратики — то виходить — «с»

Тю... Дивись, здаю тему: маючи всього 8 кнопок на клавіатурі і натискаючи їх у різних комбінаціях, можна отримати 255 різних сигналів, які відповідають всім буквам, цифрам, знакам, службовим клавішам і ще купа комбінацій лишиться у запасі.

Тобто, мати 2 групи по 4 кнопки і тримати на них пальці обидвох рук, від вказівного до мізинця, і можна шпарити як скажений, бо пальці нікуди не треба переставляти.

Це куди круче, ніж Дворак чи Колмак

Як на мене це ігрова мобільна (вікі)-апка. Із можливостями редагування, де яка буква та все таке інше, що там можна редагувати. Написання + рекламування ції апки — 1 долар за download = profit
Слоган — «Натиснеш на смартфоні — відобразиться на ноутбуці»

Можна з цієї матриці 3×3 друкувати навіть з наручного смарт-годинника. Думаю з куверті-йцукен на смарт-годинниках буде важко набирати текст.

Доллар я можу заплатити за джава-застосунок рубікс-клавіатури) на смартфоні. Щоб ця клавіатура вспливала в списку звичайних при користуванні вводу тексту в поля вводу)))

А як вам ідея про частотний підбір? Спочатку у нас картинка номер один — картинка яка складається з 9-ти найчастіше натискаємих буков. Далі, натискаєте, наприклад, якусь букву, і появляється картинка номер два — де ті букви, які найчастіше зустрічаються у словах поряд із натиснутою буквою.
До речі, у мене на гиті вже є перша версія якоїсь власної клавіатури, але без частотного підбіру (бо ця ідея осяяла мене пізніше) (Та й треба жар перекомпілювати там на останню версію)
Взагалі, мені трохи вже подобаються сучасні контекстно залежні засоби введення інформації. Тобто копілоти, екліпс підстрочник, таке інше. Але їх можна ще добряче оптимізувати. Є де розгулятися дизайнерам юзабіліті.

Колега якось начитався таких статей, перейшов на dvorak, пів року помучився, вернувся назад на qwerty. При цьому ці пів року його він друкував незграбно і повільно як секретарка яка вперше клавіатуру побачила.

Короче звички, мускульна пам’ять і стандарти рішають.

То я ж не кажу старим людям перевчатись. Я кажу дітям не ламайте мозок. Давайте їм або послідовну або дворака

Пізно, стандартизацію вже не відмінити. Це все-рівно що зараз взяти і в США запровадити лівосторонній рух. 99.9% клавіатур, з якими діти будуть стикатися в своєму житті — qwerty. І що вони будуть робити, свою блютус клавіатуру з собою в рюкзаку носити? І ради чого? Щоб на 20% швидше писати? Краще дітей вчити промтам ШІ, новим інтерфейсам управління типу apple vision pro.

Дык тут есть такой прикол. Вот у меня на ноуте раскладка qwerty. Но если я поставлю французскую локаль на винду, то qwerty благополучно превращается в azerty. И представляю как весело с этим в Канаде, где бывает необходимо иметь обе локали.

Автор, я підтримую все що ви сказали, з першого до останнього слова. Але ж ви розумієте, що є причина чому людство користується дибільною розкладкою? Чому людство мало 1900 років християнства? Чому ніхно нічого не робить у зв’язку з глобальним нагріванням?

Тут люди цього не зрозуміють, а ті хто можуть зрозуміти потребують трохи більше інфи ніж твіт. А якщо ви вже взялися когось рятувати від кверті то рятуйте і від пропрієтарного ПО. Я да ви да ми з вами може на пару пікопроцентних пунктів і зупинимо отупіння людства.

Тільки от конкретно ви взялися доносити гарну ідею — і не в стані пояснити чому колемак/воркман таке же саме ПГ як і кверті. А потім настільки здулися що уже послідовну розкладку рекомендуєте...

Просто скажіть, що я маю казати дітям коли вони мене про куверті-йцукен питають. Щоб без брехні і приреченості.

Я перевчив одного здібного школяра менших класів який до знайомства зі мною знав багато чого в програмуванні. Задача була поставлена так: знімаєш пароль з ноутбука — забираєш сінкпад з Debian назавжди. Пароль «abcdefghijklmnopqrstuvwxyz» був знятий за 3 зустрічі по 2 години активного тренування в клавіатурному тренажері.

Відповідаю на ваше запитання потезісно:
0. Ви дуже правильно піймали тему — дорослим уже пох на таку їрунду, нам дядькам якщо у нас голова не болить — вже непогано. Чим старший вік тим складніше, мені в 18 знадобилося аж 2 роки і ще рік на грейд до програмера.
1. Йцукен не такий і поганий (дворак для кирилиці то не дворак), що є поганим — кирилличні мови взагалі, користуватися їми не круто. Я прожив пів життя без сліпого друку на кирилиці і це не завадило мені настрочити он яку здорову тему на Доу (про дрони). Але без сліпого друку на Двораці я би не відчував себе досить задоволеним від звичайної моєї діяльності за комп’ютером.
2. Ви маєте показати майстер-клас на Дворакові якщо ви хочете навчити йому своїх учнів. Оскільки я користуюсь програмер-версією, то особисто від мого тачтайпінгу очі вилазять не тільки у дітей а і у деяких програмістів. Дітей-програмістів (майбутніх), як правило, вражає мій навик набору, а дітей-непрограмістів, неочікувано, вражає як інші діти користуються комп’ютером так «по-хакерськи» і вони теж приєднуються.
3. Найпростіший спосіб довести пóгань qwerty (і найвірогідніша легенда навідміну від залипань) — розказати про хитрих маркетологів компанії Typewriter®©™ які придумали спосіб продати звичайну розкладку під видом швидкісної. Сейлзи просто набирали на клаві «рандомне» слово і просили клієнтів «переконатися».
4. Найкраща розкладка у світі — Дворак. Мало того що вона найкраща, вона ще має грейди — для одноруких, для програмістів... До речі в оригінальній роботі Дворака цифри стояли 7531902468. Альфацифрову розкладку я всліпу не вмію, можу або на нумпаді або на програмерській.
4.1 Після того як ваш учень освоїть сліпий 10-пальцевий на Двораці, розкажіть йому цитату Августо про ідіотів — «я витратив життя на те щоб створити щось варте, а ці ідіоти просто не зрозуміли мою роботу». До освоєння краще цього не говорити.
5. Навчитися сліпому друкові на будь-якій розкладці можливо тільки в клавіатурному тренажерові! До речі це є причина чому я не хвилююся що мої учні користуються сенсорними смартфонами з кверті — «это другое».

PS Переконайтеся що на кирилічній розкладці у вашого учня хоткеї такі ж як і на Двораці, на Вінді прийдеться пощолкати клавішами в Bablosoft Keyboard Studio можливо я не дуже точну назву по пам’яті написав.

Задача була поставлена так: знімаєш пароль з ноутбука — забираєш сінкпад з Debian назавжди. Пароль «abcdefghijklmnopqrstuvwxyz» був знятий

Але ж максимально незрозуміло написано 🤔
Що таке «знімаєш пароль з ноута»?
Що таке «забираєш сінкпад з Debian»?

Що таке «знімаєш пароль з ноута»?

просто набрати його 10-пальцевим на двораці

Що таке «забираєш сінкпад з Debian»?

А навіщо вам навик друкування на клавіатурі якщо у вас немає девайса з клавою? Заодно вчимо нове покоління що маздайка або будь-який мусорфон або будь-який гейпл це кайданки куди гірше за qwerty. Слово сінкпад дакдачити пробували? duckduckgo.com/?t=h_&q=сінкпад&ia=web

Ваша рідна мова не Українська.
Зрозумів.

Справа в тім що зазвичай прихильники дефолтної кверті говорять що дворак то для машиністок яким треба набирати багато сторінок тексту (на даний момент найбільш залайканий комент). Фігня це а не висновок, а що не фігня те що Дворак спрощує перехід із «народився на Полтавщині» до «думаю англійською». Я кожен день спілкуюся на англомовних форумах мабуть тому що багато років під Двораком привели до того що я тупо більше кайфу отримую від спілкування 10ма пальцями з англічанами, ніж від спілкування 2ма пальцями з вами. Я не скажу що там тіпи крутіші ніж тут, просто їм швидше щось пояснити за рахунок того що під час спілкування з ними я ніколи не думаю де в мене буква а, ніколи не дивлюсь нижче монітора щоб щось там на клавці знайти. Якщо мої вказівні пальці лежать на пімпочках — то «батя в зданії».
PS вибачте, що лінюсь пояснити все що є крутого в Двораці, ви маєте або побачити це самі, або ви все одно не зрозумієте.
PS пфф, а яка норма української мови змушує вас писати це слово з великої?

а яка норма української мови змушує вас писати це слово з великої?

Недосконале знання норм.

У Вас це «... змушує вас», ну як приклад.

Тож ми всі помиляємось.

А щодо Дворака, я не знаю як це зветься.
Ну, те, що Ви више написали.
Off top напевно.

Недосконале знання норм.

Схоже на виклик виявити хто з нас нудніший чувак. Я взагалі-то перший раз стикаюсь з українським грамар наці. Тільки ж грамар має бути грамотним, а не бла-бла:
imgur.com/a/s5lBFEu
imgur.com/a/KeKvT6Q

Я взагалі-то перший раз стикаюсь з українським грамар наці.

На, так, як грамар наці мене інколи клинить, визнаю.

а не бла-бла:
imgur.com/a/s5lBFEu
imgur.com/a/KeKvT6Q

Глянув Ваші скріни.
А чому Ви не перепитуєте, якщо не зрозуміло?
Я ж он вище двічі перепитав.
Це не сором взагалі.

У Вас це «... змушує вас», ну як приклад

Без образ, в мене недосконале, у Вас недосконале, це нормально.

Походу тут дислексія

Себто ви хочете щоб я слово «ви» писав з великої букви? Я просто знаю наступний лінк, і тільки не говоріть мені що українська мова занадто далеко форкнулась від російської, щоб київський безхатченко Тьома Лєбєдєв не мав відношення до сучасної ділової мови чи в якому там стилі ми зараз перетираємо: www.artlebedev.ru/kovodstvo/sections/165

О так, дякую цензорам із зекомандѝ за те що городять маня-мірок в якому буде заблоковано як можна більше ресурсів другої по активності мови в інтернеті. Вам прийдеться заюзати впн щоб відкрити лінк і позбавитися від звички писати «ви» з великої.

Дислексія, то нерозуміння написаного.
Нею страждає величезна кількість людей.

Нічого я не хочу, я про норми лише писав.
Ну власне Ви ж цю тему «торкнули» , не я.

Щодо Теми =
Тут приказка, російська грає: «Скажи мне, кто твой....»

Найкраща розкладка у світі — Дворак.

Не доведено.
Проте доведено, що Colemak краще для англійської ніж і QWERTY і Dvorak.
Але перевага в 2-3% не є причиною ломати стандарти.

то особисто від мого тачтайпінгу очі вилазять не тільки у дітей а і у деяких програмістів

Яким це у 99.99% випадків не має ніякого значення.
Ну і anecdotal evidence у всій красі.

а ці ідіоти просто не зрозуміли мою роботу

Ах, ще й «ідіоти»... ще одна причина зрозуміти, що хоча ідея в принципі непогана, реалізація у нього не вийшла.

Це gpt увірвався на ДОУ, чи автора поплавило?

Процент сумасшедших в нашей квартире
Увеличится, если ты не придёшь.
И весна — не весна, если ты позабыла
Свой город дождей, этот садик и дом.
В коммунальной квартире — Содом и Гоморра,
Кошки рожают, дети орут
И посудой гремят соседские монстры,
Курят, курят, и счастье куют.

Весна, весна идёт!
Весне дорогу!
Весна, весна идёт!
Весне дорогу!

На дворі вже 22 сторіччя.
Друкуйте за допомогою ШІ.
У мікрофон кричить чіткі завдання,
та хай їх виконує Бінг.

Надворі 22 вже століття,
Друкує швидко невгамовний ШІ,
У мікрофон кричіть чіткі завдання -
Бінг виконає... така в нього робота 🤔

У браузері не відкриє тобі Бінг те, що ти вчора відкрив у браузері.

Часто люди працюють в одному приміщенні і голосно працювати заважає іншим

Цікава проблема. Це тому голосове керування не у фаворі нині?

ой скільки я нової музики ~~почув~~ міг почути, коли кричав щось на кшталт «окей гугл плей рамонес пліз»
«окей, хере із госпел радіостейшон фром ютуб музік...»

Як розкладка може заважати набору літер?

Що де попало валяється — кратка суть квертійцукен-розкладки. У гармидері важче працювать.

Який гармидир? Ти упоровся? Я текст набираю не двилячись на клавіатуру, яка мені різніиця який порядок буде у літер, ну окрім того що треба буде перевчатись? Націдити декілька секунд на мільйон слів бо десь там якісь кнопки частіш натискаються? Пройди сліпий набір і все буде пофіг.

Тю, просто зробіть собі кастомну розкладку й не треба нікого ні в чому переконувати, це не той випадок.

А як в школі навчати дітей другого і вище класів? Вони вже знають абетку і здивовано-очманіло питають мене чому так літери порозпорошені-розкидані по квертійцукену.

На теоретичному рівні — просто поясніть, звідки вони взялись і які є труднощі. На практичному — дитина запам’ятає усі розкладки які ви їй підсунете, це тільки на користь для її мозку та нервової системи. А як виросте, сама розбереться, чим і як зручніше користуватись.

На мій сумнівний погляд куверті — це відголосок підбірки за частотою телеграфних кодів.

Діди мучились і діти хай мучаються?

Краще спитай в дитини, бо видумуєш ти надто багато. Це ти зараз мучишся, бо тебе обмежили в дитинстві, й зараз ти це обмеження проєктуєш назовні.

Що справді важливо: положення рук має бути анатомічно правильним, як і рухи пальцями. Розкладка — не важлива абсолютно. Я з дитинства граю на піаніно й гітарі, які тільки закорючки я не крутив пальцями, результат — я майже амбідекстр, я можу пальцями обох рук робити те, чого не може абсолютна більшість людей. Що вже казати про клавіатурний набір — мені пофігу будь-яка розкладка й мова, я сміюсь з людей типу тебе, які навмисне обмежують свої фізичні та ментальні можливості, та ще й намагаються підлаштувати інших під своє каліцтво.

Сумніваюсь щоб ви змогли грати на гітарі з рандомно переставленими струнами. Розкладка Дворак це не про те щоб робити заморочені рухи пальцями, а про те щоб їх не робити. Хоча я теж сміюсь коли з’являється чергова розкладка-«розвантажувач мізинців» або розкладка яка «максимізує роли в одну сторону і мінімізує в іншу».

OK, а ви як музикант з розвинутими пальцями чим натискаєте клавішу с при умові що всі інші 9 пальців стоять на home row? В мене виходить тільки нігтем і я дещо комплексую з цього приводу, це єдина клавіша яку я набираю тільки нігтем. Тож якщо ви друкуєте 10-пальцевим то мені цікава ваша думка.

Сумніваюсь щоб ви змогли грати на гітарі з рандомно переставленими струнами.

Пробував різні строї. Так, це певний челендж, але досить швидко звикаєш. Все залежить від часу, витраченого на свідому практику. Тут ще схоже як з натуральними мовами або мовами програмування: після того як ґрунтовно опанував одну, наступна вчиться вже легше, бо ваша пам’ять реюзає вже знайомі принципи й алгоритми, розпізнає знайомі структури й патерни. З гітарою приблизно так само, якщо орієнтуєшся на грифі по нотам, а не по акордовим формам, сіткам та іншим візуальним якорям, то переставлення струн просто вимагає додаткового часу щоб переосмислити аплікатури для акордів і запам’ятати їх.

чим натискаєте клавішу с при умові що всі інші 9 пальців стоять на home row?

Середнім пальцем лівої руки. Але на home row стоять усі пальці крім великих — вони на пробілі.

щоб ви змогли грати на гітарі з рандомно переставленими струнами

Якщо прийняти, шо будь які комбінації звуків можна назвати музикою, а ще й розкрутити (багато ж дичини є) то не проблема 🤣

В принципі так, але в даному випадку гадаю малось на увазі, що вам міняють строй і пропонують зіграти саме те, що ви граєте у стандартному строї. Ну тобто не просто спустити або підняти увесь строй на певний інтервал, а змінити інтервали між струнами.

Ото вивчив 20 років тому на підсвідомому рівні сліпий набір для чотирьох мов (одну з яких в лютому 2022 забув начисто), а тепер приходить герой дня, котрий каже вчити все наново, бо [...навіть толком не пояснив, флейміть в коментах самі...].

Авторе, якщо дійсно хочете хоч якогось прогресу і при цьому не відставати в часі на 80 років — дивіться Colemak, а не Dvorak.
Ефект від Dvorak дуже малий, нестійкий.

А головне — що, сподіваюсь, жодна IT професія не вимагає швидкости друку, а тільки його якости, а головне — щоб голова знала що друкувати;\
Тому інші параметри клавіатури важливіші ніж тільки розкладка букв. Як мені, наприклад, перемикання мови по CapsLock важливіше ніж це все...
І коли 99% це qwerty, нема причини міняти стандарт.

PS: На що я в цьому плані дещо злий це на стандарти інтерфейсів клавіатур. Можна було б передавати при натисканні не тільки сканкод, а і рекомендований код (включаючи всякі юнікодні, як кирилиця). А зараз навіть з AZERTY чи QWERTZ проблеми поки не стартане драйвер локальної мови.

Абсурдна звична соромна брехня про куверті-йцукен принижує користувачів в очах їх спадкоємців. Люди які вперше бачать йцукен-клавіатуру жахаються.

Кацапський йцукен нам заважає.

Але молодь примушують звикати до obsolete застарілого методу вводу даних. І як вчитель маю засвідчити, що спрацьовує тільки брехня що символи йцукен-куверті підібрані за частотою вживання. Якщо сказати другокласникам, які вже користуються смартфонами, правду то вони просто не захочуть торкатися комп’ютерної клавіатури.

дворкин это

obsolete застарілого методу вводу даних

и не имеет ничего общего с современными технологиями ввода

Десь півтора року тому купив собі Ергодокс та заради цікавості спробував перейти з QWERTY на Colemak. Цікава штука, багато слів набирається швидше та зручніше. Українською надалі пишу у ЙЦУКЕНі, бо подібної оптимізованої розкладки не вдалося знайти.

Але якщо чесно порівнювати, то різниця буде, якщо набирати великі англомовні документи кожен день або проводити у англомовному чаті багато часу. Інакше я б не парився.

То порахуйте, у чому перевага... Скажімо, за день я максимум набираю 1000 рядків коду. Нехай це 5000 слів. 150 wpm це qwerty, 33 хвилини. 200 wpm це dvorak, Це 25 хвилин. Тобто з найкращими припущеннями виграш буде 8 хвилин на день??? Це приблизно 2% мого часу.

Це не кажучи про те, що набирати hjkl стане складніше... Плюс розробка власного плагіну може зекономити набагато більше, ніж 2%.

Скажімо, за день я максимум набираю 1000 рядків коду.

Не вірю:)

Порахуйте краще latency та кількість interruptions від монітора для того щоб знайти ту чи іншу літеру. Швидкість опанування Двораку from zero to hero — 6 годин, якщо у вас немає malдосвіду користування qwerty. Респект за те що користуєтесь вімом, але... ні, не складніше, ви ж все одно не дивитеся на клавіатуру під час користування таким редактором.

Порахуйте краще

Ви агітуєте, ви і рахуйте. Я порахував, мене не вразило.

ні, не складніше, ви ж все одно не дивитеся на клавіатуру під час користування таким редактором.

Але там шорткати заточені під qwerty. Тобто треба переналаштовувати.

Швидкість опанування Двораку from zero to hero — 6 годин

Не вірю, тут просто інша модель qwerty клавіатури з якимось Ins не на своєму місці вже паралізує роботу...

Ви чули, що трійкова система числення ефективніша за двійкову? Подробиць не пам’ятаю, бо читав про це давно.
Але по певним причинам не переходять. Так і тут, плюс дійсно на форумі не оператори комп’ютерного набору, кому б це було супер актуально

Ні, не ефективніше. Є певні плюси, але мінусів набагато більше.

Самая теоретически эффективная с основанием е(2.7).
Но тут фигня, чем больше основание, тем сложнее разводка. Потому работаем вниз, с 2.

Що я щойно прочитав? Може відразу на розкладку «ДІЄВИДЛО» перейдемо?

згадался клавіатура із кадру в фільмі «Ворог мій», де англ розкладка в 3 рядки була, але по алфавіту

Погуглив, пишуть що віндовс підтримує дворак. Далі тільки літери місцями поміняти перезібравши клавіатуру і вся ціна питання. Але я щось очкую пробувати, якщо чесно, не вважа, що тайпінг є головним сповільнювачем моєї роботи ніж я сам та ютуб.

Український комп’ютеризований працівник розуміє англ, укр, рск мови. А ще вони всі йому втиснуті в одну клавіатуру. Це перегруз.

Давайте визнаємо що потрібно зробити послідовно-алфавітні клавіатури замість хаотичного йцукен-куверті.

послідовно-алфавітні клавіатури

Тобто Dvorak вже не торт?

Йцукен-кверті — це і є причина вигоряння титанів на гострому лезі технопрогресу.

Може для українською розкладки зробити такі рядки(замість кацапського йцукена) всюработунезриш

всім пох.
нормальна IDE набирає за тебе більшість тексту.
вчи шорткати і юзай автокомпліт.

Враховуючи що синьйор в середньому пише один ряжок клду в день
А галера видає кверті

Яка різниця

Імператору Миколі II показували кулемет, але він сказав що армія звикла воювати гвинтівками. Війна показала що кулемет це вещь, а потім простий Махно поставив кулемет на коней і уделал професійну армію.

Коли вираховують ефективність праці сучасного комп’ютеризованого співробітника, то враховують що йцукен-розкладка навмисно знижує швидкість вводу даних? Чи загальним є мненіє що йцукен-розкладка підібрана за частотою?

Думаю що йцукен-кверті це така застаріла прокладка між юзером і інфо-простором.

более 50% коммуникаций в наше время происходит на мобильных устройствах.
Как дворак был адаптирован под это?
Ах никак, ну тогда ладно — такая же устарелая система как и кверти.
Если менять — то на то, что адаптированно под мобильные устройства

Не логічно. 50% користувачів комп’ютерів — це дуже багато.

что нелогично, разработать систему которая будет служить не только 50% но и другим 50%?

Хай слугує половині користувачів.

тоесть ответа нет, не продумал ты это.
Когда прирост продуктивности незначительный, а стоимость замены — миллиарды как денег так и часов адаптации, и нет никакого логического ответа почему нужно сделать переход на другую старую систему вместо адаптации к новым реалиям терминалов с новой системой которая будет учитывать не то что будущее — а хотя бы текущие тренды — ответ очевиден, нах надо

Это так же безумно, как призывать использовать в нашем обществе праворульные авто.

Коли я бачу qwerty-клавіатуру то за рівнем абсурду згадую історію про Колумба.

Колумб знав що Земля кругла. Він плив в Індію, приплив в Америку. Доказував що це і є Індія.

Трохи вікіпедії:
Тодішні лікарі ніби казали що табак це панацея від усіх хвороб. Колумб винищував геноцидом місцевих і за це його навіть жорстка іспанська корона, яка ініціювала інквізицію, посадила за грати.

на английской клаве я могу писать кирилицу по памяти, но не на дворак
слишком поздно! :)

Я і кажу, що давайте зробимо подарунок безневинним дітям. На повному серйозі брешуть другокласникам що qwerty-йцукен це розкладки за частотою вживання символів.

Давайте спасемо дітей від цього дурного ярма. Вони і так постраждалі від бомбардувань і епідемії.

Давайте спасемо дітей

В списке того, от чего надо спасать детей в этом мире, раскладка кверти — на последнем месте. А вот по затратам на адаптацию — далеко не мелочное дело.
Вашу бы энергию да в нужное русло

тебе нужен пруф того, что раскладка кверти — наименьшая проблема детей в этом мире? лол

якось одна колега, в пароль вписала собі символ фунту «£», але вона не подумала, що на початковій сторінці Windows у неї лише English US — ось це був цікавий квест щоб зайти в ноут.
А ваші кайдани — то все суб’єктивно

Було б цікаво (ні) подивитись за батлом адептів частоти символів (dvorak) з адептами частоти символів (vim).

Для Ctrl+C/V з ChatGPT неважливо яка розкладка клавіатури.

Важливо, якщо ти не знайдеш де ті C і V в вибраній розкладці ;\

Перейду після того, як штати перейдуть на нормальну метричну систему

Дворак може і ефективніше, але переходити має сенс для машиністок які довблять текст неперервно, під диктовку.
Ну написав ти рядок трохи швидше, а потім все рівно тупиш думаєш що далі написати. Вся твоя швидкість написання тексту нівелюється проміжками між написаннями.

Але ж треба навчати в школі дітей користуватись клавіатурою. Поясніть розумно чому вони мають вивчати ёґ-клавіатуру . Чому їм не виправили це? У класі чисті вікна і парти, діти охайно одягнені, комп’ютери новенькі.

> навчати дітей користуватись клавіатурою
> в школі
Діти без школи чудово можуть навчитись користуватись клавіатурою, причому можуть розібратись ще до школи.

Теж маю на увазі звичайних дітей.
Те що сучасна (до)шкільна освіта це квадратно-гніздове дніще — це проблема не дітей а освіти.

З вікіпедії:
Дворак був розроблений з переконанням, що він значно підійме швидкість набору тексту відносно розкладки QWERTY шляхом усунення деяких її недоліків, серед яких:[6] Багато поширених літерних комбінацій вимагають незручних рухів пальцями (наприклад "the"). Деякі поширені буквосполучення вводяться одним пальцем (наприклад, "ed" і "de"). Для вводу багатьох поширених літерних комбінацій використовуються літери поза головним рядком — рядком, на якому лежать розташовані пальці у стандартному положенні (фівапролджє). Багато поширених буквосполучень друкуються однією рукою, а інша сидить без діла (наприклад, was, were). Більшість друку здійснюється лівою рукою, яка для більшости людей не є головною. Близько 16 % набору тексту виконується на нижньому рядку, 52 % на верхньому рядку і лише 32 % на головному рядку.

І що, ти часто пишеш поеми англійською замість коду?

От що пише Гугл:
Система клавиатуры QWERTY была разработана для того, чтобы предотвратить частое заедание клавиш при наборе текста на машинописных машинах. Клавиши на машинописных машинах были связаны с механическими рычагами, и если две смежные клавиши нажимались слишком быстро, то рычаги могли залипнуть.

Тобто хаос.

Можна в школах послідовно- алфавітні розкладки впроваджувати. Або дійсно за частотою.

Розумієте?

Ні, це все сила звички.

То якщо людина звикла бути сутулою то її не треба лікувати?

до фахівця... зарядка і т.п.

От що пише Гугл:

Доведено що це неправда, не було такої цілі.
Читайте не першу маячню з гугла яка вам до вподоби, а якісні дослідження.

От що пише Гугл:

“‘‘Распространён миф, что QWERTY — попытка замедлить печать настолько, насколько это можно. Наоборот, это попытка ускорить печать при прошлых технических ограничениях — слепая печать ещё не изобретена, рычаги задевают друг за друга, а печатающий механизм находится снизу и напечатанный текст можно увидеть, только провернув барабан.’’” (вики)

“‘‘The Dvorak keyboard sounds very good. However, a keyboard need to do more than just ‘sound’ good, and unfortunately, Dvorak has failed to prove itself superior to QWERTY. It appears that many of the studies used to test the effectiveness of Dvorak were flawed. Many were conducted by the good professor himself, creating a conflict of interest question, since he had a financial interest in the venture. A U.S. General Services Administration study of 1953 appears to have been more objective. It found that it really didn’t matter what keyboard you used. Good typists type fast, bad typists don’t.’’” (home.earthlink.net/~dcrehr/whyqwert.html)

Ось зсув рядів замість “ортолінейної” матриці це дійсно те, що можна було б змінити зараз.

(продублював з реальними посиланнями. не треба казати, що вже відповідав;)) просто якось настрій з ранку...
та чого я це розповідаю, автор впливає... все, досить...

Нещодавно оцей лейаут почав набирати популярність: www.reddit.com/...​etfv/experimental_layout, десь на гітхабі є схема. Типу ортолінійна, але з урахуванням довжини пальців.

До цього люди носились із qaz лейаутом. Вже чекаю на наступного монстра)

Підписатись на коментарі