Питання стосовно інклюзії дітей

Мирного Вам неба Шановне Товариство.
Я розумію, що це не профільне місце для таких питань....
Але я певен на 200%, що є такі ІТ спеціалісти серед нас, що виїхали на передодні війни (або вже під час війни) && мають дитину (дітей), що потребують інклюзію (наприклад аутизм).

Питання:
— куди (в які країни і міста) ви поїхали?
— куди за Вашою думкою/досвідом (країни і міста) НЕ варто їхати бо ......?
— чи допоміг цей переїзд Вашій дитині (дітям)?
— можливо є поради? (про документи, виїзд, лікування, тощо)
— звичайно питання про гроші (щоб просто зорієнтуватися), шо по чем?

P.S.:
Я розумію, що все побачине/почуте тут — я можу використовувати на свій страх та ризик.
Я не вимагаю імен/явок/паролів — лише поради, хоча і цьому був би радий.
Якщо хтось хоче поділитися інформацією у приват — я буду радий.

І на останок, маю візи до Канади (на всю сімʼю), але як дехто знає — 31 березня, якщо не встиг то всьоо-пропало (не буде воркперміта).
А всі доки (для виїзду) будуть після березня (скоріше у квітні-травні).

Як думаєте заради Канади має сенс вирвати на попі останню волосину, але встигнути до 31 березня потрапити до Канади? (Питання знову про рівень інклюзії, я можу і у вагончику жити, а не маю багато часу для подумати)

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
— куди (в які країни і міста) ви поїхали?
— куди за Вашою думкою/досвідом (країни і міста) НЕ варто їхати бо ......?
— чи допоміг цей переїзд Вашій дитині (дітям)?
— можливо є поради? (про документи, виїзд, лікування, тощо)
— звичайно питання про гроші (щоб просто зорієнтуватися), шо по чем?

1) Польща, курортна місцевість, відносно далеко від цивілізації
2) як на мене, будь-яке велике місто це стрес, навіть для здорового дорослого, не те що...
3) так, є суттєвий прогрес
4) візьміть всі документи що маєте з України, особливо детальну інформацію від лікаря і з «ІРЦ», і все це перекладіть ще вдома іноземною мовою бо за кордоном це набагато дорожче, в нашому випадку дуже допомогло — але я перекладав самостійно оскільки володію польською досконало, цього було для них достатньо
5) не зовсім зрозуміло запитання, спробую розповісти як зрозумів:
— отримуєте електронний ключ, він вам надалі дуже сильно знадобиться, в нашому випадку це було в податковій
— спершу треба звернутися в аналог «ІРЦ» у вашій країні, це безкоштовно — там дуже допоможе аналогічний документ з українського «ІРЦ» вже з перекладом; в нашому випадку обмін документами був можливий в електронному вигляді; врешті на підставі всіх українських документів вони дають вам дату комісії, де дитині зроблять різноманітні тести на здатність до навчання (присутність одного з батьків можлива лише якщо дитина не володіє їхньою мовою і не знайшли перекладача), потім надають поштою документ про потребу в інклюзивному навчанні
— на підставі документів з іноземного «ІРЦ» записуєте в будь-яку школу на свій смак, відмовити не мають права, вони виготовляють індивідуальний план і призначають «допоміжного» вчителя-асистента, котра навіть ходить з дитиною зав’язувати шнурки в роздягалку, це теж для батьків безкоштовно
— з документом з іноземного «ІРЦ» і з планом індивідуального навчання зі школи йдете до дільничного педіатра, де виписують свій висновок — це безкоштовно (ми звернулися в приватну де в цьому випадку все одно було безкоштовно)
— з документом з іноземного «ІРЦ», планом індивідуального навчання зі школи і з висновком дільничного педіатра йдете до спеціалізованого лікаря, тут проблема що до безкоштовного державного в нашому випадку була черга 6 місяців, тому записалися до приватного з очікуванням лише місяць, приблизно коштувало 60 євро і тут же на місці отримали висновок
— з документом з іноземного «ІРЦ», планом індивідуального навчання зі школи, з висновком дільничного педіатра і з висновком спеціалізованого лікаря йдете до управління в справах неповносправності і стаєте на чергу на комісію, обмін документами можна почати онлайн за допомогою електронного ключа, але потім вони все одно захочуть оригінали деяких документів, котрі треба буде надіслати рекомендованим листом; вам призначають дату засідання комісії і приблизно через 3 тижні або місяць вам треба десь на пів дня запланувати провести час там; далі вони можуть вже на місці оголосити свій висновок усно і через декілька тижнів надіслати на пошту паперовий документ про неповносправність; послуга безкоштовна
— нарешті тепер з документом з іноземного «ІРЦ», планом індивідуального навчання зі школи, з висновком дільничного педіатра, з висновком спеціалізованого лікаря і з документом про неповносправність звертаєтеся (онлайн з електронним ключем) до відділу допомоги родині в адміністрації міста до якого належить ваша місцевість, там попросять прийти показати оригінали, через декілька тижнів приходить рішення призначити дружині цю допомогу (за умови що вона ніде не працює), в нашому випадку це близько 760 євро на місяць (Польща відносно бідна країна).

Є варіант як зробити також якщо дружина працює — тоді в останньому пункті натомість звертатися до пенсійного фонду, але працювати тоді можна лише неповний день.

Чи варто це все проходити заради цієї суми — кожен вирішує сам. Вважаю, що в цей нестабільний час таки варто, також дружина в такому випадку вважається працюючою, за неї сплачуються автоматично відрахування до пенсійного фонду. Також така довідка дає різноманітні пільги в музеях, театрах і т.д. Ну й що теж важливо, але поки що не випробували — дружина має право подати на тимчасове резиденство (в Польщі біженці на тимчасовому захисті мають право подати на «карту побиту» лише якщо працюють або мають місцевий аналог ФОП).

Термін дії програми індивідуального навчання — три роки.
Термін дії довідки про неповносправність — рік (з поправкою на ковід — півтора).
Термін дії довідки від спеціалізованого лікаря — лише один місяць.
Термін призначеної матеріальної допомоги — тут можуть бути варіанти, в нашому випадку прив’язано до терміну тимчасового захисту і треба приїжджати перепідписувати заяву особисто; також передзвонюють час від часу щоб переконатися, що ви все ще знаходитеся в країні. А оскільки відповісти на дзвінок можна також і з-за кордону, то ще час від часу кличуть прийти фізично і поставити підпис під різними ознайомчими документами про зміни в державних постановах (лолшо).

У штатах є інклюзивне навчання для дітей у тому числі і з ASD, по необхідності є додаткові тютори яки дбають, тобто кожна публічна школа району якщо така дитина зʼявляється по необхідності розширяє штат тюторів. Є окремий трек навчання якщо є проблеми з завоюванням матеріалу. Є якісь сошиал бенефіти, але с доходом від 100+ вони майже не будуть працювати, бо вони усі завʼязані на брекети доходів по кожному штату
канада специфічна країна, як по клімату так і по якості життя, якщо нема завʼязки на роботодавця який далі допоможе з PR, то краще ні, бо роботи там кратне менше ніж у штатах, життя дорожче, податки вище, а часікі воркперміту тикають швидко. дитині з ASD в Україні важко, тривожність та повітряні тривоги можуть ламати рутину а це впливає на соціальні навички. Плюсом України є класні центри у Києві, які впроваджують сучасні методики, коли у штатах досі ABA

Дякую Вам за пораду!
(Я сам скоро кончусь)

Як думаєте заради Канади має сенс вирвати на попі останню волосину, але встигнути до 31 березня потрапити до Канади?

Это самый очевидный ответ, если есть шанс ускорится — то надо действовать
удачи

Як думаєте заради Канади має сенс вирвати на попі останню волосину, але встигнути до 31 березня потрапити до Канади?

Так

Підписатись на коментарі