Різні історії кар’єрних факапів за рік

Всім привіт! Якщо вам набридло читати історії успішних успіхів від 23-х літніх тимлідів, то внесемо крапельку дьогтю в цю бочку меду? Ділюсь історіями факапів!

Історія класична — у сучасних реаліях

Світчер із сисадмінства вирішив пройти кар’єрою DevOps. Все було гаразд, і він отримав оффер. Але отримав повістку. Зараз займається налаштуванням старлінків, кібербезпекою ітд. Загалом — навіть у військовій справі знання айтішечки може трохи допомогти, хоча все залежить від успіху.

Історія сумна (чи ні)

Один зі знайомих зміг переїхати до США у початку 2023. Там він досить легко знайшов роботу — докеризація різних легасі додатків, щоб їх можна було пускати в кубері. За рік усі його колеги отримали підвищення, крім нього — він так і залишився джуном, бо виконує прості завдання, за які йому непогано платять. Мотивації у саморозвитку вже нуль — робота заради зарплати, щоб забезпечити проживання.

Історія всрата — про айджизм і літкод

Тепер про мене. Я Java розробник з великим досвідом в IT (13 років) і мені вже за 40. Втратив роботу у 2023 року і досі не знайшов, навіть на Middle позицію. Я успішно проходжу скринінг, а потім на технічному мене починають валити алгоритмами та лайвкодингом, потім через пару тижнів — відмова, мовляв ми йдемо не з вами, а з іншим кандидатом. Зараз через звільнення вийшла купа молодих айтішників з умінням в алгоритми та досвідом проходження інтерв’ю в MAANG і вони поїдають усі вакансії. Голодна старість зовсім не те, на що я розраховував.

Якщо у вас є бажання поділитися своїм кар’єрним факапом або розповісти цікаву історію про факап колеги — поділіться в коментарях! Прохання — не розкривайте персоналій колезі та не вносите особистого негативу. Просто знеособлено та з цікавими фактами.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

[шуткагумора][поради в стилі сайту італійського айті]

Розповсюждений кар’єрний факап — коли приходиш на нову роботу — треба одразу прикидуватися дурачком або повільною людиною, тоді від тебе у інших одразу сформується мало очікувань, сидиш собі чіллиш (мабуть) неспішно робиш якісь там тасочки. Бо якщо покажеш шо ти сильно вумний чи вмілий — на тобі буде тасок більше, ніж можеш вивезти.

UPD: хоча мабуть, це поради з інших часів, зараз вже не ті врємєна.....

неспішно робиш якісь там тасочки
поради з інших часів

Це все і досі можливо, якщо робота «за їжу». За ринкову винагороду і вище зараз треба веслати «за себе і за того дядька».

Постійно ’фейлю’ лайв кодінг, ,хоча ’дома’ ці задачи вирішую достатньо легко, за цього було упущено декілька цікавих варіантів.

Ненавиджу цей сраний лайвкодінг.
Коли хтось стоїть над душею взагалі думать не можу.
Колись спитали а що будеш робити якщо прод впаде посеред ночі?
Чесно відповів що сяду і буду плакать)) ну тобто почну дзвонити «старшим» колегам )))

Ну в загалі то це питания до менеджерів, чого немає процедур та відповідальних за збої.

Я зазвичай кажу що нєдостоєн такой чєсті, тому діжурним по проду не буду ))

Звичайно он-колл чергування це x2ставки, якщо , більшу частину часу з проектом все ок, то можна отримувати додаткові гроші, займаючись своїми справами ( якщо звісно це не чергування в ночі)

Голодна старість зовсім не те, на що я розраховував.

Друже, пошурши Апворк.
там ніхто не буде грати тобі мізки сферичними конями.
я в свій час саме там познаходив лонгтерм клієнтів.

Потрапив на крутий проект з оплатою 190% від ринкової, щоправда короткотерміновий. Після чого не відчув вчасно зміни на ринку і думав що це тепер така нова норма, тому відмовлявся від цілком нормальних проектів, сидів і проїдав заощадження декілька місяців, чекав такий же золотий проект. Врешті прийняв офер в стартап з оплатою «за їжу», думав що переб’юся поки бо стек цікавий, заощадження ж ще трохи є, а там і мій золотий проект знайдеться.

І тут змінився ринок ще більше, ось вже майже рік як не знайшовся ні золотий, ні звичайний проект, заощадження вже «усьо», знизив мінімальні очікування до плінтуса, співбесід безліч але оферів поки нуль. За кордоном, житло орендоване, дружина не працює, троє дітей (щоправда, є невеличка соціалочка, бо це незаможна країна).

З цього мого факапу може комусь буде корисна життєва порада — зараз такі часи, що маючи офер на руках, не відкидайте його лише через те що вважаєте себе вартим більшого.

Стартап теж не планую кидати назовсім, лише менше приділяти увагу, пояснив у подробицях свою ситуацію і CEO згідний.

ну тобто ти закордоном вже рік і не можеш знайти взагалі ніяку роботу?
ти що в Сербії?)

Я закордоном вже майже два роки

Врешті прийняв офер в стартап з оплатою «за їжу», думав що переб’юся поки бо стек цікавий, заощадження ж ще трохи є, а там і мій золотий проект знайдеться.

ось вже майже рік на проекті «за їжу». Настільки «впритик», що в разі якби раптом закінчився цей проект, то одразу ж не мав би чим заплатити за оренду. Щоправда, тоді залишається варіант просити соціальне житло — оскільки багатодітна сім’я, то шанси є.

Ну й постійно проходжу марафон співбесід, ось сьогодні буде дві. Але після декількох етапів, включаючи технічний, жоден офер поки що не приходить. Я в Польщі.

проходжу марафон співбесід,

Це ти взагалі на всі вакансії аплаїшся чи тільки по Польщі?

Стараюся аплаїтися на Німеччину, Британію, США (віддалено з Польщі). Тут багато обмежень, за цей час вже можу виділити чіткі причини відмов:

1) статус біженця: в Польщі не дають документу з чіткою датою дії, лише податковий код PESEL з поміткою UKR, а дату треба шукати на сайті діючого законодавства GOV.PL і цього багато хто з рекрутерів не розуміють
2) ок, є рекрутери хто каже що їм для короткотермінового проекту достатньо діючого аналогу ФОП (JDG), а те що воно діюче можна перевірити онлайн, тут далі вступають наступні констрейнти:
2а) на проекти в німецькомовних країнах потрібне знання німецької ну хоча б B1, частіше хочуть B2 і вище (в мене лише А2, але я над цим щодня працюю)
2б) на проекти в Британії часто просять страховку відповідальності ФОП і це дуже поширене прохання в цій країні, такий документ нереально отримати якщо ти біженець, бо нас нема жодної нерухомості в ЄС етц
2в) працювати на Штати напряму це велика рідкість, зазвичай хочуть щоб кандидати вже мав податковий код США, тобто вже раніше був присутній там фізично, але є такі що їм достатньо відкритого аналогу ФОП ----- і тут я мав одного разу великий облом, бо пройшов всі етапи співбесід, пустили мене в їхній slack, а там виявилося що це русня, одразу ж допобачення
2г) також є відсоток співбесід де я не проходжу за скілами, ну це нормально але теж забирає час на всі етапи, тому стараюся фільтрувати ретельніше ще на першому етапі

Щось ще згадаю — допишу... Можу лише сказати, що багатодітна сім’я і лише я один працюю, чекати допомоги від родичів нема як, тому є сильний спортивний і не лише спортивний інтерес продовжувати.

наскільки великий відсоток 2г? скажем так це 10? 30? 50?

Не знаю точно відсоток 2г, бо чітко і ясно відповідають з розширеним фідбеком може хіба що 1% рекрутерів. Але я стараюся фільтрувати і тому суб’єктивно оцінюю що не проходжу за скілами десь у 5% випадків.

Згадав:

2д) проекти з он-колами, тут я питаю яка доплата, скільки в тімі є інженерів для ротації, яка частота — тут зазвичай вони розуміють що я ще не достатньо desperate аби на таке погоджуватися і відповідають з розмазаним фідбеком «обрали кандидата який краще підходить за критеріями відбору» (насправді взяли когось більш desperate щоб потрапити в рабство без вихідних)

2е) проекти де я просив більшу ставку оскільки оцінював складність проекту як вищу, бо в таких випадках обов’язково будуть неоплачувані овертайми — тут не пройшов за їхнім бюджетом

2є) вакансії permanent — тут або сам одразу ж відмовляюся, або вони відмовляють пізніше, це аналог українського «працевлаштування за трудовою книжкою», воно погано і для мене бо вище оподаткування, і для них, бо хоч поки йде війна дозволу на працевлаштування не потрібно, але після війни компанія повинна буде подати до голови області (воєводства) запит на дозвіл і це додатковий гемор; тому лише B2B

2ж) рекрутери які пропонують дописати неіснуючий досвід в профайл, тут як у ворожій класиці «був у нас толмач, йому перекладати а він лика не в’яже — ну ми його в кип’ятку і зварили»

він так і залишився джуном, бо виконує прості завдання, за які йому непогано платять.

Скільки платять то?

От хто хто а девопси реально не просіли по зп та попиту а іще там набагато частіше роботи часто сидіти та чекати таску тож є знайомі що ізі 3 удальонки тянуть, я серьозно, це правда вже сінор левел, де знають свою справу.

потім на технічному мене починають валити алгоритмами та лайвкодингом,

я оцього не розумію, чого усі плачутся, це такій кайф ці задачки решати.
звісно, якщо є багато вільного часу, бо після роботи цім займаться то таке.

якщо б в мене було багато часу то чого б ні, ці задачки прикольні тім що вони мают рішення, багато робочих тасок рішення не мают, тількі компроміси

Можете дати приклад таски, яка на Ваш погляд не має рішення?

Тут вже розповідав.
Працював у невеличкій фірмі, потім голову скружила ідея фікс побудувати круту карьєру у крутій корпорації
Пішов у велику відчизняну корпорацію, найбільшу в Україні. Працював адміном, туди пішов бізнес аналітиком.
Потім був довгий карьєрний шлях до Enterprise Architect. Я дізнавався — саме EA в Україні ні у кого нема. На галерах за кордон їх звісно теж нема бо це вкрай відповідальна роль яку тримають при собі тільки корпорації і тільки великі корпорації.
Коротше специфічний дядя, якого усе заїбло це — там дуже багато справжньої політики, бюрократії і т/д .
Хотів в розробники. Але попав у зарплатну пастку типу коли питаєш ЗП джуна і перепитуєш — це ж за день?
Послав все нах — спробував бізнес. Не пішло. Не пішло на 90% заощаджень.
Тре було швидко щось робити бо народ хавать просить.
Швиденько свічнувся розробником на фріланс. Мої скіли себе продавати зіграли у плюс — одразу без досвіду 2к на місяць прямий контракт. Потім ще контракт у непоганому стартапі із долини.
Але вона робота фрілансера вона така — хвилями. То є робота і платять, то нема і не платять. Зара сумно трохи із грошима. Але точно впевнений тепер що вибарахтаюсь

Я теж напевно пішов би на фріланс. Є рекомендації щодо платформи?

Мене фріланс знайшов на джині. Трохи неочікувано

То ти доріс до Enterprise Architect? Який жеж це факап — це 100% здобуток. Дійшов раз — зможеш повторити ще, досвід не має строку давності.

Ох бляха теж колись послав ойтішечку і пішов у бузінес. Причом поперло ацьки.
Шальні гроші повалили так що дах зривало.
Апотім трапилась осінь 2008 і все полетіло в ...
Прийшлось здмухувати аилючку зі свого CV і уперьод на галерні барикади ))

Точно торговал CDO из под прилавка)

Ахаха
Був торговий бізнес. Були підвязки з потрібними людьми. Тобто я не був хлопчиком з вулиці. Грошей на старт по суті і не треба було, тобто фінансових вкладень крім мого часу і не треба було.
Але все гарне колись закінчується. Жалію що не почав раніше. Можна було сколотити на гарний будинок з ремонтом під ключ на протязі року.
Але то все якби і мрії.

Дуже боляче для психіки було повертатись у погромістьське стойло

Підписатись на коментарі