U4U в Штати після Польщі? Плюси, мінуси, підводні камені

Вхідні дані — я, дружина і маленька дитина. Зараз живемо в Польщі, але думаємо куди їхати далі...)

Було багато варіантів, про які думали — і Іспанія, і Лондон, і навіть Аргентина :)

Останній час думаємо як один з варіантів — U4U.

Благо в Нью-Йорку є родичі, які можуть бути U4U спонсорами. Плюс перший час, поки не знайдемо локальну роботу — буде можливість пожити у них.

Як я розумію U4U видається на 2 роки від в’їзду. Тобто якщо умовно зробити зараз всі доки і заїхати в травні в Штати — то буде право знаходитись до травня 2026. Відповідно навіть якщо будуть якісь нюанси після виборів і програму не продовжать — буде час підготуватись до виїзду кудись ще :)

Тому ми в якійсь мірі дивимось на програму, як можливість і мені і дружині (вона вільно володіє англійською) попрацювати на локальних американських роботах, здобути американський досвід і навчити трохи дитину англійської прямо в середовищі.

А далі, навіть якщо не вийде залишитись, цей досвід, знайомства, контакти можуть бути корисними в житті далі.

Звісно про головний нюанс Нью Йорку — дуже дорогу аренду я знаю. Але з іншого боку якщо будемо працювати і я і дружина, а дитину на перший час можна буде залишати з родичами (вони вже на пенсії і наче не проти, а потім може садок знайдемо) — то наче проблем з цим не має бути.

Цікаво дізнатись — хто ще розглядав для себе U4U, чи може навіть переїхав:

* складність знаходження роботи в Нью Йорку і які лайфхаки — як краще то робити :)

* медстраховка — як я розумію поки ми не знайшли локальну роботу, зможемо оформити державний medicaid, а потім вже будемо мати корпоративну страховку.

* якщо вирішимо залишитись після U4U — які є варіанти? Як я розумію це або знайти компанію, яка подасть на грін карту, або пробувати оформлювати talent візу O1? Звісно обидва варіанти не прості, але все ж

* які ще можуть бути нюанси, про що ми забули подумати?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному4
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Найскладніше в релокації з Польщі до США це виїхти з України.

Не по U4U, але може буде корисно. У Штатах півтора роки на візі J-1/J-2. Під цю візу є EAD. Чоловік з купою років досвіду, в Україні та Європі, з нормальною англійською не зміг ні разу пройти до технічного інтерв’ю. Все закінчується на етапі HR і питання, чи є грін-карта або громадянство. На EAD ніхто не хоче навіть дивитись. Коли EAD був дійсний рік, казали, що замало. Дуже складно, треба знайомства. Стосовно страхівки. Не знаю, як зараз по U4U, але якщо нема страхівки від роботодавця (це найкращий варіант), ви йдете на health insurance marketplace і там можете обрати страхівку. Ціна залежатиме від ваших доходів. Може бути й до тисячі на сім’ю на місяць, а може й дешевше. У вас є дитина — поцікавтесь цінами на садок і в принципі наявністю місць. У хороших садках у великому місті будуть waiting lists. В НЙ садок буде 2к+ на місяць. Рівень школи дуже залежить від зіпкоду. Поцікавтесь, які школи в тому районі, де живуть ваші родичі. Рейтинг можна глянути на GreatSchools. Безкоштовний kindergarten починається з 5 років. Щодо можливості зміни статусу: по приїзді з U4U ви перейдете на TPS. На TPS можна зараз перебувати до квітня 2025, можливо його продовжать, а може й ні, то невідомо. З цього статусу ви можете перейти на F-1 (навчання, не дає права роботи партнеру), O-1 (потрібен офер), EB1, EB2, EB2 NIW, EB3 — ці візи складні, бажано мати іміграційного адвоката, друга і третя категорія (крім NIW) потребує офера, перша ні. Врахуйте, що USCIS має великий backlog. Якщо ви подасте, наприклад, на EB2, то це в середньому 9 місяців до розгляду першої петиції (хіба ви подасте на premium processing, тоді до 40 днів), далі треба чекати своєї черги до року, щоб подати I-485 adjustment of status, а далі ще півтора-два роки, поки дадуть грін-карту. Весь цей час не можна покидати країну, хіба що отримати advance parole (ще кілька місяців і ще гроші, і не факт, що дадуть). Ну і H1B ще є, якщо пощастить знайти компанію, готову проспонсорувати. В будь-якому разі, досвід життя в Штатах — дуже цікавий, особливо дати дитині можливість вивчити мову в середовищі, кудись поїхати, побувати в різних місцях, музеях, і так далі. Але дати собі тут раду непросто. І до того треба бути готовими, щоб не їхати в рожевих окулярах. Моя програма скоро закінчується і що робити далі невідомо. Можливо, коли є родичі для підстраховки, то простіше, але то не наш варіант. Наразі продовжуємо обоє шукати роботу, але розглядаємо паралельно різні варіанти.

U4U
QA Manual
пошук роботи 4 місяці
в день по 4-5 годин відсилав резюме
мав 6 технічних співбесід
і 1 оффер

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Хз что там за сложности у людей. 7 лет опыта — без проблем нашел работу с отличной компенсацией. Перевез друга с 10 лет опыта, в первый месяц нашел отличную работу. Это Техас, на берегах было бы больше компенсация. Может дело в том что нужно уметь искать работу и работать, а не ныть. Топовый комментарии о том как всё сложно, нереально найти с EAD, сложно менять статус и т.д. Ну да, зато быть бедным просто. Мне в очередной раз доказывает что СССР ментальность и отношение к работе живёт в новых поколениях так же как и в старых.

Это Техас, на берегах было бы больше компенсация.

Тобто в техасі менші ЗП ніж на східних/західних побережжях?

А можно якісь цифри, щоб ми тут обговлрили наскільки то хороші роботи?

В общем 500+, всё база без акций, RSU и прочего. Ну и профит шейринг, что непонятно сколько будет, так что не считаю.
Второй кейс просто 250 с базой в 175 и 75 акций.

Ні першому ні другому не вірю, типовий п***ьож.
500 це як мінімум прінципал і то в хороші часи в топових компаніях, а 7 років досвіду ніхто прінципал не дасть не кажучи про менеджерські посади.
І 250 людині без досвіду в штатах не реально, хіба що до того багато років працював на них через прокладку і тебе дуже добре знають.

людині без досвіду в штатах не реально

Це відмазка рекрутерів
Але обшукаєшся

Тут десь на доу світчер один пробігав, який в варшавському гуглі на 10к+ євро працює кимось типу стафф інженера.
Він навіть розповідав як готуватися до тих інтерв’ю і що там питають але чесно кажучи ну його нафіг, я так брехати не вмію.
Тому в те, що хтось вміє брехати аж на 500к+ я вірю, тим більш в америці.
Так, там начебто скорочують багато, але все рівно, комусь треба брехати на мітингах і так, вони скорочували, але не різали посади. Тобто робота на 500к+ десь існує.

В Польщі 500к є для Staff Engineer в Google як раз буде, але один нюанс, у злотих :) Звісно це базова зп, з акціями буде більше. Але й податок (+соц внески) в Польщі від такої зп на умові о праці буде під 40%...

А про Штати не вірю про такі зарплати зараз.
Це хіба для людей, які в 2021 влаштовувались, маючи купу досвіду і вже громадянство...)
Зараз рекорд по U4U чув про 185к наче. Якщо в кого грін карта чи телент віза — там можна більше шукати, але в дорогих штатах на онсайт...)

В Польщі 500к є для Staff Engineer в Google як раз буде, але один нюанс, у злотих :) Звісно це базова зп, з акціями буде більше. Але й податок (+соц внески) в Польщі від такої зп на умові о праці буде під 40%...

Ну так в штатах податки теж не 5 відсотків))

Це хіба для людей, які в 2021 влаштовувались, маючи купу досвіду і вже громадянство...)
Зараз рекорд по U4U чув про 185к наче. Якщо в кого грін карта чи телент віза — там можна більше шукати, але в дорогих штатах на онсайт...)

Та Ю4Ю це херня якась з якого боку не подивись: податки платиш як громадянин, але перспекти отримання громадянства ніяких, ну хіба що на іншу візу свічнутись і потім довго чекати грінку, як усі.

185 база в дорогій локаціїї
150 в дешевшій за синьйора те що бачу зараз

Галери 120

Акції щороку чи раз?

Вони ж ще й не одразу твої

Тобто база тільки, а то бонус на «папізже»

Вестинг, точно не знаю какой, но вроде бы 4 или 5 лет по 20% или 25% в год.

Ні, ну якщо так, то добре.
В Європах таких грошей нема, це правда
За 500+ можна й в офіс поїздити.
Так й 250 теж непогано на фоні європейськиз, дай боже щоб 7к євро брутто.
Там того, як будете шукати ще когось, то кликайте.

Это нетфликс?
Вы нашли эту работу, будучи на u4u или tps? Были ли вопросы от компании (хотя бы на стадии найма), что это за статус у вас, и требования перевести вас на другую, стабильную визу, вроде o1/h1?

И сейчас вы в каком статусе проживаете в США?

U4U, жду продления TPS и буду переходить (срок U4U больше чем текущего TPS). Вопросов ни у кого не было, единственное что их волнует это наличие EAD, что делается за месяц без проблем и бесплатно. Требований смены статуса не было.

В общем 500+, всё база без акций, RSU и прочего. Ну и профит шейринг.

Щиро вітаю, це надзвичайне досягення для емігранта з України

Дякую!
Яке місто обрали, і яка приблизно компенсація (для якого рівня)?

Даллас, по компенсации отписал выше.

Таким як автор відео не варто.

Про рожеві окуляри розказують всі блогери. Особливо наголошують що доведеться пахати.
Ніби у нас людям не доводиться пахати, так ще й отримують за це копійки.

просто пахати тут і пахати в Україні 2 різниці... але щоб порівняти це- потрібно приїхати до США..

просто пахати тут і пахати в Україні 2 різниці... але щоб порівняти це- потрібно приїхати до США..

Тобто в США треба більше працювати?

прикол в тому шо ти працюєш на життя не вистачає..на таке життя як в Україні.. 3-4000$ в Україні це як у США 8-12.. а спробуй знайти на цю ЗП роботу..

Не факт,
Ти можеш працювати так само з укра галери на США проект з задротос мікроменеджером.

А от тещо в сім’ю треба 2 повноцінні зарплатні щоб нормально почуватися, то правда
І якщо ти не можеш чи не хочеш мати 2х працюючих в сім’ї тобто бути середньостатистичним хомячком

отоді треба крутится

працюючи з європи на США то майже топ варіант.
але я не про це казав у своєму пості.))

Тобто норм варіант хіба виграти грін карту, правильно?

Підкажіть, а чи можна на u4u відкрити аналог ФОПу (як JDG у Польщі, щоб брати контракти, а не оформлюватись у штат компаній), наскільки складно його вести самостійно, та що виходить по податках у такому випадку?

Це погана ідея
Бо по податкам вийде навіть більше, бо всі social security платежі ви будете платити самі, а страховку від компанії отримати не зможете.
Набагато краще мати фулл тайм роботу, від якої мати медичну страховку.
І підробляти якщо захочете і будете мати час — по 1099 додатково

Людина не питала чи хороша ідея. Звісно краще мати w2 чи ще краще мільйон долларів

всі social security платежі ви будете платити самі

Не всі
Тільки з перших 165 к

Так. Але шанси отримати дохід більше 165к, поки ти ще на U4U — дуже маленькі...)
Хіба в якомусь дорогому штаті

Набагато краще мати фулл тайм роботу, від якої мати медичну страховку.

Авжеж
Повна вартість страховки в пересічній конторі теж неприємна
1099 так само буде додавати податковий брекет.
W2 від галери теж трешак без субсидії на страховку
Так плюс 7 відсотків ЄСВ аналогу поки не перестрибнеш 165к

Корп ту корп ти довше роботу шукатимеш, бо там галери вже нішу зайняли

В 1099 береш і працюєш
Апворку туди ж потрапляє

Так, я про те, що в Штатах треба шукати компанію по W2, яка покриє страховку для тебе та сімʼї — хоч базову — в такому випадку це і велика економія на страховці і на соціальних платежах.
Умовно це краще ніж заробляти +20к на рік по 1099...)
Тільки в такому випадку переїзд буде мати сенс...)

Панове, це W2 це емплоймент котракт, правильно?
Але в США нема такого що тебе просто так з емплойменту не звільнять (як в Європі), звільняють одним днем, правильно?

Звільняють одним днем, але залежно від компанії та причини звільнення — можуть трохи виплат дати — за тиждень чи за місяць

У галер є w2 і 1099 і ти контрактора гребун
Це сурогат і чітінг, збирають падаль і неліквіди,
Перепродадуть корпораціям.
Страховка на такому w2 для галочки, без субсидії компанії
Але найближче до фоп

Не плутати з консалтінгом де ти сам рулиш, там 1099 теж, може ще ТОВ

У компаній найчастіше наймуть w2
Страховка середньо гівняня або гарна.
Часто працівник покритий в місячних платежах.
Буває субсидія для сім’ї

Наступного дня виганяють
Але і ти можеш

Тут, на реддіті, як раз цікава історія як працівника звільнили одним днем після того, як він повернувся з відпустки, і як він відсудив (точніше, домовився за досудовою згодою про) виплачування середньої зарплати протягом наступних 15 місяців.

Що ю4ю що з грінкартоб на старті

Першу роботу треба брати що знайдеться
Звичайно бажано не таксювати

U4U
QA Manual
пошук роботи 4 місяці
в день по 4-5 годин відсилав резюме
мав 6 технічних співбесід
і 1 оффер

Доброго дня у мене дуже пильне питання , якщо зможете дайте відповідь. Я проживала довгий періуд у Польщі , і на момент війни також перебувала в Польщі, потім я переїхала в Україну і майже весь час перебувала в Україні з грудня 2022 року , завагітніла і народжувати приїхала в Польщу. Як дитинці було два тижні я повернулася знову в Україну у м. Суми і тут проживаю вже 8 місяць без виїздно. Батьки по програмі виїхали два роки тому і виступили як спонсори. Зараз я отримала документи , підскажіть будьласка чи мене впустять до США?

Віза є вже?
В найгіршому випадку втрата грошей за квиток
Що питати в нас?

Доброго дня і, у мене дуже пильне питання , якщо зможете дайте відповідь. Я проживала довгий періуд у Польщі , і на момент війни також перебувала в Польщі, потім я переїхала в Україну і майже весь час перебувала в Україні з грудня 2022 року , завагітніла і народжувати приїхала в Польщу. Як дитинці було два тижні я повернулася знову в Україну у м. Суми і тут проживаю вже 8 місяць без виїздно. Батьки по програмі виїхали два роки тому і виступили як спонсори. Зараз я отримала документи , підскажіть будьласка чи мене впустять до США?

Привіт!
Хотів би дізнатись як змінилась Ваша ситуація з часу написання цього треду. Вдалось переїхати чи обрали для себе щось інше? Буду вдячний за вашу історію.

Поки ситуація не змінилась і вирішили на деякий час залишитись в Польщі.
Було дві причини:
* важкість отримання роботи зі статусом U4U — треба грін карта, чи еміграційна віза, на цю тему менш стресово думати і готувати документи в Європі, ніж сидіти на невідомому статусі і шукаючи роботу в Штатах
* вартість дитячих садків — в НЙ це від 3к$ на місяць... в інших штатах хоч і дешевше, але не кардинально. Тоді як в Польщі з цим проблем нема. Навіть приватні садки коштують ± як в Києві.

Тому невеличке резюме від мене — в Штати можна їхати, якщо нема дітей, або діти вже ходять в школу — тоді це сильно дешевше і простіше — і якщо під час пошуку роботи працювати на попереднього європейського роботодавця — цих грошей буде вистачати на базові потреби на перші місяці, поки шукається американська робота :)
І звісно якщо є можливість отримати еміграційну візу таланта — краще починати працювати над кейсом також з Європи

Так вньюйор одному працюючому з дітьми нічого їхати

Мої знайомі поїхали по програмі у Сакраменто, чоловік працює, жінка поки в декреті з другою дитиною. Так от, щодо садка для першої дитини (3 роки), вони віддали безкоштовно. Але є нюанс, безкоштовні садки надаються якщо ти «малозабезбечений». Чоловік працює неофіційно, тому виходить що вони обидва як би безробітні. Медична страховка надається по u4u. Тому ви спокійно можете їхати, якщо проблема була тільки в садочку.

Поїхати щоб дурити систему
Мрія ФОП хомяка

Ще лічильники можна підручувати магнітом, техніку в сусіда накрасти. Можна вважай безкоштовно жити.

Технику до баків для сміття виставляють і так

Ще доречі в Каліфорнії грабунок до 950 доларів не розглядається як злочин. Free groceries!

Щедра акція закінчується через 2 місяці.

Не факт, у них там федералізьм і вони там в калі самі рішають який в них неопосадкований ліміт.

Привіт!

Якщо раніше не були у США, НЙ-proper може стати «задачкою із зірочкою.» У вас дитина, тому самонайперше питання не у житлі, а у школі (садку.) З вашого повідомлення роблю висновок, що ви хочете дитину занурити в мовне середовище, і то є цілком розумне рішення. Тому відшукайте державні школи з норм відгуками, і не тільки на Манхгетені та в Брукліні, а ще й у Нью-Джерсі (там оренда більш адекватна!) Навіть у державних школах є ESL класи, куди імігранти здають дітей вчити мову.

По легалізації — краще за все через роботу (PERM, NIW) але готуйтеся, що роботодавець буде вичавлювати усі сокі, бо він за вас платить немалі гроші іміграційним адвокатам. Я не намагаюся вас відмовити. Просто почніть тренувати внутрішній дзен.

Про те, що U4U не є статусом, в курсі? Так от, це не статус, а право на перебування. Ergo, для легалізації потрібен хоча б якійсь початковий статус. У тренді сезону — TPS (Temporary protected status.) З нього планую робити adjustment на іміграційну візу, коли пройду пекельні кола PERM.

я зараз в Чехій отримав візу по временій защиті, знайшов спонсора і подаю на u4u, чи пропустять мене по u4u і чи потрібно буде візу закрити чешську?

ага, не пройшло і року і «ноги моєї в Польщі не буде»
www.youtube.com/watch?v=PuqWn92d01k
США то США

Він не в сша повернувся поки наче, але зі штатів, коли їхав, дійсно мав менш негативне враження. Думаю в Польшу їдуть тимчасово або вимушено в першу чергу, людина яка може обирати навряд би осідала в Польші з прицілом на те щоб дітей виховати в цій країні, є дійсно багато нюансів які не роблять її привабливою серед інших західних країн для еміграції.

Я хз чого всі на Польщу так фапають. Це ж трохи менш корумпована Україна, не більше

Саме тому. Польща подобається тим, хто звик до українського способу життя. А таких багато.

Вона саме найбільш комфортна і схожа на Україну для життя.
Для тих людей, які би ніколи не поїхали з України в іншу країну, якби не війна.
Відносно низькі податки (найнижчі серед достатньо розвинутих країн), гарна медицина, дешеві дитячі садки, низькі ціни на продукти, гарна якість житла (купа новобудов) з відносно нормальними цінами.
Як би не загроза розширення війни і деякі особисті моменти — то ми б точно тут вирішили залишитись надовго...)

гарна якість житла (купа новобудов) з відносно нормальними цінами

3+к євро за метр у Кракові то нормальна ціна?

А где в Европе будет дешевле? Если говорить о более менее интересных местах с развитым рынком ИТ, а не о какой-нибудь деревне в Испании/Италии?

В Польші наразі ставки по кредиту 8-10%. Дивитися треба не тільки на номінальну вартість, а на розмір кредитного платежу.
А ще житло в новобудовах як правило здається «під ремонт», що теж збільшує кінцеву реальну вартість.

В Польші наразі ставки по кредиту 8-10%.

В мене 7.2%, і це я іноземець без постійного місця проживання, тому більшість банків не жотілм давати.
Думаю що місцевим на емплоймент контракті дають під менший %.

Ну так що і вимагалося довести. У мене 3,5%, а раніше взагалі 1,5% було.
Хороша трьошка в новобудові в Варшаві зараз від 300к. Навіть під 7,5% це ж виходить 1,8к в місяць тільки відсотків. Кому це доступно взагалі?

Де саме 3.5%?
Бо в Штатах якщо гнучка ставка, то до 6% доходить.
В Польщі так, 7-8%.
Трьошка в Варшаві як раз і буде 1.6-2к$ на місяць залежно від першого внеску. Але це плюс мінус та сама сума, за яку її можна зняти.
Тобто ціни на аренду зараз 6-8к злотих (1.5-2к$) за таку саму квартиру десь. Тому і купляють, щоб платити за свою.
В Вроцлаві чи інших містах буде дешевше...)

Тут порівняння шли з іншою Європою. І мій поінт що нема сенсу порівнювати номінальну вартість житла без ставки по кредиту. А в західній європі ставки в два рази нижче за польські.
При 7,5% ставки це 625 в місяць тільки відсотків з кожних 100к кредиту.
Тому 1,5-2к баксів у тебе буде тільки відсотків по кредиту на сумму в 200-300к, тобто на кредит в 60-80% від типової квартири в новобудові. А ще амортизація і комуналка.

Хороша трьошка в новобудові в Варшаві зараз від 300к. Навіть під 7,5% це ж виходить 1,8к в місяць тільки відсотків

В мене 350к$, і не у Варшаві.
Але ти ж не береш кредит на всю суму.
В мене платіж по % 500$ в місяць.

Щоб було 500 по відсоткам у тебе кредита повинно бути меньше ніж 85к.

В Європі в великих містах (більше 500 тисяч жителей) нічого дешевше в нових будинках точно немає.
І відповідно аренда за новий будинок і новий ремонт зазвичай також достатньо адекватно.
Дешевше ніж в Іспанії, Португалії і тд

При чому тут Європа у темі Польща проти Ю4Ю?
Та й виходить в Європі ціна житла та сама при менших доходах ніж у США. Який смисл в Європі залишатись?

Бо Польща в Європі? :)
І в ній найдешевші квартири в усій Європі в нових будинках в великих містах (все що я дивився — Іспанія, Португалія, Словаччина, Чехія) — було дорожче. Може хіба Болгарія дешевше.

Та й виходить в Європі ціна житла та сама при менших доходах ніж у США

Дивлячись де... :(
Якщо шукати саме квартиру в великому місті, то в Штатах буде десь в 2-3 рази дорожче. І аренда. І купівля.
Проблема в тому, що на U4U буде складно знайти роботу, щоб зарплата після податків була хоча б в 2 рази вище за те, що можна отримувати в Європі...

Грін карт — це інша справа, але це або лотерея, або інвестиція року часу і 20к$ на іміграційного адвоката...

Оренда і медицина в Європі посильна і співставима з прибутуами

То пан ще Мюнхена не бачив)

Там мабуть всі 50 років іпотеку виплачувати😂

За себе і за отого сірійського біженця)

Відносно низькі податки

В разы больше чем в Чехии, если что.

В разы больше чем в Чехии, если что.

Розрахунки для якоїсь конкретної суми можна подивитись? Аж цікаво звідки там «в рази» може бути

Чехия — 7500 крон фиксировано в месяц (300 евро)
Польша — ZUS — 1075zl (270 евро) + 12% (c 5000 евро это будет 600 евро налогов)

870 евро против 300 евро налогов.

7500 крон фиксировано

Це яка форма оподаткування? Де можна почитати про обмеження?

proukrainu.blesk.cz/...​estratsiia-do-10-sichnia
Называется паушальный налог, почти как у нас ФОП, только даже не процент, а просто фиксированный ежемесячный платеж.
У меня все в компании, кому не нужна рабочая виза сидят на этом налоговом режиме.

Вроде ж там написано что

7500 крон

для

Платники податків, чий дохід від самозайнятості в попередньому податковому році не перевищив 1 млн. чеських крон

а это около 40к евро в год?

Класна схемка, але там 7500 тільки для першої групи, а це до мільйону крон на рік (думаю кодерку складно намалювати навіть 60% видатків щоб пролізти у 1.5). Таке собі, близько 40 кілоєвро. І наскільки я бачу 2 мільйони взагалі хард ліміт. Тобто більше 80К на рік заробляєш — фігу тобі а не паушальний податок, вали на загальну систему. «Класно, але мало»

До речі, якщо взяти 2 мільони та відгризти оті 27139 * 12 отримаємо щось типу 16% податкового навантаження. Це все ще трохи вигідніше (в Польщі буде десь 18-19% з зусом), але не критично. А якщо врахувати що в Чехії не можна бути платником ПДВ щоб цим податком користатись, а в Польщі можна бути платником ПДВ на ричалті (а значить користатись податковим кредитом і щось потроху повертати, якщо обережно), то цілком можливо що різниці може не бути взагалі на практиці.

Прикольно.
Це як у нас в нульових єдигий податок 200 грн був і все.
Підкажіть, а внж та громадянство в Чехії наскільки складно отримати?

Так подожди как секундочку, там человек сверху резонно заметил что это только до 40 000 евро в год. Мне что то то кажется что мои коллеги зарабатывают больше, у меня есть ощущение, что они могут пользоваться СХЕМКАМИ.
ВНЖ после 5 лет, гражданство еще после 5 лет. Не самая легкая/быстрая страна для получения гражданства. Но временный вид на жительство мне открыли довольно легко, а если ты еще и после войны из Украины выехал, то по временной защите сможешь пока что жить и работать.
Мне в Кракове как то больше жить нравилось, но карту побыту я в Польше ждал 9 месяцев, а тут рабочую визу — 1 месяц и местную карту за две недели выдали.
Тут если что ОЧЕНЬ много русни. Куча девочек из Москвы поприезжали учиться 5 лет назад, и так и остались. В общем есть нюансы, так сказать.

Та ні, 40 тис євро то не цікаво.
Так то можна звісно що на піонерку частину зп отримувати й не паритись, але чомусь не хочеться.
Коротше, ніякого дива з податками немає.
Та ще й русня та, хай самі з нею живуть.
Ненаїлися того руського світу чишо.
Краще вже карту побиту в Польщі почекати)

Більше, як мінімум тут працюють закони, розвинута інфраструктура, соціальний захист, безкоштовна державна медицина, і в більшості мужновладці думають як зробити краще для суспільства а не набити собі кармани.

людина яка може обирати навряд би осідала в Польші

Спорное утверждение.
Я например релоцировался в Польшу в 2014м, хотя можно было в США (работодатель предлагал). Еще ни разу не пожалел об этом решении. И среди бывших/настоящих коллег таких десятки.

є дійсно багато нюансів які не роблять її привабливоюсеред інших західних країн для еміграції

До сих пор не вижу ни одной европейской страны на которую имело бы смысл поменять Польшу.

До сих пор не вижу ни одной европейской страны на которую имело бы смысл поменять Польшу.

У меня в Польше сложилось ощущение, что полякам элементарно неприятно, что я тут живу. Были и наводящие вопросы «а не планируешь/хотел бы куда-то дальше переехать?», и отношение «а, украинец, все понятно». И вообще заявления высших чинов о том, что как-то нехорошо, что некоторые украинцы не батрачат на заводе по 10 часов в сутки, а ведут бизнес и пьют кофе в кафе, и неплохо было бы их выпердолить родину защищать.

Если бы не это, то Польша была бы неплохим вариантом, а так пока что рассматриваю её как перевалочный пункт.

Я хз
Працюю як польський фоп.
Знайомий працює в салоні харлея, запропонував купити мотоцикл з гарною знижкою.
Спілкувався потім з менеджером, поляком, той мені розповів що є така штука як лізінг, можна взяти на фірму, пояснив нюанси в списуванні ват і ще купу всього іншого.
Спілкувалися англійською мовою, щось я не бачив з його боку якоїсь дискримінації. Хоча мотоцикл з гарною знижкою і за ним черга поляків стоїть. Я просто перший прибіг, через українця, який там механіком працює.
В школі польські батьки почали розмову про те, що українців треба якось відокремити. Сходив до директора. Вона сильно здивувалася та розповіла мені що в школі дискримінації не місце, але, на жаль, не всі це розуміють, тому вона порозмовляє з деякими батьками. Після цього думок про те, що українські діти якісь не такі, більше не чув.
В Ашан якось їздив, сижу, курю собі. Дивлюсь якесь п’яне бидло ссить біля ашану. Думав то рідне, українське, крикнув йому що туалет в середині магазину. Пан досцяв, підійшов до мене, спитав чи я з України, стрельнув у мене цигарку та почав розповідати що ненавидить орків і сам би спердоляв би з Польщі, але не може, бо в нього в Польщі справи. А так да, Зеленський таке саме хуйло як і отой ватажок орків. А польська партія ПІС то взагалі гей-парад.
І таких випадків масса.
Де ви знаходите тих, хто вас ігнорує, я аж дивуюсь. Покажіть вже пальцем, бо я іноді навмисне тролю, але ніхто в обличчя завітне «спердоляй» так і не сказав.

В мене таких кейсів переважно немає за 2.5 років тут. Із останнього, коли Вроцлав готувався до потопу, багато хто з жителів допомагав мішки з піском розкидувати біля річки. Всі, і поляки , і іноземці. Ми стояли біля наших знайомих хлопців з однієї з галер, підійшли 2 поляка, запитали, коли хлопці поїдуть додому воювати. Потім ще намагалися якось задіти їх, але поруч була поліція.

В мене таких кейсів переважно немає за 2.5 років тут.
підійшли 2 поляка, запитали, коли хлопці поїдуть додому воювати. Потім ще намагалися якось задіти їх,

Кейсів не має, а далі пишете про кейс саме такого ставлення зі сторони поляків. При чому очевидно що претензії наважуються прямо озвучувати на порядки меньше людей, ніж тих хто так само думає і відноситься, просто не показуючи відкрито. І так будуть відноситися і на роботі, і до дітей в школі і т.д.

В Україні, в інших країнах теж таке запитують у чоловіків-українців.
Щодо роботи,школ- багатьом просто байдуже.Бо зараз іноземці є в усіх країнах.

Я не чув, щоб таке відношення було в Штатах.
І навіть в Німеччині, Іспанії чи Болгарії.
В Польщі я багато чув про такі кейси і на жаль сам стикався.
Бо все ж ми не далекі народи, а досить сильно повʼязані, і не всі сторінки спільної історії були добрі.

Щось схоже можна відчути у Франції (особливо на півночі), якщо спілкуватися англійською :)

Я чула від знайомих.Коли шукали роботу, намагалися орендувати житло і інші кейси.
Я не ідеалізую Польщу, всюди є свої + і -.
Я просто розумію, що я тут — іноземка і якось спокійно до всього цього ставлюся.
Умовно кажучи, буде щось не подобатися тут, завжди можна щось змінити.
В мене близька знайома, жила у Польщі — не подобалася мова, податки. Переїхала до Німеччини — не змогла адаптуватися, потім у Францію- щось теж не ок.
Це за ці 2,5 роки.
Зараз повернулася додому.Так, їй морально краще вдома.

Умовно кажучи, буде щось не подобатися тут, завжди можна щось змінити.

Це можна змінити перші пару років, поки не осів в країні. А далі виявиться, що витратиш роки на адаптацію і побудову життя в країні, вивчиш польську а тебе і через 10 років будуть зверхньо сприймати понаїхавшою, якій пора їхати назад в Україну, і до дітей так само ставитися будуть.
Враховуючи як польські політики з обох флангів використовують питання історичних конфліктів з Україною в своїх популістичних заграваннях з електоратом, плюс Росія вкладається теж в маніпуляції, то картина не оптимістична в цілому.

Ми не знаємо, як воно буде. Можуть і вдома чужими сприймати, бо, умовно, ви були закордоном, коли люди були під обстрілами. Може бути так, що вас не будуть сприймати понаїхавшим в Європі , бо всім байдуже. Може, будуть казати, що повертайся додому.
Я не можу впливати на те, які маніпуляції будуть з боку польських політиків, я просто оберу те, що буде для мене / родини краще .
І емоційно здоровіше.

P.S. Я сьогодні здала практичну частину екзамену в автошколі у Вроцлаві.Можете привітати)

через 10 років будуть зверхньо сприймати понаїхавшою, якій пора їхати назад в Україну, і до дітей так само ставитися будуть.

Ну вот я как раз уже 10 лет живу в Польше, очень страдаю от поверхостного отношения, поляки всячески пытаются сделать какую-то подляну:
— когда рашка напала на Украину соседи по тамбуру пришли с пирогом, говорили что в знак поддержки, но наверняка просто хотели чтобы у нас сахарный диабет развился
— коллеги поляки постоянно имитируют дружеское отношение, но я начеку — наверняка втираются в доверие чтобы потом напакостить
— в школе учительница и родители попросили войти в родительский совет, специально чтобы у меня было меньше свободного времени
— дети поляки постоянно приглашают моих детей на ДР и проводять вместе свободное время, наверняка это их родители подучили чтобы усыпить мою бдительность и потом напугать меня выскочив из-за угла с криком «спердоляй в Украину!!!» — но я не теряю бдительность и жду когда они себя проявят
— лучшая подруга жены, полька, всё время отвлекает её от выполнения семейных обязанностей, заманивая проводить с ней время

И это только несколько примеров из того моря издевательств которые мы тут терпим(((

Ти кажеш про своїх особистих знайомих, сусідів, яке тебе особисто знають 10 років і добре відносяться. І скоріше за все мова іде про хороший район в якомусь Кракові, де всі ці люди навколо — освічені і розвинуті люди. А я кажу про суспільство в цілому, в якому доведеться жити. І є багато питань в цілому по відношенню польського суспільства до українців. І про прояви такого відношення масово розповідають українці які живуть в Польщі. Не чув нічого схожого про жодну з інших європейських країн.

І є багато питань в цілому по відношенню польського суспільства до українців

Та є таке, але це якраз «в цілому». Якщо є гроші, то можна формувати своє оточення.

Я хоч і живу тут тільки 2.5 роки, теж бачив хороше відношення.
І це я дуже погано говорю по польськи.

Тут і як з Україною, або ти їдеш на захід і живеш від зарплати до зарплати, або ти за 5 років купляєш житло.

Мова йшла про суспільство в країні, а не про зарплати.

Тут і як з Україною, або ти їдеш на захід і живеш від зарплати до зарплати, або ти за 5 років купляєш житло.

Це такі ж самі понти для наївних як і в Україні. Щоб купити вище обговорюваний варіант звичайної комфортної трьошки треба від 300к. Тобто відкладати треба по 60к на рік, що для Польщі середньопотолочна річна зп сіньора брутто.
Тобто треба або заробляти мінімум вдвічі більше, що наврядчи доступно більше ніж топ 5%, або мати гроші при переїзді — наскирдоване + від продажу житла в Україні. Але маючи 300к з собою непогано влаштуєшся в будь-якій західноєвропейській країні.
Тому може за рахунок трохи дешевших послуг в Польші в чомусь покомфортніше живеться, але принципової різниці як ти пишеш нема.

У Польщі є все ж три переваги перед іншими західноєвропейськими країнами:
1) Багато нового комфортного житла. Більше ніж будь де. І саме житло в нових комплексах коштує дешевше, ніж в інших країнах. Як при купівлі (але треба мати хоча б 30-40% перший внесок для комфортного платежу), так і зазвичай при оренді в містах схожого розміру.
2) Низькі податки на B2B, які дозволяють відкладати трохи більше грошей на те ж житло, ніж в Іспанії, Германії і т.д. І відповідно досить велике айті комьюніті.
3) Схожий менталітет, багато якісних сервісів, багато українців з цими новими сервісами, відносно адекватна бюрократія (крім отримання карт побуту)

Але звісно є й свої мінуси (як будь де), тому я цю тему і розпочав, в роздумах про Штати :)

Переваги безумовно є. Але не в форматі казок про «або від зарплати до зарплати в Німеччині» або «кожні 5 років новобудова в Варшаві за кеш»

До Польщі після України недалеко танкам їхати

Тобто відкладати треба по 60к на рік, що для Польщі середньопотолочна річна зп сіньора брутто.
за рахунок трохи дешевших послуг в Польші в чомусь покомфортніше живеться, але принципової різниці як ти пишеш нема.

Завдяки можливості ремоуту на захід, низьким податкам і цінам я можу відкладати навіть більше.

Якщо б я переїхав в умовну Іспанію чи тим більше США, то заробляв ± те саме, а після всіх податків і витрат лишалось б добре якщо 10к на рік.

Ну у мене не запитували, і серед знайомих теж не траплялося. Можливо когось і запитують, але про Польщу я подібні чув історії чув вже десятки разів від зовсім різних людей.

в Турции мне турки говорили, что служить не нужно мне, то все дела америки и чтоб я у них в стране оставался. так что не везде такое говорят. в германии немец только сочувствие проявил ко мне, что я все это пережил и сказал оставайся. правда, я все-же переехал в Польшу

ну в тоже время власти страны без проблем дают тебе и фоп открыть и карту побыта дают на этом основании, а не как в условной Хорватии, живи пока тз

Так.Мені колись в ужонді сказала пані інспектор, що хочеш працювати — працюй, сплачуй податки, заводь знайомства поки в твоєї країні війна.А далі подивишся вже, чи повертатися, чи залишатися тут.

ну да, можно сразу вести бизнес — в этом наибольший плюс (хотя ту карту побыта некоторые годами ждут, без права выехать из страны. Как повезет)

Если бы не это, то Польша была бы неплохим вариантом, а так пока что рассматриваю её как перевалочный пункт.

А які ще варіанти?
США — це надзвичайно дорогі садки, тобто треба їхати з дітьми шкільного віку.
А тоді вже і питання про коледж/універ, що безплатно (чи майже безплатно) у Європі але дуже дорого в США.
Так що хз.

Все ж з дітьми після 18-ти набагато простіше )
Думаю можна обирати один з двох варіантів:
* якщо хоче і може поступити на медика чи юриста в Штатах — нема чого думати, треба брати кредит на навчання і вчитись — за пару років роботи кредит відіб’ється, а гарне майбутнє на все життя залишиться :)
* якщо захоче щось з інженерної освіти (чи може ще щось схоже, де диплом в Штатах можна просто підтвердити) — може поїхати вчитись в Європу майже безкоштовно — а там вже обере чи повертатись назад в Штати працювати, чи залишитись десь в Європі

А от з садками складно і дорого :(
Хоча в принципі якщо молодшій дитині умовно 4 роки — то можна вже їхати, і там вже щось (садок, няню, або жінка буде сидіти) придумати, поки в школу не піде )

Тобі якість школи теж може не сподобатися
Особливо якщо на житлі зекономив.
Платити еш і за школу
Особливо наші балувані

нащо вам садок якщо дружина не буде працювати, а якщо буде, то той садок треба до 4-х років, далі вже VPK+extended day, доларів 120 на тиждень. Придумали собі проблему яка фактично не існує

Якщо дружина не працює, то на одну зарплату в Штатах важкувато буде як на мене, особливо коли дружина в АйТі, але не розробниця, і ви звикли не бідувати :)
Так, якщо молодшій дитині вже хоча б 4 роки — можна їхати )
Бо якщо менше — то рахував, що на садок буде уходити десь половина зп жінки (після податків)

Дуже залежить від локації, іноді краще піти на менший інкам але з ремоутом та жити у недорогий локації

worldpopulationreview.com/...​household-income-by-state

Я просто не впевнений, що ремоут в недорогій локації буде набагато більше грошей приносити, ніж ремоут в Європі чи Мексиці — втрачається частина сенсу від переїзду у форматі накопичення капіталу :)

Працюючі онсайт в великих компаніях / стартапах в Штатах часто можна отримувати акції (частіше і більше ніж в Європі) і в дорогих локаціях більше зп.
Через деякий час взяти іпотеку — більше отримуєш грошей -> більше платиш за іпотеку за більш дорожче житло, через 20 років є виплачена дорога нерухомість, яку можна здавати / продати і поїхати на пенсію в Мексику чи Португалію :)

Можливість безподатково інвестувати свій інкам у США це набагато краще ніж віддати європурам та сірійцям свою частину. Пряма підтримка дітей податковим кредитом, програми допомоги при купівлі першого будинку, скидка на навчання у штаті у якому мешкаєш, публічні школи на англ, а не як у Мексиці чи у Європі. І нічого не заважає бути частиною стартапу з іквіті на ремоті, це більш залежить від рівня спеціаліста.

Пряма підтримка дітей податковим кредитом, програми допомоги при купівлі першого будинку, скидка на навчання у штаті у якому мешкаєш, публічні школи на англ

Розпишіть плз детальніше, і назви англійською як гуглити.

Одна з причин чого відкидаю США це дорога вища освіта.

Upd. Погуглив за ціни, таки суттєві знижки якщо живеш у штаті.

The University of Texas—Austin
Austin, TX

$42,778(out-of-state)Tuition
$11,678(in-state)Tuition

Скільки часу треба в штаті жити щоб можна було отримати знижку?

— В основному треба рік щоб стати резидентом
— Є ще тема що йдеш в коледж на 2 роки (який значно дешевше або взагалі безкоштовно) і потім переводишся відразу на 3й курс університету
— Ще є купа всяких грантів, що остаточно буде значно менше
— Якщо це єдина причина, то завжди можна відправити вчиться в Європу чи якусь Канаду

А хто сказав що в Європі сильно дешевше для нерезидентів? Ну хіба що в тій самі Польші. Але так і в Україні можна навчатися.

Коли займався запитанням, то там були відносно копійки, в деяких країнах навіть не резидентам безкоштовно або близько до того. Всякі MBA дорогі, так

У Флориді про яку я точно знаю — 12 місяців. А так child tax credit, FHA. Для мінімізації податків 401k, HSA, IRA. Взагалі chatgpt дуже добре орієнтується, от ми якось з колегою спитали таке, як раз 200к на ремоуті без акцій-наєбакцій це досить реально для помідора і це звісно екзампл:

Let’s imagine a W-2 guy in a Texas, earning 200k annually, he has 2 kids and housewife, they are filling jointly. Their expenses are: 3k mortgage and utilities, 3k for life and 1k for activities. He want to maximize 401k, HSA, roth IRA, apply for a child credit and take standard deduction. What will be take home pay ? What will be effective tax, how much he can save each month. As a table please

Here is a table that outlines the take-home pay, effective tax rate, and monthly savings for a W-2 employee in Texas earning $200k annually, filing jointly with 2 kids, maximizing 401(k), HSA, and Roth IRA contributions, while taking the standard deduction and applying for the child tax credit:

| **Category** | **Details/Amount** |
|---------------------------------|---------------------------------|
| **Gross Income** | $200,000 |
| **Max 401(k) Contribution (2024)** | $23,000 |
| **Max HSA Contribution (Family)** | $8,300 |
| **Adjusted Gross Income (AGI)** | $168,700 |
| **Standard Deduction (2024)** | $29,200 |
| **Taxable Income** | $139,500 |
| **Tax Before Credits** | $22,265 |
| **Child Tax Credit (2 kids)** | $4,000 |
| **Final Federal Tax** | $18,265 |
| **Social Security Tax** | $9,932.40 |
| **Medicare Tax** | $2,900 |
| **Total Taxes (Fed + Payroll)** | $31,097.40 |
| **Effective Tax Rate** | 15.55% |
| **Roth IRA Contribution (Max)** | $7,000 |
| **Net Income (After Taxes)** | $168,902.60 |
| **Monthly Take-Home Pay** | $14,075.22 |
| **Monthly Expenses** | $7,000 (Mortgage, Life, Activities) |
| **Potential Savings per Month** | $7,075.22 |

### Breakdown:

— **Gross Income:** $200,000
— **401(k) Contribution:** $23,000
— **HSA Contribution:** $8,300
— **Standard Deduction:** $29,200
— **Child Tax Credit:** $4,000
— **Effective Tax Rate:** ~15.55% after all deductions and credits
— **Roth IRA Contribution:** $7,000 (maximum for filing jointly under age 50)
— **Monthly Take-Home Pay:** $14,075.22
— **Monthly Expenses:** $7,000 (mortgage, utilities, life, and activities)
— **Monthly Savings:** $7,075.22

This leaves about **$7,075.22** in monthly savings.

assuming this savings rate, he is 40 now what will be his net worth after 25 years ?

After 25 years of saving $7,075.22 per month with a 7% annual return, the net worth will be approximately $5,731,435. 

краще б доу замість інбоксу зробила нормальний маркдаун

Potential Savings per Month** | $7,075.22

Отут забагато
Може 3к

Monthly Expenses:** $7,000 (mortgage, utilities, life, and activities)

Так, їжа, памперси і хата

Гарний розрахунок. А на скільки реально отримувати 200к на ремоуті у Флориді чи Техасі?
І це на грінці чи U4U і скільки років вже в Штатах?

Бо поки я чув, що люди на ремоуті на U4U отримують 120-140к...
Це не набагато більше відносно того, що можна з таким самим досвідом отримувати на ремоуті в Польщі.

Ну порахуйте з 140к, буде менше сейвінгс, типу не 5 лямів до пенсії накопите а 2.5, все одно це достатньо для ретайра.

Тут постійно якись контровершиал вкиди, то типовий рпз з дружиною і дітьми може виживати на запашних пенісах без солі і витрати більше 1000 це засуджується — є такий топік на цьому форумі, а раптом уявляється що 140к, що майже вдвічі більше медіаного інкаму на хаусхолд буде проїдено

Ти от знайди людину хто заробляє 70к на сім’ю і розпитай.
Вони неохоче діляться

Кажуть що ви зажерлися, але як носом ковбасу на бутерброді відсовують передд тим як вкусити мовчать

Постійно спілкуюся, не легко, але і не дно, волмартік, костко, самі готують, одяг у аутлетах, не міняють авто раз на три, самі його обслуговують, рибу не відпускають як я а забирають їсти, постійно шарять за усілякі акції-бонуси-гранти-халяви. Але вистачає і на недешевий дитячий спорт де ми власно і спілкуємося.

Хз, я на 110 000 спочатку жив. Норм було. 4 людини. Рент — 2300

Нє ну з голоду не помреш
Але
7 к відкладав як тут. Дехто полічив?
Що їжа коштувала і яка

їжа тут не особливо дорога, я про гросері. А в ресторани я і в Україні не ходив, коли то для мене були копійки.
Якби не рент, то можна жити дуже дуже дешево.

Гросері гросері
Те з чого ти готуєш їжу

Не поїсти шлаку і Макдональдс на 7 доларів
І не ресторани,

Просто закупка продуктів

Ремоун 200 і 300к все ще буває але зникає з загонами в офіси.

Дійсно компанії намагаються впровадити зарплатні як 10 років тому.
Особливо це помітно в джорджіїї і флориді (з того що бачив/спостарігав).

В моїй темі я постив рекомендовані зарплатні від Robert Half. У єпаиа схожі цифри, у них всіх змова.

Громадянство, грінкарта чи ю4ю ролі не гратиме, все що треба -право на роботу.

Але звичайно ж галери що збирають падаль і неліквіди будуть більш імовірно тими хто найме
І це буде 120к що зараз що 10 років тому за синьйора

Але звичайно ж галери що збирають падаль і неліквіди будуть більш імовірно тими хто найме
І це буде 120к що зараз що 10 років тому за синьйора

Ну в такому зайчатина якраз норм, хіба ні?

Так, але резюме треба показувати що ти дохляьина а не вовк консультант на полюванні

Грає грінка, майже кожна вакансія в питаннях має «чи треба вас зараз чи в майбутньому спонсорувати». Це вони так обходять питання про грінку, бо типу це не дуже легально питати. Але великий відсоток напряму пише GCholder\citizen only.
Якщо кажеш ю4ю то в більшості випадків на цьому все і закінчується.

Ну біженці теж не треба спонсорувати
І ю4ю
І громадян
І візу таланту

Спільне — правона роботу

Не треба.
Але якщо на співбесіді запитають, то рахуй, що провалив.
Бо є гарні компанії, яких цікавить тільки право на роботу. А є інші, котрих більшість. Вони якщо бачать не нейтівне імя і акцент, то будуть виясняти статус.

Ти не повіриш
Я казав до в мене віза dv-1 якраз печаткою про перетин кордону те саме що грінкарта на рік. І офіційні документи і закони цитував
Як думаєш що було після?

Через місяць мав пластик і почали співати про американський досвід (бо рекрутери то продавани)

Але роботу офер таки мав на другий день по приїзду

я мав зразу ще до приїзду, тому мені повезло. Але знаю інших, що мали великі проблеми. Один шукав більше року, втратив в себе віру і просто перейшов в якісь різноробочі.

в якісь різноробочі.

Тут це теж вихваляли
Тіпа приїхав і унитази не помив ніякої повари на форумі імігрантів

After 25 years of saving $7,075.22 per month with a 7% annual return, the net worth will be approximately $5,731,435. 

Закрий одне око і помрій

Roth IRA Contribution:** $7,000 (maximum for filing jointly under age 50)

Це ничка де прилаштувати гроші
Але там є максимальна сума коли це ще можна

Roth IRA income limits
For 2024, single filers must have a modified adjusted gross income (MAGI) of less than $146,000, and joint filers less than $230,000, to make a full contribution. There are no age requirements for contributing to a Roth IRA, so individuals of any age with qualifying income can contribute.

ну, це все враховано, filling jointly бачиш в запиті, можеш порахувати що буде якщо тільки ці нички інвестувати, диви

if we assume only 401k, hsa and roth ira savings and invest them in s&p500, what net worth will be in 25 years ?

After 25 years of investing $38,300 annually (from 401(k), HSA, and Roth IRA contributions) in the S&P 500 with an assumed annual return of 7%, the estimated net worth will be approximately $2,422,438. 

взагалі коли у ці топіки на доу заходиш постійно вайб оцього

youtube.com/...​KLtBg?si=-z6R-VzUf9jNvbyJ

Так чекай, ми про сейвінгз після 401к і роф Іра?

Може $800-1000 реалістично
Може ще трохи якщо діти в паблік скул, але на коледж збирати

Про 7 к витрат без лікарень правда написано
Хата їжа і памперси

У мене он зайчик був зверху до вищеописаного
на галерні дефолтні 120к на 1099
Ментал хелф просів
А не можу сказати сказати що відклав за півроку 40к як виглядає на папері

120к. 1099
40к податки

Всі нички з ірою відпали
Есв не треба вже платити

Якщо там погано читається табличка зроби свій запит до гпт, w-2 200k та 120 1099 звісно є різниця, про галєри нічого не знаю, але це ж мрія, як фоп.

Я після отаких постів на доу піднімаю пейстаби (ось відкрив знову ADP) і перераховую
І питаю всіх де мої 7к відкладень на місяць після максимізації 401к

Лічив
Як ну крути економіка рощрахована на двох працюючих

Те що вище чат жпт тезисно накидав, то швидше опції вибору

Ходи у сусідній тред, вчись економити :)) я спеціально написав що це приклад, далі кожний сам собі рахує, он гановерці постійно подорожують, буде 5к на квітки щомісячно, але доу-фантазії як погано буде жити у штатах у порівнянні з Польщею(!) трохи розмʼякшено

А ну ж який?
Як зекономити 7к яких ніколи не було (крім того що чат жпт намалював)

Можеш свій життєвий шлях з пейстабами викладати, давай залякувати поляків

Ось спитав чат жпт про 200к на сім’ю з 3х в північній Кароліна
І страховка на сім’ю РРО

Let’s break it down to provide the monthly take-home pay, assuming you receive two paychecks per month.
Recap of the Annual Take-Home Calculation:
Gross Income: $200,000
401(k) Contribution: $22,500
PPO Insurance: $18,000
Federal Tax: $33,400
North Carolina State Tax: $7,578
Social Security: $9,932
Medicare: $2,313
Estimated Annual Take-Home Pay: $106,277
Monthly Take-Home Pay Calculation:
Now, we break the annual take-home pay down into monthly and twice-a-month amounts.
Monthly Take-Home Pay:
Divide the annual take-home pay by 12: 106,27712≈8,856.42\frac{106,277}{12} \approx 8,856.4212106,277​≈8,856.42
So, your monthly take-home pay is $8,856.42.
Twice-a-Month Pay:
Divide the monthly take-home by 2: 8,856.422≈4,428.21\frac{8,856.42}{2} \approx 4,428.2128,856.42​≈4,428.21
So, your twice-a-month pay is $4,428.21.
Summary:
Annual Take-Home: $106,277
Monthly Take-Home: $8,856.42
Twice-a-Month Take-Home: $4,428.21

Хата і на хату хай 3к
Їжа 1,5-2к
Покупки від 1к
Періодично податки на майно і страховки
Ще інколи походи до лікаря і зуби

Як відкласти 7к на місяць?

Хай навіть і штаті без податку штату

Мало дітей, стейт такс, дорогий іншур, там 7к у орігінальному прикладі це ж сума від залишку тейк хоум плюс усі такс деферред рахунки.

Дай визначення дешевої страховки

Я пишу як воно є в реальності а не на папері
Кожна дитина 2к податкового кредиту, глобально нічого не змінює

Страховка продається на
Одного
Себе і дружину
Сім’я

Рро це те що тобі треба якщо діти

Нема градації на кількість дітей

Схоже що я спорюся з ботом
Почитай нердволіт і приходь більше підготованим

мені нема що тобі доводити, не подобається відповідь чатгпт, пиши сему альтману

Так мої родичі в Німеччині на пособіії більше подорожують

Замість себе залишають ляльок на ліжку, бо прийде перевірка від магістрату

Max HSA Contribution (Family)** | $8,300

Пропустив оце

Це значить на сім’ю щомісяця за гівняну страховку з високим дедактібл від 1500

А потім тіпа за медицину можеш зі знижкою платити.

Мі тєбія нє больна зарєжім

Так гроші не говорять в кінці року
Але й не залежаться

Ліл, hsa це давно вже не про медичні послуги, а www.nerdwallet.com/...​vesting/how-to-invest-hsa

І у w-2 буде якась страховка палюбе

Ти правильний сайт знайшов, читай ще

Страховка буває high deductible дає доступ до HSA

І PPO доступ до FSA

І у w-2 буде якась страховка палюбе

Отожбо що якась

Далеко не скрізь є субсидія від роботодавця
А субсидію від держави втрачає переходячи десь 90к

Також безкоштовний коледж від штату теж має субсидію для тих хто живе на 70к але не 150+к

Дуаленроллмент не має обмеження, а кредитів набирає для коледжу, і 18+ студента завжди можна виписати з родини, хай сам подається

Monthly Take-Home Pay:** $14,075.22

Отут чат жпт збрехав
Може це без 401 к хібащо

А ну страховка преміум не врахована
Думаю що ще

Апдейт

14 к то буде гросс
Десь 9 к тейк хоуме, після поборів і 401к

Звідки 7к збережень?

Дякую за відповідь, але все ж якщо обирати дорогі штати — то більше інкам, більше можливостей для інвестицій.

Якщо обирати дешеві штати і ремоут в порівнянні з Польшею:
* дохід після податків і обов’язкових витрат (страховка, аренда) ± порівняний
* інвестувати з Польщі також можна в US ринок
* податковий кредит на дітей виходить менше, ніж польські виплати на дітей, але в Штатах ще й треба за садки дорого платити :(

Але з іншого боку — життя в недорогих штатах — це гарне місце для старту і формування кредитної історії і репутації саме в USA...) Але потім при можливості все ж кудись в більш топове місце би їхав :)

Коротше поки Польща тримає тим, що з дитиною дошкільного віку тут набагато простіше...) Але скоро треба думати і як далі..)

Якщо обирати дешеві штати і ремоут в порівнянні з Польшею

То різниця що в ти в штатах.
І навіть якщо рік-два побути в дешевому то переїхати в дорогий це як в інше місто в Польщі.

Я в Польщі вже норм осів, але план Б завжди треба мати.
Дивився на Іспанію, але податки високі, країна бідна, клімат фіговий.

От США виглядає норм, але проблема з грін картою і ціною життя якщо малі діти.

Можливість безподатково інвестувати свій інкам у США

Це про що мова?

А ну таке.
HSA в Європках не актуально, бо медичні рахунки з 6 нулями тут не приходять.
Аналог 401k існує мабуть в кожній Європі.
Аналог Roth IRA не настільки розповсюджений. Є в деяких країнах, але деталі по лімітам або податкам можуть трохи відрізнятися.

Який аналог 401к у Польщі ? Для друга цікавлюся

Гуглі
Pracownicze Plany Kapitałowe
Pracownicze Programy Emerytalne
Indywidualne Konta Emerytalne

щось не дуже вражає

Pracownicze Plany Kapitałowe

PPK
Contributions to the PPK are withheld from an employee’s net pay after income tax and social security (ZUS) deductions.
це скоріше якийсь гібрід Roth 401 з можливістю матчити компанією, тобто не прямий аналог бо 401 це з gross. плюс 401 у tax deferred схемі, The age at which 401(k) withdrawals become tax-free is generally 59 ½.

IKE виглядає схожим на IRA, але знов контрібюшен тільки з net pay, але нема capital gain після 60
є ще IKZE, де можна з gross, але не зважаючи на вік буде податок на зняття
ліміти смішні, на ікзе щось типу 2500 доларів, але це зрозуміло, тільки українськи сироїди розказують як вони у Польщі отримують 150к дол. на рік, реальний поляк радіє 2-3к євро на місяць.

висновок, якись плани є, але з медіанним доу доходом у 150 ліміти не вирішують питання сейвінгів з tax deferred схемою . І там є заморочки з схемами де податок 8.5, на який більшість рпз галерних, ці плани не працюють у б2б

щось не дуже вражає

Ну це ж Польша. Що там може вражати?

ну як, у цьому топіку Польщу порівнюють з штатами, навіть не з якимось конкретним, а з усіма, має бути крута, потужна країна можливості

Польщу порівнюють з штатами, навіть не з якимось конкретним, а з усіма, має бути крута, потужна країна
можливості

До війни це було порівняння Україна vs США.
Тепер Польща vs США.
Плюси Польщі ± ті самі що і України — дешеве життя, дешева нерухомість. Дорожче ніж в Україні але і безпечніше, і дозволів на працю не треба.
От як зробить США дозвіл працювати і залишатись українцям без обмежень, тобі і можна буде порівнювати.

Будиночок у польщі щоб хоч 200м2 житлової, з 10-15 сотками землі, десь у місті і не 1880 року скільки коштує ? Щось я чув про 400-500 к євро у кракові

Це ще нічого, я недавно читав про оренду 1 бедрум в нью-йорку за 8к в місяць + якісь там такси.
Польщі є ще куди рости)

ще і HOA 2000 додатково може бути, впевнений, що є і дорожче, розумію, що типовий сироїд має рівно дві опції — двушка у Любліні або апартаменти на манхеттені, тому обирає Люблін чисто по ціні

Будиночок у польщі щоб хоч 200м2 житлової, з 10-15 сотками землі, десь у місті і не 1880 року скільки коштує ? Щось я чув про 400-500 к євро у краков

А будиночок в умовному американському Кракові буде від 1кк$. І це будинок з фанери і палок).

Та будинок в Україні буде від 200к$ в місті.

тільки медіана зарплатні у тих умовних містах буде відрізнятися у рази, а будинок на відсотки ще і квадратних метрів недокладають

The median house price in Krakow, Poland is high relative to the average salary in the city:
Median house price: In May 2024, the median sale price of a home in Krakow was $480,000.
Average salary: The average household salary in Krakow is around PLN 10,071.40. ($30000/annual)
According to recent data, the average usable floor area of a house in Poland, including Krakow, is around 90 square meters, which translates to roughly 968 square feet

The median household income in Seattle:
Median household income
In 2023, the median household income in Seattle was $120,600, which is about 55% higher than the national median of $77,700.
Median home price
The median sale price of a home in Seattle is $535,000
According to available data, the average square footage of a house in Seattle is around 2,130 square feet

виглядає так, що сироїд хоче жити як в Україні, щоб навколо була біднота, а він аппер мід клас на бемеве

покаж будинок у Львові за 200, будемо його вважати умовним Краковом, бо я бачу отаке і ще 100к у оздоблення мінімум, а у штатах якщо навіть новий купуєш отримаєш навіть холодильник вже, не кажучи про кухню та ванни.
www.olx.ua/...​kv-m-vlasnik-IDVvvM8.html

будинки з бетону існують, залежить від регіону, на півдні їх багато, на півночі менше, але вибір завжди за покупцем

Але ж розробники отримують не медіану зарплати по лікарні...
Основна проблема, що для софтвер інженера по U4U зарплата буде всього трохи більша за польську...
Для людини з грінкою чи громадянством — рази в два більше реалістично (після податків)

Тому питання про Штати — не те, чи круто там.
Звісно круто. І вигідно, якщо ти маєш GC/громадянство.
Але про те, чи варто для конкрентної людини з конкретними обставинами (сім’я, діти, досвід роботи) розпочинати цей непростий і дорогий шлях...

виглядає так, що сироїд хоче жити як в Україні, щоб навколо була біднота, а він аппер мід клас на бемеве

Ем, а що тут поганого бути аппер мід класом?)
В тому ж і смисл цих всіх розмов, розрахунків, щоб прикинути який рівень життя в тебе буде.

Ну і чого в США така дешева нерухомість порівняно з Європою?
Я думаю тому що це така якість будинків, велика відстань від міста, погані райони.
Ну як може житло коштувати 500к$ в Сіетлі якщо це річна ЗП лікаря?

І головний висновок — краще у любліні у двушці але навколо біднота, чим у мідклас сабарбі бо на мангетен не вистачить.

Як ви собеси проходите з таким розумінням медіани цін та доходів ? Для докторів є вочевидь житло за 1.5 на воді, але є і мобайл хоуми по 200, тому медіана отака. Тут скоріше треба питати чому у польщі так дорого, скоріше всього через недостачу інвенторі, бюрократію, складні перміти та ліцензії і слабеньки комунікації

Так краще не у Любліні. Краще в новому ЖК наприклад майже в центрі Вроцлава. Де навколо тебе місцевий аппер міддл клас.

Звісно в Штатах одразу не претендуєш на аппер міддл, вистачить і міддл. Але є питання — як до аппер міддл дійти за 5 років?
На U4U я поки не бачу реалістичних можливостей.
Якщо мати грін карту (або через талент візу) — цього можна досягти при правильних зусиллях і везінні

Якщо у вас на ремоути з Польщі 150, то яка проблема, нащо щось шукати, вже все є.

На ремоуті в Польщі трохи менше 100к виходить, але ж тут і податки менше, страховку не треба, аренда дешевше.
В Штатах по U4U навряд навіть 150 вийде отримати, скоріше щось типу 130 (це те що я чув максимум від знайомих на U4U), від яких відняти більші податки і страховку на сім’ю — вийде майже те ж саме що в Польщі...

Але навіть 150 — це далеко не аппер міддл, як на мене, в Штатах... Це треба 180-250к, залежно від штату, але ж на ці гроші реально тільки з грінкою...

Виправи будь-ласка, якщо я не прав

Дуже правильно думаєш

dou.ua/forums/topic/32253

Якщо обоє працюватимете і кожен хоча б 100,
То от тобі від 200.
Або зайці, що важче і ненадовго.

А шара що пан айтішник все приносить а пані працює мамою чи гейшею
Закінчилася

З іншого боку, якщо ціль повчити англійську і спробувати зачепитися — можна
Але ніяких середніх класів наступних років 5-10

Досвід моїх знайомих показує що 150 на ю це реально, плюс вона парттаймить і нормально. Вже адвокати від контори рішають як йому еб1 зробити, поки perm подали. Був галєрним до переїзду, зараз у продукті. Про податки ми вже ж рахували, що якщо відкладати на пенсію, то ефективна ставка податку буде невелика, але у польщі за це буде соціалка 1000 зл, а амеросироїд буде мати 3+ ляма на ретайр та ще социалку 1300 долл.

Якщо б мені було 30 років та я стояв перед таким вибором я б поїхав, але у 50, наприклад, буде інший розклад

Дякую, а який штат?
І чи це онсайт, гібрідна робота, чи удальонка?

Тут і проблема, що мені вже не 30 і є дитина...)
Але ще й не 50 — є трохи часу на ризик... :)

Він обрав Тампу, флоріда. Онсайт, фінансовий домен

Пане Makcuk, розкажіть плз за клімат. Як воно у Флориді, чи справді там часто урагани, і чи дорога страховка через це?

Бо нерухомість справді дешева, в тій ж Німеччині при ± тих самих доходах вона Х2

Кажу про north east fl, урагани є але ж вони більше з іншого боку, де залив, біг бенд. Страховка на наступний рік 2100, новий бетонний будинок по кодам 2023 року. На старіший було б більше доларів на 250. Клімат мені подобається, тепло, океан, рибалка, intracoastal waterway по якому цікаво на човні по ресторанчикам, спорт дітячий на вулиці 365 днів на рік, одяг для них коштує зіро — шорти та футболки і кроси легкі all year round.

Записуй

Урагани на карибах з червня по жовтень
Приходить і до флоріди і до гір у каролінах
Далі записуй
Технічно все море з боку США без сторона бермудського трикутника.
Далі записуй якщо не любиш урагани, перечитай чарівника країни 03 і ізжай і канзас чи техасі

Любиш пожежі?
Передивитися літачки і їдь до каліфорнії

то чого ви взагалі завели цю тему? =) З сімейним доходом у $100k/y ви явно upper middle class у Польщі і можете вільно виплатити іпотеку за 3-bedroom appartment з гаражем у центрі воєводства. Навіщо вам США з $150k/y?

Так не сидиться на рівному місці )
Плюс все ж вважаю, що є дуже значні військові ризики, тому не впевнений, що це гарна ідея купляти квартиру :(
В мене і так є три в Україні, дві з яких поки недобудовані (((
Плюс питання інтеграції нас в польський соціум — все одно є постійне відчуття чужого...
Тому думаю про USA більше з точки зору перспективи і для себе і для дитини на майбутнє... і щоб не довелось через 3-5 років тікати кудись ще, бо почалась нова війна...

З сімейним доходом у $100k/y ви явно upper middle class у Польщі
Навіщо вам США ?

Бо у Польщі, а хочу бути upper middle у США=)

Ніхто не спорить що у США з грошима краще жити і більше перспектив (як кар’єрних, так і для сім’ї).
От тільки ключове тут «з грошима», тому і мусолим тему «як так виїхати до США щоб рівень життя відчутно не просів»

Як ви собеси проходите з таким розумінням медіани цін та доходів

Норм проходжу якщо на неадекватів не попадаю)

Для докторів є вочевидь житло за 1.5 на воді, але є і мобайл хоуми по 200, тому медіана отака

Це специфіка США, в інших країнах «мобайл хоуми» за 200 не називають нерухомістю. Та і люди в такому не живуть, хіба робочі під час сезонної праці.

Ну і тепер ви розумієте чого 400к$ будинок в Кракові != будинку з фанери (чи «мобайл хоум»)?
Як я і писав, такий самий буде коштувати Х3 в США.

Чергове якесь нерозуміння, мобайл хоум це префаб, зроблений на заводі який готовим привозять на твій лот, увага, у польщі це третій по популярності спосіб купити собі будинок, наприклад

hauswerk.pl/en/ready-made-designs

А, ще щось типу SIP панелей.
Повірте, ті будинки під Краковом за 400к$ це не такі будинки)

Але не спорю що в США направду дешева нерухомість відносно доходів.
Хз чого так, може тому що площа забудови більше, а в Європі всі туляться поближче до міста/центру

Припускаю що у Флориді відносно дешева нерухомість через те, що там високі податки на нерухомість і дороге страхування від ураганів.

І хоча яке попросить 100к на ремонт багатоквартирного комплексц

Я мав на увазі будинки.
До речі, вони, мабуть, відносно дешеві не лише через те, що високі податки на нерухомість і дороге страхування від ураганів, а ще й через високі платежі HOA.

Сіп панель для холоду Канади

На сонечку при 60 градусів пінопласт тоттоксин і канцероген

Згоден, тобто і є ціль жити як аппер міддл класс
Це те, що було для багатьох в Україні.
Те, що плюс-мінус доступно в Польщі, особливо якщо це не Варшава, а наприклад Вроцлав.
Тут і питання — як в Штати переїхати, щоб стати upper middle хоча б за 5 років — що для цього треба зробити і як...

Два вйтішника на середню зарплатню
Або 3 лікаря чи медсестри

Якщо дои35 піти в армію сша

А що, у Вроцлаві будинки доступніше ? Я не про каморки у жк, вже ж доведено, що житло у Польщі дорожче на м2, клімат гірше, пальне дорожче, автівки, навколо бідніше, податки вище якщо не мутити з схемами, мова така сама малопотрібна у світі як і наша, ксенофобія і незакриті гештальти по вв2. З плюсів ментальність куркуля схожа, медичні послуги дешевше, тому кожний сам вирішує що і як.

Я саме квартири в комплексах для себе розглядаю.
Мені будинок некомфортно, особливо якщо він не з бетону...)
(люблю пішохідні вулиці навколо, ну і руки з дупи ростуть — якщо щось в будинку ремонтувати)

Якщо порівнювати квартири в комплексах, то у Вроцлаві ціни точно набагато нижчі за великі міста Штатів...
(навіть десь в Хьюстоні в нормальному районі буде майже в 2 рази дорожче)

Будинок не з палок це десь на півночі хіба
Чи в флориді

Це так.
От я й хочу квартиру в звичайному монолітно-каркасному ЖК, як в Україні чи Польщі — з паркінгом, з територією комплексу...)
В мене родичі таке в НЙ знімають — 2 bedroom щось типу за 6к$...) Але таке для мене прям занадто...)
От і думаю в яких ще штатах подібне є, але щоб за адекватну ціну (2 bedroom хоча б десь біля 2к$) і в нормальному районі...)

Квартира в флориді то подляк
Хоа поставить на коліна ремонтами

У майамі зараз мегасейл конурок, усе з бетону, скла і з рашен овнерс, вотер вью,басейн, пішки гуляти можна, у чому прикол не знаю жити в норі, але комусь подобається. Тищ за 500 сторгувати реально www.zillow.com/...​erral&utm_source=txtshare

До речі у штатах для криворуких є хендімени, все за тебе зроблять

Так, маямі трохи дивився...
Але там взагалі нема айті ринку як я розумію... Тільки на удальонці...)
І якщо мені ще ок (хоча на удальонці зп звісно менші), то жінка HR — для неї варіантів ще менше...(
Та і от як раз 500к-600к — це рівно в два рази дорожче за таку площу в комплексі у Вроцлаві... (хоча звісно так, у Вроцлаві нема океану) :)

Майкрософт, моторола, цитадель, епам :) — пішли ви нах, з вроцлаву вас від гівна не відрізняють у майамі-дейд. І давай посилання на жк у вроцлаві, де там 150м2 з інтерʼєром по 250к євро

І давай посилання на жк у вроцлаві, де там 150м2 з інтерʼєром по 250к євро

Та нема такого(
Квартира новобудова з ремонтом від 4к$ за метр.
Ціни будинків порівнювати важко бо їх у містах дуже мало.

Це усе розказують на етапі дьюділідженсу. А що, у вроцлаві якщо через 20 років комплес почне розвалюватися буде як в Україні, Туск у вишиванці допоможе власникам за рахунок податків інших ?

Якщо ти володієш англійською, то у конкретному лістінгу написано, що 40 year зроблено, тому отака ціна, навколо є дешевше де ще ні. Hoa fees натякають що special assesment вже був.

Ого, ну тепер зрозуміло чого така ціна )
Тут HOA fee напевно більше половини іпотечного платежу буде...)
HOA fee: $1,516 monthly
Application fee: $150
Як розумію більшість це якраз для реконструкції будинку...)

Все ж у поляків плата за комуналку (включно з поточними ремонтами) разів так в 4-5 менше за подібну площу... ну і будинки звісно років на 40-50 новіші

Я не знаю як це працює тоді, от пройшло 30 років, дах потік, фасади гівно, ліфти потребують заміни. Як це фінансується у єс ? Має бути якийсь фонд для реновації. Обслуговування комплексу, якщо там дві лавочки і дітячий майданчик це одна справа, а якщо пул, клаб хаус з ps5, спортзал, шаред офіс, багато зелені — це ж треба людей ? Страховки якись мають бути якщо з даху сніг башка попаде, хто заплатить лайабіліті ? Але це ж трейдофф — хочеш дивитися на океан з 50-го поверху і не робити нічого сам — плати

От це перевага європейського соціалізму — тут старі будинки держава всі реконструювала.
А з новими поки проблем нема — більшість сучасних комплексів побудовані після 2008 — тобто їм ще й 15 років нема... хоча от у нас нещодавно був невеликий реновейшен (перекрасили стіни) в підїзді — додали просто до комуналки пару злотих (0.5$) за квадратний метр додаткової оплати

Не держава ж а такспеєри, і чи будуть вони підтримувати капіталістів які нові жк купили 10 років тому через 20, коли почнуться проблеми

тоді, от пройшло 30 років, дах потік, фасади гівно, ліфти потребують заміни. Як це фінансується у єс ?

З першого дня йдуть оплати в ремонтний фонд, і воно ± фіксається по ходу.
+ держава дає всякі програми, типу на 10 років комуналка +50$, а держава покриж половину витрат чи % по кредиту чи ще щось.
Оця Hoa проблема це ж тільки в кількох штатах, в решті ремонті фонди накопичуються як і Європі.

Hoa чи coa це ж через колхозну власність, коли у людей дах один у тауні чи будинок взагалі у кондо, а як вони будуть збирати самі вирішують. Приємно жити у соціалізмі, купив собі хатку за 500к єур, а лошки з реновейтед хрущоб скинуться на обслуговування через податки

Ну так, бо їм також реновейтили через податки, в тому числі від покупців хат за 500к )
І вони скинуться )

Хоа ще чаржить додатково за більші ремонти

Які теж зроблять через ж
А спробуєш мікроменеджили, пошлють до прораба

що в вас якогось курва-штату не завалялося? Бiда.

Нічого не знаю, у мене на районі польській магазин є, мені вистачає

Про мексику було в Брента Озара
Він прикупив хату і думав шинкувати як наші в Україні
Але
Дороги погані
Треба маскуватися що маєш гроші
Або Жити в гетто для ьагатих

Таких вакансій стає все менше
Або вони з дисконтом як від галери перепродів
Також великий ризик при втраті не знайти заміну і смажити бургери в дешевій лркації

у мене приятель свідомо кинув сіньор джавінг з 20 річним досвідом і зараз має невеличку логістичну компанію, пара фур, пара пікапів, так що не обовʼязково бургери торкатися, та і в Україні та Польщі ви вже стільки наекономили та назбирали, що можна 5-6 років жити спокійно, чи ні ?

Проблема що більшість того, що було наекономлено в Україні — пішло коту під хвост, або просто висить в нерухомості і в кращому випадку приносить копійчину... 😕

А відкладали б на ira то важко було б дістати для кота :) а що нерухомість, якщо це не лбз чи окупована, ціни у Києві, Дніпрі, Львові більш-менш зараз, трохи продавав і усе вийшло з прибутком від входу. Оренда взагалі to the moon.

нащо вам садок якщо дружина не буде
працювати

Ви з 2-3 дітьми колись сиділи?
Якщо вона буде з ними сама цілодобово то в неї мозги поплавляться)

якщо буде, то той садок треба до 4-х років, далі вже VPK+extended day,

працювати буде, бо і зараз працює.
Це VPK у всіх штатах чи тільки Флориді? (Гугл чогось тільки по флориді видає)

У мене 4 дитини, 3 неповнолітні, трохи доводилося. Обирайте тугоплавку, допомагайте, це взагалі аргумент ніякий.

різні pre-K програми є у кожному штаті, наприклад www.schools.nyc.gov/...​roll-grade-by-grade/pre-k

Дружині так чи інакше непогано відпрацювати від 10 років і заробити кредитів на соціалку
Ну і нетворкінн

Спорное утверждение.

Ну добре, може вам/вашим дітям сім’ї польска освіта, традиції, виховання, мова дозволять себе реалізувати в Польші як емігранту з України і досягти намічених цілей такої еміграції з легкістю) а якщо не довзолить, то це все(окрім паспорта) знадобляться десь поза межами Польші. :) good luck як то кажуть.

Я тоже подумываю свалинг из гермашки, всё больше превращающейся в дерьмашку.

До следующих выборов в Бундестаг (сентябрь 2025) досижу — и если не состоится крена вправо от нынешней левацко-зелёной повестки, сам свалю направо.
Возможно, и в Польшу. Хотя приход леваков Туска к власти — оптимизма и веры в светлое будущее Польши не прибавляет.

Я тоже подумываю свалинг из гермашки, всё больше превращающейся в дерьмашку.
До следующих выборов в Бундестаг (сентябрь 2025) досижу — и если не состоится крена вправо от нынешней левацко-зелёной повестки, сам свалю направо.
Возможно, и в Польшу. Хотя приход леваков Туска к власти — оптимизма и веры в светлое будущее Польши не прибавляет.

Поляки будуть дуже раді тебе бачити.

Він не в сша повернувся поки наче, але зі штатів, коли їхав, дійсно мав менш негативне враження.

Посмотрел видос с претензиями.

1. Всё на польском. Дык, это европпка — тут такое норма. Он ещё на баварщине не был.

2. Польша для поляков. А для кого она ещё должна быть? Может, для кацапья? Это определённо не баг, а фича (и хорошо сочетается с п.1)

3. Бизнес-инкубатор налажал. Ну так чел вляпался в какой-то рашкованский инкубатор «Твой стартап», сотрудники которого писали ему мэйлы на рашкованском.
К тому же, заниматься в стране самозанятостью, не зная местного языка — идея так себе. Всякие «местные консультанты» налажают, да ещё и обдерут как липку.

4. Cотрудники «турецких авиалиний» налажали с отлётом и прочим обслуживанием. А при чём тут Польша?

Пункты 1. и 2. — мне ясно показывают, что правильная для проживания страна. И уж зная-то украинский и проживая в Польше 8 месяцев — продолжать требовать базового обслуживания на английском? Мдя...

1. Всё на польском. Дык, это европпка — тут такое норма. Он ещё на баварщине не был.

автор відоса, зовсім забув, що Варшава є одним з флагманів Європейского світу наряду з Мюнхеном, а поїхавши в Автсрію, Чехію, Словенію, Швейцарію, Італію , Францію і т.д.
можна буде очікувати, що тебе хтось зрозуміє коли ти звернешся там до локалів на польскій..

2. Польша для поляков. А для кого она ещё должна быть? Может, для кацапья?
Это определённо не баг, а фича (и хорошо сочетается с п.1)

Залежить якби від того коли самі поляки визначаться з позиціонування Польші, якщо сильної самодостатньої держави де поляки розбудовують її і розвивають самостійно(що слідує з лозунга) то логічно би сфокусуватись на цих пріорітетах, а не моцно інтегруватись в євробюджети зі своїми зубожілими фермерами, найдорожчими дорогами Європи побудованих на європейскі інвестиції і непотрібною господаркою, самим полякам, які активно розбігаються по світу в пошуках кращої долі або працюють на німецьких компаніях що відкривають фабрики у них..
orynski.eu/...​a-dla-anglikow-i-polakow

Те, що німецкі компаніі відчиняють виробництва у Польші, а не у Німеччині (і це незважаючи на сусідство масковської Орди) — демонструє, що щось поляки роблять вірно.

Що стосується мови — мені подобалась Німеччина тим, що без німецької ти ніхто (у бізнес-плані). Тобто, жодної конкуренції на ІТ-ринку від всяких англомовнів індусів, пакистанців, чи то українців. Але зявилася хвороба — червоно-зелена ракова пухлина, яка зростає (поки що). І останні роки німецький бізнес (та робочи місця) біжить від неї до Польші (та Чехії) масово, як бізнес з байденістської Каліфорнії біжить до Техасу.

Те, що німецкі компаніі відчиняють виробництва у Польші, а не у Німеччині (і це незважаючи на сусідство масковської Орди) — демонструє, що щось поляки роблять вірно.

Я бачу по попереднім постам, що у тебе є трохи складності з причинно-наслідковими судженнями(без образ, нічого особистого).
Спробую підказати відповідь на це складне питання , але боюсь відповідь тебе може засмутити з такими планами — середня з/п в Польші 1,5 к евро vs 4k в Німеччині.

середня з/п в Польші 1,5 к евро vs 4k в Німеччині

Так було завжди (навіть з ще більшою різницею). Але повальне бігство розпочалося десь у 2-3 останні роки.

Незважаючи на війну неподалік від Польші, до речі.

П.С. Що стосується «тебе може засмутити з такими планами» — ти мабуть дуже обмежена людина (без образ, нічого особистого), якщо вважаєш що лише зарплатня вирішує.
Наприклад, я сам собi плачу зарплатню.

Середня зарплата так. Але в айті та інших подібних сферах зарплата після податків буде порівняна. Тим більше в Польщі вони менші :)

Чи реально виїхати з Польщі по ю4ю якщо є кредит тут?? Перевіряють якось поляки, хто знае?

Чи реально ви виїхати з Польщі по ю4ю якщо тут є кредит?? Перевіряють якось?

якщо вирішимо залишитись після U4U — які є варіанти?

Після 2 років можна перевестись у звичайні біженці а після цього вже на грін карту. Саме головне не сидіти на субсидіях бо через це не дадуть грінку чи громадянство.

Теоретично скоро, ті хто самі перші приїхали по u4u мають вже переводитись у біженці, може вони дадуть більше інфи.

Як ви можете перевестись у звичайні біженці? Asylum дають, коли є переслідування з боку власного уряду і документована загроза життю людини через її активну діяльність. Жодної інформації про те, що всім, хто приїхав по U4U, даватимуть автоматично статус біженця, нема і 99%, що ніхто цього не робитиме. Подивіться список країн, які зараз під TPS—деякі з них там років з десять, як не більше. TPS i asylum то зовсім різне і я б автору не радила навіть сподіватись на такий варіант.

Мені про таку можливість росповідав знайомий який більше тямить у таких питаннях)
Можу його більше роспитати і відписати потім

Так, буде цікаво.
Все ж з того, що я чув asylum набагато простіше отримати зараз росіянам та білорусам.
Особливо якщо є задокументовані факти їх протестів проти уряда, кримінальних справ, визнання «інагентом» і т.д.

Українцям це набагато складніше. Хоча умовному Арестовичу, проти якого є багато задокументованих погроз не від уряду, а від звичайних людей, думаю це реально.
З іншого боку десь натрапляв на інформацію, що людина в Канаді змогла отримати статус біженця додав інформацію про методи, як саме у нас відбувається насильна мобілізація — «бусифікація», погрози, побиття, утримання декілька днів в стінах ТЦК і т.д.
Плюс на цю тему виходили статті New York Times (здається) і ще якісь.
Тобто теоретично це може бути причиною для отримання притулку і в Штатах. А от як насправді — питання.

Я б спамом пройшовся по всіх великих галерах щоб знайти нову роботу так щоб при переїзді не міняти проект і щоб хтось порішав легалізацію.

Якщо ціль просто попасти в штати і там пожити рік або два, то це напевно найпростіший спосіб.
До ковіду лідери ринку це дуже активно пропонували лідам і сініорам і навіть деяких людей хайрили з умовою що ти їдеш мінімум на рік в штати.

Не по U4U, але може буде корисно. У Штатах півтора роки на візі J-1/J-2. Під цю візу є EAD. Чоловік з купою років досвіду, в Україні та Європі, з нормальною англійською не зміг ні разу пройти до технічного інтерв’ю. Все закінчується на етапі HR і питання, чи є грін-карта або громадянство. На EAD ніхто не хоче навіть дивитись. Коли EAD був дійсний рік, казали, що замало. Дуже складно, треба знайомства. Стосовно страхівки. Не знаю, як зараз по U4U, але якщо нема страхівки від роботодавця (це найкращий варіант), ви йдете на health insurance marketplace і там можете обрати страхівку. Ціна залежатиме від ваших доходів. Може бути й до тисячі на сім’ю на місяць, а може й дешевше. У вас є дитина — поцікавтесь цінами на садок і в принципі наявністю місць. У хороших садках у великому місті будуть waiting lists. В НЙ садок буде 2к+ на місяць. Рівень школи дуже залежить від зіпкоду. Поцікавтесь, які школи в тому районі, де живуть ваші родичі. Рейтинг можна глянути на GreatSchools. Безкоштовний kindergarten починається з 5 років. Щодо можливості зміни статусу: по приїзді з U4U ви перейдете на TPS. На TPS можна зараз перебувати до квітня 2025, можливо його продовжать, а може й ні, то невідомо. З цього статусу ви можете перейти на F-1 (навчання, не дає права роботи партнеру), O-1 (потрібен офер), EB1, EB2, EB2 NIW, EB3 — ці візи складні, бажано мати іміграційного адвоката, друга і третя категорія (крім NIW) потребує офера, перша ні. Врахуйте, що USCIS має великий backlog. Якщо ви подасте, наприклад, на EB2, то це в середньому 9 місяців до розгляду першої петиції (хіба ви подасте на premium processing, тоді до 40 днів), далі треба чекати своєї черги до року, щоб подати I-485 adjustment of status, а далі ще півтора-два роки, поки дадуть грін-карту. Весь цей час не можна покидати країну, хіба що отримати advance parole (ще кілька місяців і ще гроші, і не факт, що дадуть). Ну і H1B ще є, якщо пощастить знайти компанію, готову проспонсорувати. В будь-якому разі, досвід життя в Штатах — дуже цікавий, особливо дати дитині можливість вивчити мову в середовищі, кудись поїхати, побувати в різних місцях, музеях, і так далі. Але дати собі тут раду непросто. І до того треба бути готовими, щоб не їхати в рожевих окулярах. Моя програма скоро закінчується і що робити далі невідомо. Можливо, коли є родичі для підстраховки, то простіше, але то не наш варіант. Наразі продовжуємо обоє шукати роботу, але розглядаємо паралельно різні варіанти.

Насколько уточнений: TPS давали тем кто заехал до августа, тем кто заезжает сейчас его не дают. O-1 можно делать без офера — офер нужен чтобы по ней заехать. Для человека который уже в Штатах этот нюанс не релевантен

Ну і H1B ще є, якщо пощастить знайти компанію, готову проспонсорувати

А укр. галери вже не возять так? Чи вони взагалі по іншій візі возили?

Вони по L1 возили. Мабуть і зараз возять. Там, якщо правильно пам’ятаю, потрібно спершу рік пропрацювати на компанію, перш ніж компанія зможе по ній перевезти. На візі L1 не можна міняти роботодавця, тому заробітні плати на цій візі зазвичай значно нижчі за маангівські — куди гребець дінеться з підводного човна, це не на +500 стрибати. А, ще якщо звільнять, то підстав для перебування вже не буде і потрібно повертатися, тож на цій візі бажано інтенсивно веслати, а не серіали в робочий час дивитися.
До речі, цікаво чому маанги перевозять по H1B яка дозволяє стрибати на +500 а не по L1, де прикований ланцюгом до весла. Мабуть через те що тоді не зможуть брати найкращих — навіщо витрачати тисячі годин на літкодиво, якщо з тими ж умовами галера перевезе.
А, здається вгадав ще одну причину чому маанги по H1B перевозять а не по L1. По H1B не потрібно працювати на цей маанг рік за кордоном, можна швидше перевезти. Але ж по H1B там теж близько півроку очікування на рішення. Мабуть, тих хто на маанги в різних країнах працюють, якщо вони гарно попросять, перевозять по L1. Цікаво, як вони при цьому, ринкову американсько-маангівську зарплату дають, чи теж як галери, занижену, бо куди гребець з підводного човна дінеться.

Ну наче там на +/- терпимі гроші перевозили. Була лінка де можна було подивитись зп. , то в Калі там на 120-150к возили.

П.С. Колега брата сусідки поїхав девопсом так, а потім вже там перебіжав на норм гроші в продуктову компанію. На жаль, не пам’ятаю деталей. Можливо нова компанія зробила нову L1 вже на себе.

Інша компанія не зможе зробити L1 в Штатах — для неї треба мінімум рік попрацювати в іншій локації.
Перебіжати можна тільки коли компанія з L1 подала на грінку і ти її отримав... а це роки 4 сумарно

Інша компанія не зможе зробити L1 в Штатах — для неї треба мінімум рік попрацювати в іншій локації.
Перебіжати можна тільки коли компанія з L1 подала на грінку і ти її отримав... а це роки 4 сумарно

Я чесно не пам’ятаю деталей, але там трохи темна історія була, бо колега трохи стрімався коли все це розповідав. Можливо він відразу вмовив взяти його на H1B, чи друга компанія взіла його на H1B.

H1B

там теж треба чекати довго, як i по EB*

ну і H1B лотерея

Оставлю вам ссылки на группы в Facebook, поищите по теме посты. facebook.com/groups/uniting4ukraine
facebook.com/groups/379967989226626 Не хочу писать негатив, но я сделала вывод, что нужно минимум 20’000 только на первое время на семью. Снять квартиру, нужна оплата 2-3 месяца плюс депозит сразу, учитывается плюс кредитная история, которой у вас нет. Возможно через поручителя. С работой достаточно сложно, не хотят рекрутеры брать с этим разрешением на работу, это не виза. Но некоторые писали, что у них получилось найти высококвалифицированную работу по специальности. И сейчас как раз кризис и у американцев с работой, большая конкуренция, сокращения. Попробуйте уже сейчас поискать работу удаленно, хотя бы поймете какие шансы. Страховку вы возможно и не получите бесплатную, её отменили с сентября. Но говорят вроде бы в некоторых штатах есть. Те кому дорого в Нью Йорк, советовали Нью Джерси. Остаться, никакой гарантии. Сейчас сделали возможность всем с U4U перейти на пароль TPS, он вроде бы более такой обкатанный, другие беженцы годами на нем находятся легально в США, его продлевают. Грин карта, только или по работе, или выиграть наверное) Вообщем удачи, читайте думайте) Если есть деньги, поехать, пожить посмотреть, почему нет)

Дякую!
Так, по квартирі у нас би було простіше — і пожити у родичів, або вони би були поручителями.
Але так — все інше супер актуальне — буде про що подумати і почитати :)

Може буде корисно. Підписаний в телезі на канал — ️IT_4_Ukrainians_USA_chat. То там чуваки обговорюють все шо є по U4U(спонсор, іміграційні питання, податки, житло і тд) і сидять там люди які їхали по цьому.

За умови, що на перший час буде де зупинитись, думаю що варто спробувати. Якщо вдастся зачипитись, буде добре, якщо ні, то повернетесь до Польші. Єдина перепона, це робота. Без референсу знайти її просто неможливо, якщо хтось може з цим допомогти, то все буде чудово.

Якщо не подобаєтся Нью-Йорк, то можна придивитися до Північної Кароліни. Там і аренда дешевше, і IT розвинене.
Є дві великі агломерації Charlotte та Raleigh — Durham — Chappel Hill (Research Triangle).
Перша, у свою чергу, сфокусована більше на банківську сферу, а друга на IT та науку.

Triangle area зазвичай входить в топ-10 місць для роботи в IT:
www.indeed.com/...​-job/best-tech-job-cities

Можна працювати і віддалено, так як часовий пояс матчиться з тим же Нью-Йорком.
Але і в Research Triangle є робота:
www.workinthetriangle.com/search/software

Щодо пошуку роботи, то як писали вже у цьому топіку, що можуть бути проблеми.
U4U не є міграційною візою, а також не дає автоматично ворк перміт, його треба робити окремо. Тому, зрозуміло, чому реукрутери можуть бути не зацікавлені. Навіщо вас брати, якщо через 2 роки ви можете поїхати, а ще купа волокіти з незрозумілими документами та формами.
Якщо я не помилиюсь, то U4U дає право на роботу на 90 днів (форма I-94 по прибуттю), а потім все одно потрібен ворк перміт.

Але у цілому ви праві, у будь-якому випадку, це цікавий досвід, а якщо соподобається то можна буде спробувати змінити статус чи податися вже на робочу візу.

Та перестаньте вже рекламувати NC! Шарлот скоро лусне! (Жарт якщо що)

після U4U — які є варіанти?

Є вже 2 великі теми на доу, нащо третя?

медстраховка — як я розумію поки ми не знайшли локальну роботу, зможемо оформити державний medicaid, а потім вже будемо мати корпоративну
страховку

На сімю з дитиною
Ото твої й гроші

залишати з родичами

Якщо родичі оформлятб спонсорство і дуже хочеться то їдь

Але попереджаю
Дуже багато атомних електростанція
Кщо ескалюється ...

Вжеж обговорювали: в фаанг чи шось таке по ю4ю не візьмуть, бо вона тимчасова тамй взагалі вони хз що то таке і розбиратися не хочуть.
Відповідно буде не сама гарна робота, якої буде насилу вистачати від зп до зп і то в режимі економії. І то,це треба ще зуміти її отримаьи.
Що буде з людьми, які сидять там по ю4ю через декілька років невідомо, але в америці вже відкатані схеми бана усяких там віз та депортації тих, хто порушує візове законодавство.
Тобто треба буде шукати роботу з спонорстаом робочої візи, але кому воно зараз треба, бо народ он пачками звільняють.
Ну хіба що свідомо на рік-два з’їздити, подивитись як люди живуть. Але хз що з роботою. Люди кажуть що звільняють масово і роботу по півроку шукають.

найс вы выборку сделали))откуда инфа что фаанг не берет по u4u?))
я знаю минимум как 2 человека которых взяли в Гугл и Адобе по u4u, и сам нашел работу на нормальные деньги)

найс вы выборку сделали))откуда инфа что фаанг не берет по u4u?))
я знаю минимум как 2 человека которых взяли в Гугл и Адобе по u4u, и сам нашел работу на нормальные деньги)

Сказав якийсь анонім))))

Дякую за відповідь — цікаво більше від вас деталей :)
Як давно шукали роботу (в 2022, чи вже в 2023?), як швидко отримали постійний ворк авторізейшен, як швидко знайшли саму роботу?
І чи обіцяла компанія займатись вашою подальшою легалізацією? Наприклад через подачу на грін карту або H1B ?

Хай би доу такі ю4ю саксес сторі дослідило

могу в личку написать, а так вам чатик тут кидали

IT_4_Ukrainians_USA_chat

там все есть

Ти перший на доу хто напичав що взяли
10 чоловік до того писали що важко з пошуком

Нью-Йорк дуже специфічне місто, можливо подивіться якісь блоги на YouTube про нього щоб краще розуміти як там все виглядає?
Не хочу звучати як сноб, в кожного свої критерії вибору. Але я б там не знаю чи навіть з доплатою жила б. В Нью-Йорку є класні місця, як наприклад район Tribeca чи острів Рузвельта, але в більшості це постійний шум, бруд, безхатьки які живуть на станціях метро і випорожняються в вагонах, кримінал і т.д. І сильний оверпрайс на все, включно з житлом. Хоча з іншого боку, там ви в центрі світу і навколо постійно буде відбуватись щось цікаве.

Дякую, в Нью Йорку був раніше, і якщо чесно мені не все сподобалось :)
Але родичі як раз живуть на Рузвельт айленд, тому і ми будемо орієнтуватись на нього в пошуку. З того що я бачив по фото і чув від них, цей район щось типу оболонської набережної в Києві.

Звісно є опція взагалі поїхати кудись в Маямі — там і податки менше, і аренда в півтора-два рази дешевше, і клімат краще :)
З іншого боку в Нью Йорку наче більше можливостей має бути по роботі — і для мене і для дружини...)

Коли я був в Каліфорнії- там напевно навіть більше сподобалось (крім Сан Франциско з його безхатьками), але там також дуже дорого і нема в кого жити на перший момент пошуку роботи...

Дякую, так, також чув про це...
Цікаво якщо хтось напряму стикався з труднощами пошуку саме по U4U — почитати )

Знакомый по U4U четвёртый месяц ищет работу, разговор с рекрутерами прекращается после того как говоришь что U4U, разрешение на работу надо ждать отдельно, заморачиваться дальше мало кто хочет, у них с лейофами очереди стоят из кандидатов. Из того что еще слышал можно получать пособие по безработице это около 600$

Из того что я слышал, то разрешение на работу делается за 3-4 недели сейчас.
И дальше можно подаваться на любую позицию (как я понял).
Другой вопрос, что не все хотят брать человека, которому через условно 22 месяца надо будет уехать...
Вот интересны реальные кейсы на эту тему от того, у кого получилось. И у того пока не очень...

Так было раньше. Сейчас, работать можно сразу, но только 3 месяца — за это время нужно успеть получить нормальное разрешение. И не редко пишут что этот процесс затягивается на более долгие сроки

Спасибо!
Да, только что посмотрел, что полноценный EAD делается в 80% случаев за 3.5 месяца.
А сделать надо за 3 месяца. Теперь понимаю почему не хотят работодатели с ним заморачиваться 😐

Ось відео про схожий кейс www.youtube.com/watch?v=GSLRsniha5I
З Вроцлава в Сакраменто.

В ютубі повно відео-оглядів про реальне життя в США без прикрас.
Американець Peter Santenello знімає чудові відео-блоги про таку Америку, яку не знають навіть самі американці. www.youtube.com/@PeterSantenello

Дякую за відео!
Буду дивитись )

Американець Peter Santenello знімає чудові відео-блоги про таку Америку, яку не знають навіть самі американці. www.youtube.com/@PeterSantenello

Лайк! Давно дивлюсь його вiдео, рекомендую

Найскладніше в релокації з Польщі до США це виїхти з України.

Розумію. Сам минулого року стикнувся з цією проблемою і тоді було набагато легше.
А зараз за рік дуже сильно обмежили всі легальні способи, які були :(((

Підписатись на коментарі