Допоможіть імплементувати анти-дрон
і-курсор постійно смикається на початок поля вводуІдея цього проекту прийшла до мене більше року назад, коли основною зброєю на війні з обох сторон були неточні радянські РСЗО і хотілось би ці ракети збивати чимось простим. В ідеї збивати ракети дронами все погано: необхідність піднімати вибухівку з осколками, необхідність мати машинний зір класу YOLO (You Look Only Once) та взагалі сама ідея збивати щось надзвукове чимось дозвуковим. Каламбур з You Only Live Once ненавмисний, незважаючи на те що дрон з вибухівкою таки не буде жити більше одного вильоту. І от, часи РСЗО майже минули, а збити дрон дроном на мою думку не так і важко, навіть якщо той дрон що треба збити вже достатньо близько для візуального контакту. Тож моя стаття присвячена дрону який має злітати з максимально можливими швидкостю та прискоренням з метою збивати ворожі дрони будь-яких типів.
Прискорення вертикального зльоту літального апарату класу «гараж з гарною тяговою потужністю» обмежене в основному ефектом Магнуса. Це є причиною, чому дрони з радіальною симетрією мають виключно парну кількість двигунів, а квадро- і окто- конфігурації виявляються більш стабільними в повітрі ніж гекса-. Можна трохи додати стабільності, розмістивши на кожному промені по 2 протилежно направлені пропеллери, але там будуть «ті же яйця але в профіль» і проблема, скажімо, обертання гексо-коптера буде замінена на проблему перекидання додека-коптера. Якщо ви ще не бачили відоси про китайські летючі автомобілі то зверніть увагу, що кількість пропелерів на них — завжди ступінь двійки. Я пропоную «забути все що ви знаєте на тему» цих коптерів і піти по шляху ТРВЗ.
Найбільш ефективний пропелер має 3 лопасті, пруф — будь-яка велика вітрова електростанція. Значить, я хочу тернарно-симетричний коптер з трьома двигунами і швидкісну відеокамеру в центрі конструкції. Несиметричність повітряних потоків симетричного трікоптеру я пропоную перевикористати, отримавши завідомо обертаючийся дрон, як куля що випущена із нарізного ствола. Це зробити простіше, аніж його контролювати: я просто хочу по краях трьох променів-лопастей двигуни, які будуть мати пропелери які обертаються в одному напрямі. Різницю між ігноруванням і використанням ефекту Магнуса можна побачити у відповідному відео Veritasium про баскетбол скинутий з високої дамби. Можливо, мені варто додати креслення на серветці, але коротко — я хочу в своєму трікоптері використовувати підйомну силу не тільки трьох маленьких пропелерів, але і корпусу виконаного в виді великого пропелеру. Дрон з трьома двигунами, але з чотирма пропелерами. Звісно, програму керування прийдеться писати абсолютно з нуля на основі матмоделі якої немає ні у мене, ні на гітхабі. Профіль великого пропелеру-корпусу розраховувати буду точно не я.
Для коротенького чорновика ідеї залишилося розкрити тему використання. Я бачу як мінімум 3 можливих фічі конфігурації, а значить 2^3 = 8 варіантів конструкції:
1. Спосіб запуску:
1а. Стаціонарна пускова установка на даху бліндажа, запуск по радіосигналу зовні або по результатам машинного зору.
1б. Мобільний пристрій, з пістолетною рукояттю, конструкція буде схожа на розкриту парасолю. Припускаю що на броні яка рухається і везе солдат будуть сидіти 2 оператора анти-дронів, спереду і ззаду, з метою виглядати ворожі дрони-камікадзе і запустити в них анти-дроном. Якщо станом на лютий 2024 відомі випадки збиття дронів з вогнепальної зброї яка має маленьку некеровану кулю що рухається зі сповільненням, то керований снаряд який рухається з прискоренням виглядає прекрасним планом, надійним як швейцарський годинник.
2. Особливості запуску з метою якнайдальше відтягнути місце підриву відносно точки запуску:
2а. Присутня електронна розкрутка конструкції дрона відносно стаціональної/мобільної платформи для нарощення тяги в момент відділення дрону з платформи запуску з навколо-нульової до навколо-максимальної. В випадку мобільної конструкції потрібно 2 спускових гачка: для розкручування та запуску. В випадку стаціонарної пускової установки можлива посадка дрону на пускову установку без допомоги людини, наприклад, після фальшстарту.
2б. Присутнє пневмо-відстрелювання.
3. Наявність вибухівки:
3а. Наявна, для знищення дронів-розвідників або дронів-самоскидів
3б. Відсутня, приміняти в основному проти дронів-камікадзе у яких є спереду дроти для контактної активації електропідривника.
Основний челендж: розробити систему машинного бачення яка зможе працювати в умовах шаленого обертання пристроїв вводу; та в умовах існування РЕБ. В мене є декілька ідей різної ступені нереальності, але нема за душою ні гроша щоб гратися з машинками на радіокеруванні. Я, мамина вишенька, готовий тратити весь свій час на експериментування з обертаючимися анти-дронами як мій власний внесок в перемогу України. Використання мене для вбивства інших людей можна порівняти з забиванням цвяхів мікроскопом, адже я маю широкий набір навиків які годяться для збірника дронів — від пайки і слюсарних робіт до системного програмування. Але... всі вакансії вимагають або служби без визначеної дати звільнення (наприклад, знамениті Птахи Мадяра), або 5 років досвіду в зборці/експлуатації дронів (вакансії work/robota). Я, зразковий представник ненароджених для війни, в умовах війни хочу займатися експериментальною діяльністю, адже як говорили в керівництві України — країні потрібен технічний прорив.
Якщо ви можете зробити так щоб моя ідея злетіла — пишіть в лічку, я готовий до роботи хоч віддалено, хоч з релокацією по Україні, але бажано в Києві. Якщо ви бачите недоліки в моїй ідеї — буду радий мати дискусію. Я спеціально не описував систему машинного бачення, тому що ідей насправді тьма: починаючи від аналогового регулювання швидкості по векторам тяги кожного з 3х двигунів на основі моментальних показників швидкореагуючих сенсорів будь-якого виду (тепловізор, відеокамери, направлені мікрофони, радіосканер) без цифрової електроніки взагалі; а закінчуючи Mesh-мережою дронів які спілкуються по екстремально широкому каналу і координують положення цілі відносно анти-дрона.
103 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів