Як ви обирали мову програмування? Чому саме цю?
Сподіваюсь до пʼятниці пропустять ;) Це не пост холівару, яка мова краще. Це питання — чому саме я обрав саме цю мову?
Бо від мови залежить з якими проектами ви працюєте — Навряд хтось пише веб-застосунки на С, чи драйвери на PowerShell. Доречі, це теж цікава частина питання — ви обрали напрямок — і саме тому використовуєте цю мову, чи ви обрали мову — и саме через свій вибір мови працюєте з відповідними проектами?
Наприклад, я, хоч і цікавився програмуванням з підліткового віку, не планував ставати програмістом чи DevOps (бо такої професії не існувало взагалі тоді :D). Я, скоріше, планував стати електронщіком (бо компʼютера в мене доволі довго не було — а радіодеталей та інструменту — повна кладовка, хоча був калькулятор «електроніка — 52», де я писав якісь програмки — ігри). Та ще й була можливість заробити копієчку полагодивши той чи інший прилад — приймач, плеєр, тощо. Потім я дуже «підсів» на теор. фізику, а після закінчення ВНЗ за цим фахом стало зрозуміло, що фізики в нашій країні не дуже-то і потрібні, судячи з зарплатні та перспектив. Це трохи бекграунду.
Але, повертаючись до мов програмування, за цей час я таки писав на всьому, що було під рукою — Basic (ZX-Spectrum), Turbo Pascal (286/386/486), Pascal (хз яка версія і діалект на DEC-PDP), C (той самий PDP), FORTRAN (linux), Maple/Wolfram Mathematica, Perl... Трошки дивився на Java/C++ — але пішов працювати адміном і треба ж було автоматизовувати все, бо я ж ледачій :D Тож, знову Perl — але раптом виявилося, що Python, як на мене, значно зручніше. І він став основним інструментом на довгі роки. Весь цей час я інші мови тільки «читав» — якщо треба було розібратися як працює, чи чому не працює, чи як коректно встановити, чи зібрати пакет, чи автоматизувати білд... Це до того, що крім Python я бачив і використовував не одну мову. А, ще PHP... Сайти там, отета всьо, а потім глянув на django і помив руці після php (все, все! вибачте, я ж обіцяв — без холіварів! :D)
Тож, можна сказати, що Python я обрав тому, що таке було середовище — як найзручніший для мене інструмент. Але навряд це можна вважати цілком випадковим вибором. Коли я обирав між Python та Perl — одним з головних критеріїв було те, що зібрати якісь сторонні пакети чи ліби в Perl було важче. (конкретно, останньою краплею стало те, що драйвер до MSSQL у Perl збирався і працював дуже нестабільно, в той час як в Python я просто встановив відповідний пакет і все працювало без жодних проблем)
Хоча, коли треба було працювати з Windows/Azure — трошки юзав(ю) PowerShell, terraform (тут не тільки Azure).
І ось пару рочків тому подивився на Rust, почитавши документацію — багато закладених в мову ідей дуже зацікавило, насамперед — робота з памʼятю, звісно. На Go я теж дивився, але щось не виникло бажання пробувати писати.
Зараз заглиблююсь (переписуючи частину пет-проектів та робочих утіліт) в Rust, бо просто цікаво і подобається мова. Тобто — перш за все, мені комфортно з цим працювати. І це вже не вибір через середовище, це, скоріше, навпаки. Бо навіщо DevOps — Rust? ;) Але він дуже підходить, коли є бажання запихнути на Raspberry Zero з 512Mb Ram кілька сервісів одночасно. Воно ніби то і на Python якось працює, але-ж...
А як обирали мову ви? Чому саме цю(і)? Що було раніше (чи важливіше) — вибір мови чи вибір домену?
112 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів