Чи готові ви мобілізуватися до Сил Оборони України? Опитування

Хочу запитати професійну спільноту — чи готові ви йти служити у Силах Оборони України?
Я зараз кажу про варіант служби, враховуючи ваші професійні знання і бажання служити в якомусь конкретному напрямку, підрозділі, посаді.

Це може не бути обов’язково «Проєктний менеджер по розробці програмного забезпечення», але посада, яка відповідає за організацію процесу встановлення засобів зв’язку на рівні підрозділу/військової частини.

Які фактори вас стримують від цього?

Створив короткий опитувальник, буду вдячний за Вашу думку у коментарях.
Якщо у вас були невдалі спроби мобілізуватися — опишіть їх в коментарях.

Це важливо, і може бути корисним для діалогу всередині команди МОУ та ГШ.

Буду вдячний за відповіді!

Чи готові ви мобілізуватися до Сил Оборони України?

6%
23%
72%
1989 голосів  ·  показати результати
👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Страна положила на меня #уй и просто наблюдала за тем как я жил в доме без водопровода, топил хату дровами, держал свиней что бы не сдохнуть с голоду, а по ночам смотрел ютуб и учился программировать ...

Теперь, когда я свалил в закат, лучшее что они мне могут «предложить» это «заблокувати рахунки та арештувати нерухомість» если я не явлюсь в ТЦК ...

Бл&дь ... это какой-то еб@ный сюрреализм ...

Дуже демотивує чути про Відсутність покарання для керівництва, включаючи вище керівництво.

Фактично, генерали, полковники і вниз по ієрархії нічим не ризикують взагалі. На позиціях вони не сидять( навіть Зеленський неодноразово приїжджав поблизу нуля! ), в штурми не ходять, за накази внаслідок яких необґрунтовано загинули люди нічого не буде.
Не потурбувався про підготовку позицій — нічого.
Відверто м’ясний штурм — нічого.
Не віддав наказ про відведення коли вже варто було — нічого.
Твої люди без необхідного забезпечення — нічого.
Зробив якусь дикуху бо так захотілось( ще не забули історію про те, як комбат спалив машину гранатою бо так захотів і міг, перед цим цю машину передали волонтери ) - нічого. В історії з машиною ще й покарали бійця який про це розказав.
Часто після такого ще й на підвищення йдуть.

Цього не має бути в сучасній армії.

Напишу незручну для всіх думку/сценарій. Які ось вже скоро рік як просто живуть в повітрі.
Нам не перемогти в цій війні. Просто «тому що». Я ще ніде не прочитав конкретного сценарію так званої «перемоги» для України. Його чітко за 2 роки не змогли сформулювати ні керівники держави, ні військові, ні «партнери». Оте «вийти на кордони 1991 і повернути Крим» лишіть для політиків/експертів/себе. рф після цієї примарної події не припинить обстрілів прикордонних н/п, заходів дрг, ракет/шахедів, повторних відкритих штурмів кордонів,... та навіть політика їх стосовно України не зміниться — «денацифікація і демілітаризація України». А про йухловське «воссоєдініть зємлі русскіє» і взагалі нічого говорити, це у них монархічно-ідейний пунктик тепер. Може хтось в коментарях дасть мені чіткі пункти тієї омріяної «перемоги»?
Гарантій унеможливлення повторного вторгнення рф на нашу територію ніхто не дасть, а якщо й дасть, то виконання їх буде аналогічним до гарантій безпеки, даних при нашому ядерному роззброєнні в 90ті. В НАТО ніхто запрошувати з обіймами не буде. Потенційний «прищ» на тілі такої структури не потрібен навіть нашим найшанованішим партнерам як от США і Великобританії (дяка їм за те, що вже зробили, без них би вже більшість з коментаторів відточували російську). Ситі і в теплі (в тому числі від опалення газом рф) країни Європи не мають жодного бажання згідно якоїсь там поправки відправляти своїх солдат на потенційну війну з макакою, що володіє ядерною зброєю. Тому за НАТО забуваємо взагалі.
Неодноразово вже читав/дивився постулат, що «нам дають зброю не для того, аби ми перемагали, а коли ми перемагаємо». Перемог не фронті ось вже рік майже як не спостерігається. Відповідно: своєї зброї/боєприпасів немає — немає перемог — немає постачання озброєнь/боєприпасів — немає перемог. Коло замкнулося. І це без відносно тієї бюрократії/політики/нерішучості, яка заважає нам передати вже те, що задекларовано.
Сподівання на смерть йухла — якісь дитячі мрії. Ніби після його смерті рф «ввімкне задню» і виведе війська. Ага, «ось-ось-о» ©. Той же голодомор в Україні далеко не пу влаштовував. В рфії не тільки йухлу ми як нація (?) очі муляємо.
рф як країна тупо більша за нас в усіх аспектах, особливо в економіці. «Поки товстий сохне худий — здохне» — це наша ситуація. Нажаль. Санкції? Пфффф, я вас прошу, скільки років під ними живуть Іран та Північна Корея і зараз, уявіть собі, без бюрократії і нерішучості стабільно постачають рф боєприпаси. А ще є країни, про які наші «шановані партнери» забороняють говорити.
Про розвал рф — взагалі казка — тут і розписувати не буду.
І от ці всі факти вас, мої любі респонденти, спонукають/змушують тиснути «Ні». Бо ви просто не бачите за що йти воювати. Так, воювати за сім’ї, свободу, державу, (оберіть щось своє) можна, але ж не безкінечно. А без чітких меж цього кінця, чітких меж славнозвісної «перемоги» воювати можна як мінімум дуже довго. А ці межі взагалі є?

Основний стримуючий фактор — невизначеність: люди не знають, куди потраплять і на який період часу. В той же час, змінити на місці вже нічого не можна, бо сам собі не належиш.

Подивився на ситуацію з Авдієвкою і як проводили евакуацію.
Нема слів.

569 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Всім дякую, за коментарі. Не очікував, що подібне питання зараз виклече таку реакцію і коментарі. Але це реальність, з якою треба працювати.

Пане воєнком, перелогінтесь.

Друзі, оскільки тут симпозіум військових стратегів, дозволю собі запитати у знавців: хто зна, чому припинилися обстріли з північного кордону? Якi теорії?

гадаю просто однієї причини тут немає, але на мою думку наші попередили, що будуть відповідати по білоруським НПЗ.

хто не готовий, то залишився єдиний аргумент типу такого:
twitter.com/...​tatus/1758246164724428821
інших нема і скоріш за все не буде

конкретно на цьому відео ніби вели на передачу нашим, а не в підвал. Але до цього і допит, і несправжній розстріл, катування.

Ні в якому разі не виправдовую русню, щоб ні в кого не склалось хибного враження

Зводити рішення проблеми до лише двох варіантів — це вже настільки примітивний демагогічний прийом, що якось сумно, що на ІТ-шному форумі ваш комент хтось підтримав

Росія вже достатньо підготувалась і так... Їм нічого не заважає готуватись, розбудовувати свій ВПК, будувати дрони, мобілізовувати людей, поки вони і так воюють...
Вони мобілізують більше, ніж втрачають. А заробітки на нафті та газу дозволяють фінансувати майже бескінечно все це...

Начитався руского гавна в інтернеті? Чи сам на зарплаті у русні?

Philip ML Engineer мамкін стратєг, а те що росіяни зберуть ударний кулак з 2 міліонів замість 200 тис як було 24 лютого тебе не смущає? і те що зараз вони назбирати не можуть тому що в день втрачають бригаду убитими і пораненими.

Артилерійському снаряду похер скільки навколо нього людей. Чи 1, чи 20. Головне щоб були достатньо близько щоб осколок дістав.
Головне щоб ті снаряди були.

Навіть ударний кулак в 2млн нічого не вартий якщо добре підготуватись.

зараз вони назбирати не можуть тому що в день втрачають бригаду убитими і пораненими.

А стосовно втрат. За 2 роки повномасштабки вони втратили менше 500 тисяч. Ніяк не 2 млн.

Кiлькість поранених там просто х3 від убитих.
Я не знаю реальних цифр, але це наша офіційна статистика, інші джерела називають зовсім інші числа.

тобто на ділянці суходолу 4 тис км від бресту до тирасполя 2 мільйони армія нічого не варта, це навіть не рівень арістовича, з усією повагою.

Чогось та й варта. Але значно менше чим 500 тисячна армія якщо цю меншу армію забезпечити, організувати і навчити.

Танк чогось та й вартий?)
Вартий.
Якщо не мати чим той танк у*бати — той танк дуже багато чого вартий, дуже дуже дуже багато чого може наробити.
Якщо ж є навчений екіпаж забезпечений дронами-камікадзе і є навчений екіпаж з стугною і ракетами. То той танк вартий пару тисяч доларів металолому.

Мені шкода, що доводиться пояснювати настільки елементарні речі людині хто при цьому грубить мені

Щось ви зовсім розклеїлись, краще лишити вас в спокої

Краще мати 100 тисяч озброєних до зубів солдатів де у кожного по теплаку, снаряди до артилерії безлімітні, далекобійні ракети, авіація з повною перевагою в повітрі і вот ето вот все
Ніж 2 мільйони босої голодної піхоти з мосінками.

Сама по собі кількість — ще не показник.

Чого мелочітись, давайте вже 10 тис зоряного десанту, в реальному світі так все і працює

Ну воно саме так і працює. Достатньо подивитись як США весело і ненапряжно розкатали іракську армію двічі з співвідношенням втрат 100-200 до 1. В мільйонів іранської піхоти з мосінками цей фокус не вийшов аж ніяк.
Або як Ізраїль раз за разом розкатує арабську коаліцію.

давайте вже 10 тис зоряного десанту

У вас є? Присилайте!

Достатньо подивитись як США весело і ненапряжно розкатали іракську армію двічі

При примерно равной численности и полном господстве в воздухе, разведке, технологиях и финансах на подкуп элит. Как оно получилось бы при соотношении численности 1 к 20 мы уже никогда не узнаем.

Або як Ізраїль раз за разом розкатує арабську коаліцію.

Ага, а сейчас несёт потери большие, чем когда-либо ранее (исключая разве что войну за незаваисмость). При том, что АОИ получила +300 тыс. солдат и воюет против сколько там боевиков ХАМАС?

Щоб підготуватись до нового етапу.
Щоб підготуватись і перемогти.

Бо зараз у нас ситуація коли при владі вкрай некомпетентні люди.
Яких ми не можемо поміняти. І що де гірше не можемо контролювати (бо під час війни вони відчувають вседозволеність).

Значить треба шукати політичне рішення, яке не буде капітуляцією України..

Ех жаль, що цієї простої істини не збагнули євреї з поляками в 39-у. А пізніше і союзники в боротьбі з віссю зла.
А ні стоп, помиляюсь.. Як раз до 39.го було декілька політичних рішень котрі зберегли людей та військо: визнання анексії Судетів та Австрії..

Корейцы с тобой не согласятся :-)

Так само як і фіни,

Є думка, що фіни в свій час пропетляли через другу світову, а потім через смерть Сталіна.

і грузини :)

Ох супер приклад. Спочатку в них анексували два великі куски території і як тільки вони захотіли інтергруватись в ЄС, рашка знову напала в 2008. Причому якби тоді Буш не направив літаки в Тбілісі, то вже б Грузія в повному складі інтегровувалась в таєжний союз..
Дякую гарний приклад. ))

П.С. А ще ж є гарний приклад — ордло. Зберегли житті українці . правда не надовго..

Бо інакше нас все одно чекає доля або УНР, або Польщі 1939...

Або криза в Китаї, падіння ціни на нафту і повторення кінця совку.

або Кореєю 1953 у нас ще є.

Такого точно не має, бо якби відношння сили було як у нас, то вже було б кілька спроб захопити Пд.Корею.

Тут, до речі, підвезли хотелки рашки для “переговорів”:

Surrender terms currently being proposed by Russian intermediaries include Ukraine ceding the territory already under Russian control along with Kharkiv, and in some versions Odessa; agreeing not to join NATO; and maintaining a head of state approved by Russia. The only significant concession Russia proposes is that what is left of Ukraine can join the EU.

Там правда відразу для ріскових пацанів, котрі хочуть спробувати додали:

It is vital to appreciate that Russian goals may expand with success, and given that the Kremlin has violated almost all significant agreements both with Ukraine and NATO, there is no assurance that even if Russia got what it wanted out of negotiations it would not subsequently endeavour to physically occupy the rest of Ukraine or be emboldened to use force elsewhere.

П.С. То що там, згоден на умови рашки?
1. Віддаєш всю окуповану території + Харьків або Одесу?
2. Призначення президентом виключно за згодою з Кремля?
3. Відмовляєшся від всутпу в НАТО?
Кремль дає своє слово, що далі не піде... )))

а ми даємо чесне слово що все це виконаємо, лол

а ми даємо чесне слово що все це виконаємо, лол

Ем. А як ви думаєте що зробить рашка, коли після підписання чергового мирного договору зі всіма пунктами зверху Україна не виконає ці пункти? Буде чекати у моря погоди,чи знову нападе??

Так вона і так нападе після мирного договору, ні? Я вже заплутався

Так вона і так нападе після мирного договору, ні? Я вже заплутався

Так тут же розповідають, шо не нападе. Треба просто домовитись десь посередині. прям дежавю якесь.
Підпишуть мирний договір і мир до любов. Головне в біолабораторіях русофобьких комарів не вирощувати...

Нападе якщо це буде вигідно, не дивлячись на виконання чи невиконання договорів. Але саме під час припинення вогню наші союзники апнули поставки з 10 хамерів в 2014 до тисяч джавелінів та радарів в 2022

Але саме під час припинення вогню наші союзники апнули поставки з 10 хамерів в 2014 до тисяч джавелінів та радарів в 2022

х.й там.
За час припинення вогню нам Трамп виділив Джавеліни: 77 пускових та 540 ракет.
Все інше прийшло вже було за тижні до вторгнення. Та й то передавали зброю виключно для партизанської війни.
Важке озброєння вже передавали коли зрозуміли, що Україна вистояла.
По-друге, з чого ви взяли що нова влада штатів буде підтримувати нас хоча б на такому ж рівні. Там Трамп по парним числам виходить з НАТО, а по непарним розповідає як він за добу вирішить всі конфлікти..

П.С. Ще ж є лампова історія, коли Україна хотіла купити німецькі снайперські гвинтівки у країни Балтії, але Німеччина заблокувала продаж, через «конфлікт» в Україні. І в той самий час Німеччина разом з Францією продали тепловізорів рашці на 300 млн. євро. Ну для танків та БМП-3.

Тут проблема в тому, що як фіни чи корейці нам варіант як би і не пропонують.

А ще ж є гарний приклад — ордло. Зберегли житті українці . правда не надовго

Якби тоді не було укладено перемир’я. Якби тоді росіяни поперли на всю.
То ще в 2014 році вони були б у Львові. З усіма наслідками.
А так перемир’я дало змогу хоч трохи розчухатись.

Якби ж ми використали те перемир’я на повну, то ми би вже були в Криму.

Якби тоді не було укладено перемир’я. Якби тоді росіяни поперли на всю.
То ще в 2014 році вони були б у Львові. З усіма наслідками.

Більш вього що так.

А так перемир’я дало змогу хоч трохи розчухатись.

Або не дасть. Враховуючи поточну економічну ситуацію. порівняйте як було з економікою в 2014 і зараз. І як країна могла підготуватись до війни. І на яких обіцянках вибори виграв Зе. Досить ймовірно, що буде новий Зе, будуть нові пошуки миру в очах х.йлу і т.д.
В цей час рашка буде далі вкладати надприбутки з нафти у армію. Ще може санкції знімуть — мирний договір же. Перемога в Європі нових Орбанів і т.д. т.п.
Імхо, ситуація в наступній ітерації буде значно гірша.

Або не дасть

100% гарантій нема звісно ж. Але вірогідність, що перемир’я використаємо з користю, в рази вища чим вірогідність, шо росія зупиниться до того як у нас закінчаться люди.

порівняйте як було з економікою в 2014 і зараз.

Ну взагалі-то економіка в 2014 теж ніхуйово так просіла. Але потім за кілька років за рахунок адаптації вийшла на то й же рівень.
То по-перше (що у вас дані невірні).

По-друге. Що головне. Економіку люди роблять. Те, що зараз економіка в дупі — наслідок в першу чергу державної політики (на яку ми не можемо впливати поки війна). Зупинивши війну ми якраз таки зможемо розвивати економіку, і набагато швидше чим зараз.

В цей час рашка буде далі вкладати надприбутки з нафти у армію

Так і зараз вкладає. Якщо ми продовжимо воювати по парагвайському сценарію — росіяни перестануть вуладатись в їх армію?

Ще може санкції знімуть — мирний договір же.

А санкції працюють?

Перемога в Європі нових Орбанів і т.д. т.п.

Якщо ми продовжимо воювати по парагвайському сценарію — нових Органів не виберуть?

Ну взагалі-то економіка в 2014 теж ніхуйово так просіла. Але потім за кілька років за рахунок адаптації вийшла на то й же рівень.
То по-перше (що у вас дані невірні).

Оцінка втрат ВВП за 2014 рік

У 2014 році економіка України впала на 6,8 %, і це продовжилося зі зниженням ВВП на 12 % у 2015 році.

Оцінка втрат ВВП за 2022 рік

У 2022 році реальний ВВП скоротився на 29,1%.

Себто падіння економіки в два рази більше ніж за 2014-2015

Зупинивши війну ми якраз таки зможемо розвивати економіку, і набагато швидше чим зараз.

Далеко не факт з поточною владою

А санкції працюють?

Ну трохи працюють

— У 2023 році надходження від експорту товарів скоротилися на 28%. Підсумковий обсяг експортного виторгу — $425,1 млрд — став найнижчим із пандемії, а щодо першого року війни скоротився на $167,4 млрд.

Себто без санкцій можна було б ще 167.4 млрд баксів на війну відправити.

Якщо ми продовжимо воювати по парагвайському сценарію — росіяни перестануть вуладатись в їх армію?

Парагвайский сценарій це коли мобілізовують навіть підлітків, воюють зі всіма сусідами відразу та не мають союзників. Щось допоки цього не видно. От коли не буде союзників і почнуть мобілізовувати підлітків . от тоді буде парагвайский сценарій.

Зайшов на вікі і бачу інші цифри
2013 ->2014 183 -> 133
2021 -> 2022 200 -> 160
В млрд долл
По факту було навіть гірше
uk.m.wikipedia.org/...​нутрішній_продукт_України

Ну йоклмн, скільки можна плутати номінальний та реальний ВВП?
В 2022 були захмарні ціни на сировину, тому реальне падіння 30% дало «лише» 20% номінального.
А в 2014 ціни впали, що наклалося на падіння реального ВВП.
Сподіваюся, на прикладі з картоплею чи пшоном не треба додатково пояснювати?

Нічого не плутаю, взяв дані з однієї колонки.
Я розумію що усюди є об’єктивні причини, але той кому я відповідав цього теж не враховував

Не з однієї колонки, а однієї таблиці
Не можна оцінювати стан економіки по номінальному ВВП
Завод став випускати на 20% менше, але через те, що ціни цього року зросли на 25%, то не отримав менше прибутку.
Питання: як йдуть справи на заводі?

Ну а в 2014 ціни не зросли?

Зайшов на вікі і бачу інші цифри
2013 ->2014 183 -> 133
2021 -> 2022 200 -> 160
В млрд долл
По факту було навіть гірше
uk.m.wikipedia.org/...​нутрішній_продукт_України

Ну хз. Я взяв дані НацБанку.
Хоча там же на вікі ріст фізичного ВВП в %
2014: −6,6%
2015: −9,8%
..
2022: −29,1%

Приріст не «фізичного» ВВП, а реального, який вимірюється обʼємом виготовлених товарів та послуг.

Ти ж писав 6.8 та 12, а тепер вже 9.8 стало.
І чому забув про 2023, якщо згадав про 2015?

Ти ж писав 6.8 та 12, а тепер вже 9.8 стало.

Там якби лінки є. Хз. хто як рахує.
Лінка про 12% це вікіпедія: uk.wikipedia.org/wiki/Економіка_України
Лінка на 9.8% це suddenly теж вікіпедія: uk.m.wikipedia.org/...​нутрішній_продукт_України
Мопед не мій..

можна було б ще 167.4 млрд баксів на війну відправити

Насправді ні. Зараз у них економіка вкачує на військові потреби все що може прожувати, і це далеко не «всі гроші які є до останньої копійки» як в нас.
Навіть при поточному рівні витрат надувається величезна воєнна бульбашка, відповідно потратити ще 160 ярдів вони просто не змогли б. Хіба що сп***ити)

Корейцы с тобой не согласятся :-)

Ну а євреї, поляки, країни Балтії, чехи і купа інших країн погодяться. Ще ж чеченці є. Ті взагалі виграли першу війну..

Можете порівняти кількість (відсоток) загиблих в 2й світовій в Чехії з Польщею (2% vs 17%).

Це порівняння некоректне, бо в ці 17% входить 3 мільйона польських євреїв. В Чехії перед війною було близько 120 000 євреїв.

А також можете побувати і порівняти історичні центри Праги з Варшавою...

Це теж дуже некоректне порівняння, бо історичний центр Варшави був зруйнований вщент в 1944 році внаслідок Варшавського повстання. Варшаву відбудували з нуля після війни, зараз центр Варшави зовсім не такий, як його можна побачити на передвоєнних фотографіях й на кадрах кінохроніки.

Хочу додати, що «Корейський» сценарій впершу чергу передбачає договір сторін без участі самої Кореї (України). Тоді США домовились з СССР і просто перед фактом поставили Корею, яка хотіла продовжувати воювати. В нашому варіанті, це може бути як: приїхав Трамп і каже: «ми домовились, війну закінчуємо, кордони у вас по Дніпру, крапка.»

Тобто офіційно лівий берег буде не Київ?

Пропоную зійтися десь по серединці

Мобілізуватись готовий й взнавав у роботодавця як тоді налаштовуються відносини. Зараз дружина вагітна, тож стараюсь менше її турбувати, тому очікую прийняття нового мобілізаційного закону.

З питань, що турбують:

1. Бажання представників ТЦК закрити статистику, а не використати мої вміння найкращим чином. До прикладу, я не є, щоб великий бугай, хоча активно займаюсь спортом, проте все одно вище голови не стрибнеш. Тож я б орієнтувався на посади такого типу, як оператор дрона, спеціаліст зв"язку, легка піхота та ін. посади, де можна бути ефективним і з меншими фізичними силами. Проте немає певності, що військомат врахує такі побажання, а не кине на перше ліпше місце, яке їм треба закрити.

2. Відсутність певності, що держава буде на моїй стороні у випадку суперечки чи поранення. Не зрозуміло як діяти у випадку неадекватного командира, корумпованої мед системи. Чи є якась авторитетна інституція, яка б вирішувала це питання. Пригадується випадок з військовим, який зробив публічною ситуацію з підривом авто. Командиру щось зайшло в голову й він підірвав авто. Після цього солдата почали щемити в підрозділі й довелось перевестись. Командиру не було ніякого покарання.

3. Відсутність покарання для командування та генералітету. Якщо операція провальна й в цьому вина командування, то винні особи мають нести покарання. Бо без роботи над помилками такі люди будуть їх повторювати знову, і знову, і знову. А результат будуть загиблі солдати.

4. Махінації з контрактами. Кажуть, що є такий контракт з часом служби до закінчення військового стану чи бойових дій. Але не зрозуміло чи він дійсно є й чи його можна норм підписати, а не отримати контракт добровольця, де платитимуть 20к навіть на нулі й служити треба буде невідомо-скільки навіть опісля завершення війни.

5. Опційність врахування відношення, яке грає дуже слабку роль при розподілі бійця. До прикладу в ТЦК можуть підтвердити, що розподілять солдата згідно з відношенням, а опісля проходження КМБ можуть перерозподілити кудись як їм заманеться.

6. Налагодження належного забезпечення й покарання винним у корумції та саботажі. Махінації з снарядами, яйця по 17, неналежна форма, зараз кажуть, що знову несеться якась зрада з харчуванням. Винні мають каратись на всіх рівнях ланцюжка прийняття рішень, а не тільки вибірково. Бо тільки так буде відчуття, що держава як механізм на стороні людей та військових.

В принципі це мабуть, з основного. Якщо ще щось згадаю, то допишу.

До прикладу в ТЦК можуть підтвердити, що розподілять солдата згідно з відношенням, а опісля проходження КМБ можуть перерозподілити кудись як їм заманеться

ТЦК нікого нікуди не призначає. Їхня справа заезпечити потік рекрутів у навчальні центри. Розподіл вже відбувається потім

Так от власне, починається гра в гарячу картоплю, де потім крайнім виходить солдат. Тому найпевніше — йти добровольцем підписавши контракт з конкретною частиною. Але тоді по суті це означає звільнення з поточної компанії, дає непевні фінансові перспективи ну й звісно стандартні військові небезпеки. В моїй поточній ситуації мені цей сценарій не підходить. Можливо з новим мобілізаційним законом вдасться якось відшліфувати складні моменти й у звичайній мобілізації через ТЦК.

Кажуть, що є такий контракт з часом служби до закінчення військового стану чи бойових дій.

Ага, є, «до кінця особливого періоду». Нагадаю — «особливий період» у нас почався в 2014 році ;)
Ще є «на три роки» з автоматичною пролонгацією. Тобто якщо сьогодні підписати контракт до 20го лютого 2027го року а військовий стан закінчиться 21 лютого 27го року то додому потрапиш, все вірно, 20го лютого 2030 року.

Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу». Ви ж контракт «на посаду» хочете а не в штурмовики, правда?

а яка різниця?
У «наведеному» вами джерелі я знайшов тільки " Форма, порядок і правила укладення контракту, припинення (розірвання) контракту та наслідки припинення (розірвання) контракту визначаються положеннями про проходження військової служби громадянами України та нормативно-правовими актами Міністерства оборони України та інших центральних органів виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, якщо інше не передбачено законом."

можна точніші вказівки, де шукати інфу, озвучені в коменті?

Закон писали фанати гіперлінків та перехресних посилань.
Різниця така, що контракт «на посаду» і контракт «куди пошлють» — це різні контракти.
Згідно статті 22 частини 2 абзацу 1 контракт «на посаду» — це 3 роки. На офіцерські посади — 5 років.
Згідно статті 22 частини 9 пункту 2 контракт під час «особливого стану» може продовжуватись безтерміново «на час виконання завдань в інтересах оборони України». Нагадаю, що «особливий стан» у нас з 2014го року.

І під час «особливого стану» можливість продовжити контракт в добровільно-примусовому (бо не «...за бажанням...») порядку на 3 роки там теж за тими всіма гіперлінками і перепосиланнями є. Та й таке.

Стаття 22. Граничний вік перебування на військовій службі
я десь не там шукаю?

Я ж кажу — гіперлінки, перехресні посилання та заголовки статей які не відповідають вмісту. Радянська спадщина на котру накотили дуже багато локальних патчів.

так де мені шукати? От я почув якусь інформацію. Я хочу її перевірити, але деталей окрім як «дивись в законі, радянська спадщина і гіперлінки» не бачу.

Ну так є першоджерело — відкриваєш той закон, знаходиш в ньому ту цілу 22гу статтю і читаєш її до кінця не лінуючись перевіряти всі перехресні посилання між пунктами.
Якщо така кількість буков то забагато — ну що ж, дивись телемарафон — там все скажуть)

Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу»
Згідно статті 22 частини 2 абзацу 1

Стаття 22. Граничний вік перебування на військовій службі
1. Граничний вік перебування на військовій службі встановлюється:
...
2. Військовослужбовці Збройних Сил України та інших військових формувань, які мають високу професійну підготовку, досвід практичної роботи на займаній ними посаді, визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров’я для проходження військової служби, на їх прохання можуть бути залишені на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі, встановлений частиною першою цієї статті, на строк до 5 років у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

{Частина друга статті 22 в редакції Закону № 1014-V від 11.05.2007}

Стаття 23. Строки військової служби

Навчи ж мене, о гуру нетелемарафону, знайти те, про що ти розказав?

Вибачаюсь, промахнувся номерами в тому полотні.

Стаття 23. Строки військової служби

Те що треба, читай далі.

Ігор, пропоную посаду у себе в підрозділі і жодне з вище зазначених питань не буде Вас турбувати.

Добрий вечір, дякую за інформацію, але на даний момент не планував службу за контрактом. Мав на увазі мобілізацію в контексті нового мобілізаційного закону. На жаль не маю змоги відредагувати своє початкове повідомлення.

Небольшой вариант аналитики
Не хотелось бы тут зраду и дизмораль разводить
Но сейчас куча натовских стран зазывают готовится к войне через 1-8 лет, причем уже не только свои войска, но и свое цивильное население
Параллельно рассказывая что если Украина проиграет, то россия может вторгнуться в страны нато
То ли я что-то не понимаю, но выглядит как причинно-следственная связь 2+2=4
Типа Украина таки проиграет через N лет и через эти N лет будет вторжение в страны нато

На основе предыдущих мировых войн можно сделать несколько выводов:
1) страна может быть в полной/частичной окупации, но в финале освободиться и будет на стороне победителей
2) после войны будет передел территорий стран, который до нее казался немыслимым

И если демократия таки победит, то только коллективно и вероятно под конец после серии обмена ядерными ударами
И если Украина на стороне коллективного запада таки победит, то в финале скорее всего будет передел территорий и Украина может получить курскую, белгородскую и ростовскую области в качестве репараций, и действительно будет возвращение всех территорий, эпоха процветания и все такое (до наступления четвертой мировой войны)

Другой момент что эта третья мировая война, которая уже на пороге, кажется, будет длиться несколько дольше предыдущих (десятки лет) с вовлечением китая, ирана и северной кореи

И если победа будет лет через 20, то в оккупированной Украине успеет вырасти уже другое поколение, которое успеет потерять жизни на войне за россию, а не против нее
Но конечно несмотря на войны за 1000 лет Украина (когда суверенная, когда нет) таки остается живой, язык, казачество и остальное вечно, то есть исторически нация сохранится это 100%

Если же победит «ось зла», то я даже извините анализировать это не хочу

В итоге:
+ в этот раз мы на стороне демократии и цивилизации (успех)
— было бы легче помирать за «страну за которую стоить помирать», а не вот это вот все
+ морально нам легче воевать, когда мы сформировались в стране третьего мира, нежели европейцам с их депрессиями как официальным диагнозом для оплачиваемого отпуска (хотел бы все равно быть на их месте, но видимо в прошлой жизни не заслужил)
— наши даниловы таки под конец здрыснут за бугор к сыновьям, пока народ будет вполне реально погибать в окопах
— наше поколение вероятно не поживет в омрияной Украине, в которой власть хотя бы частично с народом, сейчас как врали так и врут, не смотря на даже историчность периода все равно уже извините осточертело, как говорил Скрябин «я желаю вам и вашим нащадкам испытать всю эту боль»
— на +500 через дорогу ходить все меньше и меньше улыбается :(
— США нас кидают, то ли потому что они сильно переоценены, то ли потому что они думают что если выйдут с этого конфликта, то со стороны россии в них будет меньше повода пульнуть ЯО, то ли потому что им еще с китаем воевать и типа пусть 30 стран Европы сами оживают и начинают бороться, а то американские солдаты не особо собираются погибать вместо них
— 100% что война сделает мировые кланы еще сильнее: массоны, мировое правительство, цифровое рабство, антихрист, золотой миллиард, просто владельцы оружейных компаний — что-то в какой-то форме распорядителей точно существует и эти ребята значительно влияют на мир
+ война как обычно будет двигателем технологического прогресса, дроны таки в итоге заменят почту, искусственный интеллект будет повсеместно, по окончанию этой эпохи будут такие вещи, о которых сейчас мы даже не знаем (примерно как 500 лет назад электричество, интернет и айфон)
— мир который мы знали заканчивается, однушки у метро на пенсию мелкий полет мысли

А если серьезно, то все это очень печально
Хотели жить как люди, а попали под каток мировой истории с здоровенной войной на уничтожение, неадекватной политикой союзников, перманентным неудовлетворением властью и мягко говоря специфическим уровнем развития народа в целом, Богдан Хмельницкий в гробу переворачивается сейчас
Как просто человеку — хотелось бы верить и надеятся на лучшее, а по факту — войну самим хз как выиграть, контрнаступ — вообще сюрреализм какой-то, слушать власть (они ж то наши лидеры, СЕО и все такие) — ото лучше и не слушать, противник — претендует на роль мирового лидера и изменение глобального порядка, и реально работает над этим

А у нас тупо яйца по 17 шо со старым шо с новым, зато «виноват по арестовичу» всегда во всех бедах украинский народ, аж смешно

Вы хотели сказать, ядерное пепелище вместо курской области?

Я готовий мобілізуватися, але маю багато питань, на які скоріш за все мені ніхто не відповість. На поточний момент мене з військкоматом нічого не пов’язує. Я не маю приписного, не маю військового квитка, ні білого (і навіть не знаю, як все це виглядає), не служив. Тому у мене ГОЛОВНЕ питання — ЧИМ Я МОЖУ БУТИ КОРИСНИМ (маю деякі проблеми зі здоров’ям у 37 років, як мабуть і більшість з ІТ)?
Я не шукав до якого підрозділу чи взагалі куди можу потрапити чи піти у штаб служити. Я більше ніж впевнений, що фіз підготовку я не пройду навіть на 30%.
За 2022р. об’їхав під України, не ховався та навіть кілька разів намагався перетнути кордон (офіційно!). У Луцьку відвідував військкомат, але на той момент сказали, що я маю Києвську прописку (і я тоді казав, що не на довго у місті) і треба з’явитися за місцем прописки. Один раз отримав повістку у Мукачево для уточнення даних (був по справах у Берегово на кілька днів). Заглянув до військкомату, де майже нічого не питали, просто записали у «якісь» списки і все (візит зайняв 15хв). У Києві намагався потрапити до Шевченківського військкомату 3-4 рази, де мені пояснили, що якщо не військовий, не в запасі, не отримував повістку, не проходиш додаткові обстеження (та приніс якісь документи), не маєш «серьозних» питаннь... тоді останній у черзі і не скоро потрапиш «на прийом».
За всі мої поїздки перетинався з віськовими на багатьох КПП, на деяких (блище до кордону) у мене запитувати: «Чи планую я перетинати кордон? І за якими документами?». Ніхто не затримував, «спеціально» не випитував хто такий, і що тута забув.
Основне питання, що я можу зробити щоб бути РЕАЛЬНО корисним, а інше: моїй сім’ї потрібні гроші для життя... і 30к-50к не зможуть покрити і «половину» потреб (сім’я за кордоном і 40к лише оренда житла коштує). Якщо вирішити ці питання, можна рухатися далі.

Я не маю приписного, не маю військового квитка,

O_o А як ви вступали у ВНЗ ? І на роботи влаштовувались? Не вже ніде ніколи не вимагали військового?

Закінчив КПІ (без питань), працюю з 2002 року, лише на першій роботі питали медичну книжку (бо лаборант у колледжі). На роботу влаштовувався теж без питань (міняв роботу раз на рік приблизно). Більше скажу, коли прописувався у Києві, проходив ВЛК у Шевченківському районі, у мене питали сертифікати на психолога (чи щось таке). На той момент я не знав, що це таке... і зараз теж не знаю, хоча здавав та отримував права (наче там мав щось таке отримувати, але ні)

але маю багато питань, на які скоріш за все мені ніхто не відповість

Взагалі нічого складного. Де який час Вам просто щастить і може щастити весь час, а може в якійсь момент, Ваші очі і очі воєнкома зустрінуться і ви обидва відчуєте щось взаємне.
Він буде знати що це ваш перший раз і тому буде дуже ніжним. Після нього ще буде багато чоловіків у формі, але так як було з ним, той перший раз, більше не буде.

Тому у мене ГОЛОВНЕ питання — ЧИМ Я МОЖУ БУТИ КОРИСНИМ

Тю... був би чоловік у формі, а справа для нього найдеться. Це ж армія. Коли я служив, 25 років тому, не бачив жодного військового без справи.

моїй сім’ї потрібні гроші для життя... і 30к-50к не зможуть покрити і «половину» потреб (сім’я за кордоном і 40к лише оренда житла коштує).

Вам розкажуть, я будуть праві, про те що у інших ситуації ще гірше. Що ось служить батько 3,4, 5 дітей. А ось чоловік у кого дружина також десь там на оренді з малими дітьми. А ось жінка з дітьми, котра вже втратила чоловіка, котрий міг би взагалі не служити, а пішов. І таких історій тьма. Всі хворі і всім треба гроші.
Тож не треба обманювати, що ви там комусь не треба, або ще щось. Прийняли рішення не йти служити — це нормально. Це ваше життя, ваша відповідальність, а також тягар на все життя. Моральний, а може і юридичний.

На поточний момент мене з військкоматом нічого не пов’язує. Я не маю приписного, не маю військового квитка, ні білого (і навіть не знаю, як все це виглядає), не служив.

Связывает. Если вы окончили КПИ, то вы точно становились на учет в военкомате. Так что ваше досье там где-то лежит в папочке в архиве. Скорее всего лет 15 назад данные на на вас даже подавали в прокуратуру, но не смогли/не захотели оформить их в дело (потому что на самом деле оно никому не надо). Или благополучно потеряли его.

Как минимум приписное у вас должно где-то быть (оно у вас точно было, но могло быть утеряно).

EDIT: Про «передали дело в прокуратуру» — ну, по крайней мере знакомого товарищ военком именно этим пугал в свое время.

Закінчив КПІ (заочно) у 2008-2009р, за військовий облік ніхто ніяк не згадував (думаю, якщо був стаціонар — була б інша розмова). Для отримання прописки проходив ВЛК, мені дали якийсь папірець, який я віддав у паспортному столі (це все що я отримував у військкоматі) — 2015р. У мене було приписне, але його забрати у військкоматі (тому що приписне було з Луганська) а замість його нічого не видали, я навіть фото не робив для документів (можливо десь це приписне і лежить у військкоматі).
Справа у прокуратурі — це цікаво, але не так страшно як здається.

У мене було приписне, але його забрати у військкоматі (тому що приписне було з Луганська) а замість його нічого не видали, я навіть фото не робив для документів (можливо десь це приписне і лежить у військкоматі).

По идее именно в этот момент и должны были начать оформлять военный билет

В КПИ есть наследник третьего отдела. Там про вас знают.
Вам и не обязаны ничего выдать пока вы призывного возраста.
Фото было передано из КПИ.

Я готовий мобілізуватися

Навіщо себе обманювати, готові до цього вже пішли в ТЦК. А у Вас є багато але, так ця машина не працює :)

то вороже іпсо, шо ж ви не розумієте)

То агент кремля розказує. Який насправді ніде не служив. Ви нічого не розумієте

(То іронія. Насправді так, ситуація треш і таких багато)

мені в Марбелью
краще загинути героєм

Втопитися в Середземному морі, чи що?

Напишу незручну для всіх думку/сценарій. Які ось вже скоро рік як просто живуть в повітрі.
Нам не перемогти в цій війні. Просто «тому що». Я ще ніде не прочитав конкретного сценарію так званої «перемоги» для України. Його чітко за 2 роки не змогли сформулювати ні керівники держави, ні військові, ні «партнери». Оте «вийти на кордони 1991 і повернути Крим» лишіть для політиків/експертів/себе. рф після цієї примарної події не припинить обстрілів прикордонних н/п, заходів дрг, ракет/шахедів, повторних відкритих штурмів кордонів,... та навіть політика їх стосовно України не зміниться — «денацифікація і демілітаризація України». А про йухловське «воссоєдініть зємлі русскіє» і взагалі нічого говорити, це у них монархічно-ідейний пунктик тепер. Може хтось в коментарях дасть мені чіткі пункти тієї омріяної «перемоги»?
Гарантій унеможливлення повторного вторгнення рф на нашу територію ніхто не дасть, а якщо й дасть, то виконання їх буде аналогічним до гарантій безпеки, даних при нашому ядерному роззброєнні в 90ті. В НАТО ніхто запрошувати з обіймами не буде. Потенційний «прищ» на тілі такої структури не потрібен навіть нашим найшанованішим партнерам як от США і Великобританії (дяка їм за те, що вже зробили, без них би вже більшість з коментаторів відточували російську). Ситі і в теплі (в тому числі від опалення газом рф) країни Європи не мають жодного бажання згідно якоїсь там поправки відправляти своїх солдат на потенційну війну з макакою, що володіє ядерною зброєю. Тому за НАТО забуваємо взагалі.
Неодноразово вже читав/дивився постулат, що «нам дають зброю не для того, аби ми перемагали, а коли ми перемагаємо». Перемог не фронті ось вже рік майже як не спостерігається. Відповідно: своєї зброї/боєприпасів немає — немає перемог — немає постачання озброєнь/боєприпасів — немає перемог. Коло замкнулося. І це без відносно тієї бюрократії/політики/нерішучості, яка заважає нам передати вже те, що задекларовано.
Сподівання на смерть йухла — якісь дитячі мрії. Ніби після його смерті рф «ввімкне задню» і виведе війська. Ага, «ось-ось-о» ©. Той же голодомор в Україні далеко не пу влаштовував. В рфії не тільки йухлу ми як нація (?) очі муляємо.
рф як країна тупо більша за нас в усіх аспектах, особливо в економіці. «Поки товстий сохне худий — здохне» — це наша ситуація. Нажаль. Санкції? Пфффф, я вас прошу, скільки років під ними живуть Іран та Північна Корея і зараз, уявіть собі, без бюрократії і нерішучості стабільно постачають рф боєприпаси. А ще є країни, про які наші «шановані партнери» забороняють говорити.
Про розвал рф — взагалі казка — тут і розписувати не буду.
І от ці всі факти вас, мої любі респонденти, спонукають/змушують тиснути «Ні». Бо ви просто не бачите за що йти воювати. Так, воювати за сім’ї, свободу, державу, (оберіть щось своє) можна, але ж не безкінечно. А без чітких меж цього кінця, чітких меж славнозвісної «перемоги» воювати можна як мінімум дуже довго. А ці межі взагалі є?

До вас вже виїхало СБУ

Тільки до мене чи до всіх респондентів і коментаторів цієї теми?

На жаль, нам не дають зброю щоб ми перемогли, або коли у нас є перемоги

Погоджуюсь, що для русні війна триватиме поки існуватиме Україна, НА ЯКУ МОЖНА НАПАДАТИ.

Тому я для себе сформулював такі критерії перемоги:
1. Україна збереглась як цілісна незалежна країна і як політична нація.
Комусь може це здаватись очевидним і навіть дріб’язковим, але, нажаль, в нашій історії вже неодоразово були епізоди, коли через внутрішні розбрати зовнішній ворог перемагав кожну групу окремо.

2. Неможливість рф вести подальшу агресивну війну проти України.
Це можна досягти або суттєво зменшивши можливості ворога або суттєво збільшивши наші можливості. В реальності, маємо «зійтись посередині».

3. Русня має страждати від санкції які мають посилюватися щороку поки вся загальновизнана територія України не буде знову під контролем України.

4. НАТО і ЄС мають бути стратегічними цілями, доосягнення яких має бути в фокусі будь-якого українського політика. Якщо раптом з’явиться запроданець який скаже інше — його не має бути в політиці. Це задача кожного із нас, як громадянського суспільства, слідкувати за цим і доводити необхідність цього кожному, хто сумнівається.

І що з цих пунктів, на вашу думку, рухається в напрямку перемоги?)

Все рухається.
Україна збереглась і українці зараз відносно єдині. Переважна більшість навіть стала повноцінно україномовною, що навряд чи сталося, якби не агресія русні.

Що б не казали, а нова зброя їде нам і замінює старий совковий мотлох. Нові контракти заключаються. В русні ж навпаки. Санкції діють, незважаючи навіть на спроби обходу через треті країни, техніку вони втрачають і або не можуть замістити взагалі(як з авіацією) або заміщають технікою миулого і позаминулого покоління, як з танками. Найбільша їх перевага все ще в кількості.

Санкції діють і мають довгостроковий накопичувальний ефект.

НАТО і ЄС є цілями як для політиків так і для громадян.

Що саме з цього вам видається неправильним рухом?

НАТО і ЄС є цілями як для політиків так і для громадян

Механізм вступу розпишіть, а не про цілі для політиків.

Лол, коментар в стилі «Сперва добейся».

1. Отримання плану до вступу
2. Виконання вимог цього плану.
3. Вступ.

Не голосуй за популістів, плати податки, донать, волонтерь, не порушуй закон і не давай порушувати іншим і буде вступ і буде добре.
Достатньо?

1. Отримання плану до вступу
2. Виконання вимог цього плану.
3. Вступ.

це так не працює. можна робити все що завгодно, але якщо Орбан або Ердоган або Трамп не захочуть — нас там не буде поки вони при владі

Механізм вступу

не змінився — українці вступають у ЄС по одному

не змінився — українці вступають у ЄС по одному

Просто шедевр! люто плюсую!!!)))
В яблучко!

Санкції діють і мають довгостроковий накопичувальний ефект.

Виберіть таймфрейм 25 років
tradingeconomics.com/russia/exports

А навіть більш важливо це:
tradingeconomics.com/russia/balance-of-trade
і це:
tradingeconomics.com/russia/current-account

Я вірно розумію, що всі ці дані базуються на тому, що надано central bank of russia, при тому, що вони ще з квітня 2022, якщо не поімиляюсь, закрили доступ до всієї зовнішньоторговельної статистики?
Тобто Ви просто вірите їм на слово? Просто так і казали б, замість усіх ціх посилань :)

Західні аналітики включаючи, наприклад, аналітичний відділ ЦРУ надають дуже схожі цифри — з торгівлею нафтою і газом ситуація дуже непогана.

Дуже проситься жарт про бан в гуглі
Вводимо: «russia oil trade 2023», вибираємо джерело, читаємо що пише. Оцінки трохи розходяться залежно від того яке джерело на ваш смак варте довіри але картина, в цілому, зрозуміла.

Мені іноді здається, що всіх іншіх окрім мене в гуглі забанили :)
Хочу напам’ятати, що почалось з фрази «Санкції діють і мають довгостроковий накопичувальний ефект». Ви кажете, що це не так. Гаразд, беремо гугл:

russia oil trade 2023: Reuters: Russia’s oil and gas budget revenue down 24% in 2023

Тобто або ви хочете підтвердити те, що санкції не діють, падінням на 24% (як то кажуть «отрицательный рост»), або я не зовсім розумію, яка повинна вимальовуватися картина

Більш того, якщо взяти орігінальні посилання і виставити там 5Y, то навіть по російским данім там картина не така вже й райдужна, там загальна крива повертає вниз, тобто це і є «довгостроковий накопичувальний ефект» :)

Є нюанс: база для порівняння це 2022 рік який поставив рекорд як по виручці так і по об’єму поставок.
Плюс середньорічна ціна на нафту в 2023му впала на 18%.
В сумі це означає що довгостроковість цього накопичувального ефекту важко переоцінити.

Благо зараз ЄС нарешті випав з топ-3 покупців російських енергоносіїв, жирний удар який ще потенційно залишився — це коли (якщо?..) Україна нарешті припинить транзит російського газу.
В цілому західні демократії не зацікавлені прибирати російські енергоносії з ринку бо ціни зростуть і виборці це не схвалять.

Є нюанс: база для порівняння це 2022 рік який поставив рекорд як по виручці так і по об’єму поставок.

Судячи з цього (в Barrel/Day):
www.ceicdata.com/...​/russia/crude-oil-exports
2021 — 4,510.455
2022 — 4,780.354

тобто +5% по объему — такий собі рекорд... але щодо виручці не скажу, цілком можливо

Тому я и питаю, чи є посилання на звіт того самого «аналітичного відділа ЦРУ»? Навіть те, що просто так знаходиться у гуглі, зазвичай «According to data released by the Russian government...»

Тобто майже все, що можна знайти базується на ціх даних, це приблизно як я скажу «я тут з’ясував, що майже всі геометричні формули — невірні, я все перевірів... так, я взяв пі = 5, тому що мені так краще, але яка різниця»

Я навіть не буду намагатися щось доводити тому, хто перебуває в своєму світі з поняшами.
Все добре, рашка не експортує нафту та газ Індії та Китаю та ще кільком десяткам інших країн, у них не позитивний баланс, а держборг їх бачили!
А зараз як ще відіжмуть у них 300 ярдів!
Ох, начувайся русня, скоро будемо тебе ділити після розвалу!

Тобто якщо хтось просто не довіряє прямій мові росіян і йому потрібни хоча б якісь доказі, то він

перебуває в своєму світі з поняшами

? :)

Як я помітив, існує дві групи: «ми їх за два тижня» та «все погано, потрібно здаватися» (правда перша зараз помітно меньше). В обох групах докази або непотрібні, або за докази приймається будь що, що співпадає з їх думкою.

Тобто або Ви належите до другой групи і у вас просто немає інших доказів, або вони у вас є, тоді просто потрібно сказати щось на кшталт: «а ось тут є економічний аналіз, заснований на іншіх факторах...» і я погоджусь з Вами

Я ж написав вище: навіщо щось доводити тому, хто ніколи не цікавився темою більше, ніж почитати заголовки в державних ЗМІ, як вони там собак з голоду жеруть?
Це не моя задача, виводити когось зі світу уявного у світ реальний, для цього є спеціально навчені люди.

Тобто доказів у Вас все ж таки немає?
Я там вище наводив дані CEIC та Reuters, якщо це для вас «заголовки в державних ЗМІ», то у мене для Вас погана новина — Ви у інформаційній бульбашці, сформованой росіянами і не можете з неї вийти :)

Я там вище наводив дані CEIC та Reuters,

Всё равно как информацию о жизни в КНДР черпать только из южнокорейских газет, или о РК судить из сообщений ЦТАК :-)

Де ті санкції діють?
Виробництво шахедів опанували, ракети з західною електронікою штампують, в соцмережах постійно показують як затрофеїли чи то коліматорний приціл, чи то ще тепловізор, які в рашці не роблять. Дрони туди ж.
Нафту з газом так і купують.
Та навіть газова труба, яка через Україну іде, працює на повну.
З такими санкціями я не здивуюсь якщо рашка налагодить ліцензований випуск копії винищувача ф35 чи ще щось таке.

рашка налагодить ліцензований випуск копії винищувача ф35 чи ще щось таке

вони з 2011 намагаються скопіювати RQ-170 Sentinel, який впав в Ірані,
поки навіть ззовні мало схоже на оригінал

Це з тих самих джерел, де розповідалось про те, як в них літаки літати не будуть, та машини перестануть їздити, бо дуже страшні санкції?

В той час в реальному житті: пташечки в авіаційній індустрії щебечуть що повним ходом йде освоєння 3Д друку інконелем і у них ці двигуни за час війни навіть почали запускатись. Отакі от супер санкції.

Хуже что они сумели допилить дроны с компьютерным зрением, которые не слишком боятся РЭБ. И уже даже испытали их в бою (в официальных сообщениях МО было что таким дроном уничтожили катер на Днепре)

Ну тут санкції ніхто і не очікував. Благо в москалів всякого передового R&D було значно більше ніж в нас.

Я могу ошибаться, но насколько я знаю ядро OpenCV разрабатывается в Нижнем Новгороде (и Интел платит зарплату этим разработчикам, а вы дальше говорите про ссанкции)

Так і я про те. І не один лише інтел. Я не цікавився як там хто і кому зараз платить, але навіть якщо зараз і не платить — російський ВПК щиро вдячний за створення центрів розробки.

Забыл еще, что Крымский мост сам развалится через год после постройки, и его вообще льдами снесет

В них просідання поки що регіональне по галузям (по медицині точно, ще ряд товарів зникає просто тому що невигідно возити по дорогам чи літаком в якійсь Норільск )Прям глобально в такому темпі треба ще років 20 чекати 🤔

А тепер уяви собі, що країна залишиться, але в форматі бананової держави і всі руйнування будуть покладені на українців.
в сценарії де рф виграє їй не обовʼязково проводити тотальну окупацію, просто не дозволити приймати гроші від когось, окрім рф

А хто, по вашому, буде оплачувати всі руйнування? Ну, як варіант?
Весь світ скинеться на трильйон баксів як у вологих фантазіях жартунів з офісу президента?
Росія щось ну дуже далека від розгрому і капітуляції, а всі варіанти «домовитись посередині» не передбачатимуть репарації (бо нахіба воно москалям?)

всі варіанти «домовитись посередині» не передбачатимуть репарації

Более чем уверен, что репарации в их планах точно есть. Только вот по их мнению не они их платить будут

І ще й Крим якщо не взяли минулого місяця то ще от-от тижня 2-3 і візьмуть!
Головне в це вірити! І тоді все так і буде! Перешліть це повідомлення 20 друзям і перемога буде завтра!

Сформовані вами критерії — це, звісно, добре, але ви не описали можливість їх виконання.
1. Самі ж і написали про нашу історію. Про внутрішні політичні конфлікти. Якщо вони навіть під час повномасштабної війни тривають (далеко не ходимо — конфлікт «Залужний-Зеленський», як мінімум), то в майбутньому гарантовано не припиняться.
2. Суттєво зменшити військовий потенціал рф задача з зірочкою. Їх економіка вже в перший рік вторгнення поставлена на військові рейки. Виробництво/модернізація танків/ббм, ракет, розгортання заводів шахедів, зняття техніки з консервації і відновлення... Нам таке і не снилося. Якщо в відносно мирний час з 2014 ми не спроможні були навіть патронний завод запустити, то в умовах постійних обстрілів ракетами і шахедами розгортання виробництва чогось складнішого за «дрони в гаражі» практично неможливе. Навіть завод з виробництва снарядів довелося перенести до Польщі. Наростити військовий потенціал з тих крихт, що дають союзники неможливо, бо вони відразу підуть на фронт (бо його ж також треба тримати).
3. Та камон, які санкції? Ніхто вже давно не згадує, що рф все ще продає енергоресурси Європі. А компоненти озброєнь рф мають шильдики «Made in EU». От тільки сьогодні прочитав новину про передачу заморожених активів рф на користь України — через 2 роки після вторгнення. Захід — це оплот бюрократії. І поки там приймають рішення про санкції проходить найцінніший ресурс — час і знищується ще один — люди. Те саме і з передачею озброєнь. Може ви неуважно прочитали написане мною про санкції, але нагадаю ще раз. Іран, який вже кілька десятиліть живе з ними має державну програму з виробництва шахедів і ракет (і це тільки те, що ось — на поверхні, глибше я не копав) і, на хвилиночку, програму ядерної зброї. Північна Корея взагалі ту ядерну зброю має, і ті ж самі ракетні програми. І це все — коли ці країни ПІД САНКЦІЯМИ. А в плані ресурсів рф їм обом ще й якої фори дасть.
4. Та ну, я ж наче написав, що ніхто в НАТО не буде брати потенційно воюючу країну. А ваш постулат цього пункту дуже схожий на якесь політикантство з телемарафону. Механізми нашого вступу за нинішніх умов розпишіть, якщо не складно.
Дякую.

От тільки сьогодні прочитав новину про передачу заморожених активів рф на користь України — через 2 роки після вторгнення.

Каких именно? 500 тысяч долларов, которые передали Эстонии (это кстати отдельное достижение — похоже уже просто боятся давать деньгти в руки некоторым честнейшим политикам).
Так это не из замороженных активов. Это деньги, конфискованные по отдельному уголовному делу об обходе санкций. Т.е. по факту МинЮст США просто передал некоей конторе в Эстонии деньги, принадлежащие правительству США. Разница тут принципиальная.

Дякую за уточнення.
Так це тільки підтверджує мої слова про «рашці пофігу на санкції». І про бюрократію в ЄС/США.

Собственно, вот первоисточник

www.justice.gov/...​ian-funds-estonia-benefit

Deputy Attorney General Lisa Monaco and Estonian Secretary General Tõnis Saar announced today at the Munich Security Conference the transfer of nearly $500,000 in forfeited Russian funds for the purpose of providing aid to Ukraine. The funds were forfeited by the United States following the breakup of an illegal procurement network attempting to import into Russia a high-precision, U.S.-origin machine tool with uses in the defense and nuclear proliferation sectors

Механізми нашого вступу за нинішніх умов розпишіть, якщо не складно.

Лол, складно бо це не про один коментар на форумі від не профільного експерта, а про складний багатоетапний план, в який будуть залучені багато професіоналів з багатьох країн протягом тривалого періоду часу.

Сам факт того, що ви задаєте тут таке питання свідчить, що ви з великою ймовірністю адепт «офісу простих рішень». А це не просто рішення.

Також контекст вашого повідомлення свідчить, що ви або знаходитесь під впливом ворожої пропаганди, адже вважати, що у русні все збс, військові рейки, санкції не діють і пу навічно, може тільки людина яка знаходиться під глибоким впливом ворожого інфополя.
Про Північну Корею орнув))

Коротше, відповідати вам по пунктно нема сенсу, раджу дуже сильно переглянути джерела отримуваної інформації.

1. Вступление в ЕС — сложно, потому что нет профильного єксперта. лолшо? После развала Варшавского договора в ЕС зашло куча государств которые и близко не проходили по критериям, с нарушениями всех механизмов и правил. Здесь и сейчас в ЕС не все государства соблюдают все правила, и если их на секундочку выдернуть из ЕС и заставить проходить все проверки — не пройдут. Соответственно, вопрос не в механизмах — а желании ЕС принимать нового члена. Если не хотят — то можно 100 лет проходить статус кандидата и выполнять все правила в конве «механизмов».
2. Так как у человека есть зрадо**бские вопросы на которые сложно дать ответ — расскажем ему про недостоверные источники, ведь очевидно из ваших достоверных источников — все поднятые вопросы не критичны, не стоят и вообще все нормально.

Безусловно, если сменить источники и слушать теплую ванну про перемогу, где в супер критических ситуациях докладывают — ситуація контрольована, то никаких вопросов и сомнений быть не может. Но на 2 год войны у нас слишком часто после контрольованих ситуацій происходит отступление из крепостей, которые при минимальной поддержке можно держать десятилетиями.

Те як ви ухиляєтесь від відповіді, перед тим накинувши власних мрій, а не фактів, свідчить що ви знаходитесь під впливом Національного Телемарафону. Раджу сильно переглянути джерела отримуваної інформації.

От тільки сьогодні прочитав новину про передачу заморожених активів рф на користь України — через 2 роки після вторгнення.

Плохо читал. Идёт речь не о активах РФ, и даже не о прибыли с этих активов, а только о налогах на прибыль с этих активов. Потому что налоги — это уже собственность ЕС, частную собственность 3х стран трогать никто не будет без их согласия, так как это грозит оттоком капитала куда больше этих 300В.

Не буде ні перемоги, ні поразки

Буде довга фронтова війна на роки/десятиліття типу ірано-іракської

Да, в України менше ресурсів, але в росії не вистачить ресурсів для окупації значно більшої території ніж зараз

Вони поклали тільки по осінту понад танкову дивізію по техніці щоб взяти Авдос, який до початку наступу був на 60% охопленим по флангам — так довго воювати не вийде

І це при тому, що їм вдалося скидати тисячі кабів на укріпрайони, ця перевага нівелюється з появою ф-16

Я вже не говорю про експоненційний ріст використання дронів, згодом наступ в будь-яку сторону стане абсолютно ірраціональним

вистачить у них ресурсів
заселять свої ресурси в наші будинки і всі будуть раді

нівелюється з появою ф-16

Думаєте? Нагадаю як проблеми з російськими укріпрайонами мали нівелюватись з появою «бредлі», «леопардів-2» та інших всяких там «абрамсів» і контрнаступ ген-ген до Криму.

F-16, як і леопарди з абрамсами, це не сферичні коні в вакуумі і, незважаючи на вологі фантазії багатьох, в них в кабіні нема великої червоної кнопки «виграти війну».
Так, в руках американців ці літаки непогано себе показують але руки американців з літаками в комплекті не йдуть.

всяких там «абрамсів»

Абрамси, здається, до фронту і прямих боєзіткнень так і не доїхали. З тих чи інших причин

А що, якби доїхали то контрнаступ був би ген-ген до Криму як обіцяли?

Так, в руках американців ці літаки непогано себе показують але руки американців з літаками в комплекті не йдуть.

наші пілоти не доросли? оО

Або ще краще — не дожили.
Середній наліт у нас до війни був порядка 40-50 годин в рік на льотчика, це десь разів в 5 менше ніж в американців. У них випускник академії має наліт як у нас в запас виходять (а саме — годин 400).
Зараз, звісно, інтенсив але то як програма «стати сіньором за 21 день» — до рівня пілотів в яких 15 років досвіду і 3000+ годин нальоту за одну програму-інтенсив не дострибнеш.

Але навіть крім пілотів є ще купа факторів. Обслуговування літаків. Командування. Підтримка. AWACS нам теж дають?..

так треба авакс, чи «руки американців»?

Воно працює все в комплексі — спершу вилітають засоби розвідки як оптичної так і електронної, потім досвідчений командир то все планує, потім вилітають танкери і авакс, потім пуски томагавків з субмарин, далі в зону бойових дій залітають засоби SEAD, і вже за ними летять радісні F-16 в руках пілотів з тисячами годин нальоту. А після повернення на них чекають руки механіків з десятками тисяч годин досвіду з обслуговування цього типу літаків.

І в таких умовах F-16 показує себе дуже успішно.

уяви собі, багато людей знають, як воно працює. Але ти хотів «руки американців», а не «американські системи» абощо.

Ну так пілоти з такими нальотами на F-16 і всі системи в комплексі є лише в США. Тому «американські руки».

не всі пілоти в сша мають наліт 15 років. І в наших умовах не буде особого толку від нальоту 3000 годин у супроводі танкера, аваксу, з подавленим ппо. А от бодай і невеликий, але реальний бойовий досвід наших пілотів стане в нагоді.

Не всі — лейтенантам теж літати десь треба, але ведучий пари зазвичай має, а командир ланки — точно має.
Про наших пілотів — головне щоб дожили. Бо з тих хто не потрапив в перший набір на навчання (бо, наприклад, відмовились підписувати контракт на 10 років) — загиблих вже немало.

А от бодай і невеликий, але реальний бойовий досвід наших пілотів стане в нагоді.

Який реальний бойовий досвід мають наші пілоти-винищувачі? Бо з очевидних причин вони працюють або HARM-ами з власного простіру, або ганяються за Шахедами та уникають прямих повітряних зіткнень на лінії фронту

P.S.При всій повазі, от тільки не треба згадувати різні cool story про «Привидів Києва» з десятками повітряних перемог

при всій повазі, а якого реального досвіду у них немає? Пан володіє інформацією не від портнікових ютуберів?

Так бо проблема укріпрайонів не нівелюється появою західної бронетехніки, вона принципі мало чим нівелюється

Не змішуйте пліз пропаганду з закономіностями ведення бойових дій

Дальнобійність ф-16, суттєво ускладнить фізичну можливість рос бомбардувальників долетіти до зони скиду кабу

Можна поцікавитись що такого радикально далекобійного є в F-16 чого нема в Су-27?

І... це промах, дальність на рівні Р-27Е які, до слова, навіть випускаються в Україні. 120D летить далі але поки що ні D ні -ER ніхто надавати не поспішає. Як там кажуть — така корова і самим потрібна.
А взагалі питання з підвохом бо концептуально існують ще совкові Р-33 з дальністю в 300км.

Правильна відповідь: AN/APG-68
Але й тут є нюанси з радарним горизонтом і тактикою застосування.

120C теж летить далі (105км проти 95км). Питання, канєшно, цікаве до дискусії але ефективність цих ракет вимірюється не тільки в «летить далі» по специфікації. Радари, системи захоплення цілі і донаведення в польоті теж мають не аби яке значення. Не кажучи про SEAD і DEAD міссії, які F-16 можуть (і певно будуть) виконувати. Це все звичайно не автоматична перемога у війні але за сумою факторів має значно посилити наші позиції в повітрі.

А пояснiть тому хто нe в тeмi, ось цi ракeти на 100+ км. Щоб їх навeсти i вразити ворожий лiтак, всi цi систeми навeдeння є в самому F16? Нeхай в самому новiтньому. Чи трeба якicь додатковi систeми (радари, лiтаки навeдeння, global hawk дрони), якi нам нe обiцяли?

Бо iнакшe вони будуть так само як i зараз Мiг/Су використовуватись i принципово нiчого нe змiнять (в ближнi повiтрянi бої я нe вiрю).

Спробую пояснити, але пам’ятайте, що я просто цікавлюся останні кілька років військовою авіацією і не претендую на експертність.
F-16, як і будь-який сучасний літак це по суті платформа для доставки певних видів зброї за призначенням. Тому так ці літаки мають бути оснащені усією необхідною електронікою для того щоб запускати кудись будь-які (не лише ці) ракети. Модифікацій F-16(вони насправді називаються «блоками») існує багато, бо ця платформа випускається з 1978 року. Тобто теоретично є шанс знайти десь настільки старі F-16, що вони не оснащенні системами навіть 90х років (AIM-120C саме з 90х) але я особисто не думаю, що це реально (дуже старі і в кращому випадку то тренувальні літаки). Поставляти F-16 без радарів і іншої необхідної електроніки, мабуть, теж можна але тут постає резонне питання нахіба? Без необхідних компонентів це просто металобрухт, а не зброя.
Одною з основних переваг F-16 в повітряному бою є комунікація між літаками. Тобто один літак може «ділитись» цілями з іншими сумісними літаками (і можливо ППО, але про це точно не знаю) — це не нова система.

AIM-120 це мінімум блок 15OCU, знайти настільки старі літаки в льотному стані напевне тяжко. Абсолютний мінімум це блок 15MLU який стоїть на озброєнні в європейців. Хоча на зберіганні можуть бути і старіші варіанти, і не здивуюсь якщо в першу чергу будуть спихати саме їх.
Більший прикол в тому що ті літаки які не можуть запускати AIM-120 не можуть запускати і AIM-7M і навіть є питання по «all-aspect» версіях AIM-9 бо воно все йшло одним великим пакетом що робить їх ну дуже обмеженою платформою.

Куча изданий уже писали, что нам передают F-16A/B, поставленные голландцам и датчанам до 1992 года и проапгрейженые до Block 15 MLU во второй половине 90-х.

Ну вона-то летить але є нюанс — максимальна дальність 105км це добре але вимагає пуску з висоти в 12км і з максимальної швидкості по цілі типу «Ту-95»
В той час в реальності NEZ проти маневруючого винищувача на висоті пуску метрів 500 і з високого дозвуку — добре якщо кілометрів 25, тупо тому що твердопаливний двигун працює секунд 10 на повній тязі і далі догорає бустер ще секунд 20, а без двигуна ракета не здатна ганятись за дрібними швидкими цілями.

Нюанси повітряного бою зі мною обговорювати не зовсім доцільно, бо в мене досвід виключно «польотів» на симуляторах, які можна в інтернеті купити :) Але думаю 10км переваги чисто по ттх зайвими не будуть. Все інше залежить від планування, стратегії і навичок пілотів. Я особисто вважаю, що бачити ворога з яким вступаєш в бій > ніж не бачити. Так само як і мати зброю для ураження ворога навіть на паритетних умовах > ніж не мати. F-16 + AWACS здатні все це забезпечити на мою скромну не експертну думку.

F-16+AWACS — може.
А нюанс тут в тому, що AWACS у нас нема і навіть не обіцяють.

Зачем обещать передать AWACS, если можно сразу со своего AWACS’а сливать напрямую исполнителю, как это, наверняка, уже делается с Patriot/NASAMS + Link 16 или теми же ББЭК?

А дальність там що, вже безмежна?) Над територією України нічого натівського не літає і не літатиме з політичних міркувань.

А дальність там що, вже безмежна?)

AWAcs може спокійно над чорним морем літати.

Відомо, що E-3 Sentry здатний бачити великі висотні цілі типу бомбардувальник на відстані до 650 км. А маловисотні малорозмірні цілі на фоні землі з ефективною площею розсіювання у 1 кв. метр — на відстані до 425 км.

Пропоную домашнє завдання — подивитись зони патрулювання розвідки НАТО над чорним морем (вони не ховаються).
Намалювати від тієї локації коло діаметром 425км. Подивитись куди дістає. Висновки робіть самостійно.

Намалювати від тієї локації коло діаметром 425км. Подивитись куди дістає. Висновки робіть самостійно.

Спокійно накриває Крим.
Для вас домашнє завданнє подумати куди прийдеться перебазовувати авіацію русні з Криму, а потім провести що коло в 425 км вже над Кримом. Ітерацію повторити декілька разів.

Висновки робіть самостійно.

Дарма що у F-16 немає ракет які можуть дістати до Криму з безпечної відстані. А так то ідея класна.

Дарма що у F-16 немає ракет які можуть дістати до Криму з безпечної відстані.

1. Питання звичайно чи нам їх дадуть і скільки, але

The main and only long-range weapon that is in the F-16’s arsenal is the AGM-158 JASSM cruise missile. Under the M6.5 standard, F-16 fighters have access to two versions of this missile, with ranges of up to 400 kilometers and 1000 kilometers. The missile has a 450-kilogram warhead and employs GPS guidance

Наче випускають по 500 шт. в рік. Але вартість pf 10 лямів
2. Звичайні бомби

Since the adoption of SDB bombs in 2006, they have been integrated into most F-16 aircraft. The bomb itself is a small 129 kg bomb, with a warhead of 16 to 93 kg, and a flight range of 150 km, subject to a drop at an altitude of 8 km

Звісно F-16 війну не виграють, але повпливати можуть таки норм. побачим ще як вони будуть використовуватись. І чи вхзагалі доїдуть сюди.

AGM-158 JASSM

Ну таке — якби хотіли то вже би дали. Як показали пуски Storm Shadow з сушок — для пуску крилатої ракети багато не треба.

drop at an altitude of 8 km

Це означає засвітитись на всіх системах ППО в радіусі 350км. Як там — «чекайте, за вами вже вилетіли».

це не зовсім правда. сам пуск як такий можна, мабуть, і з требушету здійснити. але призначена для пуску платформа дає більше точності + відкриває доступ до певних типів міссій, які можуть бути недоступними на сушках (як-то вбивати координати цілі на ходу). також призначена для ракети платформа дає можливість якісніше контролювати ураження цілі (краще бачити куди саме поцілив).

а потім провести що коло в 425 км вже над Кримом.

Мріяти це добре, але ж не настільки, ніхто з НАТО не буде літати над Кримом, навіть якщо там не буде літаків чи ппо. Йти на таку ескалацію проти ядерної держави, для якої Крим як священний грааль.

прямо свій AWACS не обов’язково. достаньо щоб передавали дані ті, що вже літають

То Грузії не потрібен свій авакс. У нас щоб впевнено виявляти низьколетячі цілі по всьому фронту плюс хвилі шахедів на Київ він має висіти десь над Кропивницьким.

AWACS не єдине, що може виявляти цілі. Основний бонус AWACS у спайці з F-16 (чи будь-якими іншими літаками НАТО, не принципово) це як раз доступ до системи, яка дозволяє синхронізувати і отримувати дані з багатьох джерел. Умовно кажучи те що не помітив AWACS помітив Patriot чи інший комплекс ППО чи літак.

так в нас і Су-шок як кіт наплакав. Тут питання в тому, що потрібно хоч щось з авіації. А оскільки літаки потребують постійного обслуговування з заміною деталей, які виробляє тільки рф, то F-16 краще тим, що нам буде де брати запчастини.

Повністю погоджуюсь.
А от з очікуванням що F-16 це чарівна паличка з кнопками «завоювати перевагу в повітрі», «домбіть маскву» і «виграти війну» — ні.

Теж згоден. На мою думку, F-16 допоможе посилити ППО в першу чергу.

Гарантій унеможливлення повторного вторгнення рф на нашу територію ніхто не дасть

Такі гарантії дає тільки зброя, що дозволить наносити шкоду в глибокому тилу противника, яка не прийнятна для нього. Тоді не важливо які папірці підписані, чи скільки зброї в них є, але якщо вони не готові отримати відповідь, то будуть сидіти на дупі рівно і обмежуватися телевізором.
Чи вистачить політичної волі та мізків для реанімування сектору ракетного озброєння це вже інша справа.

Не буде ні перемоги, ні поразки

Буде довга фронтова війна на роки/десятиліття типу ірано-іракської

Да, в України менше ресурсів, але в росії не вистачить ресурсів для окупації значно більшої території ніж зараз

Вони поклали тільки по осінту понад танкову дивізію по техніці щоб взяти Авдос, який до початку наступу був на 60% охопленим по флангам — так довго воювати не вийде

І це при тому, що їм вдалося скидати тисячі кабів на укріпрайони, ця перевага нівелюється з появою ф-16

Я вже не говорю про експоненційний ріст використання дронів, згодом наступ в будь-яку сторону стане абсолютно ірраціональним

Я ще ніде не прочитав конкретного сценарію так званої «перемоги»... повернути кордони

Шановні. Вбийте 1/3 працездатних расєян при нульових з нашої — і ваші кордони. А ні — то ні. Видавите їх з Криму — вони Чернігов візьмуть. Або Ізюм або Волинь або ще щось. Шахи — то модель війни, хтось вважає за перемогу в шахах «відсунути білих на ту половину дошки»? Це і є сценарій перемоги = вбити 13 млн росіян, при цьому так щоб з нашої сторони загинуло суттєво менше за 1 млн. Нічия — вбити 13 млн росіян при 3 млн загиблих з нашої. Якщо дуже розумний главкомверх — то можна взяти Моску, Казань і Пітер — без цих міст машина РФ стане — це шах і мат. Наполеон/Гітлер спробували. Кайзер — зміг, знайшов Леніна

Видавите їх з Криму — вони Чернігов візьмуть

Звідки інфа?

е і є сценарій перемоги = вбити 13 млн росіян, при цьому так щоб з нашої сторони загинуло суттєво менше за 1 млн. Нічия — вбити 13 млн росіян при 3 млн загиблих з нашої. Якщо дуже розумний главкомверх — то можна взяти Моску, Казань і Пітер — без цих міст машина РФ стане — це шах і мат. Наполеон/Гітлер спробували. Кайзер — зміг, знайшов Леніна

Рейган просто опустив ціну на нафту і великий могучий совок, потужніший за поточну рашку на порядки, завалився без 13 млн втрат.

Дед отвоевал артилеристом, получил медали, а теперь в переходах Киева просит деньги на еду и лекарства. Вдруг, кто-то подсобит: www.youtube.com/watch?v=MhQqe7TF8cQ

Дед умер, но большую часть собранных людьми денег для него использовал для покупки машин и экипировки военным: www.youtube.com/watch?v=_XWuR4A-Lts

Це важливо, і може бути корисним для діалогу всередині команди МОУ та ГШ.

Карнегі писав, що краще починати свій виступ із цитати, чогось спільного із слухачами або історії, пропоную Вам почати цей діалог із історії, ось вона: www.instagram.com/...​igsh=MWMxc2V4M3VxcWExbA==

Невеликий спойлер, історія про евакуацію військових із Авдіївки. Дуже свіжа історія і нажаль дуже вражає, який жах там відбувається.

Якщо «світлі» голови почнуть уникати таких історій, то можливо бренд ЗСУ стане трохи привабливішим.

PS але не для мене.

Про той пост ще не сказали що то вороже ІПСО?

Поки не чув таких новин :)

Буде або ігнор, типу проблеми немає або це ще попереду.

UPD: міністр вже сказав, що повернемо землю та в його засвоєних уроках немає нічого про нормальну організацію відходів із позицій для військових.

Вроде, говорят, что военных под миллион. Около 300 тыс на линии столкновения. Около 700 тыс где-то.

Часть из сотни+ тысяч военные в запасе или на военной пенсии стали блогерами и военным «экспертами» на ютьюбе и ТВ-каналах (хотя бы учили в военках артиллеристов и т д).

Ну, и победоносная тактика войны котлами и стратегическими окружениями укр военных. Тупые по мнению некоторых войска РФ что-то еще ни разу, вроде, не попадали в такие окружения. Из того же Херсона несколько дней выезжали без особых последствий.

П.С. Крупнейшая потеря военного потенциала: Арестович тусит в Монако, судя по видео.

Страна положила на меня #уй и просто наблюдала за тем как я жил в доме без водопровода, топил хату дровами, держал свиней что бы не сдохнуть с голоду, а по ночам смотрел ютуб и учился программировать ...

Теперь, когда я свалил в закат, лучшее что они мне могут «предложить» это «заблокувати рахунки та арештувати нерухомість» если я не явлюсь в ТЦК ...

Бл&дь ... это какой-то еб@ный сюрреализм ...

Ти можеш покинути Україну, але вона не покине тебе!

Я щось не можу зрозуміти, які у вас були очікування від держави тоді?
Хтось мав приїхати погодувати ваших свиней та привезти бутерброд чи що конкретно?

Держава — це суспільний інститут, а не чиновники, які роздають на право та на ліво хліб.
Це форма організації співжиття спільноти людей, тобто ми усі є держава, платимо податки і прямо чи опосередковано впливаємо на цей інститут. Відповідно конституція говорить, що кожен член того інституту має обов’язок його боронити. Після 24.02 поїзд пішов, потрібно було раніше ризики оцінювати та змінювати цей «інститут». На жаль, зараз пропонують непопулярні рішення для оборони, але «пізно пити боржомі».

Питання ТЦК чи інших управлінських структур проблемне та вторинне від питання оборони держави.

Ну так в цьому і причина. Держава може занєфіг засунуть вас у посадку, а у відповідь вам видається один нещасний голос з тридцяти мільйонів щоб впливати на державу.
Вас пристрілять в посадці, а ваші друзі та близькі все так же не зможуть нормально впливати на інституцію яка послала на смерть їх друга. І продовжать годувати свиней.
Питається — а чи треба держава от конкретно така, в чому прикол бути її громадянином? В чому прикол захищати _цю_ конституцію?
Можна ж наприклад згадати що земля предків — у мене от предки жили лише в парі з 24 областей, і точно не в Криму ;-) І взагалі маленькі сутності легше менеджить логістично. Не хочемо ділити політично давайте зробимо автономні комунідади як в Іспанії чи землі в Німеччині. Ні? Сепаратизм? Згоден, приймається. Що пропонується натомість?

Це не лише стосовно України, це багатьох країн стосується. Війна просто показала асиметрію сучасної демократії.

Ви геть не коректно порівнюєте з однієї сторони право голосу, що є одним з елементів соціального інституту, і з іншим елементом обороною. Тут краще пасувало б чи працювати на соціальний інститут України, чи «здатись» і працювати на такий «російський». Рішення закінчення війни не одностороннє, а «карлик у кремлі» поставив задачу повного нашого знищення.
І питання у вашому коментарі треба було починати собі задавати ще у 2014 році і на базі відповідей для себе приймати рішення, а зараз, як я вище вказав, — «пізно пити боржомі».

Ні, є ще варіанти.
1. Індивідуально — є варіант переплисти тису, чи звалити після капітуляції в найгіршому випадку. Онуки навіть раді що вможуть вїхати у будинок яка залишилась у спадок від їх abuelo de ucrania. Повірте, їм буде начхать на події 50+річної давнини і хто там патріот а хто ні.
2. Колективно — відмовитись від частини територій чи «заморозити конфлікт». Ну і потім див пункт 1.

Але ні, кажемо що війна до звільнення всіх території, включно з Кримом. Що значить більше мертвих українців в посадках, аніж оборона//перемиря//мир. Окей, припустимо, хороший варіант, приймається. Якось вибили окупантів.
Далі що? Нащадкам полеглих українців продовжити годувати свиней? Чи пункт 1? Але тоді не можна до нього перейти одразу?

А що десь російська сторона заявляла, що готова заморожувати конфлікт? Бо я щось пропустив. У грудні за Захаровою всі вимоги актуальні з початку повномасштабного — капітуляція. Про те саме і йдеться у звіті ISW вкінці року: «Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zakharova emphasized that Russia’s maximalist objectives in Ukraine have not changed, repeating the Kremlin’s demand for full Ukrainian political capitulation and Kyiv’s acceptance of Russia’s military and territorial demands rather than suggesting any willingness to negotiate seriously» — також літом, якщо я не помиляюсь за Пєсковим, до вимог «ні НАТО», добавилась ще «ні ЄС».
Чи ви думаєте в одностороньому порядку можна завершити війну?

а перед мінськими угодами росія щось таке заявляла?

Є суспільний інститут під назвою Німеччина, який членам іншого суспільного інститута Україна надає усіляку допомогу, житло, 500 євро в місяць, і тд. І є суспільний інститут Україна, який не дав пану Олександру майже нічого, «не привіз бутерброд, гигиги» і тепер вимагає у нього віддати все, тобто його життя.
Ви можете багато насипати слів типу «держава це ми», але вмирати за «нас» бажання немає

Порівняння недоречне. Основне, що суспільний інститут Німеччина — це зрілий постіндустріальний інститут, який мав час і виріс до цього рівня де є зрілі державні інституції та експорт високотехнологічної продукції — боксер важковаговик. Ми натомість індустріальна держава зі слабкими державними інституціями, як варто відзначити розвиваються у правильному напрямі — аматор, який починає кар’єру. Та й все ж, якщо це не задовільняло у 2014, де ми були ще далі позаду, і ризики були на долоні, то чому зараз такі питання?!

Естонці та інші балтійці починали разом з Україною, але в них держави на порядок розвиненіші.
Що там, клімат не такий?

І там НАТО

Нагадаю, Українці не хотіли в НАТО, бо «нє нужна нам ваше ната». Мудрі :)
ibb.co/sRqtC95

Тому дивно коли країни Балтії, Польща і інші участники Варшавского договору розвивалися, а Україна ні (на справді розвивалася, але дуже повільно, бо забула про окупацію совком, голодомор і заглядала в рот росії). Інші країни чомусь одразу після розвалу совку зрозуміли що росія не друг.

Ну по перше негромадян конкретно в Литві нема.
По-друге, а негромадяни в Латвії та Естонії самі самозародились, чи їх хтось утворив законодавчо? А як ці люди з такими ідеями потрапили в парламент? І люди які взяли курс на нато-єс як в парламенті взялись?

Може тому шо вони в совку з 41, а не з 21?
Може тому шо в них голодомору і 37 року не було?
Може тому шо естонська мова не схожа на русняву і не скажеш про адіннарот?

Камон, не порівнюйте, те шо можна було при совку в країнах Балтії і Польщі не можна було в Україні, ось і все

Може тому шо вони в совку з 41, а не з 21?

Боже двадцять років це так критично, що я не можу.

Може тому шо в них голодомору і 37 року не було?

Євреї після голокосту побудували дуже потужну державу.

Може тому шо естонська мова не схожа на русняву і не скажеш про адіннарот?

Тюркські мови теж не схожі, але це не заважало Казахстану влізти в тайожний союз

Камон, не порівнюйте, те шо можна було при совку в країнах Балтії і Польщі не можна було в Україні, ось і все

Ага, дорослі українці, достатньо дорослі що заводять дітей — постійно обирають на демократичних виборах кравчуків, януковичєй і опзж — це невинні жертви тоталітарного совка. А росіяни у яких можливість демократичних виборів як таких швидко прикрили — це рабський орочий народ? :-)

По пунктах:

Боже двадцять років це так критично, що я не можу.

Естонія була незалежною з 20 по 40 рік. Прикиньте, 20 років Незалежності це критично, це як в Україні порівняти 91 з 2011.
Плюс ви проігнорували пункт про різницю в силі репресій

Євреї після голокосту побудували дуже потужну державу

По-перше, Голокост визнали всі одразу по закінченню війни, про Голодомор почали говорити тільки в 2004, є різниця правда?
По-друге, скільки років знадобилось євреям щоб побудувати сильну державу? Дохуя

Тюркські мови теж не схожі, але це не заважало Казахстану влізти в тайожний союз

Це взагалі не зрозуміло як до теми відноситься

Стосовно останнього пункту: не плутайте народ колонізатор з народом жертвою колонізації. Русня тупа і імперська бо вона вибрала такою бути.

це як в Україні порівняти 91 з 2011.

Такий собі приклад

Ризики не були на долоні, це по перше. Ви навели порівняння з аматором на початку кар’єри — це дуже добре, але коли аматор на початку кар’єри каже що хоче отримувати зп 10к доларів на місяць — то ви розриваєте договір, і або шукаєте іншого аматора з реалістичним прайсом, або професіонала, який вартий тих самих 10к

І що з того? Йди вмирай бо ти інфантильний дибіл? Інфантильні дибіли також не хочуть вмирати, і також не бачать сенсу це робити

московитське рабство — гірше ніж будь що

сумніваюсь, що життя в тюрмі чи у рабстві гірше ніж смерть, інакше б в тюрму ніхто не сідав

Мене завжди смішить, що бажання вижити та відокремити себе від війни називають «інфантилізмом»

«Одним з найважливіших чинників розвитку психічного інфантилізму є батьки людини, які недостатньо серйозно ставляться до людини в дитинстві, не дозволяючи приймати самостійні рішення — тим самим обмежуючи підлітка (але не дитину) у свободі.»
А ще є таке «Правовий інфантилізм — низький рівень правової свідомості, почуття відповідальності щодо поведінки в рамках права, несформованість, недостатність правових знань та настанов, але високого рівня бажання отримати результат (без усвідомленості наслідків, з імовірною усвідомленістю негативної поведінки).»

Тобто, під опис як раз підпадають не ті люди, що досить критичні до держави та війни загалом.

Хм, як на мене під опис підпадають ті, хто легковірно підпадає під чужий вплив та не пручається в період соціального тиску.
Зрілість особистості відрізняється тим, що людина здатна брати на себе забовязання або відмовитись від них.
А ми зараз в ситуації, коли якраз люди «вибір без вибору». І це не поміж «або Україна загине, або руській мір», а на менш глобальному рівні особистості.
Бо питання, що я згадала про абстрактні категорії, що насправді можна уникнути вибравши інші обставини.

Ох, мені неприємно, що при всьому цьому мені розповідають про якийсь «захист від руцького міра» в спосіб перемістити ближче до лінії зіткнення, щоб комусь щось довести, що хтось був правий чи що.

Брешу? Ви розкидаєтесь словами, можливо я просто інфантильний дибіл. Після Абхазії пройшло 16 років, після Придністровʼя — більше 30. І що, молдавани з грузинами не живуть, їх столиці окуповані? Дехто можливо до кінця не вірив в те, що буде 24.02.
І у вас фальшива дихотомія, або йти вмирати, або московитьске раьство, ніби як інших варіантів для окремої людини не існує

Якби для всіх ризики були очевидними, то всі б виїхали раніше, а не сичевали б в Україні.

Я щось не можу зрозуміти, які у вас були очікування від держави тоді?

Я щось не можу зрозуміти, які у держави очікування від мене зараз?

Держава — це суспільний інститут

От хай тепер та «спільнота людей» яка створила цю «форму організації співжиття» і йде її боронити ... бо я не створював «форму організації співжиття» де через корупцію, свата, брата, тітку можна щось парішать ... я в цій створеній для мене «формі організації співжиття» намагався вижити ...

пізно пити боржомі

Я вже давно пішов в закат і вільно п’ю боржомі ...

які у держави очікування від мене зараз?

В піхоту!

Субсидіювання житла, фермерства, фін допомога в пошуках житла, програма соц забезпечення.
В багатьох країнах це є.

Нажаль, якщо ви були вимушені жити в домі без водопроводу, держали свиней щоб не здохнути з голоду і завжди жили в нужді, то #уй на вас в першу чергу поклали ваші батьки.
Мабуть, окрім держави, треба і їх спитати, чому так?

Не факт.
Якщо батьки забили #уй, то при хорошій державі можно і без них у достатку жити. Або ні.
Ось так оно інтересно працює.

Бо мабуть #уй держава клала і на моїх батьків і на батьків моїх батьків ...

Ви великий молодець, що всього спромоглись в житті власними зусиллями і це в багатьох викликає повагу. Не слухайте людей, що кажуть, що ви комусь щось винні просто по факту народження.

Хм, прикол держави, що у відсутності людини, що може бути піклувальником людина не опиниться на межі виживання.
Це якийсь дуже ганебний «соціальний дарвінізм» і інші псевдотеорії.
«А хто тобі винен, що ти інвалід? Держава нічим тобі не забовʼязана»
«А чого ти з зарплатні не відкладав гроші на пенсію? Держава не має цим займатись»
«А хто тобі винен, що ти переїхав в район де криміналу багато? Треба було вчитись на програміста та жити деінде»

І так можна продовжувати нескінченно. Дякую звісно за пораду в стилі «а чого ви бездомні, вам просто треба купити дім»
Але вона дуже нікчемна

Хм, прикол держави, що у відсутності людини, що може бути піклувальником людина не опиниться на межі виживання.

А держава це не лише уряд. Держава — це насамперед відносини людей і самі люди.
Наприклад, коли у Києві лежить нове покриття для нового дитячого майданчика, але не охороняється, і мешканці цього ж ЖК по черзі вночі розтягнули покриття хто куди, або коли у Мелітополі при послабленні поліцейського контролю люди массово у першу чергу пішли марадерити магазини та сусідів:

www.youtube.com/watch?v=bg91isyH8nY
www.youtube.com/watch?v=T37HXlL9y4M
www.youtube.com/shorts/uTfJFAS8a18

обравши особисте у пріоритет громадському, наївно очікувати від інших якесь інше ставлення до себе, якихось інших приоритетів або якихось інших людей на місцях.

Вважаю, у першу чергу потрібно самим людям навчитися піклуватися один про одного і цінувати один одного.

Не жителі ЖК мають займатись чергуванням навколо будинку, це найдивніший аргумент того, що «держава — це люди»
Цим мають займатись правоохоронні органи, камери, найнята особа (сторож), а не люди моніторити дитячий майданчик

Чомусь в інших країнах дитячі майданчики не охороняють, і при цьому покриття з них не розтягують.

враховуючи ваші професійні знання і бажання служити в якомусь конкретному напрямку, підрозділі, посаді

Звучить, звісно, непогано, але є нюанс.
Бо війську потрібні сотні тисяч піхоти на сході а не сотні тисяч писарів на Мукачівському напрямку.

посада, яка відповідає за організацію процесу встановлення засобів зв’язку на рівні підрозділу

Звучить, звісно, непогано, але є нюанс.
Бо завтра ти не сподобався командиру бо сильно розумний а післязавтра твоя посада вже відповідає за ранкові пробіжки по мінних полях під артилерійським вогнем і FPV дронами. Гарантій жодних. Та й таке.

Будучи дотичним до авіоніки і РЕР цікавився посадами — то вони всі офіцерські, а це за собою тягне контракт на 5 років. Ну і гарантій все ще жодних.

Печалька якась.

По стану на зараз 6% тільки проголосувало що вони готові стати до війська. Ті що «за певних умов» типу якщо держава буде мені платити як супер-дупер-сіньйору а службу можна проходити дистанційно на Балі, теж можна записати до тих що «ні»

Люди, агов. Іде ІІІ світова. Просто Україна зараз — це умовна Чехословакія в 39, і у нас поки ще є шанс зупити все тут. Воювати треба всім, і прийдеться всім. Звичано можна відпетляти, багато моїх знайомих так і зробили, але самоповага яка може бути після цього.

Рожевих окулярів не маю щодо армійського рабства, совка, паперової армії і так далі. Але якось звки по життю приймати рішенні і робити те, що *треба*

PS пишу не з окопа. Але планую бути там за кілька місяців.

Ті що «за певних умов» типу якщо держава буде мені платити як супер-дупер-сіньйору

скажи ж це зручно, приписати комусь якісь слова і потім гнівно їх засуджувати?

, але самоповага яка може бути після цього.

Все норм. Сплю спокійно. Живу, мене любить дружина і діти. Я поряд з ними, а не десь подвиги роблю і це для них і для мене важлливіше.

6% тільки проголосувало що вони готові стати до війська

Ні, вони сказали що шукають варіанти. Тобто теж десь недалекі від другого варіанта знайти тепле місце.

і у нас поки ще є шанс зупити все тут
Рожевих окулярів не маю

Ну, ну ....
P.s Без образ, я звісно поважаю твій свідомий вибір. Але у мене інший свідомий вибір — поважати його чи ні твоя справа, але давити на самоповагу у тебе не вийде.

Мені страшно.
Каліцтва або що поїду дахом від побаченого та втрачу звʼязок з реальністю.
Або якщо зближусь з людьми, а потім буду їх ховати чи не врятую. Або що опинюсь в полоні де зрозуміло, що можуть зробити з жінками...

В жінок жодних боргів перед Батьківщиною немає, тому все ок — не парься :)

Справа часу. Моя спец вже суміжна, так що є чого боятись )

Але думаю в усіх ті самі острахи

ТРО Варшави чекає на Вас ;)

Якщо я не в Варшаві чи в мене є причини залишатись в Україні, то мені що треба просто сприйняти це все за чисту монету і вважати, що це нормально людей гнати у військо, в котрих нульове бажання взагалі виконувати якісь вчинки повʼязані з військовою службою?

Як там в конституції...
Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, ... є обов’язком громадян України.

Тому — людей не треба гнати, люди мають йти добровольцями. Всі без винятків. Ну, чоловічої статі точніше)

А що якщо не йдуть?
Стаття 17
Збройні Сили України та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян

Передайте привіт ТЦК

Так ваші права і свободи не обмежуються ні ЗСУ ні іншими військовими формуваннями. Ваші права та свободи обмежуються указом президента про введення військового стану.

Головне обережно з тим «за кілька місяців», а то вже судячи з коментарів рік пройшов ;)

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Нім два роки помагає, Зеленький підписує сьогодні угоду з німеччиною, а якийсь планктон катить бочило на німців.

Позоріще

По стану на зараз 6% тільки проголосувало що вони готові стати до війська

по сути эти 6% от оставшихся 94% ничем не отличаются, если за два года не смогли конвертировать свою готовность в действие. По сути опрос говорит лишь о том, кто себе может признать что ему нафик не сдалось идти умирать, а кто еще колотит понты

Зате в поляків самоповага — ууууух!
А в французів — ну такоє.

Ще скажи що воно того не вартувало?!

багатьох французів і поляків знаєте особисто, щоб таке казати?

Вітаю, ви провалили тест на читання гілки коментарів і/або на почуття гумору.

та куди вже мені, сірому, до тебе, просвітленого

Мені здавалось іронія там достатньо очевидна. Виявляється, ні)
То була іронія, то все і так зрозуміло.

Ти розумієш, що нам цих сценаріїв ніхто не пропонує?
Нам рф ВЗАГАЛІ не пропонує жодних сценаріїв окрім капітуляції зі знищенням ЗСУ, міжнародних партнерств та інше.
А якщо рф скаже так само як в Чечні, що розслідування за соляним проти людства будуть одномоментно всі припиненні?
Ти уяви, що з громадянами станеться після подібного. Просто всі одразу виїдуть.

капітуляції зі знищенням ЗСУ, міжнародних партнерств та інше

Я ні на що не натякаю, але в контексті цієї гілки це якраз і є ті сценарії за якими пішли Франція, Чехословаччина та ряд інших європейських держав.

Нам рф ВЗАГАЛІ не пропонує жодних сценаріїв окрім капітуляції

nv.ua/...​i-diktatora-50378932.html

Цього немає ні в якій риториці держ службовців від рф.
В них «все норм» наразі фігурує як основна ідея.

Єдиний можливий варіант для України, окрім війни — це капітуляція.
Якщо ви думаєте, що після капітуляції хуйло почне «берегти українців» — то ви дуже помиляєтесь. Українців будуть нищити усіма можливими способами. Боєздатних — заберуть в армію РФ і, ймовірно, використають як проксі для нападу на НАТО (тому, скоріш за все, формальної окупації не буде, буде формально незалежна Україна, яка, несподівано, обʼявить війну, скажімо, Польщі. Як бачимо, в Польщі достатьно агентів кремля для влаштування провокації).

Тому сподіватися, що капітуляція допоможе «зберегти життя» — це верх наївності.

буде формально незалежна Україна, яка, несподівано, обʼявить війну, скажімо, Польщі

чому формально незалежна Білорусь зараз не об’явила війни ані Польщі, ані навіть Україні?

чому формально незалежна Білорусь зараз не об’явила війни ані Польщі, ані навіть Україні?

1. Контрприклад це ордло, населення якої воює за рашку.
2. Так і рашка нам не об’являла війну, де факто Білорусь теж веде війну, оскільки війська рашки заходили на Північ з території Білорусі.

Тому що її раскатають у гівно, невже не ясно.
Рашка зараз скована іншою війною, воювати на два фронти не вийде, тим більше зараз ціль у рашки — це захоплення України. Якщо вона переможе, і захоче воювати з НАТО — набагато логічніше це робити руками України і українців.

Украинцев уже здесь и сейчас уничтожают всеми способами, у нас 4-5 часть страны уже не под контролем страны, а под оккупацией. Где аргументы, почему заморозка автоматически означает капитуляцию. Если единственный путь — продолжение войны, то есть один вопрос — как победить в єтой войне, а не медленно проигрывать. У вас есть понимание, за счет чего можно победить, не используя лозунги и прочую романтику.Финляндия, Корея, Молдова, Грузия — есть достаточно примеров, когда страны фактически не побеждали в войне. А какая страна, потеряв 1/5 своей территории и согласившись на условный мир(капитуляцию, заморозку, приостановку — называйте как хотите) — исчезла с полит. карты мира?

У вас есть понимание, за счет чего можно победить, не используя лозунги и прочую романтику.

Наприклад
1. криза в Китаї -> падіння ціни на нафту -> фінансова криза в рашці
2. зараз рашка третину бюджету направляє у війну -> економічна криза в рашці
3. Чорний лебідь в ращці аля путч Пригожина номер 2, смерть х.йла, etc.
4. Перемога Трампа на виборах, спроба домовитись посередині -> х.йло на це не йде, а то і просто кидає Трампа -> значне підсилення поставок озброєння України..

Ну і взагалі define «перемога». Вихід на кордони 91-го неможливий без значної економічної, або політичної кризи в рашці. Але наприклад ізоляція та звільнення Криму + вихід до Азовського моря це вже значні досягнення.

Финляндия, Корея, Молдова, Грузия — есть достаточно примеров, когда страны фактически не побеждали в войне.

При програші України, Молдова автоматом буде окупована, те саме коли прийде час Грузії.
Я ще купа гарних прикладів аля Тібет, забув ще республіку совка, яка була союзником у совку у другій світовій, а відразу після війни совок окупував їх і включив у свій склад, що для народу закінчилось досить погано.

Где аргументы, почему заморозка автоматически означает капитуляцию

Останні 30 років рашка не те що аргументи, а факти цього показує повністью ігнорюючу будь-які підписані договори: Будапештський Меморандум, великий договір про дружбу, сотні інших міждержавних договорів..

Власне всі 4 пункти не залежать від України, де тут план?

Власне всі 4 пункти не залежать від України, де тут план?

План простий:
1. Продовжувати оборонятись
2. Будувати фортифікації
3. Накопичувати зброю та ресурси на наступний рік
4. Завдавати ураження по рашці: дрони по НПЗ, знищення кораблів, знищення літаків і т.д.
5. намагатись значно підвищити ефектинвість війська: дрони, тактичні РЕБ/РЕР і т.д.
З моїм планом ясно.

Давайте ваш план, бажано чітко по пунктам, без «хтось там має якось там щось там зробити»

І як за рахунок всього цього можна перемогти, якщо всі ці пункти плану не впливають на пункти перемоги, окрім частково другого?
А я казав що в мене є план?

А я казав що в мене є план?

А, он воно що. Ну я так теж можу: все г.вно, давай по новой Міша.

Це не план. Це ваші вологі мрії хотілки.
1. Продовжувати оборонятись — Де брати гроші?
2. Будувати фортифікації — Де брати гроші?
3. Накопичувати зброю та ресурси на наступний рік — Де брати гроші?
4. Завдавати ураження по рашці: дрони по НПЗ, знищення кораблів, знищення літаків і т.д. — Де брати гроші?
5. намагатись значно підвищити ефектинвість війська: дрони, тактичні РЕБ/РЕР і т.д. — Де брати гроші?

6. (від мене) Де брати людей? Чи вгатимо всіх українців?

Де брати гроші?

Там же де і брали грші останні два роки.
ЄС дає 50 млрд. на 4 роки
Британія, Німеччина та деякі інші країни підписались під наданням коштів на безпеку..
Ну і ще зі штатами вдікрите питання на 60 млрд. тільки цього року.

6. (від мене) Де брати людей? Чи вгатимо всіх українців?

Наче ж про всіх українців не йде мови, вже мовчу про кошти які потрібні на мобілізацію такої маси людей.
Проблема у виборі, або держава знаходить людей зараз (поліція, митники, поджактівці, і т.д. .т.п.), або з великою ймовірністью рашка мобілізує тих чамих українців на майбутні війні.

П.С. Так давайте ваш план. Може він у вас кращий..

Так нам нужно больше, в разы. И по деньгам, и по людям. Если продолжать в том же духе. Чтобы продолжать войну — люди должны понимать когда она закончится. Потенциальные черные лебеди тут не достаточны, если нет стратегии которая основывается на четких действиях (без, а вдруг там путин завтра умрет) — зачем нам продолжать ее? Чтобы просто воевать? Неужели шанс на случайное рандомное событие в рф которое повлияет на ход войны выше, чем шанс на использование заморозки, чтобы забетонироваться и сделать по границе 10 крепостей аля Авдеевка, где будет фулл обученный лич. состав без дефицита бк и прочего?

Давайте ваш план. Судячи з усього він набагато кращий.

где будет фулл обученный лич. состав без дефицита бк и прочего?

І де ви його візьмете? І саме головне де ви візьмете гроші на бк і підтримку «фулл обученный лич. состав». Бо набагато багатші держави серйозно працюють над поверненням призову, бо розуміють, що не витянуть потрібної кількості проф. армії..

ЄС дає 50 млрд. на 4 роки
Британія, Німеччина та деякі інші країни підписались під наданням коштів на безпеку..

У русні військовий бюджет 120 лярдів на цей рік. На наступний буде не менше. Ці 50 лярдів на 4 роки це смішно.

Де брати гроші?

Хороше питання. Піднять трохи податки, он в генплані прописали 17% з фопів. Ще скажімо ПДВ на пару відсотків, на операції з рухомим майном ще 10%, військовий збір до 5%, податок з банків тимчасовий 50% зробити менш тимчасовим.

Гетьманцев перелогінься! Не варто скубти гусей бо їх так скоро не залишиться.

Якщо серйозно, то все що можна зробити підняттям податків це трошки компенсувати втрати від того що ці ФОПи підуть в сіру, будуть мобілізовані, попливуть через Тису.

Не варто скубти гусей

Ну тут ситуація максимально проста: грошей на мобілізацію в бюджеті нема, західні партнери на мобілізацію гроші надавати відмовляються.
Відповідно виникає питання: кого будем скубти? «Варто» чи «не варто» нікого не гребе.

попливуть через Тису

А, точно, забув — скасувати податкову пільгу на перший продаж нерухомості/автомобіля. Фоп пливе через тису а солодкі 19.5% його майна радісно шуршать в бюджет! Ну або не лише скасувати пільгу але й підняти податки — щоб в бюджет зашуршала третина, або й взагалі половина.

Сначала строят фортификации, а потом на них отходят. А у нас все наоборот. Ваш план предельно ясен — нам нужно убивать оставшиеся крохи населения, єкономики в надежде на черного лебедя, авось россияне перестанут каждый день наносить огромный урон стране, людям. Посчитайте сколько лет нам нужно воевать чтобы уничтожить все самолеты, вертолеты, танки, БТРы и т.д., даже без учета ежегодного рос. конвеера, который только наращивает пром. мощности. По итогу, как и ожидалось новых аргументов или гениального плана не предложено. И идею как-то приостановить активные боевые действия вы теоритически отклоняете, по тем же самым аргументам. Уровня черного лебедя, т.е. пыпа станет только сильнее, захватит не оккупированную часть страны и погонит нас на поляков и т.д..

Давайте ваш план. Судячи з усього він набагато кращий.

И идею как-то приостановить активные боевые действия вы теоритически отклоняете

а навіщо йому це якщо він

Bindlach, Bavaria, Germany

Тю. По-перше я нікого з вас в окопи не відправляю. Якщо відверто, то наразі від мобілізації ІТ-к зі своїми доходами може і відкупитись.
По-друге якщо не повернусь до закінчення війни, то мені чисто зі шкурних інтересів перемир’я навіть вигідніше — продам все майно тим хто вірить в перемир’я.

розповідає про «ніяких перемовин»

Так їх і не буде до виборів в штатах.

так такі замі воїни з закордонних виборчих округів розповідають, що віддати пів країни ворогу — це нормально. Він у своїй санфранцисчині, мовляв, не бачить у цьому нічого поганого.

1.2. Почему финансовый/єкономический кризис в рф должен помочь нам победить? Они хоть до уровня кндр могут упасть, как єто влияет на нашу победу? Та пусть хоть половина населения оттуда свалит — они все равно смогут продолжать войну, и все еще будут иметь преимущество в количестве солдат и техники. Да и по качеству, их ВПК намного технологичнее нашего. Возможно у нас есть инновации и по некоторым рядам мы превосходим их, но банально нет производства танков, самолетов и прочей военной спец. техники. Надеюсь сказки про 200 евро танков 80 годов и 20 f-16 в ответ не услышу.
3. Єто смешно, а если у нас черный лебедь? Если Зеленский умрет, или еще что-то? Неужели на полном серьезе такие аргументы вообще можно засчитывать за аргумент? Єто буквально АВОСЬ сами там как-то здохнут.
4. А если Трамп скажет — Украина должна признать новые границы рф, иначе мы не дадим вам денег и у вас нечем будет покрыть дефицит гос. бюджета, и что тогда? Или к примеру признать границы до 24 февраля. Или просто заморозить войну? С какого перепугу Трампу бороться за отход россиян с оккупированных территорий? Послушайте что он говорит, он уже готов отказаться защищать страны НАТО, почему он должен выбивать на переговорах лишнее украинское село/город, учитывая его риторику ? Вопрос звучал — как нам победить, за счет чего. В ответе только гадание на кофейной гуще, чтобы кто-то за нас вписался, увеличив помощь, совершенно не обращая внимание на то — что помощь кратно уменьшилась, торговля с рф как минимум не прикрывается.

рф может игнорирать документы сколько там пожелают, но если в Украине будет непроходимая стена и мощнейшая армия — они не полезут не из-за бумажек, а ибо ссыкотно будет. Я бы не рассчитывал ни на партнеров, ни на документы. Приостановить войну стоит, так как в долгую мы не вытягиваем, и навести порядок у себя внутри. Мы все еще одна из самых больших стран Европы, все еще имеем огромный потенциал — и если грамотно им распорядиться, то можно стать действительно независимыми от союзников и действий агрессора.

все еще имеем огромный потенциал — и если грамотно им распорядиться, то можно стать действительно независимыми от союзников и действий агрессора.

яким чином? Ну от питають «скажіть мені як ми переможемо, якщо не будемо йти на мирову». А от скажіть, як можна стати «незалежним від агресора», якщо залежність від агресора прямо буде прописана в умовах перемир’я?

Где прописана? Кто-то говорил с ними? Откуда такая инфа? Даже стамбульская переговорная группа никогда не упоминала о том, что нужно прописать зависимость от рф для Украины

Я вижу так — оптимизация всего гос. апарата, реформы по всем фронтам и восстановление страны с учетом бурного развития ВПК, абы в след раз на нас никто не нападал.

восстановление страны с учетом бурного развития ВПК

нью-васюки стають столицею совєцкого союза, планєти, галактіки! (ц)

А у нас варіантів немає. Ще рік в такому режимі можливо протягнемо (і то якщо США роздуплиться нарешті з допомогою), а далі лавина проблем набере потужніших обертів. Влада проїбала момент коли треба було робити зміни. Напевно, теж наслухались телемарафону.

з моєї міщанської точки зору «продовжуємо воювати і сподіваємося, що до кінця 24 року росія скінчиться» і «перемирюємося і починаємо фантастично розвивати ВПК» — фрази одного рівня фантастичності. Хіба що в першій велика доля віри у випадок, а у другій — наївності. Бо якщо після 14 впк не став розвиватися шаленими темпами, то що його примусить робити то зараз? немає виходу? та ладно, перемир’я, треба трохи відпочити, вибрати нову владу, новій владі трохи обжитися, грошей мало і в пріоритеті відбудова і тарифи... ну і всьо, бурний розвиток впк відбувається десь в іншому місцію

1.2. Почему финансовый/єкономический кризис в рф должен помочь нам победить? Они хоть до уровня кндр могут упасть, как єто влияет на нашу победу?

Це жарт такий чи що?
Тому що фінансова криза розвалила на порядки потужніший совок. В першій світовій німці стояли далеко на території Франції, але фінансова криза призвела до капітуляції.
Тому що умовна Чечня у складі рашки тільки через гроші. Тому що при фінансовій кризі не буде чим фінансувати фійну.
Це ж наче очевидно, ні?
Багато совок навоював на початку 90-х коли їм гуманітарну курятину зі штатів передавали?

Да и по качеству, их ВПК намного технологичнее нашего.

Нашого це якого? Системи Патріот це наш ВПК? Або Хімарси?

Надеюсь сказки про 200 евро танков 80 годов

Як показує практика євро танки 80-х років кращі за рашкотанки 2000-х, вже не кажучи про совкові танки 50-60 років, котрі рашка знімає зі зберігання і відправляє на фронт.

3. Єто смешно, а если у нас черный лебедь? Если Зеленский умрет, или еще что-то?

І що буде? Єрмак буде воювати з Татаровим, чи що?

4. А если Трамп скажет — Украина должна признать новые границы рф, иначе мы не дадим вам денег и у вас нечем будет покрыть дефицит гос. бюджета, и что тогда? Или к примеру признать границы до 24 февраля. Или просто заморозить войну? С какого перепугу Трампу бороться за отход россиян с оккупированных территорий? Послушайте что он говорит, он уже готов отказаться защищать страны НАТО, почему он должен выбивать на переговорах лишнее украинское село/город, учитывая его риторику ?

Трамп це генератор випадкових чисел. Минулого разу при інагурації Трампа, рашка відкопорювали шампанське і празнувала, а через місяць вже скулили через дії Трампа. Тому так — це рандом.

рф может игнорирать документы сколько там пожелают, но если в Украине будет непроходимая стена и мощнейшая армия — они не полезут не из-за бумажек, а ибо ссыкотно будет

Майже повністью згоден.
І де Україна візьме таку армію? З розваленою економікою, без підтримки Заходу?
З чого ви взяли, що якщо заморозять конфлікт, то в Україні буде краще з економікою, або армією?

можно стать действительно независимыми от союзников и действий агрессора.

Ага, ось воно що. І як же ми це станемо такими сильними? Глянь на розмір рашки, їхній воєнний бюджет, а ще досить ймовірне фактичне послаблення санкцій, ну бо ж мирний договір є. І знову надприбутки рашка буде вкладувати у воєнку. Але ми магічним чином будемо сильнішими за них.

П.С. Ну з моїм планом ясно. Давайте ваш план. Чи це він і є? Ну погодитись на окупацюю Донецької, Луганскої, Запоріжської, Херсонської областей + Одеса чи Харьків, а потім «навести порядочек» в країни, стати дуже багатими і сильними.. Це ваш план? Я правильно зрозумів?

Як показує практика євро танки 80-х років кращі за рашкотанки 2000-х

Хіба що шанси виживання екіпажу кращі. Але москалів таке не парить аж ніяк.

1.2. Очевидно, что если развал будет — очень хорошо, гг. Не очевидно почему он должен произойти, в целом. Строить стратегию рассчитывая на развал рф — не серьезно. Иран, КНДР — отличненько себе существуют до сих пор, рф по сравнению с ними — только родилась, поєтому не вижу предпосылок верить в развал рф в ближайшие годы.
А Патриоты и Химарсы то наше оружие? + очень дорогое. Будь у нас запас ракет хотя бы на 2 года вперед — я бы согласился, а так у нас через 3 месяца нечем стрелять будет. И шо тогда? А если заморозить войну, то еще советские наработки можно улучшить. Нам нужно больше своего оружия, мы не можем вечно клянчить у сенаторов денюшку на 2 ракеты для ПВО или Химарса.
По танкам и самолетам — вопрос не в качестве, єто не обсуждается. Вопрос в количестве и поддержке.
4. По крайней мере, даже если Трамп более менее одумается, не думаю что он будет топить за восстановление границ 91 года.

І де Україна візьме таку армію? З розваленою економікою, без підтримки Заходу?
З чого ви взяли, що якщо заморозять конфлікт, то в Україні буде краще з економікою, або армією?

Наша проблема с армией с учетом возможной остановки активныъ б.д. не в количестве, а в качестве и обеспечении. С учетом заморозки, я более чем уверен, что можно увеличивать квалификацию солдат, исправлять ошибки с текущей войны, ибо их хватает. А вот если продолжать войну — то дефицит бк и финансирование нужно покрывать телами. И как-то не очень приятно, наблюдать как ***** не могут пол года выделить мягко говоря не критическую сумму, которая жизненно важная для каждого солдата.

Економику страны по моему мнению поднять легче во время заморозки, чем во время войны. Но я бы сосредоточился на требовании приостановить боевые действия и выбить помощь от союзников на послевоенное восстановление, чем продолжать медленно, но проигрывать.

Але ми магічним чином будемо сильнішими за них.

Я думаю, что оборонительная позиция у нас будет сильнее после заморозки, чем сейчас. Даже если мы не сможем отстроиться так, чтобы они больше сюда не посмели сунуться — можно хотя бы без бомбежок настроить крепостей на востоке, сейчас то почти все сильнейшие укреп. районы с 14 года оккупированы, более защищеных у нас не осталось.

Я думаю, что оборонительная позиция у нас будет сильнее после заморозки, чем сейчас. Даже если мы не сможем отстроиться так, чтобы они больше сюда не посмели сунуться — можно хотя бы без бомбежок настроить крепостей на востоке, сейчас то почти все сильнейшие укреп. районы с 14 года оккупированы, более защищеных у нас не осталось.

Імхо, як тільки буде заморозка нам відразу прикриють військову допомогу. Те саме може бути і з економічною допомогою.
Інвестувати сюди ніхто не буде, бо всі будуть розуміти, що через 2-5 років буде нова війна.
Самі ми не витянемо. Виробництво танків майже знащене, та й те що було це півсотні танків в рік у кращі роки.
На радянські напрацювання грошей теж не хватить. Ну як, хватить на розробку, але виробити у потрібній кількості — утопія.
Рашка має вирбоництво та радянські напрацвання у +/- потрібній кількості виключно через інвестування божевільних грошей десятиліттями..

Я согласен, может быть и такое. Но мне такой вариант развития событий все равно кажется более перспективным, больше шансов на щасливе майбутнє. Можна оголосити, що ми відбили цю навалу та зберегли державність, треба працювати над гарантіями вже для того, щоб затягувати сюди інвесторів. У єврєїв ситуація була ще більш критична, тому мені бачиться, що нам зупинка б.д. може більше дати ніж рф. Доречі, якщо вже обговорювали чорного лебідя, то я би навіть більше на нього сподівався у разі призупинки, бо саме імперці на мою думку можуть знести пипу через провал вирішення «українського питання».

що через 2-5 років буде нова війна

А зараз план тягнути цi 2-5 рокiв чeкающи чорного лeбiдя, цiною дeсяткiв тисяч вбитих i також бeз iнвeстицiй. Чому чорних лeбeдiв нe можe бути пiд час заморозки.

Звiсно що можe i домовлятись нiхто зараз з Україною нe будe, тут хз

А зараз план тягнути цi 2-5 рокiв чeкающи чорного лeбiд

Зараз як не як діють санкції + маємо економічну та військову допомогу.

Якщо нe помиляюсь, то санкцiї за анeксiю Крима нe були знятi пicля мiнських угод i дiють досi (а можe помиляюсь, трeба пeрeвiряти).

та військову допомогу

Цe вжe залeжить вiд того, чи будe ЄС бачити загрозу чи нi. Поки що загроза очeвидна i кращe давати зброю щоб був шанс потiм Українi вiдбиватись, а кращe щоб нe почалось новe вторгнeння i нe мати на кордонах рашу.

Iнвeстицiй нiяких нe будe, цe факт.

А скорiш за всe, до виборiв в штатах нe будe пeрeмовин, раша можe зараз вважти що «лёд тронулся» i продовжувати давити, а пiсля своїх «виборiв» щe якусь мобiлiзацiю зробити.

Я просто якось забув дописати саме головне. Що вибору у нас поки не має. Раша точно буде давити далі, тому реальних переговорів не буде до інагурації наступного презадиента штатів..

Где аргументы, почему заморозка автоматически означает капитуляцию.

Тому що ціль рашки — це повне захоплення України. Навіщо їй погоджуватися на заморозку? Навіщо їй зупиняти війну? Вона бачить слабкість та неготовність Європи, вона має підтримку союзників, вона бачить проблеми у Штатах. Навіщо їй зупинятися тоді, коли вона почала мати якісь успіхи?

НАЖАЛЬ у вас НЕВІРНА історична аналогія. Це скоріше РККА і УНР. Французи і чехи могли собі дозволити сдатися і бути під окупацією не втрачаючи свою ідентичність і чисельність, бо німці були за робочу силу, а не геноцид саме французів на той час. Чи зможе Україна пережити повторну окупацію совком? Питання риторичне. Давайте подивимось на долю малих народів і недорусів з Белорусі. Фінам пощастило, що почалась друга світова, інакше проти совочку не було б шансів.
Оскільки ГАРЯЧОЮ світовою війною і не пахне, або вона буде така, що і жити не захочеться на планеті, у нас немає аналогії з Фінами. Оскільки параша м’ясники і шовіністи і хочуть знищити всіх хто ідентифікує себе не як малорос, то ситуація не така як з чехами, французами і німцями.
Водночас я згоден, що зараз ДУЖЕ важливий менеджемент війни і її оптимізація. А також серйозні плани по утриманню демографії. НАЖАЛЬ я не бачу у владі, що вибрав мудрій український нарід в 2019 таких менеджерів, що хоча б думали про це, а не як набити власні кишені. Тож будемо під зеленим керівництвом їсти гівно ложками, ще роки і роки тяжкої війни.

то вони через рік попруть далі вертати свою імперію — на Балтійські країни, Польщу, та й навіть Фінляндію.

Ага, а не на слабу післявоєнну Україну.

Ага, а не на слабу післявоєнну Україну.

якщо тут буде умовний «Лукашенка», то може і не підуть вже

А чого Україна буде слаба?

Якщо буде перемир’я і відкриють кордони, більшість чоловіків призовного віку виїде і більше ніколи не повернеться ... і можна будувати ті укріплення і лінії захисту скільки завгодно, але сидіти в окопах буде нікому ...

Тим більше не буде тимчасового захисту, права на роботу
Хтось у власні квартири, хтось щоб платити менші податки, хтось до родичів

Це все дуже просто перекреслюється тим фактом, що Росія нападе знову, і будь-яка більше менш адекватна людина вибере Європу з усіма її недоліками замість того щоб бути закритою в країні ще раз ...

Спочатку виїдуть ті у кого в Україні немає взагалі нічого, разом з ними поїдуть ті хто отримали в спадщину нерухомість в якомусь забутому селі/місті, де немає не тільки роботи а й життя взагалі ...

Далі почне закриватись маленький бізнес, бо зі зменшенням населення не буде кому купувати їх послуги ... їх власники також виїдуть ...

Далі черга середнього бізнесу ...

На цьому все закінчиться ...

всепропальщік як ти себе виносиш?

Я реаліст ...

Якщо ви живете в країні рожевих поні, де захід різко кинеться нам допомагати, я вам співчуваю ... з якого переляку захід буде нас рятувати?

З іншого боку влада не зробила і не робить нічого, щоб хтось хотів залишитися. Ви можете пояснити чому умовний 16-річний хлопець буде хотіти залишатися в Україні?

Не розумію як перехід на особистості і образи відносяться до того як я бачу подальший занепад країни, ну то таке 🤡

"

Я реаліст ...

Якщо ви живете в країні рожевих поні,

"
ти не розумієш що перейшов на особистості?

Перелогінься, не з того акаунта коментуєш 🤡 ...

оце самого гостровумного запитати забули

Так працює втеча від реальності.
От людині наводиш аргументи. Людина така «бля, аргументів у відповідь не маю. Але якщо погоджусь, то це ламається вся моя картина світу. А це боляче. Тому треба щось придумати чому цей пітух-дівчинка неправий. Ооо. Придумав. Він неправий, бо він пітух-дівчинка. А чому він пітух дівчинка? Бо я так захотів. Все. Перемога в дискусії надається мені. Можна далі іти жити в моїх ілюзіях і до сраки ті аргументи тих пітухів-дівчинок»

Це не аргументи а соплі, всим страшно, але виносити це на публіку і сіяти страх це робота на ворога.

пасивна агресія нічим не ліпша за активну. шибко вумно іронізуєш про поні — будь готовй прослідувати в пєшеходноє путєшествіє. Все чесно.

чому умовний 16-річний хлопець буде хотіти залишатися в Україні

А що йому робить ?

Виїхати з України до 18 років ...

Було б непогано побачити статистику про те як багато батьків хочуть щоб їх діти виїхали на навчання за кордон і не повернулись. Серед моїх знайомих і до війни майже всі намагалися відправити своїх дітей на навчання за кордон, зараз думаю цей показник дуже близько до 100% ...

Росія нападе знову

По-перше не факт. Якщо підготуватись достатньо добре, то може й побоятись.
По-друге навіть якщо не побоїться. Якщо добре підготуватись, то втрат і ризиків таких не буде і близько.

будь-яка більше менш адекватна людина вибере Європу з усіма її недоліками замість того щоб бути закритою в країні ще раз

Саме тому сотні тисяч людей проявляли і продовжують проявляти героїзм і неймовірну стійкість. Віддавали і віддають життя і здоров’я за захист цієї країни.
При тому, що в нас загранотрядів нема.

Якщо підготуватись достатньо добре
Якщо добре підготуватись

В вашому коментарі дуже багато «Якщо» ...

Саме тому сотні тисяч людей
Віддавали і віддають життя і здоров’я

В цьому я загалі не бачу жодного позитиву ...

Ті якщо реалізувати набагато легше під час перемир’я чим під час активної гарячої війни.
Якщо ж їх не реалізувати, то там не якщо, а майже гарантована поразка.

Стосовно позитиву в тому, що люди жертвують собою заради інших людей. Позитив чи не позитив це вже особиста оцінка кожного. Головне, що є факт, дуже багато людей воюють за цю країну навіть за таку якою вона є зараз. Якщо цю країну зробити кращою для життя людей (знову ж таки, під час перемир’я це робити легше. Зараз то майже неможливо). То тоді тим паче будуть люди хто будуть її захищати.

Перемир’я — це не означає сісти скласти лапки. Це означає готуватись.
В цьому нема нічого поганого

дуже багато людей воюють за цю країну

Солдат який вмирає на фронті просто тягне час для того, щоб щось змінилось на системному рівні. Ви бачите зміни на системному рівні?

це не означає сісти скласти лапки

Якщо всі 33 роки нічого не відбувалось, то які шанси що зараз щось зміниться? В країні вже 2 роки повномасштабна війна, а влада досі грає в гру «який би закон прийняти, щоб на зашкодити моєму другу корупціонеру» ...

Якщо буде перемир’я і відкриють кордони, більшість чоловіків призовного віку виїде і більше ніколи не повернеться

Опа. То виходить в Україні чоловіки це раби?
Якщо так, то питання раби кого?

Якщо ж серйозно. То поясніть будь ласка куди виїде фермер (дохід якого прив’язаний до його землі)? Куди виїде підприємець в якого бізнес в Україні?
Куди виїдуть купа людей хто навіть my name is capital of Great Britain прочитати не можуть??

Куди виїде підприємець в якого бізнес в Україні?

Ми з дружиною виїхали, бо інша шалька терезів занадто переважувала.
Але так, з конкурентів практично всі залишилися, 1-2% виїхало.
А з тих біженців, що я зустрічав в Європі, закріпитися зможуть ну хоч би 30% після того, як перестануть платити пасобія.

Ну так отож

Люди бояться не стільки повторного нападу росії, кільки повторної неготовності України.

Якщо ж Україна буде готова. То навіть на фронті буде більш менш норм. Навіть в піхоті. Тил ж буде жити спокійне мирне життя.

А навіть якщо так вийде. Що авторитарна сисистема (росія) якимось дивом вийде гнучкішою за демократичну систему (Україну) і підготується швидше чим ми.
То навіть в такому песимістичному сценарії. Навіть якщо нам не вийде зберегти країну для нас (для людей). То ми (люди) хоча б збережемо себе і матимемо більше можливостей плавно виїхати.

Тут треба розуміти хоча б приблизно який бізнес, щоб щось сказати ...

Такий, що міг працювати лише в Україні та закрився.

То виходить в Україні чоловіки це раби?

Не можу оцінити чи це вже рабство чи ще ні, але якщо влада наважиться на експеримент з відкриттям кордонів, то зможе точно оцінити мобілізаційний потенціал ...

куди виїде фермер

Скільки таких фермерів в Україні? З самого свіжого що я знайшов «Кількість статистично активних фермерських господарств становить 32 452» www.epravda.com.ua/...​olumns/2023/03/13/697907, це реально крапля в морі ...

куди виїде підприємець

Як багато підприємців дійсно щось виробляють і їм буде важко вивезти виробництво? Дропшипери, які перепродують речі з Аліка будуть робити те саме в умовній Польщі ...
Якщо подивитись на демографічну піраміду України www.populationpyramid.net/ukraine/2023, то видно що населення України буде і далі скорочуватися, тобто ринок збуту товарів, сервісів і послуг значно зменшиться. Залишаться ті підприємці, які дійсно щось виробляють і зможуть це експортувати за кордон ...
Одночасно, держава продовжує і буде продовжувати щимити бізнес 24tv.ua/...​-ukrayina-novini_n1853525 ...

мабуть тому, що «денацыфыкацыя и демелитарызацыя» будуть в умовах того самого «миру на умовах нейтральності».
І це буде щось на кшталт 50тис військ самооборони і заборона всього, що калібром більше мєлкашки.

Бо не буде грошей на армію, НАТО не буде давати снаряди, так як буде бачити загрозу для себе. Будуть внутрішні політичні чвари, населення буде виясняти хто воював хто ні, жінки почнуть забирати своїх чоловіків за кордон де вони влаштувалися, для цього прихисток не потрібен якщо є внж

і по договорам будуть продовжувати давати

Не буде, якщо буде ризик війни з росією. Всі заб’ють на Україну у вашому кейсі (коли буде ризик війни у них).

А якщо ви боїтесь, що хтось виїде — це вільні люди, у нас не радянський союз.

Це не я боюсь, а ті хто закрив кордони і можливо буде тримати їх закритими. В них в голові ще радянський союз.

І значить їм ТАКА країна не потрібна.

Так зараз теж є люди в Україні які так кажуть. Що це змінює для них?

це дуже егоїстично з вашого боку

Я за відкриті кордони. Кожен має право жити там де він хоче, навіть якщо державі це не вигідно. Бо держава заради людей, а не люди заради держави. Дивно змушувати людей жити в країні яка їм не подобається.

Я зараз не в Україні, але свідомо буду думати над поверненням, якщо буде мир і будуть адекватні податки.

Я теж не в Україні і навряд чи буду думати над поверненням, бо податки це звісно класно, але це далеко не пріоритет. Є багато інших факторів по яким Україна на даний момент програє і програвала навіть до 24.02.22

що НАТО фактично нікого не захищає

Скринька пандори, якщо виявиться що все ж таки захищає, то у НАТО є товсті ракети які літають куди треба, а Калінінград взагалі рівняється з землею артою.

Не буде, якщо буде ризик війни з росією. Всі заб’ють на Україну у вашому кейсі (коли буде ризик війни у них).

Будуть, якщо замаячить перспектива капітуляції України. Бо тоді Європі доведеться воювати з блоком Україна + РФ + Білорусь, з арміями, які пройшли сучасну війну. І, дивлячись на рівень «готовності» Європи, пиздоріз європейців буде конкретний. Якщо ще і Штати не будуть втручатися, або ж будуть звʼязані іншою війною, наприклад, з Китаєм, то шанси Європи не такі вже й райдужні

але значно райдужніші за ті, які мали ми.

Лише тому, що європейці здатні мобілізувати промисловість, а також нарешті припинити спонсорувати рашку. Але поки це станеться, багато країн Європи вже можуть бути під окупацією (Балтія, Польща, Молдова, Румунія, Угорщина, Словаччина тощо).

Потім буде мирний договір, і легалізація частини окупованих територій.

Потім буде мирний договір, і легалізація частини окупованих територій

упс, а від поточної ситуації з Україною це чимось відрізняється?

європа більша. є гори, балтика. англія узагалі на островах.
Ну так, прибалти нічим не прикриті від кацапів, молдова теж. Але до значної частини європи просто не добратися з наскоку. А потім прилетять іноплатеняни і вб’ють шойгу.

А чого за два-три роки Україна стане слабкою?

Це зараз серйозно? Де Україна зараз бере гроші на озброєння з пенсіями нагадайте но. І чому після війни хтось буде сюди далі передавати гроші та озброєння.

а чому не будуть давати після війни, але будуть давати під час війни?

Тому що серед хотєлок раші є повна демілітаризація України. Після цього сенсу давати зброю Україні не буде та й за умовами рашки не можна буде мати важке озброєння.
А без армії і зброї всі будуть розуміти, що рашка через декілька років окупує більшу частину України. Себто всі фінанси котрі нададуть Україні підуть рашці.

Під час перемир’я обидві сторони ідуть на поступки, якщо буде повна демілітаризація — це буде не перемир’я а капітуляція(з історичних прикладів).

не перемир’я а капітуляція

Бінго!! Цього і вимагає рашка.
В них же є чіткий список вимог до України:
1. Нейтральність
2. Визнання захоплених територій включаючи повністю Крим, Донецьку, Луганську, Запорізьку та Харківську область
3. Заборона всіх партій котрі вони назвуть «нацистськими» і т.д.

Поки є країна не буде потоку біженців. Тому й дають гроші, бо це дешевше ніж міграційна криза

Не чув про внутрішні проблеми після асиміляції 10кк українців. Думаю вони спокійно переварять стільки ж, тим паче ми швидко асимілюємось, плюс перспективно це для них позитив

Нюанс в тому що Європа старіє, відмовлятись від кількох мільйонів працівників які платитимуть високі європейські податки ніхто не стане. Особливо жінки з дітьми — це ж сам шик, майбутні молоді громадяни.
Максимум — уріжуть соціалочку і ті хто не хоче (або не може) працювати повернеться в Україну, решта залишаться забезпечувати європейців пенсіями.

А нинішня прям зараз воєнна Україна прям сильна.

По вашій логіці поки війна триває — в нас заводи цілі, люди живі, все на місці. І триватиме так і далі допоки триватиме війна. А якщо візьмемо паузу — от тоді раптом заводи за одну секунду самі знищаться, люди самі помруть в один момент і країна ослаблене саме від зупинення війни, а не її продовження.

Зараз дають гроші, зброю і народу можна пояснити чому 100% бюджету витрачається на армію, а не на інфраструктуру.

Типу нам дають аж стільки бабла, що це вигідніше, ніж та шкода яка кожного дня наноситься росіянами? Я не вважаю, що під час війни ми у плюсі. Навіть якщо не будуть давати грощі — загалом це набагато більше профіту, ніж те що відбувається кожного дня.

Що характерно — росіянам вигідно продовжувати війну саме з цих міркувань.
Ну, не тому що їм донатять десятки мільярдів :)
У них в економіці надувається величезна воєнна бульбашка, і всім дотичним це неймовірно подобається.

На країни, що під ядерною парасолею? РІЛІ?
У нас УЖЕ БУВ МИР НА УМОВАХ НЕЙТРАЛЬНОСТІ. Загугли послідовно. Будапештський меморандум, договір про дружбу, договір про кордон, мінські домовленості.
Рабзіянам легше накліпати ракет, дронів, снарядів за роки перемир’я і поперти вдруге на Київ, аж до Ужгорода і збирати Азію, ніж випробовувати долю в країнах ЄС і НАТО.
Тож нашого шансу на реванш в вашому варіанті, НАЖАЛЬ, навіть теоретично не буде.

Чув таку думку, що наші знову будуть витрачати сили на політику і дороги замість армії

Є підозра що таке можливе тільки під адміністрацією умовного макАртура

під адміністрацією Артура Мудрика

Чому ви вважаєте, що після мирової угоди Україна раптово стане слабкою?

тому що Україна зараз виживає виключно на допомозі Заходу. А якзо ти читав щотєлкі русні, то знаєш, що зброю ніхто не буде передавати. І за рік -два рашка повінстю окупує більшу частину України. Ну а що буде далі не варто гадати, адже є гарний приклад — ордло. Есбто повна мобілізація і участь в перших рядах у штурмах інших країн.

А Ви готові на мир якщо ваш регіон буде часткою Росії? Ну і чекати там на реванш наступні 100-200 років?

тобто людина, що живе в європі за пазухою, розповідає іншим, що опинитися в росії не так то і погано?
Це схоже на якесь блюзнрство рівня маска, ні?

Хай навіть з точки зору логіки і здорового глузду ви маєте якісь деталі від рації, з боку етики це не дуже гарно. «ну опинитеся ви в кндр2, ну станєтє гаваріть парускі, зате живі. я он в європу переїхав і нормально..»

Проблема в тому, що нам цього рф не пропонує.
Вони б це прийняли якби втрачали на рівні з нами, а вони просто лишаються всілякого контингенту котрий їм не дуже то і потрібен, та і поки воюють вони птсрнуті не повертаються в соціум.
Проблема в тому, що це ми вже виємо про допомогу, про сили. А рф — ні

Судячі з інсайдиків Арахамії зі Стамбулу то нам пропонували досить непогані умови (Крим на умовах оренди, тощо). І я б може йому б і не повірив, але до цього те саме казав Лукашенко. І коли два взагалі різні джерела дають одну й ту саму інформацію — я схильний вірити. Чому Ви впевнені, що зараз нам нічого не пропонують

Судячі з інсайдиків Арахамії
Крим на умовах оренди, тощо

Ну камон, ну це ж чос. Який Крим на правах оренди?
З самого початку вони самі погрожували застосуванням ядерної зброї при удараз по Криму, а тут на правах оренди..

П.С. От знайшов новину suspilne.media/...​ori-delegacij-u-stambuli

Голова української делегації Давид Арахамія заявив, що ключовим пунктом перемовин став Договір про гарантії безпеки для України.
«Ми сьогодні вийшли з офіційною пропозицією про нову систему гарантій безпеки для України. Ми наполягаємо, щоб це був міжнародний Договір, який будуть підписувати усі гаранти безпеки, які будуть ратифікувати, щоб не повторювали помилку, яка була колись в Будапештському меморандумі, то це виявилося просто папірець, а ми хочемо, щоб це був міжнародний механізм конкретних гарантій безпеки для України»

Ага, вони вийшли з пропозицією.

Серед гарантів Україна бачить країни Радбезу ООН, зокрема, США, Велика Британія, Китай, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Італія, Польща, Ізраїль, а також Росія.

Тут от Україна бачить, а всі інші країни просто мріють повоювати за України

учасник делегації Олександр Чалий повідомив деталі Договору: «Якщо Україна буде об’єктом будь-якої агресії, військового нападу, операції ми вправі протягом трьох днів вимагати консультацій. Якщо ці консультації не призведуть до дипломатичного розв’язання проблеми, то країни-гаранти повинні надати нам військову допомогу, озброєння і навіть закрити повітряний простір над Україною. Зробити усе можливе, щоб відновити безпеку України, і це ключова наша вимога»

круто то як. Залишилось тільки знайти країни корі на це підпишуться. Та й якщо підпишуться можна же сотню другу касок прислати.

Тут навіть про Крим є:

«Це окремий пункт. Ми пропонуємо протягом 15 років проводити двосторонні переговори щодо статусу Криму і Севастополя. Окремим пунктом ми пропонуємо РФ, що Україна і Росія не будуть протягом цього часу, поки йтимуть переговори використовувати військові сили, щоб вирішити питання Криму», — заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Ех, які гарні переговорники, пропонують вони..

Окремо про:

І я б може йому б і не повірив, але до цього те саме казав Лукашенко. І коли два взагалі різні джерела дають одну й ту саму інформацію — я схильний вірити.

Балабол + балабол = правда.

Окей, він потім вибачався, але про те, що в обмін на нейтральний статус готові були повернутися на 23.02.22 було. Я не буду Вам щось доводити, перекидуватися посиланнями. Я написав це у відповідь на твердження, що жодних перемовин ніхто не пропонував. А тут член переговорної групи каже що пропонував. Виявилося через рік. Звідки тобі впевненість що зараз нічого не пропонують тоді?
І так, коли 2 балаболи, які не пов’язані один з одним кажуть схожу інформацію — я схильний вірити що це правда, хоча б тому що вигадати окремо схожу дезу — як на мене трохи малоймовірно

Звідки тобі впевненість що зараз нічого не пропонують тоді?

Тому що наприклад інша людина з переговорної групи розповідала як Мединський дзвонив х.йлу, а той не брав трубки. Норм так переговори )))
просто там в кремлі якраз були справи поважливіше.

Там стільки питань...
1. Не зрозуміло що саме пропонували. Бо обговорювати варіанти і щось підписати на бумазі то різні речі.
2. Не зрозуміло як би це все виконувалось.

Хоча б уявили, щоб було при «опинитись у рашці», якісь ідеологічні речі типу прапора, мови, заборони партій чи «воювати проти Європи» це мало кого бентежить, бо в нас і зараз тотальна мобілізація вже є і є з ким воювати. Та і чого таїти, багато хто розмовляє рос мовою і не хотів би бути дотичним до політики.
Але за два роки рф наплодила низку репресивних законів, що не мають строку давності. Там навіть якщо лише 10% посадять за якусь там «пропаганду лгбт» або «використання інстаграму», то з іншими механізмами котрі лише будуть збагачувати рф набагато легше. А саме націоналізація майна, віджимання авто, нерухомості, різке знецінення нерухомості та ще й штучне. А ще можна опинитись на нарах просто за «дискредитацію» чогось.
Друге, в такому сценарії зі втратою України як держави наші паспорти в рф не будуть дійсними, всім потрібно буде отримати паспорти рф і ми всі автоматично під санкціями вже від ЄС і США. А тепер уявіть намагатись виїхати з країни де в тебе забрали усе і ще й працювати не зможеш і отримувати кошти напряму. Люди то будуть виїжджати, тільки перепон для міграції буде аж надто багато і зі сторони рф, ЄС та інших реально простих рішень для впливу на людей.

Окей, окупували, паспорта України недійсні. Насильно дали паспорти раші. Це автоматично призведе до того що за межами Рашки українські паспорти також будуть недійсними? Чи раша нікого взагалі не випускає за свої межі?

Чи раша нікого взагалі не випускає за свої межі?

Тесть з Донецька виїжджав влітку. Всіх спецом тримали добу на кордоні рашки, у чоловіків до 65 питали де російські паспорти, чому не має, фсб-к проводив бесіди.

Окей, окупували, паспорта України недійсні. Насильно дали паспорти раші.

Окей, от і підсилення армії освободітелєй..

Але ж не відправили на підсилення армії «освободітелєй»?
І навіть по ітогу спокійно випустили, і багато хто так успішно в Європу виїхав.

Не відправили бо тестю більше 65 років.
В маршрутці всіх попередели, що якщо є рос. громадянство, то є велика ймовірність що не випустять.

П.С. Можете глянути історії людей, які вирішили зїздити на Закарпаття, чи в Чернівці відпочити — там також для чоловіків до 60 і бесіди, і запитання де військовий квиток, а іноді й на добу затримують за нібито спробу перетину кордону (хоча людину на вокзалі затримали) чи відвозять в тцк...

Можете глянути історії людей з ордло, котрих кидали в мясні штурми проти найомніков з польші і т.д. Як там в них з забезпеченях, які там правила та ями.
На початку ще можна було виїхати з окупованих територій, але це потроху теж прикрилось для тих в кого є рос. паспорт.
Ну що тут говорити,якщо є гарний приклад — ордло. +/- на окупованих територіях буде те саме

Цікаво, в мене знайомі і їх рідня виїхали з Херсонщини, і не штурмують польский кордон. Російський паспорт у одного з них був, довелося брати щоб хату не забрали. До речі, раніше наймоднішим аргументом було «вони повернуться через 5-10-15 (потрібне підкреслити) років». Як давно його поміняли на «будете штурмувати польский кордон»? Чисто зі статистичної точки зору цікавалюся

Цікаво, в мене знайомі і їх рідня виїхали з Херсонщини

Так, багато виїжджали через Крим. Себто буде декілька років щоб звалити з окупованих територій. Ну якщо не попадеш на підвал, бо бєндєравець, або маєш гроші, або просто рандомно заберуть тебе для статистики боротьби з неугодними. Але далі будуть нові війни вже у складі рашки..

Є інший приклад, знайома працює в центрі для біженців в Хельсинкі. Там останній рік основна маса біженців — це Крим, Луганськ, Донецьк. Тобто це люди які жили дууже багато в окупації і їм норм було там з 14го по 22ий, але коли з’явилася солодка можливість звалити в ЄС — достали українські паспорти та скористалися цим. І якщо з ОРДЛО все зрозуміло — поки їх офіціно не включили в Рашу то там місцеві князьки гребли всіх кого можна, то кримчан взагалі ніхто не чипав. В нас навіть був один такий штріх з кримською пропискою та канадським ВНЖ, який, як виявилося, з 15го по 22ий чудово себе чухав в Пітері, в очевидь з роспаспортом, бо інакше я не розумію, як можна було 7 років мешкати в Пітері, а коли відкрилося вікно можливостей — став біженцем на клятому заході. Це я пишу не як приклад нерозбірливості наших партнерів у політиці надання захисту біженцям, а як те, що вони також наче не з окопів в ЄС попали

А в нас зараз є план звільнення територій?

А ви що не чули — наступ на кордони 91го, штурм Криму, всі діла. Подейкують що ще 2-3 тижні! Ну максимум місяці!

Це на рівні плану: «зарплати вчителям 4000». Типу дуже круто, але як

Головне не уточнять 4000 чого і 4000 коли ;)

то вони через рік попруть далі вертати свою імперію — на Балтійські країни, Польщу, та й навіть Фінляндію.

Не зовсім. В першх рядах попруть якраз «отряди Шторм-Хохол» в яких може і пан бути..

думаєте наперед, виїхавши в 2023, щоб не бути в таких отрядах

думаєте наперед, виїхавши в 2023, щоб не бути в таких отрядах

Саме так.
Але ж навіщо вам переживати? От-от підпишуть мир з рашкою і тоді буде «мир да любов» між «братськими» країнами на тисячі років. І всі мизамирці будуть сміятись з дурників котрі все кинули, розпродали за копійки майно і виїхали з України.

А от Польша вирішила битись до кінця і втратила загиблими сумарно ~6 мільйонів, або 17% населення...

Крутий приклад.
А чому ж пан Україну 1920-21 не згадав. Теж вирішили не зупиняти більшовиків, закінчилось все голодомором і тією ж війною у складі совка.

що Радянський союз переміг Німеччину в 1943-1945 в першу чергу завдяки хвилям людського м’яса, які навалювались на німців

правильно. Саме так і буде згову якщо Україна програє. Рашка буде завалювати м’ясом Європку..

Тільки голодомор був наслідком того, щоб подавити українців, котрі хотіли формувати свої власні політичні партії. В документах же сказано, що це був прямий наказ Сталіна як реакція на скандування «Поверніть Петлюру»

Звичано можна відпетляти, багато моїх знайомих так і зробили, але самоповага яка може бути після цього.

Не розумію звідки взявся цей слоган «ой вей, як же ти будеш дивитись в очі своїм дітям».
Є якась статистика, що от люди які відпетляли від війни, скажемо другої світової відчувають якийсь сором в порівняння з людьми які пішли на фронт? І що їх діти та онуки також відчувають сором.
Бо щось мені здається, дітям кєнта який звалив в Канаду через хабар ТЦК буде абсолютно повністю положить на непатріотизм їх батька, вони навпаки будуть щасливі що він привіз їх рости в таку класну країну.
В мене от в роду були ухилянти від другої світової за совків, і їх я ані краплі не засуджую. А були і чуваки які поперлись захищати батьківщину маючи опцію осісти осторонь — я там ретроспективно розбиваю лице фейспалмом.

Бо сім’ї завжди краще живий батько, ніж мертвий батько герой.
Захистити сім’ю можна тільки будучи поруч з нею. Навіть коли захист це еміграція в Канаду, як зробили багато людей 100 років назад. Зараз онуки кажуть дякую.

у нас поки ще є шанс зупити все тут

Докажи :)

От серйозно. Докажи, що при нинішньому рівні забезпечення і нинішньому рівні ефективності використання того всього ми зможемо зупинити все в Україні.

Хочу почути реальні аргументи, а не просто лозунги

Ну я навіть не диванний аналітик, які в мене можуть бути аргументи.

Особисто я уже змирився з тим, що батьківська хата назавжди залишиться в окупації. Маю лише бажання захистити свій дім на іншому боці Дніпра.

Маю лише бажання захистити свій дім на іншому боці Дніпра

Так а звідки така впевненість, що при нинішньому рівні забезпечення і нинішньому рівні ефективності використання того всього тобі вдасться захистити свій дім на лівому березі Дніпра?

Ти ж і сам готуєшся іти служити, й інших підбиваєш. Щоб як ти сказав захистити свій дім на правому березі України.
А з чого така впевненість, що «піти в армію» гарантує «захистити»?

Наскільки мені відомо. Піти в армію означає захищати. Тобто спробувати захистити. А от чи вдасться захистити чи не вдасться — це уже залежить від ряда факторів. Які ти чомусь опускаєш.

Захищав і захистив два дуже різних слова. Зверни увагу.

Та ніякої впевненості, але вже так склалося, що на іншому боці Атлантики дому не маю.

На рівень забезпеченості і ефективності, знаходячись поза системою, особливого впливу не маю. Але і сидіти склавши руки не хочу

Я людина проста і вважаю себе людським ресурсом. Від мене, як від ресурсу, набагато більше користі у поточній діяльності (програмування, спілкування з іноземцями, допомога сім’ї) ніж буде від мене ж з автоматом чи лопатою у руках.

Доти, доки армія не покаже, що мій перехід у її структуру буде мати більшу цінність, ніж моя цивільна активність — я не бачу сенсу добровільно туди лізти. Повістку мені не вручали. Так що продовжую жити звичайним айтішним життям. Якщо все ж таки отримаю повістку і потраплю в армію — не буду шукати шляхів дати хабар і змирюся з долею, але це буде не добровільно, а вимушено і з купою негативних емоцій, що, вірогідно, стане останньою краплею до заведення трактора, якщо виживу і доживу до відкриття кордонів.

Пропоную мобілізацію припинити. Взагалі.
А також, по стандарту мериканської НАТИ — дємбельнути всіх у віці 49+.
А на додачу, всіх кого раніше визнавали «обмежено придатними» — визнати «непридатними зі зняттям з військового обліку».
Думаєте — це одразу призведе до поразки і капітуляції? З якого це дива? Он на морі ж якось воюємо, з купкою військових моряків у котрих немає жодного бойового корабля, і шикарно ж воюємо. В чому проблема так само воювать на суші? Тому що генерали наші набагато тупіші за адміралів — чи таки тому що генерели звикли воювать по принципу «баби нарожають а ТЦК наловить»?
Тому і треба генералів тих поставити в умови типу «воюйте тим що є». Тоді одразу зрозуміло стане, на яку саме кількість зірочок (а може й личок) на погонах ті генерали реально заслуговують.
Борис Лисий © ветеран
Он на морі ж якось воюємо, з купкою військових моряків у котрих немає жодного бойового корабля, і шикарно ж воюємо. В чому проблема так само воювать на суші?

якщо зовсім коротко, то тому що суша — суха, а вода — мокра,
якщо трошки довше то...
на морі немає можливості не те що взяти Одесу в котел, а навіть просто перекинути 100К чмобиків з Алупки на штурм Одеси — бо вплав вони туди самі не дістануться навіть за підтримки бойових плавців, дельфінів і попів,
а намагатись доставити їх до Одеси кораблями — це теж втопити, але вже разом з кораблем десь на півдорозі,
морько для воюючих сторін наразі закрите, нових кораблів більших за розміром жд платформи — не перекинути,
з тих кількох десятків все ще існуючих поки плавзасобів, коли черговий виходить у відкрите море і його ловлять на цьому — зграя дронів загризає у більшості випадків,
навіть одну ПЛ, яку в морі не те що втопити, відшукати — нічим
і ту в сухому доці підловили і КР накрили

нових кораблів більших за розміром жд платформи — не перекинути

June 25, 2018:

Russia transfers five warships out of Caspian Sea
Some were sent to the Sea of Azov; others to the Mediterranean. It remains to be seen if the redeployments are permanent.

April 14, 2021:

Moscow moving 15 warships from Caspian Sea to waters off Ukraine

Ну и один заводик на Волге, что атомные подводные лодки строил — “Красное Сормово”...

Згоден. Теж хотів це написати.
Але потім подумав і зрозумів, що це не так.

На морі sea baby або маґура коштує щось типу 250к доларів. А сухопутний fpv ±500 доларів. Тобто замість трьох водних дронів можна зробити 1500 сухопутних fpv.

А ще на морі у наших нема саушок, нема мінометів (вони ребів не бояться). На суші ж є.

На суші ворог розпорошеніший — але й варіантів чим по ньому у*бати набагато більше.
Питання тільки в організації виробництва того всього.
І в організації застосування.

А це якраз питання і до сил логістики, і до генералів, і до міністерства оборони, і до верховної ради, і до президента, і до прем’єра.

Дуже демотивує чути про Відсутність покарання для керівництва, включаючи вище керівництво.

Фактично, генерали, полковники і вниз по ієрархії нічим не ризикують взагалі. На позиціях вони не сидять( навіть Зеленський неодноразово приїжджав поблизу нуля! ), в штурми не ходять, за накази внаслідок яких необґрунтовано загинули люди нічого не буде.
Не потурбувався про підготовку позицій — нічого.
Відверто м’ясний штурм — нічого.
Не віддав наказ про відведення коли вже варто було — нічого.
Твої люди без необхідного забезпечення — нічого.
Зробив якусь дикуху бо так захотілось( ще не забули історію про те, як комбат спалив машину гранатою бо так захотів і міг, перед цим цю машину передали волонтери ) - нічого. В історії з машиною ще й покарали бійця який про це розказав.
Часто після такого ще й на підвищення йдуть.

Це і є армія. Оця вся ситуація. Безшабашність, безвідповідальність, відокремленість.
не тільки у нас, всюди. (мені свого часу «покоління вбивць» сподобалося).
Будеш карати за м’ясні штурми — ніхто не ризикуватиме, не підписуватиме нічого (див сучасну політику, коли жодне створіння не ризикує узяти на себе хоч якусь відповідальність)
Будеш обговорювати накази — ніхто накази не виконуватиме.
Махатимеш шаблею і зноситимеш голови всим, хто щось зробив не так — нікого не залишиться.

Я не знаю і не уявляю, як тут узагалі можна знайти якийсь баланс. (

Якби було так як ви кажете, то лікарі б не лікували, вчителі — не вчили, а в автомайстернях не ремонтували. Бо всі бояться відповідальності.

У багатьох лікарів також ціна помилки життя і там ти хоча б теоретично можеш поскаржитись, подати до суду, зібрати лікарську комісію і т.д.

Я не знаю і не уявляю, як тут узагалі можна знайти якийсь баланс. (

Теоретично, як бачиться з дивану, цього мали б навчати у військових академіях, на офіцерських курсах, розповідати на конференціях які проводить НАТО і т.д.

Я цілком допускаю, що звичайний солдат, а особливо цивільний, може не розуміти наказів, планів та стратегій і тільки згодом, можливо навіть після війни, виявиться, що наказ який здавався «м’ясним», був насправді найбільш оптимальним та гуманним.
Але станом на зараз, є багато питань.

конференціях які проводить НАТО

от згаданий мною фільм «покоління вбивць» знято по книзі журналіста, котрий якийсь час провів у підрозділі країни, що прямо таки є ядром нато.

Я не заперечую складність ситуації і тим паче не пропоную простих рішень.
Але треба, перш за все, визнати на офіційному рівні, що проблема є, а якщо вона є, то розробляти хоча б теоретичні методи її вирішення, а далі дивитися наскільки це матчиться з реальністю і допрацьовувати так аби це хоча б якось працювало.

Я цілком допускаю, що звичайний солдат, а особливо цивільний, може не розуміти наказів, планів та стратегій і тільки згодом, можливо навіть після війни, виявиться, що наказ який здавався «м’ясним»

Ну тут тактика дуже стара youtu.be/XT47PqawyNg?t=38

взагалі то, «балансу» не навчають, його підтримують. Тоб то на кожного чувака з «картбланшем» повина бути людина, що несе відповідальність за нього і таких як він. За військових відповідає політичне керівництво... десь там, в цевілізованих краях. А ми, що маємо, то маємо. ))

Будеш НЕ карати за м’ясні штурми — отримаєш проблеми з мобілізацією.

Можна карати за ухилення від мобілізації — проблема вирішена.

Пропоную карати взагалі всіх

Можна відновити смертну кару — проблема вирішена.

Все б нічого, тільки вже на першому етапі Україна помре. На мапі вона буде, але як вільна демократична держава — ні.

Це проблему не вирішить, бо цивільних невійськових зі зброєю теж вдосталь. Якщо ти поставиш в ситуацію де треба буде обирати вчинити супротив поліції в пластику або чинити супротив регулярній армії то тут теж вибір очевидний.
Вводиш смертну кару — люди просто насичать інфополе про це, це дійде до західних ЗМІ, європейські/американські громадяни не сприймуть це нормально, рф підхопить і почне насичувати теж інфополе що «дивіться, вони зійшли з розуму!»
І як би все. На Україну глобально забили, влаштували великий паркан від біженців і просто почекають.
Все.

Мати зброю і вміти з неї хоча б не застрелитись — то дві великі різниці. Хоча поліцаї теж підготовкою не блистають.

По статистиці ріл збільшення самогубств лише зростає при кількості зброї у населення :/

Зато падает количество грабежей в одно рыло. Ибо грабитель знает, что это может быть последнее ограбление.

Нет( статистика показывает то, что грабежей со смертельным исходом больше.
Ну и самые незащищенные группы в бОльшей опасности у кого статистически реже оружие в принципе (старики, дети, женщины, инвалиды, психически больные и т.д)
Количество нелегального оружия увеличивается пропорционально легальному. Не просто потому что воруют со складов, а потому что преступник переживает что столкнется с легалтным обладателем и поэтому на дело уже идет подготовленным.

Так что не работает это все

Цілком логічно — в середньому вогнепальна зброя вдома лише до цього і придатна. Плюс, якщо вона вже є, то чому б не скористатись?

Будеш обговорювати накази — ніхто накази не виконуватиме.

НЕПРАВДА!
Не знаю звідки цей міф взявся. Але я сотні разів на практиці переконався, що це не так.
Не з піздєжа совокового начальства, не з совкових фільмів про другу світову. А з реальної практики.

Якщо наказ виважений і продуманий — то обговорення цього наказу йде на користь. Бо ти обговорив, розвіяв всі консьорни і люди з спокійною душею пішли виконувати наказ, знаючи, що це найкращий з доступних наказів.

Єдиний випадок коли обговорення наказу шкодить — якщо наказ тупа ***ня. Бо чим більше люди обговорюють тупий наказ, тим сильніше переконуються, що він тупа ***ня.
Але якщо наказ виважений — люди виконують.

напевно мною вжито недостатньо точне слово (хоча яке треба вжити я не можу придумати). Мав на увазі ситуацію, коли накази починають «обсуждацца» знизу з метою зробити поменше.

З такою риторикою Цезар підбурив легіонерів заарештовувати усіх легатів та центуріонів, та переходити на його сторону від помпеіанців та сенату. Тобто знищів демократію. Результат — з рештою дійшло через до : Тіберія, Калігули та Нейрона.
Реалії можуть включно з главкомом зняти з посади, якщо є така потреба, суди і т.д.

А там була історія з придворним шутом котрий став диктатором?

Це швидше з Буратіно, www.youtube.com/watch?v=k2MLfT58V6k BTW Там Карабас-Барабас директор театру — 10 золотих інвестував в Буратіно, щоб той ляльковий театр відкрив в коморці. Але той звісно пішов до МММ www.youtube.com/watch?v=GkYs7YgdUcQ, спочатку гульнувши с Понци та Мейдоффом в трактирі, звісно на інвестиційні гроші.
Якимось чином, як не дивно, ляльковий театр був таки відкритий, не дивлячись на те, що в приміщені були сами щури.
В реальності більшість диктаторів стають такими щоб «урятувати народ!» як потім виявляється від самого себе.

Вы главное забыли — кое кто 2 года забивали на развертывание ВПК, не копали укрепления, не расстреливали за коррупцию — их даже переизбрать не могут, не то что снять

нічого не буде

ну буде сувора догана, добре

Мені ці розмови та опитування все більше нагадують клоунів в цирку — бо зрозуміло, що домовитись сторони не можуть, тож, дійство виглядає прикольно, але ні до чого призвести не може.

З одного боку ті, хто (давайте вже будемо чесними) боїться та не довіряє державі — і не піде за жодних умов (крім прямої загрози життю тут та зараз, і то не факт). З іншого боку ті, що принципово красти не перестануть, друзів та подільників не посадять, «бо вони ефективні менеджери без яких неможна».

Тобто тут принципово немає що обговорювати — розмова незрячих з глухонімими.

Так, є частина суспільства, яка вагається — але її вимоги та потреби, скажемо так, настільки прості і очевидні, що проводити опитуванні «а що треба зробити, щоб...» наводять на думку про дуже серьйозну розумову відсталість запитуючих. Я зараз не про автора топіка, звісно, а про наших «державників» у руля.

Бо якщо людина ризикує своїм життям за країну, то, вочевидь, вона хоче бути впевненою, що всі інші по ланцюжку від неї до вищих ланок влади зроблять все можливе, щоб вона повернулася живою. Або, якщо вже це неможливо — так само будуть робити все можливе і не можливе щоб забезпечити її родину. Хоча-б на тому-ж рівні, якби людина залишилась з родиною.

Що якщо людина виконує приказ будь-що, то і всі генерали і чиновники, від кого залежить забезпечення операції та армії в цілому — теж виконають свої обовʼязки будь-що, навіть ціною життя.

І це ж прості речі. І майже все це ВЖЕ є у законах. А чого немає — можна прийняти за день, маючи монобільшість. Тому я не розумію, яких ще відповідей треба?

Просто зробіть так, щоб у людей не було відмазки «піду тільки як перестануть красти». Просто покажіть всіх цих «ефективних менеджерів» у вʼязниці без права на заставу та амністію і скажіть «все, ми зі свого боку зробили — тепер ви мобілізуйтесь, а ми ОБІЦЯЄМО зробити все, щоб ви повернулись, а ваші родини не залишились без допомоги».

Звісно, підуть не всі, але принципових все одно ви ніяк не мобілізуєте крім як силою, але їх не так вже багато, може і вистачить тих, хто прийдуть.

Повністю прозора мобілізація. Повністю прозорі виплати (а не як захоче командування). Повністю прозоре постачання і забезпечення. Повністю прозоре, неупереджене і невідворотне покарання за невиконання чи не належне виконання обовʼязків на ВСІХ рівнях. Реально визначені строки і умови демобілізації (а не як захоче ставка, начальник чи там дохтур з влк)

Прості речі рятують життя ©

Ви сказали «боїться і не довіряє державі» та «піде за умови загрози життю тут і зараз». Цим по суті ви сформулювали свої умови за яких мобілізуєтесь в армію. Я їх для вас навіть переформулюю у вигляді умов:
1. Мені не страшно
2. Я довіряю державі.
3. Є загроза життю тут і зараз.
І якщо вам здається що це нереально, запевняю вас це дуже реально. Є психотропні препарати які забезпечать одночасно (1) і (2) і лишиться тільки створити загрозу вашому життю. І це не цирк, це ж було вже.

Ні. Я не формулював свої умови. Бо в мої умови ще входять умови що враховують мій стан здоровʼя, де тільки психотропними препаратами не обійтись, нажаль. Але обговорювати свій стан здоровʼя публічно я не хочу.

Та ні, просто ви по ходу розмови вигадуєте нові умови. Тепер іще
4. Враховувати стан здоров’я.
Це теж цілком реально, адже коли людей відправляють на м’ясний штурм їм жити лишається зовсім недовго, в цьому і полягає врахування усіх хронічних захворювань. От вам «врахувати стан здоров’я». Можете вигадати наступні умови.

Повністю прозора [мобілізація/виплати/постачання]

це як?

Повністю прозоре, неупереджене і невідворотне покарання за невиконання чи не належне виконання обовʼязків на ВСІХ рівнях.

хто буде тим, хто визначатиме факт неналежного виконання?

Реально визначені строки і умови демобілізації

як це співвідноситься з загальною невизначеністю ситуації?

Це так, що є громадські наглядові ради, що не дають виконувати чи не виконувати свою роботу в залежності хто перед посадовою особою — простий громадянин, чи не простий громадянин.

Хто зараз визначає неналежне виконання? Мабуть правоохоронні і контролюючі органи, нє?

Два роки служиш — два роки тебе гарантовано не призовуть.

Знову таки. Наша розмова переходить в стан тих клоунів на манежі цирку. Ми можемо порозмовляти, але все одно все закінчиться тим, що все одно ситуація не визначена, все одно — красти будуть, все одно своїх не звільнять, все одно — свої не посадять. Все одно — треба йти і воювати, бо немає ж кому. І тому який сенс все це обговорювати? Який сенс все це питати? Щоб що?

Який сенс все це питати? Щоб що?

отож. Я не хочу обговорювати. Цими своїми питаннями я хотів показати своє власне ставлення до тих самих Просто зробіть так, щоб ... .

А чому власне в’язниця — в не штрафбат по типу Вагнера чи Шторм З ? В’язниця ми проходили отримує умовний термін судимість чи виходе за пару місяців з блатхати на спец ізоляторі СБУ і до побачення за кордон. А там інвестиційний грінкард чи блукард за мільйонні вкладення.
Дати — причинний ножик, сімейні труси від держави і вперед в контратаки на : Авдєєвку, Куп’янськ чи Бахмут відбивати з Марьянкою. Ще є Херсонський напрямок, Токмак і т.д. місць повно — навідміну від зброї та боєприпасів.
Доки що перспектива підти в Банзай в якості камікадзе, в расход замість боєприпасів яких нема, це якраз для законослухняних громадян або тих хто не зміг втікти від ловців бродячих собак на вулицях, або за мзду нахивати п’ятами через кордон. А для тих хто попався — щоб знав, що як не знайдуться гроші на відкуп — тоді буде тобі непереливки, дізнаєшся про усі тяготи та турботи військової служби в повному обсязі.

Тому що ЗСУ — то не покарання. Ви би хотіли, щоб вам спину прикривали злочинці? Працювали поруч злочинці? Навіщо таке бажати тим, хто захищає мир в наших містах?

Це у рашці ЗС — непотріб. А в нашій країні я не хочу бачити непотріб ніде, крім в’язниці.

Єдине, що мені здається вірним — відправляти зрадників на розмінування і на розбір завалів, ексгумацію і перевозку загиблих. Хотіли рашку — отримайте в повному обсязі.

Тому що ЗСУ — то не покарання

Хотілось би щоб так було, але суспільство і держава зробила це покаранням.

Держава — це не міфічна істота. це все ми. Вона відображення суспільства.

Те, що суспільство хворе і скалічене десятиріччами совку не значить, що треба продовжувати цю лінію.

ЗСУ — не покарання.

ЗСУ — не покарання.

Але на практиці саме покарання для більшості. Як показує опитування dou, для 71% це може бути реальним покаранням.

Називати ЗСУ покаранням — ознака махрового інфантілізму.

Так, це не курортне містечко для відпочинку. Але хтось повинен робити цю роботу. Хтось йде за покликанням, когось держава примушує виконувати свій обов’язок. Але покаранням це все одно не стає. Так само як ніхто не називає покаранням нещасний випадок. (крім дітей, але для маленьких дітей інфантілізм природня частина психічного розвитку).

Називати ЗСУ — покаранням, це прирівнювати тих, хто в ЗСУ до злочинців. Це зневага.Так неможна.

Як показує опитування dou, для 71% це може бути реальним покаранням.

— Ну, я б сказав, це більше каже про ці 71%. ніж про реальність і ЗСУ.

Так я ж не проти, тільки скільки було кейсів коли за якийсь адміністративний проступок людину мобілізовували. Чи чуть що, одразу коментарі: на фронт його.

Поки ось так буде, це будуть сприймати покаранням. Ну, і якщо тебе щось змушують робити, те що ти не хочеш, під страхом тюрми, це теж може сприйматися як покарання.

ЗСУ, це, звісно, не покарання.
А от совєтьська армія де у військовослужбовця менше прав, свобод і можливостей повпливати на свою долю ніж у засуджених до покарання у вигляді обмеження волі — цілком собі.

Є жарт на тему:
В чому різниця між рабом і військовослужбовцем ЗСУ?
Рабу його власник може подарувати волю.

Власне от Одеський фільм де навіть Сталін міняв 25 років тюрми на місяць штрафбату youtu.be/AlgDbk7Umcg?t=5813 Результат такий youtu.be/AlgDbk7Umcg?t=7172 хто живий, має прощення за корупцію. Взагалі така практика є по усіх країнах світу навіть США. А так виходить скажімо от таке:

Понад п’ять років Лазаренко провів під домашнім арештом у власній квартирі в Сан-Франциско. Потім, як повідомляли українські ЗМІ з посиланням на бюро в’язниць США, термін утримання Лазаренка під вартою був скорочений на 7 місяців — до 1 листопада 2012 року. В результаті рішення судді сума доведених фінансових зловживань скоротилася до 4,5-5 млн доларів.

Після домашнього арешту значну частину покарання Лазаренко відбував у федеральній тюрмі Federal Correctional Institution[en] міста Дублін (Каліфорнія). А за рік до визволення Павла Лазаренка перевели до в’язниці Federal Correctional Institution[en] в місті Термінал Айленд поблизу Лос-Анжелеса[10]. 1 листопада 2012 року Павло Лазаренко був звільнений[11].

6 липня 2016 року оглядач The New York Times Леслі Вейн повідомив, що Павло Лазаренко проживає із своєю другою дружиною і трьома дітьми в окрузі Марін поблизу Сан-Франциско

uk.wikipedia.org/...​/Лазаренко_Павло_Іванович
А ті кого він обікрав мають от таке:
youtu.be/oNYFEQtknGQ?t=86

А в сіру давнину четвертовали... правда і тоді і зазар корупція чомусь була і є.

То може ті методи не дуже й допомагали?

Може треба якось по іншому? Треба міняти підхід?

dspace.uzhnu.edu.ua/...​ТРАТ СРСР І НІМЕЧЧИНИ.pdf

Кількість засуджених у Червоній Армії та у вермахті
Міра покарання Червона Армія (осіб) Вермахт (осіб)
Засуджено за дезертирство 376.000 1941-1944 рр.: 29
1945 р.: 722
Розстріляно (військовослужбовців) 157.593 7.810

І що, допомогло це від корупції та розвалу армії?

Як там з КНР з їх розстрілами за корупцію? Всю викоринено? ;)

Німеччина програла війну, СРСР — виграв. КНР — теж виграла війну.
А це якраз те що є на фронті зараз youtu.be/N53Jr0uGq5I?t=391 І результати youtu.be/N53Jr0uGq5I?t=683

Ага, Німеччина програла війну, бо недостатньо рострілювала?

Втрати союзників і кількість розстріляних серед союзників самі знайдете, чи допомогти?

Ага, Німеччина програла війну, бо недостатньо рострілювала?

Через системні проблеми з логістикою. А розстрілювали вони якраз дуже багато, що правда своїх відносно мало. Антифашистів здебільшого гільйотинували, ізраїльтян та ромів в Польші в газових камерах, а в Бабйому Ярі і інших ярах по повній програмі з кулеметів. BTW Самим маратись часто не хотіли, тому СС-ці використовували
Айнзацгруппи
uk.wikipedia.org/wiki/Айнзатцгрупи
та зондер команди ru.wikipedia.org/...​ационного_лагеря_Освенцим
Зокрема був і чистий штрафбат — зондер команда Ділінвагера
uk.wikipedia.org/...​_дивізія_СС_"Дірлевангер

Тому що ЗСУ — то не покарання

Надайте список відмінностей від позбавлення волі, крім чисто юридичної різниці в назві ?

Ви би хотіли, щоб вам спину прикривали злочинці?

Штрафні роти, дізбати, каторги ніколи нікого не «прикривали» так їм просто ніхто не брехав і прямо казали прямо — що вони розхідний матеріал, пощастить вижити держава надає прощення. Між іншим зазвичай такі роти дуже добре бьются як не дивно, особливо що єдине заохочення яке можливо надати це скасування попередньо накладеного стягнення. Штрафні роти зумів організувати ще Петро Перший, супротивник це і зараз використовує в повній мірі. Але в Україні спочатку в такі атаки пускали добровольців зокрема ДУК Правий Сектор та майданівців, схоже хлопці скінчились разом зі снарядами.
В той самий час корупціонер по сьогодні друга за престижністю професія після олігарху.

Тобто всі, хто зараз в ЗСУ — в чомусь винні і є злочинцями? Ну, різниці ж немає...

Чудова логіка. Прям кристальна в бездоганності.

Без вини покарані, все як має буть.

Надайте список відмінностей від позбавлення волі, крім чисто юридичної різниці в назві ?

Рілі? Яку ще маячню потрібно спростувати?

ЗСУ — не покарання. Маячня ось це

але суспільство і держава зробила це покаранням.

Рандомна маячня спростуванню не підлягає, як не потрібно доказів що земля не кубічна.

скажіть тіпам, яких силоміць знімають з маршруток і гребуть в буси що ЗСУ — це не покарання, а честь

Подивився на ситуацію з Авдієвкою і як проводили евакуацію.
Нема слів.

Щось мені підказує, що якби опитування почалось сьогодні, то відповідь «ні» мала б показник у 95%+.

Вероятно, подготовка всех в плане опускания мотивации перед договорняком о перемирии с уступками со стороны Украины. Шоу.

Повернутися — хіба що на щось таке, щоб не відчувати, що все wasted, бо записався простим юнітом, а втратив купу всього непростого... Особиста мрія це морські дрони. Розробка, керування, обслуговування, евакуація, все...
Тому п.2, але наразі це малореалістично.

Та ничего страшного, ходите на митинги в Цюрихе, отпугивайте злодеев, оскорбляющих украинских девушек, «страшным лицом». Разговаривайте на львовско-винницком фьюжене и вот это все, лень перечислять:) Кстати, рад видеть, что вы уже фамилию сменили.

От через таких як ви токсіків з оклендських фронтів (і повертаються ж звідти пальці сарказм виригувати), моїх мимовільних хроністів, і замінив на псевдонім. Зворушений увагою :-)
З вашого дозволу, все-таки продовжу розвивати свій проєкт і наймати українських фахівців. Біля мене їх вже шестеро, а біля вас скільки?
Взагалі, шкода, що всі хроністи-токсіки запамʼятовують лише те, що їх вкурвило, забуваючи суть. Втім, до однієї черкаської істерички, яка назвала мою компанію «рогами і копитами» вам таки далеко, але вона і не тут.
А от мене недавно сильно надихнуло, що у моїй Вінниці таки роблять нашу версію SMILE на нашому лазері і що якби не війна, можна було б там обкатувати власну розробку, в головлікаря, з яким я вже особисто знайомий centr-zory.com.ua/...​o-lazerna-korektsiya-zoru

От через таких як ви токсіків з оклендських фронтів (і повертаються ж звідти пальці сарказм виригувати), моїх мимовільних хроністів, і замінив на псевдонім. Зворушений увагою :-)

У нас тут вроде обстановка не фронтовая. А как там у вас в швейцарском окопе дела?

З вашого дозволу, все-таки продовжу розвивати свій проєкт і наймати українських фахівців. Біля мене їх вже шестеро, а біля вас скільки?

Даю вам свое разрешение развивать свой проект. Возле меня 0 украинских специалистов. Зачем они мне нужны?

Взагалі, шкода, що всі хроністи-токсіки запамʼятовують лише те, що їх вкурвило, забуваючи суть.

Не вкурвило, а скорее рассмешило. Суть в том, что как правило ура-патриоты не хотят быть юнитами, а свято верят что они нужнее где-то еще. Именно поэтому одни вещают из Швейцарии и Германии, а еще один местный активист, который указывает сколько кому донатить и что писать в соц. сетях, вдруг в 22-м решил получить второе высшее в возрасте 30+ xD Завсегдатаи итальяского сайта знают о ком речь.

Втім, до однієї черкаської істерички, яка назвала мою компанію «рогами і копитами» вам таки далеко, але вона і не тут.

Я вообще хз, что у вас за компания и, честно говоря, она мне абсолютно не интересна.

А от мене недавно сильно надихнуло, що у моїй Вінниці таки роблять нашу версію SMILE на нашому лазері і що якби не війна, можна було б там обкатувати власну розробку, в головлікаря, з яким я вже особисто знайомий centr-zory.com.ua/...​o-lazerna-korektsiya-zoru

А меня вот впечатлил мужик-украинец из НЗ, 60+, который прожил здесь почти 30 лет и через неделю после начала войны уже был в Украине. Бросил тут дом и успешную туристическую компанию. В армию по возрасту не взяли, поэтому волонтерет на передовой, несколько купленных за свой счет авто для военных, минимум одно ранение. На митинги он тут со страшным лицом не ходил.

А меня вот впечатлил мужик-украинец из НЗ, 60+, который прожил здесь почти 30 лет и через неделю после начала войны уже был в Украине. Бросил тут дом и успешную туристическую компанию. В армию по возрасту не взяли, поэтому волонтерет на передовой, несколько купленных за свой счет авто для военных, минимум одно ранение. На митинги он тут со страшным лицом не ходил.

Ну це ще нічого. Мені закидали, що Сліпак пішов і загинув, а ти чо нє.
А я вас всіх забув спитати, коли саме мені йти і як.

Красиво поешь на львовско-винницком фьюжене:)

токсіків з оклендських фронтів

Ви лицемір надвисокого рівня, знімаю капелюха

То лицемір, чи знімаю капелюха? А ти як думав, я буду реагувати? Комусь муляє моя відповідь, але той хтось взагалі антипод.

Тут нема протиріччя, захоплююсь рівнем вашого лицемірства. За точнішу характеристику вас і вашого переможного патріотизму я просто отримаю бан, поки не хочу

Так я перший почну — іди нахй.
Мобілізують (я тобі цього не зичу, жодним чином, а сам ти явно не хочеш), беру свої слова назад. А наразі сидиш у Львові і мені дорікаєш, що я західніше, а сам не знати, яких поглядів (схоже, що анархічно-ватнуватих), щоб критикувати мої власні лише через це. Нах.

На жаль, як і у владі, так і у війську не можуть навчитись грамотно розпоряджатись тими ресурсами що є. Останній відхід з Зеніту — як яскравий приклад того, що треба не мобілізувати, а берегти як зіницю ока те, що є — уже навчений особовий склад. Але, але, але... В такій ситуації звісно що ніхто добровільно не буде мобілізовуватись. А усі грають в Гру Кальмара.

тобто за Вашою логікою, я інженер програмного забезпечення з 5 річним стажем, якій добровільно пішов захищати громадян України з перших днів вторгнення,
включаючи Вас та Вашу рідню, маю тепер служити до хрін його знає коли війна закінчиться?

Шановний, конституційний обов’язок боронити Україну це і Ваш обов’язок теж.

я відслужив майже 24 місяці, ще 12 місяців залишилося,
я і ще дуже багато МОБІЛІЗОВАНИХ чекають що їх замінять новими мобілізованими

бо як і Ви я «не народжений для війни», але свій обов’язок я виконаю

Пане, попри глибоку повагу до вашого вибору, але чи не здається вам, що «я пішов захищати вашу рідню» нічим не відрізняється від «я вас туди не посилав»? Докоряти комусь геть сторонньому власним вибором?

Не зрозумійте особисте мене неправильно, але не всі громадяни мають відчуття обов’язку, попри написане у Конституції. Як відомо, набуття громадянства за правом народження є автоматичним. Відповідно й автоматичне набуття обов’язків. Проте, є мільйони людей, що банально жили у злиднях та настраждались. Відповідно коли ці люди чують що вони «зобов’язані», то питають себе «а за що я ще й комусь щось зобов’язаний?».

У мене дещо схожа думка була і є стосовно того, що всі хто мають фінансову можливість — мають підтримувати військо. Не всі із цим погодились, скажімо так. А це є значно менша залученість у війну, ніж навіть робота десь у штабі за 500 км від нуля.

Особисто за Вашу участь у війні із перших днів — велика дяка і пошана. Так, це аж ніяк не допоможе Вам зараз і можливо не таку відповідь Ви чекали. А проте, я лише хотів зазначити, що є така ситуація. І те що вказав автор — аж ніяк не допомагає, але це є сурова реальність для людей, які мають сумніви щодо участі у війні. Коли людина бачить, що найкращих із кращих просто зливають, то що будуть робити із середнім офісним планктоном, який навіть строкову службу не ніс?

Сподіваюсь, що доніс іншу точку зору. Намірів змінювати погляди чи щось таке не маю. Бажаю безпечного дня.

е зрозумійте особисте мене неправильно, але не всі громадяни мають відчуття обов’язку, попри написане у Конституції. Як відомо, набуття громадянства за правом народження є автоматичним

Які переваги громадянина перед негромадянином, але з ВНЖ?

Проте, є мільйони людей, що банально жили у злиднях та настраждались

И тепер бажають, щоб страждали інші мільйони?

але це є сурова реальність для людей, які мають сумніви щодо участі у війні

Сумніви — ознака здравого глузду.
Якщо сумнивів немає — значить мислення фанатичне.

Право голосу на виборах, звісно)

Ну це сумнівний плюс, враховуючи що трохи менше половини цим правом не користуються :)
Та і користуйся не користуйся, виграє більшість яка купиться на популізм

Ні за яких обставин. Людина під присягою на службі є частиною системи протилежної за своєю суттю до тої яку я сприймаю. Не буде обставин за яких я виконаю наказ некомпетентної людини або взагалі буду вважати її своїм командуючим. Те саме і з просто наказом не сумісним с моєю власною логікою. А отже опції: дезертир — 10 років чи ростріл або ухилянт 3-5 років. Я схиляюсь до другого.

Це п***а.
А у купі із іншими новинами я б сказав повна п***а

У вас прямий стрім? Може все ж таки почекати кілька днів щоб зрозуміти чітко що відбулось? Як можна робити аналіз на вибірці випадкових даних? Начебто ж всі більш менш стикаються з логікою і аналізом а тут таке

Читати про парт-тайм і ремоут в армії просто смішно)

Аби ви самі зрозуміли абсурдність цього, проста аналогія — уяви, що тебе лікуватимуть парт-тайм або на ремоуті.
Для якихось легких випадків це ок і навіть бажано, але уяви, що тебе збила машина, ти лежиш поламаний, а у лікаря з медсестрою парт-тайм і доглядати на лікувати тебе можуть лише 4-5 годин на добу, решту часу лежи терпи, ходи під себе.
Або у лікаря ремоут, сорі, перев’язку роби собі сам, лікар проконсультує тебе по зуму.

Хоча з іншого боку, якщо притримуватись одного з правил переговорів «Проси побільше, а потім зійдетесь по середині» то може це й норм виставляти завідомо нереалізуємі завищені вимоги аби хоча б все бажане й необхідне було виконано.

що тебе лікуватимуть парт-тайм або на ремоуті

Це власне доволі легко зараз уявити. Та що там уявити це буквально вже реальність.

з медсестрою парт-тайм і доглядати на лікувати тебе можуть лише 4-5 годин на добу, решту часу лежи терпи, ходи під себе.

Якщо ви не віп пацієнт чи в приватній клініці ніхто і ніде за вами аж так сильно не буде доглядати. Лікаря ви можете днями не бачити якщо ви не в критичному стані або у вас якісь ускладнення після операції.

Абсурдність парт-тайм вояк очевидна. Але ваш приклад з лікарями/медсестрами також. Всі працівники лікарень працюють не більше встановлених норм, не 24/7. І так, дехто парт-тайм.

В звичайний час так, але можна згадати як було при ковіді, коли багато лікарів буквально жили в лікарнях і працювали 24/7.

Я мав пряме відношення до медицини і лікарень (зараз опосередковане), можу з впевненістю сказати 99.9% лікарів і медсестер не працювали 24/7. Може десь затримувались, може брали додаткові зміни (за безплатно) але це все носило супер короткостроковий характер, буквально 2-3 тижні.

доглядати на лікувати тебе можуть лише 4-5 годин на добу, решту часу лежи терпи, ходи під себе.

А, ну то есть обычное положение дел в гос больничке, если не занес. Если занес и не гавкнул — тоже

Що значить готові? Ноги-руки є (рядовий склад) + читати-писати вмієте (мол. ком. склад), наразі не відбуваєте — значить готові. Там дадуть два тижні учебки.

Ви мабуть збиралися приєднатися, коли все це постачалося партнерами, а зараз через те, що військова допомога на паВзі, ви напевне пердумали, так?

Гнівного торгу ;)

Ой фантазери пішли.
Гайз — армія ніколи і ні за яких обставин не стане такою, як цивільне життя.
Так би і сказали — не проти працювати на перемогу, але у якості цивільного. А не усі ці парт тайми і т/д

Раніше мене вже питали за яких умов я готовий мобілізуватись, я про це грунтовно думав, і ось моя відповідь (нижче).
Спочатку для розуміння контексту:

Як в мене зараз на роботі в порядку важливості перше найважливіше:
1. Я можу звільнитись в будь який момент (і мене за це не вб’ють і не посадять в тюрму) особливо якщо моїм життям намагатимуться компенсувати чийсь пройоб.
2. Я впевнений що умова (1) буде дійсна поки я там працюю (не зникне раптом по ходу роботи бо хтось так вирішив).
3. Я вірю що контора мене НЕ наїбе.
4. Суть роботи — те в чому я маю досвід (а це програмування, викладання і можливо електроніка).
5. Працюю віддалено завжди коли це технічно можливо.
6. Працюю парт-тайм.
7. Зарплата мене влаштовує.

Що я очікую від армії в порівнянні з тим що в мене є зараз:
1. Я і моє життя повністю переходить у розпорядження мого безпосереднього керівника. Звільнення тільки в разі смерті або сильного каліцтва.
2. Умови можуть змінюватись будь коли і будь як.
3. (контора не наїбе) Немає сенсу в силу пункту (1 я в розпорядженні керівника)
4. Суть роботи — робити що сказано, коли сказано тому що (1).
5. (відлалена робота) Немає сенсу тому що (4) тобто що наказали те й роблю.
6. (парттайм) Працюю 24/7 краще більше
7. Якщо пощастить то мені заплатять 1/6 частину того що я заробляю зараз. Але це не точно бо пункт (2) умови можуть змінюватись та пункт (1) я безправна власність командира і мені взагалі не заплатять.

Відповідь по суті (за яких умов?):
1. Я і моє життя НЕ переходить в розпорядження, тобто в мене залишаються якісь (зрозумілі мені) базові права, і можливість вийти з ситуації. Іншими словами, я не перетворююсь на раба.
2. Я впевнений що в мене завжди буде можливість уникнути компенсації чужого пройобу моїм власним життям. Можливо я загину через свій власний пройоб, або через те що вчасно не помітив чужий пройоб, але точно не буде такої ситуації що хтось щось проїбав, я про це знаю, і мушу загинути щоб у пройобщика все і далі було харашо, хоча технічно я ще можу врятуватись.
3. Я впевнений що умови (1) і (2) поточного списку не відміняємі.
4. Я впевнений що армія діє в інтересах народу, а не хернеяснокого. Тобто в інтересах майбутніх поколінь із яких мене особливо цікавлять мої власні діти і їх нащадки.
5. Я розумію в чому саме ці інтереси і як це пов’язані з моєю діяльністю, тобто яка саме мета, і яка саме моя роль в досягненні цієї мети.
6. Старший за званням завжди розумніший за підлеглого. Дійсно розумніший, а не просто йому так здається.

Не впевнений, що коментар на Доу на щось реально вплине. Але якщо так міркувати, то точно нічого не зміниться.

Ось моя думка.

Усі, хто прагнуть бодай якоїсь прогнозованості, вже думали про добровільну мобілізацію, пробивали контакти, дивилися ЛоббіХ тощо. Впевнений, бодай частину з них зупинила відсутність будь-яких гарантій, що ти потрапиш саме туди, куди хочеш, і де принесеш найбільшу користь. Звісно, «найбільша користь» часто дорівнює відносному комфорту (наскільки це можливо у війську), але меншою від цього користь не стає.

Якщо втілити наступні кроки, а я впевнений, що за наявності монобільшості в парламенті і підконтрольного уряду це цілком реально зробити впродовж місяців, кількість мобілізованих суттєво зросте:

1. Скасувати «відношення» і запровадити стовідсоткові гарантії розподілу за умов виграного конкурсу.
2. Підняти з/п зі смішних 20к + премії (скільки вони взагалі становлять?) до гарантованих 40к, щоб відносно забезпеченим людям було не так страшно звільнятися з хороших робіт і лишати сім’ї.
3. Дати гарантії, що 36 місяців служби — це точно 36 місяців без жодного «рішення ставки головнокомандувача».
4. Дати гарантії, що за умов завершення війни (хаха) людям не треба буде допрацьовувати контракт.

Авжеж, це все можна ігнорувати, робити вигляд, що ми досі у березні 2022 року, нарікати на «ухилянтів», розповідати про Тису тощо. Чи змінить це розклад сил? Чи покращимо ми ситуацію у війську? Чи наберемо після ухвалення нового закону реально вмотивованих, професійних людей? Не впевнений.

Вже ж «обговорювали» дембель і через рік, і через півтора роки, і через 2. А тепер нова мантра — через 3. Якщо буде і далі військовий стан, то і через 10 років не буде ніякої демобілізація. А те що вони заливають зараз — то це не більше аніж золотий дощ

Тут недавно говорят двух лучших операторов дронов отправили на прорыв как пехоту, и их больше нет.
Какая «вызначенность»?

Так і є. Пост Бутусова скинути?

Ніби це одиничний випадок. Навіть якщо ти механік в рембаті можна закінчити на штурмі, просто про тебе не напишуть гнівний пост в фейсбуці.

Какая для тех операторов в жопу разница, единичный или нет?

Ну так власне — були оператори, нема операторів, яка в жопу різниця?

Я уже писал пост с причинами почему люди отказываются мобилизовываться вот здесь: dou.ua/...​-vs-mobilization/#2784112

Но есть ньюанс, что это пара десятков одесситов, то есть выборка совершенно не репрезентативная. Но автору, думаю, будет интересно.

От себя отвечать на этот вопрос я конечно не буду, так как боюсь уголовки за препятствование мобилизации.

У нас уже есть статья за это? :0

Була б людина, а стаття знайдеться ©

до вже озвучених проблем додам що
було б прикольно служити парт тайм або з можливістю поєднувати службу з основною роботою.
бросати роботу з доходом 5K+$ зараз ну не дуже розумно

Парт тайм ремоут мінометник :-D

Цікаво і що автор збирається обговорювати з МО?
Те що більшість не хоче служити? Все і так їм відомо.
Якщо дійсно хочете детально дізнатись про причини, мотиви і умови створіть повністю анонімну розширену анкету у якихось формах. Під своїм справжнім ім’ям ніхто відвертих відповідей на таке делікатне питання не дасть.

Я не бачу індивідуальних відповідей, я бачу тільки загальний результат )

Я про те, що питання досить загальне і в принципі і так розкриває те що відомо.

ти на бачиш, а товариш майор бачить ;)

У пропонуємому законі про мобілізацію багато каральних заходів, але мало заохочувальних. Наприклад можна додати: 1) Зменшення терміну контракту до півроку (хочаб рік) 2) Як що у контракті зазначена спеціальність та посада, то тільки за нею. 3) Як що людина опиниться поза штатом, то виплати зберігаються у повному обсязі. 4) Що б узгодження з частинами не ігнорувалися у ТЦК. (Бо пройшовши відбір до частини на посаду опинитися бо зна де, людей зупиняє недовіра до системи.) 5) Збереження та виплата річного заробітку (так як більшисть ФОП), як що він перевищує пропонуєме за штатним розкладом. Зрозуміло що з обмеженням максимальної виплати 6) Треба зробити у містах безкоштовні вогнепальні ТИРи, де людина могла потримати зброю, опанувати навички використання та звикнути до грохоту пострілів (це суттєво запобігає панічним атакам, навіть при звичайних обстрілах). Навіть зробити це обовязковим. Це теж зменшило б психічну перепону до мобілізації. 7) Залишити статус частково придатного за станом здоровя.

Основний стримуючий фактор — невизначеність: люди не знають, куди потраплять і на який період часу. В той же час, змінити на місці вже нічого не можна, бо сам собі не належиш.

невизначеність

Як то кажуть живучі в Україні ти не знаєш хто тебе сьогодні прийме — ТЦК, менти або Апостол Павел.
Тому невизначеність це не про армію, а в принципі наявна норма життя і не є таким вже стримуючим фактором. І знаю людей які пішли у ЗСУ саме через цю невизначеність бо там ти вже отримуєш певний статус, із певними ризиками але все ж деяким морально так спокійніше коли відповідальність за твоє життя бере хтось інший.

По-перше, хочу подякувати автору за те, що взагалі хтось піднімає цю тему і досліджує що стримує людей від мобілізації. Бо проблем багато, і, зазвичай, всім і так все норм. Те, що у потенційних рекрутів щось хтось питає — це хоча б один крок в сторону адекватності всього рекрутингового процесу. Ще раз дякую!

Тепер по суті питання. Зараз глобально є два варіанти стати військовослужбовцем за рекрутингом: церез мобілізацію з відношенням, чи за контрактом. І обидва цих варіанти ну прям не дуже хороші.

Проблема з мобілізацією в тому, що відношення мають рекомендаційний характер, і дуже часто не працюють. Вже доволі багато чув таких випадків, коли люди були впевнені, що попадуть туди, куди їх запрошують, але в навчальному центрі командир вирішує по іншому, бо його знайомому комбату зараз більше потрібна піхота.

Контракти в першу чергу розраховані на тих, хто хоче будувати собі карʼєру у війську і, зазвичай, є довгостроковими. Я, і багато людей, таких як я, не збираємся будувати карʼєру у війську, а просто хочемо прийти на заклик держави, коли вона цього потребує. Тому умови контракту мають бути під це адаптовані.

Зараз є можливість підписання контракту на 3 роки. Це значить, якщо демобілізація почнеться раніше, умовному айтівцю треба буде стирчати в армії ще певний час за 20к грн в місяць замість того, щоб створювати експортну виручку розміром кілька тисяч доларів. Як не мене не дуже раціональне використання людських ресурсів.

Щодо контракту «до кінця особливого періоду», то він іще більш дивно звучить. Особливий період у нас з 2014 року, і, скажімо чесно, кінця йому поки що не видно. Навіть коли скасують військовий стан, особливий період все одно скоріше за все буде продовжено. На виході ми отримуємо безстроковий контракт, під яким не дуже хочеться підписуватись.

Тепер щодо того, що хотілось би бачити. По суті це можна звести до двох пунктів.

1. Проста і прозора процедура рекрутингу, без танців з бубном і намаганням «пропєтлять поміж х**ми» щоб попасти, куди треба. Процедура, коли держава законодавчо гарантує, що ти попадеш саме на те місце, куди проходив співбесіду. І що в тебе буде шанс відразу демобілізуватись після оголошення демобілізації як із всіма мобілізованими, або після 36 місяців (як планується з мобілізованими також).
2. Гарантії держави, що якщо ти йдеш у військо служити за інженерними спеціальностями, то тебе не пошлють завтра рити окопи. Цю проблему вже піднімав Сергій Флеш у себе в ТГ-каналі: t.me/serhii_flash/2074
Далі пряма мова:

За всю війну я ніколи нікого не критикував. Ані чиновників, ані політиків, ані військових. Критикувати, та хейтити багато розуму не потрібно. Я лише прошу допомоги. І зараз питання наступні:

1. Задіяння технічних фахівців у загальновійськових бойових операціях
За два роки моїх поїздок фронтами у мене сформувалося велике коло знайомих. Звичайно, вони майже всі «технарі». Так ось останні місяці я «потоком» отримую інформацію, що військових іженерів залучають до виконання «піхотних завдань», аж до штурмів.
Я розумію, що у нас «дефіцит» людей, але піхотні вакансії ми якось закриємо, а ким замінити тих самих поранених та загиблих зв’язківців?

2. Мобілізація фахівців
Я отримую багато особистих повідомлень від інженерів та айтішників. Дуже багато. Люди готові та хочуть служити у ЗСУ (НГУ), готові приносити користь країні. Але у одних немає здоров’я, інші морально не готові воювати на «нулі».
Давайте вже решимо питання гарантій держави для умов служби фахівців «рідкісних спеціалізацій».

3. Перевод фахівців
Грамотні інженери, які «залетіли» в перші дні війни добровольцями в піхоту і не можуть два роки перевестися. Їх просто не відпускають командири. Унікальні айтішники чи зв’язківці які «копають окопи» десь у чернігівському напрямку це абсурд.

В теорії це безумовно прекрасно, але хто дасть гарантії що це буде працювати на практиці? Справедливий український суд?
Треба враховувати, що переступивши поріг ТЦК ти лишаєш свої права на цій стороні.
А там у тебе буде право написати рапорт, яким командир зможе скористатись при відсутності туалетного паперу.
І замість третьої штурмової поїде затикати дирки «перша безпілотна» (Потім комусь навіть можуть за таке свавілля сурову догану винести, але це не точно).

Які гарантії, яким спеціалістам?
В війську потрібна піхота для копання лопатою і штурмовики. Штурмовики взагалі потрібні безлімітно бо мають властивість по мірі експлуатації трохи псуватись.
Благо перепідготовка з «рідкісної спеціалізації» на оператора лопати — два тижні :)

Що стримує? Що завтра треба буде кидати клаву і мишу, а натомість брати до рук лопату і копати. Або навіть автомат, який ніколи в руках не тримав.

в лопаті і в калашматі нічого складного нема)

Треба було копати аналог окопу в повний зріст, то я викопав. А потім в мене два тижні серце нило. Отакий я вояка. Повернувся до міста, сходив до лікаря, зробив ЕКГ. Лікар сказав, то xyz його зна — більше не копай і буде все гаразд.

Так а що заважає потримати в руках автомат? Можна було б це зробити хоча б заради цікавості)

Можна було б це зробити хоча б заради цікавості)

Не дали.

Тю. В Києві можливостей — хоч відбавляй, було би бажання.

Тримав в руках ПМ та «мєлкашку», не знаю що люди в цьому цікавого знаходять.

Ну тут на колір і смак. Я не розумію як люди футбол дивляться, але ж нікого це не зупиняє.

Та я розумію, я футбол теж не дивлюсь :)
Просто не цікава зброя, хоча знаю деякі по ній так тащаться що свою мають.

В мене є. По факту, нічого особливого.
Як хобі — не найгірший з усіх можливих варіантів, привід побігати кілька годин на свіжому повітрі.

Побігати? Страйкбольна чи що?
Бо щось з справжньою я не розумію кейсів коли з нею треба бігати, хіба що заради вбивства тварин.

Може в цьому і вся проблема.
Є широкий асортимент стрілецького спорту, в тому числі купа підвидів динамічної стрільби з, цитуючи оригінал, «full-power firearms».

На жаль це не футбол, і з контентом трохи тяжко.
Нагуглив коротеньке відео щоб розуміти як воно взагалі виглядає зі сторони:
youtu.be/renwJouSVyM
Або від першого лиця і з рушницею:
youtu.be/1zEsWkzM8EQ

Як-то кажуть — під час зйомок жодна тварина не постраждала.

коротеньке відео щоб розуміти як воно взагалі виглядає зі сторони

завжди цікавило нащо ото над вухом пищати? Це якийсь таймер? Що це за девайс?

Звуковий стартовий сигнал. Гучність писку — далеко за сотню децибел, благо стрілець, суддя і взагалі всі навколо в шумодавних навушниках.
Девайс «стрілецький таймер» — пищить на старті і потім фіксує час пострілів.

А, прикольно, бо зазвичай з того що на слуху це страйкбол з пульками, просто тір де ти стоячи/сидячи/лежачи стріляєш по мішеням, що геть нудно, ну і вбивство тварин заради задоволення, що теж мало цікавить.

При хорошій організації страйкбол це корисно, але в цілому згоден.

На жаль PR у спорту глибоко в сраці, хоча за поточних обставин він з тих, корисніших.

За умови парт-тайму на 4 години на день 5 днів на тиждень, ремоут чи офіс в Києві, навіть без з/п.

Що заважає робити те саме на волонтеських засадах? Я уже десь півроку займаюсь своєрідним R&D по БПЛА для підрозділу свого товариша.

Те що в цьому випадку ти — сраний ухилянт :)

Створив короткий опитувальник, буду вдячний за Вашу думку у коментарях.

Щось аж задуже короткий :) з одного питання

Підписатись на коментарі