Apple у березні презентує новий MacBook Air із чипом М3. Обговорюємо

Привіт, спільното!

Традиційно весна — це період анонсів та релізів від Apple. Як пише Bloomberg, компанія планує представити кілька нових iPad і новий MacBook Air вже до кінця березня.

Оновлені моделі MacBook Air матимуть флагманські чипи M3, які є більш енергоефективними та швидшими, аніж їхні попередники.

Будете слідкувати за Apple March event? І чи є в планах оновити і свій ноутбук цьогоріч?

Плануєте оновлювати техніку в 2024-му?

24%
59%
17%
👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Apple представляє нові MacBook Air з чипом M3: dou.ua/forums/topic/47800

У кого тут є Air m2? Як він показує себе для бек енду? Думаю надо Pro 14 та Air m2. Хотілось би як найменше вагу та товщину, бо полюбляю кудись подорожувати

Рік назад думав взяти Air m2 бо хотів легкий додаток до 16 прошці, але мені потрібно ram 16gb та у air m2 базовий диск повільніший за диск air m1 у два рази. І така справа що Air m2 16RAM 512GB коштує майже як 14 PRO m1, але в прошці дисплей в разі кращій.
Тож взяв air m1, і дуже задоволений — супер легкий, тонкий та автономний. Лише рамка монітора напрягає, але це топ співвідношення ціна/якість

youtu.be/jYlNEZPntqM?t=674

Я ось подивився декілька відосів і як не розумів так і далі не розумію за що платити гроші саме мені? Я не ходжу з ноутом кудись і не планую це робити на довго, мене влаштовую ПК і звичайний геймерский ASUS про всяк випадок. А оті всі попугаї від маркетологів закінчуються не офіційним сервісом, де тобі вже налаштують як налаштують. Купувати спеціальні кабелі чи монітори для роботи якось теж не дуже перспектива. НУ і звісно оці постійні танці з бубном якщо треба протестувати білди під x86 + x64 — лише клауд, а в cloud нажаль ну дууууже мало хто користується кластерами kubernetes на arm.

Вже рік працюю з 13″ Air M2, з 24 гб. памʼяті. Легко тягне докер, ідею, компілює проекти втричі швидше ніж корпоративні віндові Dell Vostro з I7 та 32 памʼяті. Дуже задоволений апаратом. Хотілось би 15″ на М3 :)

Який у вас стек? На скільки сильно він гріється в час компіляції/білду/завантаження пакетів ?

Java 17, Spring, Postgres, AWS. Трохи гріється, скільки конкретно — я не звертав уваги. Підтримує 1 зовнішній монітор

В докері постійно висять 3 іміджі, під час тестів піднімається до 10. В Ідеї може бути відкрито до 5 проектів. В Firefox відкритих вкладок — штук 15. Періодично використовується Постмен, Тімс

у мене все приблизно так само, тільки PHP/Laravel в основі )
Мій старенький Pro 15″ 16-го року справляється, але вже сильно гріється, деколи підвисає та вже швидко розряджається.... Як би сильно його не любив, треба його міняти. Тому замість актуальних > товстих > страшних Pro в ретро стилі --- хочеться стильний та витончений Air m2 15″ :)

Все ж рекомендую пошукати варіант з 24 гб.

У меня была такая Прошка, грелась, но сейчас эир на М1 летает и всегда холодный.

А «при чем» здесь этот коммент? Это вообще-то тема про Apple.

Панове, питання до власників Air на M2. Як він витягує docker (8 images), пару проектів в PHPStorm та близько 20 вкладок у браузері з запущеним Postman в придачу ?
Хочу оновитись зі свого старенького Pro 15″ 2017 року, який місцями вже підтуплює і конкретно гріється...
Нові pro-шки не розглядаю із-за їх товщини, ваги і ціни. Плюс з діагоналями трабл, 14″ маленький а 16″ вже завеликий і важить тонну з гаком.
Тому дуже цікавить Air M2 512gb та З 16gb ОЗУ.

к він витягує docker (8 images), пару проектів в PHPStorm та близько 20 вкладок у браузері з запущеним Postman в придачу ?

Ну зараз 2 браузера Chrome/Safari хз скільки вкладок. telegram, slack, whatsup, 4 контейнера (rabbitMQ, redis, postgres, mysql), postman, штук 6 вікон VSCode (десь запущено 2 проекти у дебаг режимі), pgAdmin.
Все норм працює

Не вірится що воно не лагає на ноуті без кулеру, навіть на цьому армі.
І який там позмір свопу?)

Ось тут трохи аналізу на цей рахунок
youtu.be/bnSv25nvpjs
На якому рівні у вас cpu навантажений коли ви це все робите?

При використанні він не відчувається

Кажуть це не дуже нормально для довговічності диску в такому режимі постійно працювати зі свопом.

Щось підозрюю що для датасайнсів та відеомонтажів взагалі ноут не зовсім доцільна штука. Тут дійсно краще мати якийсь гарний десктоп. Навіть зараз не буду порівнювати де залізо крутіше — просто там купа процессів які проходять за десятки годин навіть на топовому залізі, а ноут так мучати не сильно гарно.

Проц MAX в топовій комплектації цілком доцільно буде. Але там цінник 3.5к+ Звісно це якщо мобільність треба, якщо ні то десктоп.

Саме так. Правда з певною поправкою на сценарій використання. Я монтую невеликі ролики, до 15 хв по таймінгу в 4K, плюс мені вкрай важлива мобільність, а десктоп банально ніде поставити. Тому MacBook Pro 16 закриває всі потреби з головою. Думаю, навіть 12 було б цілком норм.

блекаути довели, що незручний ноут — доцільна штука для всіх

Здається зараз SSD частіше дохнуть від проблем з контролером (а це лотерея), ніж від того що пам’ять зношується

Я міняв диск але це було на моделі а1492 інтел до м1.

m1 air ssd з 8гб пам’яті в якості основної домашньої машинки. Куплений в день появи їх в Україні у 2020-му. Все норм, нічого не посипалось. Років через 5 то може і станеться.

Кіно дивитись, 50-100 вкладок в браузері відкривати. Яке ще використання в домашньої машинки?

Ну і не вірте. Мене ж тут попросили свій досвід дати а не щось комусь доводити. По параметрам взагалі не дивлюсь. У мене є два стани ноуту
1. Комфортно
2. Не комфортно
Коли стає не комфортно просто міняю ноут на новий від Apple бо цій фірмі я довіряю і придбання новішого покоління завжди повертає мою роботу в стан #1.

Мені теж це фапання на теххарактеристики трохи дивує ) По цих параметрах китайські смартфони мою камеру Sony взагалі на нуль множать. Але, як то кажуть, є нюанс )

у вас 15-дюймовий на m2 ?

Трохи офтоп. Зацікавився порівнянням air та pro, півкіло різниці у вазі, товщина в пів сантиметра. Згоден, помітно.
У pro якісніший екран, є hdmi і більш потужний проц, плюс якісніше охолодження. Зате air безшумний. Вибір заліза штука індивідуальна. Оскільки різниця в ціні між ними не така велика то ви підняли цікаве питання чи краще буде air. Свого часу обрав pro бо екран був суттєво кращий.

Pro теж безшумний. Коли pro стане «зшумний», air почне тупо тротлити, або взагалі здохне.

Ви яким користуєтесь? Розкажіть детальніше )

Я зараз користуюся 16″ 2023 M2 Pro 16/512. Трохи жалкую, що не настояв на 32 гігах пам’яті, бо графік Memory Pressure з усим моїм гамузом (PyCharm, WebStorm, Postico, Docker, Postman, Teams і купа вкладок у Хромі) завжди жовтий. Мені у самому початку вдалося розігріти його останнім Cinebench до сотні градусів. А так у повсякденні я спостерігаю при своїй роботі температуру 45-50 градусів і 0 обертів вентилятора.

Ви обрали на скільки дюймів? На 14 чи на 16, просто боюсь що на 14 як на дитячому калькуляторі, нічого видно не буде ))) А 16 навпаки як дві цегли, нікуди з собою не візьмеш, тільки щоб вдома стояв...

IMHO, 16, якщо більше працювати на самому ноуті, 14, якщо із зовнішнім монітором і якщо це взагалі можливо передбачити з минулого досвіду.

А 16 навпаки як дві цегли, нікуди з собою не візьмеш, тільки щоб вдома стояв

Та камон, мій влазить у Thule під 15-дюймовий. Що за айтішники ніжні пішли?

Ви айтішник зразка нульових. Важкі ноутбуки в туристичних рюкзаках. В мене теж 16 на М1 і він важкий, навіть піднімати не хочеться, не те що кудись нести.

Більше їж і присідай

Ак 74 3.5 кг
А ще бронік

Руки до верху нормально підносите? Повітря не заважає? 😁

ахах, підняли настрій цими спорами )
Мені мій старенький Pro 15″ 2016 року на інтелі дуже подобається завдяки своєму розміру і тонкому корпусу з малою вагою. Якби тягнув все як новий m3-pro то ще б 7 років ним користувався, ееех.
А так немає з чого вибрати, товсті в ретро дизайні нові прошки або мала 14-ка або конська 16-ка. Ідеально підходить Air 15 m2, але боюсь що мої задачі не витягне, все таки бекенд + фронт сильно грузить ноут в тандемі.

Я свій 15 2017 згадую із жахом. Ще й купляв за свої. Він ще й пережив заміну топкейса по гарантії через клаву. Тоді кулери на підвищених сприймалися як щось звичайне. Ось тільки і розмір там був плюсом. А сенс? Так що я зараз беру в руки нову товсту тиху 16-ку на якій я з трудом аисаджую батарею за день і радію. До речі, до ціого була перша і остання 16-ка робоча на Інтелі. Такого лайна я ще не бачив.

Який сенс тримати все на локальній машині? m7i-flex.2xlarge 10 годин на кожен робочий день — це 400 доларів на рік, і до нього Jetbrains Gateway чи VSCode

Хіба пробувати брати Air 15 в максималці на 24gb/1tb. та використовувати на підставці, щоб краще себе почував під навантаженням )))

Не бачу сенсу в 1 Тб. Ейр на М2 по перфомансу дасть 100 очкок наперед вашій старій прошці

Навпаки якщо кудись брати з собою то краще 16, бо монітора з собою не візьмеш а працювати все таки трохи зручніше на 16. Але і на 14 все буде видно, воно ж масштабується і звикається, різницю буде видно тільки якщо в лоб порівнювати. Коли брав 16″ то по ціні він був майже як 14″, але якби 14 був на багато дешевший то брав би його а на здачу краще більше RAM.

Коли кудись їду і доводиться працювати не вдома то я завжди дякую Богу що купив саме 16’’.

Кудись іду маю портитивний монітор додатково.
Дістаю не завжди

16 для работы и ещё и декора сегодня уже мало. Работь будет но своп будет ещё гиг 16. И временами будет лагать, особенно с парочкой 4к мониторов. Память то unified. Имхо меньше 24 я бы не брал. Но 2 монитора к эиру не подключить, так что частично это решает проблему.

Эир М1 на 8 гб, Докер, Проект на Магенто, два браузера, в каждом по 10-15 вкладок, вайбер + телега. Все ок.

Сподіваюсь, що додадуть FaceID до чубчика або хоча б 4К камеру, бо якщо 4 роки тому можна було сказати «а в інших рамка товста», то зараз така відмазка не проканає.

хочеш камеру — віддай лишні бакси на не ейр версію. Маркетолог із тебе конєчно мда

Ну ок, далі сидітиму на своєму Lenovo

Та навіть 4 роки назад рамка не була тоншою. У мого хуавея 2018 року тонша рамка зі всіх сторін. У dell xps/precision тонша рамка. У багатьох вже тонша. І без чубчика.

В голові не вкладається як таку дічь могли придумати та ще й затвердити на кількох рівнях. Та навіть якби там фейс ід був, якого немає, це не було б виправданням. Та його там і не треба в екрані — датчикам фейс ід пофіг де бути, можна в клавіатуру десь вбудувати.

Зараз тут напишуть що народ купляє, значить народу не заважає. Так у народу вибору немає. Випустіть макбуки без чуба но з 720р камерою і побачите що народу подобається.

В макбуках (як і айфонах) не чубчик, а широкі вушка. Бо не чуб заліз в екран, зменшивши корисну площу, а навпаки екран збільшився по вертикалі на рівень верхньої полоси меню. З точки зору UI/UX це практичне та красиве рішення і не дивно, що лише Apple до такого додумалась. На всіх перших оглядах монтажери відео були в захваті, бо тепер відео в редакторі більшого розміру. А кого дратує, той завжди може зробити «чорну полоску» і забути за «чубчик».

Модуль фейсайді товстіший за товщину кришки макбука, отже швидше за все не на часі, або є проблеми з точки зору UX — ви заблокували макбук і він тут же розблокувався, бо ви подивились в екран. Це як моментальний лок/анлок, що не є добре. З датчиком відбитку пальця на даний момент все логічно, зручно та комфортно.

Ви порівнюєте рамку макбука зі старими маккбуками (у яких традиційно були товсті рамки порівняно з конкурентами на вінді), і з ноутами на вінді 10-літньої давності.

Тому може порівняно зі старими макбуками робоча площа і збільшилася (тільки тому що у старих макбуків була нереально товста рамка), но порівняно з топовими віндовими ноутами, не тільки сама рамка все-одно товстіша, так ще й чуб з’явився. Подивіться на той же dell xps, так камера 720р, но рамка тонша ніж у макбука навіть в самому тоншому місці де немає чуба.

А кого дратує, той завжди може зробити «чорну полоску» і забути за «чубчик».

І ноут буде із рамкою як у 2010-2012 роках

4К немає навіть у iPhone 15 Pro з Continuity Camera, лише 1920×1440@60Hz, бо він на фіг нікому не потрібний у повсякденні. Проте розмір сенсора/динамічний діапазон мають значення.

В айфонах модуль FaceID товстішний за кришку MacBook Pro, ще час не настав.
Програмне забезпечення для відеодзвінків не стрімить в 4К, це надто велике навантаження на сервери та сам ноутбук (блур, фейкові бекграунди, ефекти, тощо).

FaceID не обов’язково має бути в екрані. Можна біля клавіатури десь розмістити. Хоча, все-одно буде товстіший ніж товщина ейра мабуть.

Підписатись на коментарі