Обговорення рейтингу мов програмування 2024

У цьому топіку обговорюємо рейтинг мов програмування 2024.

Якщо у вас є коментарі, зауваження або пропозиції — залишайте їх тут.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

знов нема Clojure, це функціональна мова програмування на JVM з іммутабельними структурами даних і реплом

а, є, вибачте,
но все одно недостатньо

TypeScript не є мовою програмування!
Автор не розбирається в темі!
www.typescriptlang.org

«Інша платформа» майже на рівні мобільного.
Цю статистику робили люди які крім вебу нічого не бачили.

Аж одна людина сулила скалі 3 велике майбутне — походу неправа була %)

PHP сила! Живіше всіх живих, особливо його Laravel та Symfony :)

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Зареєструвався вчора на платформі

Яке це має відношення до теми обговорення?
Та і в принципі, якби ви були новим каунтом, то варто було б банити за спам :)

В моєму попередньому коментарі, який був видалений за порушення правил, я пропонував консультації по перекваліфікації на Go, бо згідно опитування частина респондентів захоче це зробити

Консультації платні, гроші на ЗСУ, поставив відповідну галочку на платформі

На мою думку, коментар видалили саме із-за реклами платформи

Bash здивував малою популярнiстю.
По сутi, Shell, Bash це мови роботи з ciмейством Posix OS якi зазвичай крутяться в Docker, який зараз must have.

Судячи з коментарів на DOU, Go — чи не найкраща мова програмування у світі. Звідки тоді жалюгідні 2.1% у загальному рейтингу?

2.1% це солiдно. Все, що вище 1% це якiсь нiшi.
От менше 0.5% — це справдi маргiнез, але заробляти там можуть добре.

Go вже 14 років. Це солідний вік.
Це можна сказати півтора-два покоління програмістів, що вже виросло за цей час.
Чому вони вибирають Java, Python, C#, JavaScript, а не Go, якщо він такий крутий?

по-перше, у Go своя нiша, i вiн не конкурент згаданим високорiвневим мовам в ентепрайзi.
по-друге, iсторично, є така рiч як «adoption» — прийняли\не прийняли. Наприклад, Джава своєчасно i красиво зайшла на ринок i захопила нiшу.

вiн не конкурент згаданим високорiвневим мовам в ентепрайзi

А кому тоді він конкурент?

я не експерт з Go. В тому ентепрайзi, в якому працював, я йоGo не зустрiчав.
Те, що Go тримає 2% пiдтверджує його вживанiсть, i вiн має фанiв.
Можливо, вiн ефективен десь в мережевих утiлiтах, де Джава/.Net недостатньо швидкi порiвняно з С++ або Go.

Я б не сказав що 2% із 92%(сумма % мов що вище за нього по рейтингу), щось говорить про його популярність окрім як що є набір фанатів що намагаються просувати його скрізь. Єдина ніша де він якось застосовується це різні web api. В цьому випадку вірогідність бути сповільними мовою програмування дуже зменшується, оскільки 95% швидкодії залежиться від DB та архітектури що захована за цим API. Тут он на PHP фейсбук живе і норм. Так PHP там покращений, але до C#/JAVA йому далеко.

Тому що у го є конкретна ніша, в якій він домінує.
Докер та кубернетес — на чому написані? Продукти Hashicorp? Всякі нові бази даних типу memgraph та cockroachdb?
Отож бо і воно.

Ну докер точно домінує в категорії продукти Hashicorp =) Але це не можна назвати нішою)

Докер, кубернетес, memgraph та cockroachd

Круто! Тільки тут питання яка вірогідність розорбника з доу попасти на такі проекти? Я думаю набагато менше 2%. А тим більш джуну який шукає роботу

Але це не можна назвати нішою)

Ні, конкретна ніша — всякі сервіси типу баз даних, message queue та оркестраторів.

вірогідність розорбника з доу попасти на такі проекти

Ймовірність для golang-розробника знайти роботу висока, як я по вашому її знаходжу?
Там звичайно не cockroachdb а часто всякий «http -> sql» crud, але й в мене бажання жити життя а не задротить на «проривних проектах».

Python перетворюється на універсальну мову, типу як англійська у світі.

Став сюрпризом Пайтон в ембеддед.

На ньому ще вiруси не пишуть? ))

Може, вважають, що розробка пiд Raspberry це embedded?

Не у студент у держустанові-стайл ембеддеді він таки зустрічається:
1. Важкі білд-системи типу Yocto, автотести з hardware-in-the-loop, кодогенерація для IDL, інша обв’язка на етапі розробки, тестування і деплою прошивок.
2. Алгоритми ML, CV для всіляких там дронів з розпізнаванням цілей, автомобільних автопілотів і всього такого розробляються часто на пітоні з нативними лібами, і відповідно воно портується і на саме залізо.

здивований побачити в мобайлi такий % Python

Що це за така мова DB?
Чому ніде не згадується R? Як же холівари типу www.datacamp.com/...​ence-whats-the-difference

1. Мова бази данних (типу PL/SQL, Transact/Sql, ... ітп...)
2. R є (1.6 % в Data Analysis). Використовування на порядок менше ніж Python. До речі — холівар чомусь неповний — для спеціалізованих numric обчислень є ще julia, яка проєктувалась як «вбивця R» .

1. Мова бази данних (типу PL/SQL, Transact/Sql, ... ітп...)

Тоді чому немає MongoDB?

2. R є (1.6 % в Data Analysis). Використовування на порядок менше ніж Python. До речі — холівар чомусь неповний — для спеціалізованих numric обчислень є ще julia, яка проєктувалась як «вбивця R» .

А так побачив.

julia, яка проєктувалась як «вбивця R» .

Там прям як вбивця пайтона для обчислень проектувалась. Не злетіло.

теж не одразу зрозумiв

Що це за така мова DB?

потiм дiйшло по ходу читання)

взагалi то, Бази Даних це не мова програмування. SQL -це мова, але там нюанси, як ви знаєте.
А ще NoSql DB — там iнша «iдеологiя» i «мова»

В цiлому, стаття цiкава, дякую.

не зовсім зрозумів з typescript — особливо щодо його успіху відносно javascript... це ж мабуть всім зрозуміло, що не існує typescript без javascript, це тільки його суперсет — іншими словами кожен, хто працює з typescript — автоматично працює і з javascript, але не навпаки.. і тому typescript ні в якому разі не мав би мати можливість обігнати js, навіть близько до нього наближатись в силу того, що далеко не всім він (ts) заходить...

Typescript це окрема мова програмування, і те що, наприклад, ваш код, в результаті, компілюється у javascript не означає, що ви пишете на ньому.

мова не про це іде — зрозуміло що тайпскрипт — це не джаваскрипт (з таким успіхом мож всякі jsx записувати як окремі мови — в них же є конструкції, які не працюють в чистому js, і так далеко мож піти)...

але якщо я правильно розумію, то цей тренд — це збільшення кількості людей, які пишуть на тайпскрипті і при цьому ніяк не відносять себе до тих, хто пише на джаваскрипті? цікаві часи живемо...

особисто я вважаю, що кожен +1 голос по тайпскрипту автоматично має додавати +1 голос по джаваскрипту...

ніяк не відносять себе до тих, хто пише на джаваскрипті

якщо це дві різні мови, так чи інакше, то чому б і ні?)

це не дві різні мови в класичному розумінні... ;) це просто розширення javascript.

If you are coming to TypeScript without a JavaScript background, with the intention of TypeScript being your first language, we recommend you first start reading the documentation on either the Microsoft Learn JavaScript tutorial or read JavaScript at the Mozilla Web Docs.

наврядчи у людини вийде вивчити typescript на такому рівні, щоб практично його застосовувати, не звертаючись до ресурсів, які створені для javascript девелоперів... typescript якраз що працює як суперсет, розширюючи javascript... на відміну від того ж самого coffeescript, який структурно відрізняється від javascript — і девелопер, який звик писати на coffeescript, обʼєктивно відчуває труднощі при переключенні на синтаксис js...

Рокiв 10-15 тому був дуже схожий за принципом фреймворк Vaadin, там теж генерився JS.
Набув популярностi i згас.
Як на мене, таке собi, занадто багато з ним було сексу.

не існує (перелік) без JVM, але ніхто це не буде додавати до джави

якесь взагалі беззмістовне порівняння... :) по аналогії ми би тут мали говорити про те, що тайпскрипт без браузера не існує? тут мова іде ну зовсім про інше... тайпскрипт — це надбудова над джаваскриптом, взагалі шось писати на тс без розуміння джаваскрипта — позбавлено будь-якого сенсу... і я акцентую на тому, що не запуск і виконання написаного, а саме розробка на тайпскрипті як мові... прикол в тому, що навіть розробка на сучасному джаваскрипті — це часто є транспілювання в старішу версію заради сумісності... давайте тоді говорити що існують різні версії джаваскрипта як окремі мови... :)

Те саме, наприклад, із котлін і жабою.

Підписатись на коментарі