У 2023-му українці задонатили у великі фонди майже вдвічі менше, ніж у 2022-му. Обговорюємо аналітику від Опендатабот (UPD)

Упродовж 2023 року три найбільші фонди (United 24, «Повернись живим» і фонд Сергія Притули) отримали 18,75 млрд грн донатів. Як проаналізував Опендатабот, ця сума майже удвічі менша, аніж у 2022 році — тоді задонатили 34,38 млрд грн.

United 24 став лідером серед благодійних організацій у 2023 році. Фонду вдалося залучити майже 2/3 із загальної суми — 12,07 млрд грн. Пік донатів припав на грудень минулого року — 3,55 млрд грн або ж 29%. Це рекордна сума за місяць від початку існування фонду.

Для «Повернись живим» грудень теж став вагомим, адже саме тоді фонд зібрав 20% від усіх накопичень за рік — 0,9 млрд грн. Натомість частка фонду від усіх зібраних разом з колегами пожертв становить 24% — 4,53 млрд грн. 11% від усієї накопиченої суми припадає на фонд Притули. Організація зібрала 2,14 млрд грн торік, з яких найбільше надійшло у жовтні — 0,31 млрд грн.

А як ви плануєте донатити у 2024 році? Хочете збільшити суму своєї допомоги війську чи, можливо, зменшити через певні причини? Діліться у коментарях — обговоримо.

Нагадаємо, у грудні 2023-го ми запитували спільноту DOU про розміри річних донатів. Проголосували майже дві тисячі людей.

Оновлення від 22 лютого: уточнили в заголовку, що йдеться про донати у великі фонди

Скільки ви задонатили у 2023-му?

31%
14%
20%
24%
10%
2286 голосів  ·  показати результати
👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Вважаю, що заголовок треба виправити на: «У 2023-му українці задонатили У ВЕЛИКІ ФОНДИ майже удвічі менше, аніж у 2022-му.»

Десь бачив статистику, що зараз донатять навіть більше, мб від монобанку

Не бачу нічого дивного.
(1) Грошей в народі, той хто донатить, а не оці всі колі катлети, більше не стало точно. Пощастило тим в кого не стало менше.
(2) Стало зрозуміло що це все надовго, тобто треба дбати про свої потреби теж, бо про них ніякий прутила не подбає.
(3) Все частіше стає питання «а що держава?». Якщо класти асфальт в мене під вікнами на часі, то і мені апгрейд робочої техніки на часі теж.

ми донатимо більш адресно знайомим волонтерам

Доначу знайомим волонтерам. Раніше кидав ще на великі фонди. Але якось я зовсім задизморалився. Тому і доначу знайомим і то напевно більше із за того що б не було соромно перед ними. Сподіваюся лише на якесь Боже чудо. В інше вже перестав вірити. Бо нисемя ми в прірву, надія що війна змінить державу зникла.

Хочется также задать три вопроса, от которых прямо зависит размер донатов:

1. Если в январе 2014 года принимали диктаторские законы, и «активное небезразличное» общество вышло на протесты, то какие по вашему законы принимают и собираются принимать сейчас? Не диктаторские, а людыно-центрычни и проевропейские?
2. Куда подевалась Европа с ее защитой прав человека, в свете законов, упомянутых выше, тихонечко прикрыла ротик, так и должно быть?
3. Куда делось «активное небезраличное» общество из пункта один, за исключением тех, кто пошел защищать Украину с ружьём?

121 коментар

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

По моему мнению было бы хорошо, если бы донаты нужно было собирать не на ВСУ, а на полицию и т д.

Сейчас как бы правоохранителям из полиции закупает пикапы и т д власть из бюджета, а ВСУ — гражданские.

92% українців донатять на допомогу ЗСУ або постраждалим внаслідок воєнних дій, що на 2 в.п. більше, ніж у 2022 році
www.epravda.com.ua/news/2024/03/13/711094

Судячи з, наприклад u24.gov.ua/...​he_donation_ratio_changed донатили не лише українці.

3. Бюджет з податків на війну, самий великий в історії УА

При чому це до донатів?

Не бачу нічого дивного.
(1) Грошей в народі, той хто донатить, а не оці всі колі катлети, більше не стало точно. Пощастило тим в кого не стало менше.
(2) Стало зрозуміло що це все надовго, тобто треба дбати про свої потреби теж, бо про них ніякий прутила не подбає.
(3) Все частіше стає питання «а що держава?». Якщо класти асфальт в мене під вікнами на часі, то і мені апгрейд робочої техніки на часі теж.

Та це капець, як не вийдеш літом на вулицю, як не асфальт, то бруківка.
А потім одні угашені кричать: «несіть донати в великі фонди», а інші: «біжіть з лопатою в окоп по-пояс».

А чому окоп всього лише по пояс? По пояс в окопі має буть лише вода.

Все частіше стає питання «а що держава?».

По моєму це якраз аргумент ЗА донати. Якби держава покривала всі потреби, то який сенс тоді донатити?

Якщо класти асфальт в мене під вікнами на часі, то і мені апгрейд робочої техніки на часі теж.

Варто тоді просто признатись собі і оточуючим, що тобі просто це не на часі. А не прикриватися якимось надуманими причинами. А то таке враження, що і бити себе в груди щодо допомоги у війні хочеться, і тратитись не дуже подобається.

я теж думав, чому в нас досі є волонтери, і чому волонтерство всерівно буде. І дійшов до такого висновку: волонтери — це швидкість, треба комусь тачку, за 2 дні знайшли і ще за день довезли. На рівні держави ці процеси пришвидшуються, але не так швидко, якби хотілося. Це як порівнювати велику корпорацію, де треба в якийсь відділ принтер, і стартап, який завтра цей принтер вже забере з пошти, поки в корпорації тільки напишуть запит.
Друге — це ефективне використання грошей, бо волонтерів потім заклюють за їх звітами, якшо там шось не чисто і перестануть донатити. В державі ж можуть бути ньюанси з завищеними цінами і довгими судами на кілька років.

Але волонтери не можуть купити танк і не можуть заплатити всім військовим з/п. Тому тут 2 системи потрібні одна одній. В державній структурі я тільки мрію, щоб все ставало тільки ефективнішим і тих, хто ніяк не міг накрастися під час війни чи перед, зробили зріз доходи/витрати (зараз можна тільки зайти в інстаграм) і вилучили майно на користь війська. Але тут знову ж таки — це довгі процеси, які можуть тягнутися роками, бо презумпція невинуватості і все потрібно довести. А життя наших людей потрібно берегти вже. Якось так

Усе вірно. Волонтерський рух це система швидкого реагування.
До речи, ми бачили як це працює у Ізраїлі. Коли після подій 7-го жовтня там раптом призвали купу людей + з’явилася додатково купа небойової роботи, то волонтери активувалися і почали тягнути. При цьому що до ЦАХАЛа ні в кого язик не повернеться сказати що там «сонечкі голі-босі».

Привіт, просто раді цікавості бо ніяк не можу знайти інформацію. Притула збирав скажені мільйони на велику помсту та на бронетранспортери спартан, хтось бачив ці бронетранспортери та помсту? Ну і за супутник можна було купити млн дронів ...

PS Доначу тільки Мадяру, там хоч зрозуміло та видно куди йдуть гроші.

Трошки про героїчного волонтера та вояку «Мадяра».
www.mukachevo.net/ua/news/view/89270

там хоч зрозуміло та видно куди йдуть гроші.

Китайці ще й досі шукають куди пішли 1.5 млрд (1 500 мільйонів) доларів кредиту.

і шо?
по перше — додавай тиц. Бо вкидати анонімний текст може будь який муінфлюєнцер
по друге — я впевнений, що зараз купа мутних «на гражданці» особистостей проявляє себе з гарного боку. Бо мухи отдєльно, а каклєти отдєльно

Мадяр та Юра Єнакієвський — це так розумію?

мутні «на гражданці» особистості, які проявляють себе з гарного боку.

Добровільний мазохізм — це особиста справа та розвага кожного.

Та там на Закарпатті суцільний терраріум, і ціла сантабарбара за участю Бровді і кучі інших бізнесменів/депутатів/силовиків і «членів партій».
Таке враження що «ложечки» крали всі і у всіх. ))

кордон і відносна віддаленість від центру — сприятливе середовище для зародження мутних схем.
але в контексті війни от я бачу як мадяр робить і організує і популяризує.
як і семенченко в 14. як і — впевнений — купа інших — котрих я просто не знаю — «мутних» типчиків використовують зараз свої здібності на користь державі і українцям.
Що, звісно, не означає, що інші «мутні» і не дуже тіпчики зараз проявляють себе мудаками.

Так він китайців наїбав чи державу?
Якщо китайців то красава

Якщо китайців то красава

А якщо би тайців, корейців, киргизів, монголів чи узбеків, то не дуже красава?

То ні, а китай працює на ворога. Тому красава

тайців

«Russians to be granted extended 90-day visa-free stays in Thailand».

корейців

Ці не прямо за Україну, тільки в 2023му начухалися закривати заводи своїх автовиробників в Рашці. Кажуть ще снарядами опосередковано допомагають — тому цих було б трохи жаль.

киргизів
узбеків

Цих однозначно красава. Саме завдяки паралельному імпорту електроніки зокрема з цих країн на нас кожен місяць летять сотні ракет і шахедів з західними компонентами.

монголів

Піхуй. Ще одні «нейтрали» одним задом на двох стільцях.

Я бачив транспортування цих бронетранспортерів. Купити можна, але де?)

Мадяр знімає відео як працює артилерія. Дуже часто це просто добивання того, що вже було зупинено арт вогнем. Інфа 100%.

Ну я бачив лише сите довольне лице притули з канади, де він рже і бажає втопитись в тисі тим, кому пощастило менше

Дуууууууже дивно, що ти не можеш знайти інформацію по Притулі. У нього ПУБЛІЧНІ звіти, в тому числі звіти державі. Ви на його сайт заходили? І куча відосів.

Ті звіти п..ц які неструктуровані, фіг там нормально щось знайдеш, якщо шукати інфу вибірково по проекту, а не за певне число. За таке-то число серед купи іншого стільки-то спартанів по такій-то ціні, за таке-то число — ще пара іншого типу і т.д. Якусь частину нашкребти можна, але на дату коли Притула сказав що всі вже закупили, коли я по по звітах старіших шукав (плюс місяць після), явно не вся кількість що декларувалась (ну або я пропустив щось). Я хз як вони можуть з цих файликів згрупувати нормально інфу, хоча б для внутрішнього користування.
P.S.
І так, можна сказати «чого до..ся, тобі шашечки чи їхати?» ))

З приводу Притули двоє знайомих з різних місць сказали що їх упакували по повній програмі і вони в шоці що у них на рівні взводів є тепер свої дрони та теплаки. За щось більш крупне не скажу, не знаю

їх упакували по повній програмі і вони в шоці що у них на рівні взводів є тепер свої дрони та теплаки

Приємно чути!

А можете пояснити в чому феномен «притула де спартани»? Я для цікавості загуглив «притула спартани» і знайшов купу пруфів чеків фоток розборів. Якщо копати глибше можна навіть знайти відосики військових що це погані спартани(знову ж таки з сумнівними аргументами). В чому проблема?

Нема там ніякої проблеми, любителі колишнього президента видумали зраду для власного піару, хоча там все давно зроблено і відзвітовано mil.in.ua/...​a-brytanski-bronemashyny

На великі фонди принципово не доначу після історій з всілякими спутниками і байрактарами. Нафіга, вибачте, нести гроші в фонд, який закуповує супердорогі речі, щоб Чмут мав хороші стосунки с Будановим? Є багато найбільш нагальні потреби, ніж покупка супутників і бронетехніки за доначенні гроші. Тому доначу переважно на збори знайомим, також людям на реабілітацію.

На великі фонди принципово не доначу після історій з всілякими спутниками і байрактарами.

А що в цій історії не так , там наче win-win історія для українців вийшла?

Не так то, що якщо ти збирав конкретно на А і люди тобі давали на А, то купити Б неможна. Навіть якщо Б теж хороша річ. Так не робиться і це багатьох вкурвило.

1. Если в январе 2014 года принимали диктаторские законы, и «активное небезразличное» общество вышло на протесты, то какие по вашему законы принимают и собираются принимать сейчас? Не диктаторские, а людыно-центрычни и проевропейские?
2. Куда подевалась Европа с ее защитой прав человека, в свете законов, упомянутых выше, тихонечко прикрыла ротик, так и должно быть?
3. Куда делось «активное небезраличное» общество из пункта один, за исключением тех, кто пошел защищать Украину с ружьём?

судячи по ніку, таки місцевий, тільки під анонімним аккаунтом, по зрозумілим причинам

Куда делось «активное небезраличное» общество из пункта один, за исключением тех, кто пошел защищать Украину с ружьём?

Ну Євген Дикий же сказав, що в нього, непридатного до служби, є багато подібних друзів, що теж не на фронті, а разом у них багато вже є свого «заліза», із яким вони заспокоють будь-яке організоване угруповання незадоволених ухилянтів.

Ну а люди, що будуть невдоволені новими законами, хто вони ще, як не ухилянти в очах держави? І тцк підтягнеться, а поліція їм допоможе.

Саме так. Спробуй відкрити рота, наприклад, про закриті кордони. Миттєво обмажуть лайном і повісять ярлик ухилянта. Підеш кудись відкривати рота фізично — опинишся у ТЦК придатний як Джон Рембо.

Куда делось «активное небезраличное» общество из пункта один

Вже в ЗСУ і не мають на це прав, або за кордоном і пох"й, або ховаються від армії та не хочуть зайвий раз відсвічувати бо у 14-му максимум тебе побьють (розстрілів на Майдані ніхто не чекав), то зараз можуть повезти до ТЦК.
Ну і для активізації дій потрібна ще одна умова — лідери протесту. А якщо такі з’являться то вони автоматом агенти ФСБ, зрадники і так далі по списку. Тут реально довічне можливо. Тому ніхто не захоче у теперешніх умовах тягнути лідерство.

Куда подевалась Европа с ее защитой прав человека

Як дитя маленьке. Міжнародна політика про відстоювання інтересів конкретних великих ядерних країн, а не про захист прав якихось рабів. Європі звісно цікаво щоб ми якумога довше вели супротив і наносили ворогу якумога більше втрат, витрачаючи мінімум їх ресурсів. Перемога України, збереження населення, права людини їм не цікаві. Тому закриють очі навіть якщо будуть по вулицях ходити і стріляти в усіх хто відмовляється йти на фронт

И нахиба тогда были все эти сказки про европейский выбор, про то что Украина это Европа? Поляки показывают какая мы для них Европа

і? Що це означає? Какая же ми для ніх європа?

Ми ж не державі донатимо, а людям які нас захищають. Якою б справедливою критика влади не була, взагалі не розумію, як вона може впливати на розмір донатів.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

вас можно послати?

Можно. Но и сам будешь послан туда же. Извини, что на «ты»

Доначу знайомим волонтерам. Раніше кидав ще на великі фонди. Але якось я зовсім задизморалився. Тому і доначу знайомим і то напевно більше із за того що б не було соромно перед ними. Сподіваюся лише на якесь Боже чудо. В інше вже перестав вірити. Бо нисемя ми в прірву, надія що війна змінить державу зникла.

Сподіваюся лише на якесь Боже чудо

Я теж. Інших шансів практично немає.

надія що війна змінить державу зникла

Дивно, що вона взагалі була.
В мене не було.

надія що війна змінить державу зникла

хлопці повернуться і наведуть порядок (ц) ? чи що? хто і звідки має прийти, щоб наводити порядок? Чи воно якось само має зробитися, ну бо ж війна?

ми донатимо більш адресно знайомим волонтерам

Також помітив, що в великі фонди доначу набагато менше відсотково від усіх власних донатів у 23му. А в 2022 я навіть на спецрахунок НБУ по дурості купу грошей кидав. Зараз доначу на на речі з максимальним співвідношенням результативність на потрачену гривню (це якщо брати фонди) і напряму знайомим на передку. Наприклад, серед фондів зараз дуже рекомендую збір від Реактивної Пошти на мобільну станцію техобслуговування — reactivepost.org/...​a-ta-sinomontaz-30-82dy4g

Реактивна Пошта — єдина спеціалізована БО по співпраці з артилерією. Інфа соточка, бо я заснував цю організацію в квітні далекого 2014 року.
Дякую за довіру.

В ПЖ вже з рік нічого не кидав.
Доначу Стерненку, ІМХО там найкраще співвідношення ціни і користі

Вважаю, що заголовок треба виправити на: «У 2023-му українці задонатили У ВЕЛИКІ ФОНДИ майже удвічі менше, аніж у 2022-му.»

Десь бачив статистику, що зараз донатять навіть більше, мб від монобанку

Українці 2023 року пожертвували 27,4 млрд через monobank за 2023 рік, тоді 2022 року ця сума становила 8,5 млрд. Про це йдеться в статистиці, яку облікував monobank на своїй сторінці в X

дякую за цю інформацію, а то в мене вже увімкнувся режим зради :D

цікава реакція!
Що ти робиш в такому режимі?

Зараз 2024, треба було відновитися після паніки 2022. Думаю що в цьому році буде ще більше.

добре що українці розумнішають, і менше спонсорують предвиборчі компанії притул, а донатять конкретно під потреби підрозділів

Мені цікаво — якщо середня зарплатня і ІТ більше $2000 — то чи багато готові були б віддати $1000 на місяць за офіційне бронювання і можливість жити без ризику?

Я вже думаю про це так:
Я взагалі не хочу бронювання за гроші тому, що держава — бандит (в хорошому і поганому сенсі) і якщо в мене закінчаться гроші на бронювання себе вийде так, що я вже усе необхідне зробив, щоб полегшити роботу тцк щодо мене. А цього я не хочу. Я хочу щоб держава платила максимально багато за людей, щоб ніхто і ніде на фронті не міг сказати «йдіть на штурм хз що там, тцк нових набере і привезе». Щоб командування боялося втратити людей, як власних дітей, бо «голову знімуть, бо інших нема»

Кто о чем, а Бобёр все ещё пытается бронь за день выбить

Бобер уже отримав бронь, він за нас переживає!

1000 це дуже мало, справедливо було б 80к грн чи скільки там в середньому військові отримують.

Думаю, у 90% чиста зп в армії — це 20-30 тис. Премія за виконання «бойових» завдань 30, 50, або 100 тис. Але ці виплати йдуть в розрахунку за день, тому підсумкові суми за місяць можуть бути різні.

Ну я мав на увазі середню фактичну оплату. Тобто у цьому була б така логіка, що держава платить захиснику певну суму, і ти можеш, якщо сам не готовий, закрити його оплату.

Середня фактична точно значно менша за 80 тис., якщо брати по всім збройним силам.
А якщо ніхто не готовий, то хто за кого буде платити?
А захисник може «закрити» твою цивільну оплату, щоб помінятися з тобою місцями?

А якщо ніхто не готовий, то хто за кого буде платити?

Що за наївні питання. Платити будуть ті кого ще не зловили за тих кого вже зловили.

Що за наївні питання. Платити будуть ті кого ще не зловили за тих кого вже зловили.

Хах, ну насправді в цих всіх проектах все так і є: права «викупу» ніде немає, мова йде лише про бронь від мобілізації. Але я особисто дуже сумніваюся що таке приймуть, народ не оцінить.
Хоча варіант був би цікавий, можна було б навіть з погрозами арештів і конфіскацій змусити платити тих хто виїхав. Не всіх звичайно, але тих кому є що втрачати в Україні.

погрозами арештів і конфіскацій змусити платити тих хто виїхав

«щe нe вeчiр»
такий законопроeкт пройдe на ура, звiсно будe i прихований black list, щоб поважних людeй нe зачiпити.

прихований black list

Не думаю, що умовний суркіс що зараз в Монако сильно засмутиться платежу в кілька тисяч доларів на місяць. Тому навряд потрібні приховані списки.

А захисник може «закрити» твою цивільну оплату, щоб помінятися з тобою місцями?

Ого! Круто звучить!
Ідея тягне на голівудський сценарій

і ще треба врахувати витрати на утримання військового — іжа, форма, зброя, БК ... Тисяч 200 потрібно ставити планку.

Поки я сидів в Києві — я був готовий і 2-3к$ платити за нормальну бронь, але нажаль не було ніякої. Зараз ж це уже неактуально мені, та і не вірю що щось подібне зроблять

Ні, бо всеодно мобнуть, або дядя-воєнком приїде в гості домовлятись мимо каси, знає, що бабло є. Тому краще відкласти на виїзд.

дядя-воєнком приїде в гості домовлятись мимо каси, знає, що бабло є

оце от точно

У 2023-му українці задонатили великим фондам майже удвічі менше, аніж у 2022-му.

Жодної гривні не кинув у великі фонди у 2023, є більш нагальні збори завжди

Намагався балансувати — спочатку на банки усіх волонтерів з компанії + на банки у ХХ + на збіри на ДОУ. Сума має бути і не мала — і не велика: десь 1000 — 2000. На жаль деякі волонтери — аматори збирають дуже довго або потім не знають що і де правильно купити. Шанс треба давати усім, але якщо попередній збір не завершили і не відзвітували — то більше грошей не кину.
А якщо наприкінці місяця щось залишилося — це у фонди. Фонди мають сенс бо купують гуртом, але там багато грошей — отже і вірогідність розкрадання вища.

Жодної гривні не кинув у великі фонди у 2023

А що — всі великі фонди погані?
Що відносно «Повернись Живим»?

Зате закон про мобілізацію поганий і в Авдіївці все не так зробили, як треба було.

В Україні зараз «військова демократія» — отже усяких ухилянтів забули спитати як треба воювати і кого мобілізувати. Право голосу на війні є тільки у військових ... командирів!

Ясно, народ знову не такий, а не причина у відсутності озброєння. Так і запишемо.

Згодна з іншими коментарями. У 2023 багато донатили саме на невеликі збори. Давно вже не доначу на фонд Притули і Повернись живим — виведення кешбеку тільки так. Донатимо на перевірені невеликі фонди і на підрозділи де є знайомі. Тож не думаю, що загалом сума менша, просто перший рік не розуміли куди донатити, не так багато знайомих робили збори на пряму для підрозділів.

Повернись живим — виведення кешбеку тільки так

тобто цей фонд зіскамився?
Чи й був таким?

виведення кешбеку тільки так

пруф ілі п***абол (ц)
Навіть якщо це широко відома у вузьких колах інформація — додавай пруфи.

При всій повазі до фондів, я обрала донатити на особисті збори (окрім виведення кешбеку Моно та обовʼязкової підтримки Стерненка).
Фондам допомагає бізнес (особливо United24, який сильно орієнтований на закордонну підтримку).
Людям допомагають тільки люди.

Але який ККД особистих зборів порівняно з профільними фондами — відкрите питання.

Якраз в маленьких точкових зборах ККД майже 100%. Людям на місці потрібна машина — купують машину. Потрібен генератор — купують генератор.

І який від цього внесок в загальний перебіг бойових дій?

Ви хочете якісь метрики типу кількості знищеної техніки і чіткий відсоток в цьому 1000 грн донату від осокор тауера чи кверті фінгера?(:

Внесок від дрона, отриманого від фонду Притули буде приблизно таким же, як і від дрона, отриманого від інших волонтерів, ні?
Доречі, не знаю, як ставлять на баланс матеріальні цінності, отримані від великих фондів. А щодо цінностей, отриманих від невеликих зборів — як говорить мій друг-військовий, такі речі належать тільки їхній групі, а отже, мінімальний ризик, що візьме хтось чужий і загубить або поламає (так, таке також буває досить часто), бо відношення до чужого часто буває «не своє — не шкода». А коли воно своє — максимум ефективності, мінімум бюрократії.

А від того, хто отримає цей дрон, також не зміниться? А від того, чи отримає дрон цей підрозділ, чи отримає щось інше інший підрозділ?

Підозрюю, що хлопцям на місцях досить добре видно, що їм потрібно тут і зараз. Бо поки їхні заявки отримають високий пріоритет від якогось фонду, може бути вже запізно.

Це дуже оптимістична підозра. Хлопці на місцях хочуть якнайкраще для себе, що природно, але до різної міри, починаючи від «зовсім» і до «здебільшого» не володіють загальною картиною. Не кажучи вже про те, що хлопці на місцях бувають дуже різні за рівнем адекватності і чесності.

Це працює і в зворотньому напрямку — люди, які не бувають на місцях, часто не знають, що там реально потрібно і чого на даний момент не вистачає. Або знають, але нічого з цим не роблять — це вже до питання адекватності і чесності, бо воно ж не тільки хлопців на місцях стосується.

Всім хлопцям на місцях треба від шкарпеток, до дронів, і всім треба ще вчора. Причому у тих, у кого дронів ще на місяць є, може бути «потрібніше», ніж у тих, у кого дрони закінчились ще тиждень назад. Просто софт скілки краще розвинуті і найшли кращих волонтерів чи голосніше кричать про допомогу.

Реально, ця точечна допомога на якийсь бізнес перетворилася, де волонтери домовляються з певними бригадами на незрозуміло яких умовах. І враховуючи скільки волонтерів і баночок розвелося, це досить прибуткова справа. Виняток це коли дійсно родичі для своїх збирають, но вони зазвичай збирають в вузькому колі знайомих а не на весь Інтернет.

Так ми і збираємо знайомим, і спілкуємось з військовими особисто, без незрозумілих посередників. Я не настільки наївна, щоб донатити в інтернеті невідомо кому.

От саме тому, вся «маленька волонтерка» і тримається виключно на особистих зв’язках, де донор впевнений що може довіряти волонтеру, а волонтер впевнений що може довіряти бійцям, для яких збирає.

Ну і у волонтерів має все ж бути адекватна пріоритезація. Наприклад, у мене з 2022 висить запит від одного з підрозділів нацгвардії, що охороняють об’єкти в центральній Україні.
Натомість, ССО постійно оверрайдить десантуру/морпіхів, бо виконують складніші задачі з більшим «вихлопом». Умовно, «окопи» стримують «вогняний вал», але, якщо через ССО зникнуть склади з БК та/або ГСМ, то і вогняний вал закінчиться.

Доречі, не знаю, як ставлять на баланс матеріальні цінності, отримані від великих фондів.

Раптом питання не риторічне. При «офіційному» отриманні будь-якої гуманітарки, маю на увазі по актах прийомо-передачі, ВЧ зобов’язана поставити то на баланс. А потім списати, в разі утрати.

І тут починаються чудеса наших прекрасних суворих законів, від:

а) щоб поставити щось на баланс, воно має бути передбачене у штатній комплектації підрозділу (сюрприз!), інакше не можна. Наприклад, треба підрозділу пікап, а по штатці в них 5 БТР, 5 БМП, 5 танків і 2 «командирських» уазіка, які обидва вже пів року в ремонті. Так от, поставити пікап на баланс вони не зможуть, бо спочатку треба списати вазікі, які по документах є, а по факту — є нюанс. І, навіть, якщо списати обидва вазіка, то третій пікап на баланс все одно не влізе, бо «нєположена».

до
w) щоб списати щось, треба створити комісію і розслідувати обставини втрати матеріальної цінності, витратити на рапорти купу нервів і паперу, інакше — тюрма.

На ДОУ пробігала стаття про довб*єбізм в армії, от там, нажаль, все правда.

Саме тому в багатьох підрозділах, коли говориш «заберете по актах?», у матеріально-відповідальних осіб починається нервовий тик і вони просто відмовляються від допомоги.

А ще є всякі ССО, ЦСО і ОСББ (про ОСББ жартую звісно) — там взагалі писати не вміють, ні запити, ні акти :)

Звісно, корупційно-шахрайська складова у відмовах від актів теж є, але тут бачу тільки одне вирішення — застосовувати таке «кунг-фу» тільки для тих, в кому впевнений на 100% і відсіювати «лєвих» людей.

Можна припустити, що за підходу

Людям на місці потрібна машина — купують машину. Потрібен генератор — купують генератор.

воїни отримують більше зручностей, або бойових переваг і на перебігу це відбивається позитивно

А от коли щось дає держава і на отримання та і на втрату треба заповнити купу паперу, витратити купу часу та нервів — це може негативно впливати не перебіг.

так, з волонтерським набагато простіше: про...в — не шкода, новий куплять. ніяких паперів.
«Бійцям ... бригади треба тепловізор, номер банки ...» (коли починаються уточнення в комбрига — бійці по-факту за 500 км від лінії фронту, хз нах їм тепловізор)
Великі фонди хоч якось контролюють розподіл/перевіряють реальну потребу.

бійці по-факту за 500 км від лінії фронту, хз нах їм тепловізор

наприклад навчитись ним користуватись, щоб коли будуть за 0.2 км вже вміти,
бо там невміння може коштувати життя і не одній людині

А можна мені додому абрамса, пару F-35 і супутник шпійон? Ну, щоб раптом що то вже зразу вміти а не ото от все.

чому додому?
йди у військову частину — бо про військових мова була; вони ж не собі подарунки просять, а зброю, якою нас захищати можуть;

Ну і такий сарказм про танки та літаки — просто недоречний, бо тепловізор це індивідуальна річ, має бути в кожного, або принаймні в багатьох в підрозділі

йди у військову частину

Так у військових частинах такого нема. Але колись може і буде. А готуватись треба вже сьогодні!

Угу, логічно — тим, що в цей момент вже на передовій тепловізор не потрібен, все одно не встигнуть скористатися ))

тим, що в цей момент вже на передовій тепловізор не потрібен

Потрібні.
І якщо в них немає — варто про них подбати, в першу чергу державі, але і нам також.
А так взагалі мова ні про що. Це виглядає як гипотези.

А ми починали говорити про збори, які влаштовують приватні особи, яких ми знаємо особисто, які знають особисто воїнів, для підрозділів яких проводять збори — тому рівень довіри набагато вище, ніж до великих, але фактично частково анонімних фондів.
Наприклад зараз на ютубі дуже активно веде збори якийсь фонд з назвою «Твій крок». Я спочатку як їх побачив — давав доволі охоче. Потім запитав знайомих — знає хтось щось про цей фонд, окрім ютуба. Ніхто.

Задумався — чи насправді вони щось для військових роблять?

Якраз в маленьких точкових зборах ККД майже 100%. Людям на місці потрібна машина — купують машину. Потрібен генератор — купують генератор.

Ну і що далі, якщо подивитися на масштаб? 1000 окремих маленьких підрозділів куплять 1000 окремих генераторів. Куплять у місцевих бариг, задорого. Часто куплять не розібравшись в характеристиках, або куплять підробку. Кожен окремо заплатить за доствку. Кожен окремо буде вирішувати питання запчастин, ремонтів, обслуговування. Якщо ті самі 1000 генераторів купить великий фонд — це будуть якісні генератори і по мінімальній ціні. Кожна вкладена гривня в збір великого фонду відпрацює ефективніше, ніж та сама гривня в «точковому зборі». Я розумію, що коли цей точковий збір від людини, яку знаєш особисто, то не відмовиш (доначу на такі збори і сам). Проте дивно чути про «ККД майже 100%» щодо таких зборів. Це не правда і правдою бути не може.

Одразу відмічу що доначу і в великі фонди (ПЖ), я ні в якому разі не є їх противником. Але бачу і велику цінність в маленьких зборах.
Пропоную зробити просту ментальну вправу: поставте себе на місце вашого колеги-знайомого який зараз в ЗСУ. Вам потрібна тачка. У вас є опція іти до командира бригади (?), просити його формувати запит на великий фонд, ставати в чергу, чекати місяці (?) коли дійде до вас, сподіватися, що коли та машина прийде, вона потрапить саме до вас в підрозділ і т.д. Або ж ви можете зібрати по знайомим гроші і за кілька тижнів мати машину.
Додатковим, але не менш важливим з моєї точки зору моментом є також те, що ви відчуватимете, що у вас в тилу міцна і потужна підтримка, що ви не сам на сам із ворогом і не зрозуміло нащо терпите негаразди.
От це і мав на увазі під ККД під 100%.

Ну і що далі, якщо подивитися на масштаб? 1000 окремих маленьких підрозділів куплять 1000 окремих генераторів. Куплять у місцевих бариг, задорого.

Окремому малому підрозділу великий фонд скаже що у них є черга.

Тому якщо послухати Чмута, то він не виступає проти допомоги підрозділам напряму.
Бо ПЖ логістичної все не вивозить, і це заявляє пан Чмут, а не експерт з форуму.

Не виступає звісно, але всі звернення (листи, офіційні, проведені через канцелярію, з печаткою та підписом комбрига) від підрозділів менше бригад завертають на ̶й̶у̶г̶ того самого комбрига, який підписав звернення. Мотивуючи це тим, що працюють напряму з командуванням бригади, то от до командування і потрібно звертатись :)

Ми, як маленький фонд, на великі запити рекомендували бійцям контактувати ще й великі фонди, бо самі не вигрібемо (або дуже-дуже довго), так от, ПЖ після 5+ рекомендацій і «фейлів» не рекомендуємо, бо все одно скажуть йти до командування (яке вже підписало листа до фонда, ага) і просити там.

До речі, інші великі фонди, типу Притули, Стерненка, ПП, Кола, і т.д. дуже контактні і допомагають як підрозділам рівня бата/роти, так і кооперуються з маленкими фондами/ГОшками. Звісно, черга (а де її немає?) і пріорітети, але історій успіху можу прям пачку навести. А от з ПЖ — нажаль ні.

Якщо ті самі 1000 генераторів купить великий фонд — це будуть якісні генератори і по мінімальній ціні.

Можливо.
Але від волонтерів підрозділ отримає цю річ за лічені дні, а від великого фонду — не відомо, бо скільки вони будуть збирати гроші, потім організовувати закупку, розподілення, тощо.
А стосовно

питання запчастин, ремонтів, обслуговування

Щось не чули ми про таке від фондів. Не стверждую, що не буває.

Угу, то то історії постійно вспливають як збирали на мавіки і з*лись, чи збирали на мавіки а потім на в Інтернеті продають. Особиста історія від знайомого що збирали на машину, а її віджав командир бригади щоб свою жопу переміщати.

А скільки в твіттері анонімних ноунеймів на 2к підписчиків які косять під патріотів і збирають якісь «баночки». Стільки бригад немає скільки баночок настворювали. Таке враження що кожен для свого сусдіа/кума/свата збирає.

Не говорячи вже що на самому фронті далеко не самий благополучиний, ідеологічний контингент. Він закінчився ще в 2022 разом з добровольцями. Можу тільки уявити скільки мавіків приховали і списали як «втрачений».

Тому ККД далеко не «майже 100%». Дай боже аби 50% було.

Коли мова йде про малі збори, я доначу знайомим. Тут все ще можливі варіанти «командир забрав» звичайно, але в усьому іншому я певен, що люди отримують потрібну їм допомогу.

Таке враження що кожен для свого сусдіа/кума/свата збирає

А чому б ні?
Я теж збирав для свого і дуже радію, що назбирав, бо йому це було потрібно і допомогло.

Воно то так, але в той же час от скажімо візьмемо ми мобільну группу. Те що такими зборами можна покрити збільшить їх ефективність може на 5-10% відсотків і будуть вони мати 30-40% ефективності. В той час як великий фонд може запакувати їх так що результативність буде вище 60.

Але який ККД особистих зборів порівняно з профільними фондами — відкрите питання.

Камон? А гроші на Фонд Гетманцева! Там найбільш системні та компетентні люди.
Також це фонд з найбільшим штатом та досвідом!

В фонди майже не скидаю останній рік. В основному на банки

Підписатись на коментарі