Термінал Warp: перші враження від тест-інженера

Підписуйтеся на Telegram-канал «DOU #tech», щоб не пропустити нові технічні статті

Усім привіт.

Сьогодні я хотів би розповісти про термінал, яким користуюся на Ubuntu щодня. Ні, це не Terminator. Це — Warp.

Я побачив його у колеги, але не зміг одразу спробувати — спочатку цей термінал був доступний тільки для користувачів OSX. Але не так давно розробники також зробили реліз й на Linux-платформах. Я отримав бета-версію трохи раніше, тому хочу поділитись своїми враженнями від користування.

Зміни в сталому середовищі

Здається, термінал уже винайшли давно. Якщо бути точним, то з початку 70-х років минулого сторіччя.

Хоча з тих пір термінал постійно покращували, але докорінних змін так одразу й не згадаєш. Тим паче змінювалась скоріш оболонка — bash, zsh, fish. А саму аплікацію змінювали рідко. Особисто я одразу змінив дефолтний термінал Ubuntu на більш сучасний Terminator. Але й він не такий вже й новий — аж 2007 року!

Але коли я натрапив на Warp-термінал, побачив, що все-таки можливо зробити цей інструмент сучасним та ще більше зручним.

Warp термінал очима інженера

Коротко про основні «фішки» Warp, які я знайшов.

Перше, що помічаєш — це те, наскільки термінал швидкий (знаючи його вбудовану функціональність). Причина цього: Warp написаний на Rust.

Warp можна використовувати з різними оболонками — zsh, bash, fish. Мої налаштування в zsh почали працювати одразу. Є купа вбудованих тем для терміналу. (Але зрештою таке є й в інших інструментах).

У Warp зробили просунуту взаємодію з командами. Можна, наприклад, ввімкнути copy-on-select або одним кліком відкривати потрібну теку. Або ж навіть відкрити README.md в сусідній панелі та одразу звідти запускати білд команди.

Є також цікава фіча — синхронізація панелей та табів. Наприклад, коли вам треба оновити софт чи перевірити статус на декількох віддалених машинах, можна вводити команду в одному вікні — й вона буде набиратись також в інших вікнах.

Warp також запам’ятовує ваші команди та робить досить розумний автокомпліт та автокорекцію (може навіть трохи краще, ніж zsh-autosuggestions). Для кожного результати команди можна фільтрувати та шукати по тексту (наприклад коли у вас є великий лог-файл).

Для кожної утиліти командного рядка можна зручно подивитись, що робить той чи інший ключ. (Нема потреби згадувати, що робить той чи інший ключ).

Термінал зберігає ваші сесії (набір табів). Тож можна навіть налаштувати окремі сесії для роботи чи домашніх проєктів. Можна налаштувати нотифікацію (pop-up) про завершення команди. Дуже допомагає, коли треба виконати довгу таску.

Є купа шоркатів, які авжеж можна модифікувати на свій смак. Наприклад, перемикатися між табами за допомогою Ctrl+<N>.

Про Warp AI

У термінал також вбудований ШІ (як же ж без нього!).

Натиснувши #, можна словами описати, що ви хочете зробити, а вбудований Warp AI спробує знайти відповідну команду для вас. (У безкоштовній версії надається 100 запитів на день)

Під капотом Warp просто робить запит до OpenAI API. (Але ніяких своїх токенів шарити не треба).

Альтернативно можна обрати будь-який output команди та запитати в Warp AI, як пофіксити проблему чи показати повний мануал зі встановлення якоїсь утиліти.

Про workflow

Є функція запису своїх кастомних наборів команд, які потім можна швидко знайти (за назвою) та застовувати через Ctrl+Shift+P. Це команди називаються workflow у Warp. (Дуже допомагає працювати з багатьма віддаленими нодами, деплоїти їх, працювати з логами та іншим).

Плюс можна робити параметри для команд (з описами та значеннями за замовчуванням). Під час запуску команди можна ці параметри модифікувати. Ці workflow можна створювати в окремій табі (або просто через контекстне меню) — та поширити з колегами. Дуже допоможе будувати власну базу знань та корисних команд.

Пошук у командах можна виконувати як в локальній історії, так й у ворфлоу. Можна навіть шукати в бібліотеці готових workflow (Ctrl+Shift+R)

Застереження

• Свою локальну LLM поки використовувати не можна.
  • Сам термінал не open-source. То ж ваші команди можуть збиратись. (Телеметрію та аналітику можна відключити в налаштуваннях).
  • Як і з будь-якими LLM, треба бути обережним з розкриттям інформації з NDA.

Звичайно, частину з функцій, я певен, можна налаштувати й у звичайному терміналі. Workflow можна замінити купою баш скриптів з параметрами. ШІ можна використовувати в окремому браузері.

А можна Github Copilot та ChatGPT не використовувати. Але чи треба?)

Я користуюся Warp кожного дня — й він суттєво підвищує мою продуктивність у командному рядку. Буду дуже радий, якщо цей термінал допоможе й вам.

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

перше враження після установки, налаштування та виконання кількох звичних команд
— «увійдіть або зареєструйтеся». дякую, що кредитку не запитали.
— забагато візуального шуму. кнопки визову аі, фільтру, лампочка для нотифікацій.
— cursorUp відкриває попап з історією. теж зайвий візуальний шум.
— shift+insert, ctrl+v не працюють
— pgUp, pgDown не працюють

поки для мене це виглядає не як консоль, а як «апка для роботи в консолі» — з кнопочками, рюшечками, роботою мишкою, тощо. бачу необхідність змінити деякі рефлекси і доналаштовувати. Підозрюю, що після доналаштування у режимі роботи «працюю один, не працюю з хмарами» warp у мене не буде відрізнятися від konsole.

Продовжую вести спостереження.

интересная вещь, сам фанат cli, надо попробовать, спасибо !

Нагадало мені кінець 90х коли всі казали «ну нарешті настали ті часи коли є нормальні річ інтерфейси і складні задачі можна робити швидко і не думаючи. Прощавай страшний чорний екран. Дякую Майкрософт». І от пройшло 20 років і тепер якщо тобі потрібно працювати з Майкрософт клаудом, то перше що треба встановити це azure-cli.
Якось довелось працювати з американцем старшого покоління, ну такий собі американський айтішник часів холодної війни. То він був фанат аліасів. Якось він поділився своїм файлом аліасів і в ньому було майже 2 тисячі аліасів. Я спитав — Кен, ти правда всім цим користуєшся? (він його називав kenix). А він — «ну там є деякі старі речі, але десь половину використовую постійно». Я подумав що це жарт. Але потім коли мені випала нагода попрацювати з ним вживу, виявилось що це правда. Те з якою він швидкістю працював в звичайному терміналі це було щось неймовірне. Він в звичайному «голому» солярісовському vi працював як в IDE паралельно редагуючи купу скриптів, відлагоджуючи і навіть unit-тестуючи їх не «відходячи від каси». От тоді я зрозумів що межі досконалості роботи навіть в самому простому терміналі не існує.
Щоправда цей чувак дійсно вмів користуватися клавіатурою. Зараз кого не спитай всі вміють друкувати всліпу, але клава без підсвітки не підходить. А цьому американцю, здається, не тільки підсвітка а й написи були непотрібні, він грав на ній як на баяні.

Нагадало мені кінець 90х коли всі казали «ну нарешті настали ті часи коли є нормальні річ інтерфейси і складні задачі можна робити швидко і не думаючи. Прощавай страшний чорний екран. Дякую Майкрософт». І от пройшло 20 років і тепер якщо тобі потрібно працювати з Майкрософт клаудом, то перше що треба встановити це azure-cli.

Бліііііін, це про мене: починав свій шлях ще в дитинстві з командної строки MS DOS на i286, Volkov Commander, 3,5″ і 2,5″ дискет, скриптами на Visual Basic, а потім батьки купили нормальний комп з Windows 98 > ME > XP і я перейшов з CLI на блондинистий юзерінтерфейс. А в подальшому обрав шлях MS-Ecosystem адміна бо «кому та CLI вже потрібна, якщо сучасні UI простіші і більш функціональні»? XD

класний термінал ) для мене збереження workflow скриптів було кіллер фічею.... та і узагалі — цей термінал є перша тула для якої я використав цей термін «кіллер-фіча»

Теж давно юзаю, AI для мене це кілер фіча, особливо коли з aws cli багато працюєш) ну і швидкість

Топ тул, з бета часів юзаю.. зрозуміти консольних дідусів звісно можна, але це практично як по заторам їхати на механиці в ланосі без ABS

Це чисто іграшка, абсолютно не юзабельна.
Ну да розцяцькована і ето вот фсьо.
Користуюсь iterm + zsh+ ohmyzsh вєєєщь.

Warp то щось для хіпстерів

Я б сказав, що для тих в кого погано налаштований робочий workflow.
Деплоїти з командного рядка, виконувати одинакові команди на 4 серверах? Це що, 2003 🤪?

Якесь анонидло вважає Warp абсолютно неюзабельним. Тим часом Arjan з Arjan.codes, софтверною конторою у Нідердандах і каналом на Youtube з 220+ K підписників вважає навпаки. Як так? До речі, у Warp zsh + ohmyzsh внєзапно теж є.

Вам слід пити заспокійливе, не варто так агресувати якщо ви не згодні з чієюсь думкою.
І так я пробував користуватись цією «супертулою» але не зайшло, абсолютно.
Так буває.
Вам всього найкращого від анонідла ))

Вам треба випити щось від галюцинацій, бо вам маряться якісь агресії у звичайних літерах під вашим недолугим коментом. Проконсультуйтеся в свого педіатра.

бухати в понеділок вранці? до етого даже я не докоитвся ще..

Людина не в адекваті, та ще й понеділок ... і таке буває ))
Обізвати людину анонідлом а потім казати що мені щось ввижається, ой вей.

пссс, парєнь, тьолки з онліфансу мають набагато більше підписників. Тож кидай свого аржана і продавай воду з ванни

Це ж не по тьолкам форум, так? Він, до речі, Арьян, бо він Dutch. Не відволікайся, тебе тьолка якась шукала.

пробував юзать warp, kitty, hyper, iterm
не зашло нічо
з часом прийшов до того що всі ці примочки потім вилазять боком
чим більше він робить за тебе тим гірше тобі, бо коли потім юзаєш робочі інстанси то розумієш шо ой, а я ж не знаю як це робить бо за мене автокомпліт все вставляв)

чим більше твій термінал похожий на бойовий — тим більше ти відчуваєш себе на ньому як риба в воді)
і це особливо стосується до виставляння кастомних налаштувань шорткатів і тд
можна поставить свої tmux шорткати
але коли ти зайдеш на інстанс aws то ніфіга не зможеш без інтернету)

це не значить відмовитись від дуже корисних речей як от підсвітка різних речей шо прискорює твою роботу
але треба думати як і шо ти юзаєш, тримаючи в голові шо все шо ти робиш збирається в тебе в памяті) і колись це може зіграти свою роль)

те до чого прийшов сьогодні це
bash, alacritty(rust), CodeWhisperer (щоб не шукати команди в доках і це допомагає вчити ці команди), tmux, lazyvim

чим довше на nvim тим більше розумію як швидко ти можеш робити деякі речі

пробував юзать ..., kitty, ..., iterm
те до чого прийшов сьогодні це
..., alacritty

ці три принциповим нічим не відрізняються

ну, автокомпліт корисний для штук які юзаєш рідко, щоб не гуглити щоразу, це додає зручності

Підписатись на коментарі