Google Cloud сертифікація: мій досвід та практичні поради

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Доброго дня. Мене звати Володимир Тарасов, і я Android-розробник у компанії Grid Dynamics. Наразі я проходжу внутрішнє навчання для підвищення мого професійного рівня, і одним з етапів є сертифікація Google Cloud. У цьому блозі я хочу поділитися своїм досвідом отримання цієї сертифікації. (До речі, стаття доступна англійською).

Процес сертифікації для фахівців Android є надзвичайно важливим. Розробка мобільних застосунків активно розвивається, і майже щодня в цій галузі з’являються нові технології та інструменти.

Щоб залишатися конкурентоспроможним розробником Android, важливо постійно навчатися та розвиватися. Сьогодні хмарні технології грають революційну роль у ІТ-індустрії, зміщуючи акцент з традиційних локальних систем на хмарні рішення та сервіси.

Це стосується обчислень в хмарі, зберігання даних, бази даних, штучного інтелекту, аналізу даних, IoT та багато чого іншого. На ринку є багато великих гравців, таких як AWS, Azure та Oracle Cloud. Але для розробників Android безсумнівний інтерес відкривають можливості, які надає платформа Google Cloud.

Підготовка та навчання

Google Cloud пропонує безліч продуктів і послуг. Деякі з них мені вже доводилося використовувати у проєктах, про інші я дізнався з теоретичних статей. Однак для отримання систематизованих знань був потрібен більш глибокий підхід.

Перед проходженням сертифікації важливо визначити, які знання та в якій сфері вам потрібні. Наприклад, якщо ви працюєте з базами даних, вам підійде сертифікація Cloud Database Engineer. Якщо ваша роль у компанії пов’язана з DevOps, то слід вибрати Cloud DevOps Engineer.

У моєму випадку були потрібні базові знання про хмарні технології та їхні продукти, тому я обрав сертифікацію Cloud Digital Leader. Ознайомитися з усіма видами сертифікацій можна на офіційному сайті Google Cloud Certification.

Вибравши відповідний сертифікат, можна починати підготовку до іспиту. Загалом моя підготовка зайняла близько двох місяців. У цей час входило вивчення інформації через різні канали: навчальні програми, курси, книжки та інше. Водночас я не обмежувався лише матеріалами рівня Foundational.

Серед усіх навчальних платформ особливо виділяється Google Cloud Skill Boost. Це офіційний ресурс, який надає користувачам можливість розвивати навички в сфері хмарних технологій Google Cloud, пропонуючи різноманітні навчальні матеріали, зокрема відеоуроки, тести, лабораторні роботи.

Більшість матеріалів доступні безкоштовно. Деякі ресурси потребують підписки, але для новачків надається безкоштовний 30-денний пробний період, якого зазвичай достатньо для підготовки до іспиту.

Крім офіційних ресурсів, в інтернеті є величезна кількість неофіційних курсів для підготовки до сертифікаційних іспитів. У процесі мого навчання я пройшов курс на платформі Udemy — GCP for Beginners — Become a Google Cloud Digital Leader.

Він містить 18 розділів, 172 лекції та понад 10 годин навчального відеоконтенту, який надасть вам не тільки теоретичні знання, а й приклади їхнього використання. Курс також пропонує тести для самоперевірки.

Для тих, хто віддає перевагу вивченню через книги, рекомендую звернути увагу на роботи Дена Саллівана, відомого автора в галузях машинного навчання, великих даних та хмарних технологій. Одна з його книг, яку я обрав, — це Official Google Cloud Certified Associate Cloud Engineer Study Guide, видана у 2019 році.

Ця книга детально описує ключові продукти Google Cloud. Хоча вона призначена для підготовки до сертифікації вищого рівня, ніж та, яку я обрав, глибокий аналіз кожного продукту допомагає краще зрозуміти його переваги та сфери застосування.

До того ж придбання книги надає безкоштовний доступ до онлайн Test Bank, де можна попрактикуватися в проходженні тестів, схожих на ті, що трапляються на сертифікаційному іспиті.

Крім курсів, у мережі доступні онлайн-тести, які містять питання, що або були на реальних іспитах, або подібні до них. Google Cloud сам надає можливість ознайомитися з прикладами питань та перевірити свої знання, які можна знайти на сторінці обраної сертифікації в Google Cloud Certification в розділі Review Sample Questions.

Хоча на іспиті можуть трапитися й інші питання, така практика допомагає зрозуміти структуру іспитових завдань і оцінити свій поточний рівень знань.

Реєстрація на іспит

Як тільки ви відчуєте готовність до складання іспиту, настає час для реєстрації. Цей процес починається на сайті Google Cloud WEBASSESOR. Тут вам потрібно буде або зареєструвати новий акаунт, або увійти в уже наявний, якщо він у вас є.

Для початку реєстрації на іспит вам потрібно натиснути на яскраво виділену кнопку REGISTER FOR AN EXAM.

На сторінці, що завантажується, вам запропонують вибрати конкретний іспит, який ви хочете скласти, а також формат його проведення — або в офлайн-форматі, або віддалено. Потім слід вибір дати та час проходження.

Наступний крок — процес оплати. Якщо у вас є купон на знижку або спеціальний ваучер для безкоштовного проходження іспиту, ви можете застосувати його на цьому етапі. Після оплати всі деталі про ваш іспит будуть доступні в розділі My Assessments на сайті. У цьому ж розділі, коли настане час, ви зможете запустити та почати свій іспит.

У розділі My Assessments раджу виконати ще дві важливі дії. Перше — це завантаження та встановлення спеціалізованого браузера, який призначений для здачі іспиту та має властивість блокування екрану. Друга дія — створення біометричного профілю. Цей крок містить додавання вашого актуального фото.

Процес складання іспиту

Ви можете обрати та скласти іспит у зручний для вас час та день, але важливо враховувати низку вимог. Під час іспиту заборонено залишати екзаменаційне місце, користуватися телефоном чи іншими пристроями, а також допускати фактори, що відволікають.

Тривалість іспиту варіюється від 1,5 до 3 годин залежно від рівня. Тому варто заздалегідь підготувати приміщення, комп’ютер та себе. Нижче кілька порад з мого досвіду.

1. Виберіть день та час, коли ви відчуваєте себе найбільш продуктивним. Повідомте будь-яку особу, якій ви терміново можете знадобитись у цей час, що ви будете недоступні. Якщо здача припадає на робочий час, розгляньте можливість взяти відпустку на цей день.
  2. Виберіть місце, де складно буде запідозрити наявність підказок. У моєму випадку це був коридор зі встановленим стільцем та невеликим столиком. Будьте готові, що перед початком або під час іспиту вас можуть попросити зробити огляд цього приміщення камерою.
  3. Налаштуйте ноутбук: закрийте всі зайві програми, вимкніть сповіщення, особливо зверніть увагу на програми для віддаленого доступу або на ті, що працюють у фоновому режимі. Перевірте працездатність камери та звуку.
  4. Підготуйтеся особисто: враховуючи, що під час іспиту відволікання неприпустимі, заздалегідь перекусіть, випийте достатньо води, сходіть у вбиральню та мінімізуйте всі можливі турботи.
  5. Підготуйте документи з вашим ім’ям та прізвищем латиницею, бажано закордонний паспорт, для підтвердження особистості.

Перейдемо до самого іспиту. На сайті Google Cloud WEBASSESOR, у розділі My Assessments та підрозділі SCHEDULED EXAMS, буде кнопка для початку іспиту. За 10 хвилин до встановленого часу вона стане активною, і ви зможете почати підготовчий етап.

Тут запуститься раніше встановлений браузер, який заблокує інші функції екрану. Відкриється чат зі спостерігачем, який проведе вас через необхідні кроки.

Вам буде надано QR-код, який потрібно буде відсканувати на смартфоні. Це дасть вам посилання для фотографування обличчя та документа з вашим ім’ям та прізвищем англійськими літерами. Після підтвердження даних відкриється можливість почати іспит.

У моєму випадку іспит мав 50 питань, переважно з чотирма одиничними варіантами відповіді. Кожне питання розташоване на окремій сторінці, з наявністю кнопки «Повернутися пізніше». Також є екран з навігаційним списком усіх питань, де вони представлені тільки номерами. Питання, помічені як «повернутися пізніше», мають додаткову зірочку.

Я рекомендую спочатку швидко пройтися всіма питаннями, відповідаючи на ті, у яких ви впевнені на 100%. Деякі відповіді можуть стати зрозумілими після прочитання наступних питань, що допоможе під час другої ітерації. Після цього залишиться група питань, над якими потрібно буде подумати, і ви зможете раціонально розподілити на це залишений час.

Перед тим, як надіслати остаточні відповіді, у вас є можливість ще раз переглянути їх для самоконтролю. У кінці іспиту програма не вкаже відсоток правильних чи неправильних відповідей, і результат іспиту не буде одразу очевидним у завершальних слайдах. Тому важливо уважно читати надану інформацію.

Якщо ви натиснете кнопку «Завершити», програма закриється, і ви не зможете повернутися до іспиту.

Отримання сертифікату

У моєму прикладі на екрані серед іншого тексту було щось подібне до Result: Pass, а також інформація про те, що результати були надіслані в Google для перевірки, і що потрібно чекати кілька днів для отримання самого сертифіката. Однак на практиці результати обробляються досить швидко, і сертифікат був надісланий мені наступного дня.

І ось він, довгоочікуваний сертифікат, який, я сподіваюся, не буде останнім у моїй кар’єрі. Це не просто частина мого навчання, а скоріше підтвердження набутих знань та навичок, які будуть корисними як для клієнтів компанії, так і для мене особисто.

Я бажаю всім, хто вирішить піти цим шляхом, успіху й сподіваюся, що інформація, якою я поділився, буде корисною та надихаючою для вас на вашому шляху до досягнення ваших цілей.

👍ПодобаєтьсяСподобалось16
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Також здобув даний сертифікат, але на підготовку пішло по декілька годин в останні 5 днів до призначеної дати іспиту. Фатично після 2-х пробних іспитів від Google, зрозумів, що акцент треба зробити на теорію, бо було декілька напрямків, по яким я мав сумніви чи плутанину. Але основою для успішної здачі була декілька місячна практика по всіх напрямках на Google Cloud Skills Boost, там достаньо як теоретичної інформації, так і практичних кейсів.

Не знаю наскільки популярний Google Cloud Certified Directory серед рекрутерів для пошуку сертифікованих архітектів, Cloud-інженерів та ін., але Cloud Digital Leader — це досить рідкісний сертифікат (напевно, найбільш корисний для PdM та BA), на даний момент серед 43 тис. сертифікованих спеціалістів загалом, тільки 417 мають даний тип сертифікату googlecloudcertified.credential.net/?groups=327618

Стосовно описаного вами можу додати =>

Налаштуйте ноутбук: закрийте всі зайві програми, вимкніть сповіщення, особливо зверніть увагу на програми для віддаленого доступу або на ті, що працюють у фоновому режимі. Перевірте працездатність камери та звуку.

Я не все закрив, але клієнт від WEBASSESOR працює в повноекранному режимі і позакривав зайві процеси, проблема виникла в нього тільки із тулою для мишки, яку я закрив вручну, тобто головне — щоб у вас було все збережено, якщо щось було в процесі перед іспитом.

Підготуйтеся особисто: враховуючи, що під час іспиту відволікання неприпустимі, заздалегідь перекусіть, випийте достатньо води, сходіть у вбиральню та мінімізуйте всі можливі турботи.

Якщо для вас є важливою наявність води поряд, наприклад, медицинські показання, то потрібно подати запит до Google і в WEBASSESOR буде примітка, що вам дозволено мати воду на іспиті.

Підготуйте документи з вашим ім’ям та прізвищем латиницею, бажано закордонний паспорт, для підтвердження особистості.

В моєму випадку була стара full hd веб-камера без автофокусу і оскільки проктор не міг чітко роздивитися мої дані в закордонному паспорті, то він попросив сфортографувати на смартфон дану сторінку паспорту і показати на камеру фото з екрану смартфона змінивши зум щоб можна було чітко розібрати написане, ... потім проктор попросив показати, як я ховаю смартфон в шухляду.

Дякую, що доповнили цю тему корисною інформацією та власним досвідом.
А з приводу

Cloud Digital Leader — це досить рідкісний сертифікат

ну це все ж таки більше сертифікат скажемо так «ознайомчого рівня». Більше як підтвердження, що ти володієш загальною інформацією про хмарні технології, ніж що ти — Cloud-інженер. До того ж екзамен не безкоштовний. Мабуть тому й така кількість з даним типом сертифікації.
Та якщо є бажання чи необхідність отримати якісну інформацію про хмарні технології від одного з лідерів в цій галузі — то доволі непоганий варіант!

ну це все ж таки більше сертифікат скажемо так «ознайомчого рівня». Більше як підтвердження, що ти володієш загальною інформацією про хмарні технології, ніж що ти — Cloud-інженер. До того ж екзамен не безкоштовний. Мабуть тому й така кількість з даним типом сертифікації.
Та якщо є бажання чи необхідність отримати якісну інформацію про хмарні технології від одного з лідерів в цій галузі — то доволі непоганий варіант!

Знання для даної сертифікації потрібні дуже широкі, тому навіть досвідчений архітект, DevOps чи Cloud-інженер не пройде тестування без підготовки, ... і, наприклад, на курсах від Google іноді трапляється, що лектора можуть запитати досить нескладне запитання стосовно певного продукту, сервісу чи функціоналу на GCP, в якому він не є фаховим спеціалістом, але він відповідає, що не знає чи може помилятися, тому уникає відповіді, ... до речі, в 2-х пробних тестах згаданих мною вище, я зробив декілька помилок і було ще декілька запитань в яких сумнівався у виборі між 2-ма варіантами (хоча не помилився), але я не тільки для себе зробив висновки в чому потрібно зробити акцент в підготовці, а також мав роботу над помилками, коли використовуючи ChatGPT та Bard хотів побачити яка в них буде логіка аргументації, але дані чат-боти не тільки дали помилкові відповіді на ті запитання, в яких я мав помилки, а також допустили помилки в запитаннях, в яких я мав сумніви, але не помилився.

ІМХО, сертифікат Cloud Digital Leader у випадку інженера скоріше свідчить про те, що це T-shaped спеціаліст, яких цінять працедавці, бо має не тільки сильну експертизу в конкретному напрямку розробки, а також системне бачення стосовно застосованих технологій та бізнес-процесів. Для інженера дана сертифікація може бути хорошим аргументом для переходу в Engineering management, або після такого фундаментальго досвіду може бути розуміння на чому далі фокусуватися в своєму професійному розвитку та пройти вже відповідну сертифікацію Associate рівня.

Пишу коментар тут, щоб можливо тут мені допомогли з цим, недавно завів собі аккаунт з GCP, та через деякий час отримав блокування без всіляких причин, звернувся в тех підтримку, та мені запропонували створити повністю новий акаунт, та після повної реєстрації вибиває помилка OR-CBAT-15, посидів на форумах, дізнався; що доволі часта проблема, звертався кілька разів у різні тех підтримки гугла, ніхто так і не допоміг

Нажаль особисто не зможу допомогти з цією проблемою. Та може дійсно хтось тут знайдеться з успішним кейсом вирішення.
Єдине, два моменти:
По-перше. Наскільки я зрозумів

помилка OR-CBAT-15

це щось з білінгом. Спробуй інший пластик підвʼязати. Або ще варіант — перевір платіжну адресу. Якщо там вказана адреса ТОТ, то теоретично це може бути причиною блокування.
По-друге. Спробуй ще сюди написати — [email protected]. Це адреса української філії. Я до них звертався з питаннями сертифікації. Відповідали протягом доби і дійсно допомогали. Не гарантую результат, та чому б не спробувати.

Дякую за відповідь! Коли звертався саме до них, то вони також пропонували поміняти платіжну адресу, та нічого не допомогло, поки буду уже пробувати azure, надіюсь після ще кількох листів до них мені все ж таки допоможуть

Один нехороший момент у тих сертифікатах, що він діє тільки два роки. Тобто по суті, це скоріше бомажка, яка може допомогти знайти нову роботу :)

Справа в тому що технології настільки змінюються, що через два роки навіть ці знання можуть бути неактуальними. Я б здивувався, якщо такі сертифікати були б пожиттєвими)
Тут же справа не в тому, щоб отримати ту чи іншу «бомажку», а отримати знання ти вміння. І так, я готовий через два роки пройти сертифікацію знову. Щоб впорядкувати ті знання, які були та отримати нові.
Це те ж саме як андроід деву сказати — навіщо тобі той Котлін з корутинами, пиши на джаві з асінк тасками. Воно ж кілька років тому працювало))

Все так, якби вони не коштувало грошей отримати нову бомажку.

Справа в тому що, клауд провайдери взяли опенсорсні продукти древніх версій, перейменували їх, і тепер продають.

Можливо.
Хоч досвід в економічній сфері в мене більший ніж в IT та обговорювати питання комерціалізації(або простіше хто як заробляє гроші) мабуть не буду брати на себе відповідальність.
Метою моєї статті було показати тенденції які я бачу в IT-сфері — хмарні технології та ШІ. І інструмент по оволодінню цими знаннями у одного з провідних гравців у цій сфері — у Google. Ну і якщо когось зацікавило — практичні поради на моєму прикладі як досягти цього.
Ну а питання коштів... Є безліч безкоштовних курсів. Можна вчити тему самостійно по сорсам. Ніхто нікого ні до чого не примушує)

ну, мій камент був виключно про це

технології настільки змінюються

вважаю, що нових технологій зараз в клауді не так багато — все більше фейсліфтінг старих )
звісно, за виключенням ШІ

Ну якщо з цієї точки зору))
Ну тут можна такий приклад навести — в андроід розробці зараз набуває популярності такий підхід з багатопопковістю як корутини. Тобто щось «нове». Але чи корутини — то нове явище?) Я не здивуюсь якщо ця концепція зʼявилась в минулому столітті. Та чи повинні ми від цього ігнорити цей інструмент?)
Круто, що ви знаєте як працює під капотом клауд. Але проблема, що є люди які взагалі по цій темі нічого не знають. І ось якраз для них буде корисно починати знайомство з цими інструментами з такою навчальною програмою, яку надає Google.

У всех сертификатов есть ограниченный срок действия. Первый свой сертификат я получил в 99 году у Novell. Срок действия его был пока не выйдет следующий продукт этой компании, 2 −3 года. Желаешь продлить — сдавай экзамен по обновленной версии.

бомажка

Согласен, бесполезная вещь для разработчика. А по поводу поиска работы, имхо, заметил — на собеседовании мне задавали больше вопросов, чем у тех, у кого его не было. После вообще перестал включать их в резюме.

Если кому-то нужен сертификат как способ дороже продать себя — то согласен. Скорее всего это будет ненужная бумажка. Как собственно говоря и любой сертификат об окончании любого курса. А если еще и более глобально — то например диплом о высшем образовании. Насколько он кому помог в получении работы в IT?)
Я в своей статье та и в принципе хотел донести другую мысль. IT-сфера максимально подвержена изменениям. Это просто бесконечный процесс получения и освоения новой информации. И тут вопрос — 1) какую информацию, 2) где.
И ответом на этот вопрос были:
1) облачные технологии и ИИ;
2) у Google в его специализированной программе обучения подтверждением успешности которой и является сертификат;
Двигателем эволюции являются не бумажки, а информация. И информация из этого источника — я считаю достойная!

не бумажки, а информация

В мое время Майкрософт и Новелл выпускали курсы по подготовки для сертификации с учебными пособиями. Стоило это все дорого, только крупные компании могли позволить посылать туда своих сотрудников. Достаточно было тупо выдолбить их и идти сдавать экзамены. Ну, а полезности тоже вопрос спорный, н-р, какая самая визуалистая студия — правильный ответ — визуал студия Майкрасофта. Много информации было лишней, которая на практике редко применялась, а потому и быстро забывалась.
Мы обычно посылали на такие курсы молодых спецов, которые отработали на продукте полгода, чтобы закрепить знания теорией с курсов. Сдавать на сертификат мы не требовали.
Знаю, что сертификаты требовались Майкрософтом и Новеллом для преподавателей таких курсов.
Ну еще, сертификация — это как наркотик, сдал экзамен и тянет на следующий

Ну этот тип наркотика в отличие от алкоголя или наркотических веществ не ведет к деградации личности)
А если еще и правильно применять знания полученные при получении сертификаций — наоборот могут принести пользу!

Ага, мене також на проекті тролили: тиж сертифікований джава розробник, ти що цього не знаєш???? І закатували очі

Цікаво, нащо воно андроід девелоперу. Чи на нашому ринку є проекти які використовують ті клауд сервіси з під андроіду? Бо останнім часом бачу тільки є-комерс круди

Дійсно таке питання може мати місце. 

Навіщо розробнику мобільних додатків знати як працює наприклад серверна частина проекту де ти працюєш(не має значення чи то хмарна чи локальна). Або аналітика даних за допомогою ШІ — чи я десь на комерційному проекті буду самостійно налаштовувати та використовувати?

Та тут я би подивився більш глобальніше. І саме про це я й наголосив на початку своєї статті:
Щоб бути конкурентноспроможним девелопером в сучасному IT ринку потрібно постійно мати руку на пульсі нових технологій та інструментів.
Коли в 2017 році Google наголосив про те, що Kotlin стає офіційною мовою програмування на Android. І як скептично до цього всі віднеслись? Де зараз ці скептики?)

Або коли Google наголосив про створення такого підходу до UI як Compose? Чи треба це ігнорувати?)

Тому тут питання куди йде IT-сфера і андроїд розробка як частина її. А це якраз хмарні технології. Це штучний інтелект. І звичайно що звідки мені як андроїд деву брати цю інформацію як не від Google? А якщо вони мені ще й підтвердження цих знань у якості сертифіката надають)

Тому навіть якщо прямо зараз або на конкретному проекті де я зараз працюю не всі знання знадобляться. Я все одно знаю, що йду правильним шляхом. Більш того я вже бачу де ці знання мені знадобляться в не так далекому майбутньому. Та то вже не по суті питання)

Теж подумав за це, зайшовши на cloud.google.com/terms/services
Побачив сервіси, які часто викорустовуються через обгортку Firebase.
Напевно, якщо не вистачить firebase функціоналу то є сенс щось робити напряму з google cloud. Але ж то вже швидше написати кастомний бек.

Так. Firebase — це дійсно по суті обгортка Google Cloud для мобайла.
Та тут в мене асоціація інша промайнула. Наприклад в андроід розробці ми зараз часто використовуємо бібліотеку Room. А це по суті обгортка для SQLite.
Можливо буде правильніше спочатку добре вивчити саме SQLite, а потім вже таку її реалізацію як Room?
Так і в Firebase як на мене крутіше зайти з першоджерела — з Google Cloud!

Дякую, що поділились досвідом!

Дякую. Успіхів у досягнені ваших цілей!

Владимир запомнился мне как ответственный и внимательный человек еще по опыту моего с ним взаимодействия как персонального менеджера в банке. Рекомендую его как хорошего сотрудника

Спасибо, Евгений. Приятно слышать такую рекомендацию! Возможно внимательность и ответственность мне теперь помогает достигать целей уже в нише программирования)

Підписатись на коментарі