Google Cloud сертифікація: мій досвід та практичні поради
Доброго дня. Мене звати Володимир Тарасов, і я Android-розробник у компанії Grid Dynamics. Наразі я проходжу внутрішнє навчання для підвищення мого професійного рівня, і одним з етапів є сертифікація Google Cloud. У цьому блозі я хочу поділитися своїм досвідом отримання цієї сертифікації. (До речі, стаття доступна англійською).
Процес сертифікації для фахівців Android є надзвичайно важливим. Розробка мобільних застосунків активно розвивається, і майже щодня в цій галузі з’являються нові технології та інструменти.
Щоб залишатися конкурентоспроможним розробником Android, важливо постійно навчатися та розвиватися. Сьогодні хмарні технології грають революційну роль у ІТ-індустрії, зміщуючи акцент з традиційних локальних систем на хмарні рішення та сервіси.
Це стосується обчислень в хмарі, зберігання даних, бази даних, штучного інтелекту, аналізу даних, IoT та багато чого іншого. На ринку є багато великих гравців, таких як AWS, Azure та Oracle Cloud. Але для розробників Android безсумнівний інтерес відкривають можливості, які надає платформа Google Cloud.
Підготовка та навчання
Google Cloud пропонує безліч продуктів і послуг. Деякі з них мені вже доводилося використовувати у проєктах, про інші я дізнався з теоретичних статей. Однак для отримання систематизованих знань був потрібен більш глибокий підхід.
Перед проходженням сертифікації важливо визначити, які знання та в якій сфері вам потрібні. Наприклад, якщо ви працюєте з базами даних, вам підійде сертифікація Cloud Database Engineer. Якщо ваша роль у компанії пов’язана з DevOps, то слід вибрати Cloud DevOps Engineer.
У моєму випадку були потрібні базові знання про хмарні технології та їхні продукти, тому я обрав сертифікацію Cloud Digital Leader. Ознайомитися з усіма видами сертифікацій можна на офіційному сайті Google Cloud Certification.
Вибравши відповідний сертифікат, можна починати підготовку до іспиту. Загалом моя підготовка зайняла близько двох місяців. У цей час входило вивчення інформації через різні канали: навчальні програми, курси, книжки та інше. Водночас я не обмежувався лише матеріалами рівня Foundational.
Серед усіх навчальних платформ особливо виділяється Google Cloud Skill Boost. Це офіційний ресурс, який надає користувачам можливість розвивати навички в сфері хмарних технологій Google Cloud, пропонуючи різноманітні навчальні матеріали, зокрема відеоуроки, тести, лабораторні роботи.
Більшість матеріалів доступні безкоштовно. Деякі ресурси потребують підписки, але для новачків надається безкоштовний
Крім офіційних ресурсів, в інтернеті є величезна кількість неофіційних курсів для підготовки до сертифікаційних іспитів. У процесі мого навчання я пройшов курс на платформі Udemy — GCP for Beginners — Become a Google Cloud Digital Leader.
Він містить 18 розділів, 172 лекції та понад 10 годин навчального відеоконтенту, який надасть вам не тільки теоретичні знання, а й приклади їхнього використання. Курс також пропонує тести для самоперевірки.
Для тих, хто віддає перевагу вивченню через книги, рекомендую звернути увагу на роботи Дена Саллівана, відомого автора в галузях машинного навчання, великих даних та хмарних технологій. Одна з його книг, яку я обрав, — це Official Google Cloud Certified Associate Cloud Engineer Study Guide, видана у 2019 році.
Ця книга детально описує ключові продукти Google Cloud. Хоча вона призначена для підготовки до сертифікації вищого рівня, ніж та, яку я обрав, глибокий аналіз кожного продукту допомагає краще зрозуміти його переваги та сфери застосування.
До того ж придбання книги надає безкоштовний доступ до онлайн Test Bank, де можна попрактикуватися в проходженні тестів, схожих на ті, що трапляються на сертифікаційному іспиті.
Крім курсів, у мережі доступні онлайн-тести, які містять питання, що або були на реальних іспитах, або подібні до них. Google Cloud сам надає можливість ознайомитися з прикладами питань та перевірити свої знання, які можна знайти на сторінці обраної сертифікації в Google Cloud Certification в розділі Review Sample Questions.
Хоча на іспиті можуть трапитися й інші питання, така практика допомагає зрозуміти структуру іспитових завдань і оцінити свій поточний рівень знань.
Реєстрація на іспит
Як тільки ви відчуєте готовність до складання іспиту, настає час для реєстрації. Цей процес починається на сайті Google Cloud WEBASSESOR. Тут вам потрібно буде або зареєструвати новий акаунт, або увійти в уже наявний, якщо він у вас є.
Для початку реєстрації на іспит вам потрібно натиснути на яскраво виділену кнопку REGISTER FOR AN EXAM.
На сторінці, що завантажується, вам запропонують вибрати конкретний іспит, який ви хочете скласти, а також формат його проведення — або в офлайн-форматі, або віддалено. Потім слід вибір дати та час проходження.
Наступний крок — процес оплати. Якщо у вас є купон на знижку або спеціальний ваучер для безкоштовного проходження іспиту, ви можете застосувати його на цьому етапі. Після оплати всі деталі про ваш іспит будуть доступні в розділі My Assessments на сайті. У цьому ж розділі, коли настане час, ви зможете запустити та почати свій іспит.
У розділі My Assessments раджу виконати ще дві важливі дії. Перше — це завантаження та встановлення спеціалізованого браузера, який призначений для здачі іспиту та має властивість блокування екрану. Друга дія — створення біометричного профілю. Цей крок містить додавання вашого актуального фото.
Процес складання іспиту
Ви можете обрати та скласти іспит у зручний для вас час та день, але важливо враховувати низку вимог. Під час іспиту заборонено залишати екзаменаційне місце, користуватися телефоном чи іншими пристроями, а також допускати фактори, що відволікають.
Тривалість іспиту варіюється від 1,5 до 3 годин залежно від рівня. Тому варто заздалегідь підготувати приміщення, комп’ютер та себе. Нижче кілька порад з мого досвіду.
- Виберіть день та час, коли ви відчуваєте себе найбільш продуктивним. Повідомте будь-яку особу, якій ви терміново можете знадобитись у цей час, що ви будете недоступні. Якщо здача припадає на робочий час, розгляньте можливість взяти відпустку на цей день.
- Виберіть місце, де складно буде запідозрити наявність підказок. У моєму випадку це був коридор зі встановленим стільцем та невеликим столиком. Будьте готові, що перед початком або під час іспиту вас можуть попросити зробити огляд цього приміщення камерою.
- Налаштуйте ноутбук: закрийте всі зайві програми, вимкніть сповіщення, особливо зверніть увагу на програми для віддаленого доступу або на ті, що працюють у фоновому режимі. Перевірте працездатність камери та звуку.
- Підготуйтеся особисто: враховуючи, що під час іспиту відволікання неприпустимі, заздалегідь перекусіть, випийте достатньо води, сходіть у вбиральню та мінімізуйте всі можливі турботи.
- Підготуйте документи з вашим ім’ям та прізвищем латиницею, бажано закордонний паспорт, для підтвердження особистості.
Перейдемо до самого іспиту. На сайті Google Cloud WEBASSESOR, у розділі My Assessments та підрозділі SCHEDULED EXAMS, буде кнопка для початку іспиту. За 10 хвилин до встановленого часу вона стане активною, і ви зможете почати підготовчий етап.
Тут запуститься раніше встановлений браузер, який заблокує інші функції екрану. Відкриється чат зі спостерігачем, який проведе вас через необхідні кроки.
Вам буде надано QR-код, який потрібно буде відсканувати на смартфоні. Це дасть вам посилання для фотографування обличчя та документа з вашим ім’ям та прізвищем англійськими літерами. Після підтвердження даних відкриється можливість почати іспит.
У моєму випадку іспит мав 50 питань, переважно з чотирма одиничними варіантами відповіді. Кожне питання розташоване на окремій сторінці, з наявністю кнопки «Повернутися пізніше». Також є екран з навігаційним списком усіх питань, де вони представлені тільки номерами. Питання, помічені як «повернутися пізніше», мають додаткову зірочку.
Я рекомендую спочатку швидко пройтися всіма питаннями, відповідаючи на ті, у яких ви впевнені на 100%. Деякі відповіді можуть стати зрозумілими після прочитання наступних питань, що допоможе під час другої ітерації. Після цього залишиться група питань, над якими потрібно буде подумати, і ви зможете раціонально розподілити на це залишений час.
Перед тим, як надіслати остаточні відповіді, у вас є можливість ще раз переглянути їх для самоконтролю. У кінці іспиту програма не вкаже відсоток правильних чи неправильних відповідей, і результат іспиту не буде одразу очевидним у завершальних слайдах. Тому важливо уважно читати надану інформацію.
Якщо ви натиснете кнопку «Завершити», програма закриється, і ви не зможете повернутися до іспиту.
Отримання сертифікату
У моєму прикладі на екрані серед іншого тексту було щось подібне до Result: Pass, а також інформація про те, що результати були надіслані в Google для перевірки, і що потрібно чекати кілька днів для отримання самого сертифіката. Однак на практиці результати обробляються досить швидко, і сертифікат був надісланий мені наступного дня.
І ось він, довгоочікуваний сертифікат, який, я сподіваюся, не буде останнім у моїй кар’єрі. Це не просто частина мого навчання, а скоріше підтвердження набутих знань та навичок, які будуть корисними як для клієнтів компанії, так і для мене особисто.
Я бажаю всім, хто вирішить піти цим шляхом, успіху й сподіваюся, що інформація, якою я поділився, буде корисною та надихаючою для вас на вашому шляху до досягнення ваших цілей.
26 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів